Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2012 13:51 - Защо интуицията не се изучава в училище?
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 33350 Коментари: 78 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

Интуицията, за която няма единно и стандартизирано определение (то за какво ли има?), нито научно или окултно такова, е едно от нещата, за които повечето хора подозират, че съществуват, но общо взето са възприети като "фантастика", изключение или "бабини деветини".

Като дума и значение, интуиция значи "поглед върху, на", а в по-ново време е прибавен смисъл на непосредствено знание за нещо, придобито от ума или чувствата. И понеже и "ум", и "чувства" са доста абстрактни понятия, макар с тях да боравят практически и теоретично множество съвременни науки, то като стигнем до интуицията нещата стават твърде объркани, мъгляви и съмнителни.

И общо взето - повечето хора "карат на сляпо". При едни т.нар. интуиция е развита и им помага в справянето с живота на нашата примитивна планета, при други - не е. Божа работа - поне така изглежда.

Обаче не е точно така. Всеки, който се занимава с йога и подобни практики, е усетил, че има "трето око", с което може да вижда. Това "Трето око" е епифизата - като органичен израз на същото. А като езотерично понятие - представлява петата от основните чакри (енергийни кълба). Някои го наричат "Вратата", други казват, че Иисус Христос бил "третото око", и от друга страна - че през него можем да "познаем" Христос, цитирайки Евангелие от Йоан:

.

.

10:1 Истина, истина ви казвам, който не влиза през вратата на кошарата на овцете, но прескача от другаде, той е крадец и разбойник.

10:2 А който влиза през вратата, овчар е на овцете.

10:3 Нему вратарят отваря; и овцете слушат гласа му; и вика своите овце по име и ги извежда.

10:4 Когато е изкарал всичките свои, върви пред тях; и овцете го следват, защото познават гласа му.

10:5 А подир чужд човек няма да следват, но ще побягнат от него; защото не познават гласа на чуждите.

10:6 Тази притча им каза Исус; но те не разбраха какво им говореше.

10:7 Тогава Исус пак рече: Истина, истина ви казвам, Аз съм вратата на овцете.

10:8 Всички, които са дошли преди Мене са крадци и разбойници; но овцете не ги послушаха.

10:9 Аз съм вратата; през Мене ако влезе някой, ще бъде спасен, и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира.

10:10 Крадецът влиза само да открадне, да заколи и да погуби: Аз дойдох за да имат живот, и да го имат изобилно.

10:11 Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете.

10:12 Който е наемник, а не овчар, и не е стопанин на овцете, вижда вълка, че иде, и, като оставя овцете, бяга; и вълкът ги разграбва и разпръсва.

10:13 Той бяга защото е наемник, и не го е грижа за овцете.

10:14 Аз съм добрият пастир, и познавам Моите, и Моите Мене познават,

10:15 също както Отец познава Мене, и Аз познавам Отца; и Аз давам живота Си за овцете.

10:16 И други овце имам, които не са от тая кошара, и тях трябва да доведа; и ще чуят гласа Ми; и ще станат едно стадо с един пастир.

10:17 Затова Ме люби Отец, защото Аз давам живота Си, за да го взема пак.

10:18 Никой не Ми го отнема, но Аз от Себе Си го давам. Имам право да го дам, и имам право пак да го взема. Тая заповед получих от Отца Си.

10:19 Поради тия думи пак възникна раздор между юдеите.

10:20 Мнозина от тях казваха: Бяс има, и луд е; защо Го слушате?

10:21 Други казваха: Тия думи не са на човек хванат от бяс. Може ли бяс да отваря очи на слепи?

.

.

Когато човек се ражда, той не умее да ползва очите си, за да възприема и подава към мозъка сигнали от околната среда - това е всеизвестно - всеки, който е виждал новородено бебе знае, че то си върти очите на всички страни, некоординирано, и не ги центрира в нищо конкретно. То не знае как да ги ползва и първоначално мозъкът не си е изградил "преки връзки" между рецептора и центъра за възприятие, който оформя картината. Ако предлоложим, че още от раждането очите на новородения се покрият с нещо, което не пропуска светлина - то, може би, връзки с мозъка няма да се изградят и когато превръзката се махне, например след две години, човекът няма да вижда и няма да знае как да ползва очите си.

Добре, ще кажат някои, никой не е закрил "третото око" на бебето - какво му пречи да си го ползва и развива? Никой и нищо не му пречи, така е. И всъщност, "Окото" си действа в продължение на няколко години при децата. Затова често малките ни изненадват с учудващо "знание" за някои неща, с впечатляващи умения, с особено (твърде радостно!) възприятие за живота, и, много подчертано, със свойство да излизат невредими от ситуации, в които възрастен би пострадал не на шега. Пример за последното е честите падания на бебета и малки деца. Безброй майки по света разказват истории, как при опасно падане на бебето от количката или от високо място, на което се е качило, сякаш "някой го е хванал" и го е поставил леко на земята. Последното се обяснява с "късмет", "ангели-хранители", гравитация (видите ли, бебето е леко и затова нищо му няма) и т.н. А езотериците твърдят, че посредством "третото око" можем да контактуваме с ангели, висши учители, с бог и пр. Твърдят също, че чрез Окото човек можел да вижда нещата в дълбочина и в тяхната "истинност" - като по този начин той директно разбирал, узнавал и усещал, че "животът е прекрасен". Да, Иисус казва "радвайте се и веселете се!" - никъде не проповядва страдание и не кара никого да страда. Страданията са измислени впоследствие. Иисус, поне според стигналите до нас писания, е избавял всички, пряко и косвено, от страдания... И една малка спекулацийка с езика - на български "прекрасен" и "прекръстен" са доста близки по звучене...

В един момент, обаче, детството си отива. Детето е научило езика... Започва да възприема всичко чрез него. "Третото око" не може да възприема чрез езика - и детето твърде бързо забравя за него. Окото заспива. Човек губи интуицията, а често и "късмета" си. Това за езика и окото, разбира се, е твърде схематично и опростено казано - не ми се иска да описвам и обсъждам всички обществено-житейски фактори, които определят възприятията на индивида - това би отнело излишно време и място, а и не това е целта на настоящите писаници.

Може би грешката на обществото ни е, че делим нещата на материални и нематериални. Отдавна физиката е доказала, че и най-грубата материя се състои от частици, които в по-голямата своя част са "празни" - атомното ядро е хиляди пъти по-малко от целия атом - т.е. между него и границите на атома има огромна Празнота. Е, да, но щом столът е твърд, той не е "празен", той е материален. Такъв тип грешни и спекулативни твърдения, приемани за аксиоми, пречат на цялостния поглед и на "холистичното" разбиране за Света. Липсата на цялостно възприятие и разбиране ни е центрирала само в една от страните на Битието. Оттам - започнали сме да използваме, тренираме и развиваме само някои от органите си за възприятие. А дори и в "материалния свят" е известно, че нещо, което не се използва и тренира - спира да функционира адекватно. Нещата са свързани. За да функционират добре органите за възприятие - дори "обикновените", тялото, физическото, трябва да е в добра форма. Спортове да искаш! И те са прекрасно нещо, макар не винаги да водят до "събуждане на Третото око" - поне не пряко събуждане, защото е всеизвестно, че спортуващите хора са почти винаги в оптимално състояние на духа, имат сила, енергия, хъс и желание за живот. 

Още по темата: ТУК




Гласувай:
36



1. dolsineq - Мисля, че при жените, родили и от...
04.11.2012 14:28
Мисля, че при жените, родили и отгледали деца, интуицията се запазва до края на животът им. Преди доста години, дъщеря ми да е била на две год и като малко дете все бърза да е отпред, та отиваме към секцията да взема нещо. В един момент си вдигам нагоре главата и виждам, че вратичката на секцията се откачва и полита надолу, а точно под нея е дъщеря ми. На секундата я улових, дори и не ми се ще да мисля, какво би се случило, ако не бях погледнала нагоре...
цитирай
2. tit - За да се развие едно умение,
04.11.2012 14:34
е нужен добър Учител!:))
Привет, Маджик!:)
цитирай
3. vladun - Аз самият се смятам за интуитивист, ...
04.11.2012 15:13
Аз самият се смятам за интуитивист, затова прочетох с огромен интерес.
Благодаря, Соня!:)))
цитирай
4. beckslover - А добърден!:)
04.11.2012 15:27
Аресах това за Третото око, Меджик!
Облещи останалите две! ;)

Намига ли? ;)
Не пишеш нищо за късогледството Му и за евентуален далтонизъм... :P
цитирай
5. get - - От всичко ми хареса това - изчерпващо всичко :))
04.11.2012 15:33
- А, добр"утро !! :))

- То ми дойде, като спонтанно просветление ... от коренната ~ коронната чакра ??!

- Идва ми к"ат един Архимед да се провикна - щ"ЕмуРека ... ил беше ЕуРека ... Не, не Еврика беше ! - като Евристика, например ?!
- Но знам ли откъде ми "текНа" всичко ?! ... може би от гръцкото "теХника грама/о/та ?! ... нещо като по Дионисий Тракийски :)) ???
цитирай
6. magicktarot - Re:
04.11.2012 16:02
1. dolsineq , Благодаря ти, Долси, за този коментар! Илюстрира прекрасно това, което казвам за децата и историите за тяхното спасяване, които разказват всички Майки по света. Така е, Майката развива интуицията си, самото износване и раждане на дете често е "катализатор" за събуждане на нашата универсална енергия - която от своя страна активира "третото око" - което е "отговорно" за интуицията. Пак повтарям, жалко, че това не се учи и че все още не е прието за нещо сериозно и важно. Поздрави! :)

=

2. tit, Привет, Императрице! Така е с Учителите. :) Има и още нещо - развито ли е "третото око", човек осъзнава, че сам си става учител - и то прекрасен. Разбира се, нужен ни е и "външен" такъв, който да ни вдъхнови. както казват - когато си готов, учителят сам те намира... :) Без никакви претенции за учителство, погледни, ако имаш време и интерес, една проста и работеща техника за "отваряне на третото око":

http://magickssonia.blogspot.com/2012/09/blog-post_24.html

=

3. vladun, И аз ти благодаря, Владо! :) Страхотно звучи "интуитивист"! Можем да основем във Фейса "Група на Интуитивистите" ! ;)

=

4. beckslover, Привет, Лавър! :))) Благодаря ти! Намига то, кЪ щяло да не намига! :))) Еее, ти веднага с практична насоченост - късогледства, далтонизми - можеш да основеш верига от клиники, лекуващи тия работи! Бъди сигурен, че тая ниша е абсолютно свободна! ;))))

=

5. get, Радвам се да те видя, Гет Ктист и добрЮтро! :))) Леле, колко асоциации е породило това добро Утро! :)))) За техниката - виж, ако имаш интерес и ти, линка, който подавам в отговора си към Тит. :)
цитирай
7. tili - Aз пък харесвам
04.11.2012 16:28
Джони Деп и Хелена Бонъм Картър :)))))))))))

И теб - някак си интуитивно*)
Привет, Маджик!!!
цитирай
8. mt46 - Поздрав, Меджик!
04.11.2012 16:37
Защото интуицията не може да се преподава. Тя се дава свише... То разумът не може да се преподава, а ти говориш за интуицията!... :)
цитирай
9. helloworld - magicktarot абсолятно съгласна съм с
04.11.2012 16:37
всичко, което си написала! Много често хората около мен ми казват, че имам силно развита интуиция. Аз й помагам да се развива от много отдавна по един много прост начин - вглеждам се в себе си колкото мога все по - навътре ! Там, във всеки един от нас е написано предварително цялото познание. Колкото по надълбоко в себе си четем толкова повече неща ще научаваме не само за нас самите, а и за всичко от което се състои и материалния и нематериалния свят. Беше ми много интересно да прочета твоя постинг:))))
цитирай
10. magicktarot - Re:
04.11.2012 17:11
7. tili Тили-Лили, и аз те харесвам, много! Радвам се, че се обади - и тук, и в другия блог! Знам добре (понякога изпадам в дървена философия, и си мисля, че всичко знам!;), но в случая наистина знам, че си със силна и развита интуиция - творчеството ти го демонстрира пряко и косвено (за който не може да се сети и усети). Прегръдки! :***)))

=

8. mt46, Марине, то и животът се дава свише, но това не значи, че никой не му обръща внимание, не го пази и развива. :))) И разумът е така, да. Аз от личен опит говоря и пиша тия неща за "третото око" и за интуицията, която то "поражда" - просто сме твърде едностранчиви засега, и затова тия работи не се учат, но и това ще стане - ако оцелеем, де :)

