Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2011 14:13 - Трева и божественост
Автор: magicktarot Категория: Изкуство   
Прочетен: 8768 Коментари: 15 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            След всичко това започнах ненаситно да изучавам Гурджиев.  Beelzebub,s tales to his Grandson  („Приказките на Билзебъб за неговия внук”) – основната му прозаична творба  - се отнася до междузвездна По-висша интелигентност, която иска да помогне и да ускори еволюцията на Земята. По-рано смятах тази рамка просто за алегория, удобно скеле за сериозното учение на Гурджиев, но сега започнах да се чудя дали не е криел истинската си тайна някъде отпред, където никой няма да помисли да я търси. Откраднато писмо от Сириус?

Бях още по-заинтригуван от диаграмата на вибрационните равнища. Над човечеството Гурджиев поставя „ангелите”, „архангелите” и „Вечно Непроменящото се”.  Д-р Кенет Уокър – член на Кралското хирургично общество и трезв учен – прави странен коментар на тези по-висши същества в книгата си A Study of Gurdjieff,s Teaching („Проучване на учението на Гурджиев”):

Тези квадрати представляват по-висши същества от нас, които изобщо не познаваме, и ако искаме, можем да ги наречем ангели и архангели... Някои други членове на групата в Санкт Петербург са се съгласили да приравнят „ангелите” с планетите, а „архангелите” – със слънца...

Ако заменим „планети” и „слънца” с понятието „интелигентни, по-еволюирали същества в други слънчеви системи”, получаваме теорията на Лиъри за междузвездната телепатия от 1973 г.

Накратко, системата на Гурджиев твърди, че хората еволюират от бозайничество към безсмъртие. Почти всички ние – многократно казва той  (с очевидна радост от дразненето на самооценката ни) – сме все още на бозайническото равнище – роботи, контролирани от обуславянето. Мислим си, че сме съзнателни, но не сме. Ние сме заспали, хипнотизирани, сомнамбули – метафорите са различни, но до една означават, че не можем да видим извън обусловения ни тунел на реалността. Когато започнем да се събуждаме, разбираме, че светът изобщо не прилича на митовете и суеверията, наложени ни от обществото.  Ако алегорията на Гурджиев се приеме буквално, група Междузвездни Разумни същества, вече еволюирали до етапи, които са по-малко бозайнически от нашия, ни наблюдават през цялото време и спорадично се намесват, за да ускорят еволюцията ни към тяхното ниво.

В този контекст нека си припомним, че в антропологията има две големи загадки и че те изобщо не засягат дребни неща, а два от най-големите въпроси, които можем да си зададем, а именно: „Как е възникнал езикът?” и „Как се е появила цивилизацията?” Има дузина теории, но нито една хипотеза не се е доближила до общоприетост. Когато разговарям с антрополози, често имам чувството, че всеки от тях има лична теория, различна от всички останали. Просто не знаем.

Езикът и цивилизацията обаче са функции на способността за символизиране или езиковата способност, които са предизвикали другата голяма загадка: шаманизма, от който произлиза религията  и цялата паяжина от изкуствени (създадени от човека) Идеи, разграничаващи ни от другите сухоземни бозайници.

Кумулативните доказателства в такива книги като The Sacred Mushroom („Свещената гъба”) на д-р Андрия Пухарич, The Sacred Mushroom and the Cross (”Свещената гъба и кръста”) на Джон Алегро, Soma: Divine Mushroom of Immortality(”Сома: божествената гъба на безсмъртието”) на Р. Гордън Уосън, преработеното четвърто издание на The White Goddess („Бялата богиня”) на Робърт Грейвс, Flesh of the Gods  („Плътта на боговете”)на проф. Питър Фърст, The Peyote Cult („Култът към пейота) и Ghost Dance: Origins of Religion („Танцът на призраците: произход на религията”) на д.р Уестън ЛаБар, The Witch Cult in Western Europe(„Култът към магьосниците в Западна Европа”) на Маргарет Мъри и т.н., почти не оставят съмнение, че произходът на религията (осъзнаването или поне вярата в По-висша нтелигентност) е тясно свързан с факта, че шаманите – в Европа, Азия, Северна и Южна Америка,Африка – подхранват нервната си система с метапрограмиращи вещества поне от 30 000 г. пр. Хр.

