Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 13:05 - Капитализмът издиша... А сега накъде?
Автор: magicktarot Категория: Политика   
Прочетен: 10906 Коментари: 45 Гласове:
30

Последна промяна: 28.01.2012 14:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Видно е за всички, че сега съществуващият в света "строй" е всъщност доста паянтов и в момента се клати като пияница след петдневен запой. 

     Нищо не разбирам от политика и подобни "нАуки", но това не ми пречи да видя и защо всъщност сринаха преди 20 години соц-блока. Защото са виждали, че нещата и с "кап-блока", и със "соца" не вървят добре и са решили да разширят (и обединят) пазарите, белким спасят "кап-блока". Пък докогато издържи...

     Всъщност, премахването на "експеримента социализъм" е било опит за спасяване на "експеримента капитализъм". А е ясно, че соца е подексперимент на капа... Те никога не са били отделени. Само така изглеждаха. Просто при соца опитът е бил да се изпробва "като как" ще вървят нещата, когато основният собственик на капитала е държавата - т.е. социализЪмът е държавен капитализъм... 

     Оказва се, че всичко е един балон. 

     Чудя се само как може да има все още поддръжници на единия или другия "строй" сред обикновените хора. Не мога да спра да се чудя... :)

...

 





Тагове:   блок,   строй,


Гласувай:
31



1. jabalka - Поздрави най- сърдечни!
28.01.2012 13:30
И аз се чудя- мая се и пак съм си чудно- омайна и не в час!
цитирай
2. mt46 - И аз се чудя, Меджик...
28.01.2012 13:37
Сп. мен понятията "капитализъм" и "социализъм" /като обществени системи/ са вече остарели, изтъркани... В т. нар. "капиталистически страни" отдавна има много елементи на социализъм, има леви партии, леви правителства... "Комунизмът" е просто тоталитарна система /еднолична власт/ - каквито е имало и преди векове. Подобна система е и фашизмът - нима и тя е плод на изкуствен експеримент?...
цитирай
3. evrazol - Сега ще се реформираме
28.01.2012 13:46
Ще създадем закон за кварталната собственост, по аналогия на етажната. А после - за градската. След това за държавната и ще делегираме права на държавоуправител. Ще си назначим фирми за дялово разпределение. Те ще ни монтират дъждомери, въздухомери, слънцемери и тъпомери. След това ще ни изпращат сметките, пък ние ще си правим сметката как да ги плащаме.

А обикновените хора не поддържат, нито капитализъм, нито социализъм, а най-обикновен идиотизъм.
цитирай
4. magicktarot - Re: :)
28.01.2012 14:43
1. jabalka, Ябълчице, само така! :))) Кой е казал, че трябва да "сме в час"? ;)

=

2. mt46, Така е, Марине. Аз нямам предвид някакви конспиративни конструкти за експерименти - а просто визирам експеримент за управление на огромната маса от хора, т.е. обществения строй... Аз мисля, че в момента всесветовният обществен строй е капитализмът - как така ще е остаряло това понятие? И не съм съгласна, че комунизмът е тоталитарна система - всъщност - комунизъм на Земята не е имало досега - поне не в познатата ни история... Това, което беше в соц. блока далеч не беше коомунизъм...:) Май донякъде в Норвегия и Швеция е вече комунизъм, но само донякъде.

=

3. evrazol , Евразол, това, което описваш си е капитализъм, нищо по-различно...:) Може би затова хората поддържат "идиотизъм" - защото не могат да видят "отвъд капитализма"? ;)
цитирай
5. gocho52 - Хубаво е,че мислиш...
28.01.2012 15:45
В началото било Словото, което построило Мисълта, Тя се материализирала и ета ни тук барабар със целия Свят...
Какъв да е "Новият Строй"?
В кого ще е Силата?
Ще има ли Пари?
Егоизъм?
Любов?
А?...
цитирай
6. pumona - май, май комай доста хора сме се зачудили, та остава ме все учудващо учудини
28.01.2012 17:01
нека спретне по един рок-рок :))))
цитирай
7. venziko - Китай
28.01.2012 17:17
Спасението е китайския социализъм.http://venziko.blog.bg/biznes/2012/01/27/kitai-nov-i-uspeshen-model-za-svetovno-ikonomichesko-razviti.890692
цитирай
8. magicktarot - Re: :)
28.01.2012 17:53
5. gocho52, Привет, Гочо! Би трябвало Новият строй да е на съвсем друг принцип и въобще да не е "строй"... Аз ако знаех какъв би бил - ами ще стана велика, ха ха! :))) Пари със сигурност няма да има, нито дефицит, нито "заетост" - все се чудя - защо при тия развити технологии хората стават все по-заети и по-заети? - превръщат се в обикновен добитък, каквото и да работят, мда... и нямат време за мислене - мисленето е единствено какъв кеф да си доставят в малкото свободно време... А от това се оскотява и мисълта не се развива - да не говорим за по-висши неща...

=

6. pumona, Привет, Пумона! Рок-рок за всички учудени! :)))

=

7. venziko , Въх!!! :))) И да нямаме Интернет!!!???
цитирай
9. анонимен - Мисля, че колегата venziko е прав. В ...
28.01.2012 18:20
Мисля, че колегата venziko е прав. В момента няма по-добре работеща и ефективна социална система от китайската. Централно ръководство + свободна икономическа инициатива по места.

