Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2011 22:15 - Как могат да ни манипулират, както си искат? Лесно...
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 47267 Коментари: 97 Гласове:
40

Последна промяна: 22.11.2011 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Явно съм на вълна "копи-пейст"... :) Но не мога да се сдържа да не пусна един дълъг цитат от "Въстаналия Прометей" на Робърт Антон Уилсън. Някъде към края му личи по какъв начин хората могат да бъдат манипулирани така, че например да гласуват за определена партия или личност, или да подкрепят нещо и т.н. С голямо съжаление констатирам, че, въпреки оптимизма и високите надежди на автора (книгата е писана през 70-те години на 20 век), който очаква, че през 2011 човечеството ще е на доста по-високо ниво от нивото "уседнал примат, бранещ територията си и борещ се за биооцеляване", та въпреки оптимизма на Уилсън - сега в световен мащаб човечеството май е слязло на по-ниско ниво от това през 70-те... В цитата става дума за т.нар. човешки разум - или трета верига - наскоро пусках постинг за веригите...Който има очи да види - ще види... Всъщност - това всеки го знае - дръж хората в мизерия, карай ги да се боят и борят за биооцеляването си - и послушанието им е в кърпа вързано! Лошото е, че сме 2011 година...Ето цитата: 


   ВРЕМЕСВЪРЗВАЩАТА СЕМАНТИЧНА ВЕРИГА 

Ако обедините два разума, винаги се появява трети, по-висш разум, като невидим сътрудник.

- Уилям С. Бъроус и Брайън Гисин, The Third Mind

 

ЧОВЕШКИТЕ СЪЩЕСТВА СВЪРЗВАТ ВРЕМЕТО

Третата семантична верига борави с артефакти и създава „карта" (тунел на реалността), която може да се предава на други и дори от поколение на поколение. Такива „карти" могат да бъдат картини, проекти, думи, понятия, оръдия на труда (като инструкциите за употреба се предават вербално), теории, музика и т. н.

Човешките същества (уседналите примати) са създания, които използват оръдия, а това означава, както отбелязва пионерът на семантиката Коржибски, че тези, които управляват символите, уп­равляват и нас.

Ако Мойсей, Конфуций, Буда, Мохамед, Иисус и св. Павел мо­гат да се смятат за фигури с непреходно влияние (а те са такива огледайте се по света), това се дължи на факта, че техният Сигнал ни е бил предаден чрез човешките системи от символи. Те включват думите, художествените произведения, музиката, обредите и нео­съзнатите ритуали („игрите"), чрез които се предава културата. Маркс и Хитлер, Нютон и Сократ, Шекспир и Джеферсън и т. н. по същия начин - чрез семантичната верига - продължават да „управ­ляват" части от човечеството.

В още по-голяма степен, макар и по-неосъзнато, сме управля­вани от изобретателите на колелото, плуга, азбуката и дори на рим­ските пътища.

След като думите съдържат както денотации (референтите в сетивно-преживелищния свят), така и конотации (емоционалния тон и поетичните или реторичните оттенъци), хората могат да бъдат накарани да действат дори чрез думи, които нямат реално значение или референт в действителността. Това е механизмът на демагогия­та, на рекламата и на голяма част от организираната религия.

Веригата на биооцеляването разделя преживяванията на две групи: тези, които са добри за мен или са полезни, и онези, които са лоши за мен или са опасни. Емоционално-териториалната верига също разделя света на две половини: тази, която е по-силна от мен (намира се по-високо в йерархичния ред), и онази, която е по-слаба от мен (на по-ниско стъпало в йерархичния ред). На тази основа се развиват социо-биологичните системи и се изучават животински „общества" с истинска човешка сложност.

Семантичната верига ни позволява да разделяме нещата и след това да ги свързваме повторно когато ни скимне. Това дейно, нес­покойно, вечно етикетиране и пакетиране на опита няма край. На индивидуално ниво то е „вътрешният монолог", открит от Джойс в Ulysses („Одисеи"). На историческо равнище то е времесвързващата функция, описана от Коржибски, която позволява на всяко поко­ление да добавя нови категории в умствената ни библиотека - свър­звайки нови неща, отделяйки нови неща, повторно класифицирайки ч размествайки до безкрайност. В това времесвързващо измерение Айнщайн замести Нютон, преди по-голямата част от света да е чула за Нютон; простата аритметика отстъпи място на алгебрата, коя­то доведе до диференциалното смятане, а то - до тензорното смята­не, и т. н. Хайдн и Моцарт подготвиха пътя за Бетховен, нахлул сферите, които след това превзеха романтиците и вагнерпанците, а те поставиха началото на наричаното днес музика.                             

Така нареченият „шок от бъдещето" винаги е присъствал - още откакто семантичната верига е започнала да функционира в предисторията. За символизиращия, пресметлив, абстрахиращ биологичен вид всички времена са „времена на промяна". Процесът обаче се ускорява все повече с течение на времето, защото символизиращата способност е иманентно себеускоряваща се.                                        

На обикновен език семантичната верига обикновено се нарича: „разум". (Както отбеляза психологът Робърт Орнстейн в едно неотдавнашно радиопредаване, когато кажем, че някой „има ум в главата си", обикновено имаме предвид, че притежава добра уста, т. е. използва добре семантичната верига.)

От гледна точка на Транзакционния анализ първата (оралната) верига се нарича Естествено дете, втората (емоционалната) Адаптирано дете, а семантичната верига - Възрастен или Компютър. В терминологията на Юнг първата верига опосредства усещането, втората - чувстването, а третата - разума.

Неврологичните компоненти на първата верига се простират чак до най-старите части на главния мозък: Карл Сейгън ги нарича „рептилоиден мозък". Тези нервни структури са поне на милиарди години. Структурите на втората верига се появяват заедно с първите амфибии и бозайници - някъде преди около 1000 или 500 милиона години; Сейгън ги нарича „бозайнически мозък". Семантичната ве­рига се появява може би преди 100 хиляди години и в терминологи­ята на Сейгън е „човешки мозък". Не бива да се учудвате, че пове­чето хора през по-голямата част от времето са по-силно контроли­рани от по-старите рептило-бозайнически вериги, отколкото от чо­вешката семантична (рационална) верига, или че семантичната ве­рига твърде лесно се изражда във фалшива логика (сляпа привърза­ност, нетолерантни идеологии, всякакъв фанатизъм), когато вериги­те на биооцеляването сигнализират за заплаха срещу живота, или емоционалната верига запали сигналната лампа за заплаха срещу статуса.

Циниците, сатириците и „мистиците" (типовете от вериги V-VIII) отдавна ни повтарят, че „умът е курва", т. е. че семантичната ве­рига е открита за манипулации от страна на по-старите, по-примитивните вериги. Същевременно колкото и силно да се противопоставя Рационалистът на това, то винаги е вярно в краткосрочен план. т е., ако използваме една от любимите думи на Рационалиста, то винаги е прагматично вярно. Този, който може достатъчно да уп­лаши хората (да създаде тревожност за биооцеляването), е в състоя­ние бързо да им „пробута" всякаква вербална карта, която сякаш им дава облекчение, т. е. лекува тревожността. Като плашат хората с Ада и след това им предлагат Спасение, и най-невежите или извра­тени индивиди могат да „пласират" цяла система на мислене, която не би могла да издържи и на двеминутен рационален анализ. А все­ки уседнал алфа-самец сред приматите - без значение колко жесток или извратен е - може да сплоти зад себе си племето, като надава вой, че съперничещ алфа-самец ще поведе бандата си в атака срещу техния хабитат. Тези два бозайнически рефлекса са известни съот­ветно като Религия и Патриотизъм. Те функционират както при опитомените, така и при дивите примати, защото са Еволюционен относителен успех. (Досега.)

Емоционално-териториалната, или „патриотичната", верига също съдържа статусните програми или йерархичния ред на глут­ницата. Работейки в тандем с тревожността на първата верига на биооцеляването, тя винаги е в състояние да изврати функционира­нето на семантично-рационалната верига. Всичко, което заплашва статуса или нахлува в собственото „пространство" (включително собственото идеологическо „умствено пространство"), представлява заплаха за средния уседнал примат. Следователно, ако някой бедняк има една-единствена статусна подпора в живота си: „Аз съм бял човек, а не някое проклето негро", или „Аз съм нормален, а не някой проклет педал", или каквото и да е, всеки опит да се проповядва толерантност, хуманизъм, релативизъм и т. н. не се преработва чрез семантичната, а чрез емоционалната верига и се отхвърля като атака срещу статуса (егото, социалната роля).

