Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2012 01:34 - ПСИХИКА, ЩАСТИЕ или Старецът от Планината
Автор: magicktarot Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8402 Коментари: 16 Гласове:
39

Последна промяна: 18.02.2012 22:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                  Да, точно за него става дума! За Хасан и Саббах – основателя на Ордена на хашшашин (от арабски – пушещ хашиш), управляван от него от мистериозната му крепост Аламут, разположена високо в планините на Афганистан. Френската дума assassin – убиец, политически убиец, произлиза от името на този орден, т.е. от хашиша.

Та Хасан и Саббах, наречен още Старецът от Планината, роден в средата на 11 век, бил изключително интелигентен и образован човек. Пътувал много и завършил един от най-известните ислямски колежи: школата за умствено и духовно обучение, ръководена от Сектата на исмаилитите, която по принцип определяли като еретична и нерядко била преследвана от ортодоксалните мюсюлмани. Тук ще цитирам Уилсън:

„Познанията, които Хасан и Саббах натрупал там, изиграли съществена роля в по-нататъшната му необикновена кариера, защото той сякаш станал – 900 години преди д-р Тимъти Лиъри – умел програматор на наркотичните пътешествия и особено на еротичните пътешествия на другите хора. По онова време Сектата на исмаилитите имала девет степени, през които трябвало да премине кандидатът за мъдростта. Не разполагаме с подробности за всички тях, но известните факти сочат, че на един етап кандидатът бил принуден да се унижава до пълна наивност, вярвайки във всичко, казано от неговия имам (учител), докато на по-късен етап бил каран да подозира, че всяка дума на имама е откровена лъжа. Имало е и етап, на който Коранът бил обясняван като алегория, а Самият Аллах – Върховният Бог – бил описван просто като символ на пробудения или просветен човешки ум в кулминационната точка на развитието.

Този метод на обучение, при който учащият се е принуден да изпадне в абсолютно подчинение и инфантилна зависимост от учителя през различни интервали, но най-накрая е катапултиран в тотално самоосъзнаване и независимост, донякъде прилича на използвания в йога, в дзенбудизма и дори от индианските брухос като споменатия по-рано Хуан Матус. Зад него се крие идеята, че (както веднъж казва Езра Паунд) „робът е човек, чакащ някой друг да го освободи”. Индивидът в крайна сметка трябва да излезе със собствена „декларация за независимостта”, но докато го направи, учителят превръща робството му в колкото е възможно по-ужасно, така че да насърчи акта на творчески бунт. Хасан и Саббах изхвърлил цялата тая система, когато станал имам на движението на исмаилитите. На нейно място поставил...нека обаче Марко Поло разкаже историята:

В центъра на територията на хашшашин има възхитителни заградени градини, в които човек може да открие всичко, за да задоволи потребностите на своето тяло и капризите на най-претенциозната си сексуалност. Брегове с красиви цветя и покрити с плодове храсти се изправят сред кристалните води на реките. Между тях се простират зелени поля, а от сенчестия торф избуяват бълбукащи потоци. Дървени решетки с рози и ароматни асми покриват със зеленината си павилиони от нефрит или порцелан, мебелирани с персийски килими или гръцки бродерии.

Вкусни питиета в съдове от злато и кристал се сервират от млади момчета или момичета, чиито тъмни, бездънни очи ги оприличават на хурии – божествата от онзи рай, който Пророкът обещал на вярващите. Звуците на арфите се смесват с гукането на гълъбите, мърморенето на приглушените гласове се преплита с въздишките на тръстиките. Всичко е радост, удоволствие, чувственост и обаяние.

Винаги когато открие млад мъж, достатъчно решен да се присъедини към убийствените му легиони, Великият господар на хашшашин го кани на своята маса и го упойва с растението хашиш. След като тайно е бил пренесен до градините на насладите, младежът си въобразява, че е влязъл в Рая на Мохамед. Красивите като хурии момичета допринасят за тази илюзия. След като се е насладил до насита на всички радости, обещани от Пророка на избраните от Него, той отново изпада в летаргия и е пренесен обратно при Великия господар. Тук той е информиран, че може непрекъснато да се наслаждава на удоволствията, които току-що е вкусил, ако вземе участие във войната срещу неверниците, заповядана от Пророка.

ВЪРХОВОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ

Имайки предвид, че хашишът по принцип не действа по описания тук начин (при който между поглъщането и транспортирането до приличащата на Рай градина очевидно се намесват сънят или изпадането в безсъзнание и едва след това се появява типичната за хашиша еуфория, а после отново се намесва сънят, преди младежът да е върнат при имама), човек трябва да приеме, че Марко Поло е знаел само част от тайната на Хасан. Както пише д-р Майкъл Олдридж, Исмаилитският колеж в Кайро бил известен с провеждането на най-напредналите алхимични проучвания по онова време и има основания да се подозира, че там Хасан се е научил да комбинира хашиша с други химикали, за да предизвика такава уникална последователност. По-конкретно, д-р Олдридж смята, че на кандидатите е била давана бавно разтваряща се капсула, която първо е освобождавала приспивателно, създавайки първоначалния период на съня, после е следвал хашишът, а много по-късно друго сънотворно е причината за второто заспиване.

Освен това е вероятно Хасан да е планирал цялата програма (включително проповедите си пред кандидата, както и всяка дума и действие на красивите хурии в градината) така, че да доведе до „върховото преживяване”, както беше предположено във фигура 2 в първа глава. Много писатели са пренебрегнали тези съображения и са третирали цялата история като пример за лековерието на арабите от онова време. Подобно твърдение няма почти никакви исторически основания: мюсюлманите, които тогава били много по-напред от Запада в науката и философията, са знаели за хашиша от векове преди Хасан (може би още от Каменната епоха) и не биха се оставили да бъдат подведени от объркването просто на прилагането на този наркотик с истинското трансцендентално преживяване. Трябва да приемем, че Хасан е предвкусвал съвременната психофармакология, осъзнавайки, че контролът на установката и обстановката, т.е. средата и психичната нагласа на лицета, е необходим, за да се провокира истинско „върхово” или „психеделично” преживяване.

Както ще видим, този тип познания традиционно се е притежавал от различни европейски окултни групи и е бил проследен от тях до Рицарския орден на тамплиерите – орденът, който Католическата църква се опитва да разруши заради ерес през 1307 г. (Кръстоносците са осъществили контакт със сирийския клон на хашшашин още през 12 век) Тъй като тогавашните източници обвиняват тамплиерите, че са тайни съюзници на хашшашин – точно този слух води до разследването, разкрило странните форми на сексуален култ и езическа догма, - аз смятам, че е по-правдоподобно оригиналният източник да е Хасан и Саббах, който има ясна връзка с хашиша и алхимията, преди на сцената да се появят тамплиерите.”

=============================================

И след този въздълъг цитат идва ред да изкажа и аз „некои съображения”. На всички е известно, че нашите поведение, настроение, чувства, емоции, усещания, преживявания – практически всичко – са свързани с мозъка и циркулиращите в него вещества – медиатори и други, които определят дали ще се чувстваме добре или зле, как точно ще се чувстваме, защо така ще се усещаме и т.н. И всеки се пита – ама „аз” тези вещества ли съм? Има ли „някой”, който е оттатък тях? Какъв е този някой? Къде се намира? Защо му се налага да ползва постоянно някакви вещества, за да може да функционира? Да, наистина ние ежесекундно сме под влияние на някакви медиатори – иначе не бихме могли изобщо да функционираме. Но и „този Някой” също съществува. И странното е, че често вещества, подсилващи действието на медиаторите или произвеждащи по-големи количества от тях, могат да ни накарат да се свържем с „този Някой” – или с други думи – с истинския си Аз.

Човечеството (а и животните) опитва да променя състоянията на съзнанието си от незапомнена древност. Това най-често става с растения, но може да се случи по най-различни начини – от лишение от храна и вода, през самобичуване, шаманизъм, до йога и индонезийски култове – начините са многобройни. Неслучайно в наше време най-продаваните лекарства са успокоителни и приспивателни. Неслучайно алкохолът се лее с пълна сила и също е едно от най-продаваните и печеливши вещества. Тютюнът също е масов пример. Само тези два факта – за приспивателните и алкохола – може да ни накарат да се замислим - защо хората толкова се стремят да променят съзнанието си и дават толкова пари за това? Явно не е нещо случайно.