=

9. helloworld Привет и благодаря ти за милите думи и за споделянето на личния ти опит! Конкретно за развитие на "третото око" - пуснах преди време един постинг с конкретна и лесна техника - това е само началото на развитието и не е нужно да се занимаваш с йога, за да пробваш, ако имаш интерес, време и желание - виж в отговора ми към Тит, там е линкът. Поздрави! :)
цитирай
11. penchoan - Интуицията е шесто чувство и няма ...
04.11.2012 17:14
Интуицията е шесто чувство и няма как да се изучава в училище. Тя се придобива с духовното развитие на човека. Някои хора я имат повече, други - по-малко, трети - хич. В кое училище се изучава зрение или слух?
цитирай
12. magicktarot - Re:
04.11.2012 17:53
11. penchoan, Пенчоан, без да искам ни най-малко да те засегна - струва ми се, че коментираш само въз основа на заглавието на постинга и не си чел материала. :) Не си длъжен, разбира се, но така няма да можем да се "разберем" взаимно. Да, съгласна съм, че интуицията се добива с духовното развитие на човека. Но това развитие не е "нещо, паднало от небето"- както всяко друго развитие се учи и практикува - така и духовното. Всъщност, в съвременните училища се учи слух, зрение, обоняние, вкус и осезание - развиват се тия сетива, ако се замислиш, ще видиш, че е така. Не виждам какъв е проблемът да се развива и "шестото сетиво", което води до "шесто чувство". Всъщност - виждам, ама темата е дълга, а и не ми се повтаря това, което съм писала в постинга. :)
цитирай
13. get - - Простете но на жените, като пол и психология не ви трубва Учител ... а по-скоро ... ?!
04.11.2012 17:57
... Водител ?!
tit написа:
е нужен добър Учител!:))
Привет, Маджик!:)

- Тук !!
tit написа:

5. get, Радвам се да те видя, Гет Ктист и добрЮтро! :))) Леле, колко асоциации е породило това добро Утро! :)))) За техниката - виж, ако имаш интерес и ти, линка, който подавам в отговора си към Тит. :)

- МагическатаТоро ... пак набляга на ВЪНШНИ ПРАКТИКИ ... пък то само по себи си на Вас ... от Природата ви е дадено ?!
Първо - да сте Майки-ДеаМатер-Матар ... от там вие сте ГосподДар-яващите в Този Свят(проявеният) на Майа-Майката ?!
- Второ ... вие сте копие на предобраз на Света-Космоса ... във вас има един орган даряващ Живот ... имащ едно към едно Формата на проявеният космос - за която казват, че приличала на Круша ?!
- Трето - на интуитивно ниво ... този орган е антената, която приема промените настъпващи във финният-нематериален свят а после ги облича в чувство-представи ... и най-накрая в мисли-идеи ?!
- Мъжът по природа е воин-ловец-изследовател ... това в материалният и непроявеният-инферно Светове ?! - но при завръщането ни от тези далечни(духовно-ментални) странствания ... До нас трябва да има Една-Жена, която "просто знае", къде сме ходили, какво сме изпитвали ... За да ни го "ПРИПОМНИ" ?!!
- При нас ... мъжкият пол(същества) взаимо-връзката(действие) между абстрактно/логическото*VS*интуитивно е много закърняла ... ръждясала - Ако ви няма вас, просто няма "да си спомним" или второто ... ще останем "някъде там" "загубени" в "неназоваемото"-Отвъдното-Нахуатъла ?!

- Простете ! ... краткото, йощ моментно откровение, на изследовател-психонавта, казано още по друг начин ... калфата в Задругата на Силата, опитващ се да Затвори пръстена на Спомена ... Слово !

- Защото не само вярвам ... А и съзнавам правилността на Това ?!!
"В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.
То беше в начало у Бога.
Всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало.
В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците.
И светлината в мрака свети, и мракът я не обВзе."

- В това вярваха, юощ хората ... които бяха тръгнали по Пътя на затваряне на Пръстена ... Силата-Спомен ?!
- През времената ги наричали с различни имена, ктисти-катари-албигои-бугри-патарени ... а те самите се зовели Добри хора ?! - А дали сме добри питайте сърцата си ?! - Умът докато не укрепнем "вътрешно" (!)е дом за Лукавият ил най-малко свърталище за демончетата му/ни ?!
- а "той" пък е цар на лъжите и извъртанията :)) !! - така че, на първо време не му се доверявайте твърде ... по-скоро го гледайте леко отстрани и с насмешка ... поради лукавщините му ... казано простичко не се приемайте на сериозно ... казвам кат с това пояснявам отрицанието си, по отношение на разните Гуру ил Махатми ?
- Защото колкото повече се издига Егото, на вълната самомнението - толкова от по-високо се пада в духовното търсене и развитие :)))
- Така че, с пълно право ... се изхилете на щуротиите написани от мен :))))) !!
цитирай
14. magicktarot - Гет, благодаря ти за милите думи за Жената и Жените! :)
04.11.2012 18:14
Само да отметна - това, което описвам и за което говоря не са "външни практики" - а нещо съвсем практическо и приложимо. ;) Иначе можем да си чешем до безкрай езиците и да словоблудстваме и т.н. - в случая давам нещо конкретно - който иска, да го ползва ;) И който може да го "види", разбира се ;)
цитирай
15. ka4ak - Соня,в твоя подкрепа!:)))
04.11.2012 18:20
Обръщението ми от брой 3:
"Здравейте, Приятели!
www.ka4ak.blog.bg
Скъпи приятели, радостно е да докоснем висините на мислите си и да бъдем заедно на тези страници. При представянето на първия брой, в читалището ни кръстиха „ЕЛЕКТРОННИ БУДИТЕЛИ“, а сега вложихме „Свободата да изразим най-доброто от себе си“.
Като Дракон в годината на Дракона – символ на победата на свободния
човешки дух, нека бъдем щедри и да споделим със Света този прекрасен
Български празник – „Ден на Народните Будители“!
Нека срещите в този прекрасен ден, бъдат началото на „Световен Ден
на Народните Будители“!
Древните ни к о р е н и са призвание, което сме длъжни да споделяме, за един свят на одухотворената хармония,която поезията на живота е
вложила във всички нас!
Нека бъде
СВЕТЛИНА! :)))
Обичайте и бъдете
обичани! :)))
С ОБИЧ,
Владимир Качаклиев"
цитирай
16. evrazol - Интуицията не се изучава в училище, но и "изучаването" не се изучава в училище
04.11.2012 19:04
Т.е. там не ни учат как да учим - нещо, което би трябвало да е първата им работа.
Колкото до интуицията - мисля че наистина всеки се ражда с нея. Но после, после именно изучаването я убива. Възпитават ни, налагат ни правила, насаждат ни култура и вместо с третото око сме принудени да усъвършенстваме другите две. Подозирам, че не губим интуицията си. В процеса на ограмотяване губим не интуицията, а способността си да я слушаме. Тази способност може лесно да се върне, ако упорстваме в желанието си да не лъжем и заблуждаваме себе си. Това вече е трудното:)))
Обърни внимание, че силно интуитивните хора обикновено са примитивни. Или обратното, което е същото. Даже ако обърнеш внимание върху собствената си интуиция, ще откриеш, че тя работи много по-добре в области от тъмната страна на собственото ти знание.
Дали пък в това не се крие непонятната забрана да се яде от дървото на познанието:)), което действие се наказва с дислокация на изток от рая:))
цитирай
17. uran - Кой е Исус
04.11.2012 19:15
Искам да ви кажа, че Исус, символизира Слънцето.
Отца му е Галактическия център, черната дупка в центъра на Млечния път.
Хайде тълкувайте ;)
Разберете, че Библията е 90% астрология.
цитирай
18. magicktarot - Re:
04.11.2012 19:42
15. ka4ak Владо, благодаря ти! Трогна ме! Желая успех на благородното ви начинание и да продължавате с тази ваша човеколюбива и човеконапредничава дейност - прекрасни и смели сте!

=

16. evrazol Евразоле, това с "изучаването" е в десетката! :) И отново е свързано с "интуицията" и нейното тотално завиране в пета глуха. Всъщност, както казах и в предишни коментари - тия работи ги пиша вследствие на "лични опитности" - иска ми се повече хора да "видят и пипнат" това "чудо" - третото око. За "тъмната страна" - много си прав, но не в смисъл на "лоша", а съвсем практично и материално - за да "отсееш" визиите на третото си око, първоначално е добре да си на тъмно. Може би трябваше да пусна тук не днешната си статия, а конкретната техника, която донякъде открих сама, донякъде ми помогнаха моите Учители, за което ще им бъда вечно благодарна. В Нета и по книгите има безкрайно много материали за "третото око", шестото чувство, епифизата и пр. - но нищо конкретно, обясняващо точно как да стане така, че човек да почне да ползва този, съвсем реален, възприемателен орган. Не знам дали е правилно, но реших да споделя една почти безотказна техника - вече я цитирах в горните коментари, ще я копна и тук, ако имаш интерес:

http://magickssonia.blogspot.com/2012/09/blog-post_24.html

За дървото на познанието, за Рая и т.н. може да се говори много - някои са на мнение, че всички същества на Земята всъщност са в Рая - само човекът не е. Животните, разправят, имали действащо трето око - затова можели да се ориентират и да оцеляват в условия, при които сам човек е невъзможно да оцелее. Но темата е дълга, няма да задълбавам. Поздрави! :)

=

17. uran Привет! Аз нищо не отричам! ;) Всъщност, запозната съм с астрологията, а и с този постулат, за който говориш. Това, обаче, е едната страна на нещата - и Слънцето, и Черната дупка в центъра на Млечния път и други работи всъщност имат много пластове и измерения. Двете ни очи са тези, които виждат Слънце и Черна дупка. Тълкувай ;)
цитирай
19. magicktarot - Гет, видях, че си дописал в коментара си...
04.11.2012 19:54
Напълно насериозно приемам нещата, които казваш. Ако се захиля, то е, защото отдавна се познаваме с теб и помня "смеещия се Буда" - а и не само затова. Но не и защото отричам "твоите работи". Не знам защо си останал с впечатление, че тук "рекламирам" и изтъквам егото си или някакви "гуру-та и махатми". Твое право е да не приемаш нещата, които пиша и споделям! Пак повтарям - може много да се говори, но реални и действащи неща се дават рядко - трябва или да си посветен в някоя тайна група, или нещо подобно, за да получиш някакви практически насоки. Техниката, която ти цитирах, няма да я намериш никъде - нито в книга, нито в нета. ;) А колкото до "гуру" - всъщност "гуру" не е личност, "гуру" е процес. Това е свързване с Вътрешния Учител - който всъщност си самия ти. Тук място за егото няма. Нито за "дяволи", "сатани" и пр. ;)
цитирай
20. ok3223 - трето око...
04.11.2012 20:10
Има по наукоподобни разбирания на интуицията.
Преживяното, натрупания опит от развръзката при различни житейски ситуации, наученото по един или друг повод и т.н. се наслагва в гените на индивида като потенциална информация, която с наследствеността се предава на следващите поколения. Като всяко следващо поколения на генно ниво чрез наследственоста, приема опита и знанията на предишните поколения, които на подсъзнателно ниво дремят в подсъзнанието на човека.
И се събуждат в определени случаи, когато при трудни и критически ситуации някаква вътрешна сила или глас ни подтиква(съветва) настойчиво, да постъпим по един или друг начин, да направим това или онова.
Доводи няма, казва ти направи го, защото е правилно, за добро...
Ти го чуваш с вътрешното си ухо този глас, често не го послушваш, не постъпваш както те съветва той....
След време, месеци, години даже, виждаш, разбираш ясно един ден, че ако си постъпил както е настоявал този вътрешен глас(интуицията),само си щял да спечелиш, да постъпиш по най-добрия възможен начин, при решаването на проблема.
ЧЕ СИ ЗАГУБИЛ МНОГО, КАТО НЕ СИ ПОСТЪПИЛ КАКТО Е НАСТОЯВАЛ ТОЙ.
Няма езотерика,внушения божи и пр.измислици.
Това е ИНТУИЦИЯТА...казват.
цитирай
21. injir - Интересно. . . Кой ще я преподава? :)
04.11.2012 21:18
Интересно... Кой ще я преподава? :)
цитирай
22. tera - Ами затова е интуиция, защото не се изучава! :)
04.11.2012 21:27
Или я имаш, или я нямаш!
Като талантът - той изучава ли се?
Същата работа.
цитирай
23. kundalini - Не мога да теоретизирам, понеже толкова ми е акъла:))
04.11.2012 21:38
Но текстът провокира и се замислям върху всичките последици от последния път, когато не послушах интуицията и последния път, при който я послушах:)

