Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2013 12:11 - Защо днес няма творци-дисиденти?
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 4674 Коментари: 10 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Нямам абсолютно никакви претенции за изчерпателност по темата, нито за каквото и да било друго - в съвременния медийно-квантов свят информацията е храна, с която всеки - желаещ или не - преяжда ежесекундно, и от това следва оттегляне на кръвта от определени органи и насочването й към други, характеризиращи се с пълно отсъствие на пораждаща мисъл физиология. (Извинявам се за длъжкото "изречение" - слагам го в кавички, защото реално това не го изричам, а го пиша).

Та, да довърша горното изречение-неизречение. Нямам претенции за изчерпателност, защото такова нещо не съществува в квантовия свят. Който каже, че е изчерпал всичко по дадена тема - заблуждава се или просто се е изгубил в "некой квант".

И така, Властта свири своята "симфония на метаморфозите"...

Преди има-няма петдесет години, може би поради липса на "масова информация" и нейните средства, основно хората на изкуството са определяли мисловните нагласи на народонаселението. Например - някоя власт е порочна и лоша, но хората си я обичат и търпят. Идва един писател и им "отваря очите". Съответно той бива гонен и репресиран от властта, понякога и до бързо физическо унищожаване на същия. (В квантовия свят няма такова понятие, но това е без значение).

Защо ли днес "хората" си знаят всичко и никой с нищо не може да ги учуди? Да, може би заради наличието на масова преса и изобщо - медии, които имат право да си пишат каквото си искат - и "против" властта, и "за" нея. Е, всъщност журналистите - това са единствените представители на "пишещото братство", които все още тук-там са репресирани, гонени и унищожавани. Но това става изключително рядко.

Иначе, какво ново да каже даден автор, бил той писател, сценарист, художник, драматург, а и лекар, архитект, инженер, композитор или физик? Изкуството влияе на различни нива и "центрове" на човешкото съзнание. Но в среда на неограничена и безкрайна информация, и възможност да се узнае пряко какво ли не (независимо дали истинна информация или неистинна), смисълът от влиянието на изкуството е сведен до под абсолютната нула. Всъщност, не е точно така - влияещо изкуство има. Въпросът е на какво влияе, кои "копчета" натиска. Оттам - наречената у нас повсеместна "чалгаризация", а в по-голям мащаб - просто свеждане на човека до най-прости физиологични процеси. Имам предвид - масово влияещото днес изкуство не застрашава по никакъв начин властта, защото действа на споменатото ниво. (Физиологията и нейното задоволяване - издигнати в култ! Няма проблем! Това поражда само повече и повече потребление и по-голяма нужда от запълване на времето на народонаселението с труд, но не творчески и градивен, а труд, който води единствено до задоволяване на растящите физиологични потребителски нужди). От друга страна, съществуващото и генерирано ново изкуство, което влияе на по-горни съзнателни нива - то всъщност не влияе, защото "медиите" са ги казали всички тия неща, макар и не в литературно-художествена форма.

Може би съвременната "власт" е приела и прилага на практика една основна "християнска" ценност - "не отвръщай на злото със зло". Ама, разбира се! Народът ще бъде изключително доволен, когато види, че някой силен поет е писал песен срещу тебе, а ти му се усмихваш и не му правиш нищо лошо. Дори напротив, често най-изявените хора на изкуството са "във властта" - съветници на премиери, президенти и прочие... Тук не е нужно да се споменава кои днес са меценати.

Е, как народът да не обича и толерира такава човечна власт? А тя че е изключително хитра - хитра е. Защото, когато направиш информацията свободна - освобождаваш сам себе си. Така щото, дори и ЦРУ да излезе с всесветовно официално и подплатено с много доказателства изявление, че някой си "отговорен другар" е голям престъпник, то "народонаселението" ще приеме тази информация, ще повярва в нея, но ... дотам. Преяждането с информация пречи на генерирането на каквито и да са действия, в това число и на възникване на каквато и да е рационална мисъл (щото преди "действието" винаги е мисълта - тя го поражда и е неразделна част от него - в "квантов" аспект).

