Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2015 15:05 - МЕДЪТ ОМИЛОСТИВЯВА ЗЛИТЕ СИЛИ
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 2962 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 10.02.2015 19:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


В чест на днешния ден на Свети Харалампий, който, освен целител и избавител от всяко зло, е и патрон на пчеларите, ще почетем и меда, този Дар от Бог или Природата.
 

 

Ето един цитат за меда от книгата на Лилия Старева „Български светци и празници“, КК „Труд“, 2005:


„Медът е божествена храна, еликсир на живота, произведен е от пчелата по магически начин. Смята се, че медът дава сила и дълъг живот, и затова стремежът е не просто да се притежава, но и да се узнае неговата тайна. Тайната я знае единствен Господ. Тя е награда за това, че някога пчелата спасила света от изгаряне. Тя подслушала дявола и помогнала на първотвореца да сътвори земята, за да стане тя точно толкова голяма, колкото небето. В митологията пчелата може да прекрачва  границата между нашия свят и отвъдния, да свързва злото и доброто, дявола и Бога, да бъде вестител на доброто в разговора му със злото.


Медът и медените питки са любима храна на юди, самодиви и вихрушки, страшни болести, вампири и караконджули. Пред меда повечето от тях отпускат злите си сърца и се омилостивяват. Мед се оставя на Баба Шарка. Мед се оставя за орисниците до новороденото, за да наричат за добро и късмет в живота му, и при много други важни и опасни случаи. Милостта и дълголетието във вълшебството на меда са от един и същ смислов порядък.


Когато никой не се сеща да остави паничка мед на злото, то само си я взима. Праща светкавици да изпият меда от кошерите, плъзват змии, а ламята тръгва сърдита да търси любимата си храна, която я прави силна и страшна.


С мед се лекуват различни болести. В Търновско и Софийско с мед, престоял една година, се лекува нежит (болест по венците). С мед се прави пита за новородено – прощъпалник. Питка с мед се раздава при първо подстригване на детето, а кумът пак с мед намазва хлапето по челото, зад тила и зад ушите. Мед се поднася и когато в дома се въведе нова булка, за да се намаже горният праг на къщата – да е сладък и лек животът на младоженците. Особено важно е медът да бъде осветен в деня на свети Харалампий.“

...


И няколко заключителни думи - народната мъдрост ни казва:


БЛАГА ДУМА ЖЕЛЕЗНИ ВРАТА ОТВАРЯ.


В последно време много хора са забравили тайнството на меда и най-вече това, че благият мед може да умилостиви и най-злите сили.  Същото се отнася и за благото слово. Все по-рядко се среща то – словото, използвано от хората, в голям процент от случаите е станало цинично и омразно. В същото време се чудим защо агресията и омразата нарастват и защо доброто и любовта са редки. Не винаги, и не навсякъде, разбира се. Доброто е по-силно от злото, медът – по-силен от отровата.

...

 

Публикува: Соня Петрова - Аеиа


www.tretooko.com


....



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2729239
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953