Моите виждания за следващата система са следните.
Трябва да се съчетаят социалните модели на социализма с икономическата инициатива при капитализма, но при две много важни условия. Първо, да се ликивидира безработицата по всякакъв начин и второ да има ограничения в ножицата на доходите примерно в рамките на 5-6 пъти (1000лв/6000лв). По-големите доходи, които не се реинвестират да влизат в социалните фондове.
Тогава ще се получи едно стабилно общество, а много способните хора пак ще могат да изпъкват и да задоволяват амбициите си. Управлението на държавата трябва да се осъществява чисто технократски, без всякакви партии и групировки. Идеологии повече не са нужни, също както и религии. Хората трябва да се възпитават прагматично, екологично и в дух на реализъм. Главна добродетел на хората трябва да бъде не показната благотворителност а солидарността. Естествено, че всичко в социалната сфера трябва да е безплатно т.е. напълно подсигурено от данъците. Мога да напиша цял труд. В главата ми е отдавна.

Преди светът стъпваше на два крака и социализма и капитализма взаимно се коригираха. Сега светът подскача на един крак и логично се спъна.

П.с. Ти направо ме уби. Къде няма интернет? В Китай ли?
цитирай
10. gocho52 - Томазо Кампанела...
28.01.2012 19:24
Него да питаме.
цитирай
11. dolsineq - Ти от политика не чаткаш, аз пък една ...
28.01.2012 19:40
Ти от политика не чаткаш, аз пък една скапана регистрация цял следобед така и не успях да направя... Добре, че поне откъм музиката го докарваме... :)

цитирай
12. apostapostoloff - И комунягите все за това брътвеха-
28.01.2012 19:54
за прогнилия капитализъм, докато най- накрая капиталистите им се изсраха в устенцата и ги запушиха.
цитирай
13. анонимен - Изсраха се, Апостолов, в собств...
28.01.2012 20:31
Изсраха се, Апостолов, в собствените си устенца и сега ще трябва да преглъщат лайната.
цитирай
14. graucho - ох, този капитализъм
28.01.2012 20:35
и аз не го харесвам хич:) Сега се налага да работиме ,понякога, по 10-12 часа, а при соца имаше месеци, без да пипам нищо.ще кажете-заради това пропадна добрия соц, тц, за малко да познаете. Съветския съюз поддържаше послушна световна социалистическа система, като предоставяше голям пазар , евтина "тунджа"и необятен военен бюджет за да може да съществува собствената му тоталитарна система. Това е дълга тема и не ми се бистри събота вечер, а и съм сигурен, че мнозина няма да се съгласят и ще изтъкнат "достойнствата" правешкия гений.
цитирай
15. iwan07 - ей...хора ..мислещи...
28.01.2012 22:29
.....какво Ви подсказва , опита. ВРЕМЕНАТА ОТМИНАЛИ ...икономиката има и други изрази....просто , някой политик ще подпише .... и как ще назовава,в името на какво .....цената ще плащаме ние....
цитирай
16. magicktarot - Re: :)
28.01.2012 22:45
9. kushel , Привет, Куш! :) За Китай и Интернета - доколкото знам, там нямат право и възможност да влизат в чужди сайтове - могат само в китайски. Над 20 000 души работят в тази област - "охранители на интернета". Може и да не е така - това съм го чувала оттук-оттам и май съм гледала по Дискавъри... Интересни са твоите възгледи - защо наистина не се пробваш да ги напишеш? Наистина - идеологиите и религиите би трябвало вече да са си изпели песента - крайно време е...

=

10. gocho52, Гочо, може и Томас Мор, Платон, а защо не и Олдъс Хъксли с "Прекрасния Нов свят" - много ми е любима! :) Само да не е реална де - само че за жалост ми се струва, че си е съвсем реална - днес...



11. dolsineq, Привет, Дулсинея! :) Музиката наистина е космически универсален език - на него всички се разбираме! Дали в това не е Ключът? ;)

=

12. apostapostoloff , Апостолоф, не знам какво имаш предвид под "комунягите", но те сега са най-големите капиталисти и "корпоративни другари"... Та оттам кой на кой се е изсрал - не мога да гадая. Факт е, че големи капитали са били натрупани в соц-условия и някой ги е оползотворил после "на ползу капитализмУ и корпоративизмУ". ;)