Както споменах по-горе, изкуството въздейства не само на "голото рацио", а и на различни други "части" от съзнанието. Звучи налудничаво, но има вероятност пренасищането с истинно-неистинна информация да спира достъпа на влияние до "висшите съзнателни части", и да свежда човека до обикновена физиология, позволявайки въздействие само на "низко" изкуство. Не че физиологията е просто нещо...
...
Продължението: ТУК
...
 




Гласувай:
12



1. mt46 - Привет, Меджик!...
18.10.2013 13:30
Съгласен съм с повечето ти разсъждения... Но ми се струва, че въпросът не е коректен. Направих справка за значението на думата "дисидент":
"1. Истор. През средновековието – отстъпник от католицизма.
2. Вероотстъпник; лице, отклонило се от господстващата религия.
3. Лице, което се противопоставя на управляващата комунистическа власт и осъществява дейност за установяване на демокрация."
Навярно имаш предвид "бунтари", противници на "демокрацията", на статуквото, на настоящата власт... Разбира се, че такива има... Хитростта на "демокрацията" е, че дава свобода на словото /относителна/. Но какво от това? "Кучетата си лаят, керванът си върви"... Дори разноречивата съпротива срещу властта е в нейна полза - именно защото е разноречива /не обединяваща/...
Освен това изкуството винаги е влияло на сравнително тесен кръг от хора. Ако то имаше силата да променя масовото съзнание, досега /след толкова векове/ да беше го променило... :)
цитирай
2. magicktarot - Re:
18.10.2013 13:50
Гет Фанатикус, благодаря ти за този комент! :) Не го разбирам, знаеш, аз съм проста женица. Ако искаш да кажеш на някого нещо, и то да стигне до него - позволявам си да ти дам един съвет - кажи му го пряко! :)

С уважение:
Подпис: Соня Профанчето ;)

===

Марине, благодаря ти за този ценен, уточняващ коментар! Наистина, не съм проверявала точно какви значения дава речникът на думата "дисидент" - реших, че е станала нарицателно за "бунтар" и че повечето хора я разбират по този начин - затова я и използвах в заглавието. (Всъщност, може да се обобщи, работно, че "всичко е религия". Дали става дума за пари, за "вид бог", за какво ли не - има едно почти всеприето статукво в света - именно това имах предвид. А дисидент - това, което влагам в него, е човек, подложен на гонения от "властта".)
цитирай
3. get - - Ах, защо сте вий ... досущ, кат Прамайка си ... ?
18.10.2013 14:54
magicktarot написа:

С уважение:
Подпис: Соня Профанчето ;)


... плутовка и обманщица :)) !

- Какво искам да кажа - ще поясня с това стихотворенийце (?) - дано бъде правилно изтълкувано ... тоест не в първичната форма-смисъл, на банален флирт :(( !

"Сонька"

На небе прохудилась тучка
И дождь полил как из ведра,
А Ваша пламенная ручка
Коснулась моего бедра...
Я зонт раскрыл и с Вами рядом
Под ним пошли мы, чуть дыша...
Я упоен был Вашим взглядом,
Хоть и остался без гроша...

Припев:
Ах, Сонька - Золотая Ручка,
Мое ты сердце не кради!
Ах, Соня, Сонечка пусть случай
Сведет нас в пламенной любви!

Ты очень страстная воровка,
Ты так красива и стройна!
Ты стерва, хитрая плутовка...
Зачем же встретил я тебя?
Зачем же я в тебя влюбился?
Или твоя всё ворожба?..
С тобою больно я разбился,
Но и взлетал с тобою я!

Припев:
Ах, Сонька - Золотая Ручка,
Мое ты сердце не кради!
Ах, Соня, Сонечка пусть случай
Сведет нас в пламенной любви!

Ты дама пик, ты роковая...
Тебя красивей не найти...
Ворота ты откроешь рая,
Но краток миг твоей любви!
Из всех красавиц поднебесья
Я ни в кого так не влюблюсь!
Хочу с тобой опять лететь я,
Хоть ЗНАЮ точно, РАЗОБЬЮСь ...

