Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2012 14:14 - Змеят в недрата на Вихрен, Дивият козел и Мечокът
Автор: magicktarot Категория: Изкуство   
Прочетен: 6400 Коментари: 24 Гласове:
33

Последна промяна: 30.01.2012 14:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Красив и страховит е мраморният Вихрен. За него са писани множество песни, разказват се куп предания – от фантастични по-фантастични, от буреносни по-гръмохвъргачески. И той си е там. Продължава да омайва всеки, който се докосне до него. Известен е като върха, който изглежда различно, погледнат от различни страни – оттук като пресечена пирамида, оттам – като четиристенна. Там, горе, седял Перун и хвърлял към Земята своите гръмотевици. Страшни били те. Но и оплождащи. Да, тайнственото електричество сякаш посажда Живота. На повечето същества е вродено да се плашат, колчем чуят гръм. Дали това е първичен страх от неудържимата електрическа стихия, или е страхопочитание пред  живототворящата Сила на Енергията – не може да се каже. Дори е възможно да е нещо съвсем друго – различно от страх, страхопочитание и уважение... „Да, нещо различно ще да е!”...

Такива мисли се въртяха в главата на Юлия – едно обикновено на вид седемнадесетгодишно момиче. Никой от обкръжението й не би допуснал, че тази девойка е всъщност съвременна шаманка. Дори самата тя не се възприемаше като такава, макар да „виждаше” и да „знаеше”... Как се бе стигнало до тук? Когато Юлия бе на четиринайсет, преживя някакъв странен припадък, предхождан от цял ден необяснимо физическо неразположение. Родителите й и лекарите, разбира се, помислиха, че това е епилепсия и я подложиха на множество изследвания. Така и не се установи диагнозата – не беше епилепсия, не беше и някакво преходно нарушение в кръвоснабдяването. Нещата отшумяха и животът влезе в обичайното си русло. Единствено самата Юлия се промени. Тя не помнеше какво е преживяла по време на припадъка, но някак впослествие разбра в съня си, че този припадък е „естествен заместител” на ритуала, в който шаманите биват инициирани в „шаманския свят” – и по време на който те трябва да умрат за стария си свят и да се възродят за новия. Да, случва се и това – четиринадесетгодишни момичета да влязат по естествен, природен път в „Портала  Животосмърт” и някак да го прозрат. Природата също има своите ритуали. Всъщност – човешките ритуали са бледо копие на Природните, но това повечето хора не го знаят.

В момента обкръжението на Юлия се състоеше от две момчета – също седемнадесетгодишни. Светлин и Кирил. Тримата бяха приятели от малки. Сега двамата, то се знае, искаха да бъдат нещо повече от приятели с Юлия и всячески се стараеха да угаждат на исканията й и да изпълняват желанията й – колкото и налудничави да изглеждаха те понякога. Всъщност, откакто пораснаха, между Светлин и Кирил се породи някакво своеобразно приятелско съревнование за сърцето на Юлия. Засега никой не бе взел надмощие, просто защото Юлия не го позволяваше. Тя много добре виждаше тяхното съперничество, но понеже нито един не я привличаше като „за гадже”, бе решила да използва максимално тази конкуренция, за да постига чрез нея свои цели. Една такава цел гонеха тримата сега  - затова се изкачваха към Вихрен.

А целта беше: осъществяване на среща между Тримата и ... един Змей-Дракон, за който Юлия твърдеше, че обитавал недрата на връх Вихрен и всъщност бил пълновластен Господар на Върха. Защо им трябваше да се срещат с този „персонаж” ли? Защото Юлия бе разбрала, че единствено от него би могла да изпроси изпълнението на едно свое желание, което всъщност беше мечта на друг човек...

Двете момчета, разбира се, никак не вярваха на тия небивалици – в недрата на Вихрен да има някакъв дракон и дрън-дрън! Но се радваха, че ще направят един хубав планински преход „с любимата” в този августовски ден – макар и най-горещия за годината, както твърдяха синоптиците...