Общото между двата случая е, че ми донесоха много болка, с което искам да кажа, че понякога интуицията ни води не до желания от нас бряг, а до друг, където трябва да преживеем, осъзнаем точно определени неща - за добро или за лошо:)

Но освен интуицията има още нещо, което е по-различно и за което някой ден мога да разкажа, една дребна случка, която не ми донесе болка:)







цитирай
24. get - - Ух, сдобрихме се !!! :)))
04.11.2012 22:16
magicktarot написа:
Напълно насериозно приемам нещата, които казваш. Ако се захиля, то е, защото отдавна се познаваме с теб и помня "смеещия се Буда" - а и не само затова. Но не и защото отричам "твоите работи". Не знам защо си останал с впечатление, че тук "рекламирам" и изтъквам егото си или някакви "гуру-та и махатми". Твое право е да не приемаш нещата, които пиша и споделям! Пак повтарям - може много да се говори, но реални и действащи неща се дават рядко - трябва или да си посветен в някоя тайна група, или нещо подобно, за да получиш някакви практически насоки. Техниката, която ти цитирах, няма да я намериш никъде - нито в книга, нито в нета. ;) А колкото до "гуру" - всъщност "гуру" не е личност, "гуру" е процес. Това е свързване с Вътрешния Учител - който всъщност си самия ти. Тук място за егото няма. Нито за "дяволи", "сатани" и пр. ;)


- Но след няколкократни опита ... не ми се отвори "връзката" ... Значи Провидението ... не ми дава достъп ил Демон ?!! - Ау !! ... виж какъв фаталист ... може да направят от човека ... струпването на няколко взаимно несвързани събития ?? - паднал И-нет трафик, калпав сървар ... смотан IT специалист ... плюс бурно въображение, на четящият те ... "многострадален" Гет-мистик :)) ... Хехе !
- Навремето, за такива "изцепки в час", дрОгарките в школото не ме обичаха ??! -
- Прощавай, че наруших академичният ред и тон на срещата-мероприятие в блогът ти !! ... с поведението си :((( !!

- Пожелавам, приятна вечер магеснице !! - предразполага за нощни разходки до Лисата планина ?! :))
цитирай
25. evrazol - Аз не оспорвам конкретната ти техника. Четох я с интерес, когато я публикува, а и сега.
04.11.2012 23:42
Само техниката едва ли ще е достатъчна. За да сработи техниката е нужно да се освободиш от възпитанието си, или да го приемеш като същност, а не като поведенчески етикет /навик/. Много хора биха били безпомощни, ако им вземеш формулата на поведение, или мислене по някакъв начин. На нея ни учат в училище. Наричаме я клише, традиция, култура и с други абстрактни понятия. Формулата на мислене и поведение сме получили от дървото на познанието и от тогава градим "цивилизацията". В това упражнение определено няма място за интуиция. Тя е затрупана с опитности. И те ни пречат да я чуваме, както вече казах. Без опитностите ни, ни е тъмно /най-вече под шапката/ и тогава техниката ти работи вероятно.
Колкото до изучаването и - това няма как да стане, щото за да се освободи някой от своите опитности, трябва преди всичко да ги е придобил. Пък след като ги придобие - спира да мисли и започва да ги живее, та няма как да се освободи от тях. През целия си по-нататъчен живот сме заети с две неща. Да правим каквото правим, така както трябва и да се чудим защо не ни се получава.
Много ме кефи поговорката - Ако искаш нещо да стане добре, не го прави като хората:)
Та, интуицията си живее зарита в тези опитности. Работи си, но ние не я чуваме.

От друга страна, смяташ ли, че ако всички провидят с третото си око, светът ще стане по-добро място? Или тя ще се превърне в нов инсрумент за пошлостта, за да си укрепва властта?


цитирай
26. magicktarot - Re:
05.11.2012 00:51
20. ok3223 Всичко, което казваш, си е точно така. Няма как да те убедя, че посредством епифизата може да се "чете" пряко в генетичния код, съзнателно и целенасочено (не само при екстремни ситуации) - а и целта не ми е да убеждавам в каквото и да е. Така навремето, преди 2-3 века никой не е знаел, че сърцето изпомпва кръвта по кръвоносните съдове - и ако някой беше казал това тогава, щяха да го мислят за луд - това е само схематичен пример. Поздрави и благодаря за коментара! :)

=

21. injir Привет, Инджир! Учители, които да насочват и помагат в тази насока има много по света - просто не са в училищата :)

=

22. tera Ако един талант не се развива - това до какво води? До едно нищо. Казват, че с "третото око" човек може да види какъв талант има и да го развие - убедена съм, че е така. Интуиция и "трето око" има всеки - това, че не ги развиваме в официалните училища е довело до моменти като този - да изказваме мнения, които мислим за абсолютно верни - както в случая аналогията между интуиция и талант. Поздрави, Тера! :)

=

23. kundalini Привет и благодаря ти! Ще ми бъде интересно да прочета случката - нямам много време за блог.бг напоследък, но мисля, че "интуицията" ми ще ме доведе при теб, когато я публикуваш! ;) Замисли ме с тази болка, която е предизвикана от интуицията ти - съвсем спекулативно - възможно ли е просто да не си изкарала в този случай нещата до край? Защото, ако наистина те е водила "интуицията ти", болката би трябвало да е нещо междинно, което накрая все пак да доведе до благоприятна и приятна за теб ситуация/състояние.


цитирай
27. magicktarot - Re:
05.11.2012 01:10
24. get :)))) няма такова нещо, не съм се сърдила като "моля дрОгарката" и ни най-малко не си нарушил тона тук - знаеш, че ми е приятно да говорим - дори и да не се разбираме понякога! :)))) Да, възможно е това струпване на "невъзможност за връзка" да не е продиктувано само от факторите, които изброяваш, а и от моето ядосано "трето око"! ;))))) И, да не забравя - "лисата планина" я видях първоначално с "окото", без майтап! :)



цитирай
28. magicktarot - Re:
05.11.2012 01:19
25. evrazol Нещата не са толкова невъзможни и черни. Просто за "тия работи" няма адекватна информация - а и информацията далеч не е достатъчна - трябва си просто практика. Много хора по света практикуват - но те далеч не са достатъчни, за да предизвикат някаква "масова промяна". А и повечето практикуващи по принцип не говорят и не споделят нещата с непрактикуващи - ясно е защо. Не за да крият и т.н. - просто знаят, че няма да бъдат разбрани. Както ако никога не си тичал - колкото и да четеш за тичането, никога няма да разбереш какво е това, как се ускорява пулса, какви са усещанията и т.н. И още- например един стандартен невротик, който страда от безсъние, винаги ще предпочете да се пристрасти към харчето, което му изписва докторът - и ще си го купува доживотно - вместо да се понапъне и да си реши проблема с прости, открити от хилядолетия и нетрудни практики. Има обаче и много невротици, които са се избавили от проблема си, защото са се осмелили да пробват нещо различно от самообявилия се стандарт. Това обаче с четене не става, с умуване също. Просто практика. :) Има и излекувани от по-сериозни болести. Това само като пример, че не е нужно да отхвърлиш всички насложени модели, за да започнеш да практикуваш и да вникваш в нещата - и покрай това да увеличиш "късмета" си - защото "третото око" прави именно това - схематично - закарва те на подходящото място в подходящото време. При някои то си е развито и без да знаят за него - други го развиват целенасочено.

Да, мисля, че ако повече хора "провидят" светът ще стане по-добър. Както не можеш да излъжеш едно малко дете, че го обичаш, без да го обичаш, така никой "провидял" няма да се поддаде на властови манипулации, избирайки да го управлява някой, за който той си мисли, че го "обича" или "милее" за него, за Родината и т.н. :) Провиделият няма да чувства завист, злоба и куп други низши, продиктувани от мизерията чувства - пак защото ще бъде трудно манипулируем, тъй като ще "знае". :) (поне се надявам да е така!)
цитирай
29. evrazol - Днес зле ме разбираш, видно и само с две очи:)
05.11.2012 02:37
Практиките могат да бъдат имитирани, като се игнорира смисловата им същност. Много хора се кръстят в черквата, което не ги прави християни, както и много хора изучават бойни изкуства, което не ги прави будисти. В този смисъл провиждането би могло да се постигне с практика и да съществува без отдаденост на вътрешната чистота. Да, не можеш да излъжеш детето, че го обичаш, но доста деца се салъгват, че са обичани. И това, че провиделият няма да бъде манипулируем, не го предпазва от желанието да бъде манипулатор, струва ми се.

И от тук стартира моето възхищение от самопречистващата се сила на природата, от Бог, или каквито са ти там възвишеностите. Няма как да имитираш вяра, ако ще трябва с нея да ходиш по водата. Някои си я носят неподозирано, други я култивират съзнателно, но тук имитацията просто не върви. Когато си в Рим и правиш като римляните, това не те прави римлянин:)

Видяла си по-горе коментара на ok3223. Той смята че научиното се наслагва в гените. За разлика от животните, ние не предаваме опита си по генетичен път. Мисля, че наученото се наслагва малко по-назад от третото око и като натрупа количество се превръща в качество /става и с умуване:)/ което позволява както при бебетата образа от очите да добие представа в мозъка. Ако не научавахме толкова много, сигурно щяхме да си живеем само с провидяното и то щеше да си еволюира както при другите скотОве. Трудното е знаещия човек да стане мислещ човек, да се научи да работи със знанията си, да импровизира с тях, да се съмнява, проверява, открива, развива ... А след това да се върне към духовната си простота, където всичко е първично и естествено, но ... осъзнато. Осезаемо /айде така да го нарека/. Тогава човек започва да чува и да вярва на интуицията си, отсявайки култивацията си. За да провиди, учения човек трябва да се окултучи / да ме извиниш за аграрния термин, но го намирам за точен/.

Може и глупости да пиша, ама като ми иде отвътре - Човещина е, не мож го задържА, както казва Бай ти Ганя:)
цитирай
30. magicktarot - Евразоле, страхотно го каза, сега разбрах какво имаш предвид, да! :)
05.11.2012 11:32
Наистина е трудно да стане това - по мое мнение - точно защото сме оставили т.нар. "духовно развитие" на самотек. Приема се, че то става от самосебе си - и че или става, или не става. На мен ми се струва, че това не е правилно и че то е довело до сегашната, сравнително масова бездуховност. Затова и писах този постинг. Даваш пример с имитирането и прекръстването в църква - много точно! Всъщност, в нашата религия де факто няма никаква практика, която паството да изпълнява пряко. Практиките се изпълняват само от духовните лица - а паството само слуша и гледа. И не може да напредне в духовността си, защото само със слушане, гледане и имитиране не става - трябва си практика. Все се чудя на този парадокс - за да научим примерно математика, никой не очаква, че това може да стане само със слушане, гледане и умуване - трябва си "реално пипане", т.е. практика. А за духовните работи, които са още по-трудни и по-висши - ставало така, без реална практика. Ами не става, то е видно! Но, както казва моят йога учител - Иисус Христос не е християнин, Буда не е будист. :)
цитирай
31. magicktarot - P.S. Евразол
05.11.2012 13:08
още едно примерче - с езика. Ако не проговориш ти самият на даден език (макар и с грешки в началото) - колкото и да го четеш и слушаш - не можеш да го усвоиш и ползваш пълноценно. Т.е. не можеш да изразиш себе си - ще можеш да отразяваш евентуално само другите. Хубаво е да осъзнаваш и "другите", но не е добре да "лишаваш Вселената" от себе си, защото и ти си част от тия "други" и тая "Вселена". :)
цитирай
32. sistemite - Браво, логиката от поста е "желязна" и .....
05.11.2012 13:53
създава предпоставки за систематика. Имам предвид възможности за дефиниране на т.н. интуиция. Тоест, чрез каква зависимост можем да моделираме интуицията. Отчитайки и мнението на Колегите, коментирали темата можеш да разработиш съвсем стройна и обоснована теория.
Поздрави !
цитирай
33. magicktarot - 32. sistemite, Благодаря ти! :)
05.11.2012 16:19
Логика не съм използвала много в поста, може би затова си сложил "желязна" в кавички :)))). То не е въпрос на логика, а на чисто практика. Теории за това не са нужни, поне аз не смятам да правя такива, нито да убеждавам някого в каквото и да било. От коментарите на приятелите тук е видно, че повечето дори не могат да възприемат постановката, че т.нар. интуиция си има съвсем материален орган, разположен във физическото тяло на човека. Може би по същия начин навремето, преди да се създадат науките анатомия и физиология, никой не е могъл да възприеме, че храносмилането се осъществява от определени органи - стомах и черва, нито че кръвта е разнасяла вече смлените храни до всички клетки на тялото (щото не са знаели, че има клетки). За да се повярва в такова нещо, трябва да ти го кажат ЕКСПЕРТИТЕ. В случая аз съм обикновено блогърче, не експерт... ;) Та така... :))) Поздрави!
цитирай
34. svoboda64 - Мисля, че бъркаш две понятия тук, Маджик:
06.11.2012 06:01
INTUITION & INSIGHT

Интуицията, като "вглеждане", "внимателно наблюдаване", "вземане предвид", се практикува в училище, макар да не е отделен предмет. Всъщност целият формален и неформален курс на обучение тук се основава на развитие на интуицията като "пряк път" за решаване на практически (а не теоретични) задачи във всички области на живота, включително в академичните занимания. Когато се научиш да правиш нещо "по интуиция" си във фазата, когато си забравил инструкциите и обясненията и директно изплюваш "правилния отговор" (адекватния за дадена ситуация).

