Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2011 12:39 - Литургията на Светия Дух сбъдва всички желания...
Автор: magicktarot Категория: Лични дневници   
Прочетен: 25695 Коментари: 65 Гласове:
38

Последна промяна: 18.05.2011 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Интересна, многопластова, многоизмерна и ... всичко по много е темата за Светия Дух. От години се занимавам с нея и дори, както често става синхронно, когато не се занимавам активно, се случва да добивам нова информация ей така, „от нищото”, но тук няма да правя разбаротки по нея. Иска ми се да разсъждавам върху изпълнението на желанията, но и това няма да правя... Ще цитирам някои неща за Свети Дух и който иска, ще си направи изводи и заключения, а защо не и нови открития...

    Започвам с Фрейзър, който в „Златната клонка” казва:

„...Така френските селяни били, а може би все още са убедени, че свещениците могат да изпълняват някакви особени ритуали – литургия на Свети Дух, чието въздействие било толкова чудотворно, че не можела да й се противопостави и Божията воля; колкото и прибързана и неподходяща да е молбата, бог бил принуден да даде онова, което му искали по този начин. Съзнанието на онези, които при изключителни моменти в живота са искали по този начин да превземат с атака царсвото божие, не свързвало ритуала с идеята за безбожие или непочитание.

     Свещениците обикновено отказвали да отслужат литургията на Светя Дух, но монасите, особено капуцините, имали славата, че се поддават с по-малко скрупули на молбите на тревожните и отчаяните. В тази принуда, която според католическото селячество свещеникът налагал на божеството, сякаш виждаме точно съответствие на властта, която древните египтяни приписвали на магьосниците.”

     Някои тълкуватели смятат, че Светият Дух е женският аспект на Бога. Мисля, че: Свети Дух = Премъдрост = София... Но най-вероятно е нещо много повече от един дуалистичен аспект, защото ето какво се казва в книга „Премъдрост Соломонова”, Библия:

     „Духът на Господа изпълня вселената и, понеже всичко обема, знае всяка дума. (1:7)

     Сега малко за смъртта и Духа, отново от Премъдрост Соломонова:

     „Бог не е създал смъртта и не се радва, когато гинат живите, защото той е създал всичко за битие и всичко в света е спасително: Няма пагубна отрова, няма и адово царство на земята. (1:13-14) Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие; ала по завист от дявола влезе в тоя свят смъртта, и я изпитват ония, които са от неговия дял. (2:23-24)

     А следващият цитат за премъдростта (т.е. Духа?) много напомня на някои физични открития, направени в последно време, а също така отново навежда на мисълта за прана, оргон и т.н. имена на „Универсалната енергия”:

     „Защото премъдростта е по-подвижна от всяко движение, и поради своята чистота през всичко преминава и прониква. Тя е дихание на Божията сила и чист излив на Славата Вседържителева, затова нищо осквернено не ще влезе в нея. Тя е отраз на вечната светлина, чисто огледало на действията на Бога.” (7:24-26)

     В „Деяния на Апостолите”, която книга още се нарича „Евангелие на Светия Дух” се казва, че тази същност не подбира кого надарява с даровете си – вярващи или невярващи, езичници или християни:

     „Докато Петър още говореше тия думи, Дух Светий слезе върху всички, които слушаха словото. А вярващите от обрязаните, които бяха дошли с Петра, се смаяха, че и върху езичниците се изля дарът на Светаго Духа; (Деяния 10:44-45)

     „Тогава си спомних думите на Господа, как той говореше: „Йоан кръщава с вода, а вие ще бъдете кръстени с Дух Светий. (Деян 11:16)

     И няколко думи в заключение. Какво включва тази литургия, за която говори Фрейзър? По неизвестни, но видими причини, това не се знае официално. Имам някои подозрения и предположения, но няма да ги изказвам. Само ще цитирам една молитва, която, според мен, може да се изказва от всеки, който по една или друга причина „търси общение” със Светия Дух:

Молитва на Соломон за Св. Дух:

„...аз се обърнах към Господа и Нему се молих и думах от все сърце: Боже на отците и Господи на милостта, който си направил всичко със Словото Си, и който си устроил с премъдростта си човека, за да владее над създадените от теб твари и да управлява света свято и справедливо, и с душевна правота да върши съд! Дарувай ми приседналата до Твоя престол Премъдрост и недей ме отхвърля изсред децата си, защото аз съм Твой раб и син на Твоята рабиня, човек немощен и кратковременен по живот и слаб да разбера съд и закони”  (Премъдрост 9:1-5)

 




Гласувай:
39



1. stela50 - Прочетох с интерес написаното ...
18.05.2011 13:00
Опитах се да си припомня и останалото в спомените ми от "Златната клонка ".
Да ,всеки сам трябва да направи своите изводи и преценки .
Поздрави за постинга ,magicktarot !
цитирай
2. magicktarot - Радвам е, че ти харесва, Таня!
18.05.2011 13:30
stela50 написа:
Опитах се да си припомня и останалото в спомените ми от "Златната клонка ".
Да ,всеки сам трябва да направи своите изводи и преценки .
Поздрави за постинга ,magicktarot !


Информацията от Фрейзър за Свети Дух ми попадна "случайно" преди няколко години и я записах в дневника си.:) Аз тогава търсех нещо съвсем друго при него. Доколкото си спомням - понеже в момента Клонката не е при мене - нямаше повече неща за Светия Дух. Поздрави!:)
цитирай
3. evrazol - защото аз съм Твой раб и син на Твоята ...
18.05.2011 14:30
защото аз съм Твой раб и син на Твоята рабиня, човек немощен и кратковременен по живот и слаб да разбера съд и закони

Ами че то толкова стига - Мъдрост да разбереш съд и закони. Колкото пъти човек поиска такова нещо - трябва да му бъде дадено.

Благодаря:)
цитирай
4. babaelenica - Чета и си мисля...
18.05.2011 15:22
Дали неподготвени по религия могат да вземат отношение?
От друга страна смятам, че малцина са просветени.
Та за Мъдростта иде реч.
Ако сам не се сдобиеш (понякога с горчивината и болката от допуснатите грешки), никой не ще ти помогне.
Казано е - насила можеш само да вземеш.
цитирай
5. darcy - Доста сложни материи разглеждаш, Маджик
18.05.2011 15:36
Блог.бг далеч не е мястото, където бих предположила, че ще чета такива сериозни христологични проблеми.
Да си призная изобщо не я помня тази "Златна клонка", а теорията за женския аспект на Светия Дух ми стои несериозно. Ако приемем, че има женски аспект или по-точно, че има женска страна, това не е ли Божията майка?
Светият Дух е част от цялото, която не би трябвало да има собствено влияние извън това цяло.

