Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2016 18:42 - ЗАГАДКАТА НА ДЯДО КОЛЕДА - НАУКА ИЛИ МАГИЯ?
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 2083 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 15.12.2016 18:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дядо Коледа, добрият и щедър Старец, който винаги успява за една нощ да занесе подарък на всяко дете по Земята,

всъщност е Свети Николай Чудотворец, наричан на запад Санта Клаус или само Санта (Светеца), а през социализма преименуван на Дядо Мраз, Дед Мороз, Гросфатер Фрост и т.н.

 

Освен че Светеца винаги оцелява, макар и под различни имена, той открай време отправя и голямо предизвикателство към физиката и други науки, които се опитват да обяснят по научен път как точно Стареца успява да извърши такава огромна работа само за една-единствена нощ. Защото една нощ далеч не е много време, особено когато това време трябва да ти стигне, за да разнесеш подаръци на над 2 милиарда деца!

 

РАЗТЯГАНЕ НА ВРЕМЕТО

 

На първо място, физиката казва, че все пак Дядо Коледа има повече време от една нощ за разпространението на подаръците. Защото Земята е под формата на глобус, на кълбо, и времето по нея е различно, определящо се от нейното движение около Слънцето. Затова Земята е разделена условно на часови зони. Приемаме, че Дядо Коледа тръгва да разнася подаръците от Международната Датова Линия (The International Date Line (IDL). Тази МДЛ е въображаема линия върху повърхността на Земята, използва се в корабоплаването и навигацията, тръгва от Северния Полюс като стига до Южния полюс, и разграничава предишния ден от следващия, т.е. когато, при въртенето на Земята, Слънцето отиде над нея и я премине - започнала е следващата дата. Международната Времева Линия преминава някъде през средата на Тихия океан, приблизително следвайки географска дължина от 180°, но отклонявайки се на някои близки населени места и острови. Когато на тази линия настъпи нощта на Бъдни вечер, 24 декември, то, съвсем схематично, на обратната страна на земното кълбо е все още нощта на 23 декември. Земята се върти от изток на запад. Дядо Коледа тръгва от тази линия точно в полунощ на 25 декември и също върви на запад, но се движи по-бързо от въртенето на Земята - т.е. не се съобразява с времето на часовите пояси. Изчислено е, че така той има на разположение 31 до 48 часа (данните не са точни) - или, с други думи, има повече от една-единствена нощ. Но дори да има 48 часа поради времевите разлики по Земното кълбо, тези часове пак са твърде малко, за да може един човек да разнесе подаръци на над 2 милиарда дечица.

 

Ето как изглежда Международната Времева Линия, погледнато от Северния полюс:

image


...


...

 

Между другото, една лична  вметка. Когато очаквахме Края на Света по Календара на Маите, на 21 декември 2012 година, аз се шегувах, но базирано точно на времевите разлики, че човек може напълно да пропусне датата 21 декември! Ето как: тръгва с бърз самолет от тази линия, точно преди на нея да настъпи 21 декември. Лети преди „движението“ на тази линия, т.е. облита цялата Земя на дата 20 декември. Когато направи пълна обиколка и се върне отново на Линията – там вече ще настъпва 22 декември...

 

 

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ЧЕРВЕНИЯТ НОС НА САНТА КЛАУС

 

 

И отново малко изчисления. Общото население на Земята вече е над 7 милиарда души. Приемаме, че средно едно семейство, т.е. дом, се състои от четирима души, то тогава излиза, че Дядо Коледа трябва да разнася подаръци на 10 000 къщи всяка секунда! Това изчисление важи, ако приемем, че той има 48 часа за разпространението на подаръците, като ползва "разтягането на времето", описано по-горе.

 

Това пак е невъобразима работа! Дават сравнение с дейността на Пощенските Служби на САЩ. Статистиката казва, че те разпространяват за една година 170 милиарда пратки по пощата! Това е равностойно на 5000 пратки на секунда - но в течение на 1 година (а не на 48 часа, както е при Дядо Коледа). И за тази дейност в Пощите на САЩ са ангажирани повече от 600 000 служители, както и невъобразимо количество превозни средства - най-голямата собственост на превозни средства в света е точно на Пощите на САЩ! А Дядо Коледа трябва самичък да извърши много по-огромна работа, за много по-малко време и то подпомогнат само от една шейна и няколко северни елена!

 

Физиката казва, че, за да може да извърши такава работа за толкова кратко време, то той и шейната му с елените трябва да летят с огромна скорост. Но, отново ни казва физиката - при такава огромна скорост еленът Рудолф ще изгори мигновено - заради силното триене - също както изгарят малките метеори, наречени падащи звезди, когато навлязат в земната атмосфера. Физиците се шегуват, че червеният нос на Санта Клаус се дължи именно на високите температури, предизвикани от високата скорост!

 

 

Дотук, образно казано, разглеждахме възможностите на Дядо Коледа във връзка с Нютоновата физика и географията, а има постановки, които се опитват да обяснят неговите свръх-способности от гледна точка на откритията на физиката от 20 век, а именно:

 



ДЯДО КОЛЕДА, ТЕОРИЯТА ЗА ОТНОСИТЕЛНОСТТА И КВАНТОВАТА МЕХАНИКА

 

 

ОТНОСИТЕЛНОСТТА

 

 

В своята Специална Теория на Относителността, Алберт Айнщайн показва, че времето протича по различен начин при наблюдатели, които се движат едно спрямо друг (и, извън Айнщайновата теория, но произлизащо от нея - определено времето тече много бавно за дечица, които чакат своите подаръци!).

 

Но тази различна скорост на времето не е никак добра за шейната и елените - защото те, да кажем, трябва да развият огромна скорост, за да компенсират и сроковете за раздаване на подаръците, и забавеното време при чакащите деца. При тази огромна скорост, дори шейната с елените да е извън земната орбита - те пак ще се подпалят!

 

Но гравитационните полета също извиват и изкривяват времето - часовник, който се приближава все по-близо и по-близо до масивно космическо тяло, започва да се движи все по-бавно и по-бавно. В такъв случай - как би могла да помогне гравитацията на Земята на Дядо Коледа?

 

Науката счита, че може би - никак.


Продължението - на линка по-долу:


...

Цялата статия: ТУК

...



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719233
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953