Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2012 15:28 - Луди размисли за Вселената
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 23918 Коментари: 43 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Пространството е изкривено
(превод от един сайт)

     И какво произлиза от всичко това, че пространството било изкривено? Помислете внимателно за начина, по който накарахме да изчезнат краищата на Вселената. Ако пространството е право (като права линия, която се разпростира към безкрайността, без ни най-малко да се отклонява от пътя си), тогава имаме проблем. Нашето виждане работи, защото позволяваме на пространството да се изкривява.

     В една едноизмерна вселена, ако пространството е право, то вселената е оформена като безкрайно дълго, едноизмерно парче спагети. С цел да съберем краищата, ние трябва да позволим на пространството да се изкриви. Как ще го направим? Ще изкривим пространството като позволим на едноизмерната права линия да се изкриви в (двуизмерен) кръг; той се извива в двуизмерно пространство. Това е сърцевината на модела, затова запомнете го внимателно и се уверете, че се чувствате удобно с него.

     Това ще засегне ли по някакъв начин нашия приятел – едноизмерната мравка? Съвсем не! Защото мравката може да възприеме единствено своето едно измерение, тя не осъзнава, че светът й е изкривен. От нейна гледна точка пространството се простира плоско пред нея. Представете си, че едноизмерните мравки са развили велика цивилизация и проявяват любопитство по отношение на геометрията на вселената. Те са постоили огромни телескопи и изобретили космически ракети, които летят много бързо. Дори телескопите им да са достатъчно чувствителни и да могат да проникнат в дълбините на вселената (гледайки през кръг, формиран от гумена лента), те няма да намерят тухлената стена, маркираща края на вселената, а евентуално ще могат да провидят  целия кръгов път и да видят самите себе си (задната част на главите им)! А ако се качат на ракети и пътуват надалече през гумената лента, те биха могли евентуално да приключат пътуването си у дома, без изобщо да са се обръщали! Това би могло да бъде доста смущаващо за едноизмерните мравки, но за нас, триизмерните същества, това обяснение  е изцяло ясно. И понеже мравките не могат да излязат извън губената лента и да я видят, те не могат да разберат, как така тя има кръгла форма.

     В двуизмерна вселена, ако пространството е право, то вселената е оформена като безкрайно дълъг, двуизмерен плосък лист хартия. Как изкривяваме това пространство? Изкривяваме го, като позволим на двуизмерната плоска повърхнина да се извие в (триизмерна) сфера; листът се изкривява в триизмерно пространство (формирайки повърхността на сфера). Отново, помислете внимателно върху това и се уверете, че ви е удобно с тази представа.

image
image
image


Към картинките: Мравките изследват равнини с нулево (горе), положително (по средата) и отрицателно (долу) изкривяване. Трите повърхности приличат на лист хартия, на кълбо и на седло. От мравешка перспектива изглежда, че те винаги пътуват по паралелни линии върху плоски повърхности.

     Дали това ще засегне по някакъв начин нашия приятел, двуизмерната мравка, която живее върху лист хартия? Съвсем не! Понеже мравката може да възприеме само своите две измерения и не подозира, че светът й е изкривен. От нейна гледна точка пространството се простира пред нея плоско като Средния Запад (плоско и безкрайно). Представете си, че двуизмерните мравки са създали велика цивилизация и са започнали да проявяват любопитство по отношение на вселенската геометрия (гледайки по циркумференцията на сфера, формирана от балон), те биха могли евентуално да видят целия сферичен път и да се видят себе си! Ако се качат на космически ракети и пътуват през сферата, биха могли да се върнат вкъщи без изобщо да са се обръщали! За нас, триизмерните творения, обяснението е перфектно ясно. Но, да повторим, понеже мравките не могат да излязат извън повърхността на сферата и да я видят, те не могат да разберат как тя би могла да е сферична по форма.

     Това не ви ли напомня на аргументите от петнадесети век, според които Колумб би трябвало да изпадне от ръба на Земята, когато плавал на Запад? (мои думи – а той, ако беше обиколил Земята, би се върнал обратно вкъщи – също като двуизмерната мравка!)

image

Към картинката: Безстрашните мравки изследват своята двуизмерно изкривена вселена. Тъй като светлината следва кривата на пространството, техните прожектори и телескопи следват синьоизвитата светла пътека, а не червената права линия. Поради това те не осъзнават, че тяхното пространство е изкривено. Тези отделни мравки понастоящем изследват местно изкривяване на пространството, образувано покрай свръх-плътен обект (може би черна дупка), а не проследяват изкривяването на пространството на своето си пространство, но приложеният принцип е еднакъв за всички пространства.

     Вярваме, че нашата триизмерна вселена е изкривена по същия начин; ех, ако можехме да я визуализираме!

Източник:

http://astronomy.nmsu.edu/geas/lectures/lecture28/slide03.html


     И едно мое „умозаключение”, умоеквилибристика (да не кажа нещо по-грубичко и цинично!) и т.н., направено без някакво специално познаване на съвременната физика – а изключително и само на базата на любителско четене на Хокинг, Каку, Грийн и други велики популяризатори на тази наука.