Абе, много философска тематика, трябва да се настройвам ако реша да пиша сериозно по нея.

Поздрави и хубав ден!
цитирай
6. get - - :))) - Без всяко предизвестие и подготовка ни хвърляш в дълбокото, пък и не ...
18.05.2011 16:05
... искаш да кажеш "всичко", което знаеш ??!
magicktarot написа:
И няколко думи в заключение. Какво включва тази литургия, за която говори Фрейзър? По неизвестни, но видими причини, това не се знае официално. Имам някои подозрения и предположения, но няма да ги изказвам.

- Тогава да допълня с още "материал" ... за размисъл ?!
"Марк - 3:28 Истина ви казвам, че всичките грехове на човешките синове ще бъдат простени и всичките хули, с които биха богохулствали;
29 но ако някой похули Светия Дух, за него няма прошка до века, а е виновен за вечен грях; "

"Иоан 6:63 Духът е, който дава живот; плътта нищо не ползва. Думите, които ви говоря, са дух и живот."

- И-и-и според мен - най-важното !!?
"Матей 12: 31 Затова ви казвам: всеки грях и хула ще се прости на хората; но хулата против Духа няма да се прости.
32 И ако някой каже дума против Човешкия син, ще му се прости, но ако някой говори против Светия Дух, няма да му се прости нито в този свят, нито в бъдещия.
33 Или направете дървото добро и плода му добър, или направете дървото лошо и плода му лош; защото от плода се познава дървото."

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
7. magicktarot - 3. harta, чудесен и много верен коментар, благодаря ти! Много се смях ...:)))
18.05.2011 16:52
Но все пак Фрейзър споменава "молбите на тревожните и отчаяните" - т.е. не става дума да се иска от Светия Дух нещо, което би се искало от Златната рибка. Аз го тълкувам, че селяните са искали примерно да се излекува някой безнадеждно болен и пр. и пр.

За българина - може и така да разсъждава за акъла и парите, но съм убедена, че колкото и пари да получи човек без акъл - нищо няма да направи... И може би Рибката също го знае това - и затова знае и кой да предпази ... Защото парите са и опасни (понякога)...
цитирай
8. magicktarot - И аз ти благодаря, Евразол!
18.05.2011 16:54
evrazol написа:


Ами че то толкова стига - Мъдрост да разбереш съд и закони. Колкото пъти човек поиска такова нещо - трябва да му бъде дадено.

Благодаря:)


Казано е - поискай и ще ти бъде дадено. Особено ако знаеш какво да поискаш... Поздрави!:)
цитирай
9. magicktarot - Привет, Ели!
18.05.2011 17:00
babaelenica написа:
Дали неподготвени по религия могат да вземат отношение?
От друга страна смятам, че малцина са просветени.
Та за Мъдростта иде реч.
Ако сам не се сдобиеш (понякога с горчивината и болката от допуснатите грешки), никой не ще ти помогне.
Казано е - насила можеш само да вземеш.


Наистина, за да вземеш отношение е добре да имаш представа от религиозните постулати, но от друга страна - струва ми се, че Светия Дух, ако приемем че съществува такова "нещо" - е валиден за всички - независимо дали знаещи или незнаещи... Иначе няма смисъл от Него/Нея...
За житейската мъдрост - струва ми се, че за нея говориш - съм съгласна с тебе напълно. Но Светия Дух, разглеждан като Мъдрост, е нещо повече от житейска мъдрост - и зависи от самия човек дали би могъл да получи някой от даровете на тази Мъдрост (защото те се получават най-често изведнъж, не зависят от възрастта и опита на човека)... Поздрави!:)
цитирай
10. magicktarot - 6. darcy , Дарси, наистина е дълбока темата,
18.05.2011 17:08
но аз не искам да се задълбаваме в богословски казуси и пр., а просто да споделя това за литургията.:) Може пък някой "случайно" да сподели нещо интересно във връзка с това, кой знае? ;)
"Златната клонка" е обширно и знаково антропологично изследване на митовете на много народи за определени богове и пр. и пр. Тя е класика в жанра. Светият Дух не се разглежда там - това, което цитирах е май почти единственото споменаване на тази "същност".
Не знам защо ти звучи несериозно предположението за женска същност на Свети Дух - тук става дума за Троицата. Някои изследователи смятат, че не е възможно Троицата, съответно Бога, да се състои само от мъжки същности. Когато настъпва патриархат обаче, всичко женско е премахнато от основните канонико-религиозни постулати. Въпрос на теория. Кое е истината - както казваш, ние тук в блога надали ще решим - а и на най-висше ниво не може да се реши това засега... Поздрави!:)
цитирай
11. magicktarot - Гет, благодаря ти за допълненията! :)
18.05.2011 17:15
Понякога човек може да получи "просветление" и само при прочитането на нещо - дори да му е непонятно, или само при чуването на определен звук... И този, който получи това просветление не може да обясни с думи какво е това и т.н. Не че аз съм получила такова нещо де :))), но в случая ми се струва, че навремето, когато разбрах за тази литургия, сякаш бях "на границата"... Мисълта ми е, че понякога човек не знае към "кого" да се обърне за помощ. С текста искам донякъде да дам просто идея... :)
цитирай
12. ketcakuatl - Цъ..
18.05.2011 18:02
Твърдо не вярвам в светата троица, а пък и в другите религии. Парлама! Съществува някаква висша сила - да. Но всичките тези представи, постулати, богоявления, заповеди, забрани и пр. са си измислени от хората. За тяхно удобство и мечтано добруване. Нищо вярно никъде.
цитирай
13. get - - Правилно ли разбирам това, което вкарваш(търсиш) зад думичката литургия !
18.05.2011 18:05
- Някакъв своебразен похват, техника, умение, качество ... което трябва да научиш ?
magicktarot написа:
Понякога човек може да получи "просветление" и само при прочитането на нещо - дори да му е непонятно, или само при чуването на определен звук... И този, който получи това просветление не може да обясни с думи какво е това и т.н. Не че аз съм получила такова нещо де :))), но в случая ми се струва, че навремето, когато разбрах за тази литургия, сякаш бях "на границата"... Мисълта ми е, че понякога човек не знае към "кого" да се обърне за помощ. С текста искам донякъде да дам просто идея... :)


