Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2013 16:50 - Борбата за нашето внимание
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 3123 Коментари: 11 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Откакто сме дошли да този свят, вниманието ни постоянно е заето с нещо, от нещо, за нещо, чрез нещо. Това не е някакво ново откритие - повечето учители тръбят, че не можем да си насочваме вниманието, както трябва, за да бъде прилагано то съобразно възможностите му и чрез него да се постигне "повишаване на духовността". 

Още - от квантовата физика е известно също, че наблюдателят е този, който влияе на събитията в света и го проявява посредством своето внимание към тях. Неведнъж съм цитирала физика Амит Госвами и неговата "Самоосъзнаваща се Вселена" - там става дума за "колапсиране" на света. Ако не гледаш Луната - тя си е пак там, но във вълнова форма, т.е. невидима и непроявена в нашия свят. Поглеждаш я - и вълните й се превръщат в частици...

Всъщност, има една част от денонощието, през която всичко, което се домогва до нашето внимание, бива спряно безапелационно и към вниманието се подават по-полезни сигнали - всеки се досеща, това е времето, прекарано в сън. Да, има и осъзнати сънища - т.е. през тях човек може да насочва вниманието си отново към ежедневните неща - но, и това е хубавото - може осъзнато да се насочва и към нещата, които му показва Духът, защото именно това става по време на сън. Независимо дали осъзнат или неосъзнат. Сънят е нещо като "милост", спусната ни свише, чрез която да можем да се докоснем до духовното. Е, за много хора спането и сънуването е мъчение - но това, според мен, е продиктувано от неправилната нагласа изобщо към света и от напълно неадекватното обучение, на което сме подложени от малки. Писателят Стивън Кинг е пример за човек, надскочил своите ужасни кошмари, използвайки ги за творчество и създаване на нови светове. Понякога се изкушавам да мисля, съвсем опростенчески, че Духът е искал пряко и грубо да му покаже какъв му е пътят, подавайки му кошмари, от които той страдал дълги години, но в един момент превключил и започнал да ги пресъздава на белия лист. И всички знаем кой е Стивън Кинг, дори да не сме чели нищо от него.

Но не за съня ми е приказката в момента. Вчера, по време на йога-практика, стигнах до едно заключение, да кажем - работно. Ето го вкратце:

Светът е доста неприятен и лош не за друго, а защото вниманието на повечето му жители през по-голямата част от будното им време е насочено основно към битови дреболии, към проблеми с физическото оцеляване, към лоши новини и тъпи реклами.

Ако приемем, че има дявол ...
...
Малко продължение: ТУК
...




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - Етоо..това ее:)
13.10.2013 17:47
Магична, ..един път и аз да те разбера ..хахах..Добре, че имаме еднакви книги:))
цитирай
2. magicktarot - Поздрави, лейди Юлияяя! :)))
13.10.2013 20:01
Еее, ти винаги ме разбираш, просто понякога явно е подсъзнателно. :))))
цитирай
3. rustam - Още в най-древните
13.10.2013 21:55
религии съществува разбирането, че сънят е форма, чрез която човек общува с Божественото. Разбира се, това общуване става чрез "знаци". бог никога не "свежда" нещата като директива, а ни дава знаци по пътя ни. Които често ние не можем или да видим, или да разберем.

А за всеки вярващ човек е ясно, че дявол има. Дори и само за това, че пряко е назован в Божието слово.
цитирай
4. sestra - Мисля, че
13.10.2013 22:25
си напълно права. Потвърждавам, потвърждавам, и пак потвърждавам мислите ти. Извинете, прозренията :)
цитирай
5. hel - Заинтересувах се от Амит Госвами и ...
14.10.2013 00:02
Заинтересувах се от Амит Госвами и неговата "Самосъздаваща се система".
Ние поглеждаме към познатите ни неща и те се материализират. А за да се материализират непознати неща, Духът трябва да ги подскаже/покаже на някой избраник. Харесва ми!

Хебав постинг, Магична! Поздравления!
цитирай
6. magicktarot - Re: Здравейте! :)
14.10.2013 11:22
Рустаме, така е - и със съня, и с дявола. Между другото, и в т.нар будно състояние получаваме знаци, не преки директиви - но не всеки е добър детектив, за да види, че това изобщо са знаци. :) А за дявола - се спори има ли или няма дявол, е същото като има ли или няма бог (или живот;) - всеки, според вярванията си.