     Та, навсякъде за онагледяване на извиването на пространството около значителни обекти – звезди, планети, черни дупки и т.н. – се показва следния вид картинка:

image

     
     И аз винаги се питам – добре, пространство-времето е нарисувано около тези обекти! Т.е. – излиза, че те са извън него! Значи те не се извиват.

     Ужас!?

     Ние, хората, също сме обекти. Е, нямаме чак такава маса, та да предизвикаме чак такива изкривявания. Но все пак сме обекти.

     Дали наистина сме извън пространство-времето и какво би произлязло от това? 





Гласувай:
27



1. malchaniaotnadejda7 - Честита Нова година, Соня!:)
03.01.2012 15:51
Ние сме и "обекти" и най-вече <-су->бекти, поне така го усещам.:) <-време<-->пространството-> е в нас и ние сме в него. Някаква всепроникнатост, непропускливост, с многоизмерно, но безкрайно трептене на мисъл, светлина и сърце. Сърце като ядро. Сърдечни поздрави!
цитирай
2. pisatelkata - ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА! СБЪДВАНЕ НА ...
03.01.2012 16:30
ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА! СБЪДВАНЕ НА ВСИЧКИ МЕЧТИ!
цитирай
3. magicktarot - Честита Нова 2012 година, Надя! :)
03.01.2012 16:59
malchaniaotnadejda7 написа:
Ние сме и "обекти" и най-вече <-су->бекти, поне така го усещам.:) <-време<-->пространството-> е в нас и ние сме в него. Някаква всепроникнатост, непропускливост, с многоизмерно, но безкрайно трептене на мисъл, светлина и сърце. Сърце като ядро. Сърдечни поздрави!

Благодаря ти за това споделяне! Усещах, че чувстваш многоизмерно нещата!

Моят въпрос всъщност е - ние изкривяваме ли се с пространството-времето, или не? Планетите, звездите и подобни - изкривяват ли се заедно с пространство-времето, или не? :)
цитирай
4. magicktarot - Щастлива 2012, Писателке! :)
03.01.2012 17:00
pisatelkata написа:
ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА! СБЪДВАНЕ НА ВСИЧКИ МЕЧТИ!

Здраве, щастие, красота и творчество за теб и любимите хора!
цитирай
5. neprosvet - "Ужас!?"
03.01.2012 18:34
...но...мога да ти честитя Новата година, да ти пожелае здраве и много неща, които желаеш за да си щастлива!!!
Прегръдка, мила Соня!:)))
цитирай
6. stela50 - Какво да кажа , Магична ... не , няма нищо ужасно .
03.01.2012 18:53
какво като сме се поизкривили малко , и звездите , и планетите ...
За мен е по важно да не се изкривяват чувствата и мислите ни ,
отношенията помежду ни ... А Звездите изглеждат винаги прекрасни .
Не зная дали съм права , но пространство - времето е било винаги
в нас и ние в него ...
С интерес прочетох и за себе си реших - по- добре леко
и незабележимо изкривени обекти , отколкото - тъмни субекти .
Шегувам се , разбира се ...
Сърдечен поздрав !
цитирай
7. mt46 - Меджик,
03.01.2012 19:33
мисля, че сме част от пространството... И че в нас има също прост-ранство... :))
цитирай
8. get - - А-ах, тези !! :)) - луди, луди ... мравки ?!! :))) ... пълзящи по ...
03.01.2012 19:43
... по листа на Мьобиус - http://www.mcescher.com/Gallery/recogn-bmp/LW441.jpg
- Всичко щеше да е забелижително просто, ако можем да предадем "съзнателност"(?) на двете мравки от твоята илюстрация :)) ... като прибавим към това, че и плюс Евклидовата, имаме геометрия на Лобачевски-Бояй, че и на Риман ?(на база "пети(ят) постулат", на пустият му грък) :)) ?

- От там пък е "една ръка разстояние до "Лентата на Мьобиус" и разказа на А. Кларк "Тъмната стена(страна)" ... в който се загатва, че вселената ни може да представлява "мьобиусов лист", по която ние като мравки, пълзим само от едната му страна ??!

- В схемата на разсъжденията, които ти така щедро споделяш с нас, липсва топология(векторни величини) факториели(те) време и гравитация !! ... Малей-й-й, колко сериозно(претенциозно-важно):))) прозвучах ? - направо аз си повярвах ?!! :))

- Поради склоността ми, към елементаризиране ! - предлагам да се съсредоточи върху Магично(ста) огледало "Magic Mirror" на Мориц Ешер - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/f5/Magic_Mirror.jpg

- Но още по-интересно и поучително за нас ще бъде !! - да влезем в официалният му сайт http://www.mcescher.com/ ... и да направим кратко ретроспективно проучване и анализ, през ... Какви етапи преминава творчеството му ?? Какво е характерно за тях ? ... можем ли да си направим, някакви изводи за неговото израстване, като творец и мислител ??

от Гет ктист - брат в Задругата на ...

