Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2011 11:11 - За камерите по пътищата, личния живот и изневярата – на шега
Автор: magicktarot Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 12920 Коментари: 36 Гласове:
59

Последна промяна: 01.05.2011 11:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Тия дни получих повикване за явяване в КАТ. На „призовката”, пусната като хвърчащо листче в пощенската кутия, не пишеше за какво точно е, но аз се досетих, че някъде са ме снимали. А да, пишеше дата и час, и по това горе-долу успях да се досетя какво съм правила точно тогава – преди 4-5 месеца. В това няма нищо лошо, не съм против контрола, дори съм много „ЗА”, но вследствие на посещението си в КАТ се замислих за някои неща, които ми се видяха смешни, тъй като в случая нямат нищо общо с мен и моето семейство, но теоретично /а защо не и практически/ биха могли да направят големи бели в личен план и във взаимоотношенията между хората.

   Ето накратко за какво става дума. На снимката, която ми представи една ужасно кисела, млада и хубава служителка, се виждах аз много ясно. Малко ще се отклоня да разкажа за киселата. С нея имахме остри пререкания, че ми държи тон без причина, а аз се явявам уставно на установената дата да ми вземат талона и да си плащам впоследствие глобата – не съм престъпник, в края на краищата! Но миряса жената, след заплахата ми, че ще пусна жалба за държанието й. Изобщо – не се ли държиш нагло и не ръсиш ли постоянно заплахи, някои недое...ни каки си мислят, че могат да те тъпчат както си искат.

    Но да продължа. Така се случи, че отидохме заедно с мъжа ми. Призовката беше за моята кола, но не бяхме сигурни дали случайно не сме били заедно тогава и, ако се окажеше, че той е водачът, да не се разкарваме пак, а да свършим работа наведнъж.

    След известно време са замислих.  Ами ако снимат някого и така се случи, че вместо него се яви половинката му? А тази половинка има съмнения, че снимания изневерява и види в КАТ на снимката съответната си половинка, седнала в колата до лицето /или задника/, с който се съмнява, че половинката му извършва прелюбодействия? Като набедената страна в същото време се кълне, че не се познава с поставеното под съмнение лице /задник/? Доста оплетено го обясних, но тия случаи са винаги оплетени, така ми се струва. Искам да подчертая, че „задник” може да бъде наречен и съмняващият се.

    Наистина, който изневерява си е нащрек и помни кога къде е бил и как – но далеч не винаги, особено като са минали месеци. А и може изневеряващото лице въобще да не разбере, че е получило призовка и да не успее да реагира. Има много варианти.

    Има вариант единият съпруг/партньор изобщо да не се съмнява в половинката си и случайно да отиде той в КАТ, от желание да свърши работа или да отмени любимия/та. Половинката не знае за призовката.  Да предположим, че снимката е направена през нощта.  Както беше в моя случай – който не знае, май около стотина метра преди Орлов мост, като идваш от Полиграфическия по Цариградско, ограничението е 50 км/ч. През деня така или иначе там е невъзможно да караш с по-висока скорост, дори често се случва да караш не с километри, а със сантиметри в час, но през нощта и в ранните сутрешни часове в почивни дни – може. Ама не може, според правилника. Та нищо неподозиращият партньор отива в КАТ и вижда посред нощ половинката си с непознат субект, още по-лошо е да е познат, за който няма никакво обяснение чий го дърви в колата на партньора му в този час на денонощието. И започват съмнения, щуротии, скандали, следене и други досадни нещица, които могат да доведат до разваляне на семейство. Това е само пример, разбира се, далеч не твърдя, че винаги така ще стане в такава ситуация, но ми се струва, че има вероятност. А и в КАТ не ги интересува кой идва – стига да носиш документите на колата – веднага ти показват снимките.