=

14. graucho, не знам как се е работило през социализма - бях на 15, когато стана промяната. Добре, щом сега хората работят по 10-15 часа на денонощие - с какво се различават тези хора от робите в робовладелския строй? С нищо. И те като робите не могат да мислят за култура, изкуство и развитие на интелекта си и на други висши човешки възможности. През робовладелския строй това се е правело от висшата класа. Сега също се прави от висшата класа. "Рабочий клас" - дори да е интелигенция, е принуден да бачка за живота си и за осигуряване на старините си. За какво са всичките тези машини и нови технологии, щом хората трябва да продължават да работят такава работа, която им отнема половината от денонощието? А другата половина отива в ядене, пиене и спане? Да не би САЩ да нямат огромен военен апарат на фона на умиращи от глад?
цитирай
17. tili - Най-мразя
28.01.2012 23:34
думата "строй":(((
Да се строява кой както си иска, аз си плувам по течението и си хвърча из моите простори. И Той винаги ме насочва и бди над мен.
Винаги съм свободна и се подигравам на тъпите коне с капаци и на идеологемите им:)
Животът е толкова кратък!
цитирай
18. esen - Моята идея е
29.01.2012 00:52
парите да добият срок на трайност - напр.30-50 години. Така всеки трябва да ги употреби в този срок, за да не ги загуби и те ще започнат да работят за възхода на човечеството, а не само да преминават от пари в пари прим. Кому е необходимо парите да го надживяват и да са вечни, след като всичко в този свят е временно.
цитирай
19. graucho - magicktarot
29.01.2012 09:47
" 14. graucho, не знам как се е работило през социализма - бях на 15, когато стана промяната. Добре, щом сега хората работят по 10-15 часа на денонощие - с какво се различават тези хора от робите в робовладелския строй? С нищо. И те като робите не могат да мислят за култура, изкуство и развитие на интелекта си и на други висши човешки възможности. През робовладелския строй това се е правело от висшата класа. Сега също се прави от висшата класа. "Рабочий клас" - дори да е интелигенция, е принуден да бачка за живота си и за осигуряване на старините си. За какво са всичките тези машини и нови технологии, щом хората трябва да продължават да работят такава работа, която им отнема половината от денонощието? А другата половина отива в ядене, пиене и спане? Да не би САЩ да нямат огромен военен апарат на фона на умиращи от глад"
Личи си , че не си живяла много по време на соца и е нормално да разсъждаваш така .СоциализАма е много омайна утопия, която за да съществува толкова време, уби милиони хора. Сещам се за един от най-силните филми, които съм гледал- Покаяние, задължително трябва да се гледа .Има една крилата мисъл-ако забравим историята, сме обречени да повторим грешките си или нещо подобно беше. Искам да ти кажа, че за сегашното незавидно положение на голяма част от света (Германия бележи миналата година 3% ръст) е виновен не капитализма, а лакомията, алчността, мързела, завистта , злобата на хората. И това положение не е от вчера. Подобна криза имаше в Бразилия преди 20-тина години, главно от прекомерно взимане на кредити, нещо което се случи и у нас. Иначе няма друг път към успеха, освен много работа, вярно че в капитализма, поради многото съблазни, едни работят като луди, а други така крадат .Но, както винаги истината е някъде по средата и не бива да се прекалява с нищо."Да не би САЩ да нямат огромен военен апарат на фона на умиращи от глад" -ето това изречение най ми хареса, едно време ни плашеха с империалистите, че ще дойдат да ни вземат соца,
цитирай
20. graucho - изчерпаха се буквичките,
29.01.2012 10:05
та ще продължа още малко на втори коментар, защото темата доста ме пали.Та, щяха да дойдат капиталистите, не знам, какво да ни вземат, ето сега едва ли не ги молим, а то само търговски вериги, мплове и бензиностанции чужди и незначително малко производствени компании, за разлика от съседите ни. А за Сащ , те нямат друг избор, освен да поддържат голям военен потенциал. Не знам дали знаеш, но втората световна война, Сащ имаха неутралитет, докато японците не ги въвлякоха при Пърл Харбър, после виетнамската война, започват за да помогнат на Франция. По време на студената война нямат избор, както и целия западен свят освен да противостоят на Съветския съюз, който го тресе тоталитаризма. Войната в Ирак-запада я водел за да вземе петрола на страната. Да е станало нещо подобно, сега?Или Кувейт? И там лошите американци защо се намесиха?Как мислиш?Садам тогава беше много опасен и сигурно още щеше да бъде такъв. Хитлер нямаше да погуби милиони, ако по-рано беше озаптен.Много неща бързо се забравят и това е плашещо. Хайде хубав ти ден.
цитирай
21. evrazol - едни работят като луди, а други така крадат
29.01.2012 10:47
Същевременно едни и да искат - няма какво да работят, а други могат да продадат само физическата си сила. За каквото и да си говорим - става въпрос за пари. Но за какво в същност са ни парите, какво правим с тях? Мисля, че тука е ключа от бараката.
Придали сме им смисъл на цел, а те са само инструмент за постигане на цели. Такъв смисъл сме придали и на властта.
Кризата ни е смислова, понеже сме подменили смисъла. С пари и власт си купуваме удобства и удоволствия. Масовата цел е това. За това и имаме "строй", който разпределя "благата", т.е. парите.
Ако целта беше лична ефективност и самоусъвършенстване, нито властта щеше да клони към тоталитаризъм, нито бедността щеше да бъде проблем. 200 000 /условно/ неграмотни младежи са безработни, но и почти толкова са безработните младежи с висше образование. Къде е причината за този парадокс? Ако кризата се задълбочи това ще бъдат две воюващи армии, ще воюват за нечии чужди пари, а не за своите перспективи. И ще виждат проблем не в посоката на развитието си, а в "системата".
В системата влизат тарикатите и безхаберните, живеейки в симбиоза, поддържайки се взаимно. Целеустремените хора продават уменията си на системата, а с парите реализират цели. Тарикатите и безхаберните - просто живеят в нея. В строй и в зависимост. Едни работят като луди, а други така крадат
цитирай
22. vmir - Няма капитализъм, няма социализъм.
29.01.2012 12:17
Има спекулации с понятия и хитреци, които правят възможното да се възползват от глупостта на повечето, и в немалка степен успяват да ги преметнат в своя полза.