А Юлия знаеше съвсем точно какво прави. Бе получила това „знание” по свои си пътища. Знаеше също, че в този „преход” ще трябва да „покръсти” и двамата си приятели... Това се налагаше, за да стане възможна Срещата между Нея и Дракона. И Шаманката не знаеше какво ще произлезе от това. Не знаеше дали след това „кръщение” момчетата ще й останат верни по начина, по който бяха досега. Не знаеше – но щеше да го направи. Те трябваше да приемат по един тотем... Единият щеше да стане Див Козел, другият – Мечок. Но тя не ги предупреди предварително  – имаше опасност да се откажат, като чуят, че по пътя към Върха ще бъдат подгонени от такива разлютени „страшнички животинки”. Освен „покръстването” или тотемната инициация, както биха я нарекли някои антрополози, Юлия знаеше съвсем точно къде и как ще съумеят да се срещнат със Змея-Дракон – затова и помъкна своите приятели в най-горещия за годината ден – такова беше изискването на Силата на Енергията...

...

Змеят-Дракон ги очакваше. Той проследи всичко – видя как Светлин се превръща в Див Козел, съзря и Кирил, който стана Мечок. На фона на тези съзирания, постоянно държеше сметка за Юлия - нейната смелост и готовност да се впусне в дебрите не само на Мраморния връх, но и на Портала на Порталите, през който става преобразяването на Спиралата през Материя-Дух-Енергия-Прана-Дихание-Крила... За Змея не съществуваше линейно време – той виждаше всичко наведнъж. По тази причина, докато Тримата се изкачваха към Него, той видя Юлия на един плаж на Черно море. Запознаваше се с един старец, който беше в инвалидна количка...

После Срещата се осъществи.

...

След няколко дни, в събота сутринта, туристите около хижа Вихрен, които се готвеха да качват Елтепе, видяха как от един бус двама мъже смъкват старец на инвалидна количка.

- Татко, ти си полудял! – можеха да чуят по-близкостоящите.

После Старецът стана от количката и тръгна по пътеката към Вихрен...

 

 30.01.2012г. Соня Петрова – Magicktarot







Гласувай:
33



1. mt46 - Поздрав, Меджик!
30.01.2012 14:29
Припадъкът на Юлия е отключил свръхестествени сили и способности у нея... Но е постъпила доста некоректно, екс-пери-ментално с приятелите си... :))
цитирай
2. magicktarot - Привет, Марине! :)
30.01.2012 14:49
Макар и екс-ментален (извън Ума;), екс-пери-ментът е успешен, това е важното! :) Поздрави!
цитирай
3. ognena71 - Поздрави мила! Желая ти лек ...
30.01.2012 14:58
Поздрави мила!

Желая ти лек ден.
цитирай
4. gocho52 - Здравей, Юлия!...
30.01.2012 15:12
Добра седмица!
цитирай
5. mmmmmmmmm - Поздрави,
30.01.2012 16:22
интересно и приятно!:)))
цитирай
6. kite333 - Ех тази Магия :)
30.01.2012 16:23
Трябва да повярваме нали ?
цитирай
7. stela50 - Завладяващ и мъдър разказ , Магична ...
30.01.2012 19:18
Трогателен в истинското си звучене .
Интересно и леко преливане от приказност
към реалност ...Прочетох на един дъх ...
Поздравления !
цитирай
8. ketcakuatl - ЕЙ, СОНИЧКА
30.01.2012 19:20
Пушиш си я тая трева тайно, не казваш от къде я намираш, и до като ние го докарваме само до розови слончета във червени балончета, яхнали бели кончета - ти змейове, дракони, диви козли, мечки...Как да стане!? Неравнопоставеност има във виденията, не е честно едни да пушат качествена стока и да си споделят после виденията, другите да се мъчим с върколаци и караконджули само. Ама, от мен да мине тоя номер. Щипни по бузката мома Калина от мене, ама лекичко, както аз бих го направил.
цитирай
9. magicktarot - Re: :)
30.01.2012 21:41
3. ognena71, Приятна зимна вечер, Огнено момиче! :)

=

4. gocho52 , Успешна седмица, Гочо! :))))

=

5. mmmmmmmmm , Благодаря ти, ДеветЕм! Поздрави! :)

