Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2013 21:40 - Владетелят на Слънцето
Автор: magicktarot Категория: Изкуство   
Прочетен: 2264 Коментари: 9 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди време един извънземен ми разказа за обичаите на една особена планета. Тамошното човечество беше приело за вярно, че един-единствен човек владее "тяхното" слънце и безропотно си плащаше на този човек за слънчевата светлина.

Нито един от жителите не се сещаше, че Слънцето е на всички и огрява навсякъде по равно.

По едно време имало някакви брожения, обаче "Владетелят на Слънцето" бил толкова забогатял от постоянните плащания, и това негово богатство така било укрепило властта му, че никой не успял да го помръдне.

А и нямало голяма нужда - повечето хора и без това били убедени, че "така трябва" и че "слънцето е негово и само негово". Една от причините за тези всенародни непоклатими убеждения били законите, които твърдяли, че Слънцето е на този човек. Хората уважавали и почитали закона и законността - просто били позабравили, че и законите били творение на слънчевия владетел. По неизвестни причини възприемали тия закони като "паднали от небето" - или направо - от Бог - по избор: в зависимост от това, дали били религиозни или рационални. 
...
Краят: ТУК
...




Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. magicktarot - Гет, хубав коментар, благодаря!
16.10.2013 14:12
Няма връзка с постинга, но това не е от значение! :)))

П.П. Моето виждане е, че няма разлика между "дух" и "материя" - учудвам се, че за теб има, но не споря и няма да споря занапред - всеки с "вижданията си". (пък и те търпят промяна, както всяко друго нещо).

Поздрави, Гет Ктист! :)
цитирай
2. magicktarot - Приятелю Гет,
16.10.2013 16:32
разбирам, но не мога да проумея едно -

дали ти случайно не си мислиш, че аз не съм наясно какво пиша и с каква цел го пиша?

(този пост е нещо като сатира-алегория на съвременното ни общество и на човешките нагласи).

Моля те, отговори ми пряко и кратко на въпроса, без намеса на Якин, Боаз и прочие! :)

(Иначе, отново повтарям, благодаря ти за тези интересни, богати, обогатяващи и обстойни коментари! :) Просто ми се иска да подчертая, че съм наясно с личните си възприятия и знам какво пиша. Не ми е необходимо доизясняване чак в такава степен. ;) )
цитирай
3. magicktarot - Благодаря за отговора, Гет! :)
16.10.2013 17:46
(е, не можахме да минем без Жар-Птица, ама нищо! :))))
цитирай
4. monaliza121 - Привет, Маджик!
16.10.2013 19:44
Извънземните били убедени, че "слънцето е негово и само негово". А ние сме сигурни, че не е негово, че го е "придобил по нечестен начин":))))/с усмивка за клишето/ и си траем. Може би, не ни трябва слънце?
цитирай
5. magicktarot - Привет, МонаЛиза! :)
16.10.2013 20:02
Никой не си трае, това е въпрос на мнозинство. Когато мнозинството е убедено в нещо, нищо не може да го разубеди. А и честността твърди, че мнозинството винаги има право. :)))

Отвъд майтапа (на голо), нали знаеш разпространения напоследък виц: лошите момчета, които теглят файлове от интернет, вършат нещо много лошо и затова биват хвърляни в затвора от добрите момчета, които теглят нефт от Земята....
цитирай
6. evrazol - Мнозинството
17.10.2013 10:11
се състои от хора, делегирали на друг правото да решава проблемите им. И този друг, "решавайки" проблемите им осигурява, предоставя, дава, гарантира, разпределя ... следователно притежава тези хора. Аз ги наричам клечащите и чакащите хора. Този друг не търпи стоящите хора, които сами решават задачите си и се простират в границите на собствените си ресурси. Няма с какво да ги владее. Клечащите чакащи също не долюбват стоящите. Завиждат им за това, че когато се "нуждаят" не зависят ... от владетеля.

Цивилизацията поощрява клечащите и мачка стоящите. Така те се коагулират, сепарират и заживяват в различни измерения. Срещат се и не се познават. Вече не могат и да си пречат. Вероятно едните ще изчезнат с времето, поради неспособност да еволюират.

В твоят контекст, онзи владее слънцето само за тези на които то не е достатъчно, за да съществуват. И макар то да свети по равно за всички, те Му предоставят своя слънчев дял в замяна на шкембе чорба и парно.
цитирай
7. magicktarot - Евразоле, и твоята "моментна картина" на човешкия ни свят е достоверна. :)
17.10.2013 11:44
Моята добавка към нея е, че клечащите са били предварително убедени (излъгани, хипнотизирани), че за да оцелеят, трябва да клечат и да почитат единствения владетел на Слънцето - без когото просто ще умрат физически (и да му плащат за живота си). Тия клечащи, също както и стоящите, притежават силния божествен Дух, който може всичко - просто тарикатът "владетел на Слънцето" е по-хитър и знае как да впрегне този Дух за своя изгода. (Разбира се, това може да се разглежда и като изгода за групата, за обществото - временно, докато то постигне по-високо ниво).

("Владетел на Слънцето" за мен е не по-абсурден образ от владетел на нефтено находище, на златна мина, на желязна мина, на каменна кариера и т.н. - използвах го като вид абсурдна алегория. Защото природните богатства не са създадени, за да ги владее, образно, един човек. Това с владеенето си е наша измислица. Животните също завземат територии и природни блага - но не по такъв глобален начин, както хората).

Поздрави!
цитирай
8. evrazol - Аз разбирам от алегории
17.10.2013 12:45
И ако има разлика в гледищата ни, тя е в това, че ти слагаш в основата "владетеля", като причина за състоянието, а аз "клечащите". В същност те един без друг не могат. Колкото до силния божествен Дух - това че притежаваш нещо, не означава, че можеш да го ползваш. С образованието е същото. С приятелите и с много други неща.
цитирай
9. magicktarot - Евразоле, точно!
17.10.2013 13:03
Но да добавя - и аз поставям в основата "хипнозата" - т.е. хората, които й се поддават. Явно не се изразявам добре, за да се мисли, че поставям в основата "владетеля". :) И за мен той е следствие. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2726381
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953