Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 01:51 - Орел и Щъркел = Вестители на Вечното неизвестно?
Автор: magicktarot Категория: Лични дневници   
Прочетен: 22909 Коментари: 34 Гласове:
58

Последна промяна: 01.05.2011 11:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Днес имах време да погледам безцелно небето. Синьо, слънчево небе.  Гледайки, неусетно се появиха онези прозрачно-черни пулсиращи кълбенца,за които разправят, че били Ангелите. Няма да разсъждавам дали са наистина ангели или са резултат на пулсирането на очните кръвоносни  съдове, а направо ще кажа, че появят ли се тези „ангели”, се чувствам малко хипнотизирана, но пък е приятно. Не можеш да откъснеш поглед. Мислиш си : „какво общо има това дневно небе с нощното? И възможно ли е там да има звезди, които не виждаш? Но пък през нощта ги виждаш, само че тях ги няма там, където си мислиш, че ги виждаш – заради пътуването на светлината...”... И подобни щуротии...

     В един момент на съзерцание видях далеч напред и много нависоко размах на птичи крила. Помислих: „Щъркел!”. Щъркелите, които имат наблизо гнездо, дойдоха. Знам го, казаха ми, но все още не съм ги виждала. Нарочно не гледам към гнездото, когато минавам край него.. Зарадвах се, че виждам единия от  щъркелите летящ. Но се усъмних почти веднага. От начина на реене реших, че може би това е един от орлите, които също живеят наблизо. Сега хипнотизираното съзерцание се премести изцяло върху тази далечна птица. В обсега на възприятието ми останаха само частичката небе, птицата и „ангелите”.

    Помислих, съвсем ирационално: „Птицата е далече. Сега ще й предам телепатично сигнал да дойде да кръжи над мене. Наистина, много е нависоко! Колко красива височина! Какъв величествен полет! Но въпреки това, тя ще чуе и ще дойде! И ще разбера орел ли е,  щъркел ли е. Тя ще си остане нависоко, но ако е над мен със сигурност ще видя какво е”.
    
     И тя наистина дойде. Орелът... За броени мигове почувствах, че и аз летя. Не знам какво беше това... И идването му над мене, където се задържа и кръжа дълго, и чувството, че и аз съм горе...

     За всеки случай му помахах с ръка...

     Ех, да бях авгур! Щях да знам какво означава да помислиш, че виждаш щъркел, а да се окаже орел...

     И двете птици  са много интересни и са генерирали богата символика.

     Ето малко неща от Нета за орел и щъркел:

1.    1. Щъркел

Щъркелът е божествена птица, символ на здраве и дълголетие. Занесете в дома на немощен и хронично болен човек фигурка или изображение на тези изящни птици и сами ще се убедите в тяхното скорошно и благотворно влияние. Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица  е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето. Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. Емблема на особена страстна любов и на любовта към децата. Символ е на родината, любовта към родната земя и родния дом.

Макар и Библията да определя всички птици с дълги крака като „нечисти”, в повечето случаи щъркелът се разглежда като щастлив символ, основно поради това, че унищожава змиите. В този контекст той е свързан с Христос и апостолите му  като унищожители на сатанинските създания. Неговото периодично завръщане всяка пролет в северните страни, позволява той да бъде разглеждан като олицетворение на празника на възраждането. Антична легенда разказва за щъркел, който хранил своя стар баща, което го е направило символ на любовта на децата към родителите. На щъркела се приписва и дълъг живот, поради което той е станал символ и на дълголетието. Неговата спокойна, замислена поза на един крак е изпълнена с достойнство, което го е превърнало в пример за медитация и съзерцателност.

Старонемската дума за щъркел - «Adebar» - е производна на остарелия глагол «bern, bero» (нося, донасям) и от съществителното «od» (владения или дихание). Поради това се е смятало, че щъркелът е този, който носи дарове или владения или птица, която донася живот, деца. От гледна точка на психоанализата клюнът на щъркела се разглежда като фалически символ.

В народните вярвания и суеверия щъркелът присъства неизменно. Най-известните се отнасят до състоянието на първия щъркел, който видиш през годината и до това какво ще ти се случи, ако навредиш на щъркел. За първото – за да ти е щастлива годината, първият видян щъркел тлябва да лети. Второто – ако навредиш на тази птица – чакат те големи нещастия.

 

2. Орел

В началото орелът е тотемно животно, а по-късно символ на слънцето и небесното божество за много средноазиатски народи.Орелът е считан за символ и атрибут на върховните вселенски сили. Той изпращал на земята бури и мълнии, гръмотевици и хали. Също така е символ на духовната сила и на възможността да се издигнеш над границите.