Накъде сега ли? Към закона и правилата, създадени според предпочитанията и изразени по начин, съобразен с тези правила... Не е страшно, ако ли пък е страшно, то е за онези, които повече от правилата и закона, ненавиждат санкциите за нарушаването им.
цитирай
23. asthfghl - :)
29.01.2012 12:37
> Нищо не разбирам от политика и подобни "нАуки",

Може би трябваше да спреш дотук ;)
цитирай
24. tutankhamon661 - magicktarot
29.01.2012 12:53
Не че е основната тема, но клипът ме разби.
цитирай
25. magicktarot - Re: :)
29.01.2012 12:57
23. asthfghl , Че защо да спирам? Ти нима разбираш? Кой разбира? Видно е кой - светът затова е в криза . От много разбирачи.;) Всъщност - смея да кажа, че разбирам, но някак не обичам да изтъквам този факт и предпочитам да признавам, че всъщност нищо не разбирам - за да не изпадна във вездесъщата роля на всезнайко;)

=

17. tili , Привет, Тили! :) Аз затова съм сложила "строй" в кавички - и аз хич не я харесвам - напомня ми военни действия, кръв, кръв и пак кръв - която е извън кръвоносните съдове.:( И моето виждане и усещане е като твоето, и се радвам, Че Той/Тя винаги е насреща.:) Дай Боже все така да е!

=

18. esen , Привет, Есен! Много интересно и доста стряскащо виждане, поздравления :) Само не знам как с такива нетрайни пари (те че са една илюзия - илюзия са, но много осезаема, особено когато ги няма) ще може да се прави едра индустрия и производство. Пък и дребен и среден бизнес. Няма да може. Но пък, както и аз казвам - нужна е съвсем нова система. Нещо, което ние не можем дори да си представим засега В крайна сметка - и през робовладелския строй не са могли да си представят капиталистически строй и т.н :)

=

19. graucho, Граучо, разбирам какво имаш предвид. Повечето напредничави хора в САЩ са напълно против властта там! Тази власт, която може да нахлуе в лабораторията на някой напредничав учен, да изземе всичките му писания - после да ги изгори и да го хвърли в затвора. И т.н. Втората Световна война - колко души измряха!? И тя заради социализма ли се е водила само? Свинщина е всичко, всеки един строй! Както наскоро една приятелка от Фейса каза - как може единствената страна, която е използвала ядрено оръжие срещу друга страна, да играе ролята на международен жандарм?! Пълна кукувщина! А за забравянето съм съгласна - та ние не помним отпреди 6000 години нищичко! Това само е показателно...

=

Евразол, супер казано! Но щом системата купува знание и умения на целеустремените - значи и те са в нея? ;)

=

Вмир, дано си прав за законите! Лошото е, че и
цитирай
26. magicktarot - Re: :)
29.01.2012 12:59
П.П. Вмир - лошото е, че и законите се правят от хора, които СА системата... :)

=

24. tutankhamon661, Радвам се, Фараоне, че го забеляза! :))) В превод - Обетована земя! Поздрави! :)
цитирай
27. evrazol - Не, не значи.
29.01.2012 13:45
http://kiselinchev.blog.bg/politika/2012/01/29/financial-times-kritika-na-chistiia-kapitalizym.891891

"В крайна сметка - и през робовладелския строй не са могли да си представят капиталистически строй и т.н :)"

Именно. Само не знам защо спря до тук?
Не робите пребориха робовладелския строй. А робовладелците. Не средната, работническата, или каквато и да е класа, ще променят системата. А финансистите. Супата може да "изври" от тенджерата, но вече няма да е супа:) А тенджерата я загори, я не. Двете са "система" и са взаимно ОСМИСЛЕНИ.
Сега ако се дистанцираме от принадлежността си към системата лесно ще забележим, че онези - концентриралите капитала, имат проблем. Каквото и да го правят - ще реализират загуби. Вече не мислят за печалба а за минимализиране на загубите. От друга страна ние, останалите, до известна степен сме зависими от решенията им. Но само до известна степен.

Мама му стара, защо всички се занимават с макроикономика, все едно че разбират нещо от нея, вместо да преориентират личните си микроикономики. Те са свързани, но само до известна степен, или само в един аспект.

Няма финансиране. Това е проблема. И моят проблем, и на Дянков, и на Меркел.
В какво да инвестираме. Това е проблема, и за мен, и за Дянков, и за Меркел.

Когато всеки намери собственото си решение, БЕЗ ДА ГО ОБВЪРЗВА С ОСТАНАЛИТЕ, пак ще си станем нужни:)))
Как ли е живял света, преди Маркс да го раздели на класи, а Хитлер на раси, а?

За да се реши една задача се следва следния алгоритъм:

1. Условието се чете до догава, докато се убедиш, че напълно го разбираш
2, Внимателно се изясняват взаимовръзките между известните елементи в условието.
3, Очертават се областта на възможните решения, удовлетворяващи условието
4, Ясно се формулират допълнителни въпроси, които ако намерят решение, основния въпрос ще стане лесен.
5, Остава изчислителната работа - хамалогията.

В личната икономика е доста по-лесно. Въпросите са
Какво имам (притежавам)?
Какво искам?
Как с/чрез това което имам, да ...
цитирай
28. sande - Всичко:капитализъм, социализъм си е ..
29.01.2012 13:52
... си е схизъм!

