Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 20:14 - Сънят ме завзе! Какво щях да направя, ако можех да не спя...
Автор: magicktarot Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9031 Коментари: 21 Гласове:
41

Последна промяна: 01.05.2011 11:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      От години не мога да разреша тази загадка. Загадка за мене, не мога да говоря от името на други, макар да твърдят, че всичко е едно и единно, макар дори да го вярвам това – и понякога – усещам.

    В никакъв случай не отричам важността на съня. Ужасно /или прекрасно/ много хора се възползват къде повече, къде по-малко добре от него. Той е затова. Казват – Хипнос бил по-малкият брат на Танатос. Сън и Смърт.  Навсякъде на Земята е пълно с тях. И въпреки това – не се оползотворяват пълноценно. Като се замисля колко абсурдни неща се оползотворяват пълноценно, а точно тези да са така пренебрегнати... Ето, и аз се чудя какво бих правила, ако можех да не спя. Това навежда на мисълта, че за мен сънят е нещо второстепенно, но не е така..

     Според мен сънят е променено състояние на съзнанието. Никой жив човек не може да живее без него. Опс, май прекалено обобщих. Има хора, които не спят. Нарушен им е някакъв център на мозъка и просто не могат да заспят.  Интересното е, че не са безсмъртни. Защо безсмъртни? Навремето се впечатлих, че в Епос за Гилгамеш един персонаж казва на героя, че ако иска да е безсмъртен, трябва да победи съня, да престане да спи. Разбира се, това може да се тълкува и възприема по много начини, може да означава всичко, но кой знае защо, аз си втълпих, че реално трябва да спре съня, и това ми е останало от тогава. Може би тогава съвсем осезаемо и реално /според  моите усещания, не абсолютно/ осъзнах какво е сънят и колко неразривно е свързан с мене. Ако живея 30 години – 10 от тях ще са в сън, ако 40 – около 14, ако живея 70 години – двадесет и три години сън... Средно, разбира се. И десет години, и двадесет и три – не са малко. Съотнесени с човешкия живот в наши дни...

     Леонардо да Винчи спял по петнадесет минути на всеки четири часа. Така се получава май около час и половина сън на денонощие. Макар че е спял малко, все пак и този невероятен гений е имал нужда от сън...

     Връщам се на промененото състояние на съзнанието. Много са ми интересни хората, които са против всякакви променени състояния и бягат дори от разговор за такива като дявол от скара. Те май не се усещат, че всеки ден /или нощ/ спят, т.е. променят си състоянието на съзнанието. Правила съм си експерименти да питам такива хора дали спят и какво мислят за съня. Отговарят положително и дори излиза, че често се вглеждат в сънищата си, а някои от тях даже извличат ползи в ежедневния си живот от тях – и въпреки тези неща са против променените състояния на съзнанието. Каквото и да значи това да си „против”...

     Сън. Мозъкът съзнателно отива в друга реалност. Една трета от живота си прекарваме в нея... И продължаваме да твърдим, че тази реалности са „само сън”. За промиване на мозък, за постигане на пълна промяна и препрограмиране на чието и да е съзнание е достатъчно то да бъде лишено от сън. Ето малко от Уикито за сънната депривация:

    " Депривацията е състояние на лишеност от определено благо. Лишаването от сън, от сънища или от сензорни стимулации е било предмет на много експерименти. При човека сензорната изолация в специално обзаведено за целта място в продължение на период от три до тридесет и шест часа предизвиква различни разстройства: сънливост, загубване на чувство за реалност, раздразнителност или тревожност, която може да стигне до паника, зрителни, слухови или кинестезични халюцинаторни явления. Сънната депривация или депривацията от сънуване, предизвиква прояви от същия тип. Изучавайки последиците от ранната сензорна депривация (например от зрение), изследователи като Д. Хеб доказват, че липсата на стимулация предизвиква в мозъка анатомични и биохимични промени, чиято корекция понякога изисква няколко седмици."