Р.А.Уилсън "Въстаналият Прометей", ИК "Дилок", 


Ето и един клип по темата, изпратен от:
mia2442.blog.bg/


 






Гласувай:
40



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svoboda64 - :) Както и преди вече казах,
21.11.2011 23:11
Не обичам "американците", защото създават "боза" Бозата е полезно питие за майки-кармачки, но не и за другите хора (тук не визирам състоянието ти в момента, просто това ми щукна :)

Всичко това е до болка известно. Ние, човешките същества, можем да бъдем и сме манипулируеми - при това всеки спрямо нивото, което е достигнал. "Приматът" - чрез "капсулираните" по-стари мозъци (макар те да пазят и друго :); емотивният - чрез чувствата; рационалният - чрез символните вериги...

Е и? Номерът е да се научиш да разпозваш и да "озаптяваш" :) Индивидуално :))))) Затова всяка система (възприемаща се като управляваща) най-много се страхува от индивиди, които не зависят от нито една от трите "условни" по-горе споменати "системи" :)))))
цитирай
2. magicktarot - Ха хахах, за бозата - супер казано, Свобода! :)))) За кърмачките - иначе Уилсън е един от най-прогресивните и скандални
21.11.2011 23:23
svoboda64 написа:
Не обичам "американците", защото създават "боза" Бозата е полезно питие за майки-кармачки, но не и за другите хора (тук не визирам състоянието ти в момента, просто това ми щукна :)

Всичко това е до болка известно. Ние, човешките същества, можем да бъдем и сме манипулируеми - при това всеки спрямо нивото, което е достигнал. "Приматът" - чрез "капсулираните" по-стари мозъци (макар те да пазят и друго :); емотивният - чрез чувствата; рационалният - чрез символните вериги...

Е и? Номерът е да се научиш да разпозваш и да "озаптяваш" :) Индивидуално :))))) Затова всяка система (възприемаща се като управляваща) най-много се страхува от индивиди, които не зависят от нито една от трите "условни" по-горе споменати "системи" :)))))

мислители на 20 век - недолюбван от Истъблишмънта и неразбиран (за жалост) от голяма част от "уседналите примати" - в което число той причислява и себе си, разбира се...

Да, нещата са писани през 70-те години на 20 век. Наистина - нищо ново... Просто търся за себе си отговор на въпроса - с какво успя да изманипулира целокупния български народ алфа-самецът - "А все­ки уседнал алфа-самец сред приматите - без значение колко жесток или извратен е - може да сплоти зад себе си племето, като надава вой, че съперничещ алфа-самец ще поведе бандата си в атака срещу техния хабитат." Бедността ли играеше роля на вражески алфа-самец, богатството ли? Европа ли? Мюсюлманите ли? ;)
цитирай
3. magicktarot - П.П. Свобода - да пейстна и с какво започва въпросната книга:
21.11.2011 23:29
"ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
Уилсън се определя като „онтологичен партизанин", подчертаващ намерението си да атакува езика и познанието по начина, по който терористите атакуват своите цели: изскачайки от сенките за непредизвикана атака, а след това шмугвайки се обратно и криейки се зад сърдечен, невъздържан смях."
Робърт Шийфър, The Skeptical Inquirer

:))))))
цитирай
4. svoboda64 - По въпроса за "нашия" алфа-самец :)
21.11.2011 23:57
Прочети малко повече за него, Маджик :) Вярно е, че търпи развитие, ама и не съвсем :)))) Това, че е нечия креатура и че ще бъде търпян само докато изпълни определени поръчки - ОК, това вече го изживяхме неведнъж. Историята у нас има свойството да се повтаря, заради тоталната смяна на "картини и образи", които са тавтологични в същността си, но са различни като "феноменология". Повечето хора не могат да "хванат" 25-я кадър :))))) Това ни се случва, уви :(
цитирай
5. анонимен - Всичко написано от вас с Уилсън
22.11.2011 00:00
аз свеждам до едно - съвременната западна култура е изхабена, амортизирана и деградирала и днешното състояние на света е катастрофа. Както и да го погледнеш - научно, философски или религиозно, Апокалипсисът е неизбежен. В един кратък стих утре ще дам израз на това:)))
цитирай
6. mileidi46 - Как могат да ни манипулират???
22.11.2011 00:08
Наивен е вече този въпрос!!
Истината е, че Те вече нямат нужда да ни манипулират,а на каишка ни водят безропотно към кланицата!!!
Да си виждала вълци в кланица? Не, само ОВЦЕ -нали?
Полигор е абсолютно прав!Апокалипсиса е неизбежен.
цитирай
7. svoboda64 - Съвременната "световна" култура, Полигор,
22.11.2011 00:09
poligor написа:
Всичко написано от вас с Уилсън аз свеждам до едно - съвременната западна култура е изхабена, амортизирана и деградирала и днешното състояние на света е катастрофа. Както и да го погледнеш - научно, философски или религиозно, Апокалипсисът е неизбежен. В един кратък стих утре ще дам израз на това:)))


е в задънена улица :) Защото все още преобладават т.нар. "еднопистови" мозъчни тръстове, които имат "наглостта" да ни управляват :)))
цитирай
8. magicktarot - А не хващаме 25 кадър именно защото продължават да действат с пълна сила само основните вериги -
22.11.2011 00:20
svoboda64 написа:
Прочети малко повече за него, Маджик :) Вярно е, че търпи развитие, ама и не съвсем :)))) Това, че е нечия креатура и че ще бъде търпян само докато изпълни определени поръчки - ОК, това вече го изживяхме неведнъж. Историята у нас има свойството да се повтаря, заради тоталната смяна на "картини и образи", които са тавтологични в същността си, но са различни като "феноменология". Повечето хора не могат да "хванат" 25-я кадър :))))) Това ни се случва, уви :(

на земното оцеляване ... За жалост такива "Алфа-самци" и същите феноменологично различни, но иначе идентични тавтологии ги има навсякъде, по цялата Планета... Когато Уилсън е писал тези работи, са гледали с надежда към 2000 година (той почина 2007 - та видял е какво става, де) - поне да беше започнала да се използва по-масово тази трета верига - разума - но няма такова нещо! За съжаление си правя песимистичния извод, че сме много далече от "по-висшите" вериги - та ние разумът все още не можем да използваме... Малко му трябва, за да бъде заглушен от по-низшите, но по-първични вериги... Съответно - малко им трябва и на "самците" - даже май не си правят труда и 25 кадър да пускат... Както казах - достатъчно е да държат хората бедни (или на границата на оцеляването)...
цитирай
9. iwoman - #
22.11.2011 00:23
"...емоционалната верига запали сигналната лампа за заплаха срещу статуса."
обаче много ми дойде това инфо, признавам за моя „бозайнически мозък". :)))

Пък хич не си падам и по асъл бозата :)))

Поздрав, че можах да прочета ;)


цитирай
10. magicktarot - Дано нещата минат леко, Полигор! Както писах и към Свобода -
22.11.2011 00:29
poligor написа:
аз свеждам до едно - съвременната западна култура е изхабена, амортизирана и деградирала и днешното състояние на света е катастрофа. Както и да го погледнеш - научно, философски или религиозно, Апокалипсисът е неизбежен. В един кратък стих утре ще дам израз на това:)))

оптимистичният сценарий (защото тук съм пуснала съвсем малки цитатчета, а като общо послание Уилсън смята, че Човекът може да расте до Безкрай...) на Уилсън и другите прогресивни учени и писатели от 60-те години на 20 век - сега, във второто десетилетие на 21 век, изглежда доста неуместен. Хората - в голяма своя част - са сведени до обикновени скотове...за какъв Човек може да става дума? :(
цитирай
11. magicktarot - Радвам се, че прочете! За бозата - боза са Паулу Коулю и пр.,
22.11.2011 00:37
iwoman написа:
"...емоционалната верига запали сигналната лампа за заплаха срещу статуса."
обаче много ми дойде това инфо, признавам за моя „бозайнически мозък". :)))

Пък хич не си падам и по асъл бозата :)))

Поздрав, че можах да прочета ;)




и пр., и пр. масовки. Уилсън далеч не е масовка... Можеш да провериш в Нета. Освен този вид издания, той има и страхотни романи-сатири... Човекът правилно е против американското правителство и американската политика - ама кой да го чуе? Сега се виждат съвсем реално неговите прогнози, правени още през 60-те...
цитирай
12. magicktarot - Добре де, Милейди, а като не останат овце - вълците няма ли да се взаимоизядат? :)
22.11.2011 00:40
mileidi46 написа:
Наивен е вече този въпрос!!
Истината е, че Те вече нямат нужда да ни манипулират,а на каишка ни водят безропотно към кланицата!!!
Да си виждала вълци в кланица? Не, само ОВЦЕ -нали?
Полигор е абсолютно прав!Апокалипсиса е неизбежен.

