Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2013 11:22 - Тайната партия на серящите злато
Автор: magicktarot Категория: Изкуство   
Прочетен: 5125 Коментари: 6 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Всичко тръгна от мига, в който съвременният алхимик, бедният гражданин с руски произход Лев Василиевич откри, че вместо нормални екскременти, изхожда злато.

Години, години, години Лев Василиевич Иванов работеше като момче за всичко в една фирма за внос-износ и пак години, години, години, паралелно със скучната си работа, се занимаваше с неща, които го влечаха от малък. А именно - издирване на интересни алхимични текстове и прилагане на практика на прочетеното в тях.

Първоначално действаше на сляпо и много хаотично. С годините нещата се избистриха и старият ерген, вече петдесетгодишен, знаеше точно какво прави и защо го прави. Имаше стройна система в странното си хоби. Въпреки системата обаче, и въпреки знанията и познаването на нещата в дълбочина, Лев Николаевич искрено се изненада на този очарователен ефект - изхождането на злато.

Даже се питаше как е възможно това? Как червата му издържат на тази тежест? Но тези питания бяха мимолетни и безоснователни - Иванов знаеше много добре, че например хора-контрабандисти пренасят злато в правото си черво, без то да се увреди по никакъв начин. Мда, процесът на последното преобразуване на поетата храна, когато тя ставаше именно злато, се извършваше в правото му черво - не по-нагоре по храносмилателната система.

"Ама и аз се извъдих един Анти-Мидас!" - дивеше се на себе си алхимикът.

Лев Василиевич престана да ползва тоалетната в таванското помещение, което наемаше от много години. Ползването на нормална фаянсова тоалетна чиния от човек, който изхожда злато, беше нецелесъобразно - фаянсът можеше да се счупи. Пък и да се запуши каналът - златото не се разтваря във вода - поне не за времето, през което би преминало през канализацията на сградата.

И не на последно място - Иванов беше решил да събира златото, което изхожда. Още не бе решил какво да прави с него. Де факто - той самият нямаше пряка нужда от този метал. Да, когато започна с алхимичните си занимания, наистина мечтаеше основно да може да добива злато. С годините на алхимични трансформации обаче, тази негова мечта се преобразува в нещо коренно нова - и той осъзна, че вече е ненуждаещ се. Но сега искаше да мине поне месец - като всеки нормален учен той държеше да се увери, че "експериментът", в случая - изхождането му - винаги ще дава един и същи резултат. Разбира се, отчиташе грамажа и обема на всяко изхождане. Даже започна да си записва стриктно какво и по колко яде - и после правеше съпоставка на количеството и качеството на изяденото с количеството и качеството на изходеното. От ден на ден се удивляваше все повече и повече - изходеното беше с доста по-малък обем от поетото, но по тегло го превишаваше многократно. Лев Василиевич даже започна да съжалява, че не можеше да задълбочи експериментите си, като опита да яде камъни, дървен материал, други метали, пластмаси - искаше да разбере какъв обем и тегло злато би излязло, ако поглъща тези необичайни храни. Но бе доволен и на това положение.

Месецът мина, експериментът излезе успешен. Количеството събрано злато бе впечатляващо! В таванското помещение на Лев Василиевич имаше малко над сто килограма злато! Не заемаше много място - всичките екскременти бяха под формата на топченца - като бърбонки на овца - и тези сто кила се бяха побрали в три малки чувалчета, всяко тежащо по около 33 килограма и нещо.

Гледайки чувалчетата, момчето за всичко Иванов взе внезапно решение - ще намери сигурни хора, които ще обучи на това умение и после...

После заедно щяха да променят алхимично света! Лев Василиевич бе убеден - златото нямаше да поевтинее, независимо от количеството му. И борсите, и икономиката, а и Вселената, която бе пълна със злато, го доказваха неоспоримо това.

За какво ли му беше на Лев Василиевич да променя света? Сложно е да се отговори еднозначно, и той самият не можеше да го обясни, нито строго научно, нито строго истинно, но изгаряше от интерес да види какво ли би станало, ако всеки жител на планетата получеше за лично ползване по около 10 кила злато.

И Иванов направи следната бърза сметка. Прието бе, че жителите на планетата Земя наброяват 8 милиарда. За един месец един човек изхожда по 100 кила злато. За година ще изходи 1200 килограма. За да се генерират 80 милиарда килограма злато, ще бъдат необходими 66666666,66666667 години на един човек - или словом - 66 милиона и 666 хиляди години цяло и 66666667 нещо си. Алхимикът знаеше, че в един друг миг той щеше достигне вечния живот (или еликсира му), но не искаше да чака толкова години - не беше никак сигурен, че след 66 милиона години Земята и Слънцето, а и галактиката биха били това, което бяха сега. За хората - да не говорим. Затова бързо обърна сметката и изчисли колко хора трябваше да бъдат обучени в изхождане на злато, за да бъдат сведени шестдесет и шестте милиона и шестстотин шестдесет и шест хиляди години до една и само една година. Да, чисто и просто, ако той искаше да генерира 80 милиарда килограма злато за една година, трябваше да обучи 66 милиона и 666 хиляди души в умението да изхождат жълтия метал.

