Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 18:03 - „Безсмъртният човек ще замени разумния”
Автор: magicktarot Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3719 Коментари: 7 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          В Париж, в катедралата „Нотр Дам дьо Пари” може да се види ликът на Дева Мария със стълба в дясната си ръка. „Радвайте се – стълба от земята до небето” – се казва в православния акатист на Богородица.

      Тази небесна стълба има девет стъпала. Какво означават те? Известно е, че числото на Божията майка е 15. В астрологията тази цифра символизира пълнолунието. Пълна луна с девет стъпала – това са деветте месеца на износването на плода в утробата.

Разбира се, не става дума за обикновен младенец, а за Христос. Алхимиците наричали златото Христос /моя бележка – винаги съм си мислила, че христос не значи помазан, а злато – от старогръцкото хрюзос/. За се получи злато от неблагородни метали, означавало от несъвършената човешка природа да постигнеш в продължение на девет месеца Богочовешката природа на Христос. Символът на Божията майка е пълната луна, среброто. Символът на Христос е златото и слънцето. Кръстът е знак за сливането в човека на слънчевата, божествената и лунната човешка природа.

Алхимията, при която от неблагородни земни метали възниква небесното злато е добре известна. Тя е описана в много трактати на алхимици и се състои от девет стадия.

Ето описанието й.

 

  1. РАЗПЯТИЕ

   Съединява се несъединимото: лекото с тежкото, въздушното със земното, влажният метал с огненото, мъжкото с женското. При това – което е долу, трябва да отиде горе, всичко студено да пламне, всичко огнено да се охлади, всичко сухо да се навлажни, всичко влажно да изсъхне. Но при това, всичкоте четири стихии – Огън, Въздух, Вода и Земя се съчетават в единен четиристранен кръст. Това е разпятието.

 

  1. ПОГРЕБЕНИЕТО ИЛИ ЛАЗАР

    При съчетанието на четирите стихии се образува някаква тъмна маса, която мирише на гнило. За да не изскочи тя навън, трябва плътно да я повиеш. Нужен е съсъд по-надежден от чернобилския реактор, за да не може смъртта да плъзне на воля и да се разпростре по света.

 

  1. ВЪЗКРЪСВАНЕТО НА ЛАЗАР

    Постепенно изгасената, угнила, прегоряла маса ще засмети със златни пламъци, като злато от висока проба. Зловонието ще премине в нежен аромат. Достигне ли се този стадий, камъкът от гроба може да бъде отместен. Съсъдът да се открехне и от него ще излезе чист, благоуханен лазурит.

 

  1. КАНА ГАЛИЛЕЙСКА

   Тази невеста е готова за брак. Време е да я венчаем с младоженеца – живакът на Меркурий. Затова небесният лазур трябва да се счука на ситно до прашна маса и да се съедини върху брачното ложе със сребристата невеста на живака.

 

  1. ЗАЧАТИЕТО

   Сребристата тежест на живачното семе от Меркурий ще проникне в лоното на невестата и ще бъде заченат младенец. Ще започне безкрайна реакция, изливаща студена светлина.

 

  1. ПРЕОБРАЖЕНИЕТО ИЛИ НЕИЗГАРЯЩИЯТ ХРАСТ НА МОЙСЕЙ

    Заченатият зародиш ще засияе със слава, но не огнена. Ще се образува огнен храст-купел. Горящ, но неизгарящ храст. Хомункулусът засиява в епруветката и светлината му с лекота се процежда през материалната преграда.

 

  1. РОЖДЕСТВОТО

   Засиял от светлина, извънматочният младенец се превръща в тежко, студено кюлче злато. Ивзаждат го от пота и го поставят в яслата, специална ракла, покрите със сребро и олово. Трябва ли да се обяснява, че полученото радиоактивно кюлче алхимиците са смятали за злато, заради постоянното му светене. Всъщност това е много мощно оръжие, с което може да се постъпи по два начина: или да го рацзтвориш, превръщайки го в кръв Христова – червен живак, или да ги счукаш на прах и да го разнесеш по света в безброй ковчежета със спотаена кралимарковска смърт..

Никой не знае къде се пази днес това ужасно оръжие на средновековните алхимици. Осмата и деветата фаза на алхимичната реакция и до днес са тайна за човечеството. Всъщност в тези фази вече не се говори за химия, нито за физика, а за превръщането на неживото в живо. Тайната на хомункулуса. Възникването на живота. И още – голямата тайна на появата на разума на Земята.

