Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2016 19:11 - СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО - притча
Автор: magicktarot Категория: Изкуство   
Прочетен: 2558 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Или кога отмениха вътрешните пътувания и се затвори Третото Око

 

 

Богинята-Майка изнемогваше. Не можеше да се справи с постоянното цапане от игрите на своите деца – опитваше всячески да почиства след тях, и до един момент успяваше,но децата ставаха все повече и повече, и всяко едно, колчем се родеше, започваше да генерира боклук. Цапаше се Водата, цапаше се Земята, замърсяваше се Въздуха. Само Огъня не можеха да изцапат, но на Майката това никак не ѝ помагаше. Тя не можеше да използва Огъня за свой сътрудник в Чистенето, защото децата ѝ бяха създадени така, че ако получеха повече Огън от стандартното за тях, просто щяха да изгорят, т.е. да бъдат унищожени.

 

Тогава Богинята-Майка реши да се обърне за помощ към самите си деца. Повечето отдавна не я чуваха и дори не знаеха, че Тя съществува и че се грижи за тях – но все още имаше и такива, които знаеха за Майка си и дори я уважаваха, че даже и обичаха.

 

И ето, Майката се яви в медитацията на един шаман. Той не беше племенен шаман, защото не живееше в племе. Живееше в огромната цивилизация и беше просто лекар, който бе и просто виртуоз в професията си, но не беше изгубил Дара на Пътуването и можеше да пътува също като шаманите на племената. Медитацията му беше всъщност пътуване и именно в едно от неговите пътувания му се яви Майката и му каза отчаяно, че вече изнемогва, и че търси помощ.

 

И Шаманът реши да изследва проблема, за да разбере къде е изворът му и от там да помогне на Майката, а и на Децата ѝ.

 

Ето какво видя той в едно от своите изследователски пътувания:

 

В далечни времена Децата бяха сътворили много развита цивилизация. В нея всяко дете живееше достойно и щастливо, и имаше равни възможности с всички други да се развива и да израства. Това за Шамана изглеждаше напълно невъзможно , защото в цивилизацията, в която живееше той, това равенство, това братство и тази свобода бяха просто един светъл, пожелателен лозунг, но не и нещо възможно – теоретиците на цивилизацията твърдяха, че „свобода, равенство, братство“  били възможни единствено и само в родово-общинния строй, когато хората са живеели на малки групи и сред Природата, но не и цивилизовано, в огромни общества и обществени структури, които задължително предполагат наличие на строга йерархия, за да могат да съществуват , да се поддържат и развиват.

 

Най-интересното в тази древна цивилизация, освен свободата, равенството и братството, беше това, че хората имаха директни и бързи връзки с всички точки на света – бяха изобретили някакъв вид самолети, които можеха да обиколят планетата за около 3 часа... Но ползваха тия самолети само за доставяне на стоки от един отдалечен край в друг, както и ако се налагаше определен специалист да отиде да извърши важна работа на отдалечено от неговото местоживеене място.

 

Друго интересно нещо бе това, че тези бързи търговски и промишлени комуникации правеха всички продукти евтини и, най-фрапиращото: тази цивилизация нямаше нужда от никакви опаковки!

 

Тук Шаманът с болка се сети за безбройните статистики от неговата цивилизация, които показваха нагледно какви количества пластмасови и други вечни опаковки, чашки, чинийки и прочие, изхвърля само едно единствено-предприятие на месец. Изхвърля ги върху Земята. Хората си плащат за тях, тези опаковки влизат в цената на крайния продукт, но после отиват на боклука. И Майката страда. Страдат и всички други покрай Нея.

 

Ето, тази цивилизация, макар и развита до космически висоти, не ползваше никакви опаковки. Продуктите нямаше как да се развалят, ако бяха разваляеми, защото комуникациите бяха бързи.

 

Следващото учудващо нещо, което видя Шаманът бе, че тази цивилизация не познаваше туризма. Нямаше такова нещо – някой му се пътува, и при първа възможност се качва на самолета и отива на желаното място. Хората просто нямаха нужда от това – те можеха да пътуват „навътре“ или, казано на езика на Шамана – за тази цивилизация астралните пътувания бяха това, което бяха „реалните“ пътувания на туристите от цивилизацията на Шамана. За тези хора, както разбра Шаманът, бе кощунство да се цапа Земята с гориво от самолет, само защото на някой му се е приискало да се отдалечи от дома си на хиляда или повече километра... Освен това, хората от тази цивилизация нямаха нужда от стоки, които да им се доставят от другия край на планетата или от отдалечени места, които да предполагат ползване на самолет, параход или тир – макар и живеещи в такава свръх-цивилизация, нуждите им бяха напълно прости и оцеляването им на физически план не предполагаше необходимост от доставяне на стоки и услуги от отдалечени места.

 

Нямаше как Шаманът да не се досети и за една следваща ужасяваща статистика от своята цивилизация – беше изчислено, че поради огромното, ежечесно и безразборно летене на самолети с  туристи по цялата Земя, въздухът бе изцапан до невероятни „висоти“. Само заради едната глезотия.

 

Всъщност, това не беше точно така. Глезотията бе просто повод и оправдание. В дъното на всичко стоеше алчността.

 

Ето как: Шаманът реши да провери кога и защо се бе получило така, хората да спрат да пътуват навътре и да пожелаят  да пътуват навън.

 

В един момент на планетата Земя дойдоха посетители от едно далечно място във Вселената. Тези посетители идваха също от свръх-цивилизация...


Продължението: ТУК

...



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719065
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953