Е, можеше да не е толкова нетърпелив - и да генерира този големичък грамаж за две години - тогава подлежащите на обучение биха били 33 милиона и 333 хиляди души.

"Хм! Пак не е малко!" - мислеше Лев Василиевич. "Къде ще ги побера, за да ги обучавам? У нас - абсурд! Няма място. Да наемам помещения - също не става. Веднага ще се разчуе!"

Това бе проблем. Лев Василиевич Иванов искаше всичко да остане в пълна тайна и нещата да се разкрият, чак когато всеки жител на планетата получеше своите 10 кила злато. Защо държеше всичко да остане в тайна ли? Защото знаеше, че никой нямаше да позволи това да се случи току-така. От самите обикновени хора - които, разбирайки за това нещо, веднага биха се полакомили да отнемат по незаконен или законен път златото на ближния - до тия, които управляваха и владееха света. Защото, Лев Василиевич знаеше много добре, че ако управляващите искаха да разпределят по равно благата между хората - те биха го направили отдавна. И тогава не биха измирали милиони деца от глад, от войни и от други неприятни неща. И всичките почти - създадени от човека. Неприятните неща, не друго. Алхимикът се чудеше как е възможно парите, нещо, създадено от човека, да ограничава и определя живота на същия този човек. Лев Василиевич знаеше - не роботите, не изкуственият интелект заплашваха да завладеят хората, както прокламираха нашироко фантастите и параноиците - хората отдавна бяха завладяни и напълно подчинени от друго свое творение - парите...

Иванов бе пред отчаяние и пълен нервен срив. Нима напразно се бе сдобил с такова рядко умение? Нима нямаше да може да промени с него света? Как бе възможно да обучи и организира тайно над шестдесет и шест и половина милиона души, които да ядат и отделят една година и с това да променят света?

Струваше му се невъзможно. 
...

Продължението: ТУК




Гласувай:
18



1. jabalka - Привет Магична! :)
17.04.2013 11:39
Интересно четиво, провокира едни разсъждения в мен...:)
Изводи:
Внимавам какво си пожелавам.
Никога не е било лесно - нито с благата , нито с остатъците от тях.
Трудно се постига баланс , ако не си бухал , който имитира колибри! :))))
Празничен ден от мен!
цитирай
2. makont - Здравей, за съжаление, не са само парите, които са създадени от нас,
17.04.2013 12:27
и вече сме поставени в зависимост. Ами електричеството, дрехите, домът ни... Колко безпомощен се чувства човек, лишен дори от едно от тези неща. Интересен сюжет със златото, ценна единица, но за произвеждащият го няма никаква потребителна стойност. Трите чувалчета злато правят ли те по-щастлив? Поздрави, Меджик, лек и слънчев ден!
цитирай
3. magicktarot - Здравейте, Ябълка, Маконт! :)
17.04.2013 12:41
Благодаря ви за интересните прочити и коментари! :)

Ябълчице, разби ме с този баланс - но така е, да! Май... :)

Маконт, зависими сме от куп неща - но парите са наистина само от нас измислени. Електричество е имало и преди човека - то си е природен феномен (или кой знае какво). Дрехи, къщи и прочие - те също се правят от неща, които си съществуват в природата. Пари в природата няма. Те са наше дело. :)
цитирай
4. balgarski7vinarki - интересна идея, в природата май има организми,които произвеждат съединения с особен състав
17.04.2013 22:18
защо пък при и човека да не се случи?
Евреите може и да са направили някои разработки, човечеството ще бъде благодарно.
И все пак ,честно казано е отвратително.
цитирай
5. evrazol - Лев Василиевич
17.04.2013 22:33
ще трябва да е журналист. Или поне квартален политик. Не се сещам за други, убедени че серат злато и събиращи го на тавана. Но може и да е блогър. Или пък амбициозен родител. Както и да е, важно е че наскоро златото на борсата се срина. Важно е също, че колкото повече поскъпва, толкова по-малко хора се интересуват от него. И така светът си остава непроменен. Защото светът не се променя нито със злато, нито със сране, нито с мемоарна литература. И въпреки това, толкова народ като се вдрищи, задължително светът му е на мушката.

Чак сега започвам да разбирам израза на другаря Ленин - "Да направим от златото обществени тоалетни". Но мисълта "парите не миришат" си ми остава загадка.
цитирай
6. magicktarot - Благодаря ви, Български7Винарки, Евразол! :)
17.04.2013 23:14
Български Винарки, ценя честността и й се радвам! Не целях да е приятно - хубаво е да е отвратително. Всички серем, но като е написано и описано наистина не е красиво и приятно, така си е :) (кой знае защо?)

Евразоле, това е частен случай. :))) Написала съм какво работи героя - недей да разпространяваш слухове, че е блогър, родител, политик и т.н. ;) Лев Василиевич може да се преведе като Цар Лев (от васил, гр. цар; лев - бълг. парична единица). Ти със сигурност знаеш как може да се промени света, но бай ти лев василиевич иска да стане по неговия начин все пак. Какво общо има тук Ленин и обществените тоалетни от злато? Нима съвременните ни обществени тоалетни са изградени от екскременти?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719115
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953