Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 01:00 - Секс, забавления, любов, хубава храна и... тройка чаши
Автор: magicktarot Категория: Забавление   
Прочетен: 5429 Коментари: 2 Гласове:
8



Тройка чаши в Таро - една почти шведска тройка на удоволствието

Една от малките аркани. Тройката е символ на Бина в Кабала. Бина - Великото море. Третата сефира от Дървото на живота. Женското начало, но и източникът или съсъдът, който  поема излъването на Хохма и го оформя в себе си, придава форма на нещата, правейки ги подходящи за света, но и обричайки ги на смърт, затова е и към левия стълб, Стълба на Строгостта. Чашите са свързани с елемента вода, т.е. отговарят за чувствата.

Като значение на картата Тройка чаши не се вписва никак в думата "строгост". Понеже общоприетото й значение и ключова дума е "ИЗОБИЛИЕ". Други понятия, свързвани винаги с тази карта, са: радост от живота, блаженство, свобода, плодородие, приятелство, задоволеност на чувствата, привилегии, угаждане, празнуване, веселие, пищност, блясък, добро настроение, сливане, въодушевление.

Алистър Кроули я определя като Деметра или Персефона от гръцката митология. Красивата богиня Персефона, единствена дъщеря на богинята на плодородието Деметра, в която били влюбени много богове и смъртни, но Хадес, Богът на подземното царство с хитрост успял да я отвлече в своето царство. Когато тя слизала в подземното царство, в горния свят наставала зимата, всичко било като една малка смърт, защото Деметра не искала да излива благодатта си над земята. Зевс успял да убеди брат си Хадес да я пуска на горна земя и тя да прекарва две трети от времето си горе и една трета при него. Хадес се съгласил, но преди да я пусне за пръв път, й дал да изяде три зърна от нар - символ на брака, които я привързали за вечни времена към него и гарантирали ежегодното й завръщане. В Кроулиевото таро са изобразени доста нарове, именно по тази причина. Защото всъщност Персефона не би си направила това удоволствие да изяде нара, ако знаеше с какво я обвързва то. Затова Кроули заключава, че не бива да се доверяваме много-много и на най-прекрасно и съблазнително изглеждащите неща. Или поне да и даваме сметка какво и колко можем да платим за тях.

Като астрологичен символизъм Тройка чаши се представя като Меркурий в Рак. Меркурий е Великият Комуникатор, Кроули го представя като Волята и Думата на Бащата на Всичко. Ракът, като най-възприемчивия от водните знаци, когато бива повлиян от Меркурий, се получават мистериозни идеи, които могат да доведат до образуване на най-различни форми в нашия свят, но най-вече такива, които изразяват с цялото си същество изобилието на радостта от живота.
Ето Тройка чаши на Кроули:
imageНаистина изобилие! Всичко е препълнено и всичко се излива във всичко. Накрая всичко отива във Великото море, откъдето отново се излива и така до безкрай. Троицата в действие.

Някой би помислил - къде е тук секса? Хайде, хубавата храна и забавленията можем да ги изведем от изобилието. Но сексът?
Най-общо, той е част от радостта от живота. Или Живота, който, както го възприема. Сексът, като свещенодействие, като Бог, който се слива с Богиня в екстаза на изобилието и пораждат Син, образува се Троица, която опростено и в един от нейните многобройни аспекти виждаме в Тройка чаши в Таро.

Някои изоразяват тройка чаши с три танцуващи и пеещи млади, красиви жени. Свързват ги с Грациите, отново от гръцката митология. Трите Грации - Аглая, Ефросина и Талия, пак вид троица.

imageТова е широкоизвестното таро на А.Е. Уейт. Тук виждаме тикви и други плодове, все символи на плодородието, оттам и на изобилието. Венците на главите им - венецът като символ на протекцията от Бог, Божествената протекция. С венци се увенчават победителите. Оттук и вдъхновението, което веднага ще свържем и с Хермес/Меркурий. Има и цветя, които са символ на растежа, развитието, на изобилието, на хубавите времена. Тук на пръв поглед няма секс. Но понякога тези три грации могат да заприличат на вакханки, на почиталеки на Дионис, участващи в неговите мистерии. От тях до секса, като символ и подсъзнателни или несъзнавани съдържания има само една малко крачка. Ето ги, тук вече са изпаднали в екстаз. Не, това е ентусиазъм. Бог е в тебе. Тук Дионис се е вселил в тях и танцува, чрез тях. Екстаз би било, ако те бяха излезли извън тялото си. Стига да погледнем буквалистки над значенията на думите.
image
В отрицателен аспект Тройка чаши се интерпретира като злоупотреба с изобилието. Всякакви пристрастености и мании са тук. Наистина е трудно да се премери точното мярка и можеш да минеш границата. Да паднеш в черните води на Бина, което не е лошо, но ще се изгубиш. И ще се претопиш. Може би Тя ще те претопи и ще ти даде нова форма, но и ново Аз, а Ти ще изчезнеш. Изобилието може и да убива. Неслучайно Персефона е омъжена за Бога на Смъртта. Ето и такава интепретация на Тройка чаши:
imageЗащо повечето свети хора, които са постигнали просветление, избягват изобилието и изобщо ограничават до миминум всички съблазни? Не само материални, но и духовни. Защото наистина, за да успееш да се ползваш от изобилието и да го накараш да ти служи, е наложително първо да подчиниш себе си на себе си, а не на изобилието.

