Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2013 15:55 - Спекулацийки с Ляво-въртящия ни Свят
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 3665 Коментари: 7 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Човешкият организъм, условно, може да се представи като Кръст. Между ляво и дясно. Защо ли е така? Дали мозъкът, който, погледнат отгоре, прилича на задник, не е решил да ни се подиграе за пореден път? Или просто иска нещо да подскаже? Но нека първо обясня защо „кръст”. Защото отдавна е известно, че дясната мозъчна половина всъщност движи лявата телесна половина. И обратно. Това си е кръст отвсякъде. Кръст, който се присмива на всички отколешни твърдения, прокламиращи, че „Доброто” е Дясно, а „Злото” – Ляво.

Няма смисъл да описвам историята на тези вярвания и убедености – в нета има достатъчно информация по този въпрос. По-долу давам линкове към местата, от които съм цитирала или превела някои по-долни пасажи. Само един кратък илъстриращ пример – в източната традиция „нещата” се делят, условно, на Йога и Тантра. Йога се нарича още „Път на дясната ръка”. Тантра – „Път на Лявата”. Явно човекът, който ги е измислял тия разграничения, е ходил на ръце, и то само на една ръка. Абе, Майстор! Нямам какво да добавя. (Майтап, де!)

И мозъкът ни, този задник, гледащ към Небето, с който претендираме, че мислим и който твърдим, че ни е най-ценната част, двигателят на всичко – точно този мозък, се е обърнал наобратно на тялото. Което в тялото е дясно, в него е ляво. И обратно. Кръст!

По време на една медитация на течение видях английските думи “word” и “world”. Дума и Свят. Нашият свят (подчертавам, това е спекулация!) в голям свой процент е построен от словото, от думите. Повечето хора мислят, възприемат и живеят с думи, със слово, с език. Това, разбира се, в стандартното състояние на съзнанието, не говоря тук за особени състояния на същото това съзнание. Те са известни, но трудно достижими – когато „съзнанието” се освободи от езика, условно казано, тогава, може би, навлиза в йогийското „самадхи”, или физичното „сингулярност” – тогава човек може да мисли, без да мисли – т.е. без да е обвързан с езика. Но това отклонение не е съвсем по темата.

Пак се връщам на “word” и “world”. И моето съзнание, пребиваващо твърде далеч от самадхи, моментално е готово да спекулира. Ето – вижда се каква е разликата между двете думи-понятия. Само едно “L”! Нашият свят, построен от думи, е Ляв! Ами да! Знае се, че белтъците (протеините) са съставени от аминокиселини. Аминокиселините са „тухличките на живота”. И тези аминокиселини, в своята масовост са – о, ужасТ! – леви. Ляво-въртящи!

Преди да скоча на аминокиселините, ще цитирам нещо, илюстриращо най-общо поверието, че лявото е нещо зло, злокобно, а дясното – добро, право, правдиво.

Първи цитат: 

...

Продължението: ТУК




Гласувай:
20



1. graucho - И земята се върти на ляво
02.04.2013 16:36
А защо, един Господ знае:)
цитирай
2. stela50 - Здравей, Магична ... винаги интересна, оригинална,
02.04.2013 18:08
фантастично убедителна ...
С лявото и дясното понякога се справям,
но тези аминокиселини - Ляво-въртящи
са нещо наистина магично ... Да не говоря
за химическите формули и т.н.
Всъщност интересно ми беше да прочета,
а и всичко е възможно ...
Прегръдка за теб !

цитирай
3. mt46 - Привет, Меджик!
02.04.2013 19:34
Ти поставяш акцент върху двойнствеността - две начала, две полукълба... Но те са в единство, мозъкът е един, нали така? Ръцете са две, но действат заедно... :)
цитирай
4. sestra - С огромно усилие, Соня,
02.04.2013 20:23
останах в химичния разбор на маТРЯла. Мисля, че разбрах. Ще ти помогне ли един факт от моя личен житейски опит?... Дете, родено леворъко, научено със зор, който не помни поради крехката възраст, да прави основните неща с дясна ръка. Ефекти - разнообразни - от нервозност до сръчност и с двете ръце.
цитирай
5. get - - Не знам защо, си завъртяла света на ...
03.04.2013 21:23
- Не знам защо, си завъртяла света на ляво ?

- На практика аз, Те "виждам", като "дясно" и "ляво" въртящи се вихри ? :)) ... в пространството - не в РАВНИНА, както се опитваш ... да ме подведеш :))

- ПрЮвет ! - от Гет !

П.П.
- Тук накратко : http://stancho.roncho.net/HighMath/AG/AGIni.html ..:)) - е предадено същностното по въпроса ??
- Ако погледнем в гностичните книги за "Божествената геометрия" ? - От позицията на наблюдател лявото(за нас) е ... лявото=човек, дясно=божествено !

П.П.П.
- Радвам се че се събуди от(хибернацията) - Време му беше, я каква пролет е навън !
П.П. ... П. :))
- Всъщност разбрах(!) Защо света се върти "у лЕво" при теб - Просто мойрата, която преде ... върти нишката-живот в тази посока - при мен е ... Е, не знам ? :))
цитирай
6. begetron426 - Светът е такъв, защото...
05.04.2013 19:50
Светът е такъв, защото е тетралектичен. Всичко е противоположности, които се раздвояват, за да се удвоят/4/. Това е причината доброто да ражда зло, а злото да ражда добро, а лявото и дясното, минус и плюс да сменят знака си при всяко ново качествено ниво. Затова лявата половина на мозъка управлява дясната половина на тялото, а дясната половина на мозъка управлява лявата половина. Затова лявовъртящите аминокиселини получават дясновъртящи белтъци, защото белтъците са ново качествено ниво. Така е навсякъде през целия път на еволюцията. Затова едната половина на мозъка при жените е по-развита чувствена, а при мъжете е обратно по-развита е логичната половина на мозъка и т. н. Ето как, Тетралектиката може да обясни много загадки в Природата без мистика и религия. Например, хипотетичното тетралектично предположение, че при големият взрив се сменя знака на Вселената след нейното свиване с Антивселена и да обясни, защо в нашата Вселената има антиматерия, а няма антивещество. Съществуването, развитието, управлението и разбирането на света е подвластно на 4 противоположности с различно качество /2 противоположности и 2 антипротивоположности/, за да няма никъде в Космоса абсолютна обективна система и съвършена система, а всички обективни системи да са относителни структури и форми на материята, за да може материята, светът и Природата да съществуват, да се развиват, да бъдат управляеми без външна намеса и разбираеми от разумния човек. Поздрав!!!
цитирай
7. magicktarot - Благодаря ви за коментарите, Приятели!
09.04.2013 12:58
Нямам възможност да отговоря лично на всеки в момента, но всички са ми ценни! Поздрави на всички! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2733738
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953