- Мисля, че ако тръгнем в тази посока ... няма да стигнем до никъде ??!
- За мен духът си е сила ... напрегнатост на информационното поле към, което ни е се стремим да влезем да сме в хармония с него !
Защото казано е ! - Който има "уши" ще чуе, "очи" ще види ... "сърце" ще разбере !!
- Май надценяваме "литургията" ? - има и др. интересни неща ... но-о ! - едно по едно ?! :))

от Гет "ктист" - брат в Задругата на Силата ?!
цитирай
14. анонимен - Олеле майко, пак ли глупости. Сега ...
18.05.2011 19:27
Олеле майко, пак ли глупости. Сега пък светия дух....Мислех, че сме я закрили тая тема до коледа, но ако искаш мога да нахвърлям няколко постинга по въпроса с обезумяването.
цитирай
15. razkazvachka - Фрейзър е зад гърба ми - ама не го бях чела до там чак - сега ми стана любопитно -
18.05.2011 19:49
философите непрекъснато са търсели в свещените книги онова, което ги прави такива - в случая -
духът, който осенява и вярващите, и езичниците -
последователите на Алах пък вярват, че когато тръгне да спасява душите, ще загребва с голямата си ръка всички, които се обърнат към него - много подобно на цитираното горе описание на милостта на духа... защото богът отец е жесток или по-скоро - недостъпен за всички
цитирай
16. анонимен - А колко дявола могат да се съберат на ...
18.05.2011 20:05
А колко дявола могат да се съберат на върха на една игла? Средновековие...
цитирай
17. darcy - Женската същност
18.05.2011 20:16
magicktarot написа:


Не знам защо ти звучи несериозно предположението за женска същност на Свети Дух - тук става дума за Троицата. Някои изследователи смятат, че не е възможно Троицата, съответно Бога, да се състои само от мъжки същности. Когато настъпва патриархат обаче, всичко женско е премахнато от основните канонико-религиозни постулати. Въпрос на теория. Кое е истината - както казваш, ние тук в блога надали ще решим - а и на най-висше ниво не може да се реши това засега... Поздрави!:)


е представена от Божията майка, доколкото аз съм чела.

Просто изказвам мнение, не че ми се спори ;-)
цитирай
18. magicktarot - 16. анонимен, как му измери температурата на погледа ми?:)))
18.05.2011 22:39
анонимен написа:
Този студен син поглед, независимо усмивката, не ми говори за Светия дух.

Поздрави! В блогов дух!


Поздрави и на тебе, На когото погледите говорят (малко в индианска традиция) ! :)
цитирай
19. magicktarot - Дали е висша сила, дали е нещо друго - това са само думи, Димитре!:)
18.05.2011 22:42
ketcakuatl написа:
Твърдо не вярвам в светата троица, а пък и в другите религии. Парлама! Съществува някаква висша сила - да. Но всичките тези представи, постулати, богоявления, заповеди, забрани и пр. са си измислени от хората. За тяхно удобство и мечтано добруване. Нищо вярно никъде.


Френските селяни, които Фрейзър цитира, също не вярват по "религиозно-каноничен" начин, най-малкото, защото не са запознати с теологията, с доктрините, дори не могат да четат... Но и те вярват в нещо - и просто използват свещенослужителите, за да си вършат работата - и да вземат, каквито могат облаги, от тази "висша сила". Поздрави!:)
цитирай
20. magicktarot - Ааа, Кушеле, аз нищо не закривам! :)))) Да не сме на щанд на панаира?!:)
18.05.2011 22:45
kushel написа:
Олеле майко, пак ли глупости. Сега пък светия дух....Мислех, че сме я закрили тая тема до коледа, но ако искаш мога да нахвърлям няколко постинга по въпроса с обезумяването.


Тук не става дума за християнство само - нещата са смесени. Християнските възгледи и понятия са просто работни такива - защото са ни най-близки за разбиране. Т.нар. Свети Дух е нещо, което го е имало и има мнооого преди християнството... И преди времето дори.
цитирай
21. magicktarot - Гет, и така, както казваш възприемам литургията,
18.05.2011 22:51
get написа:
- Някакъв своебразен похват, техника, умение, качество ... което трябва да научиш ?

- Мисля, че ако тръгнем в тази посока ... няма да стигнем до никъде ??!
- За мен духът си е сила ... напрегнатост на информационното поле към, което ни е се стремим да влезем да сме в хармония с него !
Защото казано е ! - Който има "уши" ще чуе, "очи" ще види ... "сърце" ще разбере !!
- Май надценяваме "литургията" ? - има и др. интересни неща ... но-о ! - едно по едно ?! :))

от Гет "ктист" - брат в Задругата на Силата ?!


и като ритуал, който, кой знае защо, отдавна не се изпълнява от духовенството. А може би би могъл да върши работа, да не кажа - чудеса? Просто дори се чудя - дали нарочно, по някаква причина, не сме игнорирали т.нар. Свети Дух? Или Той/Тя се е отрекъл постепенно от нас? Или и двете?
цитирай
22. magicktarot - Точно казано за недостъпността на Отеца, Разказвачке!
18.05.2011 22:55
razkazvachka написа:
философите непрекъснато са търсели в свещените книги онова, което ги прави такива - в случая -
духът, който осенява и вярващите, и езичниците -
последователите на Алах пък вярват, че когато тръгне да спасява душите, ще загребва с голямата си ръка всички, които се обърнат към него - много подобно на цитираното горе описание на милостта на духа... защото богът отец е жесток или по-скоро - недостъпен за всички


Цитатите от Библията не са дадени от Фрейзър. Просто литургията на Свети Дух, която цитирам при него, ме накара да потърся и в библейските текстове някои потвърждения и изобщо - да се задълбая в тази "същност" - Светия Дух... Всъщност - той дава даровете, каквито и да са те... Поздрави!:)
цитирай
23. magicktarot - Дарси, и аз не мисля да спорим, просто обменяме мнения.:)
18.05.2011 22:59
darcy написа:


Женската същност
е представена от Божията майка, доколкото аз съм чела.

Просто изказвам мнение, не че ми се спори ;-)


Ново за мен е, че Дева Мария е част от Бога и е женския му аспект... Всъщност, тя никъде не е обожествена - поне не в християнството. Света - да, но богиня - не... Не знам откъде си решила така...