Виж, с "прозрението" или "вътрешното зрение", нещата не стоят така, защото всяка Душа е на индивидуално ниво на развитие, а пък си има и свой собствен език, идеолект, така че само тя може да си разбира "посланията", получавани в момента на "прозрението" или включване на "вътрешното зрение". В този процес донякъде може да се получи помощ отвън (от учители или специалисти), но тя е по-скоро в разбиране на механизма и много по-малко в разбиране на "съдържанието". А съвременните образователни системи са все още обърнати към знанието "като съдържание" повече, отколкото като към процес (с неизвестен край или резултат), защото имат "контролни социални функции". Докато "интуицията и прозрението" са по-скоро индивидуални и насочени към развитието на определения (уникален) индивид -;)

Така че това, за което ти призоваваш, е contradictio in adjecto.
Salve!
цитирай
35. magicktarot - Salve, Боди, morituri te salutant! :)))
06.11.2012 12:39
Противоречие наистина има, доколкото използваме двете значения на "интуиция" - вглеждане и вземане предвид от една страна, и прозрение - от друга. В текста е ясно, че ползвам второто значение - което всъщност е "огражданственото" и повечето хора, като чуят думата "интуиция", си я превеждат "прозрение". Всъщност, колебаех се дали да именовам поста "защо в училище не развиваме третото око, или прозрението?" - но от чисто "рекламна" гледна точка знаех, че няма да му бъде обърнато това внимание, което би генерирала думата "интуиция". ;)

Това, което описваш и обясняваш перфектно - първият случай, когато човек забравя инструкциите и решава задачите "на автопилот" - също е процес, който води по друг път до развитие и практическо прилагане на "прозрението". По този начин говорим език, без да се замисляме за граматичните правила, решаваме задачи, без да се задълбаваме в теореми, дори караме кола по усет (без задължително да ползваме очите си във всеки един момент). :) Някои казват, че за изпълнението на това "автоматизиране" е отговорен продълговатият мозък (т.нар. рептилоиден) - може би е така, но не е доказано "кой" или "кое" определя и координира този придобит и научен автоматизъм. Без да претендирам за някаква меродавност - подозирам, че това отново е епифизата.

Не ми се иска да изпадам в "конспиралнически" наблюдения - но точно този "контрол над съдържанието" е дразнещият момент, който повечето хора не забелязват. От една страна - както казваш и с което съм напълно съгласна - училището развива един вид "осъзнат автоматизъм", от друга - контролира как и какво ще възприемаме и как ще интерпретираме възприетото. Казваш го изключително в десетката - не ни учи на процеса. Това имам предвид с моите писаници. Пример с литературата - не може да казваш ТИ как си разбрал произведението - трябва да го разбираш като даден експерт. И това не е само въпрос на индивидуално ниво на Душата - това е целенасочено забавяне на Пътя й.
цитирай
36. magicktarot - P.S. Свобода
06.11.2012 12:48
Оттук - в социален и политически аспект - се дава карт бланш на една изключително нагла глобална манипулация и широк път за налагане на генерирани от властта илюзии, които се приемат за чистата и свята истина. Т.е. и така погледнато - училището отново развива едностранчиво процеса на "отваряне на третото око" - то се държи изкуствено на такова ниво, че развитието му да е в удобен за властта вид. :) Ако не от друго, това е видно от сегашното състояние на света и обществото му.
цитирай
37. magicktarot - P.P.S. Боди, още нещо, което забравих да пиша в предишните коментари -
06.11.2012 15:51
този собствен идиолект на Душата - възможно е да не е точно собствен и уникален - твърде е вероятно това да е Универсалният език (наричам го "език" условно, защото може би няма измислена дума за него, която да го описва адекватно). Това може да се разбере дали е така само при "всестранно развито" трето око. ;) Изхождайки от аксиомата, за която също не съм сигурна дали е вярна - че каквото горе, това и долу - човешките езици донякъде имитират този универсален език. Но много донякъде. Затова има толкова хора, които са обявени за луди, а не за шамани - защото са се докоснали до Универсалния, но не са могли да си го преведат на "своя", т.е. на човешкия език, с който оперират в непосредствената си "реалност".
цитирай
38. get - - Позволи ми от позиции на това, до което съм се докоснал и-и-и разбрал ... да кажа ?!
06.11.2012 16:55
magicktarot написа:
този собствен идиолект на Душата - възможно е да не е точно собствен и уникален - твърде е вероятно това да е Универсалният език (наричам го "език" условно, защото може би няма измислена дума за него, която да го описва адекватно). Това може да се разбере дали е така само при "всестранно развито" трето око. ;) Изхождайки от аксиомата, за която също не съм сигурна дали е вярна - че каквото горе, това и долу - човешките езици донякъде имитират този универсален език. Но много донякъде. Затова има толкова хора, които са обявени за луди, а не за шамани - защото са се докоснали до Универсалния, но не са могли да си го преведат на "своя", т.е. на човешкия език, с който оперират в непосредствената си "реалност".


- Това е Гласът на Духа ... при индианците, може да е наречен Мескалито ... при Индийци ... Крышна, при християни Дух божий ... при египтяни Хора ... при палеобалкански вярвания Ера-Хермес ?!
- Накратко ! - това е обособена вън и независимо обективирана информация ... с която изначално(още преди да се "роди") е свързана Душата ни(като част/холограмен клъстер от Универсума).
- Когато приоритетно е абстрактно-логическото "ежедневното" ни внимание-възприятие, тоест отдадени сме на маттериалните(чески) чувства, желания-страсти ... тази връзка Душа-Дух потъва в несъзнавани нива на Вниманието ни !!? - кога се освободим от тези си "страсти"(?) връзката става действена и ние отново започваме да "чуваме" гласът на Универсума-Дух ?!

- Бедна ми е фантазията и дар словото за да предам ... тези изживявания, които свързваме с така наречените опитности-екстрасензорни състояния ... и феноменологичното ??! - за което простете !!

от Гет, който е "ктист" - Защото Търси Силата ... за да затвори Пръстена на Спомена ... тоест да достигне състояние, което древните са го изразявали с понятието Себ-Аз ... Сабазиос ... и което кога го постигнем се/сме отървали се от оковите на ежедневно-материалното ... от Магията на Майя-Матер ... материя ??!
цитирай
39. magicktarot - А, Гет, добре споменаваш Мескалито - защото мислех да ти пиша за него :)))
06.11.2012 17:43
Знам, че си почитател на дон Хуан - всъщност, всичките вещества, които въздействат пряко и моментално на мозъка, действително отварят "третото око" - оттам са и тия визии и т.н. Дон Хуан ги ползва само като "катализатор" и казва, че като напреднеш, те не ти трябват. Всъщност - йога, която ти не уважаваш, прави това без такива начални веществени катализатори - знам от опит. ;) Не че съм против веществата, но все пак да отбележа. Цялото "учение на дон хуан" е всъщност взаимствано от традицията йога - и представено във вид, който продава - затова е така известно и замъглява основите, от които произлиза... :)
цитирай
40. svoboda64 - @ 35.Magic,
06.11.2012 19:15
"Някои казват, че за изпълнението на това "автоматизиране" е отговорен продълговатият мозък (т.нар. рептилоиден) - може би е така, но не е доказано "кой" или "кое" определя и координира този придобит и научен автоматизъм. Без да претендирам за някаква меродавност - подозирам, че това отново е епифизата. "

За първото ми беше потвърдено насън. За второто, имам съмнения, но засега няма да си развивам тук хипотезите :)

@ 36.Magic

"Оттук - в социален и политически аспект - се дава карт бланш на една изключително нагла глобална манипулация и широк път за налагане на генерирани от властта илюзии, които се приемат за чистата и свята истина. Т.е. и така погледнато - училището отново развива едностранчиво процеса на "отваряне на третото око" - то се държи изкуствено на такова ниво, че развитието му да е в удобен за властта вид. :)"

Това е целенасочен процес, но не смятам, че е въпрос на "(материално) световната конспирация" на сегашните и бившите политически "елити". При незрялостта на съвременното човечество/цивилизация, "ускорено отваряне на третото око" би довело до тотална катастрофа. Примерите с хора, които лично познавам, ме кара да си мисля, че по-добре така - бавно, славно и ... поединично -;)

@ 37. magicktarot
този собствен идиолект на Душата - възможно е да не е точно собствен и уникален - твърде е вероятно това да е Универсалният език (наричам го "език" условно, защото може би няма измислена дума за него, която да го описва адекватно). Това може да се разбере дали е така само при "всестранно развито" трето око. ;) Изхождайки от аксиомата, за която също не съм сигурна дали е вярна - че каквото горе, това и долу - човешките езици донякъде имитират този универсален език. Но много донякъде. Затова има толкова хора, които са обявени за луди, а не за шамани - защото са се докоснали до Универсалния, но не са могли да си го преведат на "своя", т.е. на човешкия език, с който оперв непосредствената си "реалност".

В този ти коментар се съдържа Отговорът!
цитирай
41. get - - Мескалито, не го споменах в смисъл за психотропно а ... на ДухЪТ ?!
06.11.2012 19:52
magicktarot написа:
Знам, че си почитател на дон Хуан - всъщност, всичките вещества, които въздействат пряко и моментално на мозъка, действително отварят "третото око" - оттам са и тия визии и т.н. Дон Хуан ги ползва само като "катализатор" и казва, че като напреднеш, те не ти трябват. Всъщност - йога, която ти не уважаваш, прави това без такива начални веществени катализатори - знам от опит. ;) Не че съм против веществата, но все пак да отбележа. Цялото "учение на дон хуан" е всъщност взаимствано от традицията йога - и представено във вид, който продава - затова е така известно и замъглява основите, от които произлиза... :)


- По-скоро аз вървя по пътя на Ерът ?! ... но какво означава последното ... не е по темата !!
- Защото назоваването на Дао ... го прави не-Дао ?! :)) - Не отричам искреността и верността, на всяко едно нещо, което всеки един от вас каза !! - Но, всеки върви по свой път/маршрут ... през Планината, която е една за всички ?!
- Ако аз започна да ви предавам опитността си или да ви карам да вървите "в Моя път" ... то тогава вие загубвате уникалноста си, на Духовни изследователи и търсачи ?! - става нещо, като религия ?? ... а за мен Основно качество на Света е неговото Многообразие и уникалноста на Човека в Пътя ?!
цитирай
42. ok3223 - Започва да става интересно...
06.11.2012 21:58
Казвате Трето око,
душата, дух.
Добре де, какво е душа, душата? Имат ли материален носител? Къде се намират, той, тя?
Как се предава от поколение на поколение, от родители на деца или по друг път, смъртна ли е душата(душите), или безсмъртна.
Умира ли заедно със своя носител човека или...Доколкото знам...
На генно ниво и хромозомите, в гените е кодирана цялата информация, която се предава от поколение на поколение, която информация е парадигмата, по която се гради и оформя току що родилото се дете, и от него израства един съвременен индивид, разбира се, и под въздействието на родители, учители, на обществото, на околната обстановка и природа.
Как се усъвършенствува от поколение на поколение човешката природа, интелект и душевност.
С какво и как се предава, на какво ниво, с материален или нематериален носител, натрупаното като опит и знания от едно на следващо поколение.
Как,с какво, от какво и как се пренасят новопридобити качества, и как се усъвършенствува човек от поколение на поколение, от век на век.
Сегашният средностатистически хомо сапиенс не еднакъв със същият от преди 1000 години, разликата е значителна.
Няма как да е иначе, нали?
ТА ДУШАТА, КАКВО Е ТОВА ДУША?
КЪДЕ Е НА КВАРТИРА?
Има ли материален носител и кой е той?
Или е нещо абстрактно, имагинерно, магесано...