===

Стани, благодаря ти! :) Допълващият танц на мислите продължава! :)

===

Гет, благодаря за припомнянето - древното предание за Шива, който глътнал всесветовната отрова, и за жена му, Шакти, която го стиснала за гърлото, за да не навлезе тя в него - ми е любима много. Изобщо - Шива ми е любим. Той е нещо като "дявола" - рзрушителният принцип. Не знам защо го свързваш с "Жива" - освен че животът задължително е свързан и е едно цяло със смъртта (може би, реално няма отделно нещо живот и отделно - смърт). Шива е разрушител - ако този принцип го нямаше в света, винаги давам този пример: клетките на кожата ни, вместо да умират, щяха да се разрастват дотолкова, че за няколко години кожата ни щеше да стане дебела километър. :))) Иначе - тук не говоря за асури и деви, нито за Шива-Шакти - според мен тия неща нямат нищо общо с вниманието ни (освен че ако не внимаваме, може да загубим живота си например - т.е. да се включи Шива, разрушителният принцип. ОМ НМХ ШИВАЯ !!! ;)

===

Привет, Елена и благодаря ти! :) Да, наистина е много интересно как можем да колапсираме нещо напълно непознато. Замислих се по това, а съм го мислила много пъти и преди. На тия неща не може да се отговори с разума, ако го правим, се получават някакви такива въпроси: пак да вземем Луната - ние фактически не я познаваме. Само си мислим, че знаем какво е това. Кой ли я е "направил" за първи път? :))) Поздрави!
цитирай
7. magicktarot - Гет, благодаря ти и за това допълване! :)
14.10.2013 12:59
В никакъв случай не ме скандализираш, нито пораждаш у мен несъгласие. Това, че в един свой коментар съм коментирала Шива като разрушител, не значи, че това и само това е моето възприятие за Него! ;)

Все пак, така и не разбрах какво общо има Шива и всичките други асоциации, породени от него, с изцяло практическия съвет, който влагам в този пост, а именно: внимавайте в какво внимавате! това, на което обръщате внимание, сте самите вие... ;)
цитирай
8. hinki - ***
14.10.2013 13:10
Умните хора отдавна са казали, че всички подходи към изучаването на човека могат да започнат от желанието за внимание. Изучавайте обмена на внимание, привличането, проявата и получаването на внимание и бързо ще го опознаете.

В нашето общество не ни учат, че вниманието е толкова основно, колкото и храната, и ние продължаваме да се спъваме, когато търсим начини да утолим страстното желание, вместо, спокойно и със здрав разум да се научим да си осигуряваме това, от което имаме нужда.

Безразсъдно усилваме глада, говорейки си, че търсим Бог, Любов или Служене, а не сме научени да разпознаваме, че движещата ни сила се намира в други хора, които ни манипулират и използват.
цитирай
9. magicktarot - Re:
14.10.2013 14:27
Хинки, страхотно казано, благодаря! "Вниманието е толкова основно, колкото и храната" и "безразсъдно усилваме глада" са си направо формули за "озъптявне" на вниманието!

===

Гет Ведър (Дарт Вейдър! :))) Знаем си го Иванушка - дори да се обърнеш в него, той винаги печели, нъл тъй! :))) Благодаря ти за разяснението. Схванах! :)))

Да, има значение с какви очи гледаме нещата, образно казано, но понякога това няма значение - а е важно просто да отсяваме.
цитирай
10. hinki - Хинки, страхотно казано, благо...
14.10.2013 15:16
magicktarot написа:
Хинки, страхотно казано, благодаря! "Вниманието е толкова основно, колкото и храната" и "безразсъдно усилваме глада" са си направо формули за "озъптявне" на вниманието!

Вниманието не може да се "озъпти" току така. Преди това трябва да знаеш, какво точно е вниманието. Как работи. Как ти използваш вниманието си и как другите използват твоето внимание. Кой е използваният?
Думите са вятър. ;)
цитирай
11. magicktarot - Точно!
14.10.2013 16:24
hinki написа:

Вниманието не може да се "озъпти" току така. Преди това трябва да знаеш, какво точно е вниманието. Как работи. Как ти използваш вниманието си и как другите използват твоето внимание. Кой е използваният?
Думите са вятър. ;)

Източните учения (и най-вече практики) дават възможност да се тренира "вниманието", да се опознава и т.н. - който се занимава с подобни неща, знае за какво става дума. За "западния" човек, съвсем погрешно, "внимание" е основно дума. :) А То, образно, си е направо живо същество. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719184
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953