Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 17:47 - ДЕМО-крация или ДЕМО-Н-КРАЦИЯ ? :)))
Автор: magicktarot Категория: Забавление   
Прочетен: 8673 Коментари: 26 Гласове:
33

Последна промяна: 02.02.2012 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Или ДЕМЕНТОКРАЦИЯ? Тук нямам за цел да провя пространни политически анализи, нито социално-битово-тъпунгерологични публикации, позоваващи се на научно-философските корифеи на управлението на обществото.

      Само ще споделя нещо, което се твърди от корифеите - дори и от не дотам коравите и не дотам феите измежду тях - а то е: демокрация всъщност никога не е имало! 

      Това било една илюзия, една дума. И само дума. Да, думите си имат смисъл, значение, сила. Да, възможно е с изричане на определени думи да извикаш дъждоносни облаци по време на суша, или дори да срутиш непревземаеми градски стени. Съчетанията от звуци са велика работа.
     
      Но явно думата "демо-крация" не е от тези съчетания, които предизвикват определени "ЗАВИХРЯНИЯ" в Материята на Нашето Измерение.

      Сетих се! Демо-крация не идва от думите "демос" и "кратос" - т.е. власт на народа. А идва от съвременните словеса "демо" и "кратно". "Демо" - нещо, което да демонстрира, да покаже какво аджеба е истинското. Ама дотам! Истинско няма! :))) А кратно всеки знае какво е. И в случая - кратното на демо-версията - е също демо-версия... Аха! 







Тагове:   magicktarot,   демонкрация,


Гласувай:
33



1. анонимен - Що ли питаш, като е ясно. "Д...
02.02.2012 18:37
Що ли питаш, като е ясно.

"Демокрацията и религията са цяря и царицата на властта а лицемерието и демагогията техните деца" Куш
цитирай
2. gocho52 - Няма Демокрация...
02.02.2012 18:42
Такава каквато бихме искали - няма.
И...каква искаме?
Нещо, някакво , такова...
Демокрацията е хубаво нещо, но народът упълномощава едни хора да вършат тежката рабата по командването и ...кой ял - ял.
цитирай
3. анонимен - Токът спря за малко и излязох ано...
02.02.2012 18:48
Токът спря за малко и излязох анонимен. Но мога да допълня още много по въпроса. Имам много интересен постинг за цялата история на демокрация от Демокрит до днес, но ако има някакво значение нека видим къде е имало "демокрация" - най вече в робовладелските държави: Гърция, Рим, Англия и САЩ?! Значи не и е чист косъма. :)
цитирай
4. magicktarot - Кушеле, добре казано това в първия комент! :)
02.02.2012 18:57
А и в робовладелските общества не е била точно демокрация - не и в съвременния смисъл на думата. Да, според техните разбирания е било, но къде остава обществената прослойка на робите? За жените да не говорим... Лъжлива дума е това.
Може би по-подхождаше да кръстя постинга : "ДЕМЕНТОКРАЦИЯ"...:)))
цитирай
5. magicktarot - Гочо, съгласна съм!
02.02.2012 18:58
Управлението хич не е лесна работа... Само не знам кога народът е решил, че иска някой да го управлява...;)
цитирай
6. hristo27 - Българската "демокрация...
02.02.2012 19:36
Българската "демокрация" както и да я кажеш, няма да сбъркаш.
цитирай
7. graucho - Сит, гладен не вярва:)
02.02.2012 21:14
Забравихме, какво беше преди и заситени от демокрацията, колкото и спорна да е тя, започнахме да я отричаме почти тотално. Мен лично не ми се реве нито за Ким Ир Сен,
нито ми се карат американските кръстосвачи от 50-те години в Куба, нито ми се слушат идиотщините на Уго Чавес. А за феновете на китайския социализъм, искам да кажа, че почти нищо не е останал от последния там, освен вождовете на Партията.Поздрави:)
цитирай
8. mt46 - Поздрав, Меджик!
02.02.2012 21:41
Много от идеологическите и политическите думи, понятия, определения са полуистинни, полулъжливи, лицемерни... Демокрация или социализъм в чист вид не съществуват... Робство и потисничество винаги е имало и ще има...
цитирай
9. magicktarot - Re: :)
02.02.2012 23:34
6. hristo27, Ице, говоря за всяка една "демокрация", ние не сме нещо по-по-най от другите! :)))

=

7. graucho, Под "демокрация" нямам предвид свобода на Словото, Личността и Живота... Тези три понятия и демокрацията нямат нищо общо, не знам защо често се бъркат - може би това е част от "общата илюзия"? :) Поздрави!
=

8. mt46, Май е така, Марине. За жалост - много хора са изгубили живота си в борби за някакви "илюзии". Излиза, че илюзията е едно от най-силните неща по земните ширини. Няма да се учудя, ако след време излезе, че и човекът всъщност е "получовек"...Поздрави!:)

