Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2011 23:53 - РЮРИК - КРАЙ НА ИСТОРИЯТА ЗА ВАРЯЖКА РУСИЯ
Автор: merlin68 Категория: История   
Прочетен: 30534 Коментари: 66 Гласове:
14

Последна промяна: 21.08.2011 13:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В началото мислех всичко, от произхода на името "Рос" (Россия), през това "нормани" ли създадоха руската държавност, та до името на Рюрик (славянско, или норманско), да го напиша в един постинг. Оказах се неспособен на такава кратка версия, а и в дългата версия, историята съвсем не е пълна, но колкото - толкова.

  По същество -
Летописите мълчат по отношение от къде точно идва Рюрик в Новгород, кой е баща му и изобщо какъв е произходът му по бащина линия. В новгородските летописи се казва, че по майчина линия, той е наследник на династия от девет словенски (новгородски) князе, като първият е Боревой, а последният е дядото на Рюрик - Гостомисл. В същите летописи се казва ясно, че баща му е варяг, и като свържем това с написаното в "Повест времеменных лет", става ясно, че той е от така наречените варяги - "Рус".
Тезата за варягите "Рус", е оспорвана от С. Лесной, но за да хвърля светлина върху това, би трябвало да напиша поне още един постинг. Само накратко ще спомена основният му аргумент. А той е, че името "Рос", е засвидетелствано далеч преди въобще да има варяги, във хроники и в топоними като река Рос, и това име се свързва с южната част на Русия, а не със северната. Единственият летопис в който варягите - "Рус" са упоменати е посоченият по-горе ПВЛ, в други руски, а и западни летописи Рус не са упоменати. Затова Лесной смята, че автора на ПВЛ, писал го през 12 век, когато името "Рус" е вече наложено за цялата страна, просто е изразил своето мнение от къде идва това име. Но това го давам само като информация.

И така за името на варяга-"Рус" - Рюрик
Hrœrekr се явява производна от староскандинавското «*HrуюiR» («слава») и «-rнkR» («знатен»).
  • Hrodric — старо-германски език
  • Hrēрrīc и Hroрricus — старо-английски език
  • Rшrik — источен старо-нормански, старо-шведски, старо-датски езици
  • Hrœrekr — западен старо-нормански език
  • rorikR, ruRikr, hruRikR — от рунически надписи
«-rнkR» («знатен»), обаче може да се изведе и от латинското "rex": крал, цар и приело формата "рик" в Рюрик(Х), и тук лека закачка: ИспеРИХ, ТелеРИГ(Х), ТОдоРИХ и т.н.:)
До тук виждаме, че името Рюрик, безспорно може да се свърже с норманите.
Също така съименник на Рюрик, е и Родерих
— крал на везеготите в Испания през 710-711г. Тук лично аз, ако да не съм специалист, ще се усъмня в германският характер на това име Роде-Рих, или водач, цар на рода, вижда се, че то си има съвсем ясно обяснение на славянски, на български, като прибавим и това, че гетите, наречени по-късно готи, са тракийско племе, то... Но да се върнем на Рюрик:)

Сега да обърнем внимание на това, възможен ли е славянски произход на името Рюрик?
Австриецът Херберщайн, още през ХVІ век, след като се запознава с руските летописи, изказва следното мнение: "Руснаците са извикали князете си, по скоро от ВАГРИТЕ, или ВАРЯГИТЕ, от колкото да връчат властта на чужденци, различаващи се от тях по вяра, обичаи и език."
Немците и скандинавците наричали ВАГРИ, ВАРЯГИ, всички крайморски славяни. Това е очевидно и основанието на Херберщайн да изкаже тази си мисъл.
През 30-те години на 19 век, френският пътешественик и писател Франсоа Ксавие, записва едно народно предание, разказано му от селяните в Мекленбург (живеещи в земите обитавани от славянското племе ободрити (ререги), но в 19 век, вече напълно понемчени). Това предание, той издава в книгата си "Северни писма". То разказва, че народът на ободритите, през VІІІ век е управляван от Годлиб (Годслав), който има трима сина - Рюрик-Мирният, Сивар-Победителят и Трувар-Верният. Тези трима братя - славяни, тръгнали да търсят приключения и така стигнали до Новгород, където обединили народа и му помогнали да се отърве от страшна тирания. След което решили да си тръгнат, но народа не ги пуснал и настоял да го управляват.

И сега най-главното и според мен безапелационно доказващо тезата която защитавам, а именно, че както името, така и самият Рюрик, са със славянски произход.

В западно славянските езици думата "рюрик" означава сокол.

  И днес това е запазено
в полският, чешкият, словенският, украинският езици:
  • Полски «rarуg» - сокол
  • Чешки «rarašek» - сокол
  • Словенски «raroh» - сокол
  • Украински «раріг» - сокол

Обордитите също се наричат и ререги (соколи).

Адам Бременски пише: "Славянски народи съществуват много. Сред тях най-многобройни са западните вагри....След това следват ободритите, които сега се наричат ререги, а градът им Магнополис."

В летописа «Слово о полку Игореве», възрастните от династията Рюрикови са наречени соколи, а принцовете - соколчета.

И така името Рюрик, е със славянски произход и означава сокол, мисля дори това което изложих до сега е достатъчно за да се докаже тази теза, но ето и малко археология.
Гербът на Рюрик - сокол пикиращ за да хване плячката си.


imageimage

Бронзовый наконечник пояса                                                         

со следами серебрения.

Конец IX – середина X вв.

image

Резная подвеска «с изображением орла» из славянского поселения

Занцков ( Sanzkow ), округ Демин, Германия

(100 км восточнее Гросс Радена). Ок. 1220 г.
http://nap1000.livejournal.com/624.html#cutid1


imageimage
Псковская серебряная тамга X века. Раскопки Татьяны Ершовой. 2008 год

image

Ярослав Мудрый. Реконструкция С. А. Высоцкого и Ю. А. Коренюка.

http://artclassic.edu.ru/catalog.asp?ob_no=15172&cat_ob_no=15168

image
Псевдодирхем Ярополка (Ярополк I Светославич княз на Киевска Рус от 972-980г.)

image

Крыло сокола состоит из трех частей, поэтому перед нами «шестикрылич» («Слово о полку Игореве»).


image
Глинена форма за отливане на печат Х век. Открита е в 2008г. при разкопки в Стара Ладога, проф. кирпичников е убеден, че това не е нещо друго, а първият герб на Русия.
Повече подробности във видеото.


И така в четири постинга изказах и защитих с изворен материал, факти, археологически находки, а надявам се и с логика, тезата: Името на Русия, създаването на руската държавност, както и произхода, и името на княз Рюрик, нямат нищо общо с норманите.
Но да погледнем накратко какво се получи:
1- Германско племе "Рос", "Рус", или подобно, не е съществувало, свидетелства за такова няма в нито един летопис и дори в скандинавските саги не се споменава за подобно племе.
2- "Варяги" не означава народност или етнос, варяги не е синоним на нормани, или скандинавци. Има многобройни сведения (подкрепени от археологията), че много славянски племена също са били варяги. Или иначе казано "варяг" - това е пират, грабител, или дори според мен има още по-широко значение в смисъл на ВОЙН.
3- В историята трябва да има логика, затова не може да допуснем, че веднъж изгонили от земите си варягите, новгородци, след това са поканили същите тези варяги да ги управляват - очевидно това са съвсем други варяги, очевидно те са варяги - славяни.
4- Смехотворна от логическа гледна точка е и тезата, че славяните през ІХ век, имат примитивно обществено развитие, неспособно да създаде държавност и поради това норманите-варяги са носители на тази държавност. Това е просто смешно, тъй като в момента на създаването на руската държавност, НЯМА, И НЕ Е ИМАЛО ДОТОГАВА НИТО ЕДНА СКАНДИНАВСКА ДЪРЖАВА, ПЪРВАТА ТАКАВА Е СЪЗДАДЕНА 20 ГОДИНИ СЛЕД КАТО РЮРИК ВЕЧЕ УПРАВЛЯВА В РУСИЯ.
5- Името на княз Рюрик не произлиза от
староскандинавското «*HrуюiR» («слава») и «-rнkR» («знатен»). То идва от западно славянското название за сокол - «rarуg», «rarašek», «raroh», «раріг», тези думи и до днес се използват в полският, чешкият, словенският и украинският езици.
Но безапелационно доказателство, че именно славянското - "сокол", а не скандинавското "слава" е значението на името на княз Рюрик, се намира в археологията. Многобройни находки от края на ІХ, от Х и ХІ век с изображението на сокол са открити в Ладога, Новгород и Киев. Това са медальони, катарами, монети, печати. На църковни стенописи, първите руски князе са изобразявани с мантии на които почти неизменно присъства соколът. Безспорно е, че соколът е гербът на Рюрик, а от там и на Киевска Рус - първият герб на Русия.

Благодаря на всички проявили търпение да изчетат всичката тази информация която съм събрал, коментирал и поднесъл. Ще отговоря на всяка аргументирана критика, а ако не мога да отговоря ще я приема.

Повода за написването на тези четири постинга е един мой размисъл относно митовете в историята. Такива митове съществуват в историята на всяка една страна и това дори е нормално според мен. Проблемът е в това кой пише тези митове и как те се използват в последващото развитие на страната, и в съвременната и политика. Когато една страна остави на чужденци да залагат митовете в собствената и история, то тогава нищо добро не я очаква. Не случайно на някои места правя и сравнения с българската историческа митология. Без проблем дори при бегъл поглед можем да видим същият мотив, за неспособността на местното население да създаде държавност (присъстващ в руската история) и в нашата собствена. Точно този мит, налага пристигането на няколко хиляди монгола които да "построят" България. В последните години монголите се заменят с иранци и не знам още какви, това обаче въобще не променя митът, само му придава нова жизненост. А как се използва този мит "за неспособността на самоуправление" - всеки от вас би могъл сам да си отговори.






Гласувай:
16



1. sparotok - РЮРИК
20.08.2011 11:40
Името Рюрик е засвидетелствано в Галия около половин хилядолетие преди викингите да стъпнат там.След десетина дни питай Спароток за подробности, той ще ти даде точната страница от книгата на Алфред Холдер - Altkeltischer Sprachschatz.
Та да ти кажа какво ми е обяснено на мене за Рюрик, това име е защитно, значението е кривчо, изведжда се от словашката дума рура-лула.Тя си е съществувала и при нас защото в някои диалекти на лулата казват рура, а лула означава изкривен обект.Най забавното е, че и думата лира (муз.инструм.) е от същия приозход.Лира, или по-точно лура означава нещо криво, а лирата си е лък ( кривина)със струни.
Не знам дали хубаво съм го обяснил, ама поне опитах:)
Поздрави!
цитирай
2. sparotok - сокол
20.08.2011 11:46
Соколът на Рюрик го има като хералдически знак в черноморските степи и Тракия още през първото хилядолетие преди Христа.Потърси монетите на Аматок, виж и изолраженията от Свещарската гробница.
Поздрави!

Нека допълня и за името Рюрик, рарог-сокол има значението ...с крив клюн, точно, амо точно какъвто е клюнът на сокола...та смисъла с кривчо не се губи.
цитирай
3. merlin68 - до sparotok
20.08.2011 11:52
Не знам, не ме бива много в думообразуването, но безспорно според мен по отношение на Княз Рюрик е, че името му идва от славянското сокол. Просто има толкова много археологични находки свързващи първите руски князе със сокола, че няма място за съмнение. Иначе по отношение на рура-лула-крив-лира, то може би и названието за сокол («raróg», «rarašek») в смисъл на крива човка идва от "рар", "рур"-крив, но аз не се наемам да го твърдя:)
цитирай
4. merlin68 - Соколът на Рюрик го има като хера...
20.08.2011 12:02
[quote=sparotok]Соколът на Рюрик го има като хералдически знак в черноморските степи и Тракия още през първото хилядолетие преди Христа.Потърси монетите на Аматок, виж и изолраженията от Свещарската гробница.
Поздрави!