Наистина – изглежда странно. Например – чувстваш се много зле, страх те е от нещо си, получаваш сърцебиене от това и какво ли не още и хоп! Глътваш едно хапче и всички тези неприятни преживявания изчезват! Ставаш ведър, отпуснат, щастлив. Или глътваш няколко чашки спиритус, или нещо друго. Значи – спокойствието си е било в тебе, щастието е било в тиквата ти – но ти, самият ти не можеш да го извадиш оттам наяве. И използваш някакви помощни вещества. В това няма нищо лошо. Лошото е, че покрай ползването на тези вещества забравяме, че наистина „ЩАСТИЕТО Е ВЪТРЕ В НАС”. Съответното лекарство или алкохол просто са отключили съответни медиатори, които ни карат да се чувстваме добре. Както би трябвало да се чувстваме по начало. Но тези вещества са си били в нас! Не можем да произведем нещо, за което нямаме материал! Не може от нищо да стане нещо. Това се забравя и затова си мислим, че щастието е в хапчето, или в съответната законна или незаконна дрога...Да, мозъкът е странен „филтър” – често мисли съвсем абсурдни и усложнени неща – например, че щастието е в някакво хапче! Или че то е в Бог! И дори не може да се досети, ей така, за разнообразие, че щастието може да е в самия човек. Ка щяло!!!!

Психически човек също може да влияе на медиацията си. На продукцията на хормони, медиатори и други сложни вещества, които определят цялостното ни здраве въобще. Всеки, който се подложи на някои видове психотерапия или прави определен вид медитации ще забележи, че постепенно започва да се чувства по-добре. Без да е пил лекарства. Дейността на нервната му система се е пренастроила като по чудо. Но не е чудо – просто „Този Някой”, когото не познаваме, въздейства върху самозбравилия се мозък – който мозък ни кара да се чувстваме зле. И да! Най-важното – мозъкът ни кара да мислим, че това да се чувстваш зле (или не добре) е съвсем нормално. Не знам защо прави така този мозък. Може би, защото всеки ден ядем – поглъщаме различни вещества с храната. Поглъщаме производните вещества от стреса на убитите растения и животни. Може би това се отразява на горкия мозък. И той не е виновен. Затова насреща идва тежката артилерия на психофармакологията. Да, практически ние сме потънали в смърт. Всичко около нас е смърт – е как да се чувстваме добре? Така мисли мозъкът и поема поредната доза стресово-смъртни хормони от дневния ни порцион. И след това търси начини да се отърве от зловредното влияние – и всеки според склонностите си – алкохол, други дроги, активно спортуване, източни и други практики, психотерапии и т.н. Някои нищо не правят и просто си се чувстват „нормално”, т.е. зле... Тук няма да споменавам колко лесно можем да бъдем манипулирани чрез различни вещества. И то съвсем обикновени – не някакви тежки дроги. Ха! Че дори кислородът, в по-различно от нормалното за нас количество, може да действа на психиката ни – и то как да действа!

Интересни в тази връзка са проучванията за ЛСД. Всички знаят, че това вещество е заклеймено като ужасно опасно и е обявено за незаконно. Странното е, че в наше време е позволено то да се прилага в швейцарски психиатрични клиники. Защото изкарва болните от неврозите и от други доста по-тежки психически заболявания и зависимости само с един-два сеанса. А за тези проблеми можеш да си правиш психотерапия в продължение на десетки години и пак да не успееш да постигнеш това, което се постига там с ЛСД. Защо това е позволено само в Швейцария – не ми е ясно. Луда работа! Но кой е казал, че Светът не е луд?

И за край – небеизвестното „плацебо”. Така и не е установено „като как така” се случва таквоз нещо!? Как може някой, болен от сериозно заболяване да взема захар, мислейки, че взема силно лечебно хапче, и да се излекува! Как може!? Би попитал Мозъкът. Ами може – би отговорил захилено „Този Някой”...




Гласувай:
39



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Добро утро, Меджик!
16.02.2012 08:09
Интересни, любопитни неща си изровила!... :)) Оказва се, че наркотиците и /с/експериментите не са нещо ново /а добре забравено старо/... Навярно нашите дух-овни водачи нарочно изпитват търпението ни - заробват ни, за да усетим потребност от освобождаване... :)
Светъл ден!
цитирай
2. gwendoline - Прочетох с интерес,
16.02.2012 08:52
освен това ми харесва как непрекъснато ръчкаш и търсиш, не се пускаш по течението. Поздрави! :)
цитирай
3. stela50 - Здравей , Магична ... винаги е интересно при теб ...
16.02.2012 12:34
Да ... знаем , че наркотиците не са от днес ...
но ти ме впечатляваш с начина , по който разгадаваш
и откриваш ... и чудесно разказваш .
Поздрави и хубав ден !
цитирай
4. ketcakuatl - АМИ
16.02.2012 15:49
Знаеш че рядко хваля, но пък за това е истина, без лицемерие. Това ми хареса! Аз казах!
цитирай
5. magicktarot - Re: :)
16.02.2012 17:34
1. mt46, Привет, Марине!:) Само дето това нашите не са нито духовни, нито водачи, нито духове, нито овни... А за заробването - по мое усещане целият свят е заробен - така ще е, докато обществото се базира на парите... Нещо изкуствено и илюзорно.:)