Орелът е считан за символ на Възкресението. Съществува легенда, че орлите, които обиколят Слънцето и после се изкъпят в езеро, придобиват безсмъртие. Освен това, високо летящите орли символизират Възнесението. Орелът е едно от четирите апокалиптични животни, атрибут на апостол Иоан. Орелът е символ на властта и царското достойнство. Той символизира всички небесни богове, слънчевия зенит и духовното начало. Смятало се е, че орелът може да отлети до Слънцето, да се взре в ослепителното му сияние и да се слее с него. Той е вестител на победата над враговете, на интелекта над физическото начало и въобще на всички добродетели у човека.

Считат го още за посредник между боговете и хората. Символизира още небесната сила на светещото небе, озарено от ярката слънчева светлина, която поглъща мрака. Издигащият се нагоре орел представлява освободената част на първичната материя, а двуглавият е знак на всезнание и могъща, двойна сила. В гръцката митология орелът е символ на Бог Зевс, в прабългарската - на върховния бог Тангра, а в египетската на бог Хор. Тъй като орелът винаги е бил символ на могъщество, той присъства във гербовете на много държави и по-точно двуглавия орел.

Орел в татуировките  

Той е символ на устремения дух. В египетските йероглифи фигурата на орела означава начало, ден, живот. Символизира въздуха и огъня. Олицетворява така също безсмъртието и е въплъщение на божествената любов, проявена на земята. Орелът в света на птиците и играе същата роля, каквато лъвът на земята - той е "господарят на небесата". Татуиран, той гарантира дълголетие. 

 

Орелът според Фън Шуй е най-добрият талисман от сектора на славата, подходящ и действащ на амбициозни хора, които поставят пред себе си големи задачи и искат да постигнат много в живота си. Орелът е символ на остро зрение и зрение духовно. Хералдически символ на властта, господството и великодушието. Добър подарък за военни, свещенослужители, чиновници, преподаватели и учени.


   ...Всеки ден виждаме всякакви птици. Е, може и да не ги виждаме. Но те си прелитат. От различни посоки. На различни височини... Дали ни известяват нещо? И дали ние за тях също може да се явяваме някакъв вид вестители? Интересно, наистина...

 

 




Гласувай:
58



1. sestra - И аз гледам на тях като вестители,
04.04.2011 07:35
пеенето им също е пълно с послания.
цитирай
2. gwendoline - Прочетох интересни неща при теб,
04.04.2011 08:53
например не знаех, че на орела се гледа като на "вестител на победата над враговете, на интелекта над физическото начало и въобще на всички добродетели у човека". Това ми дава отговор за ролята на орлите в любимия ми филм "Властелинът на пръстените" :))
На селото на баба ми, на един електрически стълб точно до къщата от много години има щъркелово гнездо. Всяка година е страхотно изживяване да видиш как щъркелите пристигат и почват отначало с едно и също усърдие да създават и отглеждат новото потомство, колко са всеотдайни, колко предани един на друг! Първият полет на щръклетата обикновено е до покрива на къщата и обратно до гнездото. Всеки път се чудя какво ги кара да разперят криле и да се цопнат в празното пространство!!! Баба ми много се гневи, че разместват и трошат керемидите, а също и че много цапат под гнездото, но иначе не смее с пръст да ги закачи, знае, че това би било лоша поличба!
Много свеж постинг си направила, на мен ми подейства окрилящо и въздушно!
Поздрав!!
цитирай
3. magicktarot - 1. sestra , привет! :)
04.04.2011 10:11
Да, и пеенето им е изключително информативно и показателно! И освен това е приятно за слушане... Ако приемаме цялата околност като едно цяло с нас и същевременно се чувстваме част от нея - това е магическо възприятие, не е много типично за съвремието, но си го има - то тогава всичко става един "вестител"... Поздрави и все хубави вести ти желая!:)
цитирай
4. magicktarot - 2. gwendoline, здравей! :) Наблюдавала си едно от най-любимите ми неща -
04.04.2011 10:24
как птици, и то щъркели, се учат да летят! А и изобщо - живота им по нашите ширини. Те са си част от семейството ви, щом са толкова близо до къщата на баба ти! :) Това е на голям късмет!