За да дойде нещо ново, трябва да се унищожи старото... Дано, ако наистина има унищожаване, то да е "леко за нас"!
цитирай
13. mileidi46 - Тц,нема да е леко за нас,мила...
22.11.2011 01:00
някой разбра ли кой свали Берлускони за една нощ,след като преди няколко дена спечели вот на доверие?И кои назначи Монти след като италианците не го познават?И не го искат!Ами новият гръцки премиер?Знае ли някой кои са и кой ги,,назначи"и защо?Поинтерсувай се мила и ще стигнеш до трилатералната комисия на Ротшиилд и до една много красива банка..с име нещо като златен САКСофон..:))
Новото ще дойде,а то се знае как се казва:NWO!!!
цитирай
14. iwoman - ама аз туй с бозата го писах ...ей тъй
22.11.2011 01:17
за майтам
обещавам да се поразровя ;)

да ти кажа нищо, че съм родена на 4 - ти юли...американците са ми нещо нелюбими :)))
цитирай
15. magicktarot - Паживьом - увидем! :) Знаеш ли, Уилсън, заедно с Робърт Шеа има една трилогия - "Илюминати!" -
22.11.2011 01:35
mileidi46 написа:
някой разбра ли кой свали Берлускони за една нощ,след като преди няколко дена спечели вот на доверие?И кои назначи Монти след като италианците не го познават?И не го искат!Ами новият гръцки премиер?Знае ли някой кои са и кой ги,,назначи"и защо?Поинтерсувай се мила и ще стигнеш до трилатералната комисия на Ротшиилд и до една много красива банка..с име нещо като златен САКСофон..:))
Новото ще дойде,а то се знае как се казва:NWO!!!

Те са му любима тема - ползва ги основно за сатира и ирония, но ги е проучвал цял живот - затова се смея... :) А иначе сегашния световен ред, поне доколкото е показал досега - не е най-прекрасното и мъдро нещо... Най-малкото - може ли да умират от глад толкова деца в Африка - а европейците всеки ден да изхвърлят тонове храна от "ол инклузивите" - па и да генерират от нея био-боклук? (наскоро слушах по радиото, че щели да забраняват ол инклузива - а дано! ) А и не е само това - този пример е капка в морето на "стария световен ред"...
цитирай
16. magicktarot - Знаех си за майтапа! :)))) Ти си раче, значи! :) Аз съм рибе...:)
22.11.2011 01:43
iwoman написа:
за майтам
обещавам да се поразровя ;)

да ти кажа нищо, че съм родена на 4 - ти юли...американците са ми нещо нелюбими :)))

Цитираната тук книга я има в спиралата -

http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=%D3

Иначе Уилсън е по произход ирландец...Е, роден е в Америка, разбира се... От съвсем малък заболял от детски паралич. Всички други деца, които били болни с него, впоследствие станали инвалиди (това е жестока болест!). Защото родителите им ги лекували според конвенционалната, законна американска медицина. Родителите на Уилсън го водели при лекар, който прилагал неконвенционални методи - в случая това бил "метода на сестра Кени" - обявен за пълна "магия, вещерство и шарлатанство" от Закона... Е, вещерството го излекувало почти напълно. Само като навършил 60 години при промяна на времето му се налагало да ползва бастун...
цитирай
17. svoboda64 - А, ясно откъде иде "първичния бульон" :)
22.11.2011 02:15
Имам предвид споменатото от теб "рибе" :)

Много сте емоционални и интуитивни, ама... ако не ми се обидиш, пък и да го направиш - рациото ви е в дефицит :)

От американците признавам само двама Едисон и Спящия пророк на Америка :) Донякъде още Доналд Уолш и Шърли Маклейн, но само донякъде :)
цитирай
18. mileidi46 - :))))))))))))))))))))))))
22.11.2011 02:26
като махнат ,,ол инклузива''..и милионите долари за ,,еднодневните" бомбардировки
над Африка и останалите държави на света...които струват билиони и мултитрилиони и билиарди...незнам как се произнасят даже:))...ами не само децата в Африка няма да гладуват....ами целят свят ще стане рай:)))
Ще ,,има хляб за всички"..
цитирай
19. magicktarot - Ха хахах, неее,как ще се обидя за "рациото", Свобода! :))) Нали постът ми дори е с тази цел -
22.11.2011 02:31
svoboda64 написа:
Имам предвид споменатото от теб "рибе" :)

Много сте емоционални и интуитивни, ама... ако не ми се обидиш, пък и да го направиш - рациото ви е в дефицит :)

От американците признавам само двама Едисон и Спящия пророк на Америка :) Донякъде още Доналд Уолш и Шърли Маклейн, но само донякъде :)

да покаже, че то е в дефицит на повечето хора...:))))

Астрологията е интересно нещо - бая се занимавах с нея преди време, имам "некои пробиви" - затова това деление на "зодии" е просто за забавление...:))) Всичко си е индивидуално - аз съм "психотип близнаци", асцендент лъв - повечето елементи на хороскопа са ми "въздух" и тук-там - огън... Обичам да се майтапя в тази връзка, че съм "въздух под налягане"...:)))))) Но иначе за въздуха рациото е май доста основно... :)

Сетих се, че Уилсън споменава често Едисон и Тесла - Тесла отказал Нобелова награда, защото трябвало да я получи заедно с Едисон... Още в първа глава го споменава, ще я постна тук като коментар - дано се побере...:)
цитирай
20. magicktarot - МИСЛЕЩИЯТ & ДОКАЗВАЩИЯТ
22.11.2011 02:34
Бащата на американската психология Уилям Джеймс разказва как веднъж срещнал възрастна жена, която му казала, че Земята се крепи на гърба на огромна костенурка.
- Но, скъпа госпожо - попитал проф. Джеймс колкото е възможно по-любезно, - на какво се крепи костенурката?
- А, това е толкова просто - отвърнала тя. - Костенурката се крепи на гърба на друга огромна костенурка.
- О, разбирам - отбелязал проф. Джеймс, все още съвсем любезно. - А ще бъдете ли така добра да ми кажете какво крепи втората костенурка?
- Няма смисъл, професоре - отговорила старата дама, разби¬райки, че той се опитва да я вкара в логически капан. - Става дума за костенурки-костенурки-костенурки и така нататьк до края.
Не бързайте да се присмивате на възрастната жена. Всички човешки умове в основата си действат на същия принцип. Нейната вселена е била малко по-ексцентрична от повечето останали, но е била изградена на същите умствени принципи като всяка друга все¬лена, в която хората са вярвали.
Както отбелязва д-р Ленърд Ор, човешкият мозък се държи така, сякаш е разделен на две части: Мислещ и Доказващ.
Мислителят може да мисли практически за всичко. Историята показва, че той може да мисли, че Земята е окачена на гърбовете на безброй костенурки или че е куха, или че се носи в пространsтwото . Сравнителната религия и философия показват, че Мислителят може да разглежда себе си като смъртен, безсмъртен, едновременно като смъртен и безсмъртен (модела на прераждането) или дори като несъществуващ (будизма). Може да мисли за себе си като живеещ в християнска Вселена, марксистка Вселена, научно-релативистична Вселена или нацистка Вселена, наред с много други възможности.
Психиатрите и психолозите често са отбелязвали (за голямо съжаление на колегите си в областта на медицината), че Мислителят може да се мисли за болен и дори за оздравял.
Доказващият е много по-прост механизъм. Той действа въз основа на един-единствен закон: „Каквото и да помисли Мислителят, Доказващият ще го докаже.
цитирай
21. magicktarot - Продължение1
22.11.2011 02:36
Ето един типичен пример, който е породил невероятни ужаси по-рано през този век: ако Мислителят мисли, че всички евреи са богати, Доказващият го доказва. Той ще открие доказателства, че и най-бедният евреин в най-западналото гето има скрити пари. По същия начин феминистите са способни да вярват, че всички мъже, включително и умиращите от глад несретници, които живеят и спят на улицата, експлоатират всички жени, включително кралицата на Англия.
Ако Мислителят смята, че Слънцето се движи около Земята, Доказващият услужливо ще организира всички възприятия, за да съответстват на тази мисъл; ако Мислителят промени мнението си и реши, че Земята се движи около Слънцето, Доказващият ще реорганизира доказателствата.
Ако Мислителят помисли, че „светената вода" от Лурд ще излекува лумбагото му, Доказващият умело ще оркестрира всички сигнали от жлезите с вътрешна секреция, мускулите, органите и т. н., докато те отново не подобрят здравословното си състояние.
Разбира се, много лесно е да се види, че разумът на другите функционира по този начин; сравнително много по-трудно е да осъзнаем, че и собственият ни ум действа така.
Смята се например, че някои мъже са „по-обективни" от други. (Човек рядко чува това за жените...) Твърди се, че бизнесмените са упорити, прагматични и в този смисъл са „обективни". Краткото вглеждане в шантавата политика, към която се придържат повечето от тях, бързо ще коригира това впечатление.
Същевременно, за учените все още се вярва, че са обективни. Нито едно проучване на биографията на великите учени няма да потвърди това. Те са също толкова избухливи, а следователно и пре¬дубедени, колкото и всяка група от велики художници или велики музиканти. Не само Църквата, но и утвърдените астрономи по онова време осъждат Галилей.
цитирай
22. magicktarot - Продължение2
22.11.2011 02:37
Мнозинството от физиците отхвърлят специалната Теория на относителността на Айнщайн през 1905 г. Самият Айнщайн не приема нищо от квантовата теория след 1920 г., без значение колко експерименти я подкрепят. Вярата на Едисон в електрическите генератори на прав ток го кара в продължение на дълги години да настоява, че генераторите на променлив ток са опасни, дори след като безопасността им е доказана на всеки друг...."
цитирай
23. magicktarot - Мислителят мисли: Всички американци са тъпи...:) ;)
22.11.2011 02:40
И Доказващият го доказва....;)