Моделът е един и същ при нашите обитаващи пещери предци и при индианците, при Елевзинските празненства в Атина и при предведическите индуси, при племената, разпръснати от единия до другия полюс, и в съвременните изследвания, обобщени от д-р Уолтър Хюстън Кларк в неговата Chemical Ecstasy („Химически екстаз”):  хората вземат тези метапрограмиращи вещества и скоро установяват контакт с По-висша интелигентност.

ЛаБар пише в „Танцът на призраците”, че шаманите в Северна и Южна Америка използват над 2000 различни метапрограмиращи химикала; тези от Европа и Азия – любопитно – използват само около 250. Amanita muscaria (гъбата мухоморка) е най-широко използваното свещено упойващо вещество в Стария свят, а кактусът пейот – в Новия. През последните 30-40 години безброй шамани са били обучавани от по-стари шамани (както антропологът Карлос Кастанеда е обучаван от брухо (магьосника) дон Хуан Матус от прочутите книги) да използват тези химикали така, както д-р Лиъри и д-р Лили са ги използвали, за да метапрограмират нервната система и да въведат някои от сигналите, които обикновено не попадат в обхвата на вниманието. (Дори само по отношение на видимия спектър още от времето на Нютон се знае, че обикновено възприемаме по-малко от 0,5% от всички известни пулсации). Спокойно може да се обобщи, че връзката между такова чувствително ново сканиране и личната вяра в По-висшата интелигентност е най-вероятното обяснение за произхода на религията.

Това, че настроеното съзнание е космическо по измерение, се заявява директно от шамана и учителя на Карлос Кастанеда  дон Хуан Матус в Tales of Power („Сказания за силата”):

Снощи за пръв път летях на крилете на възприятието си. Магьосникът може да използва тези криле, за да се докосне до друга чувствителност, например на гарвана, койота, щуреца или реда на други светове в безкрайния космос (Курсивът мой – Р.А.У.)

Когато проф. Кастанеда запитал директно: „Други планети ли имаш предвид, дон Хуан?”, старият шаман отговорил категорично: „Естествено”.

Както отбелязва веднъж капитан Джеймс Т. Кърк: „Може ли всичко това да е просто случайност? Или зад него се крие някаква извънземна интелигентност?”

Робърт Антон Уилсън
„Космически спусък: Последната тайна на Илюминатите”, ИК „Дилок”




Гласувай:
30



1. blogena - ох,
01.08.2011 18:03
това с "диаграмата на вибрационните равнища" ми е доста сложно, признавам :)))
и много съм объркана относто извънземните и дори божествени противоречиви въпроси блъскащи се в недоучената ми блонди главица ;)

на пък това ме грабна още одеве на пръв прочит та се върнах да споделя:
"Ние сме заспали, хипнотизирани, сомнамбули – метафорите са различни, но до една означават, че не можем да видим извън обусловения ни тунел на реалността. Когато започнем да се събуждаме, разбираме, че светът изобщо не прилича на митовете и суеверията, наложени ни от обществото."


Поздрав :)
иии
Политам на крилете на възприятието си (простичко и изстрадано)
цитирай
2. darcy - Както винаги добра тема
01.08.2011 21:27
Малко встрани от нея, но искам да споделя един материал, който четох тия дни и се сетих за теб, Маджик:
http://terrafim.wordpress.com/statiy/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BE-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/


Поздрави!
цитирай
3. magicktarot - 1. blogena , привет, Албена!:)
01.08.2011 23:11
Както винаги - летиш! :) А възприятието ти хич не е простичко, съдейки по стихотворенията ти!
За диаграмите на вибрационните равнища - има предвид, че ние, хората, сме на едно равнище на вибрация, по-висшите са на друго, вибрират по различен начин, още по-висшите на трето - и така до Бог...:)