=

2. gwendoline , Привет, Гуени! Благодаря ти! Радвам се, че ти е харесал постинга! :)

=

3. stela50 , Благодаря ти, Звездна! Така е - откогато има хора - има и наркотици, и нужда от тях. Интересното е, че и животните ги ползват - например ягуарите обичат айауаска, ламите - кока и т.н. :) Нашата трагедия е, че не отдаваме почит на свещеността на растенията - и оттам - пристрастяването към някои вещества...

=

4. ketcakuatl, Благодаря ти, Митко! Поздрави!:)
цитирай
6. gwendoline - Значи какво излиза, докато сме роби на тялото, сме роби и на ума...
16.02.2012 20:58
...аз още си разсъждавам! :)
цитирай
7. magicktarot - Гуени, точно така става -
16.02.2012 22:26
вместо тялото да ни бъде храм, а умът - инструмент, ние им ставаме роби... И веществата, които ни карат "да си махнем главата", всъщност по един или друг начин ни показват, че сме нещо различно - че не сме нито тяло, нито ум... Но когато спре действието на тези неща - дори и това да е медитация - т.е. сами да сме произвели съответното количество медиатори, а не с помощта на външно внесени вещества - то най-често пак потъваме в заблуди. Говоря основно за себе си в случая... :)
цитирай
8. monaliza121 - Привет, Маджик!
18.02.2012 18:22
Страхотен материал, но трябва да изляза. После ще дочета...
цитирай
9. sestra - Този "Някой" не е в мозъка,
18.02.2012 22:10
така твърдят почти всички тези, които си изредила. Дори някъде казват, че мозъкът е чужд елемент в нас, но няма да задълбавам това, тъй като и авторът го е изрекъл много предпазливо само по една причина - мозъкът може да извади безброй идеи и теории, за да го изобличи, без капка смисъл, разбира се :)
цитирай
10. magicktarot - Re: :)
18.02.2012 22:38
МонаЛиза, привет! :)

=

Сестра, и аз имам такова усещане. За мен мозъкът е нещо като "булото", което ни пречи да "видим" - но това було е нужно засега... Разбира се, възможно е да е наложено "насила" по някакъв път и начин. И - да! Мозъкът е майстор в изобличаването и доказването на практически всичко! Голям манипулатор е! :)))
цитирай
11. monaliza121 - Спокойствието и щастието ти е в самия теб, но ти самият не можеш да го извадиш...
18.02.2012 22:41
Ясно е, че човек не може да се "справи" сам. Знам вечно щастливи и спокойни хора, но не мисля, че те са се "справили". Напротив, имат диагнози.
Сложна тема, но ти си намерила много интересни факти, върху които да апликираш своите мисли.
Поздравления, Маджик!:))
цитирай
12. get - Интересни в тази връзка са проуч...
20.02.2012 20:27
magicktarot написа:
Интересни в тази връзка са проучванията за ЛСД.


Будно състояние: мозъкът произвежда(спрегнат към) бета-вълни с вибрация от около 21 херца.
Алфа-вълните са с честота 8 до 14 херца. В този режим сме, когато когато медитираме, мечтаем или творим
Тета-вълни - между 4 и 7 - дълбока медитация, хипноза, транс или сън. Това се явява и при "шамански" опитност и практики (?) ... твърдите предмети започват да ни изглеждат прозрачни,(виждаме енергийната им същност !).
Делта-вълни - между 0,5 и 4 херца. В състояние на т.нар. дълбок сън или медитация, която ни отвежда до първозданието на Всемира. В това състояние измеренията на времето и пространството стават взаимнозаменяеми и е невъзможно да се направи разлика между гледка, усещане или звук(тоест жосъзнаваме го като различно, но го възприемаме едно и също, защото сме в състояние Тоталност ) Себе - Аз + Всемир. Нямаме координатен характер (тук и сега) а сме Част от цялото ... или по-скоро Цялото, което наблюдава Себе си - Аз(ът) - Ние като локалност ?!

- ЛСД-то(и не само то) се използва именно за да излезем от състоянието на локалност(като себе-възприятие) !!