цитирай
43. magicktarot - Re:
06.11.2012 23:43
Боди :)))))

=

Гет, разбирам. :) За Ер-ът си споменавал и преди, спомням си. Само да допълня пак - никого нищо не принуждавам, нито налагам каквото и да е. Просто реших да споделя една лична опитност, която, съвсем практически, може да е от полза за някого - да се убеди пряко във възможността си да вижда без очи. Това е само за начало и мисля, че не е малко. Пак повтарям - такива техники не се споделят току-така. Всъщност, от дългите ни разговори с теб аз не съм видяла да споделиш нищо реално практическо. ;) Не че е задължително, разбира се - просто се впечатлих, че нарече техниката ми "ВЪНШНИ ТЕХНИКИ" - не знам, един човек в Пътя не би отхвърлил толкова бързо нещо, с което не е запознат и дори не го е пробвал. ;)

=

ок3223, не се наемам да давам определение на Дух и Душа. :) Дори да мога, винаги ще излезе нецяло, т.е. глупаво. Коя е тази "сила", която кара информацията в гените да се развие по един или друг начин? Има ли информация без енергия? Какво е софуер и какво - хардуер?

Всъщност, можеш ли да се абстрахираш от всички "знания", които си натрупал досега - да си представиш, че не знаеш нищо за гените, за ДНК, за РНК, за генетика и епигенетика и изобщо от всичко, което науката е открила и популяризирала в изминалите век-два? Питам те това, защото всяка една парадигма, колкото и да е вярна и научна, пречи на "непосредственото възприятие". Пак повтарям - в поста говоря за един материален орган, който е и възприятиен, и действен. Орган, който дава достъп до "различни реалности". Това е епифизата. За Дух и Душа не говоря в случая - не че те не са свързани с тялото и "всичко останало", но по тая логика, дори да си говорим за цените на доматите, пак би трябвало да намесваме Духа и Душата, не е ли така? ;)
цитирай
44. get - - През пети век, преди христа един мъдрец от Ефес казва ?
07.11.2012 12:15
- ВСИЧКО ТЕЧЕ, ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ !
magicktarot написа:

Не че е задължително, разбира се - просто се впечатлих, че нарече техниката ми "ВЪНШНИ ТЕХНИКИ" - не знам, един човек в Пътя не би отхвърлил толкова бързо нещо, с което не е запознат и дори не го е пробвал. ;)

- Харесвам котките ... перфектните ловци, защото никога не минават по един и същ маршрут ??!
- Защото психонавта ... духовният изследовател е Човекът в Пътя ?! ... по този път той се среща със ситуации, като те една с една не си приличат, поради което той трябва да действа без предварителна нагласа(план-схема) ?! - всеки момент е уникален ... ако имаме готови решения ... това по-скоро, означава че влизаме и влизаме в една и съща ситуация ?!

- Нещо подобно се крие в композиционното решение от сцените при които се изобразява Тракийският конник - Ерът, тоест изправящият се пред предизвикателствата на ПОСТОЯННО ПРОМЕНЯЩАТА СЕ ситуативна СРЕДА Херой ?!
- Поради това ми е любим образът на "победителят на змиите"(?) Астика ... който , забележи го наричат "победител", но това не означава "унищожител" !!??

"Хвала на тоз владетел с осанка величава,
че ПРАВДАТА СРЕД МНОГОто ЛЪЖИ ТОЙ ОТЛИЧАВА,
и не на колесница, ами на кон се мята –
синът на океана, властител в ТРИТЕ СВЯТА !!"

- От тук ... ние постоянно живеем в "три свята" ... тоест имаме травариантна пространствено оценъчна система ... респективно, в резултативно действен план ... постоянно сме поставени пред предизвикателството да изберем иден от три възможни варианта за действие реакция ... от тук пък произтича проблема ... който е вкаран, като идеята за Избора, тоест Свободната воля ?! - но в контекста на зададеният от външни обстоятелства поведенческо-резултативен план-процес по вземане на решение-реакция ?! - така че всякаква предварителна усвоена техника става ... ограничение, което може да ни доведе да тъпчем на място ... докато не вземем правилното решение и не излезем от "дадената ситуация" ??
цитирай
45. magicktarot - Гет, снощи, след като говорихме за Мескалито,
07.11.2012 12:27
много ми хареса, че в книгата, която препрочитам за ен-ти път, попаднах точно на пасажите за Мескалито - като израз на Духа на Растителността - дори при народи, при които този кактус не вирее. :)))

И пак снощи бях на йога - това също е "съвпадение" - само че там не говорихме за "трите свята" - а за това, че са шест и т.н. :))))

Добре си казал това за готовата техника - само че, тази велика мисъл - ВСИЧКО ТЕЧЕ, ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ, също е готова техника, не забравяй! ;)))))
цитирай
46. get - - По вертикалата са Три ! - Но ... ?
07.11.2012 17:41
magicktarot написа:
много ми хареса, че в книгата, която препрочитам за ен-ти път, попаднах точно на пасажите за Мескалито - като израз на Духа на Растителността - дори при народи, при които този кактус не вирее. :)))

И пак снощи бях на йога - това също е "съвпадение" - само че там не говорихме за "трите свята" - а за това, че са шест и т.н. :))))

Добре си казал това за готовата техника - само че, тази велика мисъл - ВСИЧКО ТЕЧЕ, ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ, също е готова техника, не забравяй! ;)))))


... като вземем в предвид и второто рамо ... на к(ъ)ръста ... ?
- Тогава става 3Х2=6 ... тогава ставаме туй на което не ни учат ... но иде от кръста, тоест Христа ? ... "движението на събирателната точка" ... на вниманието казано по "нагуалски" :))) !

- Междувпрочем и това са ни го оставили, като знание и символика предците ни, на вотивните плочи изобразяващи Конника-Херой ?! ... междувпрочем, Херо-Херос-Г/Херакъл-Герасим ... ни води до Герак-Сокол-Рарок ... символа на Украйна Тризъбеца - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine.svg?uselang=ru ... царските скити са ги зовяли "соколо"ти ... царската "тамга" на династичният Дуло род, казват че едно към бил като прежде показаният символ ?! ... Хм, мистиците какво ли не приказват :))):))) !!
цитирай
47. magicktarot - Гет, винаги много се радвам, когато си говорим и знаеш,
07.11.2012 19:30
че за мен ти си приятел, когото много уважавам, затова, надявам се, няма да се разсърдиш за резкия ми тон. :) Той е продиктуван от следното - какво общо имат тези твои открития с третото око, за което всъщност е темата? Доколкото разбрах, ти нямаш интерес в развитието му и не приемаш моя път за правилен и целесъобразен? Какво общо има Нагуалът с отдавна претопените скити? Не съм съгласна с тази интерпретация, която свързва думата скит с думата сокол. Освен това - Хор всъщност май е ястреб - нали мистиците само си чешат езиците, та някои от тях твърдят и това (не знам дали са му правили ДНК анализ, но да не задълбаваме)... :) "Оперативният" ум може да си прави всякакви изводи и аналогии, може да си измисли практически всичко, гледайки някакъв изкопан артефакт. Но това са само игри на илюзията. Ако искаш, можеш да споделиш по какъв път си стигнал до тези заключения, а по-точно - че Херо-Херос-Г/Херакъл-Герасим ... ни води до Герак-Сокол-Рарок? ;) Ако търсиш нашите корени - повярвай ми, оперативният ум няма да ти помогне много в това, само ще те обърка още повече. За да станеш и бъдеш Нагуал, трябва да си минал през и да управляваш идеално "третото око", защото всички тия неща, които прави литературният герой дон Хуан с учениците си в началото на обучението им, са точно да ги накара бързо и рязко да погледнат през "окото" - което, както казах и преди, става с психоактивни вещества (по неговия метод).
цитирай
48. get - - Вярвам ти !!
07.11.2012 21:22
magicktarot написа:
Ако търсиш нашите корени - повярвай ми, оперативният ум няма да ти помогне много в това, само ще те обърка още повече.

- Но и ти ми повярвай, че колкото повече събирам информация по въпроса ... толкова повече се удивлявам ??
- Вярвам ти и не само(?) че, областта на епифизата или третото око ... ако можем да го "видим" е оцветено в лилаво !!
- Знам, че според египтяните Хор=Ястреб ... но Рарога=Сокол ... обикновено се възприема, като хищна с тежнение към ? - сравни чеш. raroh — сокол, словацк. járašek, járog, rárožica, хорв. rarov, лит. ràrogas ? ... при авестизма е с име Веретрагна=разбиващият, "преминаващият през" ! - той е свързан с ведическият Индра ... своеобразна аналогия на много по-късният Зевс и неговият Орел ?!
magicktarot написа:
За да станеш и бъдеш Нагуал, трябва да ...

... трябва енергийтийността ти да е двойнствена ! ... Отварянето на окото може да стане с различни техники ?! ... едните чрез психотропни вещества ... другите чрез въздействие на "събирателната точка", усещащо се като удар в гърба, около плешката !
- Феномена с третото око и "отварянето" му, пряко кореспондира с преместването на "събирателната точка" и може да бъде предизвикано от най-различни фактори !

- На практика това доста често става, с всеки един от нас и то по няколко пъти на ден ... но ние НЯМАМЕ "вътрешната ЕНЕРГИЯ"(?) за да запазим "спомена" от възприятието получено при това преместване на "точката" ?!!

- Но това не отрича другите духовни пътища ... и определено човек търпи развитие при тях !! - на всички от цялото си сърце пожелавам УСПЕХ и да не се изгубват по "Пътя" ?!!

- Още веднъж с най-й-добри чувства !

от Гет чирак в Задругата на Духовните искатели
цитирай
49. magicktarot - Гет, благодаря ти много за тия уточнения!
08.11.2012 10:26
Може би реагирах прибързано вчера - нещата, които изследваш и изводите, които правиш, със сигурност не са дело само на "ежедневния ум" - извини ме, за което!

Да те питам само - тоя удар по плешката - Кастанеда ли го споменаваше? Чела съм го няколко пъти, но, разбира се, далеч не помня всичко и това явно ми е убягнало. А е интересно! Връзва се и с нещата от йога и мога да си го обясня по "йогийски" път, затова те питам. Ако не те затруднява - в коя от книгите се намира описанието на "удара"?

Благодаря ти пак и с най-добри чувства, Гет Ктист! :)
цитирай
50. ok3223 - Здравейте! Вие любители ли сте,
08.11.2012 10:40
или епигони?
В сайта"Център за духовно развитие"...indigota.com, тези въпроси се разглеждат и дебатират на височко ниво, с познаването детайлно на анатомията и езотериката на проблема и човешкото тяло, на енергиите, които бродят в него.
И там, за 3-то око и ролята на епифизата... за тези неща няма спор и според тях, а те са познавачи на темата и проблема, между епифизата и 3-то око няма нищо общо.
Та може да изнесете вашите многоуумни проблемчета за това 3-то око и неговото отваряне и затваряне там, където има интересни хора познавачи, добри познавачи на въпроси и нещата от такъв характер.
Ще намерите добри опоненти, защо не и единомишленици, мислещи като вас. И току виж, намерили сте мястото на 3-то око и кога, и как, и от кой се затваря и отваря.
ИНАЧЕ ТУК, ВАШЕТО Е КАТО ПРЕСИПВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО, ОТ КОЕТО ЗА ВАС И НАС ФАЙДАТА Е МАЛКА, и буди недоумение и скука.
Този GET се представя за капацитет тук, но таам им професори в тази материя, и ще е полезно за тях и него да си сверят часовниците.
цитирай
51. magicktarot - ок3223, това, доколкото знам, е моят блог в този сайт -
08.11.2012 11:21
не си длъжен да скучаеш тук ни най-малко! :))) Щом ти е по-интересно в цитирания от теб "център" - центровай се там! С най-добри чувства ти го казвам. :)

С Гет сме приятели отдавна и обменяме инфо при случай, и според мен той най-добре си знае къде да ходи и с кого да си сверява часовника.

