Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2010 17:21 - Цивилизацията изчезва! Ами сега?
Автор: magicktarot Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12109 Коментари: 27 Гласове:
45


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Какво ще стане, ако цивилизацията, в която живеем в момента, изведнъж изчезне? Над този въпрос са мислили много изявени мислители, може би откакто има цивилизация. В това число визирам също и изчезналите и неизвестни нам такива – а те може би са безчет, защото има, макар и бегли данни, че „лицето” на Земята се сменя периодично и очертанията на сушата търпят големи промени.

 

    Така например се твърди, че под съвременния Северен полюс има цели градове и държави, със сложна инфраструктура, архитектура, градоустройства и прочее цивилизационни признаци. Говори се, че под океаните също има много останки от цивилизации. А океаните са необятни. Не че са толкова големи – те са нищо като разстояние и пространство в сравнение с огромната заобикаляща ни Вселена, която учените все повече и повече разучават, но въпреки че са нищо – все още не знаем какво се крие на дъната им. Дори, като се замисля, не съм убедена, че има дъно в океана – никога не съм го виждала – нито пряко лично, нито по телевизията. Така че само предполагам, че има дъно, а това може да е поредния мисловно-пространствен конструкт на моя мозък.

    Човек е устроен така, че:

   Първо: мисли се за безсмъртен.

   Което не е лошо, но може пък и да е, защото се оказва, че хора, преживели Смъртта и оцелели след Нея изведнъж започват да ценят Живота и постигат в него много повече, отколкото биха постигнали ако не се бяха срещали с Костеливата. Под постижение имам предвид духовни дарове и принос към човечеството, не само материални неща. А под принос към човечеството нямам предвид разни грандиозни дела /не че няма такива!/, а разбирам да помогнеш дори само на един човек да се осъзнае като велико Божие творение, пък  бил той и самия себе си.

   Второ: мисли, че средата, обкръжението му и изобщо всичко около него е константа и никога няма да се промени. Е, често Смъртта отнема наши близки – тогава виждаме, че не всичко е постоянно, но това се забравя и отново връщаме старата „хомеостаза”.

   Та поради горните две причини е доста трудно да си представим какви бихме могли да станем, ако цивилизацията изчезне.

   За себе си знам едно – няма да мога да електрифицирам колибата, която евентуално ще си построя. Колибата ми няма да е масивно строителство, най-много да е от камъни, дърво и кал. По-вероятно ми се вижда да е нещо като землянка – най-лесно се строи. Няма да копая, тъй като надали ще намеря подходяща лопата, по-скоро ще търся адекватно за землянка природно място.

    В землянката няма да имам хладилник, компютър, Интернет, телевизор и телевизия, радио, телефон, електрическа печка – нито с копчета, нито без  копчета. Няма да имам дори обикновен котлон на ток, или котлон на газ – няма как да си направя – не мога да построя цех за добив и леене на желязо. Пералня също няма да имам, нито сушилня и миялна. Няма да имам книги на хартиен носител, и няма как да създам такива – не знам технологията на производство на хартия. Кола също няма да имам – за нейната направа, както и за направата на повечето уреди за всекидневна употреба,  са нужни оргомен брой хора, специализирани в различни области, необозрим брой природни ресурси и пак хора и организации от хора, които успяват да приведат тези ресурси в удобен за употреба от човека вид, и пак организации, които да докарат готовия продукт до мен. Всичко това няма да го има и аз ще си стоя без кола.  Дори случайно да намеря някоя останала след Промяната кола  - пак няма да мога да я ползвам, защото няма да има бензиностанции, а ако намеря природен източник на гориво – и него няма да мога да ползвам, защото не знам правилата на експлоатация на природни източници. Е, няма да има кой да ме лицензира да експлоатирам  този източник, защото няма да има държава, но и да имах лиценз – щях да си остана само с него, той няма да ми даде гориво за колата.

 

   Този хипотетичен случай е един от малкото, за който не се сещам къде и как могат да се приложат парите. Създавам си предположение, че в тази ситуация аз разполагам с огромно количество пари. Както казва Р.А. Уилсън – „парите са билети за биооцеляване”,  но независимо от това, аз не виждам как в този случай ще ми помогнат за биооцеляване – без значение дали са в кредитна или дебитна карта, или в брой. Най-много да ги ползвам за подпалки – ако успея да създам огън де. Тук май няма да важи и „максимата”: което не може да се купи с пари, се купува с много пари. Е, ако не съм сама, а наоколо има и други хора, достатъчни за да си създадем някакъв вид общество – все ще въведем парите, но аз разглеждам частния случай да си останал сам – или с двама-трима души и без цивилизация.