Да известно ми е за скитските изображения на соколи и то точно в този вид на пикиращи към плячката, но съвсем умишлено се въздържах от публикуването на тази информация, въпреки, че на мен лично ми направи голямо впечатление и определено смятам, че връзката е на лице. Все пак няма как да го докажа, затова и не го публикувах.

цитирай
5. get - - Е има достатъчно писменни данни за соколотите(сколотите) скити !!
20.08.2011 14:02
merlin68 написа:
[quote=sparotok]Соколът на Рюрик го има като хералдически знак в черноморските степи и Тракия още през първото хилядолетие преди Христа.Потърси монетите на Аматок, виж и изолраженията от Свещарската гробница.
Поздрави!

Да известно ми е за скитските изображения на соколи и то точно в този вид на пикиращи към плячката, но съвсем умишлено се въздържах от публикуването на тази информация, въпреки, че на мен лично ми направи голямо впечатление и определено смятам, че връзката е на лице. Все пак няма как да го докажа, затова и не го публикувах.



- До едно известно време те са резидирали дори на отсамният бряг на р.Дунав, но след това ... нещо не се разбрали с византийци и се изселват на север. В западна Украйна имаме едноименен гр. Никопол, също като Никопол ад Иструм, който те са поселявали преди това.
- Ами погледни и "соколът" от Малая перешчепина ... предполагаемият гроб на Кубрат ?!
- Според мои анализи соколът е символ на определена воинска каста или прослойка, които са влагали определен смисъл в тази символика ... но ми е още рано да пиша за това !

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
6. merlin68 - Съгласен съм с теб Гет, за това, че ...
20.08.2011 14:33
Съгласен съм с теб Гет, за това, че регери (соколити), са обитавали отсам Дунав, такава информация прочетох докато работех върху този постинг, но той и без това се проточи доста, затова и не можах да включа в него още доста интересни неща.
Особено съм съгласен с анализа ти, че соколът е символ на воинска каста, самият аз докато четях материалите за варягите, достигнах до извода, че под варяг руските летописци са разбирали точно това - професионални войни, нещо като спец части:) Както писах и в коментара си до Спароток, известно ми е за хералдическата символика на скитите свързана със сокола, а както сигурно си прочел, аз в свой друг постинг посочвам днешните славяни като преки потомци на скитите.
Натъкнах се и на друга интересна информация, загатваща, че по отношение на държавообразуването, по скоро посоката не е била от нормани към славяни, а точно обратно:)))
Как датски конунг през Х век сече монети със сокол, а някои "специалисти" го определят като "гарвана на Один", нищо, че гарвана на Один, всъщност са два гарвана, а сокола на монетата само един, и нищо, че има извит клюн и гривна на шията:))) Но аз на чужда история не искам да посягам.
цитирай
7. get - - След като, имаш толкова информация по въпроса да питам още ?!!
20.08.2011 14:58
merlin68 написа:
Съгласен съм с теб Гет, за това, че регери (соколити), са обитавали отсам Дунав, такава информация прочетох докато работех върху този постинг, ...


- Някъде да си сещнал термина "турунул" ... това един път се свързва, като хералдика във влашко-молдовските БЪЛГАРСКИ княжества. Второ сокола носи (при тях) това странно за птица название ?
- Но да не спамим темата - ако желаеш и имаш инфо за споделяне ... може на лични !!

- Не могга да се сдържа да не вметна, че за мен, етимологията на столицата на Втората бългаарска държава е свързана с този корен ... нещо като ... Тур-Турун-Турнул . Отделно, пак интересно има бегли данни, че тя е основана от преселници от Никополис ад Иструм !!?? - Схващаш ли ?!!

- С уважение !

от ГетКан туро-скитский :))
цитирай
8. shtaparov - Български имена:
20.08.2011 16:33
Материалите в постинга са много интересни,особено Българските артефакти /апликации,накити и пр./,намирани на територията на днешна Русия. Самите имена,за които се дискутира тук,са обяснени от "Ангеловия анализ" не просто задоволително,а направо блестящо,и имат безспорни Български аналози и до днес,а именно:
1. Рюрик= Люлик /прех.Р-Л/,т.е. Люлек /Люляк,Лиляк и пр./- виж фам. Люлякови и фам. Лилякови!
2. Хродрик /Фридрих,Бродрик,Фредерик и пр./= Предраг /Предъраг,Передъраг- в архаичен Български вариант/!
Съгласно тези тълкувания представените имена имат несъмнен,безспорен 100 процентов древно- Български произход!
цитирай
9. shtaparov - Орел
20.08.2011 16:43
РАРОХ /РАРОК/ също е древно- Българска дума,която,макар и представена в леко деформиран диалектен вариант,е произлязла от нашето Реляк /Арлок,Ареляк,
Ореляк- с прех. АР-РА,характерен дори до днес за много Български говори и диалекти,или с отпадане на началното "О"/. На теория не е невъзможно точно оттам да произлиза името Рюрик,макар че за да сме сигурни в това,трябва да имаме в Българския или в Българоидните езици запазени аналози на това име,на които в крайна сметка да се позовем.
цитирай
10. ostrakon - Само хрумка:
20.08.2011 19:03
Варяги - вардя, вар, варна, тояга, баба яга, заварвам, ... Хрумка.. Който иска да добави още. Просто се сетих че нашият славянски език не е случаен.. Да.. хм.. Може наистина траките да са славяните.. Може траките да са египтяни дори!? Езика ни не е случаен, сетих се за сричката РА. Райко - Слънцето ни. Радост. Радка. Ради. Размисъл. РАЗУМ... .. Много са.
цитирай
11. shtaparov - Ра= Хра /Хръ,Хръз,Хръза,Ръза и т.н.,т.е.- Слънцето/
21.08.2011 10:10
Другия вариант е: Варяги= Варуни /Перуни,поклонници на Варуна- арийския бог в Индия,сиреч- на Перуна/. Но аз мисля,че най-правилното тълкувание си остава Буруги /Бълъги,Волъги/,ще рече Волги /Болги,Белги и пр./,понеже прекрасно се вписва в "Народностното" семантично гнездо,а освен това Варягите са наричани понякога и Вагри,което значи Бугри!

А Траките не са египтяни приятелю- просто египетските фараони са пришълци от древна Тракия,които са внесли в Египет елементи от своя език. Поздрав!
цитирай
12. get - - Четейки написаното от теб Щапаров ... ме навежда да попитам Две неща ??!
21.08.2011 17:08
shtaparov написа:
Другия вариант е: Варяги= Варуни /Перуни,поклонници на Варуна- арийския бог в Индия,сиреч- на Перуна/. Но аз мисля,че най-правилното тълкувание си остава Буруги /Бълъги,Волъги/,ще рече Волги /Болги,Белги и пр./,понеже прекрасно се вписва в "Народностното" семантично гнездо,а освен това Варягите са наричани понякога и Вагри,което значи Бугри!

А Траките не са египтяни приятелю- просто египетските фараони са пришълци от древна Тракия,които са внесли в Египет елементи от своя език. Поздрав!


- Първо, варяг етноназвание ли е ? ... съответно, що е викинг ?
- По-скоро съм съгласен с опита ти да обосновеш, варяг като, член на религиозно-воинско братство !! - Позздравление за точната отправка/връзка към Пер/Вар/ун. От второто, което се произнася, като "г/в" на PIE, произхожда "ГАРД" също това е и корена от който идват названията на най-старите квартали в градовете ни ВАР+ОШ. За мен (колкото и невероятно да ви звучи) идва и името на гр.Варна ... на който също наи-старият му квартал защитен от градските стени се е наричал "Варош"(понастоящем разрушен) !

от ГетКан тауро-скитский , боуил в боуЛЕВтери-она :))
цитирай
13. atil - За името Рюрик може много да се го...
22.08.2011 00:15
За името Рюрик може много да се говори и да се правят изследвания...Само че персонажа който е "кръстен" с него от славяноезичните анчийци(анти) и записван така от руските монаси- Игор Рюрикович се е казвал Угар Лачини - булгарски аристократ от царския род Дуло.Точно той отделя Киевското княжество от Кара Булгар(Велика България обединена от Кубрат през 7 - ми век).Скандинавците са само наемници или наместници, като Асколд или Дир(всъщност Джир и не е бил скандинавец а славянин).Самия Асколд като метежник един път е изгонен от Киев и втория път убит от неговия сънародник - Слагви(бек Салахби на булгарска служба, наричан от славяните - Вещий Олег).За неговото име също може да дръпнете една дискусия...
А иначе никакъв трак не стъпвал в Египет,но затова пък скитите(кипчаците) поданници на булгарския цар са го завладели за последно през библейските времена.И писачите на това писание не са пропуснали да го отбележат.Наричали са ги "хиксоси".
Ранната Египетска държава наистина е била булгарска и фараоните и доста бели, за разлика от периода след времето на т.нар.библейски "потоп"(катастрофално наводнение,което разкъсва връзките и отслабва позициите на булгарската аристокрация в Близкия изток).Траки е имало във войските на Александър Македонски и заедно с тях може някои и да са посетили Египет...Траки е имало и във войната между Троя и Ахея,те са участвали на страната на сънародниците си от Троя(по-старите като тях заселници на Балканите и Мала Азия).
А за Русия тя е най-голямата булгарска страна на нашето съвремие - наследница на Кара Булгар(Велика България) и Ак Булгар(Сребърна"Северна"България) и от по-стари времена на Идел(Сарматия,Алания,Биярма,Хунската империя и от 7 -век България ,от 10 век - УРУС- Русия,което е булгарска дума и означава - Велика.)
цитирай
14. shtaparov - Правилно,get приятелю:
22.08.2011 02:50
get написа:
[quote=shtaparov]Другия вариант е:Варяги= Варуни /Перуни,поклонници на Варуна- арийския бог в Индия,сиреч- на Перуна/.Но аз мисля,че най-правилното тълкувание си остава Буруги /Бълъги,Волъги/,ще рече Волги/Болги,Белги и пр./,понеже прекрасно се вписва в "Народностното" семантично гнездо,а...Варягите са наричани понякога и Вагри,което значи Бугри!
А Траките не са египтяни приятелю-просто египетските фараони са пришълци от древна Тракия,които са внесли в Египет елементи от своя език.Поздрав!/quote]
-Първо,варяг етноназвание ли е ?..съответно,що е викинг?
-По-скоро съм съгласен с опита ти да обосновеш,варяг като,член на религиозно-воинско братство!! -Позздравление за точната отправка/връзка към Пер/Вар/ун. От второто,което се произнася,като "г/в" на PIE, произхожда "ГАРД" също това е и корена от който идват названията на най-старите квартали в градовете ни ВАР+ОШ.За мен(колкото и невероятно да ви звучи) идва и името на гр.Варна ... на който също най-старият му квартал защитен от градските стени се е наричал "Варош"(понастоящем разрушен)!
от ГетКан тауро-скитский,боуил в боуЛЕВтери-она:))