Уилсън не понася думата "всички", и измисля следната дума: somebunall - от: some, but not all...
цитирай
24. magicktarot - Чул те Бог! :)))
22.11.2011 02:44
mileidi46 написа:
като махнат ,,ол инклузива''..и милионите долари за ,,еднодневните" бомбардировки
над Африка и останалите държави на света...които струват билиони и мултитрилиони и билиарди...незнам как се произнасят даже:))...ами не само децата в Африка няма да гладуват....ами целят свят ще стане рай:)))
Ще ,,има хляб за всички"..

Да, лудост е даването на тези огромни пари за оръжия и военни цели... Понеже говорим за Уилсън - той постоянно споменава точно това - парите за военни цели... Но си звучи много чернохуморно - като махнат "ол инклузива" и непроизносимите като числа средства за въоръжаване... !!!
цитирай
25. apostapostoloff - Борбата е безмилостно жестока-
22.11.2011 03:46
60 % от българите имат наднормено тегло, 94 % от тях имат собствени жилища (а и вили) и на всичко отгоре тези измъчени до краен предел българи държат цели 30 МИЛИАРДА на депозити в банките.

Кръчмите и ресторантите се пукат по шевовете- там мъчениците ядат и пият на провала. Десетки хиляди български страдалци летуват зад граница... А бе, остави се- голяма мизерия!

Стрина Гана явно има съветски часовник, който е спрял през миналото столетие.
цитирай
26. evrazol - Ако имаше "хляб за всички"
22.11.2011 06:48
Озоновата дупка щеше да е по-голяма няколко пъти от екватора, а метана отдавна щеше да е изместил кислорода, като нещо за вдишване:)

Хляб за всички е като свобода за всички - демокрация на квадрат. Планета на маймуните. Опс - на поетите:)))
цитирай
27. анонимен - Много оригинално?!
22.11.2011 07:25
Много оригинално?!
цитирай
28. vmir - Точно така:
22.11.2011 08:14
"Всичко, което заплашва статуса или нахлува в собственото „пространство" (включително собственото идеологическо „умствено пространство"), представлява заплаха за средния уседнал примат"

Писна ми да се препирам с чудовищно тъпи плювачи, които хал-хабер си нямат от онова, което говорят, и без да подозират, че повтарят спекулация на хитреци, се самонавиват, че знаят истината. Като моя приятел Кушел, например.
цитирай
29. kite333 - Спечели ме с :
22.11.2011 10:13
"За бозата - боза са Паулу Коулю и пр., "
и Хорхе Букай за мен :)) какво да направя не можах да обикна тези автори.
В изпълненото ти със специфика постче(малко сложно за лаик в материята като мен) ми се стори интресна идеята за Религията като рефлекс :))
Поздрави Магична все караш хората да си размърдват мозъците,обичам това :))
цитирай
30. stela50 - Здравей , Магична ... Денят започва размислящо
22.11.2011 10:34
интересно . Харесва ми това задълбаване ,
което започваш винаги многопосочно
и оригинално ... Попреглеждала съм малко Уилсън
както и други подобни писания . Дори и човек да не е съгласен
с много принципи и идеи , винаги е от полза една
такава импровизирана дискусия и прочит .
Поздравления !
цитирай
31. get - - Магеснице, защо не си остана такава ... а реши да бъдеш ерудит ??!
22.11.2011 11:26
- Чудеснице ... остави сложните формули и символи на съвременната "Кабала" наречена и наука !!
- Пишейки поста си ... не съзнаваш ли, че задаваш условие ! Това условие е некоректно, тоест вкарваш ни в рамка, която довежда до изводи и решение на проблема-задача ??!
- Първо не обичам Фройд ... не поради произхода а поради арогантността с която представя изводите си и това, че не желае да се проверят и докажат експериментално !! ... поради това, може и да е гений ... но и в значителна степен луд !!
- Та нали на тази база бе създадена („Public Relations“, или „връзки с обществеността“) ... в контекста на какви исторически събития стана това ?!
- Кой бе автора на книгата "Пропаганда" ... племенникът му Е. Бернайс ?!!
- Чии интереси обслужва ?!!

- Влизаме в едно блато, за което, като аудитория и мисъл не сме подготвени !! - Това блато обаче не е създадено от времето на Фройд а от много по-рано ... поне 6-ти век пр.Хр. ... то бе плод на една антихуманна доктрина("връщането от плен" и "вторият Договор" + Завет) ... това доведе до объркване на значима част от понятията и световъзприемането ни(на човечеството), за основни и определящи категории на Света !!

- Това роди "елинизма" - тоест човек, като център и единствено правилен критерий на системата(окръжаващият ни свят) - а с това се издига Егоизма на пиедестал !!

- Да бъдем много внимателни !! - Защото голяма част от хората са до такава степен неподготвени, та не правят разлика между такива елементарни понятия, като "евреин" - "юдеин" ... и ред др. основоопределящи ??!!

- Прав ли е стеснителният гърбушко "Киркегор" с твърдението си че, "... в мастиленото петно се крие "дявола" ..." ?
- Дали това има отношение, към теста с "мастилените петна" на Херман Роршах ?!

- Просто искам да кажа ... според мен"Това е Път без изход" поради което дай - Да следваме Пътя с Весело сърце и изпразнена от всякакви предубеждения Глава ?!! ... това ще ни подпомогне да избегнем Капана на Словото(писаното, с предпоставените му идеи) ?!

от Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
32. magicktarot - Re: :)))))
22.11.2011 11:38
Апостолофф, не те разбирам - за каква борба говориш? И аз съм на твоето мнение за българите - щом някой е българин - не го мисля - навсякъде все някак ще се оправи! :) Но говорехме за т.нар Нов световен ред; преди това - за милионите умиращи деца от глад по света; а още по-преди - за Уилсън, който казва, че е достатъчно да се уплашиш за прякото си оцеляване или за територията си - за да престанеш да мислиш рационално... И тук, изброявайки нещата виждам, че Новият световен ред е всъщност заплаха (за статуса:))))) - колелото се затваря, тоест....
............

Евразоле, и на теб ли са ти промили мозъка с "кравешки изпражнения и опасния метан, който образуват" ? ;) И моят е промит - най-вече с бръщолевениците, че се дават страшно много средства за оръжия и много оръжия се тестват върху Майката Земя! Някъде там, и аз не знам къде, обаче вярвам, че може да има хляб за всички - даже съм убедена...:)

................

Кушел, Уилсън е наистина "онтологичен партизанин"...:))))

..................