А относно извънземните и божествените неща - и най-учените академици не са съвсем наясно май... ;))) Поздрави!:)
цитирай
4. magicktarot - Привет, Дарси!:) Интересен материал!
01.08.2011 23:50
Благодаря, че го сподели! По думите на момчето излиза, че Проблясването вече се е състояло - станало е някъде към края на 2006 година... Май съм склонна да вярвам, че е така...
Поздрави и Светлина по Пътя!:)
цитирай
5. get - Това, че НАСТРОЕНОТО СЪЗНАНИЕ е Космическо (!!) - абсолютно точно - Но първо ...
02.08.2011 11:12
... то следва да се освободи от рамките, които го ограничават !!
magicktarot написа:
Това, че настроеното съзнание е космическо по измерение, се заявява директно от шамана и учителя на Карлос Кастанеда дон Хуан Матус в Tales of Power („Сказания за силата”) ... Когато проф. Кастанеда запитал директно: „Други планети ли имаш предвид, дон Хуан?”, старият шаман отговорил категорично: „Естествено”... „Може ли всичко това да е просто случайност? Или зад него се крие някаква извънземна интелигентност?”


- С предизвикателството в книгите на Кастанеда, аз материалиста атеист се срещнах преди още, двадесет години !! - Имах щастието покрай професията си, че съм възприел позитивизма, като подход при решаване на ... тайни и загадки :))
- Тоест попаднах в ситуацият, която "брухото" Хуан Матос я обяснява ... Провидението през нашият живот на няколко пъти ни изпраща знамения ... провокира нашето израстване ... чрез своите поличби и знаци ... !!

- Междувпрочем, това което съм намерил, като обяснения за архитектониката на всемира който ни обкръжава при южноамериканските индианци за мен кореспондира и с това изображение, което е "българско" по произход - http://cs4341.vkontakte.ru/u1320349/24346434/x_58365b8f.jpg ("The treasure of Nagyszentmiklоs" illustrating the Аlmos legend from the Hungarian mythology: Emese's dream of the TURUL BIRD) - пропускайки унгарските обяснения, че това е тяхна легенда ... Ще отправя отново интелектулно предизвикателство към Меджик, като я попитам - Каква ли ще да е тая птица TURUL ... и какво подсказва женската фигура ??! - Това може ли да е изкуство на централноазиатски номади ?! ... било то "угри", било "тюрки" тоест "пра"българи ?!! :))

от bou-ил Гет(кан) "ктист" - брат в задругата на Силата
цитирай
6. magicktarot - Гет, накара ме да се поразровя яко!:)
02.08.2011 13:04
За съкровището от Наги Сент Миклош знаех още от училище по история - учехме, че е българско, но само толкова - не съм се задълбавала по-подробно в него, даже не знаех как изглежда... Благодаря ти, че ме насочи към него!
Тук, с тази птица, мислех да пиша друго, но отново се сблъсквам със...свети Георги! Изображението, което си пуснал в линка, е птицата, носеща в ноктите си мъж. Не ми е ясно какво държи той в ръцете си. Но в същия съд има и изображение на птицата с жена, ето линк с жената: http://samoistina.com/simorgh.gif
А ето още един линк - там твърдят, че тази птица се казвала симорг и е от приказка с персийски произход: http://attraction.do.am/forum/66-248-2

Но не това е важното. Приказката "Тримата братя и златната ябълка". Св. Георги е най-малкият брат - когато овенът го отнася в долното царство - оттам може да го измъкне само тази птица. Той спасява малките й, които всяка година биват изяждани от змия (!) (образът на Змията!!!). За благодарност Птицата му казва какви храни и води да й приготви и го изнася нагоре. Знаем приказката, аз я споменавам само бегло... Та тази птица е онази Сила, която възнася човека на по-високо ниво - стига човекът да знае как да я "впрегне"... Човекът първо трябва да служи на Силата (да спаси малките й от смърт, както прави най-малкия брат/св. Георги) - и тогава и тя започва да му служи. Когато свършва месото, св. Георги реже от собствената си плът - това също е алегория за всеотдайно служене... Птицата разбира и му я възстановява. Остава обаче една малка липса - оттогава се води, че имаме свод на стъпалото:)))

А как кореспондира с Кастанеда? Това ли е Орелът, който поглъща и смила безвъзвратно повечето хора? И тези, които минават невредими покрай него, т.е. магьосниците и т.н. всъщност биват хващани в ноктите му и пренасяни "другаде"?