от Гет ктист(гарван-Бел):)) ... все още "чирак" в тези неща ... но следващ Силата ... която някои наричат и Дух Божий
цитирай
13. malkiatprintz - А може би нещата са си много добре ...
21.02.2012 07:18
А може би нещата са си много добре измислени и наред: представи си, Меджик, ако не беше така, как щяхме да усетим кефа от един бърбън или бейлис с хубава цигара? Каква загуба би било! :)))
На мен пък ми се струва, че ограниченията, наложени чрез мозъчната дейност, това, че се връщаме в блатото е именно Големият Изпит, който трябва да издържим: да се справим за постоянно сами, без външната намеса, чрез изграждането на постоянно и непоклатимо съзнание за щастие, което е независимо от външни фактори. Изпитът, който трябва да вземем, за да минем на следващото ниво на играта. Струва ми се, че не е невъзможно, просто стереотипите, с които сме захранени още от съвсем малки, са твърде устойчиви, но не са и непроменими. Вадим Зеланд: "Разумът ще се успокои само в случай, че му се даде задача, при изпълнението на която е наясно какво прави. Контрол над хода на мислите - ето каква трябва да бъде работата на разума. (...) Разумът не си представя как може да се осъществи (дадена мечта, цел), затова и не я пуска в слоя на своя свят - нали в живота всичко трябва да бъде логично и разбираемо. А е необходимо само да се съгласи да има, тогава външното намерение ще се погрижи за средствата. (...) Разумът ще се опитва да отговори на въпроса: "Как да се постигне това?" Нека душата ви каже на разума: "Млъкни, не е твоя работа, ние избираме играчка!" :))))
цитирай
14. magicktarot - Re: :)
22.02.2012 11:19
МонаЛиза, така е - ако винаги очакваме да се справяме сами, ще се получи нещо като "спасяването на давещите се - дело на самите давещи се" и ще се намеси барон Мюнхаузен, който ще се хване за собствената си коса и ще се измъкне от водата.:)))) Наистина е сложна и дълга тема това с възприятието, а и с диагнозите.;) Защото има хора с диагнози, които са постоянно под стрес и страх. А и диагнозите са "продукт" на нашето съвремие. Не всички диагностицирани биха били такива в други времена или в друг тип общества. Наистина - дълга тема. Поздрави!:)

=

Гет, и аз от много години проучвам тези вещества, състояния, практики и пр. По ред причини нашата култура е приела да ползва основно бета-вълновото състояние на мозъка. Другите са като телевизионни програми, които зрителят пренебрегва напълно. Е, разбира се, има хора, които самостоятелно или с помощ са открили как да ползват и другите състояния. Най-много са тези, които прилагат алфа-вълните. Делта и тета са трудно постижими - за съзнателно ползване имам предвид.

=

Принце, много точно! И за кефа от бърбъна с цигара, и за стереотипите. Почти всичко в нашето възприятие е наложен стереотип - и повечето от тях не ги осъзнаваме изобщо като такива - а си мислим, че това е непосредствено знание и опитност. За разума - наистина той стопира много от преживяванията и възприятията. Не е случайно, че съвременните хора, когато чуят, че нещо не е рационално, са готови да го отхвърлят с лека ръка - като несериозно и безпочвено. Само това показва какъв "владетел" е разумът в нашата култура. Поздрави!:)
цитирай
15. get - - Колкото и парадоксално да е ?!! ... примера с "Мюнхаузен" е валиден касателно нас ...
22.02.2012 12:49
monaliza121 написа:
magicktarot написа:
Ясно е, че човек не може да се "справи" сам. Знам вечно щастливи и спокойни хора, но не мисля, че те са се "справили". Напротив, имат диагнози.
...

МонаЛиза, така е - ако винаги очакваме да се справяме сами, ще се получи нещо като "спасяването на давещите се - дело на самите давещи се" и ще се намеси барон Мюнхаузен, който ще се хване за собствената си коса и ще се измъкне от водата.:))))

