Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2013 13:15 - Нобелова награда за Бог
Автор: magicktarot Категория: Изкуство   
Прочетен: 5034 Коментари: 9 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Една вечер в края на април световно признатата и уважавана професорка, госпожа академик Гуглова, член на Комисията за номиниране и определяне на Нобелови награди, получи странно усещане.

Постепенно, с настъпването на лунната пролетна нощ, това усещане изкристализира в светлинно прозрение, което, ако беше превърнато в думи, би гласяло:

"Редно е най-сетне Творецът и Създателят на този Свят да получи Нобелова награда!"

Госпожа академик Гуглова преспа и на сутринта рано-рано, без да се помайва с кафета, цигари и прически, както по принцип й беше обичай, предприе мерки за свикване на Комисията на спешен съвет. Комисионерите, искрено стреснати от тази спешност от страна на Гуглова, побързаха да се съберат и да открият събранието.

- Уважаеми Госпожи и Господа, Колеги! - започна академик Гуглова. Говореше спокойно и провлачено, както го правеше винаги, макар че за пръв път й се искаше да говори бързо и разпалено. Знаеше обаче, че такъв вид говорене неминуемо щеше да раздели Комисията на два лагера - "За" и "Против". Тия със "За" щяха да се заразят от нейния ентусиазъм. Тия с "Против" щяха да бъдат отблъснати от него. Ентуисазъм, ентусиазъм, ама и той се подчинява на законите на физиката, пък били те и Нютонови.

- Всички ние сме учени, - продължи Гуглова, - и може би най-добре познаваме света, в който живеем. И мооооже би имаме възмооожно най-добра представа за изключително сложните и необозрими механизми, по които този свят действа. Колеги, питам риторично - възможно ли е човек да измисли и сътвори такъв свят? С всичките му неизброими и работещи в страховит синхрон детайли, кръговрати, решения, мнения, животи, атмосфери, огньове, гръмотевици, популации, океани, бактерии, бълхи, хлорофили, ядра, налягане, свободна воля, съдба, квантова всеслучваемост, астероиди, галактики и превенция на астероидите и гама-лъчите?

Прекъсвайки Гуглова, се обади Председателят на Комисията - видно, бе от тия, които и с ентусиазъм, и без него, биха били "против":

- Да, Гуглова, не е възможно никой човек и дори никое същество на Земята да измисли, сътвори и построи този наш свят. Проблемът е, знаете, че в нашите, високо научни среди, не само идеята - думата "Бог" е забранена! Какво остава да предложим Бог за награда?! Нали веднага ще бъдем низвергнати от цялото научно войнство? Знаете - не е доказано по научен път, че светът ни е творение на някакъв си бог - пък бил той и всеблаг, всемогъщ, вездесъщ и ... бог...

- Пък и, Гуглова, - намеси се един друг член, видимо също "противен", - знаете мноооого добре, че този свят не е от най-хубавите светове. Пълна несправедливост отвсякъде! Научно доказана, при това! Вашият ... мхмхмхмъхх... бог ... може и да е създал света (смях от страна на "противните"), ама не го е създал както трябва! Не е обмислил куп неща! Знаете, не само при хората - единственото, което може да се каже за Природата и Космоса със сигурност е това, че те са ЖЕ-СТО-КИ! И изобщо - не разбирам за какво се занимаваме с такива абсолютно ненаучни простотии!?

Гуглова знаеше отлично, че ще получи такъв отпор. Самата тя също не вярваше в Бог, нито беше убедена по научен път, че го има. Но прозрението си е прозрение, то не се интересува от научни доказателства, нито от религиозни постулати и ежедневни мисловни конструкти, приети за чистата и свята истина. Сякаш съзнанието на академик Гуглова бе претърпяло някакъв масов квантов скок - и тя вече не можеше да се върне към старата си парадима - щеше да се бори за Бог с всички свои сили и енергии. Затова отговори сухо и процедурно:

- Все пак, имам право да поставя своето предложение на гласуване. Моля, Комисия, да гласуваме кой е "за" и кой е "против" номинирането на Бог за нобелова награда за цялостен принос към света! 

...

Продължението: ТУК




Гласувай:
24



1. stela50 - Да ... всичките тези неща е Той ...
24.04.2013 18:19
Чудесно си го сътворила, прочетох и харесах ...
Поздрави, Магична !
цитирай
2. magicktarot - Благодаря, Звездна!
24.04.2013 19:39
Прегръдки! :)
цитирай
3. sestra - Разбира се, очаквах това чувство за хумор :)
24.04.2013 21:24
А от идеите за Бог, които съм чела, най-пленителната за мен е на Селинджър, Семейство Глас, където Исус е Старата дама, която си стои всеки ден пред радиото или пък едни изключително поетични и забавни асоциации на Дино Будзати, които имам огромно удоволствие да чета в момента.
цитирай
4. injir - Някои човеци също се мислят за Бог. ...
24.04.2013 23:59
Някои човеци също се мислят за Бог.:)
цитирай
5. magicktarot - Благодаря, Стани! :)
25.04.2013 13:41
sestra написа:
А от идеите за Бог, които съм чела, най-пленителната за мен е на Селинджър, Семейство Глас, където Исус е Старата дама, която си стои всеки ден пред радиото или пък едни изключително поетични и забавни асоциации на Дино Будзати, които имам огромно удоволствие да чета в момента.

Полезни за мен насоки - не съм попадала досега, значи им е дошло времето. :)
цитирай
6. magicktarot - Така е, Инджир, :)
25.04.2013 13:43
injir написа:
Някои човеци също се мислят за Бог.:)

и в това няма нищо лошо - макар и по смешен начин, така пак Го боготворят и почитат. ;) Виж, ако се случи така, че някоя случка от живота им докаже, "че не са баш Бог" - тогава става лошо... :))
цитирай
7. zarenkow - Бог е там,
03.05.2013 08:38
където го пуснат да влезе. :)
цитирай
8. bven - Така е, магично и Божествено творение:))
16.05.2013 20:50
Както казваме ние, българите - на шегата и господ помага. Иначе казано - той е навсякъде:))
Беше ми забавно и весело (може би на Божественото в мен)!!
Поздрави!
цитирай
9. magicktarot - Заренков, Бвен, благодаря ви!
17.05.2013 13:21
Поздрави на Божественото във Вас! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2729034
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953