На мен Властелинът също ми е любим - още като излезе у нас, бях десети клас, "случайно" го видях на една витрина и веднага реших, без въобще да знам каква книга е, за какво се разказва и т.н., че ще ми стане любима. А книжарницата беше затворена тогава - та се върнах на другия ден да си го купя.:) Не ги бях свързала орлите в него със символиката - но така е, да...
Поздрави и окрилена седмица ти желая!
цитирай
5. gwendoline - 4. magicktarot - за Властелина...
04.04.2011 10:49
Аз първо гледах филма, моя любим мъж ме закара в киното под стража, щото аз се дърпах... а после станах върл фен, и книгата прочетох поне хиляда пъти! :))) имам и разширените версии + всякакви работи около заснемането на филма, луда работа!
цитирай
6. hristo27 - Чудесен постинг. Успешна седмица ...
04.04.2011 10:55
Чудесен постинг.
Успешна седмица от мен!
цитирай
7. violetflame - Здравей,
04.04.2011 11:14
Този постинг за мен беше като медитация. За миг бях и щъркел и орел. Благодаря за това устремно начало на деня и седмицата! Твоите думи излъчваха хармония и покой:)))
цитирай
8. gkowachew - Щъркелът е божествена птица...
04.04.2011 11:57
И затова вие гнездата си по черковните камбанарии...:)))
цитирай
9. gita969 - Много полет и сила
04.04.2011 12:13
почувствах тук. Силата на природата, хармонията, символите на птиците. Тези разперени криле ме пренесоха и мен. Чак ти завидях. Представих си твоята мисъл с поканата за общуване и взоркия поглед на орела. Хубаво пролетно преживяване.
Сигурно те е заредило с много сила това общуване.
цитирай
10. magicktarot - 5. gwendoline, ти наистина си върл фен! :)))
04.04.2011 13:25
На мен филма не ми хареса толкова, колкото книгата, макар че го гледах с голям кеф, а и запалих чрез него мъжа ми, който също не знаеше за Властелина. Толкин е велик просто!
цитирай
11. magicktarot - 6. hristo27 :)
04.04.2011 13:26
Поздрави!:)
цитирай
12. magicktarot - 7. violetflame, благодаря ти за споделянето!:)
04.04.2011 13:27
Радвам се, че съм успяла да "заразя" с полета на Орела и други хора! :)
цитирай
13. magicktarot - 8. gkowachew, така е :))))
04.04.2011 13:29
Не знам обаче дали хората, стопанисващи тези камбанарии, са дотам доволни от това...:))) Но сигурно си траят... Поздрави!
цитирай
14. magicktarot - 9. gita969 , привет!:) Радвам се, че и ти го усещаш това
04.04.2011 13:34
пролетно изживяване! През този сезон наистина има невероятно силни вибрации навсякъде и във всичко. Поздрави!
цитирай
15. bizcocho - Беше ми интересно, едно защото о...
04.04.2011 15:31
Беше ми интересно, едно защото обичам птиците и друго заради символиката, която си описала. :))) А на теорията "щъркелът носи бебетата" съм противник и не съм я ползвала пред децата си. :))
цитирай
16. amore - Маджик, благодаря за полета на въобажението и духа,
04.04.2011 21:13
които преживях с разказа ти! Наистина, когато се слеем и ние с картината и тя стане част от нас ... може би ще разберем какво ни "говорят" птиците... Това наистина ще бъде вълшебно състояние!
цитирай
17. magicktarot - 15. babaelenica, интересно е това, което казваш:)
04.04.2011 21:16
И за сега не може да се разбере - ние ли визуализираме и "сбъдваме" нещата или е тип телепатия, или нещо съвсем друго...Но каквото и да е - наистина е неописуемо и прекрасно! Поздрави!:)
цитирай
18. magicktarot - 16. bizcocho , привет! Радвам се, че си тук!:)
04.04.2011 21:20
Това с бебетата и щъркела се оказва, че не е българска традиция - привнесли сме го от германските и изобщо северните народи - така че има причина да не ти допада:) А и децата май трудно вярват на такива работи - да не кажа - хич :))) Поздрави!:)
цитирай
19. magicktarot - 17. amore, и аз ти благодаря за хубавите думи! :)
04.04.2011 21:24
Ние сме си част от всичко наоколо. И често го усещаме... Но, както казват, нескончаемият вътрешен диалог ни пречи да се "отдадем" изцяло и да изживеем вълшебството на Света - предпочитаме диалога... или той нас :))) Поздрави!
цитирай
20. bven - magicktarot, много ми беше интересно!
04.04.2011 22:37
Толкова хубави неща за тези птици на едно място - явно трябва да се внимава - когато ги видиш, сънуваш или като подарък дори! Поздрави!:)))
цитирай
21. kometapg - Чудесен постинг! За мен беше удо...
05.04.2011 00:09
Чудесен постинг! За мен беше удоволствие! Поздрави и успешна седмица!:)
цитирай
22. magicktarot - 21. bven, привет и благодаря ти!:)
05.04.2011 08:00
Така е, пожелавам ти много и все благоприятни и щастливи срещи! Поздрави!
цитирай
23. magicktarot - 22. kometapg, привет!:)
05.04.2011 08:02
Благодаря ти за прелитането, Комета!:))) Успешна седмица и на теб!:)
цитирай
24. razkazvachka - Голям кеф!
05.04.2011 10:38
Миналата седмица първо имаше двойка летящи орли, а после две двойки щъркели, които размахваха крилата си в гнездата - може би току-що бяха кацнали. А също и соколицата - една стара моя позната, която живее край шосето, по което отбръмчвам на работа - летеше под слънцето:))))
Май сме гледали с тебе в небето синхронно:))))
цитирай
25. makont - Щъркелите, тези красиви птици,
05.04.2011 11:32
като ги види човек и винаги се изпълва с оптимизъм, с едно прекрасно възторжено чувство. Слънчева щъркелова пролет!
цитирай
26. magicktarot - Привет, Разказвачке!:) Синхронностите са много хубаво нещо!
05.04.2011 15:31
razkazvachka написа:
Миналата седмица първо имаше двойка летящи орли, а после две двойки щъркели, които размахваха крилата си в гнездата - може би току-що бяха кацнали. А също и соколицата - една стара моя позната, която живее край шосето, по което отбръмчвам на работа - летеше под слънцето:))))
Май сме гледали с тебе в небето синхронно:))))