цитирай
9. ognena71 - Честита нова година, много късмет и ...
03.01.2012 21:27
Честита нова година, много късмет и здраве ти желая.
цитирай
10. magicktarot - Честита Нова година, мила Непросвет! Много се радвам да те видя! :)
03.01.2012 21:57
neprosvet написа:
...но...мога да ти честитя Новата година, да ти пожелае здраве и много неща, които желаеш за да си щастлива!!!
Прегръдка, мила Соня!:)))

Пожелавам ти само прекрасни и нови неща през Новата година, много здраве, щастие и нови смисли и хоризонти по Пътя!
Казвам "ужас", защото не ми е ясно как точно се вписваме в тъканта на пространство-времето...:) Имам чувството, че, ако това се разбере, цялата досегашна Вселена ще се срине (това може да е и за добро, разбира се! - т.е. да дойде една Нова вселена, която всъщност винаги си е била с нас...). Оплетено стана...:) Най-важното май е всеки да намери Своята вселена!
Прегръдки и усмивки, Непросвет!
цитирай
11. magicktarot - Звездна, разсмя ме много приятно и изненадващо! :))))) И метафората с изкривяването,
03.01.2012 22:03
stela50 написа:
какво като сме се поизкривили малко , и звездите , и планетите ...
За мен е по важно да не се изкривяват чувствата и мислите ни ,
отношенията помежду ни ... А Звездите изглеждат винаги прекрасни .
Не зная дали съм права , но пространство - времето е било винаги
в нас и ние в него ...
С интерес прочетох и за себе си реших - по- добре леко
и незабележимо изкривени обекти , отколкото - тъмни субекти .
Шегувам се , разбира се ...
Сърдечен поздрав !

и тъмните субекти...:)))) Някак успя да вкараш Вселената на Хората в едно кратко, но твърде точно описание!
Трудно е човек да си представи неща, които не може да види, пипне, чуе, усети и т.н. Затова ми е адски трудно да си представя как така пространство-времето е в нас и ние в него... Иначе и аз така го мисля - както ние сме във въздуха - без да сме въздух - той постоянно циркулира из нас чрез дишането - и сме потопени в него, той минава през всяка една наша клетка, без да го виждаме, но... Някак не мога да свържа напълно пространство-времето с въздуха - то е нещо по-различно. И оттам - си се чудя...
Поздрави и хубава вечер-нощ! :)
цитирай
12. magicktarot - Марине, и аз така мисля,
03.01.2012 22:06
mt46 написа:
мисля, че сме част от пространството... И че в нас има също прост-ранство... :))

но не мога да си представя как и ние се изкривяваме... А това "прост-ранство" е много яко! :)))))) Виж как звучи в този израз: Депутатите обсъдиха много прост-ранно проектозакона...:))))))
цитирай
13. mt46 - Тази нощ ще има много падащи звезди, Меджик. Току-що го прочетох -
03.01.2012 22:14
http://www.obekti.bg/dnes/10-focus/3549-%D0%A2%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D1%89-%E2%80%93-%D0%BF%D0%BE-200-%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81#articleFocus
цитирай
14. magicktarot - Гет, за факториали и вектори няма да говоря,
03.01.2012 22:16
но времето и гравитацията ги има в тази схема! Не забравяй, че това, което е нарисувано като извиващо се е всъщност "пространство-време"... Няма общо единна дума за него - затова се изписва често само като пространство. А изкривяването, показано на картинката, се дължи именно на гравитацията - която пък е следствие на масата. Макар че - не е съвсем доказано какво точно представлява гравитацията - има ужасно много неизвестни. Не си споменал в липсите "суперструнната теория"...;))))

Мравките на Мьобиус се намират в двуизмерно пространство - в постинга е описано. А е описано и точно това, което казваш, че предполага Артър Кларк - авторите, обрисувайки начините на изкривяване на едно- и двуизмерно пространства накрая казват, че по същия принцип се изкривява и триизмерното - но ние не можем да го видим, защото сме/възприемаме триизмерно и сме в него (както двуизмерната мравка не може да види извън кръглата повърхност, е едноизмерната - извън плоската. Като тук не бива да се намесва времето като четвърто измерение, защото - тъканта на пространство-време е едно нещо (независимо колко измерения има) ...
По-късно ще се опитам да разуча Ешер - но много работи станаха и не мога да насмогна - още не съм изчела Пастира! :)
цитирай
15. magicktarot - Марине, благодаря ти много за тази страхотна новина! :)))
03.01.2012 22:21
mt46 написа:
http://www.obekti.bg/dnes/10-focus/3549-%D0%A2%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D1%89-%E2%80%93-%D0%BF%D0%BE-200-%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81#articleFocus


Небето засега е ясно! Дано се задържи - ще погледаме! Аз гледах веднъж по- миналата година Персеидите 2010 - в средата на август. Беше невероятно! Имах чувството, че някои от метеорите даже пушеха - така близки изглеждаха. Даже се уплаших да не ме халоса някой по главата! :)))) Без майтап!
цитирай
16. magicktarot - Щастлива Нова година, Огнено момиче!
03.01.2012 22:32
ognena71 написа:
Честита нова година, много късмет и здраве ти желая.

Бъди здрава, щастлива, обичана и обичаща! :)
цитирай
17. apostapostoloff - Изкривеното пространство не е важно,
04.01.2012 05:02
важно е краката ви да не са криви. Някакси неестетично е, знаете ли...