    Гореописаните случаи ми напомнят за намеса в личния живот на гражданите. Ето какво казва Конституцията на Република България по отношение на личния живот:

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

    Разбира се, юридически горния член и алинеи могат да се тълкуват по много начини, съобразено със съществуващите закони – доколкото знам има закон за видеонаблюдението и куп други, има табели, че е заложено видеонаблюдение, така че гражданите знаят, че има камери и пр. и пр. Но, изхождайки от презумпцията, че Конституцията има върховенство над всички закони и гледайки алинея 1, не знам дали са защитени по някакъв начин личния и семейния живот, честта и доброто име на гражданина, като според някакъв закон този същия гражданин може да бъде изтипосан по най-груб начин пред близките си, което да доведе до различни неприятни последствия след  КАТската намеса.

Ще добавя, че някой би казал, че Конституцията не визира "несемейния живот на гражданина" и извънбрачните  или извънсериозновръзкови негови връзки, така че какво съм се развикала? Според мен обаче /и не само/, упоменатият "личен живот" включва и тези два "пункта".

    Май не стана много на шега, не звучи шеговито, но да се чете така!

 




Гласувай:
61



1. benra - честно казано
25.01.2011 11:18
и аз това съм си го мислела много пъти, но-тръгне ли човек по този път трябва да е наясно,че трудно нещо остава скрито-покрито.ТУк камерка, там-случаен познат...:-)))
Де да имаше закони за безоблачен живот.
Иначе-пътят към ада е постлан с добри намерения(това по повод добрите намерения, с които евентуално половинката отива да свърши работата вместо партньора си)
цитирай
2. kass - magicktarot
25.01.2011 11:20
и какви са изводите? Като нарушаваш семейния правилник, гледай да не нарушаваш и този по пътищата, че да не се получи две в едно :)... Защото семейния контролен орган може и да не те накаже само с глоба или отнемане на точки ;))
цитирай
3. magicktarot - benra, напълно съм съгласна с тебе,
25.01.2011 11:24
просто се чудех дали това не е вид нарушение на конституционните права на гражданите. Даже ще допиша нещо в постинга, което забравих - по отношение на Конституцията и изневярата.

По отношение на добрите намерения - също съм съгласна, но честно казано - умирам за такива жестове спрямо мене и много им се радвам - любимия да отхвърли моя работа, та оттук - нещата не са еднозначни и еднопосочни. Понякога добрите намерения водят само до добри последствия, а не до Ада. Поздрави!:)
цитирай
4. magicktarot - 2. kass, хахах, да, така излиза, неписания семеен правилник и
25.01.2011 11:25
писания пътищен правилник работят ръка за ръка:)))
цитирай
5. анонимен - от утре
25.01.2011 11:39
в колите само маскирани, глобата си е глоба, резила обаче остава

цитирай
6. razkazvachka - Хахаха!
25.01.2011 11:55
Тва си е лелееевизия лайф!
Всички сме участници в същия порно филм, за кастинга е нужно само да караш добре!
цитирай
7. gwendoline - Досега не ми беше хрумвало, че камерите
25.01.2011 12:09
биха могли да допринесат за подобен семеен проблем! :))
Сигурно съм много наивна...
цитирай
8. magicktarot - 5. анонимен, :))) да, май никъде не пише по закони и правилници,
25.01.2011 12:13
че водачите на МПС и возещите се лица не могат да извършват съответната дейност в маскирано състояние:))))
цитирай
9. magicktarot - 6. razkazvachka :))))) така си е!
25.01.2011 12:15
само да не се объркаме за кастинга - за да те одобрят за снимки, май трябва да не караш добре?:))))

