Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2011 13:19 - Дума дупка не прави
Автор: magicktarot Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6151 Коментари: 24 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Абсолютно невярно по мое мнение. Не обичам да изказвам, нито да поддържам категорични мнения, понеже съзнателно живея в неопределена вселена и знам /мисля си, че знам/, че по теорията на вероятностите има възможност, макар и ужасно малка, в един момент да съм на разходка из планината и в следващия всички мои частици, в синхрон, да се озоват в някоя напълно далечна и непозната ми планета, която всъщност не е планета, но...малко удължих изречението, но още помня какво имам предвид – но в случая просто няма как да се съглася с тази народна мъдрост.

 В така нареченото ми ежедневие често се улавям, че може би изглеждам в очите на децата си дървен философ, тъй като за много от случките и събитията в техния и общия ни живот намирам някой подходящ /по мое мнение, не по тяхно!/ цитат от народната мъдрост. Дори съм цитирала и „дума дупка не прави”, обаче явно е било неправомерно.

 Да, в народната мъдрост има противоречащи си една на друга „максими”. Една от противоположностите на това, за което иде реч, е може би: „дълбока рана заздравява, лоша дума не се забравя”, друга: „блага дума железни врата отваря”. Не бих могла в момента да направя съпоставка колко противоположности има по отношение на „думата”. От това би могло да излезе интересно нещо – като се направи пълен синтез и анализ на съществуващитеданни в народната мъдрост и впоследствие да се види с просто око кое от мненията по отношение на „думата” всъщност взима превес, но за това се изисква време и усилиля. То дори би могло да стане тема за някаква монография или дисертация, но да не се отплесвам. Че явно думите, освен всичко друго, могат и да те забатачат в някой тесен тупик, грубо казано.

 Защо определям като невярно „дума дупка не прави”. Защото, откакто човек съществува знае, че не е само „материя”, че има нещо в него, „нещо” което ръководи, оживява, одухотворява и пр. „материята” му. Това „нещо” също така казва и думите. Ако нещото в мен каже лоша дума на някое „друго нещо”, с което контактувам, то това последното може в много от случаите да получи сърцебиене, да си развали настроението, да отдели много адреналин, или пък нордареналин, който да го накара да ме нападне или намрази и още доста други реакции, за които, Слава Богу, нямам съзнателно усещане, защото ако имах, трябваше да мисля за хилядите процеси в секунда, които постоянно протичат в моята „материя” и нямаше да мога, може би, да мисля за думите.

 Ако „нещото” в мен каже добра дума на друго „нещо”, последното отново ще реагира – по съвсем различен начин от предишния, но ще има осезаема реакция.

 Ако „нещото” само на себе си казва определени думи – и то самото ще им реагира. Разбира се – може да не използва думи, може да борави с „образи”, но това са подобни процеси, думата е втори ред образ, може би. Как ще реагира? На всички е ясно – може да оздравее, независимо, че му казват, че е невъзможно, може да роди дете – пак въпреки уверенията на експертите, че това никога няма да стане, може да се промени до неузнаваемост. Възможно е обаче и да се разболее, разори, пристрасти, да се изгуби само за себе си.

 И въпреки че ежесекундно се наблюдават такива реакции на "нещата" спрямо „думите”, много /не всички/ хора твърдят, че органичното е съвсем отделно от „душевното” и не приемат насериозно „душевните” неща.

 А може би народът под „дума дупка не прави” подсъзнателно е имал предвид, че една дума не може да направи черна дупка? Не мога да съм сигурна, но и все още май не е доказано научно, че една дума не може да направи черна дупка, затова засега продължавам да твърдя, че тази народна мъдрост не е вярна. Пък ще видим занапред...

 




Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - И дупка и балон,
01.01.2011 13:27
без категоричност и дуплека в криволиците на контекста е сянката на формата.
цитирай
2. razkazvachka - Прави! Прави!
01.01.2011 13:56
НО обратната страна на дупката е връх:

ЧНГ - за много години нататък!
цитирай
3. gwendoline - Да, точно тази народна сентенция и аз не я намирам за вярна.
01.01.2011 14:03
Такива дупки прави лошата дума, с ужасни последици години наред! В сила е и обратното действие, с думи, но правилните, далече може да се стигне :))
Поздрави за поста, на мен ми дойде разтоварващо и приятно!
ЧНГ!
цитирай
4. ivanbunin - Поздравления за ...
01.01.2011 14:43
... твоето усешане относно семантиката на езика!
Ще помогна малко, понеже знам за какво става ... ДУМА.
Имам един далечен роднина, който е гениален художник и невероятен майстор на СЛОВОТО. Така се и нарича книгата с неговите лично написани, записани или възстановени по свидетелска памет езикови творения - нарича се "СЛОВОТО на ИЛИЯ БЕШКОВ".
Та "дядо" ИЛИЯ, негово самонаричане, има специално посветено ГНЕВНО есе за тази българска поговорка. Тълкува я като популярен и, за жалост, адекватен израз на реалната ЕЗИКОВА БЕЗОТГОВОРНОСТ на българина, на нашата българска склонност да говорим както ни падне, наедро, хей така, да се намираме на приказка, в пълна противооложност, да кажем, на сентенцията "КАЗАНА ДУМА - ХВЪРЛЕН КАМЪК".
Моите собствени ровения след Бешков показаха и други интересни резултати, за които в подходящ смислов контекст може и да публикувам нещо...
Умна, умна женска главица...
цитирай
5. vandela007 - Колко думи издума за една ДУМА! ...
01.01.2011 14:59
Колко думи издума за една ДУМА!
:)))
цитирай
6. megg - Права си!
01.01.2011 16:49
Да не говорим за това колко често мъдростите са просто маска, зад която са скрити някои недотам добри черти на народопсихологията ни.
Обаче днес е Нова година и затова - ведър поглед и хубаво настроение!
Честита да ни е! :)))
цитирай
7. vippoker - дума дупка не прави, прави само д...
01.01.2011 17:20
дума дупка не прави,
прави само драми.
цитирай
8. magicktarot - 1. анонимен , хахахахах:)))))
01.01.2011 18:27
супер изказване, показва силата на думите - предизвика в мен много здравословен смях /над себе си, да не си помислиш нещо лошо/, мерсиииии!:)))))
цитирай
9. magicktarot - 2. razkazvachka, ЧНГ и тук - за много години!:)
01.01.2011 18:29
и понеже има нужда и от дупки и от върхове:)))), май стана многосмислово + сексуален контекст /би казал анонимен:)/, ще уважаваме и занапред думите!
цитирай
10. magicktarot - 3. gwendoline, благодаря ти за включването и
01.01.2011 18:30
оценката!:) ЧНГ! Здраве и късмет!:)
цитирай
11. magicktarot - 4. ivanbunin, благодаря и на теб! :)
01.01.2011 18:33
ще те следя по отношение на думите и Бешков, щом смяташ да задълбаваш!:))) Благодаря ти и че спомена великия Илия Бешков - не съм запозната точно с това му проучване, но това е повод да се запозная!
цитирай
12. magicktarot - 5. vandela007, много на място!
01.01.2011 18:34
доловила си точно смисъла на поста ми!
цитирай
13. magicktarot - 6. megg, внимавай с народопсихологията,
01.01.2011 18:38
съгласна съм с теб - но ще допълня, че това се отнася за всяка народопсихология, не само за нашата. Казвам внимавай, защото да не ни подхванат някои криворазбрани от самите себе си националисти... не че няма да се справим с тях де:)))
Честита Нова и на теб, много здраве, добро настроение и да си на подходящото място в подходящото време!:)
цитирай
14. magicktarot - 7. vippoker, ти изглежда поддържаш
01.01.2011 18:40
точно обратната на моята теза. В това няма нищо лошо, дори е забавно. Ако ти се обяснява - можеш да обясниш какво значи "драма" и до какво може да доведе тя? Може ли например да доведе до поставяне на взрив някъде и този взрив да изкопае дупка?:)))
цитирай
15. kasnaprolet9999 - Преди думите има мисъл, след думите ...
01.01.2011 19:16
Преди думите има мисъл, след думите следва материализация, така че всяко нещо си тежи на мястото, защото е част от веригата. За това е хубаво да си пожелаваме добри неща, за да се сбъднат.
Нека да ни е честита 2010, пълна с обич лековита, без проблеми като в тази песен:
http://www.youtube.com/watch?v=sBeyO8rX8XY&feature=related
цитирай
16. magicktarot - 15. kasnaprolet9999, Честита
01.01.2011 22:43
Нова 2011 и на тебе! Бъди здрава и щастлива! Напълно съм съгласна с това за думите и пожеланията. Благодаря за поздрава!:) Нека получаваме все повече и повече добри пожелания, така и светът ще стане по-добър!
цитирай
17. iliada - ЧЕСТИТА НОВА 2011 ГОДИНА!
01.01.2011 23:34
Честита да е Новата година, щастливи да са в нея всички дни от старата година, що отмина, ти само хубавото запомни!
цитирай
18. cinichedonist - енергията не копае дупки,но пък енергичните те могат да ти изкопаят цяло море, думите са енергия ,а поетите са енергични
01.01.2011 23:45
аз пък като вярващ ,че в поговорките е съхранена вярната картинка,ще подхвярля само за новите дрехи на царя ,които всички виждат,с изключения на няколко случайно подбрани деца от тълпата.
цитирай
19. magicktarot - 17. iliada, Честита да ни е!
02.01.2011 10:37
наистина само хубавото се помни, лошото бързо се забравя, слава Богу!
цитирай
20. magicktarot - 18. cinichedonist, не казвам, че всички
02.01.2011 10:40
поговорки са неверни - далеч съм от това. Има огромен брой верни - засега - пословици. Както и неверни - засега. А с това " енергията не копае дупки,но пък енергичните те могат да ти изкопаят цяло море, думите са енергия ,а поетите са енергични" ти всъщност поддържаш моята теза - че думата всъщност прави дупки:)))
цитирай
21. dalida - Честита нова 2011-та година!
02.01.2011 11:48
Нека новата година носи здраве и дълъг живот на теб и твоите близки!
Нека усмивката ти е спътница през цялата година!
Нека успехите и щастието те следват!
За много години, magicktarot!
цитирай
22. magicktarot - За много години, dalida!
02.01.2011 12:29
Честита Нова 2011 година! Благодаря ти за чудестните пожелания! И нека всеки един твой ден бъде изпълнен с чудеса!:)
цитирай
23. mariposatracionera - Хе,хе, хареса ми,Соня, честно!
02.01.2011 18:24
Още веднъж в потвърждение на това,колко е важно положителното мислене.
Чудесен постинг!
Благодаря ти!
цитирай
24. magicktarot - 23. mariposatracionera, благодаря ти за коментара, Галина!:)
02.01.2011 19:36
Радвам се, че ти харесва и че го свързваш с положителното мислене!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2728787
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953