Вмир, привет! :) Обществото така е устроено, че хората се делят, съвсем грубо, на 4 вида - № 1 Дружелюбна сила (сангвиник); № 2 Дружелюбна слабост (флегматик); № 3 Враждебна слабост (меланхолик) и № 4 Враждебна сила (холерик). Уилсън дава схематичен пример - четири деца, родени в един и същи миг, в една болница, са се превърнали след 20 години в тези горните видове. Слага ги сами на необитаем остров и прави следния извод: (ще продължа в следващия коментар)... Поздрави! :)

цитирай
33. tili - И от мен "здравей"
22.11.2011 11:38
нЕма да се пуашиш!:)))
Просто хората надценяват собственото си присъствие на тази планета. За другите (планети) - не знам. Биологията си действа без да се интересува от "мислители" и "доказватели" и смила безпощадно всичко. А и човешкият физически хоризонт е толкова нисък... Няма време за замисляне:( Взимаш каквото можеш и тичаш към финала. Стадно. Нали си виждала как гнутата пресичат Масай Мара.
цитирай
34. magicktarot - П.П. Вмир
22.11.2011 11:41
"Следователно, ако оставите тези четири примата на безлюден остров, можете да прогнозирате - практически със същата сигурност като химика, който ви казва какво ще се случи, ако четири елемента се съединят, че изследвани лица 1 и 4 (Дружелюбна сила и Враждебна сила) ще се опитат да надделеят: № 1, за да помогне на другите, а № 4, защото не може да си представи някой друг да контролира нещата. Номер едно ще се подчини на № 4, защото № 1 иска нещата да вървят гладко за доброто на всички, а те никога няма да вървят гладко, ако № 4 не е НАЙ-ВИСОКО В ЙЕРАРХИЯТА. Номер 2, Дружелюбна слабост, няма да се интересува дали управлява № 1 или № 4, стига някой друг да взема решенията. А № 3 ще се оплаква (и оплаква, и оплаква), без значение кой носи отговорността, като същевременно умело ще избягва всякакво действие, което би изисквало той да поеме отговорност.
Същите политически решения ще се вземат и от четири шимпанзета или четири кучета, ако четирите квадранта на запечатването са разделени поравно между тях така, както е в нашия пример.
Социобиолозите, които много добре осъзнават тези четири квадранта както в човешкото, така и в животинските общества, твърдят, че всеки организъм се ражда с генетична предразположе¬ност да играе една от тези роли. Критиците на социобиологията. които са догматични Либерали, отхвърлят идеята като чудовищна. Тук няма да се опитваме да решаваме този труден въпрос, защото всеки опит да се прецени кои аспекти на поведението са генетични и кои - заучени след раждането, при преобладаващото отсъствие на истински данни винаги навлиза в идеологическа метафизика. Каз¬ваме само, че независимо дали сте родени или не с предразположе¬ност към един квадрант, всички организми се раждат с предразпо¬ложеност към уязвимост на запечатване и това запечатване — след като е било вградено в нервните вериги - действа по същия роботизиран начин като всяка генетична програма."
цитирай
35. magicktarot - П.П. Вмир - малко продължение:
22.11.2011 11:48
По-нататък ще обсъдим как може да се променя запечатването. Упражненията след всяка глава имат за цел да го направят не толкова ригидно и малко по-гъвкаво.
Горните два квадранта от решетката на Лиъри - Дружелюбна сила и Враждебна сила - съответстват грубо на нареченото от Ницше Господарски морал (Herrenmoral), или етиката на управляващата класа. Враждебната сила наистина е въплъщение на „Русия звяр" на Ницше, примитивния тип на завоевателя-пирата, когото откриваме от зората на всяка цивилизация. Ницше го нарича и „животно" или „несублимирала" форма на Волята за власт.
(Дружелюбната сила, от друга страна, изобщо или почти не съответства на „сублимиралата Воля за власт" по Ницше. За да открием това, трябва да чакаме, докато не дойдем до Петата [Невросоматична] верига- етапа на Съзнателната еволюция.)
Долните два квадранта - Дружелюбна слабост и Враждебната слабост - съответстват на Робския морал (Sklavmoral) no Ницше. етиката на робите, слугите и хората от „по-нисшите" касти или „по-нисшите" класи навсякъде по света. Концепцията на Ницше за “негодуването” - скрития мотив за отмъщение в „алтруистичните" философии - гласи, че дори в квадранта на Дружелюбната слабост от решетката има елемент на враждебност, т. е. в конвенционалната „християнска етика", както се символизира от образа на „благородния, хрисим и благ Иисус". Този парадокс - Дружелюбният слабак с прикрит Враждебен слабак, а Детето на цветята - потенциален робот-убиец и последовател на Менсън - се появява отново в съвременния клиничен жаргон като концепцията за „пасивно-агресивната" личност. Окултистите на своя ексцентричен и неразбираем език описват тези типове като „психични вампири".
Заради това Ницше твърди, че св. Павел е разрушил evangel (благата вест) на Иисус и я е заменил с dysangel (лоша вест). Христовото евангелие според Ницше е сублимирала Воля за власт, пътеката към съзнателна еволюция към свръхчовечеството. Dysangel, лошата вест, създадена от св. Павел, е традиционният Sklavmoral -
цитирай
36. magicktarot - П.П. Последно:
22.11.2011 11:49
- „Роби, подчинявайте се на господарите си", но подхранвайте негодуванието си с твърдата вяра, че вие сте „добри", а те - „лоши", и в крайна сметка ще имате удоволствието да ги гледате как завинаги горят в ада. Към анализа на Ницше Маркс е добавил само идеята за горенето и наказването на Господстващата класа тук и сега, вместо да се чака „Бог" да се занимае с този въпрос post mortem ."

:))))
цитирай
37. tili - Забравих да ти гласувам:)
22.11.2011 12:00
И докато се ровех из новините - видях това заглавие:


Наука и техника|Образование

22.11.2011 07:09| Новини7| Новини10450

34
Психологията - модерна специалност сред манекенките

Има надежда, имаааа;))))))
цитирай
38. magicktarot - Re: :))))
22.11.2011 12:04
Кайти, привет! :) Радвам се, че оценяваш по този начин Уилсън! Значи имаме подобни настройки... Защото, като гледам, повечето хора не могат да го приемат...:(

..............

Стела50 - привет, Звездна! :) Благодаря ти!

..............

Гет, разбирам какво искаш да кажеш, но когато не познаваш творчеството на даден автор, не е редно да го етикетираш... Макар той самият да описва много подробно как действа това етикетиране и т.н. Общо за Уилсън - той съвсем не е почитател на Фройд...Това, че го цитира нищо не значи - той цитира много и най-различни учени... За мен Уилсън е точно "човек, който следва Пътя с Весело сърце и изпразнена глава" - ако погледнеш по-конкретно книгите му, ще видиш, че е така. Това не му пречи обаче да бъде стряскащо ерудиран и да оперира виртуозно със словото. В крайна сметка - ако искаш да стигнеш до повече хора, редно е да използваш слово - още не сме стигнали до етапа "надвербална космическа комуникация"... :)))) Все пак - ако може, уточни къде вкарах в рамка и къде е некоректно условието? Не си ли съгласен, че "разумът" може лесно да бъде заглушен, когато човек почувства опасност за живота си, за територията или за статуса? ;)

..................

Тили, привет! :))) Много хубав пример с антилопите гну! Уилсън ми харесва именно защото може да те накара да "се видиш" като такава антилопа и да успееш да използваш по-изгодно за себе си това, твърде кратко и зорлем дадено ни, пресичане на реката...:)
цитирай
39. magicktarot - Е тва беше яко, Тили! :))))))))
22.11.2011 12:08
tili написа:
И докато се ровех из новините - видях това заглавие:


Наука и техника|Образование

22.11.2011 07:09| Новини7| Новини10450

34
Психологията - модерна специалност сред манекенките

Има надежда, имаааа;))))))


Явно от спасяването на "екологията" са се прехвърлили към доста по-лесната "психология"... ;))))))))))
цитирай
40. get - - Това е Павел !!(като модел на трактовка)
22.11.2011 12:51
magicktarot написа:
- „Роби, подчинявайте се на господарите си" ...
Към анализа на Ницше Маркс е добавил само идеята за горенето и наказването на Господстващата класа тук и сега, вместо да се чака „Бог" да се занимае с този въпрос post mortem ."