От друга страна пък руснаците казват, че краката на жените не бива да се гледат. Женските крака трябвало да се вирят връз шия. Кой знае, може и да са прави...
цитирай
18. kite333 - След последния коментар (много забавен бре) ми е
04.01.2012 08:20
трудно,да кажа нещо сериозно.
Но след като от времето на Колумб сме подобрили толкова много мисленето си(от простото двуизмерно до сегашното триизмерно) сто на сто ще разберем и ние как се изкривяваме
.Спомни си Матрицата(малко глупав пример) но когато героите имаха дежа вю,това беше защото се изкривяваше пространството.А с него и те,мислите им.
Може изкривяването на обектите(ние) си проличава точно чрез съзнанието и мислите им(ни).
Поздрави !
цитирай
19. magicktarot - Апостолофф, може и да са прави руснаците - зависи от позата! ;)
04.01.2012 10:55
apostapostoloff написа:
важно е краката ви да не са криви. Някакси неестетично е, знаете ли...

От друга страна пък руснаците казват, че краката на жените не бива да се гледат. Женските крака трябвало да се вирят връз шия. Кой знае, може и да са прави...

Ама някак не ми се връзва понятието "поза" с термина "руснак". Руснак свързвам (много неправилно, знам!) с големи количества водка, а водката в големи количества няма нищо общо с навирени връз шия крака...:)))
цитирай
20. magicktarot - Кайти, радвам се, че забеляза вметката ми за Колумб и мравката! :))))
04.01.2012 11:01
kite333 написа:
трудно,да кажа нещо сериозно.
Но след като от времето на Колумб сме подобрили толкова много мисленето си(от простото двуизмерно до сегашното триизмерно) сто на сто ще разберем и ние как се изкривяваме
.Спомни си Матрицата(малко глупав пример) но когато героите имаха дежа вю,това беше защото се изкривяваше пространството.А с него и те,мислите им.
Може изкривяването на обектите(ние) си проличава точно чрез съзнанието и мислите им(ни).
Поздрави !

"Матрицата" е велик филм, с велики и грандиозни замисли - честно казано, вече не я помня много-много, но определено има какво да се научи от нея все още! Така че не е глупав примера ти - напротив! Бях забравила за това изкривяване при дежа-вю-то. Помня, че "вече видяното" беше при грешки в Матрицата - което помогна на героите всъщност да прозрат съществуването й... Даваш изключително интересно обяснение за изкривяването на мислите и съзнанията ни! Дано да си права, че ще видим изкривяването и на нашето триизмерно пространство - това би било наистина като осъзнаването на Матрицата!

Поздрави! :)
цитирай
21. mt46 - Здравей, Меджик! Случайно попаднах на статия за паралелните вселени -
04.01.2012 11:55
http://nikolaijambol.blogspot.com/2012/01/blog-post_03.html

Приятен ден! :)
цитирай
22. kite333 - Ами,ако трябва да съм по-точна, не може да не си имала усещането понякога,
04.01.2012 11:57
не само за дежа вю,а и за нереалност на някоя ситуация,или изпадане в мисловна безтегловност(сякаш за секунди потъваш във времето или то спира)или нещо подобно.
На мен ми се е случвало.
Тогава може би,мисля си,че времето и пространството се изкривяват.
А може пък просто да съм си хахо :)))))
цитирай
23. malchaniaotnadejda7 - 3. magicktarot - Честита Нова 2012 година, Надя! :)
04.01.2012 12:02
magicktarot написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Ние сме и "обекти" и най-вече <-су->бекти, поне така го усещам.:) <-време<-->пространството-> е в нас и ние сме в него. Някаква всепроникнатост, непропускливост, с многоизмерно, но безкрайно трептене на мисъл, светлина и сърце. Сърце като ядро. Сърдечни поздрави!

Благодаря ти за това споделяне! Усещах, че чувстваш многоизмерно нещата!

Моят въпрос всъщност е - ние изкривяваме ли се с пространството-времето, или не? Планетите, звездите и подобни - изкривяват ли се заедно с пространство-времето, или не? :)

:) Не, не разбира се. Не се "изкривяваме". Така мисля. С други думи - ние сме неделими съществования. Едновременни сме и навсякъде. Няма как да се "изкривим", дори привидно да можем. Това е "сила" и "слабост" същевременно. Планетите, допускам биха били подвластни на "изкривяването", за което питаш. Те са само материални носители на енергия и биха се подчинили на физичните закони. Там, нещата са предвидими. Поздрави, Соня и радостен ден!:)
цитирай
24. monaliza121 - Честита Нова, все още "неизкривена" година, Маджик!:))
04.01.2012 13:10
Пред вид оценката ми по физика, няма да се излагам с разсъждения по текста:))))

"Ние, хората, също сме обекти. Е, нямаме чак такава маса, та да предизвикаме чак такива изкривявания. Но все пак сме обекти."