Да дойде горския.
цитирай
29. vmir - 26. magicktarot,
29.01.2012 14:01
magicktarot написа:
П.П. Вмир - лошото е, че и законите се правят от хора, които СА системата... :)



Меджик, всички сме системата, но някои искат да изскопчат облаги без да си платят, затова се правят, че нямат нищо общо с нея. Нека не противопоставяме момента на продължителността, която се състои от безброй различни моментни състояния. Комунизъм и капитализъм в днешният им смисъл се редуват от дълбока древност до днес, но едва в последните два века се навъдиха спекуланти, които да припечелват от представянето на това движение за наука. Жалко, че заради техните ненормални напъни, милиони нормални хора бяха лишени от живот, а усилията за експлоатиране на човешкото невежество, ненаситност и стремеж да се прецакват другите, не престават... Стремежът към печалба няма почти нищо общо с това, а необходимата за постигането му организация, рискове, талант и творчество, изобщо не фигурират в марксистката политикономия на капитализма.
цитирай
30. magicktarot - Re: :)
29.01.2012 14:15
Евразол, изчетох статията - съвпада с моите виждания, благодаря, че ме насочи! И те критикуват капитализма, както и аз - ще взема да се възгордея! ;) Съгласна съм с повечето неща, които изтъкваш. Но не мога да се съглася, че само финансистите (т.е. "държателите на капиталите") имат проблем и вина за ситуацията. Къде са блели тия хора от средната и работническата и всяка друга класа (без 1% най-богати), та не са си вдигнали доходите сами?! Значи "капиталистите" могат да си вдигнат доходите наз 300 пъти от 70-те години на 20 век до сега, а средната класа дреме! Това го казвам на майтап де...:) Макар че наистина можеше средната класа да се вдигне на бунт - както се вдигаха робите със Спартак, както Войната между Севера и Юга... Не съм сигурна, че робовладелците промениха света... Макар че - като се замислиш - всички хора, с изключение на 1 % най-богати - всъщност пак са си роби. Но доброволно приели робството и чинно плащащи всеки месец сметки, и треперещи за работното си място като за единствения Източник на Живот...(дори то да си е създадено лично от тях самите и дори да са си роби на самите себе си - тук визирам себе си - така ми са се стекли нещата, че досега винаги аз съм си била шеф и роб:)... Дай Боже наистина повече хора да оправят "личните си икономики" и да тръгнат отново нещата... Според мен обаче, повтарям - не е възможно вината да е само в едрите финансисти, които са разпределяли неправилно капиталите/респ. благата... Има още нещо, което повечето хора не виждат - убедена съм...

=

28. sande, Санде, ха хахах1 :)))) Наистина "схизми"! :)))) Оттам идва и думата "шизофрения"...;))) Май горския наистина ще оправи работата! :)))

=

29. vmir, Вмир, съгласна съм напълно! :) Не мисля, че правя това противопоставяне на момента срещу поредица от моменти - или холографска изява на нещата... Накрая християнската "повеля" за всеобща "вина" ще излезе вярна - без значение кой е ковал законите и кой си е мълчал - всички ще сме виновни...
цитирай
31. evrazol - не е възможно вината да е само в едрите финансисти
29.01.2012 14:53
Глупаво е да се търси вина.
Състезанието за пари приключва и можем да поздравим победителите. Ние победените, или трябва да си измислим ново състезание, или да разчитаме на следващия кръг. Можем да псуваме съдията и правилата, но това нищо няма да промени.
Погледни какво се случи:
Бум на технологиите, на нуката и на финансовите хватки изтегли целеустремените хора /и парите/ нагоре по обществената пирамида. Онези, които работеха, за да ядат, за да могат да работят, за да ядат, си останаха "долу". Освен че са много, ще се окаже и че са излишни, а това не е социално. Нямат и ресурс за въздействие - дори изборите не зависят от тях. Стачките им никого не смущават, а ефекта е по-неблагоприятен за стачкуващите, но те пак си стачкуват. Като гърците.

Кои са факторите в системата сега и фактор ли е "обикновения" човек? Това че приехме екстравагантността за различие, не ни прави фактори. Системата се нуждае от различие. Но от различие на факторите, не от екстравагантност, кич и педерастия. Мисля, че ако протестиращите сега по света можеха да се видят отстрани, щяха да разберат, че не протестират срещу несправедливост и неравнопоставеност. А срещу това, че станаха излишни. Което съществено ги различава от протестиращите през миналия век. Онези са били фактор. Били са елемент от системата, а не чуждо /претенциозно/ тяло.
Кой от процесите на системата протича през и чрез мен? Ако отговорът е - никой, значи съм излишен. Колкото и да скачам пред парламента, ще си остана незачетен.
Процесите протичат през активните и способните. Активността вече е недостатъчна /че се напълни с лаици/, а компетентността си е била дефицит винаги. И ето ти криза. Потребностите са повече от способностите. Кетцалкоатл си сменя кожата. Колкото и да протестира старата кожа ... никой нищо няма да и "разпредели" вече. Който се покачи на хълма, ще види цунамито. Останалите ще митингуват.
цитирай
32. ran - кризата? :)
29.01.2012 16:07
Разликите между българския и чехословашкия соц, или между норвежкия и американския кап поотделно бяха много по-големи отколкото между чехския соц и норвежкия кап :) А това показва мъглата в главите на икономисти и политици - най-прекият път към криза на идеите е когато започнеш да наричаш нещата с измислени имена. Предполагам за такава криза говориш в този пост:)
Така и във FT критикуват съвремения кап, наричайки го "чист". Разглеждайки структурата на собствеността, чист кап не е имало от Великата депресия насам. Когато капиталистът отговаряше с парите и собствеността си за успеха на фирмата си. Ключовата дума тук е "отговорност". Която започва да се размива с появата на акционерния капитал и професионалния клан на мениджърите. Сиреч посредници, които имат сметка да лъжат за истинското състояние на икономиката. После се появяват и инвестиционните фондове - пак посредници, но финансови, чиято цел са "бързи пари" без значение за пораженията върху собствеността и върху потребителите. Някъде тук се появява и държавата като участник на пазара, не като регулатор на законовата база. Държавните мениджъри - нова прослойка посредници - окончателно изкривяват информацията за собствеността с държавни поръчки.