- Той обръща вектора зададен от Христос ... съзнателно или по погрешка, е друг въпрос ?!!
magicktarot написа:
- Все пак - ако може, уточни къде вкарах в рамка и къде е некоректно условието? Не си ли съгласен, че "разумът" може лесно да бъде заглушен, когато човек почувства опасност за живота си, за територията или за статуса? ;)

Кординатната му система е преобърната на Уилсън !!? ... поради това и ерархиите ... и Пътя ни ще следва превратен ход ?
Не знам чела ли си приказката-притча за пражкият Голем ?! ... там иносказателно мисля е посочен проблема при един такъв подход ... от който не е успял да избяга и Уилсън ... брилянтен като мислител ... но като философ-моралист :((( !
- По тази причина според мен е обърната координатната система на разсъжденията ни ! ... така че, задълбъвайки ние няма как ... да постигнем това което е Горе ?!!

- По-добре да си говорим за Маслоу и неговата "Пирамида на приоритетите-потребности" ??! ... ето ти предпоставената от мен "позитивистична" рамка ?!!

- Отово ще повторя - Глупакът не може да научи нищо от мъдреца, но мъдрецът може да научи много от глупакът. ... с последното визирах(м) себе си :))

от Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
41. magicktarot - Гет, мислех да спомена Маслоу - в подкрепа на наблюденията на Уилсън...:)
22.11.2011 12:59
Защото - и при него е съвсем подобно - когато човек успее да надхвърли "биооцеляването" - тогава може да се развива нагоре до самореализираща се личност... Уилсън казва същото. А аз само исках да кажа, че човечеството далеч не е надмогнало биооцеляването (първа степен на пирамидата на Маслоу) - повечето хора правят това през почти целия си живот - бъхтат се жестоко за хляба си.... За какво говорим тогава? :)

Не разбрах какъв вектор на Христос е обърнал - би ли ми дообяснил? :)
цитирай
42. get - - Много е важен подхода ... тоест условието за провеждане на експеримента ?!! :))
22.11.2011 13:27
magicktarot написа:
Защото - и при него е съвсем подобно - когато човек успее да надхвърли "биооцеляването" - тогава може да се развива нагоре до самореализираща се личност... Уилсън казва същото. А аз само исках да кажа, че човечеството далеч не е надмогнало биооцеляването (първа степен на пирамидата на Маслоу) - повечето хора правят това през почти целия си живот - бъхтат се жестоко за хляба си.... За какво говорим тогава? :)

- Казано с други думи - много важно е какви "очила" си е сложил наблюдателя, непосредствено преди провеждане на изследването-експеримент ?!
- Това важи най-вече за света на дискретните частици - при същите е доказано, че в едни случаи ... те показват качество "материя" ... в друг енергия !! Пък наблюдаваният обект е идентичен ?? :))

magicktarot написа:
Не разбрах какъв вектор на Христос е обърнал - би ли ми дообяснил? :)

- Хехе !!? - не съм си завършил трактата ... така с две три изречения да го обясня ... де да бях толкова мъдър ??!! :)
- Най-общо ... не воюването с външните обстоятелства а ... с вътрешните причини е определящо, за качественото ни израставне ... тоест не е Vaya Con Dios(напред с Бог) , а по-правилното Sendero a Dios(път към Бог) ?!

от Гет ктист - брат в Задругата
П.П. Междувпрочем, Маслоу вкарва условно въпросът за "биооцеляването", като казва, че това е ненормално обстоятелство и като такова е длъжен да упомене ... но не го вкарва, като част формираща пирамидата-социум в частност човек ... но забележи при него човека не е клиничният случай от Психиатрията а НОРМАЛНИЯ здрав себереализирал се такъв !! - С това той е коренно различен от останалите си "събратя" психолози-психиатри ... те гледат на човек, като болен такъв !!
цитирай
43. magicktarot - Гет, за по-голяма яснота, ще пусна още няколко изяснения на "третата семантична верига"
22.11.2011 14:06
ВРЕМЕСВЪРЗВАЩАТА ДИАЛЕКТИКА: УСКОРЯВАНЕ И ЗАБАВЯНЕ НА СКОРОСТТА
"В диалектиката между природата и социално конструирания свят човешкият организъм се трансформира. В тази диалектика човекът създава реалността и по този начин създава и себе си."
- Бъргьр и Лъкман, The Social Construction of Reality
Първата и втората вериги са Еволюционно стабилни стратегии. В продължение на цели еони те са функционирали - повече или по-малко в една и съща форма - не само при приматите и при другите бозайници, но и при много други биологични видове.
Третата, семантичната верига, е Еволюционно нестабилна стратегия. Тя много точно може да се нарече революционна, а не еволюционна.
Първите две вериги са основани на отрицателни обратна връзка в биологичен смисъл. Те поддържат хомеостазата, т. е. връщат се - отново и отново - към един и същ екологично-етологичен баланс. Функцията на отрицателната обратна връзка е да връща към такова стабилно състояние.
Времесвързващата семантична верига не се основава на такава стабилна отрицателна обратна връзка. Тя е механизъм на онова, което кибернетиците и биолозите наричат позитивна обратна връзка. Тя не връща към стабилно състояние, а непрекъснато търси ново равновесие на по-високо ниво на енергията. (Отрицателната обратна връзка връща към фиксирана точка като термостат. Положителната обратна връзка търси движеща се цел, подобно на насочвана бойна ракета.)
Първите две вериги поддържат онова, което е (повече или по-малко) константно в човешките дела. Те са абсолютно циклични и са директно свързани с циклите, откривани в историята от Вико, Хегел и други философи.
Третата верига винаги е заградена и силно санкционирана от правила, закони, забрани, табута и т. н., защото разчупва такива цикли. Ако се отприщи, тя води до насочена нагоре спирала.
В обществата, в които третата, семантичната верига е била частично отприщена — тя никога не е била напълно освободена в никое общество, — незабавно се появява насочената нагоре спирала.
цитирай
44. magicktarot - П.П. Гет, Продължение:
22.11.2011 14:09
Някога това е било известно като „прогрес" - преди тази дума да излезе от мода.
Насочената нагоре спирала (независимо дали я наричаме „прогрес", или не) е характерна за наречените от Карл Попър Отворени общества. Това са светски, хуманистични общества - култури, които са относително свободни от табута и догматизъм.
Подобна свобода — до днес, а и в настоящето - е само относи¬телна, защото много табута не се осъзнават и се предават като ,,здрав разум" или „обикновено благоприличие'" и т. н. Този, който ги оспори, по определение е „еретик", „предател" или „безотговорен глупак".
(Рационалистите, които доминират в относително „Отворените общества", също имат своите табута, както ще видим.)
Историкът Хенри Адамс е първият, който издига идеята, че скоростта на промяна на човешките общества би трябвало да има математическо изражение.
Под влиянието на Нютоновата физика Адамс предлага тезата (при това е бил много предпазлив - факт, който трябва да се помни от присмиващите се на неговата „наивност"), че използването на енергията може да се движи напред обратнопропорционално на времето на квадрат: точно както Нютоновата гравитация функцио¬нира обратнопропорционално на разстоянието на квадрат.
Въз основа на тогавашните антропологични данни Адамс приема, че човечеството в днешната му форма е на над 90 000 години. След това той изчислява, че по-голямата част от времето е била не-обходима, за да се достигне до Галилеи, научния метод, началото на Индустриалната революция и големия скок напред към използването на енергията, характерно за „модерната" епоха, или Отвореното общество.
Тъй като квадратен корен от 90 000 е 300, Адамс приема, че следващият голям скок става, докато той пише трудовете си - около 1900 г. - 300 години след Галилей. Оглеждайки се, той решава, че следващият скок към no-висшата енергия става в изследванията на двамата Кюри, открили радиоактивността.
цитирай
45. magicktarot - П.П. Продължение 2:
22.11.2011 14:10
Както отбелязват много коментатори, невъзможно е да се чете Адамс по този въпрос, без човек да изпитва чувството, че той много точно прогнозира Атомната епоха,
Адамс отива още една крачка напред с въодушевлението, предизвикано от една голяма идея. Тъй като квадратен корен от 300 е 17 и нещо, той прогнозира, че следващият велик еволюционен етап ще започне през 1917 г. А тъй като квадратният корен от 17 е 4 и нещо, прогнозата му е, че следващата стъпка ще е някъде към 1922 г. Тогава, казва той, би трябвало да имаме на наше разположение безкрайна енергия. Е, не е станало точно така.
Въпреки това Хенри Адамс е на прав път, но математиката му е свръхопростена.
„На прав път" е и братът на Хенри - Брукс, който също търси „закони" в историята. Брукс наблюдава модел, който може и да не е напълно верен, но във всеки случай е приблизително верен, подобно на сходните обобщения на Вико, Хегел, Маркс и Тойнби...."
цитирай
46. magicktarot - Продължение 3:
22.11.2011 14:21
Всяка цивилизация - смята Брукс Адамс - преминава през четири етапа:
1. Монополизиране на познанието от жреците. Например египетските духовни лица, както и жреците на майте са пазили писме¬ния език в тайна само за свое ползване.
2. Монополизиране на военната сила от завоеватели, които се провъзгласяват за държави или правителства. Например „френското копеле" (описанието на Том Неин на Уилям Завоевателя) слиза на английския бряг с по-добра технология - войни на кон срещу пеша¬ци - и става Крал. Неговите роднини и подлизурковци се превръщат в лордове (господари на земята).
3. Монополизиране на земята от тези земевладелци (лордове). Събиране на данък („рента") от онези, които живеят на тази земя.
4. Монополизиране на валутата от Национални банки. Събиране на данък („лихва") за всяка парична единица, пусната в обръщение.
Повечето цивилизации, изглежда, са преминали през поне три от тези етапи, не винаги в горната последователност. Някои са пре¬минали и през четирите.
Брукс Адамс освен това отбелязва, че централизираният капитал (натрупването на богатство в ръцете на няколко взаимосвързани семейства) сякаш се движи стабилно на запад през цялата писмена история. Първото голямо натрупване може да се открие в Шумер: центърът на властта на парите след това се измества към Египет, Гърция, Апенинския полуостров, различни части на Германия, а след това — към Лондон. По времето, когато пише (около 1900 г.), Брукс Адамс смята, че балансът се колебае между Лондон и Ню Йорк, и прогнозира, че упадъкът на Британската империя ще го измести към Ню Йорк още през първата половина на XX в. Изглежда, е бил прав. Брукс Адамс няма теория защо през последните 6 000 години се осъществява това движение на богатството на запад. Той просто наблюдава модела.
цитирай
47. magicktarot - Следва пространно описание на това що е "ентропия", "негентропия" -
22.11.2011 14:40
даване на още примери за неуспешни опити за математическо обяснение на историческо-икономическите закони; определение на това що е "информация" , "кохерентност" и един интересен пасаж за богатството:

Световното богатство от гледна точка на „Реален капитал" (действащи заводи, действителни познати ресурси и т. н.) се удвоява на всяко поколение, откакто икономистите започват да водят статис-тика през XVIII в.
Откъде идва това богатство? Според ортодоксалните икономисти то идва от земята, труда и капитала. Според марксистите то идва само от земята и труда, а капиталистът е крадец, който е имплантирал в този процес изкуствена счетоводна система. И двете групи грешат. Земята и работната ръка, и земята, работната ръка и капиталът не могат да създават ново богатство, ако са организирани от някаква погрешна идея, например търсенето на нефт там, където го няма. Истинският източник на богатството са правилните идеи, т. е. приложимите идеи, т. е. нега¬тивната ентропия, или Информацията.
Източникът на тези кохерентни (приложими) идеи е човешката нервна система. Цялото богатство е създадено от човешките същества, които използват невроните си интелигентно.
Един невротичен млад човек отишъл веднъж при учител по дзен и го попитал как може да открие душевно спокойствие.
- Как може да ти липсва нещо - попитал Роши , когато при¬тежаваш най-голямото съкровище във Вселената?
- Как така притежавам най-голямото съкровище във Вселената? - почудил се младият мъж.
- Мястото, откъдето идва този въпрос, е най-голямото съкровище във Вселената - отвърнал мъдрецът, бидейки по-експлицитен, отколкото е характерно за дзен-учител.
Разбира се, като будист учителят е дал обет за бедност и не е имал предвид точно това, което ние имаме предвид тук. Той обаче е знаел, че мозъкът създава всичко, което преживяваме - цялата ни болка и притеснения, всички наши блажени състояния и екстаз, всичките ни пo-висши еволюционни перспективи, подобни на транс Върхови преживяния и т. н.
цитирай
48. magicktarot - Най-голямото Богатство... продължение:
22.11.2011 14:42
Това е и „най-голямото съкровище във Вселената" в най-материалистичния икономически смисъл: то създава всички идеи, които - използвани социално - стават богатство: пътища, научни закони, календари, фабрики, компютри, животоспасяващи лекарства, каруци, автомобили, реактивни самолети, космически кораби...
Ако не сте сами в дивата природа, вдигнете очи от страницата и се огледайте. Всичко, което виждате - без значение кой теоретично го „притежава", е времесвързващ продукт на материализирани или проявени идеи на съзидателни мъже и жени. Всичко е отрицателна ентропия. Кохерентен ред.
цитирай
49. mia2442 - Поздравления за този постинг, Меджик!
22.11.2011 16:33
Ето още нещо по темата:
http://www.youtube.com/watch?v=LkSjtiMD8BA
цитирай
50. get - - Загубих дар слово ??! ... затова образно ще предам състоянието си ... Застанал съм с ...
22.11.2011 17:15
... широко зяпнала уста, с израз на глупаво страхопочитание !!:))

- Но оня малък смеещ са даос-бодхисатва в мен се "събужда" и-и-и ... ме кара да се съпротивлявам, и кажа !!? - Защо ли в мен се събужда една представа, че зад тази тирада ... се крие (..?..), който чрез прекрасната Ева, се опитва да ми пробута ... ябълката на Познанието ??? - прощавай, скепсиса ми ... но не искам отново ... кат дяда ми Адама ... :))) !

- Във връзка с горният ми изблик да попитам - Как е по правилно да назоваваме "Ябълката" ... на Знанието ... или на поЗнанието ??

- Това, което коментирахме до момента е от порядъка и попада в определението "Сега и тук" ... около нас !! ... и въпреки всичко оставаме нещастни ... защото това е Там "вътре в нас" !!? - А каквото вътре, такова отвън !! ... и най-сложните опити за интепретация ... дават вероятностен по точност и ограничен по смисъл отговор ... отново припомням за Курт Гьодел и неговите теореми за "непълнота"та ?!!

- Много стана сериозен разговорът ни ... релаксирай ... за това ще Ти помогне "вътрешната усмивка" в лицето на "детето Дао" :))

- Искрено уважаващ Ви, Соня !

Гет ктист - брат в Задругата на Силата
цитирай
51. antivlaks - Защо усложнявате нещата ?
22.11.2011 18:01
На времето ,баба ми , ми каза ,че магията "хваща" само тези които вярват в нея !
Същото важи и за "манипулирането" !
цитирай
52. mt46 - Добър вечер, Меджик!
22.11.2011 18:13
Човечеството е манипулирано от векове... Хората са податливи на различен тип манипулации, вярвания, внушения, които се пре-предават помежду им... Има "малки" и "големи" манипулатори... Интересно е - дали самите манипулатори не са манипулирани?...
цитирай
53. lisa19 - Здравей.
22.11.2011 19:57
"Достатъчно е да държат хората бедни..." - Тук си права. Бедността е вратата към божествения мазохизъм. А манипулатори сега колкото си искаш. Хората не могат достатъчно ясно да разберат лъжата и в интерес на истината посягат към друга лъжа. Добрият тон винаги може да накара някой да повярва в нещо. На мен ми хареса това: На обикновен език семантичната верига обикновено се нарича: „разум". (Както отбеляза психологът Робърт Орнстейн в едно неотдавнашно радиопредаване, когато кажем, че някой „има ум в главата си", обикновено имаме предвид, че притежава добра уста, т. е. използва добре семантичната верига.)

Колко ясно човек вижда състоянието на реала и какво може да му донесе една липса? Всеки греши. Да се греши е човешко, но да се мисли е задължително.
цитирай
54. magicktarot - Re: :)))
22.11.2011 21:53
mia2442, благодаря ти! Клипът е супер, качвам го в постинга! :)

..................

Гет, Григор, просто копирам Уилсън - за пояснение, както ти казах...:))) Интересно даваш пример с "архетиповете" Адам и Ева - някак изведнъж си помислих - ами ако наистина ние двамата на някоя друга плоскост/реалност сме Адам и Ева... :)))))))))) Хубаво е човек да си представя изглеждащи невъзможни неща - и да, да се смее - така, както го описваш - по Даоски... :)
Аз, понеже съм голям фен на Уилсън (явно съм го "запечатала" в подходящ момент, когато съм била уязвима за запечатване;), та затова искам той да стигне до колкото може повече хора. (не че той има нужда от това - има си достатъчно фенове)...