Ах, Сонька - Золотая Ручка ...
Автор стихов:Геннадий Евс


С уважение: от Ланселот "Рицарят на каруцата"
http://img0.etsystatic.com/000/1/5309547/il_570xN.306250028.jpg


- и музикален поздрав !
http://www.youtube.com/watch?v=hFrmVX3aQCY
цитирай
4. magicktarot - О, Гет Ланселот, благодаря ти! :)
18.10.2013 15:42
Знаеш как да размекнеш една дама, независимо дали тя е наследница на Соня Златната ръчичка, или не е.

Поздрави! :)
цитирай
5. penchoan - Не е виновна информацията за лип...
18.10.2013 16:23
Не е виновна информацията за липсата на дисиденти. До времето на Иван Костов действаше политиката на тоягата. Насилието в отговор ражда насилие и се раждат дисиденти. От Сакскобурготски насам работи политиката на моркова - на парите. По-силната част от интелигенцията избяга на запад, а по-слабата се продаде за пари. Освен това мутрите си купиха дипломи и днес който има пари и не е поискал, не е станал доктор на науките.
цитирай
6. magicktarot - Пенчо, благодаря за коментара!
18.10.2013 19:09
На "запад" също няма творци-дисиденти...
цитирай
7. dinkov - Динков
19.10.2013 02:04
През вековете винаги е имало някой който да се отклони от официалната религия и затова е имало дисиденти. В момента господстващата религия са парите. Много малко хора могат да се отклонят от тази религия. А ако има такива ще бъдат обявени от същата масова информация ( аз е наричам манипулация ), за глупаци дори идиоти. Но въпреки това "глупаци и идиоти" винаги е имало. Лошото е, че дори и да има такова и... какво от това. По горе има един много хубав коментар " Кучетата си лаят, а кервана си върви". Затова едни напускат красивата ни страна, а други са на улицата. Едвам когато кучетата станат глутница и застрашат кервана, тогава на кервана може да започне да му пука.
Ицко
цитирай
8. magicktarot - Ицко Динков,
19.10.2013 10:52
благодаря за коментара!
цитирай
9. sestra - Соня...
19.10.2013 15:09
задълбала си, но според мен не си излязла от едно оловнотежко клише... или не съм чела внимателно. Днес нищо особено не се случва. Може би трябва да се върнем чак в далечната 1879 г., когато едно момиченце открива пред очите на баща си волове, нарисувани като живи по тавана на една забутана галаерия на пещерата Алтамира. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-09-28&article=466720
като се замисли човек, това откритие хич не е отдалечено във времето, в което тези, които правят човешките тендениции още от времето на египетските жреци, се натъкват на отричане на собствените си внушения в тези изображения. Оказва се, че детството на изкуството не е никакво детство, а напротив - една дълга десетки хиляди години поредица от гениалност, която няма как да бъде доказана от техните тъпи, да, тъпи идеи за продумано свише изкуство, притежаващо сила за въздействие върху простолюдието. Мисля, че от този момент нататък изкуството придобива мотив за сваляне на кожите, с които е било обличано столетия позната история, за формиране на чисти послания. От 20 в. насам няма покой за истинските творци и не, че няма писатели, художници, поети, кинорежисьори днес. Никак даже. Икак да няма дисиденти? ами момичето-затворник от Пуси Райът, ами Ай Вейвей... http://fakti.bg/show/22210-veivei-osporva-dalgovete-si, и още толкова много други, вече и безименни напоследък. Днес повече от всякога се вижда качеството на изкуството, ако има очи за това, разбира се в условията на масова информатизация ;))) Или е изкуство или не. Много съм против идеите, че блогърстването, масовото писане обезсмисляло писането. Въпросът е и винаги е бил в образоваността. Там са заложени съвсем умишлено и всички контри. Виж колко е склонен да дава (независимо от финансовото си състояние) един среден човек за образование на детето си и му виж и акъла, и живота, и обществото му.
цитирай
10. magicktarot - Стани, благодаря ти за този коментар! Дано го видят повече хора!
19.10.2013 16:06
Както винаги, даваш ми различна от моята, обогатяваща и разширяваща перспективата гледна точка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719175
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953