=

6. kite333, Кайти, доколкото Летящите могат да вярват! ;) Аз лично вярвам, че е безгранично...:)

=

7. stela50, Благодаря ти, Звездна! :) Вихрен, пък и цял Пирин са наистина една многообразна реалност-приказност, преливаща и преобразяваща се постоянно - зимата с лавиноопасните си пространства, лятото с алпийските си висоти и езера. Размечтах се! :)

=

8. ketcakuatl , Благодаря ти, Митко! :) Аз съм малко по грубото щипане, но щом казваш лекичко - така да бъде! Тая неравнопоставеност във виденията ме разби! :)))





цитирай
10. get - После Старецът стана от колич...
31.01.2012 01:41
magicktarot написа:

После Старецът стана от количката и тръгна по пътеката към Вихрен


... не след дълго, далеч нагоре по планинският склон, се виждаше фигурата му на ... младеж, уверено и леко крачеща към върха ... искрящ под невероятната белота на слънчевите лъчи !! :))

от Гет ктист - ДионисуБул ... рогатият Зъмей, четящ в скрижалите на Мойсея ?:)
от картинката : http://thumbs.dreamstime.com/thumblarge_417/12472348588AaM4o.jpg ... и накрая да попитам, прекрасните ти читатели ... Какво послание ни е (п)оставено от Буонароти на главата, на Мойсей ??
цитирай
11. melina26 - Поздрави за поста!
31.01.2012 10:08
Хареса ми.
цитирай
12. sande - Здравей, Соня!
31.01.2012 10:56
Хареса ми разказаното от теб в твоя магичен стил. Добре е когато изкачваме върховете, а още по-добре, когато се завръщаме.

Хубав студен зимен ден!
цитирай
13. magicktarot - Re: :)
31.01.2012 11:01
Гет, привет и благодаря ти за това живописно продължение! Белотата на слънчевите лъчи! :) За Мойсей - мерси, че зачекваш тази изключително интересна тема! Всъщност - не е Микеланджело този, който е измислил тези рога. Това е доста спорен момент в Петокнижието - защото някои твърдят, че това не са рога , а лъчи. Едни ги превеждат "рога", други - "лъчи". Ето как е на български: " Изход: 34:29 И като слизаше Моисей от Синайската планина, държащ двете плочи на откровението в ръката си, при слизането си от планината Моисей не знаеше, че лицето му изпущаше зари, понеже Бог бе говорил с него.
34:30 Но Аарон и всичките израилтяни, като видяха Моисея, че, ето, кожата на лицето му блестеше, бояха се да се приближат при него."
Какво ще кажеш?

=

11. melina26, Благодаря ти, Мелина! :)

=

Санде, благодаря ти! :) Наистина, много мъдро казано - най-добре е, когато се завръщаме у дома след върховете! Поздрави!
цитирай
14. get - - В парижкият музей имаме Esus
31.01.2012 12:37
http://www.paris.culture.fr/img/pilier_3bpt.gif

magicktarot написа:
Гет, привет и благодаря ти за това живописно продължение! Белотата на слънчевите лъчи! :) За Мойсей - мерси, че зачекваш тази изключително интересна тема! Всъщност - не е Микеланджело този, който е измислил тези рога. Това е доста спорен момент в Петокнижието - защото някои твърдят, че това не са рога , а лъчи. Едни ги превеждат "рога", други - "лъчи". Ето как е на български: " Изход: 34:29 И като слизаше Моисей от Синайската планина, държащ двете плочи на откровението в ръката си, при слизането си от планината Моисей не знаеше, че лицето му изпущаше зари, понеже Бог бе говорил с него.
34:30 Но Аарон и всичките израилтяни, като видяха Моисея, че, ето, кожата на лицето му блестеше, бояха се да се приближат при него."
Какво ще кажеш?