... най-вече, в първите стъпки по този Път ?!
- Това по причина, че опитността е Лична ? - можем да прочетем милион книжки в които се описват тези състояния ... но липсата на личен опит ни превръща само и единствено в ... празноглаголстващи по темата ... "ерудити" !! (по този начин оставаме в плен на това, което познаваме под "Ум" ?! - РАзУМ(ът) иде след, като сме повдигнали малко или много ... покривалото на "УМ"ът ?!
- В чисто практико-приложен аспект, това ни дава "работата" чрез/в "сънуваното тяло", тоест мозъкът ни работи в режим "Алфа". При този режим, ние на практика излизаме извън полето на "УМ" и влизаме в режим "Аз-УМ, тоест подтискаме(игнорираме ефекта) на "Върешният Диалог". Защото вследствие на ... него(това) мозъкът ни от вида възприемащ и най-вече ОСЪЗНАВАЩ има ... поведение на "пияна маймуна", която подскача от тема на тема, без да може да спре вниманието си(върху същественото) !!
- Това което, се опитвам да обясня, е предадено дори в ранното християнство чрез: Аз-Мене(с), А-Мун, А-мин ... А-умМ - при което се изравнява(т) нещата от вида: това което е вън = това което е вътре ? (същото го има казано и от Хермес(ТриМожещ-Могъщ) в Кибалион"а).
- Това го има и в "орфизма" ... известно ни под формата "Сабазий" ... на практика "Себе-Аз" ... за което гръчцките профанизатори не казват, че било "оСвободен" ... без да могат да обяснят - Защо ?

magicktarot написа:
Гет, и аз от много години проучвам тези вещества, състояния, практики и пр. По ред причини нашата култура е приела да ползва основно бета-вълновото състояние на мозъка.

- Относно тази ти бележка ... в тази връзка са заниманията ми с история (най-вече на античността)!
- Ако в самото начало дедите ни(човечеството) е било наясно("работело е" в "алфа" режим). Към епохата на "класическо" гръцко общество (история) ... то започва да работи в "бета" - Значи някъде около 6-ти век преди Христа. Това става вследствие упадъкът в духовната традиция и практика на Египет и неговото налагане, като хегемон и имперска сила в ареалът на "Източно средиземноморие" ! От тогава датира и монотеизма, при който обаче ЗАБЕЛЕЖИ се подменя поляритета на ... разкъсва се вдръзката мъж-жена ... вследствие на което настъпва, това което, при индийците се нарича "Кали юга" ... тоест домениращо женско но в неговата деструктивна форма !! ... такива са по своята същност, така наречените а"брама(тоест Не"Brahma(нистичните)) религии ?!!)
- Само ще поясня относно Brahma - той е първият от тримуртите, аспектът на Бог като ТВОРЕЦ ... браманизмът, е обществено-религиозна система в Индия, възникнала през X-IX в. пр. Хр. в ЗАМЯНА на ведизма, характерна с КАСТОВА СИСТЕМА и БОГАТИЯТ(!)пантеон, преминала впоследствие в настоящата главна религия — индуизма. Буда-будизма идва, като опит за ревизия възстановяване на по-старата "ведизъм". Същото се прави и от Иисус Христос ?!! - но уви ... а"брамистичният модел на обществото остава неразрушен и ние живеем в реалностите(света) на "богинята Кали"-Смърт !!? ... тоест "бета-режим" на възприятие и мислене ... та и поведение !!

... но да спирам :))

от Гет ктист - брат в Задругата ...
цитирай
16. magicktarot - Гет, как само си го обяснил, поздравления и благодаря ти!
23.02.2012 22:29
Дал си изключително интересно, логично, проникновено и разбираемо (макар да става дума за трудни за асимилиране неща) обяснение на нещата! И то в толкова кратък коментар. Направо виждам схема на света и съдбините му в това, което си написал...Благодаря ти отново!
Прав си за Мюнхаузен - аз затова го споменах, не само като нещо смешно, илюстриращо спасяването на давещите се...:)
Чудя се обаче за Кали юга и бета-възприятието и мисленето - дали е само заради упадък на "нравите" и куп други неща - или има и друга причина...? Защото - пак се връщам към предишната тема за Мойсей и "бебетата" - кому е нужно да извървява толкова път и да хаби толкова енергия, само за да се върне към нещо, което вече е бил и което е изконна негова същност?
цитирай
17. get - - Мойсей е ДЕТЕ ... не бебето-Бог-Бодхисатва !!
23.02.2012 23:03
magicktarot написа:
Дал си изключително интересно, логично, проникновено и разбираемо (макар да става дума за трудни за асимилиране неща) обяснение на нещата! И то в толкова кратък коментар. Направо виждам схема на света и съдбините му в това, което си написал...Благодаря ти отново!
Прав си за Мюнхаузен - аз затова го споменах, не само като нещо смешно, илюстриращо спасяването на давещите се...:)
Чудя се обаче за Кали юга и бета-възприятието и мисленето - дали е само заради упадък на "нравите" и куп други неща - или има и друга причина...? Защото - пак се връщам към предишната тема за Мойсей и "бебетата" - кому е нужно да извървява толкова път и да хаби толкова енергия, само за да се върне към нещо, което вече е бил и което е изконна негова същност?

