Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2012 18:28 - Тютюнът отива на черния пазар?
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 12137 Коментари: 25 Гласове:
42


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 За всекиго е известно, че когато едно вещество се обяви извън закона, т.е. употребата и разпространението му се инкриминират, и когато това вещество е способно да прави бързо зависими хората от него, като лечението на вече възникналата зависимост е трудно, до степен често на непостижимо, то това вещество директно отива за продажба на черния пазар. И тогава печалбите от него скачат неимоверно.

Без претенции да разбирам защо и по какви причини политиките на много държави постоянно, постепенно, но сигурно ограничават възможността за използване на тютюна, ми хрумна, че може би има планове тютюнът да мине безболезнено на чернопазарно разпространение.

Дали е спаднала печалбата от другите наркотици, дали са си дали сметка, че тютюнът е най-пристрастяващото растение - като процент на пристрастени в света той е на първо място - и това не знам, нито имам претенции да знам - просто си разсъждавам.

Навремето, когато тютюнът "се налагал", имало голям отпор към него от страна на държавниците - рязали за назидание носовете на употребяващите и какви ли още не наказания...Но хората продължавали да го ползват - той държи здраво...Често - доживотно... Докато Петър Велики не се досетил, че такова масово употребявано растение може да донесе огромни печалби на държавата - и го узаконил, измислил лицензите, монопола и т.н.

Сега може печалбите от него да са по-малко отпреди и загубите да го правят нерентабилен, бидейки законен - все пак, медицината напредна и пушачите се задържат по-дълго живи - т.е. ползват си пенсиите, а и социалните осигуровки - ако са болни. Дали пък затова не се рестриктира това свещено растение, тютюнът? Или пък са решили, че употребяващите хора стават прекалено умни, което не е добре - глобално погледнато? Последните неща са майтап, донякъде...:)

Има някаква сметка да се прави това с тютюна, но не се знае каква и къде точно...

Във всеки случай - със сигурност тия неща не са само "на ползу роду"...  



Тагове:   тютюн,


Гласувай:
42



1. tit - Тютюнът е на черния пазар!:/
20.05.2012 18:55
25 лв килото!:)
"Последните неща са майтап, донякъде...:)"- само до някъде...
Вл. Буковски има интересна теза по въпроса. Аз ще кажа само:
Всички сме грешни, оставете ме да избера свойте си грехове, накрая Бог ще съди всинца ни!
цитирай
2. magicktarot - Привет, Тит! :)
20.05.2012 19:02
Тук не става въпрос за грехове, страсти и т.н. - всичко е интерес и пак интерес. Никой не се интересува от греховете ни - най-много да искат да ни накарат да купуваме незаконно...;) Аз не ползвам от три години, де, което ме радва...:)))
цитирай
3. tit - Тц!
20.05.2012 19:24
искат да ни контролират. Тези "те" си имат имена и интереси. Но това е дълга тема и не е еднозначен процес. Аз мого се колебая напоследък между "свободни, но нещастни" и "щастливи зависими"!:)
Щастието е кратко усещане, мимолетно...доволството е по-продължително като време.
"Доволен зависим"?!:);)
цитирай
4. magicktarot - Тит, по принцип всичко е и контрол -
20.05.2012 19:29
дори и съвсем законно да си купуваш всеки ден цигари - пак чинно отиваш и си плащаш - няма мърдане... :) Така е и с хляба, и с електричеството и пр. Така се прави обаче и когато веществото е незаконно - т.е. тогава, освен че си плащаш като поп всеки ден, има опасност да влезеш в затвора заради него, а има опасност и да се отровиш - защото, когато нещо е незаконно, знаем, няма контрол на качеството и няма къде да се оплачеш... И т.н. Кой ти гледа щастие, грехове - това е поезия, светът не е толкова поетичен...;)
цитирай
5. tit - хъм, тия ограничения и забрани се прилагат в малък брой "бели" държави
20.05.2012 19:43
където пушенето така или инче е минимално...не знам...казват, че немците много пушели. Аз съм мнителна и подозирам по-дълбоки прчини.
цитирай
6. magicktarot - По-дълбоко нещо от финансовия интерес има ли? ;)
20.05.2012 19:50
Май пушенето никъде не е минимално...;)
цитирай
7. evrazol - Забраниха тютюнопушенето, а не пушенето въобще:)
20.05.2012 19:52
Но пушенето на други неща все още не е забранено. Щом трябва - ще минем на наргилета и ще пушим разни аромати.