     Засега не знам какво ще правя, ако изведнъж се окаже, че мога да не спя по собствено желание...

     Какво се оказва? Че състоянието на моето съзнание зависи ужасно много от съня. Ако го няма него – няма да ме има и мене.Няма да го има моят „аз”, а това, което чрез мен наблюдава света, ще е нещо друго, не което е „сега”. Много неопределено, наистина.
     Май всичко е сън...

 

 




Гласувай:
41



1. gwendoline - Много интересна тема, поне за мен!
30.01.2011 20:52
Още повече, че имам наблюдения от личен характер - моя мъж отказва да спи, твърди, че това е загубено време и дава същия пример с "проспаните години" от човешкия живот :)) Но също така е истина, че различните типове хора имат различна нужда от сън, както и по различен начин си набавят съня. Аз, например, мога да заспя и права, на един крак, хаха, майтап, но е близо до истината ... както и мога да спя на всеки час по десетина минути, стига да имам възможност! Други обаче заспиват трудно, веднъж събудени е почти невъзможно пак да заспят. Вероятно зависи от състоянието на мозъка, степен на тревожност ... и аз бих искала да знам повече :))
цитирай
2. magicktarot - gwendoline, ти си щастливка с този здрав сън, пу-пу!:) И за мен дълги години сънят беше "губене на време",
30.01.2011 21:05
докато не осъзнах, че щом изкарвам средно една трета от денонощието си в сън, значи има защо. И защо да не извлека полза от това:) Наистина, поне при мен, се оказа, че когато успея да разчета правилно символиката, която ми праща "Несъзнаваното" /по Юнг/, това винаги ми е от полза - т.е. разбирам например в кое нещо е проблемът, ако не знам къде е в определен конкретен случай и куп други подобни неща. Предполагам, при повечето хора, дори и да не го осъзнават и да не се напъват да разчитат сънища, дори и тези, които никога не ги помнят, при всички сънят помага именно в т.нар съзнателен живот. Няма значение кой колко и как спи. Поздрави!:)
цитирай
3. gwendoline - magicktarot - "Засега не знам какво ще правя, ако изведнъж се окаже, че мога да не спя по собствено желание..."
31.01.2011 00:27
Сетих се нещо ... Това би ти било от голяма полза, предвид някои наближаващи промени :)) Много закодирано се изказах, но дано ме разбереш! Лека нощ, аз имам вопиюща нужда от сън (реанимация).
цитирай
4. magicktarot - gwendoline, хахахх, сетих се! Кодово име "бебе":))))
31.01.2011 09:02
Засега не съм имала проблеми с това, с бебе или без, спя си като пън, а и то също. Но нищо не се знае :)))) Може наистина да се наложи да мога да не спя по собствено желание /а не по бебешорско/. Поздрави и успешна седмица!:)
цитирай
5. razkazvachka - Случвало ми се е - даже участвах в един експеримент
31.01.2011 10:49
Малко е страшно какво можеш да срещнеш из дълбините на съзнанието си, когато започнеш пак да спиш.
цитирай
6. magicktarot - razkazvachka, аз имах предвид по принцип да не спя, да нямам нужда от сън...
31.01.2011 11:39
Много интересно това с експеримента при тебе. Добре, че го окачествяваш като "малко страшно":) Иначе съзнателното лишаване от сън си е направо шаманска методика за постигане на връзка с "оня свят" май. Ще е много интересно да разкажеш някога за експеримента. Поздрави!
цитирай
7. sande - Сънят - тази малка кома, тази невинна смърт...
31.01.2011 13:36
Да, Соня, жалко, че проспиваме толокова ценно време ...
Жалко, наистина.

Но изглежда,че това е проектантска грешка. Така сме проектирани.

Жалко.

Но факт.

Нищо не може да се направи.

Тогава може отчасти да се компенсира тази грешка на Проектанта с по-пълноценно и щастливо използване на свободното от сън време.