Да, ние сме обекти, но всеки има по едно "су", което предизвиква изкривявания, според мен обратно пропорционални на масата. Имам предвид "масата" като място за хранене, да не ме разбереш грешно.:))))
Усмивки и добро настроение, Маджик!:))
цитирай
25. asthfghl - ...
04.01.2012 14:02
Смесваш (или авторът смесва) формата на пространството с наличието на допълнителни измерения, които не можем да възприемем в триизмерното ни пространство. Примерът с мравките олицетворява ИМЕННО допълнителните измерения, а НЕ формата на пространството.

Освен това, при една Вселена с крайни (а не безкрайни) размери, която прилича повече на разширяващ се мехур (един измежду много, впрочем), който съществува сред едно по-многоизмерно Хиперпространство (идеята за Мултивселената), ако тази Вселена има краища, то формата на пространството в нея няма значение. Тя пак ще има край. Разбира се, това е само една спекулация. Ние НЕ знаем дали Вселената има край. Дълго време бяхме сигурни, че няма. Но някои наскорошни резултати от наблюдения започват да клонят към обратното - че всъщност Вселената ИМА край (виж идеята на Съскинд за Холографската Вселена). И че тя е "забучена" сред многоизмерно Хиперпространство, където съжителства с многобройни (но пак КРАЕН брой) други Вселени. Има косвени свидетелства и за това. Мога да дам допълнително четиво, ако се интересуваш.
цитирай
26. penchoan - Ако разглеждаме сериозно Теорията ...
04.01.2012 14:10
Ако разглеждаме сериозно Теорията на относителността, тя е била отхвърлена още в първата половина на 20-и век от най-големите учени. Като изключим законът за еквивалент на маса и енергия E-mc2, който не е изведен от Айнщайн, то нищо друго от тази теория не е вярно. Няма изкривено пространство, няма еквивалент на инертна и тегловна маса - има само маса. Учителят Петър Дънов я нарича смешна теория, а най-големият учен на 20 век Никола Тесла заявява: Теорията на относителността не може да се нарече научна теория.
Поздрави!
цитирай
27. asthfghl - 26.
04.01.2012 15:23
А тогава защо всяка една прогноза, изведена в Теорията на относителността, продължава да бъде потвърждавана от практиката ВСЕКИ път, когато бъдат проведени експерименти? Без изключение?

Петър Дънов е философ-мистик. Той е нямал ни най-малка представа от наука.

Ще се радвам да прочета повече (с линкове, ако може) по въпроса как най-големите учени били отхвърлили Теорията на относителността.

Може би се бъркаш с квантовата теория и невъзможността й да работи заедно с Т.О.? Но това е един съвсем отделен въпрос!
цитирай
28. get - - Е-е-ех, толкова много си приказвахме ... но ти ... разкъса ... пространствено-времевия континиум ! - излезе от Бодхисатва ?
04.01.2012 21:29
magicktarot написа:
но времето и гравитацията ги има в тази схема! ... - има ужасно много неизвестни. Не си споменал в липсите "суперструнната теория"...;))))

Мравките на Мьобиус се намират в двуизмерно пространство - в постинга е описано. А е описано и точно това, което казваш, че предполага Артър Кларк - авторите, обрисувайки начините на изкривяване на едно- и двуизмерно пространства накрая казват, че по същия принцип се изкривява и триизмерното - но ние не можем да го видим, защото сме/възприемаме триизмерно и сме в него (както двуизмерната мравка не може да види извън кръглата повърхност, е едноизмерната - извън плоската. Като тук не бива да се намесва времето като четвърто измерение, защото - тъканта на пространство-време е едно нещо (независимо колко измерения има) ...
По-късно ще се опитам да разуча Ешер - но много работи станаха и не мога да насмогна - още не съм изчела Пастира! :)

- Листът на Мьобиус ... преминава в Това(триизмерен израз ?) !! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/MobiusSnail2B.png - Това пък е първата половина(част) на "Лабиринта" - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Labyrinth_2_%28from_Nordisk_familjebok%29.png (предаден в 2-у измерна проекция) !!

- Продължавам да обяснявам !! - Хорото играно в чест на Ариадна(Тя-бляскавата Една) е било СХЕМАТА по която се е ИЗЛИЗАЛО ОТ ЛАБИРИНТА (в който сме влезли от момента на раждането ?)!
- Лабиринт, думата кореспондира с двуостра брадва ... защо двуостра(?) ... Защото с акта на раждането ние заживяваме в Два свята и поради това имаме Две същности(естества) !!(символизира "разсичането на две" на нас, като БОЖЕСТВЕНА СЪЩНОСТ/подобие на Бог !!)

- Има го написано(казано) и то поне от преди 4 000 години ?!! ... Забравяш ??!
- Забравняш по причина че връзката м/у Двете внимания се разпадна ... престана да си Бодхисатва ... обърна взор, към стената на "платоновата пещера"(образно казано) !!

- Това е добре !! - по-страшното щеше да бъде, ако се бе огледала наколо и ... видиш множестото около теб изпаднало в ... ще използвам ... кататонно депресивен ступор ... вторачило безнадеждно очи в една точка на "стената" !!