цитирай
24. magicktarot - 20. harta , и аз съм голям върл фен на Хокинг, но той не е бог все пак:)
18.05.2011 23:05
harta написа:
В най-новите си коментари Стивън Хокинг твърди, че не е нужно да се намесва Създателят, за да бъде обяснено възникването на Вселената. Ако е така, то под съмнение е: „В началото Бог създаде небето и земята”, а от там и Отец и Син и Светия дух. И още много други неща са под съмнение.
http://www.dnes.bg/science/2011/05/16/stivyn-hoking-niama-rai-tova-e-izmislica-za-strahlivite.118810


Преди години той твърдеше, че ще обясни Бога - сега го е обърнал на 180 градуса - защото явно не може да го обясни... Лошото е, че има слухове, че Хокинг е откраднал доста от идеите си от един велик учен българин... Може би вече българинът не допуска току-така да му се крадат идеите - и оттам - обръщането на 180 градуса?

Не знам нищо за Създателя, но никое учение, доктрина и т.н. не казва, че Създателят е създал Светия Дух...
цитирай
25. rustam - Макар и да е ключова дума в заглавието
18.05.2011 23:50
"литургия" като интерпретация просто липсва в текста.
По същество Светаталитургия представлява едно своеобразно пресъздаване на Последната вечеря на Исус. Това е смисълът й. Завършващ със Свето причастие, подобно и раздялатя на Исус със земния живот. "За мой помен" казва човекът Христос.
Така че...литургия за Свети дух от гледна точка на истинската вяра е безсмислие.
Литургията е свенодействие, сворзано с жертвата на Исус
цитирай
26. magicktarot - Рустам, тук цитирам великия Фрейзър, съмнявам се той да говори безсмислици...
18.05.2011 23:58
Литургията не е само това, което казваш, ето малко от уикито, а който иска може да си провери по-обстойно от други източници.

"Литургията (от старогръцкото λειτουργία, „обществено дело“) е християнско богослужение, при което се освещават светите дарове. Християнската литургия е заимствана от ритуалите в еврейската религия, но има и абсолютно нови черти, тъй като възпроизвежда моменти от живота и жертвата на Иисус Христос. Литургията в православното християнство е различна както от тази в католическия свят, така и от протестантската. Първото понятие на "ЛИТУРГИЯ" е вид данък в древногръцките градове,с който се облагали гражданите,чужденците и освободените роби,притежаващи имущество,оценено на три и повече таланта. Данъкът се използувал за покриване на разходите при провеждане на театрални и музикални състезания,гимнастически съревнования и за пратениците на религиозни празненства.Такъв извънреден данък е насочен и за съоръжаването на военни кораби-триери."

Фрейзър в случая говори за някаква католическа практика, която, както е видно, и преди се е провеждала изключително рядко. В наше време, предполагам, съвсем не се прави...
цитирай
27. rustam - Маджик,
19.05.2011 00:08
извинявай, но като видя да ми цитират "уикито" и се щипвам по бузата.
Само пример - във въпросното уики твърдят, че прословутият Вълчан войвода е живял 76 години, при безспорни доказателства, че е сколасал 105.
Освен това, текстът, цитиран от тебе проследява етимологията на думата. Не и нейния сакрален смисъл.
Описаното от Фрейзър е форма на някаква ерес. Няма да се учудя, ако въпросните "селяни" са наследници на катарите.
цитирай
28. magicktarot - Рустаме, от уикито най-бързо се копира и намира,
19.05.2011 00:15
rustam написа:
извинявай, но като видя да ми цитират "уикито" и се щипвам по бузата.
Само пример - във въпросното уики твърдят, че прословутият Вълчан войвода е живял 76 години, при безспорни доказателства, че е сколасал 105.
Освен това, текстът, цитиран от тебе проследява етимологията на думата. Не и нейния сакрален смисъл.
Описаното от Фрейзър е форма на някаква ерес. Няма да се учудя, ако въпросните "селяни" са наследници на катарите.


Това, което цитирам, знам, че е вярно, не е някоя глупост, писана от пияни хулигани (има и такива статии в уикито). Капуцините не са еретици, предполагам знаеш. Те са си признат католически орден. Възможно е практиката "литургия на Свети Дух" да е форма на ерес, така е, но защо капуцини са я изпълнявали? А и да е ерес (макар да не ми прилича на богомило-албигойско-катарска), какво от това? Ще добавя, че Фрейзър не е богослов-католик - а учен, който изследва всякакви видове вери, митове, религии и т.н. и ги съпоставя.
цитирай
29. rustam - Чел съм "Златната клонка"
19.05.2011 00:24
още прпеди 30 години, знам кой е Фрейзър и не споря, че е описал добръсъвестно това, за което говориш.
Той е един от последните енциклопедисти в сферата на културологията.
обаче, забележи ..."свещениците обикновено!!! отказвали" Това е достатъчно. Без съмнение измежду капуцините, както и из другите ордени винаги е имало и конформисти.

ЛИТУРГИЯ - в сакралния смисъл на християнската вяра, значи - ПОМЕН! Това исках да ти кажа - Помен за Богочовека (Сина)
цитирай
30. rustam - ПП
19.05.2011 00:33
Междувпрочем точно катарите отричат яростно "изкуплението на греховете", "кръста" и служенето на Литургията като признание за жертвата на Исус.
цитирай
31. magicktarot - Така е, отказвали са, но явно има "нещо" в този ритуал,
19.05.2011 00:35
най-малкото са го знаели - това е достатъчно. Откъде са знаели за него? Това е риторичен въпрос, просто навежда на мисли...