Но как?
цитирай
8. анонимен - сънчо
31.01.2011 14:42
всеки,който е лишен от сън за достатъчно дълъг интервал от време/индивидуален за всеки,но за средностатистическият индивид интервала рядко надхвърля 72 часа/
първо полудява , а след това директно заминава за "оня свят".
цитирай
9. wonder - Дълбока тема. И любима... :)))
31.01.2011 14:56
http://sever.blog.bg/izkustvo/2009/11/20/synishtata-quot-kralskiiat-pyt-kym-nesyznavanoto-quot.440156
цитирай
10. tili - "Оня свят" сам
31.01.2011 14:56
прави връзка с теб, когато намери необходимо да ти съобщи нещо. Зная го от опит. Всякакви шамански напъвания са смешни. Да си спомним за големия съновидец и тълкувател Йосиф. Всъщност - всичко, което трябва си го знаем изначално и сънищата само помагат понякога.
А Леонардо е умрял на 65 години. Дали ако не беше спал повече нямаше да доживее възрастта на Микеланджело? :))
цитирай
11. vmir - Ако животът е сън, какво е смъртта,
31.01.2011 16:48
освен събуждане?
цитирай
12. magicktarot - Сънят...
31.01.2011 18:46
sande, съгласна съм, но моята моментна визия е, че сънят не се използва съвсем по предназначение и се смята за загубено време, а не е така:)

8. анонимен - и аз това казвам...:)
цитирай
13. magicktarot - Сънят...
31.01.2011 18:56
wonder, ще видя и твоите писания за сънуването, и мерси за линка на sever - страхотен е! поздрави!:)

tili, така е за "оня свят", като включително много често и чрез съня се свързва с теб, друг е въпросът дали искаш да го разбереш и да му обърнеш внимание, или не. Не разбирам защо са ти смешни шаманските напъвания? не уважаваш шаманите ли? И за първоначалното знание съм съгласна с теб, само че аз не мога да го ползвам тотално и напълно съзнателно по рождение, затова ползвам съня често, за да стигам до него - не всички могат да пренебрегнат съня и да ползват пряко Знанието, радвам се, че ти явно можеш:) Леонардо може и да е починал на 65 години, но е оставил наследство /не говоря само за картините/, което е в пъти повече от оставеното от Микеланджело и в пъти повече от изобщо всички, живели по негово време, взети заедно:) поздрави!

vmir, ако приемем, че смъртта е противоположна на живота, то може да се каже, че смъртта е пробуждане - но това е рискова теория - може да доведе до много убийства, холокост и пр. и пр. В случая разглеждам съня като "помощно нещо на живота" - т.е. и той е вид живот, който не се ползва пълноценно. поздрави!:)
цитирай
14. tili - Е, по въпроса за Леонардо и
31.01.2011 19:49
Микеланджело можем да поспорим чие наследство е по-голямо и по-важно. Дан Браун не е критерий в случая. За шаманите - не знам. Може да има и истински избрани измежду тях. Не ги познавам, не мога да говоря. навъдиха се толкова "ясновидци" и "прорицатели", че обемът на Библията нямя да стигне само да се изброят имената им.
Скромно да поглеждаме навътре в себе си и да внимаваме за знаците. Ако ни трябват - ще ни бъдат дадени и насън и наяве.
Хубава вечер:)
цитирай
15. magicktarot - tili, ама какво общо има Дан Браун с Леонардо!!!? Май трябва да си взема поука, щом изглеждам
31.01.2011 20:11
като почитател на Браун, хахахах. Даже бих се обидила от това, но ще се въздържа...Запозната съм с Леонардо мнооого преди да съм чувала за Дан Браун /който не съм чела, понеже знам, че е преписал повечето неща от Светата кръв и свещения граал/, и понеже ми е много любим Леонардо, даже се обиждам, когато някой го свърже с Дан Браун..., струва ми се безобразие...