Представям си лицето на съдията, когато обжалвам санкцията, като разбере от съответната експертиза, че съм ябълкопушил, дивисилопушил, или съм сложил в лулата неустановено вещество.

Ето какво казва Уикито:
Никотинът е безцветен, силно отровен алкалоид с химическа формула C10H14N2. Активното вещество се синтезира в растения от семейство Картофови като представлява около 0,6-3% от сухото вещество на тютюна. Значителни количества от него се натрупват в листата на коката, а в по-малки количества се съдържа в доматите, картофите, патладжаните и зелените чушки. Биосинтезата му се извършва в корените, а се натрупва в листата.

Така че за да спазим ДУХА И БУКВАТА на закона - забраната касае единствено тютюна. Ми кво толкоз?

Ще речете, че съм буквалист, ама го четох тоя закон. Така пише във всичките му алинеи - тютюнопушене.
цитирай
8. magicktarot - Евразоле, точно! :))))))) Голям смях ще пада!
20.05.2012 20:25
Аз още преди доста време, когато излезе наредба във всеки офис да се сложи наредба против тютюнопушене, се чудех дали е позволено да се пуши каквото и да е друго, незабранено от закона...:)))))
цитирай
9. raders - Като всички останали начинания, ...
20.05.2012 20:45
Като всички останали начинания, предприети от държавата и това си е пределно тъпо. А има безброй ефикасни начини да се намали пушенето в пъти. Ето няколко варианта:
1. Пушачът не може да заема държавна длъжност.
2. Пушачът не може да расте в йерархията.
3. Пушачът получава по малка заплата от непушача.
4. Работодателят има право да бави и намалява заплатите на пушачите.
5. Самият работодател, ако е пушач плаща по-високи данъци.
6. За донос срещу пушач, се поощрява парично Юдата.
И понеже в България "юдите и завистниците са предостатъчно, ефектът положително ще е забележителен.
цитирай
10. magicktarot - 9. raders, привет! :)
20.05.2012 20:51
Аз съм против забраната и намаляването на каквото и да е - но не мисля, че държавниците са толкова недосетливи, та да не знаят как да намалят нещо, ако искат... Ако искат реално да го намалят... Постингът ми е точно за това - никой не го е еня за здравето и ала-бала на гражданите - друга е причината... :)
цитирай
11. mt46 - Държавата
20.05.2012 21:03
печели предостатъчно от безобразно увеличения акциз върху цигарите / ако 1 кутия е 4 лв., хазната прибира поне половината - 2 лв./ Сега държавата иска да печели и от глоби... Е, не са ли прекалено нагли /у-правниците/?...
цитирай
12. rustam - Загубите
20.05.2012 21:29
наистина са огромни и то предимно в зравеопазването и пенсионната система. това е факт и е достатъчно човек да надникне в сърдечно съдовите отделения на болниците. Серозни заболявания, причинени от тютюнопушенето изискват скъпо лечение. Пример - аневризмите, тромбозите.... Освен това, десетки хиляди получават инвалидни пенсии, не заради друго, а заради страстта си към цигарите.

В крайна сметка държавата хвърля десетки милиони, само защото ние сме движени от своята пагубна страст.
цитирай
13. darcy - Ако инкриминират тютюна
20.05.2012 22:56
най-много да се получи същото както с канабиса - една изключително полезна билка с множество приложения в медицината, поради което е станала неудобна на фармацефтичните монополисти.
цитирай
14. magicktarot - Re:
21.05.2012 06:05
Марине, да, и това, което казваш, е съвсем резонно. Даже доста хора мислят, че, понеже държавата не може да плаща добри пари на хората, натоварени със "следене на тютюнопушенето", отново се прилага схемата парите да бъдат взети от "народа" - дали под формата на законни глоби, дали под друга - няма значение. Да върви оборотът!