Ето още малко (пак от същата статия от уикито:))) за свещения смисъл на литургията:

Литургията на верните представлява страданията, смъртта и възкресението на Христос. Причастяването или извършването на Евхаристията, която е в самия край, е едно от седемте църковни тайнства. При него неведомо за хората хлябът и виното се превръщат в Тяло и Кръв Христови и човекът, приемайки ги, се единява с Христовото Тяло, т.е. приема в себе си част от Божествената същност. Теософите смятат, че чрез тайнството евхаристия човекът се обожава. (За първия обожен човек се смята св. Дева Мария, която е приела обожението чрез Светия Дух, а православните християни могат да се обожат чрез приемане на тайнството Евхаристия. Самата дума Причастяване обяснява смисъла на Евхаристията - приобщаване, приемане на част от божието тяло, което съответства на носенето на Божията искра в човека. Затова този толкова тържествен акт изисква специална подготовка на душата и тялото, която се изразява преди всичко в ревизиране на отношенията с другите и на мислите за тях, покаяние и след това в телесен пост, чрез който човекът се лишава доброволно от животинска храна и се храни умерено. Православната Църква приема, че децата до седем години нямат грехове и поради тази причина те се причастяват, без да са постили. Бременните и болните са освободени от телесен пост. За да се извърши Литургия е желателно освен свещеника да присъства поне още един човек в църквата, който символизира целия християнски свят, т.е. цялата вселенска Църква.
В по-широк смисъл „литургия“ може да се употреби и за богослужения в други религии, извършвани при предварително фиксиран ритуал и събиране на общността.
цитирай
32. magicktarot - Да, но в случая селяните са искали да се отслужва литургия - т.е. явно не са катари...
19.05.2011 00:37
rustam написа:
Междувпрочем точно катарите отричат яростно "изкуплението на греховете", "кръста" и служенето на Литургията като признание за жертвата на Исус.


А за кръста нищо не се споменава. Извън темата - катарите не почитат кръста, защото според тях не може да се почита нещо, на което е загинал Иисус Христос - все едно да почитаме атомната бомба, примерно. Има логика, като се замислиш...
цитирай
33. rustam - Ееее, спор няма - логика има
19.05.2011 00:47
ама е от онази "логика" - лесната, дето е в две измерения.Катарите отричат и "изкуплението на греховете". Забележи! Всъщност изкуплението е смисълът на черковната литургия
Основната ти грешка, според мене, е че смесваш Свети Дух и служенето на Литургия на Свети дух. Това е все едно като....да кажеш, че след като има черкви и светци, значи, че Баба Ванга е светица и построеното на Рупите е черква. Не са. нито едното, нито другото.
Така и Литургия на Свети Дух е нещо, което носи безсмислие. Можеш ли да правиш помен за Духа???
цитирай
34. tili - Смешно е да се мисли, че християнството се е пръкнало на гола
19.05.2011 00:50
поляна! Естествено, че в религиозните вярвания има последователност и развитие.
И не вярвам някой да отрича, че всичко е "от Духа". Дори атеистите. А това за родовете - цялостната личност съдържа и двата в себе си. Справка за психолози - "Еон" на Юнг:)))
цитирай
35. magicktarot - Ааа, разбрах най-сетне какво имаш предвид!:)
19.05.2011 00:55
В случая явно "литургия" е употребено като по-общо понятие - като понятие за ритуал, не помен. Както го пишат в уикито : "В по-широк смисъл „литургия“ може да се употреби и за богослужения в други религии, извършвани при предварително фиксиран ритуал и събиране на общността."

В крайна сметка, Фрейзър описва явно неграмотни френски селяни, за които всеки един риуал се е наричал литургия, защото така са им казали в църквата - мястото, откъдето единствно са можели да черпят знания...
цитирай
36. magicktarot - Напълно съм съгласна с тебе, Тили!
19.05.2011 01:01
tili написа:
Смешно е да се мисли, че християнството се е пръкнало на гола поляна! Естествено, че в религиозните вярвания има последователност и развитие.
И не вярвам някой да отрича, че всичко е "от Духа". Дори атеистите. А това за родовете - цялостната личност съдържа и двата в себе си. Справка за психолози - "Еон" на Юнг:)))


С изключение на едно - че няма отричащи Духа. Дори сред коментиралите в този постинг има отричащи.:))) Цялостната личност съдържа и двата рода, какво остава за Бога, така е... :)))
цитирай
37. vmir - Интересно!
19.05.2011 09:19
Хули срещу Господ ще се простят, но не и срещу Светия Дух, казва Библията.
цитирай
38. darcy - Ново за мен е, че Дева Мария е ...
19.05.2011 10:03
magicktarot написа:


Ново за мен е, че Дева Мария е част от Бога и е женския му аспект... Всъщност, тя никъде не е обожествена - поне не в християнството. Света - да, но богиня - не... Не знам откъде си решила така...



За мариологическия въпрос чувала ли си? Това е течение или по-точно разбиране в христологията, според което на Божията майка се отрежда доста сериозно място. На втория Никейски събор 787г. тя е поставена над всички светци - на тях се дължи само почитание, на Девата се дължи свръхпочитание.
Малко известен факт е, явно.

цитирай
39. sande - Поздрави на magicktarot за интересния постинг и за просвещението, от което някои от нас имат нужда..
19.05.2011 10:48
Защото дълго време ни водеха из пустинята и до никъде не стигнахме, най-малко до Храма, даже не знаем как да се прекръстим и да се помолим като хора християни.
цитирай
40. get - - Не искам да звуча, като надут всезнайко-самохвалко !:(( - Но отговора го има ...
19.05.2011 11:35
... зачети се в книгите, освободи се от предварителните си нагласи и предубеждения ... и-и-и ... ???! :)))
magicktarot написа:
get написа:
- Някакъв своебразен похват, техника, умение, качество ... което трябва да научиш ?

- Мисля, че ако тръгнем в тази посока ... няма да стигнем до никъде ??!
- За мен духът си е сила ... напрегнатост на информационното поле към, което ни е се стремим да влезем да сме в хармония с него !
Защото казано е ! - Който има "уши" ще чуе, "очи" ще види ... "сърце" ще разбере !!
- Май надценяваме "литургията" ? - има и др. интересни неща ... но-о ! - едно по едно ?! :))

от Гет "ктист" - брат в Задругата на Силата ?!


и като ритуал, който, кой знае защо, отдавна не се изпълнява от духовенството. А може би би могъл да върши работа, да не кажа - чудеса? Просто дори се чудя - дали нарочно, по някаква причина, не сме игнорирали т.нар. Свети Дух? Или Той/Тя се е отрекъл постепенно от нас? Или и двете?


- Дерзай момиче - не знаеш колко си близко да откриеш, не техники или магии а-а-а ... живото и непосредствено действие на Духа !!

- С уважение и желание да помогна !