цитирай
10. graucho - Може и бъркаме ,
03.02.2012 07:47
но сега поне това не се наказва, за разлика от преди, когато беше много опасно:)Чета , тази сутрин, за Полша- втора поредна година с ръст в икономиката и то не малък, а и не съм чул нещо лошо за поляците, доста им се вдигна стандарта. У нас, ако не си вдигнем благосъстоянието, дълго още ще се лутаме в дебрите на демагогията и приказките.Когато няма пари идват думите, с които не можеш да си купиш нищо :)
Поздрави.
цитирай
11. gidmastar - Гледам, Ганеша е с теб, нахрани го ...
03.02.2012 08:23
Гледам, Ганеша е с теб, нахрани го добре, време е...!
цитирай
12. kite333 - Оценявам играта ти на думи.
03.02.2012 08:32
За друго не мога да се изкажа,некомпетентна съм :)))
цитирай
13. bojo12345 - Днешната наша демокрация е...
03.02.2012 08:35
най-добрата демонстрация на - Алчноста и Лицемерието на политиците !!!
цитирай
14. mia2442 - дааа, тъжно откритие...
03.02.2012 08:55
Май ни трябва нов речник на всички думи - отдавна сме забравили значенията на някои...
Поздрави, Меджик!:)
цитирай
15. sestra - От една страна у нас има твърде малко постигнато от познатата и работеща
03.02.2012 09:47
при други народи демокрация, а от друга - изглежда, че това, което се наблюдава навсякъде по света е лимитът на модела, така, че е в огромно изпитание демократичния мироглед на човечеството. Все пак Чърчил е прав - "Демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали." Струва ми се идва време, защитниците на относителната лична свобода да станат нещо като консерватори :)
цитирай
16. alexs - Всъщност дали има демокрация или тя ...
03.02.2012 10:04
Всъщност дали има демокрация или тя е само фасадна?
Преди се имахме диктатура на пролетариата, а власта беше ''Народна" .
цитирай
17. tili - Сега очаквам
03.02.2012 10:13
етюд върху термина "народна демокрация" За да не изпадаме в "деменцкрация"!

И най-дългият път започва с първата крачка. Кой ли определя дължината на крачката?
цитирай
18. magicktarot - Re: :)
03.02.2012 10:21
10. graucho, Ами тя Америка постоянно си печата пари - затова има! Но има и огромен дълг - това явно не й пречи;) Поляци познавам доста - съдружничка съм даже с едни поляци от много години. Наистина са симпатяги! Завзели са почти целия ни пазар - даже напоследък са вкарали огромни количества яйца от нещастни кокошки у нас - може би са знаели, че ЕС ще ги забранява и са побързали да ги пласират на всеядните и всекупуващи българи...

=

Гидмастар, привет! Значи и ти си фен на Ганеша! :)))

=

Кайти, мерси! Не може да сме компетентни по всичко, но не е и необходимо. Човекът може да прави съвсем точни изводи, заключения и анализи и да взима правилни решения съответно и без да е компетентен.Ако не беше така - ами нямаше да можем да направим практически нищо! :) Например - кой те учи да бъдеш родител? Никой. Но някак се справяш.:)))

=

Божо12345, не е само в тях вината, нито алчността - самата дума демокрация е лицемерна и лъжлива - сигурно оттам идва проблемът. То май става като общото собственост, за което говорихме в предишни постинги - като е обща собствеността - няма отговорни. Така и с властта, която е привидно обща - т.е. на народа...

=

Привет, Миа2442! Точно - добре би било да се напише нов речник - и да се научат новите значения! Още по-добре би било да участваме и ние в "написването на новия речник"! Поздрави! :)

=

Сестра, привет! Много намясто цитираш Чърчил - чудех се аз как точно бяха думите - затова го пропуснах в поста. Наистина, ние едва от 20 години сме в демокрация - навремето западняците, бидейки само от 20 години с такъв вид управление, също не са били цъфнали и вързали. То не са кризи, не са войни - не ми се мисли! Но за лимитът на модела според мен си много права. Всъщност - няма нищо лошо в това един модел да се изчерпи. Значи предстои нещо ново. Дано е за добро! Поздрави!:)
цитирай
19. magicktarot - Re: :)
03.02.2012 10:41
Алекс, според мен - няма. Народите сме преотстъпили (или подарили) в незнанието си властта на "диктатурата на алчния, но умен идиот"... Малко парадоксално звучи. Може и да греша, разбира се!:)