Аз по принцип карам доста добре, но когато ти е празен булеварда и няма жива душа наоколо - подлъгваш се /или подлъгват те/, или и двете:)
цитирай
10. magicktarot - 7. gwendoline, привет!:) и на мен не ми беше хрумвало,
25.01.2011 12:19
но това не значи, че сме наивни, в крайна сметка - не можем всичко да предугаждаме. Въпросът е дали така ни се нарушават основни човешки права...
цитирай
11. gwendoline - 10. magicktarot - Въпросът е дали така ни се нарушават основни човешки права...
25.01.2011 12:47
Ако записът се предоставя на всеки, който носи документите на колата, хмм, не ми се струва редно! Поне да се проверява дали това е собственика на колата, иначе става съмнително защо се интересува?? ...
цитирай
12. magicktarot - 11. gwendoline, в интерес на истината, в конкретно описания случай
25.01.2011 13:01
на призовката си пише моето име и аз си се явявам, но имах случай преди време - на фирмена кола - пише на призовката фирмата - и може да се яви всеки, който има право да представлява фирмата. Представи си фирмата да е семейна, т.е. и двамата съпрузи са представители - тогава например никой не го интересува кой чий съпруг е и пр. В КАТ са длъжни да покажат заснетия материал.

А ако се усъмнят защо се явява съпругът примерно - той може да представи каското на колата, където пише, че той има право да я кара; може да представи удостоверение за граждански брак /тогава, независимо, че не е той собственикът, са длъжни да му покажат, понеже като съпруг се води и той собственик/ - има много варианти.
цитирай
13. monaliza121 - О, добре, че предупреди!:))) Виж ...
25.01.2011 21:53
О, добре, че предупреди!:)))
Виж ти... светът е голям и предател навсякъде дебне.:)))
Поздрав! Приех на шега, по твоя препоръка.
цитирай
14. magicktarot - monaliza121, поздрави и за теб!:)
25.01.2011 22:02
а така, всичко само на шега!:) в крайна сметка - не сме за дълго тук и ако не можем да приемаме нещата на шега - зле!:))) Иначе едно е да те види някой познат някъде си, друго е да знаеш, че почти навсякъде биваш сниман - което си е така...
цитирай
15. novex - Хахаха, започна добре
25.01.2011 22:05
но към средата я заприлича на романче статията, добре, че към края се върна на начална позиция. Определено ми хареса мнението ти, че се месят в живота на хората. Ами така ще е занапред, така е по всета, този капитализъм така налага нещата. Не че социалъзма е било по-добре. Където има власт, няма индивидуализъм. Където има индивидуализъм, няма допренасяне към обществото. Общто взето, нещата докато не се скапят, няма как да се оправят! :)
цитирай
16. magicktarot - novex, и аз си мислех за социализЪма:)
25.01.2011 22:12
когато също е имало голям контрол и не е можело да имаш нормален личен живот. Чудя се, дали ако сега още бяхме соц, нямаше да е огромен контрола заради новите и все по-нови технологии... Иначе сега си има свобода. Просто не знам дали покрай тия масови снимки все пак някой не би могъл лесно да изнудва друг, ако реши - или пък да го държи в подчинение, ако се налага:)
цитирай
17. tili - Имах подобен случай преди много години.
25.01.2011 22:21
Отивам да си платя глобата и катаджията ми вади една снимка и пита няма ли да внеса и тези пари сега? Гледам - мъжът ми сниман в гръб. Вдигнах им скандал, че могат да развалят семейство така, оня се сконфузи и скъса акта. Тогава още нямаше кимпютъри по тия слуужби, но явно - практиката е непроменена.
цитирай
18. magicktarot - tili, ето, тогава някак е било по-човешко, човекът е решил, че може да скъса акта.
25.01.2011 22:27
Не че сега човешкият фактор не е от първостепенно значение, но прекаленото машинизиране си казва думата.
цитирай
19. анонимен - имаше в америка подобен случай п...
26.01.2011 04:08
имаше в америка подобен случай преди 10тина години, стана голяма разправия. жената на някакъв човек получава по пощата снимка на мъжа си в семейното комби, а до него - любовницата му. следва развод, взима му и последната риза от гърба. той след това осъди полицията за намеса в личния му живот и взе доста пари, над един милион долара. оттогава насетне, снимките в щатите от камери по светофари и т.н. са на номерата на колата и на шофьора в едър план, без да се вижда има ли някой до него :)
цитирай
20. magicktarot - 19. анонимен, мерси за инфото, наистина е интересно.:)
26.01.2011 07:43
дано и у нас стане така...
цитирай
21. d3bep - Хахаха, magicktarot. . . . Дано не ...
26.01.2011 08:37
Хахаха, magicktarot....
Дано не четат темата много съпрузи :)
Притеснила си се че са те снимали докато си бързала да върнеш гаджето на работа???
Не се бой!