Както казва Елифас Леви в "Учение и ритуал на висшата магия" - "...трябва да победиш любовта към насладата, за да получиш наслада от Любовта.

Още някои от символиките на Тройка чаши. Жена, опиум, беладона, сапфир, перли, сребро, От Боговете и Богините: Дева Мария, Фрига, Кибела, Хеката, Шакти, Йони, Прана /като сила/. Кръг, триъгълник. От чакрите: Вишудха - на гърлото, общуването най-общо.

В гоецията: Гусион и Увал. Гусион е дневният дух, единадесети по ред, велик и силен херцог. Проявява се като ксенопил - същество със синя глава и причудлива форма. Негови планета и метал са Венера и медта. Когато го евокирате, "той може да ви каже всичко, което е било, е и ще бъде, да даде отговор на всички въпроси и да разкрие смисъла на всички неща. Той сдобрява приятели и носи чест и достойнство. Управлява 40 легиона духове." /цит. от "Илюстрована гоеция на Алистар Кроули", изд. Екслибрис/. Увал, нощният, при евокация се явява като камила , е задължен да събужда любовта на жените и да предизвиква приятелски чувства между врагове. Тройка чаши оттук може и да означава точно помирение, сприятеляване/дори с врагове!/, събуждане на любов, а в грубия си аспект - и на желание за секс.


Разбира се, някои постигат просветление и чрез удоволствията, респ. изобилието и радостите от живота. Пример за това са суфистите. Други - посветените в Дионисиевите или в Орфическите мистерии в древността. Също последователите на някои бразилски или афро-американски култове. Има още много, не е нужно да се изброяват. Но техните опитности са свързани с много отдаване, посвещаване, труд и дисциплина по същия начин, както на тези, постигнали просветление с помощта на лишения.

imageТова е един по-различен поглед над Тройка чаши. Дърво, над което Изобилието и изляло благодатта да може да се движи. Така от една страна то хем е облагодетелствано да контактува пряко с Водата и Слънцето и Тъмнината, да преработва техните дарове и да ги поднася на света под формата на плодове и кислород, хем може да се придвижва - нещо, от което са лишени неговите събратя. Може би това символизира, че над това дърво е излята благодатта на Волята, дадена му е воля. Защото способността да можеш да се придвижваш е свързана с наличието на воля.

Затова, когато се падне тази карта, или просто когато влияе в период на живота на някой, е добре този някой да се радва на живота, да си позволи да се радва. Да даде воля на своята Воля.
Боговете  го казват: "Сега е време за празнуване, можеш да си го позволиш!Но внимавай как си го позволяваш, защото можеш да си позволиш много, а понякога с многото трудно се борави!"


Тагове:   магия,   Меркурий,


Гласувай:
8



1. анонимен - когато се падне при мен,
30.09.2010 02:04
на мястото на интелектуалното ми развитие (в дървото на живота), знам че ми предстои небивало забавление - ще победя с ума си и чара си мъж, който се е самозабравил и затъпял на висотата на общественото си положение. :))

Учебник за живота са картите Таро, само да можеш да ги четеш правилно :).

Поздрав за интересния пост.

Р.С.
цитирай
2. magicktarot - Благодаря, зачудих се...
30.09.2010 11:54
това от опит ли сте го видели? разбира се, добре е да се гледа цялостно на картинката, т.е. от другите позиции да се прецени има ли веяния за борба и победа, но според мен в случая няма да има нужда от победа /нито пък борба/, мъжът сам ще падне по гръб и даже ще маха с опашка:)))) въпросът тук въобще не е в победата, а как ще се възползвате от това падане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2727825
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953