Трябва да престана да ти предавам чужди идеи :)) лошо преразказвам
http://idimitrov.blog.bg/politika/2011/12/04/kratyk-pytevoditel-v-syvremennata-kriza.861317
Та, съвременният кап има атомизирана до невидимост собственост и безотговорни посредници. Което си е соц в най-чист вид :)))
И кризата на "капитализма" си е криза на посредниците - сега на финансовите, а преди няколко години, на борсовите - и само кризата на идеите пречи да се видят проблемите.
цитирай
33. esen - 25. magicktarot - Re: :) 12:57
29.01.2012 16:08
esen написа:
парите да добият срок на трайност - напр.30-50 години. Така всеки трябва да ги употреби в този срок, за да не ги загуби и те ще започнат да работят за възхода на човечеството, а не само да преминават от пари в пари прим. Кому е необходимо парите да го надживяват и да са вечни, след като всичко в този свят е временно.
=

18. esen , Привет, Есен! Много интересно и доста стряскащо виждане, поздравления :) Само не знам как с такива нетрайни пари (те че са една илюзия - илюзия са, но много осезаема, особено когато ги няма) ще може да се прави едра индустрия и производство. Пък и дребен и среден бизнес. Няма да може. Но пък, както и аз казвам - нужна е съвсем нова система. Нещо, което ние не можем дори да си представим засега В крайна сметка - и през робовладелския строй не са могли да си представят капиталистически строй и т.н :)

=

Парите ще се презареждат с всяко инвестиране и преобръщане. Ще се зареждат при внасяне с определен срок /нещо като интернета/ и трябва да се вложат, за да удължат трайността си. Мисля да посветя постинг на тази моя утопична и на пръв поглед налудничава идея. Само да намеря време да я опиша в подробности за себе си...
Поздрави за темата в постинга и размислите и коментарите по нея!
цитирай
34. vmir - За театъра “социализъм – капитализъм” красноречиво говори настоящото сравнение между САЩ и България.
29.01.2012 17:05
В САЩ Обама обеща големи данъци за богатите, около 3 пъти по-високи, отколкото БСП им осигури с плоския данък.

Изземването на парите от богатите и раздаването им на калпак, в краткосрочен план обикновено има благоприятен ефект върху икономиката, но в средносрочен и дългосрочен план започва все по-силно да задържа икономическото развитие, защото мнозинството предпочита да харчи за потребителски стоки, вместо да ги инвестира в производства. Така, краткосрочното икономическо оживление от повишеното потребление изчерпва потенциала на текущите технологии, за развитието на които се налага връщане към облекченията за богатите, защото мащабното вдъхновено внедряване на новите технологии изисква огромни количества капитали. Защото Сульо и Пульо няма да съберат помежду си тези капитали и да ги връчат на Мульо с поръчението да създаде, да речем персоналния компютър, интернет и т.н. за да получат и те своите дивиденти, защото нито има как милиони да имат визията на един като Стив Джобс, още по-малко пък да я прожектират в съзнанието на един свой всеобщ любимец или избраник, а най-малко пък той ще се посвети докрай на преследването й единствено заради тяхното поръчение.

Лошото е, че между нашите богаташи няма такива, които да се доближават до иновативността на Стив Джобс, нито пък да се интересуват от хора с иновативно мислене, за да инвестират в начинанията им с парите, които законът им позволява понастоящем да трупат у нас. Защото голямата част от нашите “капиталисти”, след като изхвърлиха комунистическата “Политикономия на социализма” се прехвърлиха върху комунистическата “Политикономия на капитализма”, която е по-дива и безотговорна дори от капитализма от епохата на първоначалното натрупване на капитала, а иновациите за тях не значат много.
цитирай
35. get - Капитализмът издиша. . . А сега ...
29.01.2012 18:48
magicktarot написа:

Капитализмът издиша... А сега накъде?


- Сега накъде, ли ?
- Ами към другите, две(два) области(плана) на "Valknut"а - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Sacrificial_scene_on_Hammars_-_Valknut.png
- Повече за това, което искам да кажа на адрес: http://en.wikipedia.org/wiki/Valknut

- Просто ... ще се случи предсказаното !! Уроборусът ... ще се развие ... и ще сте отворят времевите и пространствени портали !! По-точното е светове !

- Който храни слово-любов-светлина ... натам !
... за обратният вариант не искам да пророкувам и още по-малко да го описвам !? :(( ... Алигиери го е описал доста образно !