Любим ми е и Микеланджело, но по отношение на наследството на Леонардо имах предвид и научните му разработки, които са с огромен обем и много голяма част от тях въобще не са "обнародвани", Микеланджело няма чак такава енциклопедична дейност, което не значи, че го омаловажавам, просто двамата не е въобще удачно да се сравняват май...

Поздрави и приятна вечер, радвам се, че поговорихме:)
цитирай
16. dolsineq - "ако живея 70 години – двад...
31.01.2011 20:22
"ако живея 70 години – двадесет и три години сън..." - ако за 46-47 г не съм успяла да постигна нищо, то едва ли останалите 23 г ще са ми достатъчни. Естествено, че трябва да се спи. Най-обичам да спя! :)
цитирай
17. magicktarot - dolsineq, и аз съм на това мнение - и че тия 23 години е добре да се използват
31.01.2011 20:25
максимално. Засега това не се прави, но и това ще стане, надявам се. Поздрави! :)
цитирай
18. vmir - 13. magicktarot - Сънят...
01.02.2011 07:18
magicktarot написа:


vmir, ако приемем, че смъртта е противоположна на живота, то може да се каже, че смъртта е пробуждане - но това е рискова теория - може да доведе до много убийства, холокост и пр. и пр. В случая разглеждам съня като "помощно нещо на живота" - т.е. и той е вид живот, който не се ползва пълноценно. поздрави!:)


Разбирам страховете ти и те сигурно са оправдани от практиката. Остава все пак едно малко "ами ако", от което вероятно възникват и големите религии с предписанията, които могат да бъдат тълкувани безкрайно различно особено онези, които човек наблюдава отстрани. Ох, май стана прекалено сложно за човешки ум, поздрави! :)
цитирай
19. magicktarot - vmir, не са страхове, визирах нацистите, които,
01.02.2011 09:05
изпращайки хората в газови камери са казвали, че ги пращат при Бог, а не че ги убиват - това във връзка със смъртта като Събуждане /и аз се надявам да е събуждане, но може би не е толкова лесно, в смисъл че и след смъртта човек може би трябва да се развива и работи/. Иначе да, когато наблюдаваш една религия отстрани, т.е. си профан /който е пред храма/, а не посветен /който е в храма/ - възникват какви ли не неща - те самите не са сложни май, но определено усложняват живота...:))) Поздрави и мерси за коментара!
цитирай
20. vmir - 19. magicktarot - vmir, не са страхове, визирах нацистите, които,
01.02.2011 11:24
magicktarot написа:
изпращайки хората в газови камери са казвали, че ги пращат при Бог, а не че ги убиват - това във връзка със смъртта като Събуждане /и аз се надявам да е събуждане, но може би не е толкова лесно, в смисъл че и след смъртта човек може би трябва да се развива и работи/. Иначе да, когато наблюдаваш една религия отстрани, т.е. си профан /който е пред храма/, а не посветен /който е в храма/ - възникват какви ли не неща - те самите не са сложни май, но определено усложняват живота...:))) Поздрави и мерси за коментара!


Досетих се, че това имаш предвид, но това забележи, е пряк резултат от игнорирането на живота като ценност, а не, защото нацистите са били убедени, че правят услуга. А иначе, наскоро прочетох в една книга, че всяка конкретна молекула в тялото ни, вече е участвала в състава на няколко звезди и на милиони живи същества от най-различни животински видове. Съзнанието може би е програма за съхранение и превръщане на материята според изисквания, които не ни е дадено да научим.
Поздрави! :)))
цитирай
21. magicktarot - 20. vmir, това за всеки наш атом, който е бил част от звезди и същества - още от създаването на Вселената
01.02.2011 11:45
и на мен ми е любимо - за първи път го видях навремето при Айзък Азимов, не помня в коя книга точно. Дано пък ни се даде "съзнателно" да асимилираме някога това "Знание"... Поздрави!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719069
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953