Хм, майтапче!
Принципно хората затова не искат да ги снимат, предполагам.
цитирай
22. magicktarot - 21. d3bep, хахах, и аз пиша на "всеослушание", за замазване на очите:)))))
26.01.2011 08:52
предполагам не е само затова - неприятно е да знаеш, че нямаш никаква свобода на действие и движение и че си постоянно под "заплаха" от снимане. Май е по-добре камерите да са скрити и никой да не подозира за съществуването им - но пък тогава няма да може да се глобява - труден въпрос...
цитирай
23. d3bep - Реалната файда от камерите е само и ...
26.01.2011 09:21
Реалната файда от камерите е само и единствено за приходите на полицията.
Нито пътищата са оправили, нито катастрофите са намалили.
цитирай
24. ckarlet - А аз лично приветствам тази мярка за ...
26.01.2011 09:23
А аз лично приветствам тази мярка за нарушаване по пътищата. Крайно време е да се спре корупцията с полицаите и гонене на личните интереси. Тук няма познат и непознат. След като е нарушил закона трябва да се понесе наказанието. Крайно време е да започнем да спазваме законите и да има по-малко смъртни случаи от хора, които сядат зад волана употребили алкохол или такива, които си мислят, че могат да си правят каквото те си пожелаят по пътищата.
Съжалявам, че не можах да погледна от хумористичната част на постинга!
Поздрави и хубав ден!
цитирай
25. magicktarot - 23. d3bep, файдата може и да е за адвокатите и съдебната система - при бракоразводни дела:))))
26.01.2011 09:25
Иначе си прав, няма нищо лошо полицията да има приходи, пътищата са "дело" на общината и държавата, обаче за превенция на катастрофите - май никакви ги няма камерите. Може би не с камери се решават нещата, а с по-строги санкции и по-големи глоби.
цитирай
26. magicktarot - 24. ckarlet, съгласна съм с тебе, и аз писах, че сам твърдо ЗА контрола - с камери и без.
26.01.2011 09:29
Но както казах на d3bep, май трябват по-големи санкции. За жалост на камерите не се вижда кой е употребил алкохол или други вещества... Поздрави и мерси за включването!:)
цитирай
27. palisandar - Кокото за противовес...
26.01.2011 09:30

Както се споменава тук там не можеш да черпиш права от собственото си виновно поведение ... СлИдователну , що бе джанъм, фотографски отпечатък на правонарушение да детерминира конституционну погазване на лични права ... Те са доволну ограничени . От други такива - от по "горен " порядък - Убществен интерес и так далее. Така, де ... Да би мирну... Няма да довършим щот ут употреба довършекът е изтъркан ... А и компрометиран доволну в приблизителната си достоверност ... Питането е доколко личен е животът на лоцмана , т.е водача на МПС по "Цариградско " и други от второ и третокласната републиканска пътна ...

:)))
цитирай
28. magicktarot - 27. palisandar, ааа немой тъй "конституционну погазване на лични права" - ! :)))
26.01.2011 09:36
кажи - антиконституционно, да ниИ излезИ, чи говоримИ срещу коНстеНтуцията! чИ тя определя погазванетУ!