от Гет ктист
цитирай
36. magicktarot - Re: :)
29.01.2012 20:06
Евразол, според мен това, което описваш, е било винаги точно така в съвременния свят (познатата ни история)... Винаги по-голямата маса от хора са били (привидно) излишни. От тук са се родили и небезопасните идеи на евгениката, расизма, нацизма, фашизма и т.н. Всъщност, реално погледнато, т.нар Трети свят съставя по-големия процент от хора, налични на Земята. И изглежда, че точно тези хора нямат никакъв принос за напредъка на земната цивилизация. Но няма да се отклонявам натам, че ще зациклим безнадеждно.:) По твоите думи излиза, че около от 100 000 до 1 000 000 души са единствено "ценните" и нужните. Съгласна съм с това. Но със сигурност изпускаме доста компоненти в "уравнението". Дори така да е, дори това да предизвика война, в която да измрат останалите шест милиарда и деветстотин милиона и да оставят място на този милион, който да живее като в Рая на Земята - то тези "надарени" хора няма да имат богат гено-фонд и съответно ще деградират за няколко поколения. Не е добре да се пропуска т.нар. Общо Съзнание и Генните закони. Всъщност, тези най-ценни хора, които знаят "тайните на Природата" и на икономиката са формирани благодарение на тази "игра на гени" или на Играта на Общото съзнание. И това не е езотерика, мистика и т.н. Но - поживем - увидем...:)

=

Ран, благодаря ти за тази статия! Много си прав за "кризата на идеите" - Остап Бендер би я нарекъл "криза на жанра":))) Всъщност, доколкото мога да схвана на прима виста - без да съм изчела изцяло статията - излиза, че максимата "най-много се печели от самите пари" или "най-печелившата търговия е търговията с пари" - т.е. имагинерно по имагинерно на ен-та степен + виртуални собственици и управници - не води до нищо "реално" и неминуемо ще се окаже балон, т.е. криза (икономическа, финансова, борсова и в крайна сметка - лична криза за повечето хора, чиито работни места се поддържат именно от финансовия имагинерен, но привидно реален балон)...

цитирай
37. magicktarot - Re: :)
29.01.2012 20:19
Есен, благодаря ти! :) Само ще добавя, че и в наше време единственото условие, да не кажа закон, който позволява парите да се запазят, е възможността те да се инвестират. Едни пари не се ли инвестират - просто се "стопяват" - колкото и големи да са. Е, ако са сто милиарда евро например - не знам... Но никой гражданин на заплата не би могъл да направи такъв капитал...:)))

=

Вмир, много разбираемо и добре си описал ситуацията, благодаря ти за което! Но кризата - икономическа - в момента е световна, и продължава да се задълбочава. Не ще да са "виновни" само нашите богаташи...

=

Гет, единствено ме притеснява, че този символ е използван от нео-нацистки групи... А във Вселената няма място за нации, раси и т.н. - имам предвид в "абстрактната" в кавички - Светлина-Слово-Любов - ако правилно те разбирам де... Доколкото схващам - мислиш, че сме стигнали до "материалното дъно" и е време да преминем на следващо ниво - т.е. единственият ни Път е вече нагоре? ;)
цитирай
38. get - - Хм, моля ти се, говоря ти неща написани(на камък) поне 500 г. преди Христа ??!
29.01.2012 21:06
magicktarot написа:

...
... ме притеснява, че този символ е използван от нео-нацистки групи... А във Вселената няма място за нации, раси и т.н. - имам предвид в "абстрактната" в кавички - Светлина-Слово-Любов - ако правилно те разбирам де... Доколкото схващам - мислиш, че сме стигнали до "материалното дъно" и е време да преминем на следващо ниво - т.е. единственият ни Път е вече нагоре? ;)

- Расизма дойде при "зрялото" хлистиянство ... тоест, след като бе превзето отвътре от старозаветните АНТИЧОВЕШКИ доктрини !!
- Нацизма, бе подготвен отново от подобни сили и теории ... старозаветни по своя характер !! ... богоизбраност ... расова екстраординерност ... вярванията за "земята и кръвта" ... и ред подобни !!(тук една скобка, обвиняват предимно германците за това, в най-новото време ... но на практика ... германският "аризъм"-суперетнизъм, като обективност и фактология Е ... СЪЗДАДЕН В АНГЛИЯ ?!)
- Най-голямата ирония е, че именно "низшите" души(инкарнации) ... те са носителите на тези расови теории !! - Говоря го абсолютно отговорно и мога да потвърдя с факти ... на база изследвания, потвърждаващи правотата ми !! - но не това ми е целта !!
- Тук по-скоро се касае за физика на ... "Бога" ... и един предстоящ "квантов преход" ... какво е това, сложно и невероятно е, за обясняване ! Но най-важното, като извод е че - КОЙ НА КАКВОТО СИ Е ПОСТЛАЛ ... на това ще "легне" !!
- До толкоз ще кажа и ... ще спра по темата !!

от Гет ктист - Затварящ пръстена на Силата ...