Не разбирам иронията ти - " проблемчета", "преливане от пусто в празно" и т.н. - всъщност, разбирам я, но не ми е приятно да я ръсиш тук - както и да ми се прави реклама на самозвани "центрове" за "духовно" развитие. Ако си забелязал, аз не се кланям на експерти, включително и на експертите в цитирания от теб център. Щом ти харесват - отивай им бий теманета - така ще избегнеш ръсенето на ирония в чужди блогчета.

Поздрави!
цитирай
52. get - - Дайте да не "захранваме" с емоции идиотчето наречено Его ! - защото ...
08.11.2012 13:59
... то е много лош съветник и често си прави лоши шеги с нас ?!
magicktarot написа:
...
С Гет сме приятели отдавна и обменяме инфо при случай, и според мен той най-добре си знае къде да ходи и с кого да си сверява часовника.

Не разбирам иронията ти - " проблемчета", "преливане от пусто в празно" и т.н. - всъщност, разбирам я, но не ми е приятно да я ръсиш тук - както и да ми се прави реклама на самозвани "центрове" за "духовно" развитие. Ако си забелязал, аз не се кланям на експерти, включително и на експертите в цитирания от теб център. Щом ти харесват - отивай им бий теманета - така ще избегнеш ръсенето на ирония в чужди блогчета.

Поздрави!


- Междувпрочем, какво е като произход и значение/смисълът му ?/ на това понятие ?!

- А относно хорат "децата индиго" ... това, като съвременни месии ил пророци следва да разбирам ?!

- Пак трябва да прочета "д-р Фауст", май ?! - какво иска да ни внуши Гьоте чрез неговият живот и образ ?! ... а какво идва да ни каже другият "д-р Фаустус" на Т. Ман ?! - това кристализирал образ на Декадентството ... субективтното ... Его-изма ли е ... Ил нещо друго ??

- Човека в Пътя, е отворен към всичко ... дори и към становища, които диаметрално се разминават с неговите ! - поне така си мисля аз ??

- Готови отговори няма(м) ?!
И отново повтарям: In idem flumen bis non descendimus ... и "Мъдростта е само в едно — да се признае, че разумът управлява всичко и чрез всичко."
цитирай
53. magicktarot - Гет, прав си за егото :)
08.11.2012 15:21
В случая реших да отвърна и аз с него - защото - Нет голям, хора, фирми, центрове, организации всякакви, никой никого не принуждава и не спира да чете каквото и да е. :))) Аз решавам какво да споделя - ако съм от полза на някого - добре, ако не - не е нужно да ме упътва да ходя някъде си и да ми забранява да пиша глупости (според него). :)))) Все едно някой да ми дойде вкъщи и да почне да ми казва кое как да правя, и че най-добре да се изнеса... :)))
цитирай
54. get - - Нямам право да укоряам никого, за несъобразности в поведението или неприемането ...
08.11.2012 16:26
... на другостта ?!
- Но да не забравяме ! - Каквото (от)вън, това и (от)вътре ?!
- По тази причина се опитвам да подскажа с мисълта "Мъдростта е само в едно — да се признае, че разумът управлява всичко и чрез всичко."
- Ако прочетем логически "наобратно" мъдроста ... Нашата неразумност ... може да доведе ... и до външни въздействия/повлиявания ?! - Защо "разумността" не е присъща само на нас, когато се самопрехласваме с "Когито ерго сум" ... разумността ... това иде в контекста на Вселенски разум, който управлява чрез всичко !! - тоест нашата "неразумност" води до промяна в информационно-полевата среда ... и следва Ответа ... ОК 3223 просто бе средството, чрез което ни се демонстрира това ?!
magicktarot написа:
Гет, прав си за егото :)
В случая реших да отвърна и аз с него - защото - Нет голям, хора, фирми, центрове, организации всякакви, никой никого не принуждава и не спира да чете каквото и да е. :))) Аз решавам какво да споделя - ако съм от полза на някого - добре, ако не - не е нужно да ме упътва да ходя някъде си и да ми забранява да пиша глупости (според него). :)))) Все едно някой да ми дойде вкъщи и да почне да ми казва кое как да правя, и че най-добре да се изнеса... :)))

- Относно енергийният удар в обрастта на лявата плешка ... следва да е упоменат в първите три книги на Кастанеда ... тоест в периода му, когато той все още е чирак в Задругата и е духовно кьорав кат къртик :))) !!

от Гет "ктист"
цитирай
55. magicktarot - Гет, моето его е твърде силно и не го крия! :))) Ама хич!
08.11.2012 18:11
Доста ми помага в случаи, от които впрочем бъка, в които някой идва и ми обяснява колко не съм права, как е изключително необходимо да приема неговата (често твърде ограничена) гледна точка и как трябва да отида там и там при този и при онзи :)))) Разум, казваш - да, той много помага на егото да отсее на кого да обърнем внимание и на кого не. ;) В случая аз нищо не налагам, повтарям, просто споделям.

Та, във връзка с по-предното:

Айде нема нужда! :)))) - както бе казал БашМайстора в едноименния филм. :))))
цитирай
56. get - - Добре ми каза ! ... Като нищо, не бях го забелязал ...
09.11.2012 09:07
... и можеха да възникнат недоразумения :))) !

magicktarot написа:
Доста ми помага в случаи, от които впрочем бъка, в които някой идва и ми обяснява колко не съм права, как е изключително необходимо да приема неговата (често твърде ограничена) гледна точка и как трябва да отида там и там при този и при онзи :)))) Разум, казваш - да, той много помага на егото да отсее на кого да обърнем внимание и на кого не. ;) В случая аз нищо не налагам, повтарям, просто споделям.

Та, във връзка с по-предното:

Айде нема нужда! :)))) - както бе казал БашМайстора в едноименния филм. :))))


- Магеснице - когато започваме да ставаме от "чираци" в "калфи" започваме да губим човешките си измерения(форма) ... тоест Егото си ?!

- Преди това сме натопени(в прекият и преносен) смисъл в (н)ЕгоТо ... То пък, от своя страна ни убеждава упорито, че ако "То" ни изостави - Лошо ще си патим !?! ... право да си кажем - Много весела и двусмислена е ситуацията :)) !
цитирай
57. magicktarot - Гет, май й отделихме твърде много излишно внимание
09.11.2012 10:42
на тая тривиална и често срещана в реала ситуация. :))))

За губенето на формата и измеренията няма да коментирам - лошо няма в това, ама любимият ти дон Хуан е имал вече пораснали внуци и е можел да си позволи " да губи форма" - при мен не е така и затова гледам да държа форма, щото някои зависят от мен в "реала" :)))))

И пак да се върна на смешната ситуация - гледат те, че пишеш и се интересуваш в дадена област - и не могат да се сетят, че щом се интересуваш от тия работи, ти си видял и проучил къде какво има из Нета в тая връзка. Всеки нормално интелигентен ще се сети за това - и няма да ти прави реклами за щяло и нещяло. :)))) Да, ама не, както казваше един наш журналист. :)))
цитирай
58. sistemite - Поздрави, с днешна дата Магиктарот......Изчетох подробно и добавените ....
09.11.2012 13:38
в последствие коментари. Първо, да поясня, че превратно си изтълкувала в мой ком. 32 определената като желязна ( в кавички) логика - от поста ти. Кавичките, в случая следва да се тълкуват като форма на метафора, тъй като логиката не може да бъде нито желязна , нито дървена и пр..Значи, приеми я като здрава (без кавички), въпреки, че и тук следва да бъдат поставени такива. Такава логика откривам, от четене "между редовете", за което съм и гласувал - в "зелено". Но, по темата - за интуицията. Ето, още едно мнение (мое) относно дефинирането и моделирането на подобен феномен, свързан с познанието, а оттук и всички възможни и следствени релации (връзки) с "третото око" ( разбирай неразгаданата напълно функция на епифизата) . Затова, тук ще се опитам да формулирам (на прима виста) : Интуицията е "средство" на познанието, чрез което, то (познанието) успява да влезе в забранената за него зона на неизвестното ( непознатото), да открие търсената своя проекция (позиция), да провери дали тази проекция удовлетворява аргумента от позицията на познанието, да потвърди обратната функционална зависимост между неизвестната до този момент позиция (проекция) и нейната базова от зоната на познанието и ....да я превърне (приобщи, трансформира) във вече своя, ПОЗНАТА позиция, т.е. нараствайки базата на познанието. Това е доказателство, че ако проектната позиция не издържи на проверката - то значи, че интуицията те е подвела. Ако, обаче издържи проверката - значи, че интуицията - не те е подвела. Но това означава и нещо - още по-важно, като извод, че : Интуицията е помощно средство, но в обратно пропорционална зависимост на познанието, т.е. колкото зоната на познанието расте (обогатява се) - то не ти трябва силна интуиция за да стигнеш до проектната зона на неизвестното и да я разгадаеш, като продължение на логичен тренд (посока, вектор). Това значи, че разчиташ по-вече на знание и познание. АКО, обаче базата, зоната на познание е ограничена, то средството (инструментариума), т.е. интуицията трябва да е силно развита за да осъществиш горното. От тук, изводът е : Оповавайки се (разчитайки) на силна интуиция, нараства вероятността за погрешен ход, грешно решение, грешно заключение и пр....и обратно. Значи, по-обхватното овладяване на познанието, "скъсява размера" на потребната интуиция и намалява вероятността от погрешен ход, решение и пр....
Успехи !
цитирай
59. sistemite - Магиктарот, виждам, че с Кол. "Гет" сте "настъпили" една.....
09.11.2012 14:51
една по-себестойностна тематика и същевременно щикотлива - за ЕГО-то. Оказва, се, че и то се поддава на моделиране. Ето, какво е мнението ми :
Егото, в най обща формулировка може да се изрази, като функционална зависимост между две субективни категории (качества, присъщи на всеки отделен индивид) - собствени АМБИЦИИ и собствени ВЪЗМОЖНОСТИ. По-точно, като разлика (подчертавам - в най общия модел) между амбициите и възможностите на индивида. Ако създадем аналитични варианти на тази разлика ще установим следното : първо - Ако, амбицията, кратно превъзхожда възможностите ( разлика с прекалено голяма стойност), то имаме = прекалено (болезнено) его. Такова его е = его без покритие с така необходимите му активи (възможности) ; второ - Ако амбицията леко превъзхожда възможностите, то имаме нормално-положително его, т.е. индивида е в силна позиция, тъй като амбицията му, малко в по-вече от възможностите го провокира, служи като "катализатор" на развитие, импулс за търсене и усъвършенствуване. Брагодарение на леко-положителното си его такива индивиди знаят "силата си" и не изпадат в дребнавост и излишни спорове и заяждания, с оглед доказвайки правота или надмощие ; трето - Ако амбицията е равна на възможностите, то имаме т.н. уравновесено его, т.е. индивид, който си "дава сметка", че претенцията му е е напълно съобразена с неговите възможности или позиция на "НЕнадскачане" на възможностите. Това е Човек - в "реала" на възможностите си. Разбира се, че това означава и ограничена инициативност, но поеме ли инициатива, то почти в 100% дава гаранция, че ще я реализира ; и четвърто - Ако, амбицията е под нивото на собствени възможности, което означава, че егото е с отрицателна стойност, значи "смачкано" его (липса на его). И такива индивиди се срещат, на които (Господ им е дал, че дал), където възможностите превъзхождат амбицията, при което, обаче го няма стимула (катализатора) за последващо развитие. Нещо, като "пропиляния" житейски шанс да дадат нещо на човечеството, а са можели
цитирай
60. magicktarot - Системите, благодаря ти за този коментар!
09.11.2012 15:09
Полезен е. Макар да не съм съвсем съгласна с някои от пунктовете, в общи линии добре илюстрира нещата.
Не съм съгласна с това, че ако познанието е голямо, не ти трябва интуиция. Не ми се иска да намесвам Платон (дано правилно си спомням, че е той), но той описва точно този момент с познанието много образно. Рисуваме един кръг - вътре в кръга е обхвата на познанието - отвън, по целия му периметър е границата с това, което не познаваш. Колкото повече кръга на познанието се увеличава, толкова повече се увеличава и това, което не знаеш - периметъра на кръга се увеличава просто. Ако приемем това за вярно - то излиза, че колкото повече знания имаш, толкова повече интуиция ти е нужна, защото се сблъсваш с много повече неща, които не знаеш.

