Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2015 16:23 - ЗАВИСТТА НА ДРУГИТЕ КЪМ ВАС ИЗГАРЯ ВАШАТА ЛОША КАРМА
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 2516 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Или с други думи, подпомага всячески вашия успех, както и нашето напредване по избрания път, към избраната цел.

 

 

Завистта е едно низше чувство, което най-често възниква към близки и познати хора. Към хора от личния ни кръг. Разбира се, завист може да има и към хора, с които нямаме нито лично познанство, нито общи познати, нито други реални допири в непосредствената си реалност и действителност. Можем да завиждаме и на звездата от екрана, и на политика, който ни управлява, и на световния лидер, и на крупния бизнесмен, и на кой ли още не. Но в последните случаи това най-често не е типичната завист, за която е настоящата публикация. По-надолу в текста ще отделим малко място и за това, а сега се насочваме по същество.

 

Какъв е произходът на думата „завист“? Тя думата идва от славянския корен „видети“ – виждам, с представка „за“. Грубо казано – виждам зад. В езиците с латински произход думата за завист е INVIDIA. IN – за отрицание „НЕ“; VIDEO – виждам. Общо погледнато, получава се нещо като: НЕ ВИЖДАМ, или ОТИВАМ ЗАД ВИЖДАНЕТО.

 

Като значение тълковните речници предлагат следното обобщено тълкувание: чувство на лоша воля, омраза, злоба и ревност към някого, най-често равен на теб, но може и неравен, с когото се конкурираш или състезаваш, и който е получил това, към което ти се стремиш, но още не си го получил.

 

  МЕХАНИЗЪМ НА ЗАВИСТТА

 

Много хора, на които започва да им върви, се страхуват да не бъдат погледнати с „лоши очи“. Този термин също е пряко свързан с това унищожително чувство – завистта. Но тези страхове са неоснователни, те са суеверия, макар че имат определена разумна основа. Защото, реално завистта унищожава и принизява единствено този, който я изпитва. Тя не може да повлияе зле на човек, към когото е насочена – точно обратното се получава в такива случаи. А разумната основа се заключава в това, че „ти и аз сме едно“ – ако ближният е зле, и аз ще бъда зле. Колкото по-добре е ближният, толкова по-добре съм и аз. Всеки човек го знае това – подсъзнателно или напълно осъзнато. Ако ти ми завиждаш, ти, дори да си добре, ще станеш зле – и това зло неминуемо ще ми повлияе и на мен. Такава е скритата „схема на страха от лоши очи“. Но и тя не е всевалидна – защото всяка Душа, всеки Човек си има своя път и своето ниво на Духа. Не всички са на едно ниво, дори да живеят под един покрив. А повърхностната схема на този страх от лоши очи, е че когато някой със силна зла воля ми завиди, ме погледне невиждащо, то той ще ми отнеме силата и късмета и аз ще се срина, ще престана да напредвам в избраната посока. Тази повърхностна схема е напълно погрешна – по-горе е обяснено защо.

 

Бидейки низше чувство, завистта те сваля в низкото. Дори да си с висок дух, ако изпитваш завист, този твой дух ще се срине.

 

Един от неписаните закони на Духа е следният:

  ПОДОБНОТО ПРИВЛИЧА ПОДОБНО.

 

Когато изпитваш завист, т.е. злоба, лоши чувства, омраза – ти самият се превръщаш в това, което мислиш, което изпитваш (между двете няма разлика, просто въпрос на различни думи, но принципът е един). Изпитвайки, хранейки тези чувства, започваш да привличаш само подобни мисли, чувства, събития случки, хора – всичко!

 

Най-просто това може да се опише така:

 

Изпитваш завист към някого. Тази твоя мисъл е напълно целенасочена. Фокусирана стриктно и мощно върху съответния обект на твоята завист, върху съответния човек – тя започва да извлича от него подобни на себе си мисли, чувства, емоции. Човекът, обект на завист, дори не подозира, че насочената към него завист го чисти от всички зли и разрушителни мисли, чувства, емоции.

 

Какво е „карма“? Неотработените „белези“ в нашето съзнание. Те могат да датират от настоящия ни живот, могат да идват от други животи. Тези белези са различни емоции, чувства, мисли, несъзнателни спомени. Те, макар и непроявени, могат изведнъж да излязат наяве. Ако те са разрушителни и зли – ние неминуемо ще трябва да понесем техните последствия. А когато някой ни завижда – той изтегля от нас тези наши лоши карми. Както е описано.

 

 

ПЪТЕКИТЕ НА ЗАВИСТТА

 

Затова не е никак странно, че например много ученици завиждат на отличниците на класа. И тези отличници стават все по-добри и все по-успяващи. Те не стават двойкари и пройдохи – а стават все по-добри и по-добри! Защото завистта на техните съученици изтегля от тях всичко лошо, което в даден момент проявено, би било спънка в тяхното учене.
...
...

Продължението и цялата публикация:

ЗАВИСТТА НА ДРУГИТЕ КЪМ ВАС ИЗГАРЯ ВАШАТА ЛОША КАРМА

...




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2724032
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953