Другото, което ми идва наум е, че образът на мъжа и жената в ноктите на тази особена птица са всъщност образи на Душата на човека... Тя е хваната от Материята - символизирана от птицата...
цитирай
7. magicktarot - П.П. И както е хваната, така от нея зависи
02.08.2011 13:05
дали ще накара "птицата" да я изведе на "горния свят" или птицата ще я погълне безвъзвратно...
цитирай
8. get - - Изключително е удоволствето, да говоря с ерудирани и непредубедени хора !! - Благодаря !
02.08.2011 14:58
magicktarot написа:
дали ще накара "птицата" да я изведе на "горния свят" или птицата ще я погълне безвъзвратно...


- Може би стигаме до ключът или развръзката ... въпреки че, минахме малко така ... на "бегом", през доста съществени неща по отношение на темата, която разглеждаме !?!
- Тази символика можем да я свържем и със символиката от така нареченият "сандък от Терачина" - Така че, тя няма как да е иранска !! - Тя си е оттук а по-скоро иранците, с който в древността сме били близко родствени са я възприели от нас !(прости ако звуча някак нескромно или шовинистично !):(((
- По принцип сцената можем да я тълкуваме съотнесено поне към две две неща - Ние като неофити ... хората осъществяващи "скока" ... качествен !!
- Втората - това са изобразени природни сили или качества(РАЗЛИЧНИТЕ ПЛАНОВЕ) на обкръжаващият ни свят !! - Тоест в опита си за развитие, на неофита му предстои да прозре(провиди) най-напред в "първият свят"(Кастанеда го нарича на ежедневното внимание). След това навлизаме във вторият, който е женски по своя характер/качества ... но зад него имаме трети почти ... недосегаем за нашите възприятия и интелект ... план/свят ОРЕЛЪТ !!

- Друго като въпрос ? - не е ли най-малкото странно, че хората от древността било в Мезоамерика, било тук в Европа възприемат, тези скрити проявни форми на света който ни обкръжава и ... ползват сходни символи ??

- Ако приемем, че орелът е "български" тогава той се нарича с името "Турул/н", което пък е производно от Бик/Тур ... припомням ти(?) образността и символиката при така отдалечените от нас времево ахейци-микенци-минойци (15-11 в.в. пр.хр.) !!
- Не става ли, още по-странно, че тези неща са се запазили поне до Х-ХІІІ в., тук при последните техни наследници от причерноморието ??!

- За мен бе удоволствие !!

от Гет "ктистий" - Брат в задругата на Силата

П.П. За ламята-зъмя(!?), златната ябълка и тримата(!) братя ... в някой от следващите ни постове !! - Обещавам ! :)))
цитирай
9. magicktarot - И аз ти благодаря, Гет!
03.08.2011 13:13
get написа:


- Тази символика можем да я свържем и със символиката от така нареченият "сандък от Терачина" - Така че, тя няма как да е иранска !! - Тя си е оттук а по-скоро иранците, с който в древността сме били близко родствени са я възприели от нас !(прости ако звуча някак нескромно или шовинистично !):(((


- Друго като въпрос ? - не е ли най-малкото странно, че хората от древността било в Мезоамерика, било тук в Европа възприемат, тези скрити проявни форми на света който ни обкръжава и ... ползват сходни символи ??

- Ако приемем, че орелът е "български" тогава той се нарича с името "Турул/н", което пък е производно от Бик/Тур ... припомням ти(?) образността и символиката при така отдалечените от нас времево ахейци-микенци-минойци (15-11 в.в. пр.хр.) !!
- Не става ли, още по-странно, че тези неща са се запазили поне до Х-ХІІІ в., тук при последните техни наследници от причерноморието ??!


П.П. За ламята-зъмя(!?), златната ябълка и тримата(!) братя ... в някой от следващите ни постове !! - Обещавам ! :)))


Не знаех за този сандък от Терачина- вече знам, благодарение на тебе - наистина е много интересен!
За еднаквите образи на всички континенти - това не са ли Юнгианските архетипи? Колективното несъзнавано, което е общо за всички. Това най-малкото показва, че всички имаме общ прародител, т.е. сме братя...:))) (това между другото)

Интересен паралел между Орел и Бик... Таурус, Таврос, Тур - идва от гръцки... Минотавърът в Лабиринта на о-в Крит... Ще се позадълбая да разбера повече за символиката му... Не бях и съвсем наясно с това, че минойската цивилизация има потомци по нашето черноморие... Пак ми подаваш интересна информация...