П.П. След размисъл, ще допълня !!
- Този сценарий можеше за се избегне, ако се следваше примера и завещаното ни от Христос ?!
- Това е развито в "Пастир" на Ерм ... за Църквата и Съборността ??! - но забележи, църквата ... това понятие изобщо не кореспондира с институцията, на каквато се обръща тя в последствие ??!
цитирай
39. sestra - Нямам време да чета всички коментари по темата ти, Меджик,
29.01.2012 23:08
че да ги уважа, но имам свое виждане. Доста е брутално, но пък няма заложено насилие в него. Просто всички социални варианти свършиха, не става обществото, на станаха обществата. И не е в тях проблемът, нито в човеците, а в личната отговорност. Не искам да се простирам, но тя ще си остане, човекът иска не иска ще си отговаря сам пред собствената съвест. Наблюдавала съм много групи, това е утопия, че могат да са хармонични. Могат само за определено време и цел да се обединяват и да вървят по общи закони и това не е никаква, ама никаква драма.:) И само да допълня - драмата, и трагизмът иде от човеците, които твърде много вярват на обещания за светло бъдеще като в нашия бивш соц, те са способни на големи злини в името на уж доброто.
цитирай
40. vmir - 37. magicktarot,
30.01.2012 06:42
magicktarot написа:


Вмир, много разбираемо и добре си описал ситуацията, благодаря ти за което! Но кризата - икономическа - в момента е световна, и продължава да се задълбочава. Не ще да са "виновни" само нашите богаташи...




Нито нашите, нито световните богаташи са виновни за кризата. Кризата е резултат от диспропорциите и неадекватността в отношенията ни. Погледни рекламите как изкарват всички ни без изключение гениални и достойни за ... потребление на най-безсмислени излишества. И добитъка, който не може да изкаже едно свое съждение, без да повтори за милионен път някоя суперзатъпяваща баналност, си иска излишествата и псува, когато не му ги осигуряват... Изумително е да наблюдаваш нечовешкото упорство, с което някои отстояват и не позволяват някой да им отнеме мизерията. Подозирам, че мизерията им е жизнено необходима, за да имат каквото и да било основание да псуват и плюят, защото друго май не умеят. А някои мислят, че на онзи, който без да се замисли, си дава придобитите през деня левчета за такси (защото обществения транспорт не отговарял на самооценката му), непременно ще му пука като на тях, че децата му нямат обувки да отидат на училище... И си въобразяват много още нелепости за подобни типове, защото на самите тях не им пука какво става наоколо, не им пука дотолкова, че загрижени за “достолепието” си, ще подминат мълчаливо подобни типове, които псувайки пропиват и последните левчета, вместо да купят тетрадки за децата си...

Погледни какво правят “извисените” над подобен битов идиотизъм, доскоро си имахме даже президент който, вместо да порицае такива разбирания, той ги размахваше като байряк и плюеше по който порицае или каже на изпадналите да си правят добре сметка на приходите, пък после да недоволстват. Погледни колко хора, след такова окуражение свише на подобни “народни трибуни”, се втурват да следват височайшия пример, дори когато са уж против президента...

Това, че не всички бедстващи са безотговорни, не променя съществено нещата, защото и на една пета от безотговорните децата да започнат да крадат, лъжат и мамят, количеството им пак надвишава десетки пъти капацитета на затворите, и на всички ни остана единствено чакането с надеждата, че и без затвор, санкции и закони, крадците, лъжците и измамниците все някога ще се усетят, че стресираните им жертви повече мислят за сигурността си, отколкото за забогатяването си, а такава тенденция е вече криза и в техния бранш, защото подяжда приходите им, особено, ако и пуснати предсрочно затворници се намесят в преразпределението...

Връзката на всичко това с измисления "капитализъм", "социализъм" и прочие "изми" e много повече формална, отколкото съществена, и доколкото не трябва да се пренебрегва изцяло, следва да обърнем внимание, че престъпните типове отъждествяват свободата с престъпленията, а порядъчните хора знаят, че съществуват граници, преминаването на които превръща свободата за престъпниците в насилие над порядъчните.
цитирай
41. asthfghl - 25.
30.01.2012 09:05
> Видно е кой - светът затова е в криза . От много разбирачи.;)

Е, именно де! Да допринесем за един по-добър свят! :D
цитирай
42. magicktarot - Re: :)
30.01.2012 13:57
Гет, благодаря ти за този коментар! Все още не съм изчела "Пастира" - надявамсе да успея в скоро време!

=

39. sestra , Станимира, някак усещам голям оптимизъм в твоите виждания - макар да изглеждат безнадеждни... (що се отнася до постулата "човекът е обществено същество - хо антропос ес дзоон политикон - на гръцки;) И ще видим как ще се развиваме занапред. Наистина е доста видно, че тази отговорност, за която говориш, би трябвало някак да се развива и изявява. Явно това не може да стане в общество - защото, опростено казано, всеки гледа само "чуждата" отговорност и съвсем забравя за своята. Може би, както казваш, това ще стане, когато Човекът остане Сам...

=

Вмир, благодаря ти отново! Някак усетих от коментара ти как Свободата има много лица - и дано наистина хората се усетим, че "свободата не е това, което си мислим" - и започнем да я търсим, където можем да я намерим...

=

41. asthfghl , ако с това да не коментирам тези въпроси успея да допринеса за този По-добър Свят - то тогава млъквам веднагически ! :))))))
цитирай
43. asthfghl - 42.
30.01.2012 21:57
НИдей така де :)
цитирай
44. alexanderherzdorf - Вдействителност по света няма к...
02.02.2012 18:21
Вдействителност по света няма капитализъм. Има корпоративизъм, етатизъм и интервенционизъм, тоест смесена икономика. Дори Съединените щати са полукапиталистическа страна. С много напреднал стадий на социализиране.
цитирай
45. magicktarot - Така е, АлександърХерцдорф!
02.02.2012 23:21
Сигурна съм, че след време ще се окаже, че много от нещата, които днес си мислим, че ги има, всъщност ги е нямало никога...:))) Това исках да кажа и с този постинг...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2724073
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953