   Спомних си как беше и при Дъглас Адамс – когато героят попадна на неразвита планета в едно племе – той осъзна, че единственото, което може да прави са сандвичите – и с това стана известен сред племето. Не можа да им даде нещо по-цивилизационно.

   Мисленето продължава...




Гласувай:
45



1. razkazvachka - голям кеф е да те чете човек:))))
30.12.2010 18:02
от години тренирам по въпроса и трупам артефакти от цивилизацията, които биха ми дали предимство - брадва, нож, права лопата, ръчна количка, въжета, семена от тикви и други полезни растения.... и др. под.
най-ме кефи това, че няма да има нужда от пари, ще минем към директна размяна на стоки и услуги - разработвам ценоразпис...
цитирай
2. magicktarot - razkazvachka, благодаря ти!!!
30.12.2010 18:20
и аз те чета с голям кеф, а тази похвала, произлизаща от тебе, ме ласкае страшно много!
не знам как ще е с парите и изобщо с размяната, ще е интересно да се види:))) а за ценоразписа - мога ли още отсега да си уговоря с тебе някакви отстъпки и преференции? така някакси фючърсно да понаправим някоя и друга сделка в случай на изчезване на цивилизацията?:)))))
цитирай
3. monaliza121 - Браво! Мисленето продължава...
30.12.2010 18:50
Така съм затънала в цивилизацията, че не ми е идвало на ум, какво ще правя без нея.:)) Ще мисля...
цитирай
4. injir - Поздрав за постинга! Важното е да се ...
30.12.2010 18:55
Поздрав за постинга! Важното е да се мисли!:) Весели празници!
цитирай
5. pegas08 - Мислене
30.12.2010 22:17
му е майката!
цитирай
6. ran - странно е :)
30.12.2010 23:03
в смисъл, мисленето не би трябвало да има множествено число,
а цивилизацията - единствено.
та, връзката мислене-цивилизация какво ти дава?
и, сериозно, защо електрическият ток е цивилизация, а електромагнитната теория е продукт на мисленето :)))
цитирай
7. magicktarot - monaliza121 , injir, весели празници!:)
30.12.2010 23:03
и благодаря ви за включването!:)
цитирай
8. magicktarot - pegas08:) , а бащата кой е?
30.12.2010 23:04
все пак - може да иска издръжка?:)
цитирай
9. magicktarot - ran, може би ще задълбаем
30.12.2010 23:10
в много теоретизиране. Цивилизация /за това има изписани огромни количества литература/, най-общо е съвкупността от човешко-мисловни постижения, които са облечени в материята на нашия свят и могат да организират съвместното материално съществуване на огромен брой хора на ограничени места/ градове и села, може и държави/ за определен период от време. Където има земеделие, което да осигурява изхранването на този голям брой хора за дълго време - там има цивилизация. на базата на земеделието се развиват всички други неща.

Иначе - може да се каже, че има "мисленета" - зависи кой мисли май:) и още по-ма - без мислене няма цивилизация, т.е. мисленето изглежда първо. То после може и да се породи вторично от нея - но може и съвсем да изчезне. И тогава , може би, изчезва и цивилизацията.
цитирай
10. ran - "Ами сега?"
31.12.2010 00:05
предпразничното задълбочаване си е мазохизъм :)))
цивилизацията си е действие предимно, макар и основано на Нечие мислене.
провокацията ми ;) питаше защо връзката цивилизация<->мислене написа поста ти :)
със сигурност питам невъзпитано, но темата ми е интересна.
цитирай
11. malkiatprintz - Имаше един фантастичен разказ за ...
31.12.2010 03:47
Имаше един фантастичен разказ за астронавти, които попаднаха на планета, на която имаше един огрооомен купол, който се оказа самоподдържаща се, практичски вечна система. В този купол живееха огромен брой живи същества. Накратко - установиха, че тези същества са създали въпросният купол, който автоматически им предоставя храна, в него няма никакви микроби, лекува болните, ако случайно някой се разболее, самопочиства се. Имаше в него нещо като виенско колело, на което всички се забавлявахада севозят и, за да поддържа бройката, щом се роди бебе, колелото автоматично изхвърляше най-възрастния на него. Но тези същества, създали тази перфектна машина в която да живеят без проблеми, с течение на времето... загубили интелекта си, просто защото нямало вече смисъл да правят каквото и да било. Храна имали в изобилие, болести практически нямало, грижи - никакви. Астронафтите проведоха дебат какво да ги правят, едни бяха за това да ги оставят да си живеят така, но повечето бяха за идеята, че такова съществуване е безсмислено - нямаше интелект даже и на животинско ниво. И решиха да разрушат купла. Взривиха го и светът на тези същества псе сгромоляса. Студ, няма храна... Повечето изгинаха още същия ден, но астронавтите забелязаха, че някои от съществата позъзнали, пък се заровили в шумата, за да се стоплят. Не всичко било изгубено....
:):):)