от Гет ктист - брат в Задругата (не се шегувам ... за последното !) :))
цитирай
29. magicktarot - Марине, този блог е изключително интересен за мене, ставам му фен!
04.01.2012 22:42
mt46 написа:
http://nikolaijambol.blogspot.com/2012/01/blog-post_03.html

Приятен ден! :)

Благодаря ти! :)))
цитирай
30. magicktarot - Ха хах ха, Кайти, сестрице, и аз съм хахо! :)))))
04.01.2012 22:45
kite333 написа:
не само за дежа вю,а и за нереалност на някоя ситуация,или изпадане в мисловна безтегловност(сякаш за секунди потъваш във времето или то спира)или нещо подобно.
На мен ми се е случвало.
Тогава може би,мисля си,че времето и пространството се изкривяват.
А може пък просто да съм си хахо :)))))

С теб май и преди сме говорили за подобно нещо - имам чувството на дежа вю! Имала съм безброй такива усещания - ти много добре ги описваш "мисловна безтегловност" и "потъване във времето"...Ще ги запомня!
цитирай
31. magicktarot - Благодаря ти за това споделяне, Надя!
04.01.2012 22:51
malchaniaotnadejda7 написа:

:) Не, не разбира се. Не се "изкривяваме". Така мисля. С други думи - ние сме неделими съществования. Едновременни сме и навсякъде. Няма как да се "изкривим", дори привидно да можем. Това е "сила" и "слабост" същевременно. Планетите, допускам биха били подвластни на "изкривяването", за което питаш. Те са само материални носители на енергия и биха се подчинили на физичните закони. Там, нещата са предвидими. Поздрави, Соня и радостен ден!:)

Аз нямам твърда позиция, нито мнение по въпроса, затова и питам. Хареса ми твоята сигурност, че нещата при материалните носители на енергия са предвидими! Защото е прекрасно, когато възприемаш нещо като предвидимо! Аз, за съжаление, отдавна съм изгубила тази си способност. Тя донякъде е характерна за чистите души на Децата наример... Дано в един момент и аз успея да усетя нещо по този начин!
Поздрави и успешен четвъртък - ден на Юпитер!:)
цитирай
32. magicktarot - Хахахах, МонаЛиза, невероятна си! Ще падна под масата от смях! :)))) Честита Нова отново!
04.01.2012 22:55
monaliza121 написа:
Пред вид оценката ми по физика, няма да се излагам с разсъждения по текста:))))

"Ние, хората, също сме обекти. Е, нямаме чак такава маса, та да предизвикаме чак такива изкривявания. Но все пак сме обекти."

Да, ние сме обекти, но всеки има по едно "су", което предизвиква изкривявания, според мен обратно пропорционални на масата. Имам предвид "масата" като място за хранене, да не ме разбереш грешно.:))))
Усмивки и добро настроение, Маджик!:))

Ти предлагаш съвсем нова теория! :))))) Която, обаче, си е напълно вярна! :)))) И, смея да кажа, много по-доказана от теорията за относителността и т.н. постановки! Без майтап! :)))
Поздрави! :))))
цитирай
33. magicktarot - Привет, asthfghl! Благодаря ти за това допълнение и уточнение!
04.01.2012 23:00
asthfghl написа:
Смесваш (или авторът смесва) формата на пространството с наличието на допълнителни измерения, които не можем да възприемем в триизмерното ни пространство. Примерът с мравките олицетворява ИМЕННО допълнителните измерения, а НЕ формата на пространството.

Освен това, при една Вселена с крайни (а не безкрайни) размери, която прилича повече на разширяващ се мехур (един измежду много, впрочем), който съществува сред едно по-многоизмерно Хиперпространство (идеята за Мултивселената), ако тази Вселена има краища, то формата на пространството в нея няма значение. Тя пак ще има край. Разбира се, това е само една спекулация. Ние НЕ знаем дали Вселената има край. Дълго време бяхме сигурни, че няма. Но някои наскорошни резултати от наблюдения започват да клонят към обратното - че всъщност Вселената ИМА край (виж идеята на Съскинд за Холографската Вселена). И че тя е "забучена" сред многоизмерно Хиперпространство, където съжителства с многобройни (но пак КРАЕН брой) други Вселени. Има косвени свидетелства и за това. Мога да дам допълнително четиво, ако се интересуваш.

Ще се радвам да пуснеш допълнителното четиво!

Не смея да споря - а и не мога - но може ли да се каже, че допълнителните, невидими измерения, не позволяват на "по-нискоизмеренците" да видят формата на време-пространството си, защото са невидими и невъзприемаеми за тях?
цитирай
34. magicktarot - Привет, Пенчоан!
04.01.2012 23:07
penchoan написа:
Ако разглеждаме сериозно Теорията на относителността, тя е била отхвърлена още в първата половина на 20-и век от най-големите учени. Като изключим законът за еквивалент на маса и енергия E-mc2, който не е изведен от Айнщайн, то нищо друго от тази теория не е вярно. Няма изкривено пространство, няма еквивалент на инертна и тегловна маса - има само маса. Учителят Петър Дънов я нарича смешна теория, а най-големият учен на 20 век Никола Тесла заявява: Теорията на относителността не може да се нарече научна теория.
Поздрави!