- В живота на Човек(а) тръгнал по Тао(неназованото - ако го назовем става "Бета") има две "раждания" първото е биологичното ... Второто - Духовното, при второто добиваме "третото Око на Хор"(отваряме се към "Алфата"). Тогава съзнанието ни от "УМ"(възприемащ аспект) достига втора степен РАзУМ(осъзнаващ).
В това ни подпомага един бог, шегобиеца-трикстер Кернунос(Хермес-Перес), още и "кръшният"Кришна ... приведено към християнската менталност/образност, това е Дух Божий ... който(ни) кара всички/о, да еволюира ... да преминава (спомняш си мисля?) етимологията на (за пробиващия-проедоляващ) Прегради, Перес(а) ? !! ... но това не става с проповеди и/или четене на книжки ... най-малкото с беседи, с "високо интелЕгентни" персони (като моя милост) :))) - а става по "баронМюхаузеновски" ???? :)))

- Пътят е невъобразимо труден, когато го следваме с "ум" ... затова е по-добре - Това да правим със "сърце" !!?

от Гет ктист ... рогатият зъм ... защото още съм на фаза "мозес"(т) ... :)))

П.П. Бебето притежава тоталност на съзнанието (не на осъзнаването/notitia-ratio) - за тях е присъща непредвзетост(а), тоест те са свободни от всички предварителни нагласи, очаквания и дори ... скрупули, (задръжките) съществуващи при нас възрастните - накратко то е отворено директно към света - поради това, го възприема в неговата дуална форма материя-енергия ... плюс информационният план ... директно възприемат емоционални и менталните състояния :)))(на близките) - към това, често са способни и домашните ни любимци ... примери, как кучето познава и изпълнява елементарни команди, дори без да му ги произнесеш на глас !! :)) - те предусещат ?!!(на тази база е и телепатията !) ... и т.н ... ?!
- Само ще сложа поантата - Мозес(т) е останал дете ... не е успял да достигне духовното раждане . тогава щеше да добие божествена същност - Поради това е изобразяван с рога(показващи земната, хтоничната му същност). Той е пророк(тоест човек с екстраорденирне качества ... но му е било рано да предвожда и носи тежестта на отговорността за други(те), тоест не е бил Дев !)
Заебежка: За характеритистиките на тези полубожествени човешки същности ... можеш да прочетеш при Джайнизма ? :))
цитирай
18. magicktarot - Гет, благодаря ти отново за това страхотно
24.02.2012 13:35
описание на нещата и за новите и нестандартни гледни точки - точки, които са хем точки, хем неща, в процес на движение - не знам подходяща дума, за да го обясня!
С джанизма не съм се срещала много - благодаря ти и за тази насока!

Много интересно с визирането на бог Ра в думата "Разум" - аз си я обяснявах по друг начин - съвсем на български - "раз"=разбулване; т.е. - "разбулване на ума"="разум". Само че не ми е съвсем ясно едно - дали самият "ум" трябва да се отхвърли, т.е. дали самият той е "булото", или нещо друго го забулва и, за да се разкрие, е нужно това "разбулване", "разкриване=апокалипсис=откровение"...
цитирай
19. malkiatprintz - Именно, Меджик, сега трябва да се ...
24.02.2012 20:53
Именно, Меджик, сега трябва да се научим как да детронираме разума, но той се е вкопчил доста здраво. Успеем ли, много неща ще се променят към по-добро.
цитирай
20. get - - Бог или силата е предопределил ... Умът ! - няма нищо случайно в проВиденото от Него ?!
24.02.2012 21:40
malkiatprintz написа:
Именно, Меджик, сега трябва да се научим как да детронираме разума, но той се е вкопчил доста здраво. Успеем ли, много неща ще се променят към по-добро.

Siddhаrtha Gautama Buddha ... Сидхарта Готският(на саките-Гаяти(Славещи), чрез Словото) е Будител !!
- Но за да "Бъдем"(Сме=Арете) ... Буди - Това е акт на лично израстване - Поради това Сидхарта има епитети:
а) "sammаsambuddha" още и (ще го спелувам на български) - Сам-Себе ... Будя;
б) samyaksambuddha - (сам-Аз-себе) ... Будя !!?
Като обобщение ... това не само ми напомня но е едно към едно повторение на формулата "Саб-Азий", тоест ВОДЕЩО до достигане до собственото "Аз" ! - НЕ ИГНОРИРАНЕТО МУ !