- От там пък идват следващите ми въпроси:
А) Ели, "Esus=Jesus" ?
Б) sTavros синоним ли е на Tarvos ... още и на Tavros ? ( можем да прочетем -

http://www.whatrhymeswith.com/words-with-letters-aorstv)

В) Ето го Tarvos Trigaranus, от Notre Dame in Paris ?

http://www.google.bg/imgres?q=pilli%C3%A9r+des+nautes&hl=bg&biw=907&bih=435&gbv=2&tbm=isch&tbnid=LgENdtFfEVXifM:&imgrefurl=http://www.nertho.eu/forum/index.php%3Ftopic%3D224.0&docid=_39_EqLiAE8jwM&imgurl=http://www.paris.culture.fr/img/pilier_3c.gif&w=220&h=287&ei=TbsnT6b_NYfhtQbzlrC3AQ&zoom=1&iact=hc&vpx=191&vpy=80&dur=1179&hovh=229&hovw=176&tx=112&ty=162&sig=117254433279230527277&page=1&tbnh=111&tbnw=85&start=0&ndsp=6&ved=1t:429,r:1,s:0

Г) А тук малко иконографска традиция, как се изобразява озарен(лъчи) ? -

http://www.fanaticus.org/DBA/armies/II74/PalmyreneGods.jpg - city ​​of Palmyra, pre-Islamic gods - Вel

- Готови отговори няма(м) :))

от Гет ктист - брат в Задругата на ...
цитирай
15. magicktarot - Гет, нито един от линковете не се отваря.
31.01.2012 12:46
Не са важни отговорите - въпросите са определящи! :)
цитирай
16. get - - Движен от добри чувства ... втори опит сестрице-магеснице с нови линкове :)) !!
31.01.2012 14:11
magicktarot написа:
Гет, нито един от линковете не се отваря !!
Не са важни отговорите - въпросите са определящи! :)

а)
http://www.art.com/products/p11728108-sa-i1353654/triad-of-palmyrene-gods-from-palmyra-region-circa-150-ad-limestone.htm - Това е "палмирската "св.троица" !!
б)
Това е от англ. Вики:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tarvos_Trigaranus

- Ще се възползвам, да допълня, че тази иконография(образност) е от границата и малко след нашата ера ?? - но същата, кореспондира и е с дълбоки корени стигащи до Крит(критоминойската, като преди това минава през микенската цивилизация) !!?
- Още по-странното е че, аз намирам паралели в нашата образност от народното ни творчество и приказни(устни) предания и вярвания - А не би следвало да е така, тъй като знаеш общоизвестната теория, че сме придошли едната част от Централна азия ... другата част (под вида "славяни") от припятските блата и езера ??! ... третата компонента от етнообразуващият елемент на нас Българите, били траките, но ... но за тях нашите историци пишат, че вече не били траки ами глобализирани :)) елини или "ром(Е)и" :))) !!

- Аз, движен от чувство за историческа справедливост и обективност, като един от последните катари-бугарши ... не мога да се съглася с това ... инак, ще изневеря на същността си изразяваща се и в това, как ни наричаха (?) "добри хора" !! :((

от Гет ктист - брат в Задругата ...

П.П.
- Нали, няма да ми се разсърдиш ... ако (?) кажа, трябваше сюжета за твоето разказче, да го оставиш малко да отлежи в сърцето ти ?!! - тогава мъжките герои вероятно щяха ... да бъдат "гарван-врана", "верволф-оборотен"(думата е по-точна в рудският смисъл ? оборотен) и-и-и "мечка" ; това са трите първи превъплащения, през които преминава "ученика" овладяващ, цикъла на земните магии - Последната ... ? - последната е "Земен дракон", като този, който държиш на верижка на картинката от Паоло Учело ??! :))) - Ама, айде да спирам ... взех да ставам непредпазливо ... приказливо, откровен ?!! :))
цитирай
17. jabalka - Привет и от мен!
31.01.2012 14:33
Хареса ми разказа - много!
Размислих се по въпроса за избора , който всеки от нас прави - помагайки на един , вреди ли на друг...със сигурност , защото в нашият свят според мен няма празни пространства, изменяйки една форма и състояние с действията си променяме и всичко наоколо или не наоколо , а навсякъде!
Или?!
цитирай
18. magicktarot - Re: :)
31.01.2012 14:55
Гет, така и не разбрах какво общо има всичко това с предполагаемите Мойсееви рога-лъчи? :)
Разбира се, че не мога да ти се сърдя за предложението в какво да се "превърнат" героите... Но ти, без също да се сърдиш, си имаш една рамка (не че аз нямам), от която явно не искаш да излезеш. Аз тук съм споменала "тотем" - и да, виждала съм врани под Вихрен - даже съм ги снимала, интересни са - но наблягам на "Духа на мястото". А този Дух се изразява в Човешкия свят посредством съществата, които се намират в материална форма там. Да, мечки също няма често около Вихрен, но ги има в гората по-надолу. А Дивият козел си е най-честото животно там... Не знам дали ме разбираш - но има Традиции и Традиции. Тази, което ти практикуваш, е различна от Другата...:) Не знам защо си против Козела - ако искаш, спомни си Пан...:)