Това може да се илюстрира схематично и с пример от живота - кой се сблъсква с повече неизвестни - каруцарят или атомният физик? ;)
цитирай
61. magicktarot - П.П. Системите,
09.11.2012 15:11
по-късно ще видя това за егото - видях в последния момент, че си писал нов коментар, но в момента нямам възможност да отговоря! Поздрави! :)
цитирай
62. sistemite - Магиктарот, Това е древна философска "хватка", която всъщност дава...
09.11.2012 16:14
възможност (вариантност) за дуализъм в подхода. Така дефинирана - интуицията предполага процес на познание, прилагайки алгоритъм - "стъпка - по - стъпка", т.е. малка крачка в овладяването на неизвестното (непознатото, незнайното), НО голям скок за общото познание. Нали подобно нещо бе казал и Армстронг, стъпвайки на Луната. Та, ако увеличаваме кръга на познанието, естествено че ще имаме по-вече допирни точки с незнанието ( с неизвестното), но при малка стъпка, благодарение на "инструмента", наречен - интуиция (изпълнявайки условията - по дефиниция - по - горе) то шанса, вероятността да овладеем и разпознаем тази позиция (точка от неизвестното) е по- голям. И развитието на науките, в исторически аспект - го потвърждават. Естествено, че каруцарят с далеч по-малкия кръг, ако следващата му целева стъпка, трябва да е позицията за овладяване, която е цел на атомния физик, - то на каруцаря и цялата интуиция на света да му вмениш (като "оборудване") - няма да му стигне. Стъпката му трябва да бъде огромна - не в зависимост от познанията му, което е изключено. Естествено, че при атомния физик нещата не стоя по този начин, тъй като колкото и голям да е неговият кръг на познание, той никога (тъй като има натрупани познания и опит в логиката) няма да си постави за цел - стъпка за овладяване на позиция в безкрайността. Той ще си даде сметка, че за такава "неразумна" стъпка ще му трябва и неразумен "инструмент", какъвто ще бъде ( в случая) - невъзможната интуиция.
Поздрави !
цитирай
63. magicktarot - Системите, отново ти благодаря за споделянето на твоите възгледи и изводи! :)
09.11.2012 16:41
За егото - приемам напълно формулировките ти. Това се отнася за "егото" само в действителния и непосредствен "живот в гравитацията". Погледнато от йогийска гледна точка - добре е да няма никакво его, дори и в реалния живот. Тогава нещата се случват и ги случваш без да изпитваш каквато и да е страст (страст значи страдание всъщност). По йогийски - ако се осъзнаеш като "същество от светлина", няма да страдаш и няма да изпадаш в Колелото Самсара. Но да не задълбавам в това. Видно е, че е невъзможно всички да бъдат йоги или други посветени - затова е добре да се поддържа баланса на егото, който си формулирал чудесно! :)

За интуицията и познанието (знанията). Не - това с кръга не предполага дуалност нито "стъпка по стъпка". Аз в текста съм казала за учените и откритията, които са направили по интуитивен път. Тези открития представляват квантов скок - квантов скок, групо определено, е една частица да е в точка А във Вселената и мигновено да се появи в точка Z в другия край на Вселената - т.е. не й трябва да преминава през Б, В, и т.н. точки, за да стигне в Зет. Е точно третото око може да ти помогне за направиш квантов скок - и да излезеш далеч извън кръга си. В този смисъл, то може да помогне и на каруцаря - чрез него той може да стане атомен физик, или поне да получи знания, които надхвърлят тези на физика. :) Това образно, разбира се. Можем да си представим докъде може да стигне един атомен физик с действащо трето око. :)
цитирай
64. ok3223 - Eeeee
09.11.2012 19:29
не се засягай толкова.
Случайното прочитане на твоите писанияи с това 3-то око с почти магически възможности ме заинтересува.
Разходих се в нета и попаднах в компания на членуващите в Центъра за духовно развитие, където има хора готови да те осветлят(а те са добри познавачи на тази материя)по всеки въпрос в тази област.
Да се учело нещо, което не се знае, знае ли се, за което няма твърди факти че е от реала, а не гола абстракция и религиозна приумица, са каквито са набъкани като цигански дюшек с дървеници, всички религии.
ОПРЕ ЛИ ДО РЕЛИГИЯ С НАУКАТА СМЕ ДО ТУК.
Не може да се изучава нещо, което за науката не съществува, а занимава само кръг от езотерици, които са далеч от нея.
За теб 3-то око е епифизата, за други се намира между веждите, за трети не знам къде, което е естествено, като виждаме неопределаната деликатност и неяснота на проблема. За мен не е важно къде се намира това трето око.
Главното е дали съществува, какво представлява, как да се намери, опише, анализират неговите възможности и свойства, измери, ако може някак и с нещо да мери, дефинира като факт и явление, придобито или дар от природата; как и дали може и трябва ли, в помощ на науката и човека; да заработи за хората, в тяхна полза, и улесни в борбата за оцеляване и пр. и пр.
И със скокове раснат безбройни цветя-бе писал навремето поета.
Та като се установи, локализира, и изучат свойствата и възможностите на ИНТУИЦИЯТА като положителен факт и явление(ако и доколкото съществува), с методите на на съвременната наука,
ЧААК СЛЕД ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕПОРЪЧВА НЕЙНОТО ИЗУЧАВАНЕ И ПРАКТИКУВАНЕ В НАУКАТА, И ОТ ХОРАТА В ЖИВОТА.
Другото за мен са наукоудобни словесни и логически гимнастики и пресипване от пусто в празно.
Разбира се, като лаик в тази област изказвам мнение, което не претендира, че е истина от последна инстанция.
цитирай
65. magicktarot - ok3223, не се засягам, забавно ми е, за което ти благодаря! :)
09.11.2012 19:49
Както наскоро се въртеше една снимка из Фейса - "Хората вярват на всичко, което кажат учените". ;)

Навремето са вярвали на всичко, което кажат поповете. И т.н. Виждам, че ти вярваш сляпо на науката. В това няма нищо лошо, лошото е, че има наука и наука. Не всичко, открито от науката се споменава пред хората. Понякога дори биват нарочно дезинформирани.

След това отклонение, дано разбираш какво искам да кажа, пак повтарям - за мен и за много хора по света "третото око" съществува. И е нещо полезно. Ние не сме го развили масово по куп причини, които няма да изброявам. Твърди се, че при животните то си действа - затова те могат да се ориентират навсякъде, могат да усещат и виждат в тъмното, да летят или плуват заедно хиляди в абсолютен синхрон помежду си - и изобщо, да оцеляват в трудни условия - в каквито човек не би могъл.

Науката определено е нещо много полезно, но често не обръща внимание на неща, които не се вписват в парадигмите й. Например - загадката Сириус - става дума за изявен астроном. Ще цитирам Робърт Антон Уилсън:

"Комюникето се отнасяше до Робърт К. Дж. Темпъл - член на Кралското астрономическо общество на Англия, достоен учен с висок статус, който издига достатъчно шантава теория, за да излиза от страниците на самия фон Деникен. Темпъл твърдеше, че около 4500 г. пр. Хр. Земята е била посетена от напреднала раса от планета в системата на двойната звезда Сириус и основаваше това твърдение на факта, че точни и конкретни познания за системата Сириус могат да се открият във вавилонската митология, при египтяните и в някои оцелели африкански племена - познания, които съвременната астрономия само е преоткрила с фантастично прецизните инструменти през последните две десетилетия.

Е, всеки ще е слисан да види астроном от ранга на Темпъл да изразява подобна теория в стила на Сънди Мегъзин на Хърст, но аз бях надскочил изненадата и бях озадачен и объркан емоционално..."

продължава в следващия коментар:
цитирай
66. magicktarot - ок3223, продължение:
09.11.2012 19:52
"Няколко дни след това споменах за комюникето на Ройтерс през приятел - Сол-Пол Сираг - чудовищно ерудиран физик, който обикновено знае повече за всяка наука, която споменете, отколкото повечето от експертите в нея.

- О, данните на Темпъл съвсем не са нови - отвърна Сол-Пол. - Антрополозите от години знаят, че няколко африкански племена имат много напреднали познания за системата Сириус. Например някои от тях са знаели за спътника на Сириус - една звезда-джудже - много преди да я открием с нашите телескопи.

- И как обясняват това антрополозите? - запитах го.

- Нямат обяснение - отвърна Сол-Пол с усмивката на Гручо Маркс. - Разглежда се като загадка. - Сол-Пол, който е бил теолог преди да стане физик, е автор на смешния теологично-психеделичен роман, наречен Jumped by Jesus ("Изчукан от Иисус"). Той е още по-тежък случай на Утежнен агностицизъм от вашия скромен разказвач и обожава данни, които не се вписват в ничии теории.

Бързо се сдобих с екземпляр от книгата на темпъл от Англия и бях зашеметен от нея. Доказателствата на Темпъл, които ще обобщим по-късно, биха могли да се интерпретират като сочещи пристигането на хора от Сириус, дошли тук с истински космически кораб около 4500 г. пр. Хр. Според Темпъл информацията за това се е предавала от различни ордени на инициацията в древността по Средиземноморието и в Африка до наши дни. Доказателствата обаче биха могли да се интерпретират и като означаващи, че методите на междузвездна телепатия между Земята и Сириус са открити още тогава и че оттогава насам мнозина се настройват на този канал. С други думи, възможно е чрез тайното учение на Кроули да съм се включил в почти 6500-годишен космически диалог."

Друго нещо, което не се вписва никак в нещата, е множествената личност. доказано е, че такива съществуват. Това е, когато в едно тяло живеят две или повече личности. Едната личност страда от алергия към мед и се обрива от него. Другата няма никаква алергия. Това не е обяснено от науката, а го има.


Още малко :
цитирай
67. magicktarot - ок3223 продължение 2
09.11.2012 19:55
Науката всъщност не знае повечето неща за мозъка и начина му на функциониране. Много неща са открити, но и много не са. Което не значи, че нямаме мозък и че не си служим с него. :) Науката не знае и как възниква и какво е животът - но ние си живеем.

Ако искаш да пробваш дали можеш да видиш през третото си око, просто от интерес, можеш да видиш един мой постинг, който препоръчвам няколко пъти тук, в коментарите - нещо напълно практическо, повтарям - ако имаш интерес:

http://magickssonia.blogspot.com/2012/09/blog-post_24.html

И така. Поздрави! Благодаря ти за интереса и включванията! :)
цитирай
68. get - - Много весела и двусмислена е ситуацията :)) !
10.11.2012 11:53
- Кога сме в (н)Егото ... То ни убеждава упорито, че ако "То" ни изостави - Лошо ще си патим !?! :))

- Твоя воля ? - ако щеш следвай нещо, което ще го нарека физиократско-картезиански модел описание на приРодата(?) и ние в нея
... или ...
ако разберем този абстракто-логически конструкт ... но който ни отвежда много по-близко до същността на нещата, в контекста на разискваният/разглеждан феномен ? - Мъдростта е само в едно — да се признае, че разумът управлява всичко/и и чрез всичко/и !!

- По този начин ние влияем, хем на природата(средата) ... и втората и част("Родата") се "втурва" през глава да ни "помага" ... обяснявайки ни че ... се държим изчанчено ?! ... или по-скоро/точното е !/ - Не следва да се държи(м) така !! - щот това не е присъщо, като модел на поведение за един зрял и интелеХентен человек :)):))) !!

- Готови отговори няма(м/ш/те) ?!!
цитирай
69. magicktarot - Гет, не те разбрах добре?
10.11.2012 12:29
От една страна - доколкото разбирам от извъртяния ти коментар, ти смяташ, че физиократско-картезианският модел не е съвсем правилен, от друга - поддържаш Разума като единствения правилен път. Това е противоречие - щото по принцип т.нар. разум е основен в картезианския модел. Ако можеш, кажи го по-просто, аз все пак съм блондинка! :)))))
цитирай
70. get - - Напълно разбирам терзанията ти, като пропускам оправданието с русо оцветяване ?!
10.11.2012 13:10
- Егото ... ни кара, да се възприемаме, като завършени и обособени от окръжаващата ни среда субекти !! ... тоест то ни откъсва в чисто философският и лично познавателен от това, което ще нарека "Ние в Света ... Света в Нас ... Ние, като част от вътрешният + външнен свят" ??!!