=

Рустаме, и ти си прав, а и аз съм го мислила по този начин. Но все пак - всички хора са си плащали цял живот осигуровки, а и извън тях - давали са половината от парите, които въобще са изкарвали, за лицензи, данъци, такси, надбавки и пр. Би трябвало държавата да не е на загуба, дори и всички да са болни - а те не са. Дори само едно ДДС като погледнем - това значи, че 20 % от всичко, което плащаме, независимо хляб, дрехи или цигари, отива за държавата (защото в крайна сметка крайният клиент плаща ДДС-то). А за цигарите, както видяхме, се плаща повече от 20% отгоре...

=

Дарси, тютюнът наистина има доста полезни свойства. Е, не колкото конопа, но все пак... В случая обаче той май не е неудобен за монополистите - а най-вероятно печалбата от него е спаднала. В Щатите, когато забраняват алкохола, "се ражда" Ал Капоне - не знам кой ще се роди, ако забранят тютюна...:)
цитирай
15. slavimirgenchev1953 - Искат светът да се управлява
21.05.2012 10:33
от гейове, непушачи и цоциалисти. ((((
цитирай
16. hristo27 - Какво светло бъдеще се очертава - ...
21.05.2012 10:46
Какво светло бъдеще се очертава - красиви магистрали, по тях МПС-та от края на 20-и век, които возят пътници с три петилетки по-стари от возилото. Най-бедният народ в ЕС си гласува за тия, които утре ще измислят още и още закони...И всички в държавата - щастливи непушачи!
Супер, нали?
цитирай
17. kostadin - Забрана на проституцията, Сух р...
21.05.2012 12:33
Забрана на проституцията,Сух режим .Забрана да се сее канабис. забрана на тютюнопушенето -всичко това се прави само за да се извличат повече пари от хората .
Можете спокойно да си сушите марули и да си ги пушите Съдържанието на никотин е по голямо от това което срещаме в тютюна .Плюс това закона не ви хваща и може да си кадите и на обществени места .Простотията е характерен белег за всички властиимащи
цитирай
18. tutankhamon661 - magicktarot
21.05.2012 12:37
Много добър постинг.
цитирай
19. alexs - Въпреки че съм непушач от 7 години. ...
21.05.2012 14:08
Въпреки че съм непушач от 7 години . Не виждам смисъл да се забранява пушенето в заведения там не се ходи по принуда и на когото му пречи пушенето просто да не ходи същото и за стадионите! Разбира се в болнични заведения и санаториуми и други институци, на работното място трябва да е забранено, но да има определени места разрешени за пушене! На самия плаж също не бива защото повечето обикновено хвълят фасовете в пясъка и става гадно..Е това хвърляне на фасовете и по улиците е лошото, а иначе няма смисъл от прекалена рестрикция! Всеки решава сам за себе си ако му е кеф да се трови да се трови! Да си забива пирони в ковчега......
цитирай
20. gwendoline - Всичко забранено е още по-желано.
21.05.2012 16:20
Нека разрешат свободното продаване на всички видове дрога, всеки да се трови както си иска, но у дома си. Прогнозирам, че ще има спад, голям спад в наркоманиите и зависимите. Просто вече няма да е интересно.
цитирай
21. podvodni - Заокона чрез който се забранява ...
21.05.2012 17:16
Заокона чрез който се забранява тютюнопушенето на обществени места, няма за цел да подобри здравето на населението, а да вмени само и единственно вина. Това се прави със една съсвсем по-друга цел. но с това, до тук.
Всъщност самият никотин наистина е отрова. Но при високи концентрации! Самата концентрация в тютюна в произвежданете в България тютюни рядко достига 1.5%. В цигарите никотина варира от 0.01 до 0.08% от общото количество цигари. Плюс това в процеса пушене се извършва процеса горене, където никотина също "изгаря". Не бива да се заблуждаваме, че при пушене се приема чист никотин, но даже и така да е, при изпушването на една цигара, концентрацията е нищожно малка та да окаже някакви увреждания на организма. Тук можем да направим аналогия със змииската отрова. Всяка противоотрова се получава от самата отрова.
Същото се получава и с никотина. Да допуснем съвсем хипоттетично че горенето не засяга никотина. След изпушването на една цигара, количеството вкаран никотин в човешкото тяло еинственно ще провокира производството на естествен антидот. Което от своя страна ще засилва съпротивителните сили на организма срещу никотина и други отрови подобни на него.
Интересното в цялата тази история е, че не никотина създава зависимост, а хартията на цигарите. Основната суровина от която се прави цигарената хартия е стъблата на конопа.
цитирай
22. bezmitove - Забраната за тютюнопушенето се прави в интерес на фармацевтичната мафия
21.05.2012 18:00
И нарко мафията. Които всъщност се припокриват. Много от фармацевтичните "лекарства" правят хората зависими. Те са наркотици.
А истината за тютюнопушенето е, че италианците, които са едни от най-големите пушачи на Земата, са хората които живеят най-дълго в Европа. Поне до 2006г.
Но след като в Италия вече се забранява масово тютюнопушенето(и трябва да минат към модерните заместители наркотиците), и след като имат финансови проблеми, вече може леко полека да не не са от най-дълго живеещите в Европа.
За това изследване повече съм писал тук:
http://bezmitove.blog.bg/drugi/2012/02/24/znaeh-si-che-tazi-isteriia-s-tiutiunopusheneno-e-edna-ogromn.908554