Мнозина смятат, че човечеството се е появило на бял свят под въздействието на мощно радиоактивно излъчване от урановите рудници. Раждането ни като че ли не е било планирано от Твореца. Сред африканските примати възниква разклонение, вследствие на мутация – човекът. Разумно, но подвластно на смъртта същество. До появата му разум притежават само безсмъртните ангели и боговете. Законите на генетиката са такива, че всички разклонения, резултат на мутация, водят в тупика на израждането и гибелта /моя бележка – май не съм много съгласна с това/. Така станало и с потомството на Адам. Те се изродили и били насметени от световен потоп, тъй като загубили човешките си качества.

Само че издънката на Ной, съхранила човешките и божествените качества, била спасена. В наше време човечеството отново се приближи до стадия на допотопното си израждане. Тъпота, агресивност, садизъм, фанатизъм вече обхващат цели държави и континенти. Сега не се говори за всемирен потоп, а за съвместно съществуване на човеци и човекоподобни създания, доколкото според законите на генетиката във всяко човекоподобно винаги може да се пробуди човекът и дори Богочовекът.

Цялата Земя се превръща в огромна алхимична колба, в която всички фази на реакцията протичат едновременно. Златото на разума мигом се превръща в тор, а от гниенето му и торните остатъци се образува благоуханен лазурит или дори златно кюлче разум. Тази реакция ще продължава вечно, също като в четвъртия реактор на Чарнобилската АЕЦ.

Ще се появи ли обаче безсмъртният хомункулус?

К. Кедров "Паралелни светове"
image

image




Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pevetsa - Бог да те Благослови със ЗДРАВЕ и ...
24.12.2010 15:02
Бог да те Благослови със ЗДРАВЕ и ОБИЧ!.
За Него бе моята първа песен - 11.05.1979г.
от стихосбирката на Георги Хрусанов - 1942г.

Коледен триптих

Пей девойче из полето
тая вечер на небето
блесна нова лъчезарна
огнена звезда сияйна.

Тя огря поля кошари
спря над къщичките стари
и над снежните поляни
над реки, гори, балкани.

Възвести че в нощ студена
в пещерата приютена
майка свята в късна доба
е родила мъжка рожба.

Херувими светлочели
нему песничка запели
спи ни чедо ненагледно
ти си в свята нощ родено.

Бог те праща на земята
да насаждаш във сърцата
и на прости и на умни
Божиите думи чудни.
цитирай
2. bven - Весели и хубави празници!
24.12.2010 21:59
Тиха нощ, свята нощ! :)
цитирай
3. magicktarot - Честита Коледа, Певеца, Бвен!
25.12.2010 11:29
Бъдете и вие благословени! Певеца, благодаря за стихотворението, невероятно е, неусетно те пренася в духа на тайнството на коледната нощ и Рождеството!
цитирай
4. malkiatprintz - Честито Рождество, Маджик :)
27.12.2010 05:16
Честито Рождество, Маджик :)
цитирай
5. magicktarot - Честито Рождество, Малкияпринц!:)
27.12.2010 11:13
Радвам се да те видя!:)
цитирай
6. get - Много ... ама много от средновековната мистика и тук там от ...
02.01.2011 11:32
задължителната в случая "Зо,ар", "арабската" Ал,химия и Корнелиус Агрипа - Бр-р-р, - Защо ли ме изпълват едни такива чувства, като мрачни подземия и мирис на сяра от реторти ли, от що ли ? :))

На мен По ми е по вкуса "Даоистката Вътрешна алхимия" (!) с десетина века по-стара и някак си по прегледна и със светло излъчване ?!

Но като цяло не може да се отрече експресивността на произведението(поста).


С уважение и :)-ка от Гет !
Честита Новата 2011 година ! ... дано, намериш "философският камък" през същата :)
цитирай
7. magicktarot - get, Честита Нова Година!:)
02.01.2011 12:23
Благодаря ти за включването и пожеланията, не съм получавала досега такова за философския камък!!! И на теб желая да намериш това, което искаш или търсиш!:)

Кедров ми е много любим, невероятен писател и страховито ерудиран човек! И аз харесвам даоистката алхимия /дори практикувам някои нещица/ - интересното е, че самите "оригинални" даоисти не наричат това алхимия - това е име, дадено от западняците-писатели и последователи на ДАО - може би са я кръстили така, за да стане по достъпна и интересна за европейския човек?

колкото до Средновековието, Кабала, алхимията, Зоар и пр. - не знам защо те обземат мрачни чувства. Всъщност може би знам - от една страна - не си много навътре в Средновековието - познавачите казват, че то няма нищо общо с образа на "мракобесие и безкнижовност" както е забучено в главите на доста хора от т.нар. обществено мнение, дори напротив; от друга - приел си на доверие общественото мнение. Все пак - съвременната наука, на която дължим всичко, което изгражда нашето ежедневие, включително и интернет и компютрите - е тръгнала от огромната работа, свършена от алхимиците. Алхимик всъщност значи енциклопедист /за какъвто смятам и съвременникът ни Константин Кедров/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719084
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953