- На пръв поглед изглежда ... звучи невероятно - разстоянията, които разделят и където се развиват тези идентични духовни Традиции са невъобразими ?!! - но факта е пред очите ни - Остава сами да си отговорим - а не да затваряме очи пред него и го игнорираме !?!

- Има ли нещо, което да ги свързва ... според мен Да ! - но в другият пост, ако има интерес :))

И това е вярно, като опит за обяснение на вълнуващият ни проблем(!):
malkiatprintz написа:
Много интересно с визирането на бог Ра в думата "Разум" - аз си я обяснявах по друг начин - съвсем на български - "раз"=разбулване; т.е. - "разбулване на ума"="разум". Само че не ми е съвсем ясно едно - дали самият "ум" трябва да се отхвърли, т.е. дали самият той е "булото", или нещо друго го забулва и, за да се разкрие, е нужно това "разбулване", "разкриване=апокалипсис=откровение"...

- Но за да направим това "махането на булото от Ума" ... ни предстои отново ... Подвиг :))
- Да се преборим с "Егото" си - казано с езика на християнството (да преборим "Седемте смъртни гряха" ... от които най-стришният и труден за преодоляване е ... гордоста от моята-твоята-НАШАТА "многоученост" :)) ?!!
Пак ще си повторя на глас - Ученият не е мъдрец ! - мъдреца не ще приеме да стане учител ? ... будител - Да ! - учител - Не ? :))) Компредо ? :))))

- Приключвайки само ще повторя казаното от акад. Лихачов за културата на пелагрите-перигари-арии-бугри-българи:“Българската държава на Духа се простира от Балтийско море до Тихия океан и от Северния ледовит до Индийския океан”.
от Гет ктист - брат в Задругата на РАзУМа
цитирай
21. gocho52 - "Аз знам, че нищо не знам"
24.02.2012 22:53
Сега научих ...буден съм.
Или беден...
цитирай
22. magicktarot - Re: :)
25.02.2012 11:06
Принце, дано! :)))

=

Гет, ще чакам поста ти по въпроса - определено ще има интерес! Само да добавя - не бива да се бъркат Ум и Аз - (визирам Сабазий, СамсамаБуда и т.н.) - Умът е инструмент, Аз-ът - е ясно какво е - СвръхАзът - също. И двете не са Ум. И още нещо - сякаш между нас има телепатия - на няколко пъти забелязвам, че пишеш за неща, с които се занимавам в дадения момент! Казвала съм ти го и друг път, но да повторя.:) Много интересно и това с акад. Дмитрий Лихачов! В гимназията нашата директорка беше много увлечена по него - май имаха някакви културни връзки, не помня - и доста сме го "дъвкали"! Не подозирах, че пак ще се сблъскам с това име, честно! Поздрави!

=

Георги, добрЮтру! :))) Беден идва от беда, богат - от бог... Богат си! :)
цитирай
23. get - Гет. . . ! Само да добавя - не бива да се ...
25.02.2012 22:59
magicktarot написа:
Гет ... ! Само да добавя - не бива да се бъркат Ум и Аз - (визирам Сабазий, СамсамаБуда и т.н.) - Умът е инструмент, Аз-ът - е ясно какво е - СвръхАзът - също. И двете не са Ум.
...


- Няма спор относно тези неща ... Да, те не са Ум !!
- Но тук възниква ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС (?) кое на кое е спрегнато(подчинено) ... Аз-ът на Ума или обратното ?!? Кое от кое, се предопределя ?!!!

- В тази връзка вероятно ще ни подпомогне едно нещо, което навремето го наричаха "ценностна система" ??! ... което пък кореспондира с Аз-ът, в личностен и социален аспект ?! ... Но какво все пак изгражда ... "пустото му" понятие АЗ ???

- От тук следва да разгледаме Аз-Ум ?!(в тяхната взаимна обусловенна връзка?) ... Ами, като прибавим и проблемното Его ! - Що е Его ? ... вероятно, когато се освободим от действието на последното постигаме състоянието Саба(себе)Аз(ий) ... тоест след, като се освободим от Егото си ... Азът ни постига състояние ОБЕКТИВНОСТ(по отношение на себе си и това, което е вън от нас) !! - Това е състоянието Сабазий-оСвободен, тоест това означава(т) при Сидхарта ... епитетите му !!

- Докато не си уясним настоящото ... малко трудно ще разберем - същностното при Пан(богът от Арка-Дия) ... защото той е аспект(част) от това, което при християнството се нарича Дух божий ! ... поне така мисля ?

от Гет ктист
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719018
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953