Но иначе бикът си е символ на материята. Комбинираното "същество" Бик-Орел - може да се каже, че това е материя (бик), която подлежи на одухотворяване (орел) - това ми идва на ум.:)))

Ще чакам с нетърпение да включим по някое време Тримата братя и златната ябълка и св. Георги - който е третият брат..:) Поздрави!
цитирай
10. babaelenica - Една дискусия на високо ниво!
03.08.2011 13:58
Трудно може да се включи човек, непознаващ материята в дълбочина.
Но всеки има своята истина.
Което не означава, че някои се приближават до космическите вибрации.
Засега съм открила, че има хора, с които трептя на еднаква честота и думите са излишни, защото можеш да продължиш мисълта на другия.
Не зная дали може да стигне един земен живот, за да се обработи и сравни информацията, събрана по различно време и от различни умове през цялото развитие на познатото ни човечество.
Имало е изчезнали цивилизации. Те също са етап от еволюцията.
Най-голямата трудност, според мен е, да се събудят зомбитата, които се люлеят в рамките на размаха на едно махало от и до материалното обвързване. За които храната, алкохолът, сексът и парите са единствените ценности.
Ако наистина има преминаване на ново ниво (в което аз лично не се съмнявам), колцина биха могли да са сред избраните? И какво ще се случи с останалите?
цитирай
11. magicktarot - Привет, Ильеницьееей!:)))
03.08.2011 16:58
Наистина, един земен човешки живот - какъвто е в настоящия момент - не винаги може да стигне, за да се "постигне Бога" или да влезеш в унисон с т.нар. космически вибрации. Неслучайно Уилсън - мой ужасно любим автор, когото често цитирам, както правя и в настоящия постинг - та той неслучайно е участвал в какви ли не групи и организации за увеличаване на човешкия живот и дори за забрана на смъртта...:))) За жалост той почина преди четири години :(

Независимо от всичко, дори при този кратък живот, има хора, които са постигнали "просветление" - тогава не ти е нужно да обработваш цялата налична във вселените информация - а може би просто "знаеш"... Гурджиев твърди, че ние знаем всичко, във нас било заложено ВСИЧКО, но сме заспали... Та в тази връзка - дори и тези, затънали привидно безвъзвратно в чисто материалните неща - дори и те ще могат да се събудят, респ. да минат на друго ниво (т.е. може би няма избрани)... Минаването на друго ниво надали ще е трудно да стане - ако например изчезнат парите - а покрай тях и всичко, което се купува с тях...;)
Тогава ще търсим духовен еквивалент на храна, вода, въздух, алкохол, дрога, секс, пътешествия и пр. хубавини...:))))
Поживьом-увидьем, както се казва, а дотогава не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем да имаме в живота си все повече и повече хора, с които да се разбираме без думи. Поздрави!:)
цитирай
12. sestra - Бях доста дълго запалена по личността на Гурджиев и Успенски -
05.08.2011 22:24
за кръговете на осъзнаване, а в учението на Кастанеда според мен е цялото познание за жизнени, енергийни стереотипи и тайни на мирозданието. Същото е и в християнството, такова, каквото е възникнало. Има обединяващо звено в различните учения - то е ритуалните движения, танците, които дават паралелно с познанието. И като ги разгледаш хубаво, разбираш, че всички народни танци всъщност са същото нещо - ритуали с енергията.
цитирай
13. magicktarot - Привет, Сестра!
06.08.2011 10:57
С малко думи каза много! :) Мислила съм го и аз това с танците, но не съм го избистряла до степента, която си постигнала ти, поздравления! ... Спомних си за въртящите се дервиши... За жалост в съвременния християнски ритуал не присъстват танци...
Миналата година си купих една книга от Седемте езера - Паневритмия. От години все се каня да се задълбая в тези танци (явно и Дънов като тебе е усетил, че танцът е ритуал с енергията), но засега все още не успявам. Дано го осъществя!
цитирай
14. sestra - :) Да.
06.08.2011 12:55
Последователите на Кастанеда в момента правят едно единствено нещо - представят пред колкото може повече хора Магическите паси, за да помогнат за спасението на буквално колкото може повече хора.
цитирай
15. magicktarot - Сестра, дано успеят в начианието си!
07.08.2011 23:35
А да се надяваме, че има и други хора, не само кастанедианци, които съдействат за това Спасение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719408
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953