от Гет ктист - брат в задругата на Силата !?!
цитирай
41. vladun - Всяка божа твар има право да получи ...
19.05.2011 11:38
Всяка божа твар има право да получи даровете му, защото Бог е справедлив и всемилостив!
Много харесах тезата ти, Соня, поздрави!:)))
цитирай
42. balkanec - Това не е някакъв апарат
19.05.2011 12:44
да му натиснеш копчето и да изпълнява команди. Писаното в "Златната клонка" е дивно суеверие и невероятна глупост.
Най-добрия начин да накараш Бога да не направи нещо е да опиташ изнудване. Не че всички не сме пробвали, но досега никой не е успял да го изнуди.
Тия щуротии идват от поповете, защото те са като политиците - обещават щяло и нещяло, за да лапат. На поповете мястото не им е между християните, а някъде при индийските факири.
цитирай
43. get - - Принципно сте прав vladun !! - но-о-о ...
19.05.2011 18:02
vladun написа:
Всяка божа твар има право да получи даровете му, защото Бог е справедлив и всемилостив!
Много харесах тезата ти, Соня, поздрави!:)))


... народът ни го е казал много точно ! - Бог дава, но в кошара не вкарва !!

- С уважение !

от Гет ктист - брат в задругата на Силата ?!
цитирай
44. morningstar1 - Моето мнение...
20.05.2011 02:52
...ще го основа на познанието, което ни дава Библията относно Святия Дух. :))

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаем е, че Святия Дух е Личност, а не безлична сила. Второто важно нещо е, че Святият Дух е Бог.

А това разбира се си е жива фантастика :

„...Така френските селяни били, а може би все още са убедени, че свещениците могат да изпълняват някакви особени ритуали – литургия на Свети Дух, чието въздействие било толкова чудотворно, че не можела да й се противопостави и Божията воля; колкото и прибързана и неподходяща да е молбата, бог бил принуден да даде онова, което му искали по този начин. "

Никой никога не е могъл, може, или ще може да контролира Святия Дух.

Духът може да си служи с нас и да ни контролира както Му е угодно, но обратното е абсолютно невъзможно.

Съгласна съм и с това което е казал Балканец:

"Това не е някакъв апарат да му натиснеш копчето и да изпълнява команди. Писаното в "Златната клонка" е дивно суеверие и невероятна глупост.
Най-добрия начин да накараш Бога да не направи нещо е да опиташ изнудване."

Поздрави! :))
цитирай
45. magicktarot - Привет, Вмир!
20.05.2011 09:01
vmir написа:
Хули срещу Господ ще се простят, но не и срещу Светия Дух, казва Библията.


Да, най-вероятно това не е случайно... Поздрави!:)
цитирай
46. magicktarot - Привет, Дарси! Това за Дева Мария е особено застъпено в католичеството...
20.05.2011 09:06
darcy написа:


За мариологическия въпрос чувала ли си? Това е течение или по-точно разбиране в христологията, според което на Божията майка се отрежда доста сериозно място. На втория Никейски събор 787г. тя е поставена над всички светци - на тях се дължи само почитание, на Девата се дължи свръхпочитание.
Малко известен факт е, явно.



Но, пак повтарям, тя не е обявена за Бог, нито за аспект от Него... Поздрави!:)

П.П. Това, че не е обявена от църквата нищо не значи, разбира се! Аз лично съм склонна да я възприемам като част от Бога, като женския чу аспект, но в случая съм се спряла на Свети Дух, който май е различен от Дева Мария. Свети Дух е еретичната София, така поне казват...
цитирай
47. magicktarot - Првет, Санде!:) Благодаря ти за хубавите думи!
20.05.2011 09:08
sande написа:
Защото дълго време ни водеха из пустинята и до никъде не стигнахме, най-малко до Храма, даже не знаем как да се прекръстим и да се помолим като хора християни.


Храма, външният, е път към нашия Вътрешен Храм, и наистина - ако не знаем къде е външния и как да се държим в него - за вътрешния съвсем нищо няма да знаем... Поздрави!:)
цитирай
48. magicktarot - Гет, благодаря ти много за тези насърчителни думи!!!
20.05.2011 09:11
get написа:
... зачети се в книгите, освободи се от предварителните си нагласи и предубеждения ... и-и-и ... ???! :)))

- Дерзай момиче - не знаеш колко си близко да откриеш, не техники или магии а-а-а ... живото и непосредствено действие на Духа !!

- С уважение и желание да помогна !

от Гет ктист - брат в задругата на Силата !?!


И за желанието за помощ! Вярвам, че дори само желанието действа в този свят и предизвиква благоприятни неща. То дори е основното! Поздрави!:)

цитирай
49. magicktarot - Благодаря ти, Владимире! :)
20.05.2011 09:13
vladun написа:
Всяка божа твар има право да получи даровете му, защото Бог е справедлив и всемилостив!
Много харесах тезата ти, Соня, поздрави!:)))


Дай Боже да е така за всички! Поздрави!:)
цитирай
50. magicktarot - Балканец, дали "караш Бог да прави нещо" или "го караш да прави нищо" - е едно и също за Него...
20.05.2011 09:17
balkanec написа:
Това не е някакъв апарат да му натиснеш копчето и да изпълнява команди. Писаното в "Златната клонка" е дивно суеверие и невероятна глупост.
Най-добрия начин да накараш Бога да не направи нещо е да опиташ изнудване. Не че всички не сме пробвали, но досега никой не е успял да го изнуди.
Тия щуротии идват от поповете, защото те са като политиците - обещават щяло и нещяло, за да лапат. На поповете мястото не им е между християните, а някъде при индийските факири.


не знам дали го разбираш това. Ако го схващаш, ще разбереш, че не мисля, че Свети Дух е машинка с копче, което като се натисне сбъдва желания...:)
Твърде крайно е мнението ти за духовенството. Не е добре всичко да се слага под един знаменател... Но това си е твое право...
цитирай
51. magicktarot - Привет, Морнингстар1!:) Благодаря ти за мнението!
20.05.2011 09:24
morningstar1 написа:
...ще го основа на познанието, което ни дава Библията относно Святия Дух. :))

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаем е, че Святия Дух е Личност, а не безлична сила. Второто важно нещо е, че Святият Дух е Бог.

А това разбира се си е жива фантастика :

„...Така френските селяни били, а може би все още са убедени, че свещениците могат да изпълняват някакви особени ритуали – литургия на Свети Дух, чието въздействие било толкова чудотворно, че не можела да й се противопостави и Божията воля; колкото и прибързана и неподходяща да е молбата, бог бил принуден да даде онова, което му искали по този начин. "

Никой никога не е могъл, може, или ще може да контролира Святия Дух.