- Тази Идея е загатната в сеентенцията, която на няколко пъти неслучайно повтарям ?? ! - "Мъдростта е само в едно — да се признае, че разумът управлява всичко и чрез всичко."
- Обърни внимание на ... и изпълни сама за себе си със съдържание понятията: "Разум/разумноста ... управлява ... всичко ... чрез всичко."
- Това не ти ли говори за Ред, който вътрешно е присъщ на Система/Информационно полеви порядъци ! - която от своя страна се явява себесъздаваща/самоорганизираща/самокорегираща се ?!! ... тоест разумни ... но това Разум/разумност ... е много по-различно от нашите твърде ограничени схващания за тези понятия Разум и Разумност ?! ... тъй като сме в повечето случаи глупаци ! - Провидението, чрез Съдбата ... сбъдва !! Поредица от житейски ситуации-преживявания-уроци ?! - Ако сме безупречни, кзано "внимаваме в урока" ... правим корекции в поведенческите си модели и вървим напред ... в обратният случай ... дават ни ги отново и отново едни и същи "уроци", като форма различни, кат съдържание идентични ... Колко по-бързо научим урока ... преминаваме на следващ етап ... в духовното (тоест свързано със Света на Духа) си израстване ?! - Кога стигаме екзистенц минимума от вътрешни духовна опитност и израстване ... ни са "отваря врата"та ... тоест преминаваме на Следващо по-високо стъпало ... като Стратегическо-ролевите игри при компютрите :))) !!
цитирай
71. magicktarot - Гет, нямам терзания :))) И пак не разбрах -
10.11.2012 13:39
не можеш ли да кажеш какво искаш да ми кажеш само в 2-3 изречения? Щото и многото приказки не са добър знак - по този начин говори егото най-често. :)
цитирай
72. get - - Ами тъпичък съм си Меджик ... как дда го отрека ... пък като стигна да описвам неща ...
10.11.2012 15:52
magicktarot написа:
не можеш ли да кажеш какво искаш да ми кажеш само в 2-3 изречения? Щото и многото приказки не са добър знак - по този начин говори егото най-често. :)

... които виждам с периферното си "вътрешно" зрение, нещата направо стават трагични в опита ми да ги облека в думи, сложни понятия ... че и категории да изведа ?!

- Ако започна да ги описвам едно към едно ... Ще стане от вида на "искрено и лично", което не желая ?!

- Твоят талант го нямам, да предам опитността си с алегории и метафори ... Хм, имам един такъв при Първото ми разказче !! - там се опитвам да изведа доста, чисто онтологични, по характер въпроси ?!

- Накратко ... третото око !? - ние си го имаме още като са ни задали, като биологичен вид ?! ... но с времето и особено към момента то е закърняло ?!

- Права си да го свързваш с интуицията ? - то като че ли съзнателно е създадено за да ни подпомогне да надникнем зад "завесата" на това, което приемаме за "Реален свят" ?! - РЕАЛНИЯТ в действителност е от другата страна на ежедневния свят, плюс нашите възприятия отговарящи на него ... плюс егото, което е продукт на този материалният от ежедневието ни свят ?!

- Когато това идиотче Егото, което "не знам" защо го свързват с Аз-ът ? - Та то с постоянният си водопад от думи(вътрешен диалог) Само и като че ли, съзнателно ни пречи да надникнем зад границата отделяща световете ?!

- Засега това ще кажа ?! - това което, не подлежи да бъде споделено ... ще се опитам да го напиша под вида на притча-приказка ?!

- Прости мен юродивият ... предполагам имаш представа за "юродив" и това което искам да ти подскажа, чрез него ??

- Още малко ще ти подскажа, Юрий името, идва от Георги-Ерът ... гласът на който постоянно се носи в безкрая ... но ние нямаме уши да чуеме ... очи да видим ... сърце ... ум ... и т.н. ?!

с извинение от Гет "рицарят на каруцата" или КаруЦаря сред рицарите :))
цитирай
73. magicktarot - Гет, да, разбирам сега :)
10.11.2012 16:30
Знам какво е "юродив", знам и че Юрий значи Георги на руски, а Георги е земеделец на гръцки, и т.н. :)

Ще чакам с интерес притчата-приказка! Да не забравиш! :)
цитирай
74. get - - Вероятно също знаеш и че на латински орачът се нарича ... ??
11.11.2012 11:53
magicktarot написа:
Знам какво е "юродив", знам и че Юрий значи Георги на руски, а Георги е земеделец на гръцки, и т.н. :)

Ще чакам с интерес притчата-приказка! Да не забравиш! :)


... Аrator ?!
- Но относно, късно повлияното от фанариотското като внушение-смисъл на думата Георги земеделец ... по-скоро Юрий е опит да се предаде звуково името на бога Еры/Яри/Арес ... този който ни нашепва съвети ... но ние нямаме достатъчно "второ" Внимание за да чуем гласът му ?!
- Относно смисълът че, Ер/Яр/Ареса ... Белобога ни съветва ... бих се позовал на значението-смисъла на наречените в християнството книги "Ерми"нии" ?!

- Така че, семантично и философски-окултно "юро+див" ... ще да означава ... този чрез, който говори Ерът-Ерми" !! - но тъй като в повечето случаи те са били тъпички, тоест липсвал им е понятийно-описателен словесен апарат ... та са звучели доста Диво ?! - тоест Аз, като живият пример на ЮроДив ?!! :))
- Тъй че, необходимо още мъни-и-инко да се доизградя "сияйното" тяло ... и-и-и ... почвам да говоря с притчи-приказки !!
цитирай
75. magicktarot - Еее, Гет! :)))
11.11.2012 14:21
Ер и ЕрМ са съвсем различни неща - не можеш да си слагаш и махаш "М" просто ей така, все пак - има някакви правила на езика. И това е език - хората никога не са били толкова диви, че да говорят нечленоразделно - т.е. да си вкарват и махат безразборно звуци.

ЮроДив - Див значи Бог, нали знаеш. Божествен. Гет - живият Бог! :))))))

Няма какво да чакаш да ти се изгражда сияйното тяло - ти си го имаш по рождение. Другото е след него. Знаеш ли, дори и съвременните учени са открили, че ние сме основно Светлина - ето ти една статия, ако не си попаал досега - съвсем научно и съвременно. И кореспондира и с йогийските и ведическите писания, и с кастанедианските (които са мноооого по-млади от първите и всъщност са копирани от тях) :

http://biozemedelie.com/zdrave/melanin/

Поздрави и не се бави с притчите! :)
цитирай
76. get - Ер и ЕрМ са съвсем различни неща - не ...
11.11.2012 15:27
magicktarot написа:
Ер и ЕрМ са съвсем различни неща - не можеш да си слагаш и махаш "М" просто ей така, все пак - има някакви правила на езика. И това е език - хората никога не са били толкова диви, че да говорят нечленоразделно - т.е. да си вкарват и махат безразборно звуци.

ЮроДив - Див значи Бог, нали знаеш. Божествен. Гет - живият Бог! :))))))

Няма какво да чакаш да ти се изгражда сияйното тяло - ти си го имаш по рождение. Другото е след него. Знаеш ли, дори и съвременните учени са открили, че ние сме основно Светлина - ето ти една статия, ако не си попаал досега - съвсем научно и съвременно. И кореспондира и с йогийските и ведическите писания, и с кастанедианските (които са мноооого по-млади от първите и всъщност са копирани от тях) :

http://biozemedelie.com/zdrave/melanin/

Поздрави и не се бави с притчите! :)


- Първо съм скептичен ... доколко пълно и НАЙ-ВЕЧЕ точно((!!) са препредадени от дравидите ... по-ранните и възприети от тях ПЪРВО ведически а после йогийски знания-практики ?!

- Като пример ?! - Първоначално Див и Дев са били смислово почти еднакви ?! ... след време, девите са божествени същности - А дивите ? - вторите им преписват почти качества с демоничен характер ?! ... и не само това правят епигоните на "Ари"йците (?) ... дравидите ? !!

- Арии иде от Ер-Ар... но вече, субективирано като Аз ... тоест отделено и изведено кат даденост, в отделна категория - личностното ?! - така че, обяснявам (доколкото съм осмислил проблематиката по въпроса). Ер-Мен(е) е синонимно, не само като понятие а и като качество на Аз-Мен ... това пък кореспондира и с една от формулите, за името на двойно-роденият(из"носеният) ДиоНисос ... с епитет Себе-Аз, в стара форма се е произнасяло, като Саб-Азиос ... това последното пък, латинци си го зоват(обясняват) като Патер-Либер ... Баща(та)-Освободител ... донякъде кореспондиращо със Богът(?), който ни освобождава от СамсАра ?!
- Ермения ... се превежда, като тълкуване-ръководство ... това, което ми подс"казва(прошепва) ЕР(ът) на Мен(е) ... междувпрочем на няколко пъти ... в затруднителни за Мен ситуации съм чувал шепота Му ?! - и съм излизал с чест от тях !

от Гет "каруЦар" сред рицарите на Зеленият дракон :))
цитирай
77. magicktarot - Гет, да, ДИВ и ДЕВ са едно и също, май :)
11.11.2012 18:24
Коренът -ДИВ- е индоевропейски, и си значи божествен, божество - а демоничният характер е нещо по-късно, пък и даймоните не са нещо лошо - те също са богове. Това какъв смисъл им даваме днес не отменя предното :) Ти, от една страна отхвърляш "дравидите", от друга - използваш "неодравидски определения" като самата истина - що се отнася до смисъла на "див"...

Интересно е това за Ер-Мен, но си е малко спекулация и игра с думите - без правила. Малко словоблудство, без да искам да те обидя - ти сам в началото каза, че "в началото било Словото" и т.н. - т.е. все пак е добре да уважаваме словото и преди да си играем по такъв начин с него, да обмисляме хубаво нещата. Знам, че не мога да те убедя в нищо, а и не ми е това целта, просто отбелязвам :)
цитирай
78. get - Коренът -ДИВ- е индоевропейски, и ...
11.11.2012 20:33
magicktarot написа:
Коренът -ДИВ- е индоевропейски, и си значи божествен, божество - а демоничният характер е нещо по-късно, пък и даймоните не са нещо лошо - те също са богове. Това какъв смисъл им даваме днес не отменя предното :) Ти, от една страна отхвърляш "дравидите", от друга - използваш "неодравидски определения" като самата истина - що се отнася до смисъла на "див"...

Интересно е това за Ер-Мен, но си е малко спекулация и игра с думите - без правила. Малко словоблудство, без да искам да те обидя - ти сам в началото каза, че "в началото било Словото" и т.н. - т.е. все пак е добре да уважаваме словото и преди да си играем по такъв начин с него, да обмисляме хубаво нещата. Знам, че не мога да те убедя в нищо, а и не ми е това целта, просто отбелязвам :)


- Не знам ? - може да е словоблудство ... а може да е интелектуално предизвикателство ?! - въпрос на подход, към проблема :)) !
1. ЕРМЕНИИ/Я - са онези "скрити" книги, които ВОДЯТ зографа (иконописеца, художника), когато изработва иконата.
2. Четьи-минеи или МИНЕИ четии - със значение ЧЕТА, тоест предназчено за четене ... не да се употребява в богослужебни цели ?! ... ВТОРАТА ЧАСТ - "Минеи" казват че, идвало от гръцката дума за МЕСЕЦ "miniаios" ... с други думи, това което се чете през/за месеца ?!
- Казват, че не се ползвали в църковното богослужение ... Но ?! - при "Минея общая" - била богослужебна книга съдържаща общи молитвословия за светите пророци, апостоли, светци и т.н. които се приемат, като еднозначни ... Но ! - общите богослужения са и за определени категории празници, например, празник Господен, на Предтечета и т. н. ?! - Така и не разбрах, ползват ли се в богослужението или ... не ?!
- Не ми стана ясно ... това МИНЕИ да се изежда от "miniаios" ... поредната попско фанароитско-елинистическа уйдурма е ... ил думата е изпълнена със друго съдържание ??!
цитирай
79. magicktarot - Да, още при пускането видях, че съм я сгрешила,
17.11.2012 10:17
анонимен написа:
Третото око е 6 -та основна чакра, 5 е гърлената...

мързеше ме да го оправям, а и по-надолу в текста съм написала вече шеста - та реших, че това няма да заблуди никого. Мерси за бележката ! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719410
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953