Ето нещо весело и замислящо по темата ;)

http://vbox7.com/play:298d428e

Весело посрещане на новата година и всичко най-добро през нея :)
цитирай
12. magicktarot - ran, не виждам нищо невъзпитано:)
31.12.2010 09:24
трябва ли да виждам? Най-вероятно не те разбирам. Разбирам,че ти казваш, че връзката мислене-цивиизация е написала поста ми. Това понятие, тази "връзка" като нещо одушевено ли да го разбирам?, т.е. звучи ми като вид ченълинг между мен и тази "връзка"? Но може би съвсем се отклонявам. Иначе и на мен ми стана интересно - не само цивиизацията, а и да те разбера. Ако имаш време и възможност, ще се радвам да изясниш по-така, като за блондинки :)))
Според мен, може и да греша, всяко действие/на човека/, с изключение на рефлекторните такива, се основава на мислене. Хора, изпаднали в кататония, при които не протича никакъв мисловен процес - не могат да предприемат каквото и да е действие /макар че имат рефлекси - например да се изхождат могат/, но нищо друго не могат да правят, освен да се клатят напред-назад в седнало положение. Да не би да твърдиш, че между мислене и цивилизация няма връзка?
Иначе, електромагнитната теория, а и всички други физични закони, могат да се нарекат продукт на мисленето, но може да се каже, че освен това са и нещо друго. Възниква, разбира се, въпросът - ако нямаше мислене, тези закони щяха ли да съществуват? Ти как мислиш?:)
цитирай
13. magicktarot - Malkiaprintz:))) страхотен разказ,
31.12.2010 09:35
мисля, че ми е познат, но го бях забравила в детайли. Благодаря ти за вкючването! Наистина предпразнично се позадъбахме, но с риск да продължа задълбаването ще кажа, че съществата от тази цивиизация са задоволили само насъщните си материални нужди /най-ниската част от пирамидата на Масоу да кажем/. По неизвестни причини не са се задълбли в т.нр. духовни неща, не са и помислили, като кабалистите например, да се стремят към подобие с Твореца. Там им е грешката. Защото духовният път хич не е лек и нямаше да ги доведе до такова материано деградиране. Дори да кажем, че Творецът ги е създал изключително и само да постигнат пълно наслаждение заради себе си /не заради Него!/ на грубо материалните неща, то пак има обяснение защо е станало така, както е станало в разказа - астронавтите играят ролята на разрушителя, който идва, когато е постигнат максимума на определеното ниво /в случая - материалното/, разбива "съсъда" и той минава на друго ниво на развитие. На вдишването се противопоставя издишването, за да продължи живота.

Честита Нова 2011 Година, Malkiaprintz, много щастие и всичко най-най!:)
цитирай
14. bven - Честито Рождество и весели новогодишни празници!
31.12.2010 10:42
Бъди щастлива навсякъде! :)
цитирай
15. magicktarot - Честито и на тебе, bven!
31.12.2010 10:54
И ти бъди - мултидименсионално! Щастлива 2011 година!:)
цитирай
16. svoboda64 - Ууупсс... споко :)
31.12.2010 13:14
Включвам те в апокалиптичния сценарий като Генератор за себе съхраняване... в скоро време ще ни трябва, така че всекидневно проверявай ЛЗ и НПЗ... по описа (горе-долу) нахвърлян от Разк :))) Но ще ни трябват още идеи и... артефакти, пък и технологии :)