Е,това няма да бъде много трудно приятелю- думата Варяг /Ва-ряг/ наистина може да се оприличи и на думата Пират /Пи-раг,Пи-рат/. Но това остава по-скоро в кръга на хумористичните,отколкото на научните разработки,понеже формата "Вагри" не може да се тълкува другояче освен като "Бугри".
За връзката на името Варна с древната Българска форма Варош съм напълно съгласен- "Варна" означава "Варша" /Вароша/,каквото значи и името Варшава /Варошова/. Думата Варош не е унгарска,за каквато я представят наивните и лековерни полуизследователи,а "пра"- Българска и значението й е Гарод /Гърад,Град/,но името "Варяги" не може да има много общо с нея,понеже "Варош" е дума от "Градското" семантично гнездо,а "Варяг"- от "Народностното". Значението на думата "Викинг" съм описал в постинга за произхода на Русия,и както виждаме,то не противоречи на смисъла на думата "Варяг". Поздрав!
цитирай
15. shtaparov - Други уточнения:
22.08.2011 03:10
atil написа:
За името Рюрик може много да се говори и да се правят изследвания...Само че персонажа който е "кръстен" с него от славяноезичните анчийци(анти)и записван така от руските монаси-Игор Рюрикович се е казвал Угар Лачини-булгарски аристократ от царския род Дуло.Точно той отделя Киевското княжество от Кара Булгар(Велика България обединена от Кубрат през 7-ми век).Скандинавците са само наемници или наместници,като Асколд или Дир.Самия Асколд като метежник един път е изгонен от Киев...и втория път убит от неговия сънародник-Слагви(бек Салахби на булгарска служба,наричан от славяните-вещий Олег)...А иначе никакъв трак не стъпвал в Египет,но затова пък скитите(кипчаците)поданици на булгарския цар са го завладели за последно през библейските времена.И писачите на това писание не са пропуснали да го отбележат.Наричали са ги"хиксоси".Ранната Египетска държава наистина е била булгарска и фараоните и доста бели,за разлика от периода след времето на т.нар.библейски "потоп"(катастрофално наводнение,което разкъсва връзките и отслабва позициите на булгарската аристокрация в Близкия изток).Траки е имало във войските на Александър Македонски и заедно с тях може някои и да са посетили Египет.Траки е имало и във войната между Троя и Ахея,те са участвали на страната на...Троя(по-старите като тях заселници на Балканите и Мала Азия).А за Русия тя е най-голямата булгарска страна на нашето съвремие- наследница на Кара Булгар(Велика България) и Ак Булгар(Сребърна"Северна"България)и от по-стари времена на Идел(Сарматия,Алания,Биярма,Хунската империя и от 7-век България,от 10 век - УРУС-Русия,което е булгарска дума и означава Велика)

Думата Урус наистина има връзка с думата Велик,но в крайна сметка означава Бъриг /Бриг,Блъг и т.н./. Хиксосите са Тракийско племе- името им означава Кичоси /Кичести,Хора с кичета= с чембаси/,Кикони,Гетони и пр.,но те не са първите Българи,които завладяват Египет. А Славяните са само една група от многобройните древно- Български народи /племена/.
цитирай
16. get - - Приятелю, вземе да чешеш и други неща извън късните с претенции за древност ...
22.08.2011 07:39
atil написа:
За името Рюрик може много да се говори и да се правят изследвания...Само че персонажа който е "кръстен" с него от славяноезичните анчийци(анти) и записван така от руските монаси- Игор Рюрикович се е казвал Угар Лачини - булгарски аристократ от царския род Дуло.Точно той отделя Киевското княжество от Кара Булгар(Велика България обединена от Кубрат през 7 - ми век).Скандинавците са само наемници или наместници, като Асколд или Дир(всъщност Джир и не е бил скандинавец а славянин).Самия Асколд като метежник един път е изгонен от Киев и втория път убит от неговия сънародник - Слагви(бек Салахби на булгарска служба, наричан от славяните - Вещий Олег).За неговото име също може да дръпнете една дискусия...
А иначе никакъв трак не стъпвал в Египет,но затова пък скитите(кипчаците) поданници на булгарския цар са го завладели за последно през библейските времена.И писачите на това писание не са пропуснали да го отбележат.Наричали са ги "хиксоси".
Ранната Египетска държава наистина е била булгарска и фараоните и доста бели, за разлика от периода след времето на т.нар.библейски "потоп"(катастрофално наводнение,което разкъсва връзките и отслабва позициите на булгарската аристокрация в Близкия изток).Траки е имало във войските на Александър Македонски и заедно с тях може някои и да са посетили Египет...Траки е имало и във войната между Троя и Ахея,те са участвали на страната на сънародниците си от Троя(по-старите като тях заселници на Балканите и Мала Азия).
А за Русия тя е най-голямата булгарска страна на нашето съвремие - наследница на Кара Булгар(Велика България) и Ак Булгар(Сребърна"Северна"България) и от по-стари времена на Идел(Сарматия,Алания,Биярма,Хунската империя и от 7 -век България ,от 10 век - УРУС- Русия,което е булгарска дума и означава - Велика.)

... на ВЕЛИКоб"У"лгарите от Татарска АССР !!
- Попитах те, откога започнаха да "сборят" на тюркче - Не ми отговори !! ... а езикът е определящ за един етнос !!

от ГетКан боуил-тур-скитскиЙ
цитирай
17. get - - Странното е че, си прав пишейки ...
22.08.2011 10:26
shtaparov написа:
Е,това няма да бъде много трудно приятелю- думата Варяг /Ва-ряг/ наистина може да се оприличи и на думата Пират /Пи-раг,Пи-рат/. Но това остава по-скоро в кръга на хумористичните,отколкото на научните разработки,понеже формата "Вагри" не може да се тълкува другояче освен като "Бугри".

- Но връзката по-скоро е религиозно-смислова а от там семантична !!
- За да не прозвучим идиотски-претенциозно, за четящите ни ... пояснявам !!
- В "линеар В" се среща ахейската-микенска дума "г/ва-си-ре-у" ... според Чадуик изхождайки пък през името на бог Варуна(пазителят на божествените закони и ред - б.моя) на прото"индо"ЕВРОПЕЙСКИят език "Г"-то се четяло, нещо средно като "г/в" !!
- Синоним на "г/васиреу" е "г/ва-нак(х)", което е прието да се привежда, като "цар" от езиковедите !(щот на практика е бил такава фигура) ... с уговорката, да не забравяме как се произнасяше буквичката ... нещо средно м/у "Г" и "В" !!?
- За много от сънародниците ни покрай прехода, в съзнанието им е останало убеждението че, бодиГАРД е английска дума !?! При по-внимателно изследване се вижда,че те я приемат от френски !!
- Отделно ще е интересно, да се прочете, че паралелно се използва в английският и думата с близко значение to WARDING - "пазейки" - Та-а-а ... Да попитам по-старите :))) измежду нас ! - Спомняте ли си една архаична думичка Вардя, вардянин ??! :) в БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК !!!

от ГетКан боуил-тур-скитскиЙ

П.П. Следва да упомена, че съм коментирал само 1/10 от литературата и фактите по въпроса !! ... който идва, за да си поставим още по-важното питане - Българският език, турски ли е ?!!
цитирай
18. atil - Огузо-булгарския език е един от ...
22.08.2011 14:04
Огузо-булгарския език е един от най-древните на земята!Формирал се е около 15 хил.години пр.н.е. в Източна Европа.Езика е нещо много определящо ,но още по-определящо е бита и духовната култура!!! Преди да приемат исляма(който е семитска религия наред с юдаизма, но и една и другата монотеистични религии черпят от извора на древната небесна вяра - Тенгрианството!Термина "тюркски" придобива популярност от 6 век наред с друг изкуствен термин"славянски".След разпада на Тюркския(Средноазиатски каганат).Преди това на север и в Европа булгарските племена никога не са се наричали - тюркски или пък индоарийските анчийци и улчийци да са се наричали - славяни...това за тях са чужди и непознати названия!!!
Колкото доТатарската ССР тя е същата като Македонската СР и е създадена по същия начин и по същите причини!!!
За разлика от Македония днес обаче в Русия няма вече такива гонения и репресии а всички с българско самосъзнание свободно могат го заявят.Българите са признати за нация там.По официален и юридически път.Макар че тук мълчат като пукали за това...Но те общо взето за всичко мълчат ,освен ако не им кажат отнякъде какво да говорят и какво да мислят!
цитирай
19. merlin68 - atil ,
22.08.2011 18:07
Татарстан, няма нищо общо с Македония. Македониците са българи и ние сме македонци и това е от хиляди години, един език, една култура, една съдба, една религия - един народ. Днешните потомци на волжките българи в Татарстан, нямат нищо общо с нас, освен името. Говорят съвсем различен език, имат съвсем различна култура, а колко точно са тези български потомци един бог знае. До колкото ми е известно като българи в Татарстан са се самоопределили по-малко от 500 човека.
Българският език е само един и на него ние говорим от хилядолетия, повече темата за твоя турски, който всъщност бил български, тук няма да се разисква!
цитирай
20. get - - Да чуем какво говорят лингвистите по въпроса ?!
22.08.2011 18:19
atil написа:
Огузо-булгарския език е един от най-древните на земята!Формирал се е около 15 хил.години пр.н.е. в Източна Европа.Езика е нещо много определящо ,но още по-определящо е бита и духовната култура!!!
...

" ... специалистите тюрколози поставят т.н. “основни наследници” на волжските българи – татарите и балкарците в подгрупата на кипчаците, дошли по тези места с ордите на Чингиз хан. С други думи, т.н. “наследници” на волжските българи – съвременните татари и башкири говорят на чист кипчакски език.

atil написа:
Термина "тюркски" придобива популярност от 6 век наред с друг изкуствен термин"славянски".След разпада на Тюркския(Средноазиатски каганат).Преди това на север и в Европа булгарските племена никога не са се наричали - тюркски или пък индоарийските анчийци и улчийци да са се наричали - славяни...това за тях са чужди и непознати названия!!!
Колкото доТатарската ССР тя е същата като Македонската СР и е създадена по същия начин и по същите причини!!!

- От таварищам Лениным"Бланк" и Йосиф "Сталин"а !! :))
- Пък преди това Арминиус Вамбери без да е таварищ изведе тезата за турският поизход на волжските българи и стигна до гениалното откритие за "пантюркизма" - Защо му бе необходимо всичко това ... За да се сбъдне предреченото в "Свещената книга" ... ал"Китаба !?! :(((

atil написа:
За разлика от Македония днес обаче в Русия няма вече такива гонения и репресии а всички с българско самосъзнание свободно могат го заявят.Българите са признати за нация там.По официален и юридически път.Макар че тук мълчат като пукали за това...Но те общо взето за всичко мълчат ,освен ако не им кажат отнякъде какво да говорят и какво да мислят!

- Виват таварищам Медведеву и Путину !! ... за свободата и хармонията, която цари в "поднебесната" руска държава !!

- Още ще да приказва по въпроса брате от капанско ... и като ви знам, колко сте сговорчиви - Мъ-ъ-ъка !! :))

от ГетКан Евпатор Боспорски, боил туро-скитский
цитирай
21. merlin68 - Атил, Гет,
22.08.2011 18:22
по темата с Рюрик ако обичате, благодаря!
цитирай
22. get - - Добре да е по темата за Рюрик !! :))
23.08.2011 08:20
merlin68 написа:
по темата с Рюрик ако обичате, благодаря!


