Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2016 15:59 - КАРАКОНДЖОВИТЕ ДНИ – ОПАСНИТЕ ДНИ ОТ КОЛЕДА ДО ЙОРДАНОВДЕН
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 1756 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


НАРОДНА МИТОЛОГИЯ, СВЪРЗАНА С Т.НАР. МРЪСНИ ДНИ ОТ 25 ДЕКЕМВРИ ДО 6 ЯНУАРИ

 

 

Българската народна традиция счита дните от Коледа до Йордановден за нечисти, тъй като това е периодът след раждането, за който по принцип е известно и прието, че е  труден, рисков и опасен период, време на изчистване и на родилката, и на роденото дете. Народният обичай нарича тези дни още и Некръстени дни, Глухи дни, Караконджови дни и др.

 

На Коледа светът е напълно нов, родил се е Бог, родило се е Новото Слънце – датата на Коледа в Северното полукълбо неслучайно е съвсем близка до датата на астрономическото Зимно слънцестоене, когато денят е най-къс, нощта най-дълга, но от когато денят, светлината започва да нараства или – Слънцето да расте. Макар и нов и новороден, светът все още е граничен – намира се между нашия и другия свят – свят на тъмни сили и хаос. Затова народната традиция вярва, че от Другия свят в нашия пристъпват множество невидими нощни гости – караконджули, таласъми, бродници и всякакви други страховити същества. Земята се е превърнала в нещо като решето и тази своеобразна отворена граница ще се затвори чак на Йордановден, наричан още Водици. Това прави общо 12 дни – от 25 декември до 5 януари, - през които дни „водата не е кръстена“ – и по тази причина народната традиция повелява да се спазват някои забрани, като твърди, че пристъпването на забраните може да разболее човека.

 

 

НАРОДНИ РИТУАЛИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗЛИТЕ СИЛИ

 

1. През всичките дни в  дрехите се носи скилидка чесън – от който злите сили бягат надалеч.

Ако опитаме да обясним това народно поверие от гледна точка на сегашното човешко знание, можем да направим извод, че народът е считал различните вируси и други болестотворни микроорганизми за „зли сили“ – и е знаел, че чесънът има бактерицидни (убиващи бактериите) свойства. Макар и само народно поверие, то може да получи своето логично и дори научно съвременно обяснение, имайки предвид, че това е и периодът, в който се активират различни грипни и парагрипни вируси.

 

2. Водата във всички съдове се пази изключително бдително „от поганеца“ – да не я замърси.

Навремето не е имало течаща вода, хората са носели и съхранявали в къщите си вода от кладенец или от обща чешма в различни съдове. Интересно е, че в наше време водата също се съхранява – основно в бутилки за минерална вода. Дали „злите сили“ могат да преодолеят пластмасата на бутилката и „да заразят, замърсят“ водата – това не можем да знаем.

 

3. На вратниците, на прозорците, на комина хората слагали клонки от хвойна или черен глог, рисували кръстове с  катран или закрепвали слънчогледови пити – тези растения и рисунки също гонели злите  сили.

В наше време, вероятно аналог на този ритуал е поставянето  вкъщи на елови клонки или цяла елха.

 

4. Някои хора прехвърляли през къщата си вейка от ела или цяла ела, или някакъв камък – което пречело на поганеца да влезе.

 

5. Пепелта от огнището не бива да се изхвърля през тази дни, защото“поганците ходят по  нея“. Тази пепел имала магическа и лечебна сила. Тя се събирала чак  на Йордановден и с нея лекували болести, гонели зли сили и т.н.  Такава пепел се изполвала и за ръсене на мястото, където се предполага, че има заровено съкровище или имане, за да се открие кой е неговият магически стопанин и каква жертва да му се принесе, за да бъде омилостивен. Принципно пепелта се приема за нещо междинно – между материалното и нематериалното, между жива и нежива материя – оттам идва и нейната голяма магическа сила в тези опасни,  междинни дни.

 

6. Особено опасно е да се излиза навън през нощта -  от залез слънце до първи петли. Точно тогава човекът е най-незащитен и трябва да си седи вкъщи, до огнището, на светло и топло.

 

Хората, родени в този период, също имат големи магически сили и са способни да виждат съществата от другите светове.
...

Продължението и цялата статия: ТУК



...



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719196
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953