Духът може да си служи с нас и да ни контролира както Му е угодно, но обратното е абсолютно невъзможно.

Съгласна съм и с това което е казал Балканец:

"Това не е някакъв апарат да му натиснеш копчето и да изпълнява команди. Писаното в "Златната клонка" е дивно суеверие и невероятна глупост.
Най-добрия начин да накараш Бога да не направи нещо е да опиташ изнудване."

Поздрави! :))


Аз никъде не твърдя, че Свети Дух е безлично "нещо". Напротив, изказвам предположения, че той/тя е София, Мъдростта... Но, подчертавам, само предположение, не твърдо убеждение!

И на теб като на балканец ще кажа: цитатът от Фрейзър е само за схематизиране на ритуал, който се е изпълнявал и е "вършел работа". Как точно и защо - не мога да знам, това са неведоми Божии неща. Както не мога да знам защо при вземане на причастие нафората и виното се превръщат в плът и кръв Христова... Като се замислиш - принципът е един... Поздрави!:)
цитирай
52. magicktarot - Гет, така е! Дай Боже да ни даде сили, за да се справим!
20.05.2011 09:25
get написа:

... народът ни го е казал много точно ! - Бог дава, но в кошара не вкарва !!

- С уважение !

от Гет ктист - брат в задругата на Силата ?!


И осъзнаем!:)
цитирай
53. get - - Близо сто години преди Анщайн са правени опити за се обясни същността на Света ...
20.05.2011 19:03
... който ни заобикаля !
magicktarot написа:
get написа:

... народът ни го е казал много точно ! - Бог дава, но в кошара не вкарва !!

- С уважение !

от Гет ктист - брат в задругата на Силата ?!


И осъзнаем!:)


- Много е интересно сравнението на един граф французин меломан и физик !
Той говори, че същноста му е като едно един опус ... музикална симфония. Тоест вълни ... картезианците биха ти обяснили че звъкут е вълна, която се разпространява във въздуха и ... до толкова. Но той бяга от това мъртво обяснение и казва, че света е като музикална творба написана от гениален композитор а дирижирана от гениален диригент.
- Бог е твореца(композитор) Духът е диригента ! Вторият няма веществен характер, той е волята ... силата която изпълнявайки тази великолепна творба в същото време я организира.
- Вторият въпрос вече е това - доколко ние сме успели да изградим сетива-та (си) и способност да възприемем този грандиозен спектакъл изпълняван от ... Бог чрез Дух ??!
- Човешките думи (а още повече понятия) са бедни, за да ни дадат приблизителна представа на това, което се опитвам да предам ! - Извинете ме !!:(((

- С уважение и желание да помогна !

от Гет ктист - брат в задругата на Силата !
цитирай
54. magicktarot - Привет, Гет! Красиво описание! :)
22.05.2011 00:28
Композитор и и диргент... Не се сещам кой е този физик и меломан, но е страхотен! Сетих се обаче за "музиката на сферите" на Питагор...

Поздрави и благодаря ти!
цитирай
55. morningstar1 - .
22.05.2011 01:17
Ако Святия Дух е личност и Бог ( а Той Е), то тогава е наивно да мислим, че някакъв си там ритуал, литургия или каквото и да е, би могло да принуди Духа да стори нещо, само защото човеците са пожелали това. Нали разбираш, че това е невъзможно :)))
Бог не може да бъде принуден за нищо, или притиснат до ъгъла от нещо, за да изпълни нечие желание.

Радвам се, че не смяташ Духа за безлична сила!!
Поздрави!
цитирай
56. magicktarot - Морнингстар1, Зорница,
22.05.2011 09:44
има и друг аспект на нещата.

Може би само на нас, човеците, в случая - на френските селяни - това изглежда като принуда над Духа. Защо не можем да помислим, че Духа/Бога желае да се сбъдне нещо и внушава на хората на направят този и този ритуал с цел сбъдване? Неведоми са пътищата Господни! :)))
цитирай
57. get - - Прощавай скепсиса ми, но ... относно Питагор :((( !
22.05.2011 09:57
magicktarot написа:
Композитор и и диргент... Не се сещам кой е този физик и меломан, но е страхотен! Сетих се обаче за "музиката на сферите" на Питагор...

Поздрави и благодаря ти!


- Преди време определено хранех голям интерес към "пеещите сфери", които преписват на него. Бях се заровил "до уши" :) в проблема и литературата !!
- Скепсиса ми е относно авторството, което се преписва на Питагор. На практика неговата школа на акусматиците - единствено достоверно известно е че, вярват в прераждането на душите . Второ че нито той, нито преките му ученици са оставили след себе си някакво произведение. ... Ако ти е интересно мога да ти говоря още много и да обоснова скепсиса си !!
- Специално концепцията на "сферите" е от времето на "неоплатониците" някъде към ІІІ - ІV-ти векове ?! - поне до такива изводи стигнах, на база прочетеното ! :((( ... а то не е малко :)) а има и друг аспект на нещата.

magicktarot написа:
Може би само на нас, човеците, в случая - на френските селяни - това изглежда като принуда над Духа. Защо не можем да помислим, че Духа/Бога желае да се сбъдне нещо и внушава на хората на направят този и този ритуал с цел сбъдване? Неведоми са пътищата Господни! :)))


- Прощавай многознайковското на "Незнайко"(от руската детска книжка).
Подсказвам ти още, по вълнуващият те въпрос - Къде да търсиш ?
- Потърси в литературата за т.нар. "симония" и кой е Симеон "Мага" ! Какво е искал от св.Петър ? :))

от Гет ктист - брат в задругата на Силата !
цитирай
58. morningstar1 - .
22.05.2011 20:48
magicktarot написа:
има и друг аспект на нещата.

Може би само на нас, човеците, в случая - на френските селяни - това изглежда като принуда над Духа. Защо не можем да помислим, че Духа/Бога желае да се сбъдне нещо и внушава на хората на направят този и този ритуал с цел сбъдване? Неведоми са пътищата Господни! :)))


Донякъде има истина в думите ти. Понякога Бог внушава на верните Нему молитвен дух, с който да попросят неща, за които не са просили до тогава.