- Продължавам с думите от един семантичен корен имащи отношение към ВАРяг !!
Към тези мога да отнеса : Ко/ур(а); Кар(а); Вар; Гар; Чар(а); Пер(я) (съоетвотно някои от тях преминават в "е"това форма), като това както вече посоченото Пер, са и Кер, Тер, Хер/Гер/Гъ(а)р и доста други производни !
- Пояснявам, че това се теоними ... съответно отговарят на на функционални божествени качества !!
- Да разгледаме частицата Вар в контекста на това !! В протоиндовропейският божествен това е една от формите на Троицата - Индра, Варуна, Митра !!
- Спирам се на Вар-уна !! - Същият казват, че е сътворил всичко що има форма ! Отделно той е този който управлява зримият свят и следи за спазване на божественият ред в него. Грижи се да разбирателството м/у творенията си и следи да се спазват постигнатите споразумения(договори) ... :) Спор-за-ум(ен)(мъдрост-справедливост !)
- В така нареченият "протославянски" божествен паннтеон на него отговаря Чарнобог !! В тракийската митология се среща индикарано името Кх(ч)арнабон !!
- Отново се връщам към корена "вар", тоест бог Варуна - в българският има запазена думата архаичната дума Вара(пазя, полагам грижи за него !). Странното е че, това е една от функциите-задачи на бог Варуна(К/Чарнабон(г) ... ако вземем предвид подчертаната употреба на носовки в ст.бг.език).
- Относно вара(м) срещащ се в българският и родственият му осетински-алански(аорси-аргипеи)-са(Ъ)рматски ... същата се среща под формата "uаrd – пазя" !!
- От тук си припомнете - Какво казах за ахео-микенският език "линеар В" и думите "г/васиреу" и "г/ванах" !! - От първата дума, казват че, е произлязла "гръцката" ВАСИЛЕВС ... "пазител" !! :))
- Простете, ако ви се е сторила малко или много твърде волна интепретацията ми !!
- Така, че вярвам ви стана ясно, що е това "вар-яг" и "гвар-деец" ?!!

от Гет ктист
цитирай
23. merlin68 - Гет,
23.08.2011 14:37
честно казано материята на етимологията ми е крайно чужда, но както ти писах по-горе, а и както може да видиш от предишният ми постинг, и аз самият стигам до извода, че думата "варяг" се е използвала в руските летописи като войн, пазител, войска.
Това значение намира потвърждение и в това, че в Киевска Рус, в продължение на близо 200 години се събира специален данък за варягите. С това някои западни (а и някои руски) "специалисти", "доказват" ръководната роля на норманите, и как славяните са им плащали данък! Този безумен абсурд, една огромна държава, с централна власт, да плаща данък на викинги (тоест някаква банда), се поражда именно от заблудата, че варяг е синоним на скандинавец.
А този абсурд е очевиден от това - Херберщайн, пише ясно: "Руснаците са извикали князете си, по скоро от ВАГРИТЕ, или ВАРЯГИТЕ, от колкото да връчат властта на чужденци, различаващи се от тях по вяра, обичаи и език."
Немците и скандинавците наричали ВАГРИ, ВАРЯГИ, всички крайморски славяни. Това е очевидно и основанието на Херберщайн да изкаже тази си мисъл.
В този смисъл, данъкът събиран за варягите, представлява специален налог за ПРОФЕСИОНАЛНАТА АРМИЯ, ПОДДЪРЖАНА ОТ КНЯЗА. Сред тези варязи е имало и скандинавци и германци и славяни - професионална наемна войска, тя е била ядрото на княжеската армия по време на война. Иначе огромната част от войската събирана за война са опълченците - селяни, ядрото обаче са били варязите - професионалисти.
цитирай
24. atil - Защо не ми пусна коментара и отго...
23.08.2011 18:17
Защо не ми пусна коментара и отговора по темата бе авторе? От какво те е шубе ? И ти ли на манипулатор ще ми се правиш? Много станахте - ще се счупи клона.
цитирай
25. get - - Нали това ти обяснявам но тръгнах да ти правя разширително описание през ...
23.08.2011 18:53
merlin68 написа:
честно казано материята на етимологията ми е крайно чужда, но както ти писах ..., и аз самият стигам до извода, че думата "варяг" се е използвала в руските летописи като войн, пазител, войска.
Това значение намира потвърждение и в това, че в Киевска Рус, в продължение на близо 200 години се събира специален данък за варягите. С това някои западни (а и някои руски) "специалисти", "доказват" ръководната роля на норманите, и как славяните са им плащали данък! Този безумен абсурд, една огромна държава, с централна власт, да плаща данък на викинги (тоест някаква банда), се поражда именно от заблудата, че варяг е синоним на скандинавец.
А този абсурд е очевиден от това - Херберщайн, пише ясно: "Руснаците са извикали князете си, по скоро от ВАГРИТЕ, или ВАРЯГИТЕ, от колкото да връчат властта на чужденци, различаващи се от тях по вяра, обичаи и език."
Немците и скандинавците наричали ВАГРИ, ВАРЯГИ, всички крайморски славяни. Това е очевидно и основанието на Херберщайн да изкаже тази си мисъл.
В този смисъл, данъкът събиран за варягите, представлява специален налог за ПРОФЕСИОНАЛНАТА АРМИЯ, ПОДДЪРЖАНА ОТ КНЯЗА. Сред тези варязи е имало и скандинавци и германци и славяни - професионална наемна войска, тя е била ядрото на княжеската армия по време на война. Иначе огромната част от войската събирана за война са опълченците - селяни, ядрото обаче са били варязите - професионалисти.

... религия, семантика и етимология на ДВЕ ОСНОВНИ ДУМИ - ВАРа и ГВАРа, които преминават във Вардя, гард(пазя) и ВАРяг ... отново пазя !!
- Това, както казваш е платената Г/Вард-ия на князете !! - Канас пък го има индикирано поне от VІІ в. пр.хр. и то пак от тук ... но да спра ")) да не ти объркам съвсем понятията !!
- Само дебело ще подчертая, че канас(а) което се превежда предводител ... дарен от господ(Господар) ... на практика следи да се изпълняват ЗАКОНИТЕ, КОИТО СПОРЕД ПОВЕЧЕТО РЕЛИГИИ СА ДАДЕНИ НА ХОРАТА ОТ БОГОВЕТе !!!

- Сега ясен ли съм ?

от Гет туро-скитский :))
цитирай
26. merlin68 - Защо не ми пусна коментара и отго...
23.08.2011 19:08
atil написа:
Защо не ми пусна коментара и отговора по темата бе авторе? От какво те е шубе ? И ти ли на манипулатор ще ми се правиш? Много станахте - ще се счупи клона.


Мисля, че съвсем коректно те предупредих да пишеш по темата.
Мисля също, че въобще не ти дължа обяснение, или ти си забравил как изтри всичките ми коментари от свой постинг? Нещо да ти казах тогава?
Други въпроси да имаш?
цитирай
27. merlin68 - Да Гет, ясен си, благодаря за раз...
23.08.2011 19:26
Да Гет, ясен си, благодаря за разясненията, мисля, че си съвсем прав както за "гвардия", така и за "канас".

Нещо интересно, което съм чувал като дете за произхода на името на село Вардим (до Свищов).
Някога, в "незапомнено старо време", един чуждестранен пътешественик (а очевидно и картограф), минавайки покрай това село (което тогава се е казвало кой знае как) заедно с придружаващите го българи, ги попитал: кое е това село? Те обаче не знаели и когато в далечината видели човек, се провикнали да го питат кое е селото?. А той човекът бил пазач на бостан, или царевичак, или кой знае на какво, и като не ги чул добре, а и за да ги предупреди да не откраднат нещо, се провикнал: Вардим, Вардим!
Та така и селото станало Вардим:)
цитирай
28. atil - Изтрих ти простотиите а в моите к...
23.08.2011 20:29
Изтрих ти простотиите а в моите коментари смешки и глупости няма!Въпроси нямам защото явно няма какво да се научи от тебе.
цитирай
29. merlin68 - Изтрих ти простотиите а в моите к...
23.08.2011 20:31
atil написа:
Изтрих ти простотиите а в моите коментари смешки и глупости няма!Въпроси нямам защото явно няма какво да се научи от тебе.


Чудесно, аз пък нямам коментар, и отново ти желая успех в Америка!
цитирай
30. germantiger - ...
26.08.2011 01:14
23. merlin68
Този безумен абсурд, една огромна държава, с централна власт, да плаща данък на викинги (тоест някаква банда), се поражда именно от заблудата, че варяг е синоним на скандинавец.

...

Сещам се за няколко империи плащали данък на едни варвари и то империи векове наред подчинили целия познат "ойкумен" макар да са след елините.

Всъщност думата данък-дань в руски е думата danegeld пари за датчаните, именно откуп от викингските рейдове и това е признато от руснаците още по червено време. Съвсем нормално думата шлюпка "идва" от шалуппе/шлеп, всъщност този труд който полагате тук и поствате инфо също е от германската дума arbeit в руски работа навлязло, а текстовете които тук редим са посредством буквите, впрочем и буква е навлязло в руския от германското Buch-книга...

Чудно нещо е езика славянския, руския и най-чудно е, когато написаното от мен всъщност е публикувано от руски учени във времето на комунизма, иначе има много такива думи, дори фразеологизми - това за езиците е нормално, взаимно си влияят и се обогатяват, никога не е само в едната "посока". Вероятно само за "вас" е само посока траки към всички останали, но това е разбираемо - едва ли сте изучавали езици по начина по който лично аз съм ги учил започвайки от старогръцкия, преминавайки "през" латинския, старобългарския и до днешните.

Вкратце:
- империи са плащали данък на банди - примери десетки (мога да бъда конкретерн ако желаеш мерлин)
- не само данъка е бил за викингите, то и думата в руския "оттам-насам идва"
- езиците си влияят взаимно, а не в посока само трако-славянско-български към неукия свят

P.S.
Щапаров, друже ;) ако някой те "подпука" с твоята волност езикова... нерде Ямбол, нерде Стамбул, само ако някой те подхване и пътуваш, на околосветско ;)
цитирай
31. merlin68 - Тигър, аз не се сещам за империи, ...
26.08.2011 19:46
Тигър, аз не се сещам за империи, които са плащали данък на разбойнически шайки, я ме подсети. Ако имаш предвид Рим и скитските федерати, то очевидно въобще не оценяваш съществените разлики, между скитите - огромни народи, обитаващи огромни територии, и имащи държавни традиции, и викингите, нямащи нищо от изброеното. Освен това, аз не бих нарекъл плащанията на Рим към федератите данък.
Да ми обясняваш произхода на думата "данък", "дань" от немското "danegeld" - "пари за датчаните" е направо СМЕХОТВОРНО, да не кажа, че си е чист автогол в немската врата. Първо "danegeld" е двусъставна дума, както сам си превел, докато "дань" - данък е едносъставна. Очевидно след като немците имат дума, означаваща "пари за датчаните", то те са плащали данък на датчаните, но мен това не ме вълнува. Сведения има, че датчаните, са плащали на славяните руяни данък, за това че славяните са плащали на датчаните сведения няма.
Дали "шлюпка" произлиза от "шлеп" и "буква" от "Buch", или точно обратното, или пък нито едно от двете, за мен не представлява интерес.
За взаимното влияние на езиците съм съгласен, за това, че то обогатява езика, също съм съгласен. Например, на мен турският език не ми харесва като звучност, но в българският от там са влезли доста думи и аз нямам нищо против да ги употребявам, това наистина е обогатяване на езика, особено когато в езика няма аналог на чуждицата. Ето например - "мезе", чудесна дума, ако да е турска, а ние няма с какво и да я заменим.
Тигър, от някои твои забележки относно възрастта ми, останах с впечатление, че си доста по-млад, или поне по-млад. Затова странно ми звучи твърдението ти:
"написаното от мен всъщност е публикувано от руски учени във времето на комунизма" - трябва да си бил твърде млад "учен" по това време:)))
Това ме кара да си спомня за предишните си съмнения относно авторството на част от коментарите ти:) Спомням си и за един преподавател по старогермански - М..шев:)))
цитирай
32. germantiger - ...
27.08.2011 17:10
Написаното от мен, не значи авторство, а значи постнато от мен като коментар (ако премахнеш чуждицата), остава написаното като израз.