Въпроса е, че тази масова кампания против цигарите, е подплатени с милиарди евро, долари за лъжливи "научни доклади", масово всяване на страх в хората с най-различни манипулативни действия...и не на последно място платени писачи и в интернет пространството...един такъв ми триеше постовете точно пресметнато, целенасочено и избирателно.
В интерес на истината му признавам, че много добре е подготвен, как да мами и манипулира. Явно има за какво да му платят.

Обобщено, най-просто казано тютюневите магнати са изгубили битката с фармацевтичните компании. Тепърва ще виждаме как това ще бъде заплатено с живота и здравето на обикновените хора.
Но да не забравяме не само физическото здраве. Защото едно е страстен пушач, а съвсем друго зависим наркоман.

И кой ще плаща в крайна сметка.
Най-много ще са тези, които сега не мислят с главите си, а се водят като овце и биват лъгани и мамени как хубаво било да не миришат на тютюн като излязат от заведение, как те щели да дават пари за здравето на пушачите и подобни.
Но какво ли ще кажат, като дойде момента, когато стане масово явление, нарко зависими да обират апартаменти, да нападат хора на улицата...
Какво ли ще кажат, когато предишната мода, на тяхното поколение, да се криеш да пушиш цигари, се смени с новата- да си наркоман, и това се случи на техните деца!
цитирай
23. gocho52 - Няма да пуша,пък!...
21.05.2012 18:08
Няма да пълня гушата на ...ония.
цитирай
24. bven - Всяка една отрова - от естествен произход, изкуствена или синтетично получена , има своето приложение.
22.05.2012 19:20
В малко количество е полезна (повечето алкалоиди са и лекарствени средства), когато е нямало упойка са давали на пациентите алкохол. В голямо количество или ползвана дълго време може да е фатална. Важното е да се сложи границата.
Аз не съм била пушач и ми е интересно какво намират пушачите в пушенето, но всеки има право да избира как да протече живота му. Предполагам, че цигарата се запалзва от притеснение (вълнение) и когато вече е запалена, пушачът вдъхва с облекчение и..нима се е успокоил?
Малко смешно изглежда.
Поздрави за постинга, Соня - нека има материал за размисъл!
цитирай
25. hopfen - Знаете ли кои са най-толерантните хора?
23.05.2012 00:50
Разбира се, че са пушачите- но защо?
Не бързайте с отговора!
Наздраве!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719187
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953