=

Ябълчице, благодаря ти! Поставяш интересен и много дълбок въпрос... Първото, което ми хрумва в отговор е следното - когато излекуваш едно дете, болно от пневмония (или туберкулоза например) - ти убиваш, УБИВАШ, микроорганизмите - които също са живи същества и искат да живеят! И имат същото право на Живот, както и Детето, мда... Затова има Шамани - защото те провиждат Отвъд Животосмъртта и "знаят"... ;) Поздрави!
цитирай
19. kostadinovd - ПОЗДРАВИ !
31.01.2012 20:03
Поздрави за това което правиш ! Харесва ми !
цитирай
20. megg - Към Мраморния връх
31.01.2012 20:56
И към тайнствата. Понякога най -хубавото на едно пътуване е завръщането ... към радостта от живота, чиято сладост може да бъде ходенето на два крака. Сам.
Поздравления, Соня, скътвам си този разказ при обичаните творби за змейове.
Хубава, хубава вечер! :))
цитирай
21. martiniki - змеят значи отключил чудото
01.02.2012 07:17
тук също спи един, под връх Бетера, за който се говори, че е угаснал вулкан - вероятно е бълвал огън докато заспи( змеят)
познавам едни щур див козел и един талантлив Мечо, още като прочетох разказа ми се наместиха в картинката)
цитирай
22. magicktarot - Re: :)
01.02.2012 11:38
Костадинов, благодаря ти! Поздрави и честит празник! :)

=

Мег, благодаря ти от сърце! Как само си го казала - сладостта на радостта от живота е в ходенето сам на два крака, много вярно! За жалост или за радост, повечето го забравяме това и все търсим под вола теле (поне аз съм така де, за другите не знам) ... Поздрави и Весел Трифонско-Дионисов празник! :)

=

Дора-Марта, ще проуча аз този връх Бетера - не съм го чувала досега, но ти ме запали! И проверих - село Змейово! Благодаря ти! Виж как човек може да научи интересни за него неща по неведоми пътища! За Вихрен - под него няма данни да е имало вулкан - и асоциацията със Змея я направих по други пътища, но и това с вулкана е много интересно - и логично... Поздрави на Дивия Козел и Мечо, щом ги познаваш! :)))
цитирай
23. divna8 - Има, има мечки около Вихрен, но не на ...
01.02.2012 21:52
Има, има мечки около Вихрен, но не на всеки се показват...
Естествено не на самия връх, а около него. За дивите кози - важи същото.

Много добре си предала всичко, Соня - тотемното Посвещение си е закрила от свещено животно, а не действителното превръщане на хората в животни. Трансформация на съзнанието!
И е вярно, че Шаман се става само с Посвещение свише: може някой да е обучаван от шаман, но Небето избира истинските, които ще продължат Пътя и ще предават Знанията на следващите... И всяко Посвещение е подобно на "инцидент", от който човекът " случайно" се измъква. Невредим, но... променен!

Хубава вечер :):):)
цитирай
24. magicktarot - Благодаря ти, Дивна!
02.02.2012 09:59
За мечките знам, но не съм успяла да снимам мечка около Вихрен, а козлите съм ги снимала няколко пъти на камера - усещането е страхотно! :)
Много точно си описала "практиките" или по-скоро - Небесните практики, слезли на Земята. Благодаря ти! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2718884
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953