Аз, както и ти, както и всички ние можем да пишем различни "неща", едни авторски, други ненаши, но те така или иначе са написани от нас, без текстовете да са авторски.

Този ти пост е написан от теб, но текстовете не са твои, нали?!

...

Бандите на викингите както ги наричаш ти, не са бадни за много от медиевистите, за някои викингите са флотоводци, откриватели на северна Америка, мост между култури и постижения, военен фактор наеман от кого ли не в средните векове!

Според Византия и българите са мръсен и крадлив народ (каквито всъщност не са), а за бандитизма, да не кажа за геноцида упражнен от хуни може да се пише доста. Та иначе казано империи като Рим и Византия са плащали данък на много по-нискокултурни народи и на такива грабили в териториите им (които самите "имперци" първо са заграбили от нечий друг).
цитирай
33. get - - Правилна забележка !!
27.08.2011 17:16
... с примери от простонародният ни български език !!
[quote=merlin68]Дали "шлюпка" произлиза от "шлеп" и "буква" от "Buch", или точно обратното, или пък нито едно от двете, за мен не представлява интерес.
[quote]
- Баба ми казваше - Направихте, всичко в шлюпки ! ... в смисъл замърсили сме с обелки от тиквено или слънчогледово семе ... а определено не владееше немски ?
- Една от буквите ни в азбуката "Б" се зове "буки" - на ст. български мога, създавам !!
- Българската дума дадено да напомня на "дан" ?
- Работа ... arbeit ?

Приятелю Герман, просто питам, откога германският се формира(отделя) от общият европейски език според теб ! ... за мен това става в доста късни времена ?!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
34. merlin68 - "Та иначе казано империи като ...
27.08.2011 17:30
"Та иначе казано империи като Рим и Византия са плащали данък на много по-нискокултурни народи и на такива грабили в териториите им (които самите "имперци" първо са заграбили от нечий друг)."
Не става въпрос за по-високо или ниско културни народи, плаща се на по-силните, по-силни е относително понятие, защото зависи от политическата конюнктура в момента. Викингите са били пирати, разбойници и наемници, не отричам ролята им в историята, или това, че са стигнали до Америка преди Колумб. Те обаче не са носители на руската държавност, нито на името "Рус"
Всяко знание което имаме е малко "чуждо", ние сме го придобили от някой друг, не винаги помним от къде точно сме научили нещо, но когато директно цитираме чуждо мнение, си е добре да се спомене това:))) Иначе тигър, нали виждаш какво се получава от коментара ти:) Излиза, че ти си учен на една поне средна възраст, имаш международна известност, или поне си известен в Русия и тезите ти там се използват, ти такъв ли си?:)
цитирай
35. germantiger - ...
27.08.2011 17:53
Писалсъм много коментари мерлин, но никой не е тълкувал думата написано като теб (в смисъл на авторство)!

Гет, дадено не е даНено, иначе си намираш книгата "Немецкая лексика - история и современност" и четеш...

За думата danegeld и дань отиваш в руската академия на науките, едно високо високооо в Московата като небоскреб преди и там питаш.

Интересното е, че ако правилно помня там се съхраняваха и томовете с най-богатия словно език в света - именно английския, чийто речников "запас" или словно богатство е 10 000 това, не бъркам в нито една нула, не 1 000, а 10 000 тома.

Хубаво е да правиш разлика между ГЛАГОЛ И СЪЩЕСТВИТЕЛНО, между дадено в български и данък "дошло" от руски, всъщност от викингите и искания от тях откуп.

Приятелю гетски, аз буки веди, могат аз буква зная до индия да ни отведат в което лошо няма, буква в руския не е буки от българския, нещо повече - ПРЕДИ АЗБУКАТА ДА СЕ ДАДЕ НА РУСНАЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ, ТЕ СА ИМАЛИ ДУМА ЗА БУКВА В ЕЗИКА СИ И БЕЗ ДА СА ИМАЛИ ТАЗИ ПИСМЕНОСТ, та тази дума е от германската Buch-книга както написах. За слойп, шлеп итн от холандски, през германски повремето на Ханзата има много монографии или както там се наричат - германските думи навлезли в руския "накуп", явно никак не сте запознат.

От германеския der Hammer "идва" hamar и от него славянското х/ками камък
От германския Gast идва руския гость (иначе основата вероятно е латиснкия hostis
От германското Rache отмъщения и германския глагол рехен се формира група думи както и ройбер-разбойник, но от рахе, рах идва руския враг, който първоначално е бил старославянския рьохан
От германската Jahr година идва древнославянското и днес в чешки яра което е имало смисъл на пролет
Титлата на Карл велики е била КАРОЛУС МАГНУС...оттам король в руски, крал в чешки, крол в полски...

...

Тъй-като коментирате българския, ако желаете да драсна едно "есе" за старобългарския (учил съм го), от гръцко "там" ще ни заболи всички вкупом, ама много ще боли, не се будалкам?!

Германците са "регистрирани" от древните автори векове преди славяните, то данните за техния език са от преди всеки друг славянски език (освен ако неприемате тракийския за такъв) - за това доста ще трябва да се потрудите - тук вече ще трябва много труд от лингвисти, от любители като вас и Спароток.

Та гет, ако желаете Вие, ще напишете кога се отделя германския (кой от всички на германо-скандинавските народи, че са най-многобройнина земята днес), а аз ще напиша за старобългарския?!

Забележете гет, Вие почти никога не цитирате Вашите източници или книги, аз понякога го правя, щом се усъмнятили ме питат за знанието ми. Вчера например писахте с летописеца за хайдегер и аз се усмихнах на Вашето писание за Хайдеггер, "почти" го открих в нета на свободно търсене, често пъти ще да е уики знание за Вас (не в конкретния случай)?! Това при положение, че имам огромна част от въобще германската философия на няколко езика с издания от 1899г. дори лични-семейни, един гардероб книги само философия (в гардероб, защото библиотека не ми стигна).

Иначе казано гет, хубаво ще е да посочвате изследване и автор понякога, ЩАПАРОВ НЯМА ДА ГО МЪЧА ДА ЦИТИРА "ТЕЖКАТА ДУМА НА НЕГОВИЯ АНАЛИЗ", ЗАЩОТО БИ БИЛО НЕПОСИЛНО ;)
цитирай
36. merlin68 - "За думата danegeld и дань ...
27.08.2011 18:08
"За думата danegeld и дань отиваш в руската академия на науките, едно високо високооо в Московата като небоскреб преди и там питаш."

Няма нужда да ходя никъде тигър, за да разбера, че дума "danegeld"- "пари за датчаните", в руският език няма:) Руската дума "дань" и българският и еквивалент "данък", нямат нищо общо с датчаните. Както вече ти казах, след като я има в немският, то може да се предположи, че германците са плащали данък на датчаните, верно ли е това?
цитирай
37. germantiger - "Йоще"...
27.08.2011 18:13
И отново грешите мерлин, тя думата е на датски, ако не знаете да Ви спомена, че датчаните са германски народ от германското племе юти основно, същото държавата Денмарк е била крайна марка (област) на Свещената римска империя на Германската нация и по-късно зависима от фиктивния общогермански император избиран до наполеоново време и в различни периоди близка или зависима от хабсбургска Австрия...

Та думата мерлин си е датска, не германска, нищо, че на германски език значи същото ;)
цитирай
38. merlin68 - Тигър, датска или германска, тази ...
27.08.2011 18:18
Тигър, датска или германска, тази дума няма нищо общо с дань и данък. Май съм сбъркал като мислих, че Мглишев ти суфлира, тъй като той не ми говори на Вие, някой друг явно ще да е:)
цитирай
39. germantiger - ...
27.08.2011 18:24
Предполагам проблема при вас е любовта към Русия, която се изразява в неприемане или отхвърляне на това, което Русия е получила от германските народи като думи, култура и влияние.

Ако бяхте римляни или италианци, можехте да заявите това, което Германия е получила от Рим или от Франция в по-ново време и щяхте да бъдете прави, защото германските племена се повлияват от Рим, а в ново време германското изкуство първо стъпва на нека я наречем френска основа.

Това е процес - германците са "получавали за имствали от запад-Франция и юг-Италия, после са развили свои гениални постижение, както руснаците обикновено са получавали от Германия и после са показали своя гений, "обикновено" е било така...

Разбира се, този процес си има нюанси - примерно:
България дава на Русия писменост и вяра - фундаментално
Германия получава от Русия също думи, славяснки топоними и примеси, островърхия си шлем итн
Славяните получават от Германия също демографски примеси, други топоними и много думи, както основно култура

За война и армия няма да пиша, защото там е противоборството взаимно.

...

Германия за Русия е това, което е била Франция за Германия в един период на нейната история...

...

Това мерлин Манол вероятно и не го знае, защото едва ли разполага с книгите които аз имам, с Глишев не съм писал от месеци на лс, а тези думи съм ги писал на Щапаров още с влизането ми в блогбг, когато идея нямах има ли такова нещо като Глишев или друг някой си... ;)

Обръщам се на Вие, защото в момета така ми е забавно, приятно или просто мисля, че можем да поддържаме такъв уважителен тон, ако желаеш мерло те наричах във вибокс можем да се попсуваме излишно?!
цитирай
40. merlin68 - До човека зад тигър,
27.08.2011 18:33
нямам посоченият от Вас проблем. Какво е получила или дала Русия от и на Германия, не е тема с която съм добре запознат. Тук става конкретно въпрос за това дали ли са викингите (германите, макар, че до колко скандинавците се смятат за германи е отделен въпрос) името на Русия и създали ли са държавността и. Някакви аргументи против това което съм писал в постинга да имате?
цитирай
41. germantiger - ...
27.08.2011 19:00
Предполагам опитваш да се подиграеш с мен или ;)

Имаш възможността по всяко време да се запознаеш с мен лично във Варна, 20 човека ме знаят вън от нета.

Както съм споменавал имам издадена книжка в БГ, споменавали са ме в Шоуто на Слави бивши колеги и никой не стои зад мен!

В България имам тесен кръг познати и никой никога не ми е суглирал - нещо повече, обикновено мен ме молят за инфо и помощ, не винаги обаче ме цитират и рядко ми благодарят :)

Забавлява ме, как ме подценяваш, явно трудно приемаш, че един човек може да обладава и грубост и сила и интелект или изигран маниер. За мен това няма значение, ще препредам "на себе си" написаното за "другия"...

Наскоро рецитирах, четейки стихове на жена (предполагам и това не можеш да допуснеш за мен), ако забелязваш прибързаните ми постинги, многоточията и импулса ми, ще усетиш, че съм аз - същия твой познайник от вибоксда, с тази разлика, че тук съм решил да бъда не толкова циничен, внимателен и да формирам друг стил и "образ" пред четящите ме. Четейки те забелязвам, че и ти си израстнал и попрочел немалко!

...

Ако желаеш мерлин, мога да копирам ониова което ти драснах в групата Слънчева перличка - пространното за руската култура и тази на запада и Германия над руската (поне за мен), каквото пожелаеш друже, просто тогава не ползвах съобразен с блог "тон" и бях прекалено саркастичен на моменти грубиян (тук рядко показвам това си лице :)

След някой и друг месец може да ме гледаш по една ТВ, тогава сам ще се убедиш как говоря на живо и дали има разлика с това "тук".
цитирай
42. get - - Странна ситуация ... прогермански настроен блогър, да ни доказва че старобългарският ...
27.08.2011 19:10
... се формира от "мадър Русланд", както "мило" я назовава той самият ?! :))

- Така че, Мерилин направи си изводите и си помисли относно културното и езиковото повлияване, което ти обяснявам от няколко дни в постовете си !!