Така си е иначе - доколко е личен животът на водача и на всички возещи се из различнокласната пътна мрежа - и, ако не е личен - кой изобщо е измислил това понятие?:))))
цитирай
29. palisandar - Чи кой аку не Върховния определя ...
26.01.2011 09:48
Чи кой аку не Върховния определя рамките , пристъпването на които, тук назовиму "погазване " е обявену за наказуемо .. О-бя-вено.. И най-паче уредено, дубрие де , рег-ла-мен-ти-ра-но , в пдробности по степенуване и порядък на налагане ( без уронващото честта и достойнствоту "х" тояги на голо ) в приподчиниени на Върховния подвърховни ... хм ... :))))
Дали , превантивно да не се ориентирамИ към " Летят среднощните таксита ... "
:))))
цитирай
30. magicktarot - 29. palisandar, а сега де!:))))) Кой Върховен?:)))))
26.01.2011 09:57
Май не става дума за съд, у нас са два такива, а за някой, който стои на върха, т.е. на Джумулунгма?:)))) И май стИ в малкЪ грешчицЪ - тук пристъпваниту нье йе назувану пугазвъни, а престъпваниту е придруженУ от погазвани - и май става изцялу нагазвъни!:)))))
цитирай
31. palisandar - Де, де ...
26.01.2011 10:32
По-гори под "Върховния" следва да са разумява Върховния закон , т'е' Конституцията Юлска- 1991 ... Сига , викам да теглим един тИбИшИрин(круг) ... Вътре да остане - предписаноту , а отвън - начинът на 'спълнение , което както и погазването може да гази в същата лукова ... В други гипотези - и в рекатъ , барата и пр. Покаш .... :)))
цитирай
32. palisandar - И въобще дали, изневерявайки на ...
26.01.2011 10:41
И въобще дали , изневерявайки на чая, да не кипнем по едно кафе ... С дузина калорийно сбухливи бисквити. С вятърни мелници ... И да припявами " Стани , стани юнак ... " В дружна подкрепа- мецосопранова ... А зад финетрата - да си е все така ... С кокичета . Под снега .

:))))
цитирай
33. magicktarot - palisandar :)))))))))))
26.01.2011 10:52
да кипнем, а наздраве! :))) с вятърни и без вятърни - че сега са много малко, основно ТЕЦ и ВЕЦ и донякъде АЕЦ:))))

Мноо яку тва с тибиширъ! А под нагазвъни можи да съ подръзбиръ и нагЪзвъни:))) И нека КАТ и всички други се повлияят от кокичетата, които не са спомЕнати във Върховния закон - но ги има, така е:)))))
цитирай
34. magicktarot - 34. lelyasofka, радвам се, че те развеселих:) ти уби змея
26.01.2011 11:45
с тоя извод:))) Съгласна съм с тебе, както казват - малкото камъче обръща колата. Или ако не се отменят камерите - което съм сигурна, че няма да стане, т.е. камерите ще си останат - поне да се промени начина на снимане, както каза по-горе Ан.19 и представянето на снимковия материал пред нарушителя. Поздрави и мерси за коментара!:)
цитирай
35. troika - Закон
27.01.2011 00:08
Нали по закон не може да те снимат, освен в предвидените от закона случаи. А има ли закон за снимането от КАТ? И аз наскоро платих една глоба, видях се - цял видеофилм ми показаха, обаче никъде не пише, няма табели, че ме снимат! :) Законно ли е това?
цитирай
36. magicktarot - troika, аз май споменах, че има закон за видеонаблюдението,
27.01.2011 10:08
но може и да няма, не съм се задълбавала, може това с наблдюнието да е част от някои други закони - напр. като Закон за защита на личните данни и пр. А ако няма наоколо табели - може и да е незаконно... Не знам дали може да си изискаш записа от КАТ и въз основа на него например да предявиш иск към някоя институция, която е сложила камери, но не е поставила задължителните предупредителни табели. Не знам как стои въпросът с табелите, ако например човек не може да чете, или е сляп /е, тогава няма да шофира - но въпреки това - нямат право да го снимат/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719388
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953