Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2017 12:51 - 11 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА КАК БОЛЕСТИТЕ СА ПРОМЕНЯЛИ ХОДА НА ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 4507 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В познатата ни история често се е случвало така, че страшни епидемии и пандемии,

които  са нападали човечеството, са имали сериозни последствия именно за самата история. И макар най-очевидното последствие от страшните болести безусловно да било намаляването на броя на населението и от там – на генетичното разнообразие, - често епидемиите предизвиквали и напълно неочаквани ефекти. В тази обзорна статия предоставяме на читателите исторически факти за това, как болестите са променяли света и хода на историята на човечеството.

 

 

1. Грипът от 1918 година и Версайският мирен договор


image

 

 

Грипът, поразил Европа през 1918 година (известен като „испанката“), буквално опустошил континента (починали около 100 милиона души) и заразил една трета от населението. Освен това, този щам на грипния вирус имал свойството да уврежда клетките на мозъка, пречейки му да функционира нормално и можел да доведе заразения дори до психоза. През април 1919 година Удроу Уилсън, който тогава бил президент на САЩ, също се заразил с този грип. Трябва да отбележим, че именно Уилсън е човекът, изиграл една от най-важните роли в преговорите по Версайския договор, и в частност, че той бил категорично не съгласен с премиера на Франция, Жорж Клемансо, който искал да ликвидира напълно Германия. Когато Уилсън оздравявал от грипа, мнозина чиновници отбелязали промени в неговото поведение. Президентът изглеждал много бавен и вял, изморен, и често изказвал странни мисли. Именно след боледуването си от грип Уилсън се отказал от много от идеите си по повод Версайския договор, което развързало ръцете на Жорж Клемансо. Мнозина твърдят, че суровостта на Версайският договор довела Германия до катастрофа, нанесла огромна вреда на немската икономика и изиграла определяща роля в това, че на власт дошъл Хитлер. И всичко това, може би, е било резултат от болестта на Удроу Уилсън.

 

 

 

2. Туберкулозата и разселването на Запад


image

 

По време на  избухването на туберкулоза в началото на 20 век, а също и поради разпространената по това време Теория за миазмите, мнозина предполагали, че болестта била предизвикана от лошия въздух и замърсената околна среда. За разпространението на тази идея много помогнал Едуард Трюдо, лекар от Ню Йорк, който бил заразен с туберкулоза и след като отишъл в Адирондак, забелязал подобряване на състоянието си. Той започнал да разпространява слухове, че свежият въздух и чистата природа са се превърнали в панацея за туберкулозата. Чувайки това, хиляди американци се насочили на Запад, за „да се излекуват“. Заедно с пионерите и първооткривателите на Запада – имало хиляди заразени с туберкулоза, търсещи спасение и излекуване.

  ...

Цялата статия:

11 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА КАК БОЛЕСТИТЕ СА ПРОМЕНЯЛИ ХОДА НА ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
....




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2722191
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953