Бъди здрава и през Новата! С нови творчески висоти за... покоряване :)))))))
цитирай
17. magicktarot - svoboda64, ЧНГ и на теб:)!
31.12.2010 13:27
Освен творчески висоти за покоряване, за себе си пожелавам да ме покоряват повече неща - много обичам да става така, аз не съм съвсем тип "покорител" предпочитам да съм "покоряван":) А на теб желая много щастие и да става това, което искаш! Преди малко пуснах нещо за технологии - настина странно! Поздрави!
цитирай
18. ran - Весело посрещане !!!
31.12.2010 15:08
Да е спорна и щастлива Новата година!!!
цитирай
19. mglena - знам как се прави хартия
31.12.2010 16:08
:))
няма да е като в магазина, но пак ще стане.
цитирай
20. liliyanaandreeva - Аз ще им дам дъгата за да станат ДЪГАВИ и да се доразвият:
31.12.2010 17:03
ДЪГА = ДЪ . Г . А = 42 кв.км площ . 4 . 8 квадрата = 1 344 кв.км - това е архитектурен план на екологичен град с календарен кадастър за 190 080 жители, в който има равен старт и справедливо разпределение на обществения продукт между хората.
Д= 4 = Делта - на гръцки език
Ъ = 2 = Не = Хелий - хим.ел. №2
Г = 4 = Куатро - на италиански език
А = 8 = Ахт - на немски език
цитирай
21. анонимен - а тази похвала, произлизаща от тебе, ме ласкае страшно много!
31.12.2010 18:04
и няма да има някой да те ласкае докато ти стане страшно.
Остани си по-добре да мислиш как да използуваш каквото ти е на лице
и остави нещата да си вървят по пътя без да се опитваш да ги разбъркваш.
От много четене дали излиза нещо свено?

Прекрасна нова година с тебе самата за тебе самата
Другите ще се оправят и без тебе.
цитирай
22. magicktarot - ran, Честита Нова Година!
01.01.2011 01:19
да е мирна, здрава и щастлива!:)
цитирай
23. magicktarot - mglena, ЧНГ!:)
01.01.2011 01:21
ето че се събираме все повече и повече - накрая ще се окаже, че всъщност няма да има проблеми при неочаквани случаи - бързо ще възстановим старите постижения:)))
цитирай
24. magicktarot - liliyanaandreeva, ЧНГ!:)
01.01.2011 01:37
това с ДЪГА е много интересно, отначало помислих, че е "златното сечение", но после разбрах, че е нов вид начин на строене, който най-вероятно още не е внедрен масово в реалното градоустройство. Може и да бъркам тотално, не знам... За да не си НЕДЪГАВ, приложи ДЪГА:) Не знам дали е удачно, но за Г не е ли добре да се измисли нещо друго - тя и без това си е четвърта по ред буква в нашата азбука и има ли нужда от куатро? Иначе тази симбиоза между различни езици, числа и химични елементи е много очарователна!
цитирай
25. magicktarot - 21. анонимен, ЧНГ! :) бъди здрав/а и
01.01.2011 01:42
щастлив/а! Обичам те, и твоето включване ме ласкае най-много, тъй като се бях изплашила, че няма никой анонимен - а това за мен донякъде си означава, че постчето не струва. Сега се убедих, че не е съвсем така!:))) Не мога да те разбера за какво четене, използване, излизане, оправяне, разбъркване и прочее действия говориш, но пък не можем да разберем всички загадки на Вселените, нали?:))) поне аз не мога...
цитирай
26. liliyanaandreeva - Имам "претенцията" да тълкувам древни митове по друг начин, включително и ...
03.01.2011 15:07
Библията.Това го знаят светите отци, но мълчат.Знаят го и светските власти, но ... мълчат. Защото ако стане обществено достояние ще се изложат заради глупостта си.
А според мен "четверо - евангелието е : една дума от четири букви се пише с четири знака на четири азбуки: гръцка, латинска, славянска, еврейско-арабска.Такъв е случаят с думата "Дъга"... А нали е казано, че щом видим дъгата, то значи Бог е с нас!!!...
цитирай
27. magicktarot - 26. liliyanaandreeva, поздрави!
03.01.2011 15:58
възгледите ти са много интересни! Към ДЪГА и свещената четворка задължително трябва да прибавим непроизносимото четирибуквено име на Бог - йод-хе-вав-хе - &#1497;&#1492;&#1493;&#1492; - ТЕТРАГРАММАТОН. За първи път виждам, че то може да се съотнесе с ДЪГА. Дъгата е знак за връзката между Бог и хората в първия /Стария/ завет, и винаги съм го възприемала и аз пряко, даже в себе си, може да е суеверие, но върши работа, знам, че видя и дъга, ще ми върви:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2718999
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953