Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2015 14:48 - ИМА ЛИ ПАМЕТ ВОДАТА?
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 2909 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Този въпрос засега попада извън така наречените „научни истини“ и всеки, който се занимава с него, рискува да бъде наречен фантазьор, а ако е човек на науката – да бъде низвергнат от редиците на „правоверните“.

Или, с други думи – „паметта на водата“ е сложена в графа „Псевдонаука“. Разбира се, за разумните хора е ясно, че „науката“ не изчерпва Вселената, както и че огромен брой въпроси засега не са решени от науката – един от които е например „що е животът?“, друг – „кой е създал речевия език?“. Видно е –все неща, повсеместно разпространени и използвани, но за които не се знае нищо – нито научно, нито псевдонаучно. Нито твърдо доказано, нито хипотетично…

 

Същото е и с паметта на водата. Японският автор и специалист по алтернативна медицина Масару Емото, който пръв показа как водни капки се влияят от различни човешки емоции, от музика и пр., бе обявен от някои среди за пълен мошеник. А и самият той бе принуден да признае, че данните, които е събирал, са чисто емпирични и че всеки един от експериментите му е невъзможно да бъде повторен – т.е. че методът, с който е работил, не е научен. За да се обясни по-просто – водна капка, подложена на звуците на произведение на Бах, при замразяването ѝ прави определена форма кристали – оформя се като красива мандала например. Хармонична и симетрична. Друга водна капка, поставена при същите външни условия и подложена на същата музика от Бах – отново прави при замразяването си определена форма кристали – но различна от тази на първата капка. Ако водните капки правели едни и същи форми – то тогава можело да се счита, че експериментът е научен, т.е. че може да бъде повторен ен-брой пъти.


Ето една демонстрация на тези водни кристали на Емото (снимката е взета от ИНтернет) – показани са води от различни водоизточници, някои много замърсени, както и кристал на замърсена вода, който се променя, когато бива подложен на въздействието на молитва (последните две).


image

...





За секунда ще се отклоним, макар и по темата – по горната логика излиза, че реално човекът е нещо напълно ненаучно… Защото нито един човек не може да повтори друг. Ако гледаме на човека с „научен поглед“ – то би било редно да го сложим в графата „Псевдонаука“, и дори – да обявим, че:

 

ТАКОВА НЕЩО – ЧОВЕК – ВСЪЩНОСТ НЕ СЪЩЕСТВУВА!

 

След като експериментът не може да се повтори – значи това нещо, човекът, е нещо напълно случайно, неподлежащо на някакви закони и изобщо – нещо, за което не си струва да пишем и говорим. Най-малкото – защото ще ни обявят за ирационални и глупавички псевдонаучници… Край с отклонението!

 

image

















Факт е обаче, че ВОДАТА е едно много интересно химично съединение, което, при по-внимателно вглеждане,  разбива всички стереотипи и прави на пух и прах доста от природните „закони“. Всъщност, установено е, че водата притежава над 40 аномалии!

 

Например – тя е единственото неметално кислородно съединение, което при нормална околна температура е течно. Всички останали от този вид са газообразни! (например въглеродният диоксид). Водата запазва своята течна форма до +100 градуса по Целзий, докато въглеродният диоксид започва да се превръща в газ при температура  -78,5 градуса по Целзий.

 

Или: съединения от типа на водата H2X – където Х е който и да било елемент, освен кислорода,- имат точка на кипене с около 150 градуса по-ниска от точката на кипене на водата. Т.е., ако водата започваше да кипи и да се изпарява при температури от МИНУС 50 ГРАДУСА ПО ЦЕЛЗИЙ, то животът на планетата Земя изобщо нямаше да съществува, поне не в познатите му форми…

 

Друга „аномалия“ на водата – тя не се затопля равномерно....

...

Една подчертана странност на водата е така нареченият

 


ЕФЕКТ МПЕМБА: горещата вода замръзва по-бързо от студената


Това особено свойство на водата е забелязано и описано още през 4 век пр. Хр. от Аристотел, но естествено никой не му е обърнал внимание, нито му  е повярвал; допреди края на 20 век, когато един ученик от Танзания – Ерасто Мпемба – прави интересно наблюдение:

 

Мпемба си приготвя домашен сладолед и установява, че сладоледът замръзва по-бързо, когато – преди да го изстуди – силно загрее приготвения крем. Мпемба споделя това с учителите си, но те го приемат за някакъв тъп майтап. Ученикът обаче държи на своето и успява да демонстрира явлението пред учителите си. А последващите научни опити наистина доказали това невероятно свойство на водата. В чест на съвременния си откривател, то е наречено „ефекта на Мпемба“. Всеки сам може да го установи – просто като си приготви вкъщи лед с чешмяна  и с гореща вода, и като отчете времето им на заледяване.




ПРОФЕСОР БЕРНД-ХЕЛМУТ КРЬОПЛИН И ХУДОЖНИЧКАТА РУТ КЮБЛЕР


Във връзка с водата и нейните загадки, изключително интересни са изследванията на германския учен проф. Бернд-Хелмут Крьоплин ( Bernd-Helmut Krцplin ), дипломиран инженер  и професор във Факултета за въздушен и космически транспорт към университета в Щутгарт. Проф. Крьоплин има много отличия във връзка с неговата научна изследователска работа. В рамките на един от проектите си, Бернд Крьоплин цели да създаде летящи платформи за въздушни кораби като предавателни станции за мобилни комуникации, за да изследва биологически вредните въздействия на използваните радиовълни.



...


Цялата статия: ТУК


...








Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2729108
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953