- Иначе, шлюпка, люспа, дан, буква ... всичко става ... германско !! :)), като "ш(ч)елом" пеньондзи и ред други "готски"(германски) думи, които сме "заели" в българският език !! ... което опосредствено пък идва да ми отговори, откъде баба ми без да е изучавала ... говори на немски ?! :))

- Пак отново питам ! - Откога и кого тези народи в северна Европа, започват да ги зоват германци а държавата им Германия ??

- Най-смешно ми става, когато гледам едно такова поведение илюстриращо, досущ, непримиримата вражда м/у Дойчланд и Р"О"сланд а в същото време шизофренната любов между тях двете !!?

от ГетКан тауроскитский боил Евпатор
цитирай
43. merlin68 - тигър,
27.08.2011 19:19
за какво да те подигравам, или да те недооценявам:) Говориш с мен на Ти, в предишният си коментар, започваш да ми говориш на Вие, в следващия, а сега виждам, че отново сме на Ти.
Е защо търсиш подигравателен или какъвто и да е друг мотив за това, че изразявам мнението, че някой друг от време на време влиза в твоята роля:)
цитирай
44. germantiger - ...
27.08.2011 19:19
Гет просто и ясно - германи за римляните и гърците писали за рим има векове преди да има българи в изворите, за да съм конкретен - гледате отпреди новата ера едно 50 години "назад" преди нея за Гайъс Джулиъс Сийзър казано шеговито...

За българите гледате трети век от новата ера с извори за Балканите...

Те така - германи преди новата ера, българи няколко века след началото на новата, ако желаете и изворите мога да посоча ;)

...

Мерлин, вярно не си усетил "заигравката" ми, прощавай ме друже (преди сещаш се че дума друже, абсурд да ползвам), просто си се ташача понякога...

Хайде сега по-сериозно: ЗАБЕЛЯЗВАМ ОБЪРКВАМ ТЕ, ОБЪРКВАМ ХОРАТА БИЛО С АГРЕСИВНОСТТА, БИЛО СЪС ЗНАНИЕТО СИ, това понякога е доста забавно. В случая с теб се опитвам да наложа уважителен тон, защото ти си коректен към мен и се убедих, че въпреки различията ни можем да комуникираме човешки - вероятно във вибокса съм грешал когато съм ти писал рязко.

Иначе в блогбг цинично бих комуникирал на прима виста с магаренцето марко - маркнатан и със слънчевия - sol, тия си ги бия и .ба за спорта...

...

Играта на "ти" и на "Вие" би трябвало да я знаеш, стремежа към объркване на другия итн, както и да е, това не е по същината на постинга ти въобще!

Извинете ме и да ме извиняваш - както избереш!
Живи-здрави, пичове (уважаеми).
Аргументираш тезата си с последователни постинги - хубаво.
цитирай
45. merlin68 - тигър,
27.08.2011 19:40
каква е целта ти, та да се налага да ме "объркваш":))) Имам друго обяснение, но ще го запазя за себе си:)
цитирай
46. get - - Благодаря за отзивчивоста и своевременно :)) полученият отговор !
27.08.2011 21:51
germantiger написа:
Гет просто и ясно - германи за римляните и гърците писали за рим има векове преди да има българи в изворите, за да съм конкретен - гледате отпреди новата ера едно 50 години "назад" преди нея за Гайъс Джулиъс Сийзър казано шеговито...

- Да продължа с ненатрапчивите си въпроси !
- От преди тези не 50 години "назад" ... дори бих предпочел 100 имаме ли някъде другаде индикирана(употребена) думата "герман" и Германия (?) било, като топоним, било и както, да е било ?
- В какъв смисъл се е употребявала тогава думата ? ... ако знаеш ! - апропо, ако темата ти досадява ... да спираме ?!! - но тогава няма как да разберем защо са наречени кимврите ... германци ?!! :(((

- С уважение !

от Гет родолюбец
цитирай
47. germantiger - ...
28.08.2011 01:56
Аз си мислех, че ще споменеш за българите "до Китай", а ти и това не си направил ;)

За да не се съмняваш за германския войник на служба в Рим или като враг на Рим и то "изворово":
В надгробните паметници на войници от германския корпус гардове на императора са записани много такива именно за германци, пример ти давам:
Валент, германец, батав по племе... има такива камъни за произход и упоменаване на германец фриз, германец от племето убии итн итн...

Ариовист получава титула Rex Germanorum от Цезар...

...

За германците пишат и ги имам на небългарски език:
Цезар, Страбон, Патеркул, Плиний старши, Тацит, Плутарх, Флор, Аппиан, Кассий, Марцелин...
Всички ги имам изворово отделени, а Тацитус дори на латински.

...

Забелязвам, че въпросите, които поставяш имам предпоставен отговор в който ти си вътрешно убеден, КОЕТО ЗНАЧИ ЧЕ ОТГОВОРА МИ Е ИРЕЛЕВАНТЕН КЪМ ТЕБ И СЛЕДОВАТЕЛНО НЕНУЖЕН и излишен.

Иначе казано задаваш ми реторични въпроси, без желание за същински диспут, в същината без уважение.
В този ред на мисли, аз едва ли ще имам за дълго намерението да поддържам диалога с теб?!

Тази "конструкция" или позициониране на въпросите е типична за "историчарите" в блогбг и често пъти въобще за българите, това не ме учудва, а какво още предизвиква в мен, ще запазя за себе си ;)
цитирай
48. germantiger - Последен коментар от мен, защото наистина прекалих съсспама (предизвикан)!
28.08.2011 02:36
Нямам спомен с постингите ми за германско да съм искал да "крада" или вземам от българското, никога първи не съм засягал българи в този блог, дълго време писах по "моите" теми.

След това забелязах, че "почти" всичко е българско, дали ще е гръцко, египетско, германско или каквото и да е друго, то обикновено е българско за повечето от "вас". Вие искате това и онова и другото и останалото итн.

Няма проблем ако наистина сте прави и се аргументирате не с коментари а с постинги и то обемни и не един а поредица десетки постинги и не само с вашите аргументи, но и постинги добросъвестно показващи елинския или друг чужд аргумент, но не!

Това не правите, а българското не Ви стига и когато спорите с някой,обикновено трябва да му покажете, че той е след вас, че е по-малък, че вие сте първи и не само първи, а от първо до десето място сте все вие, да ама не ;)

Вие нямате антична Еалада, класическия Рим нямате, Ренесанса пък въобще, половината история за жалост на Дунвска България е в робства и чужди владичества, нямате дворци, нямате собствен автомобил, нямате дори танк, философи световни хич, икономически фирмени гиганти нито един, в спорта не сте равни на титаните и големите сили, стандарта днес на българина е геноцид към него и за това са виновни продажните небългари (но всъщност бгполитици)...
Нямате велики географски открития, нямате влияние в света, къде ти лоби, няма те култура и хигиена по улиците дори...

За това се разграничавам от вас или едната ми половина, а всъщност по израстване и език и може би характер съм повече българин отколкото друг.

...

Искате чуждото
Нямате достатъчен аргумент за да е наистина българско
Аргумента на другия не го зачитате и не го знаете, доблест пред него нямате
Като не ви "отърва" и се стремите да му покажете, че вие сте първи преди бол векове
В какво сте първи?

В искуствата ли?
Във войната световна?
В науката ли вчера и днес?
В стандарта на живот и спорта ли?

Да ти кажа гете, голям майтап е цялата работа, но здраве да е, що ли трябва да пиша истини ;) < и не е смешно, трагично е!

...

ИМА ГИГАНТСКИ БГПОСТИЖЕНИЯ
АЗБУКА ЗА НАС И СВЕТА
ВЯРА ЗА РУСИЯ

ГЕРОИЗЪМ ПРЕЗ БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ И ПСВ

ТОВА ОБАЧЕ ДА СЕ ВЪЗВЕЛИЧАЕ, ДА СЕ ИЗСЛЕДВА, ПОКАЖЕ, ДА СЕ ГОРДЕЕ С НЕГО НЕ СТИГА ЯВНО ДНЕС НА НЯКОИ БЪЛГАРИ?!
цитирай
49. get - - Пропускам покрай ушите си цялата словесна канонада, съсдържаща обидни квалификациии ...
28.08.2011 17:06
за нас българите, държавая народопсихология и ред още попържни ИДВАЩИ ДА НИ ДОКАЖАТ, ЧЕ СМЕ UNDER MАnner И UNDER NATION !!

- Търпението ми граничи с (+/-)безкрайност поради ВРОДЕНият МИ(по силата, че съм роден Българин !!!) ХУМАНИЗЪМ(човеколюбие) !! - и доразвито по силата, че работих полицай - Затова, простено да ти е !!!

- Целият този разговор започнах с надеждата(тъй като знам значението на Герман, германи) да си изясня Как това се съотнася към географско, етно и държавно наименование - Уви, явно не съм избрал точният събеседник !?? :((

от Гет ктист
цитирай
50. merlin68 - Гет,
28.08.2011 17:15
я го остави тигър, той ако не иска да разбере от къде идва названието Германия, мен ще ми е интересно да науча, така че сподели. Да не би да е от село Герман:)?
цитирай
51. get - - Oт един много по-стар от "олимпийските" ... бог, който гърците плагиати са омаскарили ! :)
28.08.2011 22:29
merlin68 написа:
я го остави тигър, той ако не иска да разбере от къде идва названието Германия, мен ще ми е интересно да науча, така че сподели. Да не би да е от село Герман:)?


- Това, те са направили и с други, за които имат претенции, че са техни !! Примерно ... изреждам по азбучен ред : Аполон, Артемида, Атина, Посейдон ... Хермес !! :))
- Не си фантазирам, но е дълго и със сложни обосновки и изводи !! :((
- Село Герман, действително има връзка с Германия ... което не е нито етносно понятие, нито име на държава !! :))

от ГетКан, боуил от град(гард/вард) Турнове ... Търнов :)))
цитирай
52. merlin68 - Гет,
28.08.2011 23:35
имаш предвид Гърмен (Герман), от гърми, трещи, нещо като Перун?
цитирай
53. get - - Това ... име/бог и ... ?!
29.08.2011 10:02
merlin68 написа:
имаш предвид Гърмен (Герман), от гърми, трещи, нещо като Перун?