И аз за първи път чувам това. Без да съм сигурна в нещата, които пиша в момента - смея да твърдя, че най-вероятно Теорията за относителността описва частично "законите на Космоса" (ако мога така да ги нарека опростенчески) - но всъщност физиците и до ден днешен търсят Теорията, която ще опише изцяло Вселената. Айнщайн също никога не е твърдял, че с общата и специалната теории за относителността изчерпва Вселената...
Много уважавам Беинса Дуно, но възможно ли е той да е реагирал на Айнщайн, както инквизицията реагира на Джордано Бруно например? Трудно, дори невъзможно е "старите" да приемат нещо ново. Както е казано - за да се приеме една нова теория - трябва да измре поколението, по времето на което тя се е появила...
Поздрави!:)
цитирай
35. magicktarot - Гет, продължавам да не те разбирам! :)
04.01.2012 23:29
get написа:

- Листът на Мьобиус ... преминава в Това(триизмерен израз ?) !! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/MobiusSnail2B.png - Това пък е първата половина(част) на "Лабиринта" - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Labyrinth_2_%28from_Nordisk_familjebok%29.png (предаден в 2-у измерна проекция) !!

- Продължавам да обяснявам !! - Хорото играно в чест на Ариадна(Тя-бляскавата Една) е било СХЕМАТА по която се е ИЗЛИЗАЛО ОТ ЛАБИРИНТА (в който сме влезли от момента на раждането ?)!
- Лабиринт, думата кореспондира с двуостра брадва ... защо двуостра(?) ... Защото с акта на раждането ние заживяваме в Два свята и поради това имаме Две същности(естества) !!(символизира "разсичането на две" на нас, като БОЖЕСТВЕНА СЪЩНОСТ/подобие на Бог !!)

- Има го написано(казано) и то поне от преди 4 000 години ?!! ... Забравяш ??!
- Забравняш по причина че връзката м/у Двете внимания се разпадна ... престана да си Бодхисатва ... обърна взор, към стената на "платоновата пещера"(образно казано) !!

- Това е добре !! ...

В случая аз просто се питам - аз, като физическо тяло - пространство-време ли съм? Моята тъкан същатаа ли е като тъканта на пространство-времето? Има ли измерения и изкривява ли се?

Не бих могла в една статия да включа всичките си знания и опитности - по простата причина, че тази статия ще стане ужасно дълга (смея да кажа - дори безкрайна) ! :)))
Струва ми се, че прибързано съдиш за мене на базата на една статия... :) Това, че се интересувам от физика не значи, че не се интересувам от нищо друго.
Ще се радвам да обясниш какво точно имаш предвид, но по възможност - без "Хорото на Ариадна", без Хор, без тези, които хоратят, без Боуил, без Бел, без Бодхисатва, Лабриса и Лабиринта, без Менес, Тезей, Аурора, Ешер, мирмидонците, Пасифая, дон Хуан, Лао Дзъ, катарите, албигойците, арийците, Светците и т.н.... Извини ме за този изблик, но - наистина ще се радвам да споделиш мнението си по въпросите, които зададох по-горе?
Поздрави!
цитирай
36. penchoan - А тогава защо всяка една прогноза, ...
05.01.2012 00:35
asthfghl написа:
А тогава защо всяка една прогноза, изведена в Теорията на относителността, продължава да бъде потвърждавана от практиката ВСЕКИ път, когато бъдат проведени експерименти? Без изключение?

Петър Дънов е философ-мистик. Той е нямал ни най-малка представа от наука.

Ще се радвам да прочета повече (с линкове, ако може) по въпроса как най-големите учени били отхвърлили Теорията на относителността.

Може би се бъркаш с квантовата теория и невъзможността й да работи заедно с Т.О.? Но това е един съвсем отделен въпрос!


Теорията на относителността е едно недоносче и никога не е била приета от сериозните учени.
В книгата 100 учени срещу Айнщайн в края има списък на учените, които са отхвърлили теорията.
http://www.ekkehard-friebe.de/Hundert-Autoren.pdf
http://science.actualno.com/news_73318.html
http://www.ntpo.com/physics/archive/6_4.shtml
На следният линк може да се види експиременталната постановка на големия български учен Стефан Маринов, с която той опровергава опита на Майкелсон.
http://www.kosmm.ru/st05.htm
цитирай
37. get - - Добре де ! - не се сърди Сонечка ... няма как да решим този парадокс ...
05.01.2012 10:43
... особено ползвайки горната методология, която ползваме в поста ти ??!

- Света на мравките е двуизмерен ! - възприятията им също, така че, няма как на база това, да опишат(се опише) един триизмерен модел !?

- Простичко казано, използваме негодни средства, чрез които, да опишем представляващият ни интерес проблем ?! Пак поради това е, настъпилата двусмисленост от дуалността в обясненията ми ??
- В това тук, усещам нотки ... опасни искрици ?!!
magicktarot написа:

Струва ми се, че прибързано съдиш за мене на базата на една статия... :) Това, че се интересувам от физика не значи, че не се интересувам от нищо друго.