Римляни 8:26 Така също и Духът ни помага в нашата немощ - понеже не знаем да се молим както трябва; но самият Дух ходатайства в нашите неизговорими стенания;

Само че, следващите Христос не изпълняват ритуали, те контактуват с Бога в молитва, тя може да се осъществява насаме или с други вярващи. Целта на една молитва е винаги общението с Бога, тя е средство за комуникация с Всемогъщия и начин за изливане на сърцето пред Него. Пред Бога могат да се представят и всички нужди - и духовни и материални. Дали и как ще отговори Бог на тези молитви ние не знаем, защото в незнанието си и слепотата си можем да изискаме неща, които биха били вредни или унищожителни за нас. Затова молитвата винаги трябва да бъде представяна пред Бога със съзнанието, че Той ще реши кое е добро за нас и дали да ни го даде. В любовта си Той може да е промислил да ни даде друг дар, който да е по-полезен за нас, от онзи, за който ние лекомислено настояваме. Можем в молитва да изказваме всичките си желания пред Бог, но накрая винаги с мир в сърцата и пълно доверие в нашият небесен Баща трябва да завършване с - "Да бъде Твоята воля". Бог ще ни даде всичко за което Го молим, но само ако е Неговата воля за това. Само Той знае най-добре какво ни е потребно и какво би способствало за нашето спасение. Доверието в Бога е лекарството на всичките ни страхове и тревоги.
:))
Поздрави!
цитирай
59. magicktarot - Гет, аз не съм много запозната с Питагор, знанията ми се твърде общи,
23.05.2011 13:12
така че би било много интересно, ако ти се пише, да пуснеш някоя статия за него и учението му. Не се учудвам, че, както казваш, това учение е взаимствано от други - явно просто до нас по една или друга причина се е запазило името на Питагор и школата му...

Незнайко:)))), беше ми много любим!:) Не мога да разбера какво общо има симонията с литургията на Св. Дух. Да, изглежда все едно "купуваш" Духа, но не е точно това. Най-малкото - защото Той/Тя не взема пари - не му трябват... Между другото, май в наше време за да станеш изявен свещеник, трябва да си платиш доста - т.е. симонията, макар и низвергната, се шири с пълна сила...

Поздрави!:)
цитирай
60. magicktarot - Морнингстар1, благодаря ти за това хубаво описание на молитвата!
23.05.2011 13:15
нямам какво да добавя, освен че и молитвата би могла да се разглежда като вид ритуал - ментален, мисловен, дори духовен, без извършване на физически действия. Така ми се струва, може и да греша...
Поздрави!:)
цитирай
61. get - - Получените на готово знания не са ПОзнания ?!
23.05.2011 13:42
magicktarot написа:
така че би било много интересно, ако ти се пише, да пуснеш някоя статия за него и учението му. Не се учудвам, че, както казваш, това учение е взаимствано от други - явно просто до нас по една или друга причина се е запазило името на Питагор и школата му...

Незнайко:)))), беше ми много любим!:) Не мога да разбера какво общо има симонията с литургията на Св. Дух. Да, изглежда все едно "купуваш" Духа, но не е точно това. Най-малкото - защото Той/Тя не взема пари - не му трябват... Между другото, май в наше време за да станеш изявен свещеник, трябва да си платиш доста - т.е. симонията, макар и низвергната, се шири с пълна сила...

Поздрави!:)


- Питагорейството корените му отиват в "орфизма" . Към него следва да отнесем и едни вярвания-опитност на окултно-религиозно братство на "чистите-ктисти" Гети. По-късно са приели това, като етноним на народът сред, които са живели. Един от изявените учители на гетите-ктисти е Замолксис, който в последствия местните ... неизкушени в тънкостите ... обожествяват.
- За питагорейството е присъщо вярването в "акусматизъм"-а.
Накратко - човек има душа. Същата е божествена по произход и поради това безсмъртна ... неразрушима. Поради това свое качество на нея и е присъщо да се "преражда". В тази връзка има легенди относно Питагор, който точно е посочвал в кои хора преди него се е бил "вселил". През 680 г- (ВАЖНО !) на един от поредните църковни събори в Константинопол, това вярване е отхвърлено под претекст, че не почива на основите на Вярата. В резултат избухва въстание, което се спечелва от "българите"(?!). Отглас за всички тези събития четем в учебниците си по история на България (??!), че през тази година дошлият неизвестно от къде с "ордата" си(10 000 воина) "хан" Аспарух , пребил "византийската" армия(минимум 70 000 воини) на император Константин и ред др. ... откровенни простотии.

- Религията е дала много сериозно отражение, при писането на историята, на двата народа братовчеди (първи !!) - моя и твоя ?! :)) ... или обратно(прочетено) :))

от Гет "ктист" - брат в Задругата на Силата

цитирай
62. magicktarot - Благодаря ти за информацията, Гет!:)
24.05.2011 12:42
За религията и отражението й върху историята - така е, при всички народи, не само при нашите. А в момента политиката е заела мястото на религията като че ли... Поздрави и честит Празник!
цитирай
63. get - “И рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина” (Битие, гл.І, ст.3).
24.05.2011 18:27
magicktarot написа:
За религията и отражението й върху историята - така е, при всички народи, не само при нашите. А в момента политиката е заела мястото на религията като че ли... Поздрави и честит Празник!

- Когато Вярата се монополизира от духовно ялови доктринери - тогава става религия !!(религаре, облигаре - са семантично и смислово близки, до задължавам, обвързвам на лат. език)

- Поздравявам те с един от най-красивите ни празници "24-и Май" !

Защото казано е ! - 1:1 В началото бе СЛОВОТО; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.
1:2 То в начало беше у Бога.
1:3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.
1:4 В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.
1:5 И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана.
Евангелие от Йоана

- И когато Човек - разбере тези слова !! ... то се доближава до Бог, и разбира - Бог, това е Любов !!

- С най-добри чувства !! ... и-и - Да бъде Светлина !

от цадик, Гет "шем Тов" - брат в Задругата на Силата

П.П.(дано не прозвуча двусмислено и знаеш добре смисъла на думата ?!)
цитирай
64. magicktarot - Прекрасен поздрав, Гет! Да бъде Светлина!
25.05.2011 09:26
цадик е в смисъла на ктист, нали? Поздрави! :)))
цитирай
65. get - :))) - Добро попадение с тълкуването !
25.05.2011 10:32
magicktarot написа:
цадик е в смисъла на ктист, нали? Поздрави! :)))


- Така е !
- Приблизителен превод на ... е, "ктист" Гет "в името Му" !!

- С уважение и пожелания за Светлина !

от Гет "ктист" - брат в Задругата на Силата
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2718938
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953