... по отношение на него, с това си находчиво прозрение се докосваш до 1/100 от реалната му образност и божествена функционалност !!
- Това е и Ерм-Ерм(и) в "пра"българската династична именна традиция - Хехе !! - на "тюрките"(?!!) БОУ(н/г)ари !! ... пояснявам (!) в старобългарският силно е подчертана т.нар. "носовка", тоест "Г"-то, се произнася, като "нг" ?!! - Това примерно не може да се предаде от "византийската" правописна норма и те го изписват, като "Н" или "Г". Ако вземем тракийското име (от "гръцка" легенда) и изхождайки от твърдяното от езиковедите то ... "тракийското" име К(х)арнаБон получава старобългарско звучене КарнаБо(н)г, което е аналогично на "прото"славянското(украинско) "Чернобог" !! - Има още много(!) - но спирам за да не ставам досаден с обясненията ... особено на някои "ултра"националисти !! :(((

от ГетКан, боуил от град(гард/вард) Турнове ... Търнов :)))
цитирай
54. shtaparov - Някои езикови уточнения
17.09.2011 14:12
germantiger написа:
...Сещам се за няколко империи плащали данък на едни варвари и то империи...подчинили целия познат"ойкумен" макар да са след елините.Всъщност думата данък-дань в руски е думата danegeld пари за датчаните, именно откуп от викингските рейдове и това е признато от руснаците още по червено време.Съвсем нормално думата шлюпка"идва" от шалуппе/шлеп,всъщност този труд който полагате тук и поствате инфо също е от германската дума arbeit в руски работа навлязло,а текстовете които тук редим са посредством буквите, впрочем и буква е навлязло в руския от германското Buch-книга...Чудно нещо е езика славянския,...и най-чудно е,когато написаното от мен всъщност е публикувано от руски учени по времето на комунизма,иначе има много такива думи,дори фразеологизми- това за езиците е нормално,взаимно си влияят и се обогатяват,никога не е само в едната"посока...
- ...Вкратце:империи са плащали данък на банди-примери десетки...
...
- езиците си влияят взаимно,а не в посока само трако-славянско-български към неукия свят
P.S.
Щапаров,друже;)ако някой те"подпука" с твоята волност езикова...,само ако някой те подхване и пътуваш,на околосветско;)

1. Приятелю,изобщо не е било случайно окупаторска империя да плаща данък на съвсем не случайни Барбари /Бургари/,които искали империята да освободи от натрапеното си присъствие родната им прадядовска земя! Данъкът е бил огромен компромис към империята- той означава,че България признава римската власт в прастарите ни земи за законна!
2. Данък= Датък /нещо,което се дава/.
3. Шлеп= Влек.
3. Арбайт /"немска" дума/= Рабайт /прех.АР-РА/,т.е.- Работ /Работа: Бълг.дума!/.
4. Бук /книга/- названието е във връзка с Българските "Буча",т.е."вдигам парлама" и Дум /Думане,Говорене/. За срв. виж Книга /*арх.вариант Кънига/= Думика
/Думаща/!
5. Късните езици влияят върху по-ранните,но едва сега. Някога обаче са произлезли от тях.
6. С нетърпение чакам някой да опита да ме "подпука",за да го поставя на мястото.
Поздрав!
цитирай
55. veselinvalev - А канът ни Аспарух е имал пък орел. ...
01.12.2012 18:03
А канът ни Аспарух е имал пък орел. Защо ли?
http://news.ibox.bg/news/id_372065672
цитирай
56. kordon - За Норманската теория
28.07.2014 18:01
„В историята трябва да има логика”, казвате Вие в този постинг и аз съм съгласен с това. И именно поради това не мога да приема основната Ви теза, че руската държава няма нищо общо с викингите/варягите/норманите, т.е. с германците. Вашата хипотеза притежава една основна слабост и тя е, че разглежда проблема само от една много тясна гледна точка без да го разглежда в цялата му пълнота. Вие градите хипотезата си изцяло върху твърде свободната и спорна интерпретация на името Рюрик. Но напълно забравяте или умишлено пропускате факта, че началната история на руската държавност е свързана с личности, чиито имена въобще не са славянски, а напротив – имат германско-скандинавски произход. Това са имената на братята на Рюрик – Синеус и Трувор. Към тях прибавяме имената на варяжките предводители Асколд и Дир, които завладяват Киев и провеждат военен поход срещу Константинопол. После следват имената на първите руски князе Олег (Хелгу), Игор (Ингвар) и Олга (Хелга), които имена именно от този момент попадат в руския именник, където дотогава не са съществували. Ако и това не е достатъчно, то тогава нека да добавим и имената на петнадесетте посланици, които княз Олег (Хелгу) изпраща през 911 г. във Византия, за да сключат договор (един от първите дипломатически актове на Древна Русь) с императора: "В лето 6420. Посла Олегъ мужи свои … от рода рускаго — Карлы, Инегелдъ, Фарлофъ, Веремудъ, Рулавъ, Гуды, Руалдъ, Карнъ, Фрелавъ, Рюаръ, Актеву, Труанъ, Лидуль, Фостъ, Стемиръ, иже послани от Олга, великаго князя рускаго…
Имената на Карл, Фарлоф, Веремудь и Рулав присъстват и в по-ранните руски посолства.

А ето и имената на посланиците и търговците, които княз Игор (Ингвар) изпраща през 944 г. да сключат нов договор с Византия: Ивор, посол Игоря, великого князя русского, и общие послы: Вуефаст от Святослава, сына Игоря; Искусеви от княгини Ольги; Слуды от Игоря, племянник Игорев; Улеб от Володислава; Каницар от Предславы; Шихберн Сфандр от жены Улеба; Прастен Тудоров; Либиар Фастов; Грим Сфирьков; Прастен Акун, племянник Игорев; Кары Тудков; Каршев Тудоров; Егри Евлисков; Воист Войков; Истр Аминодов; Прастен Бернов; Явтяг Гунарев; Шибрид Алдан; Кол Клеков; Стегги Етонов; Сфирка...; Алвад Гудов; Фудри Туадов; Мутур Утин; купцы Адунь, Адулб, Иггивлад, Улеб, Фрутан, Гомол, Куци, Емиг, Туробид, Фуростен, Бруны, Роальд, Гунастр, Фрастен, Игелд, Турберн, Моне, Руальд, Свень, Стир, Алдан, Тилен, Апубексарь, Вузлев, Синко, Борич.

Като изключим няколкото славянски имена в по-късната дипломатическа дейност, непременно прави впечатление сериозното наличие на скандинавски такива, което е доказателство за несъмненото и преобладаващо присъствие на хора със скандинавски произход в управляващите кръгове на руската държава и в търговската деятелност.

Освен това славяните са се доказали като неорганизирана и лишена от държавническо мислене маса, която твърде късно в своята история е успяла да създаде някакви наченки на държавност. Пример за това е историята на България. Преди да дойдат прабългарите по тези места, тук са живели многобройни славянски племена, които обаче така и не създават самостоятелна държава, въпреки че се намират до Византия – извора на държавност по това време. Едва българите успяват да съберат тези полудиви създания и насила да ги вкарат в своята държава. И това, което е забележително, е, че именно българите, макар и с по-малка численост, са били градивната сила, която е излъчвала управленските кадри, а славяните са били просто пълнеж.

Да не забравяме, че и първият опит за създаване на славянска държава е свързан отново с германците. Според единствения съвременен на събитията източник – френския хронист от 660 г. Фредегар, роботърговецът "на име Само, франк по произход, от Сенонианската провинция" е основател на тази кратко просъществувала през VII в. държава.

Та, същото нещо се е случило и в днешните руски земи през ранния IX в., когато германските викинги са открили неорганизираните маси от славяни, балти и фини и са ги покорили на своята воля. След време германският елемент съвсем естествено се е размил, но той е успял да създаде поредната държава и да й даде достатъчно сили да продължи и до днес своето съществувание. След време русите отново прибягват до съзидателния германски елемент, който им дава редица императори и императрици. Само ще припомня че Екатерина II Велика всъщност е родена с името София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст.

Така че заключението Ви за „край на историята за варяжка Рус” е твърде прибързано и не почива на сериозни аргументи. Доводите Ви могат да впечатлят онези, които не са запознати с детайлите от руската история, и преди всичко русофилите, които приемат на доверие всички съждения, отговарящи на техните представи. Но не могат да впечатлят хората с по-сериозни познания.

Виктор Кордон
цитирай
57. merlin68 - Всъщност освен за името Рюрик, има ...
28.07.2014 18:50
Всъщност освен за името Рюрик, има много други доказателства и в никакъв случай аз не се позовавам само на имена за разлика от Вас.
Варяг не означава германец или скандинавец, това също е обяснено в постингите по темата.
Може би Вие след като сте толкова начетен, ще ми посочите една скандинавска държава съществувала преди Русия, та да приема тезата Ви за държавническия германски фактор. Иначе е много удобно германеца да създаде държава и след това да изчезне, както и българина в нашата история. Калъпа по който западняците са писали историята си личи от Луната:)
И когато говорите за славяните като за някакви диваци, ще Ви препоръчам да погледнете новата история, защото в нея добре се вижда кой е дивак и кой благородник.
За сега толкова, когато се научите, че учтивостта и културата не се изразяват само с Вие, а с уважение към произхода ни, тогава може да поговорим пак.

Красимир Борисов
цитирай
58. merlin68 - Сега, Вие ако очаквате да се хвана ...
28.07.2014 23:47
Сега, Вие ако очаквате да се хвана име по име да се занимавам, значи не сте познали въобще.
Нормално е да има известно количество скандинавски имена в периода на Киевска Рус. Знае се отлично, че са използвани като професионални войници скандинавски наемници (викинги). Техните предводители са представлявали княза и са изпълнявали и посланически функции.
Ще се спра на двамата братя на Рюрик, защото е действително важно проблема да се изясни.Името Рюрик може да се обясни както на старо германски, така и на славянски, както сте прочели в постинга. Особено важна за разбирането ни немско или славянско е името е археологията, която също сте видели в постинга. Именно тя дава категоричност, че името Рюрик е славянско - Сокол.
Не би следвало (въпреки, че не е невъзможно) братята му да са със скандинавски имена. Възможно е да са от друг баща, също така е възможно да са чисти скандинавци. Побратимяването сред варягите е документирано, възможно е да нямат кръвна връзка с Рюрик. Това са два възможни отговора, но сега ще Ви дам третия, който и е най-добре обоснован.
В нито един западен летопис не е споменато, че Рюрик има братя. За Синеус и Трувор сведения намираме в летописа на Нестор, който пък е компилация от по-стари летописи. И тук обяснението е следното - летописеца който е преписал и превел (от норвежки летопис) е сгрешил при превода.
«Рюрик, его родственники (sine hus) и дружинники (thru voring)»
Този пасаж неправилно се превежда като Рюрик и братята му Синеус и Трувор.
Че става въпрос за грешка при преписа, недвусмислено говори факта, че за тези двамата сведения никъде извън руските летописи няма.
И аз пак ще повторя, постингите по темата са няколко, прочетете ги, история не се пише само с имена, има много други неща които са подробно изложени.
Що се отнася до квалификации като "обидено дете", "съветски историк", "ялова хипотеза" и прочие, те отново само показват, че ви липсва културата за която претендирате.
цитирай
59. merlin68 - И понеже се разсъних излишно, като ...
29.07.2014 00:17
И понеже се разсъних излишно, като бонус ще Ви кажа нещо и за Игор (Ингвар) и Олга (Хелга).
Първо, ако приемем, че Рюрик, е скандинавец, как да си обясним, че името на собствения му син е вече трансформирано от Ингвар на Игор? През две поколения както и да е, но още името на синът да се трансформира за мен е нереално:) Игор - Егор, Григор, но аз не се наемам да правя етимология, а не ми се рови сега специално за това.
Същото е положението и с Олга (Хелга), много бързо се видоизмени. Но да оставим това, знаете ли, че тук по нашите земи идва един от първоапостолите и започва покръстване. Това е описано, записани са имената на първите покръстени християни и сред тях фигурира името Олга. Това се случва векове преди създаването на Рус. Мнозина историци смятат княгиня Олга за българка. Синът й Светослав, чието име едва ли ще свържете със Скандинавия, е внук на Рюрик и според норманската теория - чистокръвен скандинавец.
Лъв Дякон, който лично се среща със Светослав, го описва така: "среден на ръст, много строен, с широки гърди, сини очи и дълги мустаци. Косата му е остригана с изключение на един кичур - знак на благородният му произход. На едното му ухо виси златна обеца украсена с рубин и два бисера." Освен това византийският летописец ни казва, че Светослав гребе заедно със всички останали на СКИТСКА ладия, не на ДРАКАР. Това да Ви прилича на описание на скандинавец? Не не прилича, обаче пък някак странно наподобява описанието на нашите бръснати владетели, които пък били тюрки уж, не мислите ли?
цитирай
60. merlin68 - Не е коректно да триете чужди ком...
29.07.2014 19:46
анонимен написа:
Не е коректно да триете чужди коментари. Но не съм изненадан и смятам, че това си е Ваш проблем.