И соколите носят късмет, да го имаш предвид! Поздрави!:)
цитирай
27. magicktarot - Маконт, привет!:)
05.04.2011 15:33
makont написа:
като ги види човек и винаги се изпълва с оптимизъм, с едно прекрасно възторжено чувство. Слънчева щъркелова пролет!


И на теб желая една прекрасна пролет, носеща се на щъркелови (а защо не и орлови) криле! Поздрави!:)
цитирай
28. martiniki - :)
06.04.2011 07:41
интересно ми беше, не се бях интересувала конкретно от символиката, просто щъркелите са ми любимци, една приказка на Вилхелм Хауф се опитва да припомни за себе си...как беше - с едни заклинателни думички - Халифът-щърк! благодарение на чичко Гугъл
цитирай
29. panazea - За миг си била слята с природата ! И си почувствала магията .
06.04.2011 11:04
Очаквала си щъркел , символът на пролетта ,
а се оказало орел, символът на силата.
Ти си много по-силна , отколкото предполагаш !
Хе хе , това беше на прима виста .
Поздрав на съзерцателката ! Пан
цитирай
30. megg - Частица небе!
06.04.2011 11:30
Птици и поглед, зареян в безкрая!
А за божествената птица - щъркел - сетих се за Елин - Пелиновия разказ и за нане Стоичко ... Добре, че е само измислица!
Поздрав, Magicktarot! за преживяното и споделеното!:)
цитирай
31. magicktarot - Здравейте!:)))
06.04.2011 18:02
martiniki, привет! И на мен Халифът-щърк ми беше една от любимите приказки! Ще си припомня "заклинанието", магичните думи... Може да ми потрябват и за друго..:)


panazea, привет! Страхотна интерпретация, ще я последвам! Поздрави!:)


megg, здравей! Нанестоичковата върба май е взет от живота - та може би има доста истина в този разказ... Благодаря ти за споделения полет!:)
цитирай
32. vladun - Много хубава публикация, Соня!...
07.04.2011 10:17
Много хубава публикация, Соня!:)
Птиците са сред най-умните живи същества на планетата и единствените, които могат да летят (изключвам прилепите)...
А птицата в полет е знак, сигла, която носи в себе си символика, но и важна информация, която ние, хората, се мъчим да разчетем...
Поздрави!
цитирай
33. magicktarot - 33. vladun, благодаря ти, Владимире!
07.04.2011 17:00
Така е с информацията - и понякога успяваме да я разчетем. Наистина птиците с умението си да летят май се причисляват към "въздушните създания" - може би оттам идва и умът им, за който говориш. Интересно, наистина, не се бях замисляла, но се връзва! Поздрави!:)
цитирай
34. анонимен - Interesting, thanks
10.09.2011 17:18
Everything is quite open and really clear explanation of concerns. was truly info. Your web site is extremely useful. Many thanks for sharing.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2718965
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953