=

Тили, напред с "народната и индивидуалната демокрации"! :))) Дано наистина да сме започнали с първата крачка към "новия, по-хубав свят"! Поздрави!
цитирай
20. dolsineq - Пишеш от позицията на човек, живял ...
03.02.2012 14:27
Пишеш от позицията на човек, живял само в България... Съжалявам, че на 22 г не успях да избягам от България. Направих го едва сега и то легално. Бих си спестила много неприятности, защото тук, в Австрия, наистина има Демокрация... :)
цитирай
21. magicktarot - Привет, Дулсинея! :)
03.02.2012 16:41
По принцип пиша общо за демокрацията - не само за България... Имам много близък човек, който отиде в Австрия - там беше работодател - хич не му харесаха австрийците като работници, твърдеше, че били адски мързеливи и инертни - най-вероятно, заради развитата "демокрация"... ;)
цитирай
22. dolsineq - По принцип пиша общо за демокрац...
03.02.2012 16:53
magicktarot написа:
По принцип пиша общо за демокрацията - не само за България... Имам много близък човек, който отиде в Австрия - там беше работодател - хич не му харесаха австрийците като работници, твърдеше, че били адски мързеливи и инертни - най-вероятно, заради развитата "демокрация"... ;)

....................................
Нещо те е преметнал този пишман работодател. Много са точни и внимателни австрийцити. Знаят си правата и задълженията, и не се туткат и моткат. Скоро ми се наложи да ползвам техни услуги, перфектни са...:)
цитирай
23. magicktarot - Определено са много културни и внимателни -
03.02.2012 17:08
dolsineq написа:

....................................
Нещо те е преметнал този пишман работодател. Много са точни и внимателни австрийцити. Знаят си правата и задълженията, и не се туткат и моткат. Скоро ми се наложи да ползвам техни услуги, перфектни са...:)

била съм в Австрия - първия път ми беше още по времето на соца у нас и знам как е... Просто споделих мнение на човек, който е бил работодател там. За "пишман" - няма да коментирам, това са твои думи... Не всеки българин може да бъде работодател в чужбина.;)
цитирай
24. gidmastar - Неволята също е алтернатива, но ...
04.02.2012 07:45
Неволята също е алтернатива, но друго си е богове да ти дойдат на помощ. От нас се иска: да си отваряме очите и да не спим, когато те слязат.
цитирай
25. evrazol - Демокрацията не е продукт на управлението
04.02.2012 09:11
Дори не е и на законодателството. Тя произтича от демоса. И какъвто демоса, такава му и демокрацията. Модела е лимитиран между най-изявената форма на егоизъм и най-примирената форма на оцеляване. Колкото разстоянието между тях е по-голямо, толкова повече е анархията. Колкото по-малко е, толкова повече е диктатурата. Нашата форма на демокрация е различна и е глупаво да я сравняваме с демокрацията в други страни. Тя отразява имагинерния "обществен манталитет".
И както няма начин да бъде подарена демокрация на егоисти, така и не може да бъде наложена диктатура на достойни хора. /може и други граници да си определим, но логиката ще остане/.

Интересно ми е, че винаги, когато съм споменавал, че всичко зависи от нас и че собствения ни комерсиализъм отваря вратите на узурпатори, срещам мълчаливо несъгласие. Ние не желаем сами да се погрижим за себе си, понеже такава грижа ще се използва от съседа /който не ще да си мръдне пръста/ безвъзмездно и така ще се минем.

Нам трябва не свобода, а възпитание в общи ценности. Без тях ползваме свободата като оръжие.
цитирай
26. magicktarot - Re: :)
04.02.2012 10:49
Гидмастар, много впечатляващ и, според мен, правилен възглед! Неслучайно има толкова притчи по светите писания "за будността, за това да сме будни". Като се замисля, в наше време всъщност често се отрича Бог. Лицемерно се почита навсякъде, но когато стане дума за "ежедневни неща" - например като демокрацията - Бог съвсем бива забравен. С голямо самочувствие сме това хората, често непокрито...:)

=

Евразоле, добре казано : какъвто демосът, такава му и демокрацията! :) Напълно съм съгласна с това, че всеки е длъжен да се погрижи за себе си. И наистина - когато сме добре самите ние, покрай нас са добре и съседите. Имам един пресен пример от личния си битов живот. Живея на малка уличка в едно село - когато падне снегът става страховито. Нищичко не може да се движи - а е и нанагорнище. Сега, когато снегът пак ни изненада, никой от съседите не беше организирал булдозер. А из селото има колкото щеш трактори на хора, които веднага ще се притекат да изринат. Е, мъжът ми експедитивно организира това - и съответно плати - без да го интересува дали другите ще дадат. Всички бяха много благодарни и някои вече са дали "лептата си". Убедена съм, че само един-двама ще се ослушат с плащането... Т.е. хората са солидарни в по-голям процент и когато имат общи цели и интереси са готови да "отдадат сърцето си" и да действат за общото благо. Това обаче в политиката на една държава липсва. Всичко е имагинерно и огромно. Когато си плащаш ДДС и всички други данъци, ти нямаш усещането, че така правиш добро за съседа, за себе си и за децата си... Та мисълта ми е - властта, която се нарича "демокрация", съвсем не е такава - народът нищо не владее, това е една благородна лъжа - която би била хубава, ако кара хората да мислят за общото благо (като преди това са оправили себе си и не са в тежест на обществото). Тази благородна лъжа вече се е превърнала в празни думи. Това ми е мисълта. Може и да греша - времето ще покаже. Дано има време! Поздрави!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2732180
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953