- Хехе, това е пример за обективираност(проява на Аз-характер) :))) - Ерго, значи пишейки това в момента ... си била в "изкривеното" ... пространство ! :) Изхождайки от психологията, Спирам ... чувствайки(съзнавайки) че, не е препоръчително да гневиш магесница !! :((

- Сблъскваме се с една граница, която ни е поставена ... Защото живеем в двуизмерен възприетиен свят, на който искаме да да предадем "триизмерен характер". Това е съзнавано още от древните, които са работили над проблема и са създали т.нар. "платонови тела" - http://en.wikipedia.org/wiki/Platonic_solid
- Проблемът се доразработва от П. Учело - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/95/Marble_floor_mosaic_Basilica_of_St_Mark_Vencice.jpg (мозайка от базиликата "СВ. Марко") ... но на практика е прието доразработката на "платоновите тела" да се преписва на (Кеплер-Пуансо)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/First_stellation_of_octahedron.png
... но забележи, телата не превишават числото Шест ... седмото тяло ... не знам защо твърдят, че било свързано с Божият свят ??
- Над това работи през целият си живот и Мориц Ешер - Ето ! - http://www.mcescher.com/Gallery/back-bmp/LW358.jpg ... http://www.mcescher.com/Gallery/back-bmp/LW365.jpg ... А това, да не е абстрактна Змия захапала опашката си ? - http://www.mcescher.com/Gallery/back-bmp/LW390.jpg

от Гет естет :))
цитирай
38. magicktarot - Ха хахах, Гет! :))) Знаеш, че не мога да се сърдя на Влъхва! :))) Иначе - има нещо
05.01.2012 11:56
истинно в думите ти за опасността от гневене на магесница! И на майтап, и наистина.;)
Добре казано това с гнева и изкривеното пространство! Като се замисля - понякога е добре да разгневиш някого - за да изкриви пространството си и белким забележи кой е, къде стои и т.н.! :)))) Т.е. гневът не винаги е проява на Аз-характер, а дори и да е - това е нещо като използване на енергията на противника за постигане на твои цели - като в източните учения и бойни изкуства например...

Много интересни неща показваш отново! Все още не разбирам, но като че ли започват да ми действат на някакво над/подсъзнателно ниво... Ще се позапозная с този Ешер!
Поздрави! :)))
цитирай
39. malkiatprintz - Уж плоско, пък многомерно, изкр...
06.01.2012 08:38
Уж плоско, пък многомерно, изкривено, че и нагънато, що е то? Оригамииии. Обаче няма ли Райд за тия тия мравки, дето са плъпнали из пространствено-времевия континуум??? То пък и едни измерения... представи си колко са мърляви, Меджик, пълни с трохи, след като са завъдили мравки!!! И пак по-добре от хлебарки де, ама... имах тука, аз, едно телефонче на Санипедстанция, ама къде ли го заврях... Ооо, ама какво се занимавам и аз с тия японски хартиени измшльотини? Що неща има за решаване, няма време да си играем на фунийки! Я един кибрит на всичко, те ще ми кажат дали се гори изкривен дюшек заради многомерна бълха! Така де - Реалността, това Съм Аз! Тенкю, пипъл, тенкю!
;)
П.П. ЧНГ, Меджик! Жива, здрава и щастлива, а за мръвката - не бери грижа: и плоска като пържола е хубава, и навита като чешко рулце е вкусна :):):):)
цитирай
40. magicktarot - Честита Нова 2012 година, Принце! Много здраве, смях, творчество и щастие за теб и близките! :)))))
06.01.2012 15:01
:))))))))) Паднах от смях с тия мравки, Райд-ове, Оригами, мрЪвки, фунийки и многомерни бълхи! :)))))) За пържолите си много-много прав! Така да се каже - ти откри нещото, което обединява и примирява всички видове измерения, изкривявания и плоскости! :))))))
Ще се замисля сериозно! ;)))
цитирай
41. razkazvachka - Понякога си мисля, че паузите между световете в Космоса са прекалено големи за нас -
07.01.2012 11:04
но, да речем, ако можехме да си представим нашата видимост за Вселената от по-висше равнище - може да сме част от развиващ се цвят и затова тя се разширява,
но - друг път си мисля - може да сме част от разляла се чаша смес за палачинки и сега ни нагряват...
цитирай
42. magicktarot - Привет, Разк! :) Луди размисли и при тебе! :)))) И яки!
08.01.2012 10:41
razkazvachka написа:
но, да речем, ако можехме да си представим нашата видимост за Вселената от по-висше равнище - може да сме част от развиващ се цвят и затова тя се разширява,
но - друг път си мисля - може да сме част от разляла се чаша смес за палачинки и сега ни нагряват...

Това с палачинките - дано не се повтарям - ми напомни за извънземния, който кацнал в двора на един американски фермер - човек сериозен и без особено развито въображение - и му подал - чиния с палачинки! :))) Експертизите показала, че това са си съвсем стандартни палачинки, съдържащи яйца, мляко, брашно и т.н.:)))
цитирай
43. magicktarot - Благодаря ти, Уотчтууермен!
08.01.2012 10:42
watchtowerman написа:
все пак трябва да знаем, че човек прави заключения си въз основа, че вижда само 2% от лъченията във Вселената, защото сетивността на окото е само за "бялата" светлина.
Поздрави за поста.

Точно така! И хем сме разбрали за черната енергия и материя - и пак не "вдяваме" особено много! :))) Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719093
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953