Имената на варягите/викингите, управлявали Русия в началния период – Ингвар, Хелгу, Хелга – са предадени от руския летописец в славянската им транскрипция. Така, както немското Hitler (Хитлер) става Гитлер; както гръцкото &#7944;&#952;&#945;&#957;&#940;&#963;&#953;&#959;&#962; (Атанасиос) става Афана&#769;сий; както гръцкото &#920;&#949;&#972;&#948;&#969;&#961;&#959;&#962; (Теодорос) става Фёдор; както гръцкото &#931;&#964;&#941;&#966;&#945;&#957;&#959;&#962; (Стефанос) става Степан и т.н. Посочените три скандинавски имена са влезли в руския именник по същия начин както това е станало с няколко десетки гръцки имена, заимствани от русите с тяхната славянска транскрипция. Във византийските източници скандинавските имена на същите тези първи руски князе са транскрибирани като Ингор и Хелга и са фонетически доста по-близо до оригиналното им звучене. Това е в отговор на въпроса как така бързо са се видоизменили имената на тези князе. Ами, те просто са предадени от автора на летописа, творил векове след събитията, в славянската им трансформация.

Ето няколко цитата от съвременни на онези времена извори, които недвусмислено доказват, че народът рус/росс е част от голямата група на свеоните (днешните шведи), които пък са северно германско племе. В Бертинските анали (839 г.) се казва, че византийския император Теофил изпратил посланици при франкския император Лудвиг I Благочестиви (Ludwig I. der Fromme), а заедно с посланиците изпратил и „някакви хора, които казват, че те, тоест техния народ се нарича рос... Разследвайки по-задълбочено причината за пристигането им, императорът научил, че те са от народа на свеоните...”. Това се случва преди създаването на руската държава, когато варягите все още не са били асоциирани със славяните.

Луитпранд Кремонски пише през 949 г.: „В северных краях есть некий народ, который греки... называют Rousios, мы же по их месту жительства зовём «норманнами». Ведь на тевтонском языке «норд» означает «север», а «ман» — «человек»; отсюда — «норманны», то есть «северные люди». Королём этого народа был [тогда] Ингер [ Игорь Рюрикович ]…”.

Един от най-важните аргументи, доказващи скандинавския произход на народа рус/росс, дал своето име на бъдещата държава Русия/Россия, се съдържа в историко-географския трактат „За управлението на империята” (949 г.) на византийския император Константин Багрянородни. В този сериозен труд императорът представя названията на праговете/бързеите на река Днепър на два езика: на славянски и на... росски(!), и тълкувание на названията на гръцки език. Ето и част от тези названия на езика росс („росс” е гръцката транскрипция на „рус”, която по-късно е заимствана от руснаците и превърната в официална форма):
Улворси (древно шведски Holmfors – островному порогу);
Аифор (др.-шв. Aeidfors – (водопад на волоке);
Эссупи (др.-шв. Stupi – водопаду);
Геландри (др.-шв. Gaellandi – громкий, звенящий);
Варуфорос (др.-исл. Barufors – порог с волнами);
Леандри (др.-шв. Le(i)andi – смеющийся);
Струкун (др.-исл. Strukum – узкой части русла реки).

Като вземем под внимание всички приведени дотук факти: скандинавските имена на първите руски князе; скандинавските имена на руските посланици; скандинавските имена на руските търговци към дипломатическите мисии; изворите от онова или от по-късно време, свидетелстващи за скандинавския произход на народа рус/рос; трудът на Константин Багрянородни, в който съвсем недвусмислено се разграничават славянският и росският език, като приведените названия удостоверяват без никакво съмнение, че езикът на народа росс е скандинавски, т.е. северногермански; и като прибавим и археологическите данни, които безспорно доказват присъствието на скандинавски първенци и дружинници в центровете на руската държавност, получаваме картината на образуването на руската държава по инициативата и под контрола на северните германци. А в тази картина, за съжаление на някои, славяните са само фон.

цитирай
61. merlin68 - Вижте какво ще Ви кажа, ако си мис...
29.07.2014 19:49
Вижте какво ще Ви кажа, ако си мислите, че ви отговарям на коментара за да го изтрия след това, значи не само, че не сте толкова начетен за колкото се смятате, но сте твърде зле.
Или сам сте си изтрили коментара, или има някакъв проблем от сайта, коментара Ви бе анонимен, както и този последния, затова го и цитирах, за да не изчезне.
цитирай
62. merlin68 - За имената вече Ви отговорих, има и ...
29.07.2014 21:42
За имената вече Ви отговорих, има и река Волга, има един Олган от нашата история, има сведение за името Олга по нашите земи векове преди да се появи Рус. Вие обаче продължавате да си твърдите каквото си знаете - е ваша работа, но такива "докази" не ми минават:)
Не мога да взема под внимание вашите факти, поради простата причина, че са твърде косвени. Давате ми някакви византийски сведения, може би те познават по-добре русите? В руските летописи, някои начетени като вас, че и повече, откриха свидетелство, че Рус били шведи:))) А то пък се оказа, че не можели да четат. Значи аз трябва да приема за доказателство това, че Византия пращала някакви роси да преговарят с Лудвиг I Благочестиви:)) А защо Византия ще праща тия роси да преговарят с императора? Та нали те са от Русия? Ще Ви кажа защо - защото много добре известно е и далеч не само от тези автори които ми цитирате, че в този период византийците наричат РОСИ всички идващи от север, от Русия, където по реките са минавали търговските пътища към Византия. Въобще не са ги различавали, кой швед, кой норвежец, кой руснак, наричали ги така защото идвали от огромната северна страна. И тия дето отишли при императора са били шведи, вероятно наети като охрана на византийската делегация. Императора разследвал, защото византийците ги наричали роси, а той ги виждал, че са шведи. Ако някаква част от шведите са се наричали роси, то Лудвиг I Благочестиви, това би го знал много по-добре от византийците, не мислите ли? Няма летопис в който да се споменава германски народ роси.
За сметка на това има летопис, където ясно се посочва, че русите не са шведи, неграмотни хора с титли, твърдяха, че този пасаж доказвал шведския произход на рус:)))
"Те варяги назывались русью, как другие называются шведы, а иные норманны и англы, а еще иные готландцы, - вот так и эти."
И като вземем под внимание, че "фактите" ви са меко казано лековати, а не коментирате многобройните изнесени от мен факти в четирите постинага, то твърденията Ви са голи.
цитирай
63. atil - Голям тюрлюгювеч. . . Много разс...
31.07.2014 13:58
Голям тюрлюгювеч...Много разсъждения много нещо...Някой ме попитал за "тюркче" говоренето на българите. То това название на този език възникнало на юг доста късно между 2 и 3 хил. пр. н.е.. В Близкия изток и Мала Азия. В средата на старите булгарски-български преселници от север. Когато Дарий се връщал от похода си срещу Балканите през Северното Черноморие н ар.Дон срещнал на отсрещният бряг окованат в желязо тежка конница на българите, които били повикани на помощ от скитите - поданици на техния цар вече от дълго време.
Част от войската на Дарий се разбунтувала и не поискали да продължат а да се върнат. Главни вина имали булгар-тюрките в нея. Затова по-късно Дарий за наказание изселил една част от тях в Средна Азия. Техните потомци много по-късно основали Тюркския каганат. Едва през 6-ти век поданиците на този каганат приел обичая да се наричат тюрки. Затова днес този термин е толкова разпространен. Учените от своя страна също спомогнали, като "кръщавали" с това име всеки който говори подобен език.
Българите в Европа никога не се наричали така, включително след разпада на Тюркския каганат , където те не участвали.
Езика е един от най-древните и говорен от всички български племена по Европа и Азия от памтивека.
Единствено балканските българи минали на езика на кръстените славяни през 9-11 век. Въпреки че една част от тях запазила стария си език. А други го знаели на битово ниво до 14 век. И до 20 след това.
Татарите говорели монголски. Съвремените татари са измислена нация, това са потатарчени българи, които винаги са говорели булгар-тюрки. Заради това че са имали държавност до 16-ти век запазили и културата и езика си и самосъзнанието до началото на 20-ти. Останалите племена по Русия и Средна Азия формирали други етноси и народности.
Това им е общото с македонците - историческата съдба. Етнически македонците имат повече общо със средноазитските българи - узите, ермийците. Защото предците им са оттам. Бежанци във Велика България. Подкрепили Аспарух, затова
са тук
цитирай
64. merlin68 - atil,
31.07.2014 22:00
тюрлюгювеч е твоята стихия, ти там нямаш равен. И да, разсъжденията тук ти идват много, ти обичаш да не разсъждаваш, а да твърдиш. Е твърденията ти са точно толкова не умни колкото и ти.
цитирай
65. atil - Историята е наука, хем точна като ...
01.08.2014 20:04
Историята е наука, хем точна като икономиката и математиката. Разсъжденията са аналитична дейност. Само че трябва да имат база данни. Хората от вашият сорт са недобросъвестни(т.е. бездушевни, понятието "съвест" е измислено в Русия в замяна вана понятието - душа).
Приемате желаемото за действително и то не е само в областта а историята.
на такива като вас преди 1944 г. в Отдела за Обществена безопасност към Дирекцията на полицията са им казвали - разрушителни и подривни елементи.
Няма твърдения при мене а история, която е точна наука. Какви "тюркчета"...Стойчо Стефанов българин от преди раждането на Христа , капанец от с. Топчии(от тепчия- събирач на данъци), историк от Франция, написа книга също, още в зората на демокрацията.
Неглежирана естествено.
Както и да е кой каквото прави на себе си го прави. тежко му и горко на този безбожен народ - продукт на вашите действия и бездействия през последните 70 десетилетия.
цитирай
66. merlin68 - atil,
01.08.2014 21:11
не виждам с нищо да си се доближил до точността на математиката, нито виждам в теб аналитична дейност. Що се отнася до дядо ти, дето бил в Гешевата полиция, съмнява ме да си се хвалел с него преди 30 години, май тогава не си имал дядо:)
цитирай
67. анонимен - Ти много неща не виждаш. Всичко съм ...
08.07.2019 11:35
Ти много неща не виждаш. Всичко съм си имал винаги и с дядо ми сме били често пъти начело стед читателите в читалищната библиотека. И са ни поздравявали с народни песни по радиоточката.
В раздела за " Капанциъе" в блога си тук, съм снимал и на гробищата, имам и снимки във фейсбук.
Разпердушиних ви отдавна и на пестил ви направих с писанията си. И преводите. Дойдоха ми на ъкъла и вижданията и сума ти научни кадри. И рано или късно тези неща ще ги вкарат в нучно обръщение. От което ще им стане много лошо и завинахи и на Московските, и на останалите нагли и лъжливи сърбо-влашки академии.
И Слава Богу!
цитирай
68. анонимен - Ти много неща не виждаш. Всичко съм ...
08.07.2019 11:37
Ти много неща не виждаш. Всичко съм си имал винаги и с дядо ми сме били често пъти начело стед читателите в читалищната библиотека. И са ни поздравявали с народни песни по радиоточката.
В раздела за " Капанциъе" в блога си тук, съм снимал и на гробищата, имам и снимки във фейсбук.
Разпердушиних ви отдавна и на пестил ви направих с писанията си. И преводите. Дойдоха ми на ъкъла и вижданията и сума ти научни кадри. И рано или късно тези неща ще ги вкарат в нучно обръщение. От което ще им стане много лошо и завинахи и на Московските, и на останалите нагли и лъжливи сърбо-влашки академии.
И Слава Богу!

Атил
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680245
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031