Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2015 13:10 - 48 ФАНТАСТИЧНИ ФАКТИ ЗА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 5465 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Често приемаме човешкото тяло, и изобщо – всяко едно видимо и познато ни тяло – за даденост.

За нещо „обикновено“ и в „реда на нещата“. Но Редът нито е нещо обикновено, нито е в реда на нещата. Хаос-Ред-Разрушение-Хаос-Ред-Разрушение-Хаос-Ред… Понякога се чудя, дали тази условна редица всъщност не е ЕДНО. И вероятно е. Монетата не е с две страни, а е с безброй. И е една.

 

Често обичам да се шегувам със следния случай:

 

От древни времена е стигнало да нас посланието „Познай себе си“. И все още не сме го изпълнили – атакуваме целта от различни страни, добили сме наистина много познания, но все още не може да се каже, че познаваме себе си. Тръгвайки от това, понякога си представям, че един конкретен човек навлиза в собствената си кръвоносна система. Като в пещера. Този човек, дори да знае всичко за Вселената, дори да знае всичко за хората, за животните, или дори да е математически гений… Той, вероятно, ще се изгуби в собствените си кръвоносни съдове…. Защото, казват, че дължината им в километри, била около 100 000 километра! Това е 2,5 пъти обиколка около Земята… И, във връзка с последното, да не забравяме, че и Силата Кундалини, както твърдят знаещите, преди да се събуди, стои навита 2,5 пъти и спи в Муладхара. (някои казват други числа, но да не издребняваме).

 

 

 

Ето няколко приказни факти за „обикновеното“ човешко тяло:

 

 

 

1. Сърцето ти бие около 35 милиона пъти в година. За цялото средно време на живота, човешкото сърце бие около 2,5 милиарда пъти.

 

 

2. Тялото ти има около 5,6 литра кръв. Тези 5,6 литра циркулират през цялото тяло три пъти за 1 минута. За един ден кръвта пропътува 19 000 километра – това е равностойно на четири пъти разстоянието от бряг до бряг  в САЩ.

 

 

3. Сърцето изпомпва около 159 милиона литра кръв за един живот – това е напълно достатъчно за напълването на 3 големи танкера.

 

 

4. Ако всички артерии, вени и капиляри от човешката кръвоносна система се поставят изправени и един до друг по ред, общата им дължина би била 60 000 мили, или 100 000 километра. Това е приблизително 2,5 обиколки на Земята по екватора.

 

 

5. Приблизително 80 – 90% от това, което възприемаме като  „вкус“, се дължи на нашето сетиво за „мирис“ – т.е. на обонянието ни.

 

 

6. Черепът изглежда като една кост. Всъщност, той е направен от 22 отделни кости, съединени помежду си с негъвкави връзки, наречени „сутури“ (лат. шевове).

 

 

7. Ако храносмилателният тракт на възрастен човек бъде изпънат в права линия, то той би бил дълъг от 6 до 9 метра.

 

 

8. Червените кръвни телца (клетки) живеят около 4 месеца, циркулирайки през цялото тяло, и хранейки другите 60 милиона милиарда клетки на това тяло. Червените кръвни клетки правят приблизително 250 000 пълни обиколки на тялото, преди да се върнат при костния мозък, където са родени, за да умрат в него.

 

 

9. Устата на здравия човек произвежда средно около 600 милилитра слюнка всеки ден. Това е напълно достатъчно, за да  се напълни догоре малко шише минерална вода, и да остане.

 

 

10. Най-бързите нервни клетки провеждат съобщения през своите аксони (аксон - най-дългият израстък на клетка от нервната тъкан) със скорост, равна на впечатляващите 150 метра в секунда.

 

 

11. Човешката коса расте 6 мм всеки месец и продължава да го прави в продължение на 6 години. После косъмът умира, пада и на негово място израства нов.

 

12. Кожата на възрастен човек покрива средно 6 до 9 квадратни метра площ, и е около 12% от теглото на човека.

 

13. В човешкото тяло има над 600 отделни скелетни мускули.

 

14. Скелетът на възрастен човек се състои от 206 кости.

 

 

15. Хрущялът е една от малкото тъкани, които нарастват през целия живот. Между 30 и 70 годишна възраст носът може да порасне с около  1,5 см, а ушите – с около 0,7 см.

 

 

16. Черепът на новороденото има разстояния между костните си части. В черепа на възрастен костните части  прилепват плътно една до друга, чрез „шевове“, които приличат на две свързани и прилягащи си части от пъзел.

 

 

17. Хиляди милиарди неврони пренасят електрически сигнали, които контролират тялото от главния и гръбначния мозък.

               

   18. Синдромът на ръката на извънземно  - alien"s hand – се получава, когато пострадали от мозъчна травма изгубят контрола върху движението на ръката.

 

 

19. След мозъчна травма – от удар, от инфекция и др. – някои хора развиват т.нар. „синдром на ръката на извънземно“. При това състояние пострадалият може да усеща допир, но няма  контрол върху  движението на ръката и съответно не го усеща. Заболелите не усещат ръката си като част от своето тяло, оттам и името на синдрома.

 

 

20. Древногръцкият философ Аристотел вярвал, че мозъкът съществува, само за да охлажда духа. Днес е известно, че мозъкът контролира почти всяка функция на тялото и ума.

 

 

21. Средната човешка глава има около 100 000 косъма.

 

 

22. С напредването на възрастта, диаметърът на косъма се смалява. Косата е най-дебела в ранните 20 години от живота, а към 70-годишна възраст вече може да е станала толкова тънка, колкото е била в бебешката възраст. Стареенето, също така, предизвиква растеж на космите на места, където това не е желателно, като в носа и ушите; възрастта предизвика също и опадане на космите на нежелани места – като оплешивяването например.

 

 

23. Когато хипофизната жлеза не  функционира правилно, това може да увеличи или намали производството на хормона на растежа, което при децата води до развитие на гигантизъм и нанизъм (джуджета).

 

 

24. Сетивата ни са много добре настроени към света ни, но си имат своите граници. Например, хората не могат като пчелите да виждат ултравиолетовия спектър на светлината. Не могат и като кучетата да правят разлика между хиляди и милиони различни миризми.

 

 

25. Апендиксът няма функции в съвременния човек (счита се, че той е защитен орган, свързан с лимфната система). Вярва се, че той е бил част от храносмилателния тракт на древните ни предци.

 

 

26. Хората възприемат миризмите „стерео“. Мирисните сигнали от всяка отделна ноздра пътуват до различни области в мозъка. Това ни помага да можем да проследим от каква посока идва дадена миризма.


...

Цялата статия: ТУК


...




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2729123
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953