За вътрешната усмивка - в един от цитатите съм дала - за най-голямото съкровище във Вселената... Така е, както казваш!
И аз те уважавам искрено, Григор, и много се радвам, че ме придружаваш в "пътя към Уилсън"! :)

.............

антивлакс, не винаги, подчертавам - не винаги - е вярно това, което е казвала Баба ти... Ако не вярваш в електричеството, или ако не вярваш в змийската отрова - в случай, че те удари ток, или те ухапе черна мамба - невредим ли ще излезеш от ситуацията! ;) Всъщност - манипулацията хваща най-силно хора, които "не вярват", т.е. нямат никаква вяра... (може би, защото Душата е празна и гледа да се запълни с нещо?) - това само бегло предположение - не съм твърдо убедена... :)

.........

мт46, привет, Марин! :) Прав си - и самите манипулатори със сигурност често биват манипулирани на свой ред... Наистина, необятно е "психичното поле" на човека - колко събития могат да се провеждат там! :)

..........

лиса19, привет! :) Добре казано - да се мисли - задължително! :) Лъжата наистина води към друга лъжа... А най-фрапиращият случай на манипулация е този, че хората си мислят, че е нормално по Земята да умират всекидневно техни събратя от глад или от убийства...
цитирай
55. hinki - Как ни манипулират е ясно.
23.11.2011 00:10
Но как да избегнем това и да научим и децата си да не бъдат манипулируеми, ей това е въпросът.

Преди време ме върнуваше въпросът за анатомо-физиологията на мозъка, та се поупражнявах в тази статия. Може да ти е интересно.
http://hinki.blog.bg/izkustvo/2009/11/03/instinktivna-sila.428082

цитирай
56. vmir - 34, 35, 36. magicktarot
23.11.2011 00:14
Този четириквадрантен модел на обществото обяснява доста наблюдения, но както всеки друг модел, е частично приложим, а най-големия му недостатък намирам в неговата статичност, която не се подчинява продължително време на цикличните динамични промени в отношенията и ролите. Мисля, че съществуват достатъчно наблюдения да се твърди, че четитие типажа, за които говориш, се проявяват винаги и само в конкретна група, и колкото и парадоксално да звучи, при наличие на достатъчно време, тези типажи се обособяват независимо от предразположението на членовете към някоя от ролите. Ми те прасетата си избират лидер, камо ли хората. Да сформираш групи от еднотипни типажи, в края на краищата, пак ще се формират твоите четири типажа.
цитирай
57. magicktarot - Привет, Хинки! :) Благодаря ти за статията!
23.11.2011 08:06
hinki написа:
Но как да избегнем това и да научим и децата си да не бъдат манипулируеми, ей това е въпросът.

Преди време ме върнуваше въпросът за анатомо-физиологията на мозъка, та се поупражнявах в тази статия. Може да ти е интересно.
http://hinki.blog.bg/izkustvo/2009/11/03/instinktivna-sila.428082



Нещата в нея доста съвпадат с описаните от Уилсън и Лиъри "осем мозъка" - по-скоро вериги - ако ти е интересно виж ги, два поредни постинга са, наскоро ги пусках (там, освен "низшите"- рептилоиден, бозайнически, рационален, социо-сексуален, се описват и "висшите" - които се отключват с йога, бойни изкуства и пр. и пр.) :

http://magicktarot.blog.bg/drugi/2011/11/16/osemte-mozyci-na-choveka-ili-roboti-li-sme-1-chast.851862

http://magicktarot.blog.bg/drugi/2011/11/17/osemte-mozyka-na-choveka-ili-roboti-li-sme-ili-bogove-2-chas.852332

Наистина, въпросът е да се научат децата да разпознават и противостоят съзнателно на манипулацията. На първо място - е добре да има колкото може повече информация по въпроса, която да може да се възприема лесно и ефективно. На второ - по-пълно осъзнаване - когато знаеш докъде се простира "роботизацията" ти и докъде излизаш извън нея - тогава по-удачно ще можеш да бъдеш "буден" (както го описва Гурджиев и всички други "водачи")... На мен затова ми харесва Уилсън - защото безмилостно кара читателя да види роботизацията си и да разбере, че освен робот и уседнал примат, е нещо повече...:))) Аз имам две щерки - едната на почти 13 години, другата на пет месеца. Малкото - още не го уча:)))))... Голямата някак много леко и лесно възприема тези идеи - такива са сегашните поколения - лесно възприемащи и гъвкави...Мисля, че ще се справят. Да са живи и здрави! :)
цитирай
58. magicktarot - Така е, Вмир! Това наистина е един вид закон...:)
23.11.2011 08:16
vmir написа:
Този четириквадрантен модел на обществото обяснява доста наблюдения, но както всеки друг модел, е частично приложим, а най-големия му недостатък намирам в неговата статичност, която не се подчинява продължително време на цикличните динамични промени в отношенията и ролите. Мисля, че съществуват достатъчно наблюдения да се твърди, че четитие типажа, за които говориш, се проявяват винаги и само в конкретна група, и колкото и парадоксално да звучи, при наличие на достатъчно време, тези типажи се обособяват независимо от предразположението на членовете към някоя от ролите. Ми те прасетата си избират лидер, камо ли хората. Да сформираш групи от еднотипни типажи, в края на краищата, пак ще се формират твоите четири типажа.

По принцип, разбира се, нещата не са толкова "чисти" - в смисъл да има точно четири чисти типажи. Лиъри има една "решетка на Лиъри" - това е кръг (но се разглежда като кълбо), разделен на 4 квадранта и всеки един разделен на 16 пространствено (не плоско) - получават се общо 64 подтипа - по 16 на всеки типаж... А иначе по-лесно е да се класифицират нещата така - взимаш 4 еднакви хора (това е невъзможно, но за целите на теоретизирането е необходимо), много работливи, активни, вземащи активно решения и действащи. Слагаш ги сами на изолирано място и ги оставяш дълго време. И става точно както казваш: задължително единият ще започне да се проявява като мързелив, двама няма да искат да вземат решения, един ще стане "вечният мърнкалник" и т.н.:))))))
цитирай
59. hinki - Осем мозъка.
23.11.2011 09:35
Всички тези класификации винаги са ми изглежвали твърде сложни. И колкото и да твърдят такива чичковци, че освобождават - всъщност вкарват човека, който ги чете, в още по-голяма интелектуална безисходица. Просто, защото го карат да живее чрез и заради главата си, горе и леко в ляво.
А цялото ни същество? Как живее и се изразява то? Като се облича по модата? Като е запознато с най-модерните научни теории? Като прилага всеки инструмент, за който има някаква идея в интелектуалната сфера? Като постига живот като на хората описани във Форбс, Космополитен или Блясък?
Осем мозъка .... Не думай.
Цялото ни същество е средство за преработка на енергия и информация. Един единствен "мозък". Ако не го изпълзваме цялостно и осъзнато винаги ще бъдем манипулирани.
"Разделяй и владей."
цитирай
60. magicktarot - Хинки, явно отново "думата" прави проблема - както се случи и с други съблогъри -
23.11.2011 10:34
думата "мозък" е причина за това, условно казано, неразбирателство...:)
Напълно съгласна съм, че цялото ни "същество" е приемател, пеработвател, предавател и, не на последно място - ГЕНЕРАТОР - на енергия и информация, даже едно от основните ми сегашни вярвания и възприятия е, че всъщност, всеки един от нас ползва, възприема, работи и т.н. с едно ОБЩО СЪЗНАНИЕ - ние само си мислим, че съзнанието ни е индивидуално...:) Оттук - и единността на всичко... Така че - съгласна съм с това за разделянето - то често пречи, когато искаш да се развиваш. (частен случай на разделянето е и това, че човек не може да приеме "чужда" гледна точка или идея... Затова любимецът ми Уилсън съветва хората поне един път седмично да четат литература и издания на съвсем неприемливи за тях формации - независимо дали става дума за духовност, наука, политика,спорт и т.н.) :))))

Бай ти чичко Уилсън на мен изключително много ми помогна преди десетина години - с неговите "тунели на реалността" - някак от него най-пряко схванах, научих, възприех, че аз съм тази, която си избира в каква реалност да живее и съответно - в каква Вселена...:) Пътят на всеки е (привидно) различен...:)
Поздрави! :)
цитирай
61. get - - Здравей отново Магеснице :)) - след като безапелационно декларирахме взаимното уважение ...
23.11.2011 10:55
... някои бележки относно моментите, които ме смущават при схемата на Уилсън ?
- Моделът е перфектен но му липсва ... "боговдъхновеността" ... искрата на Живота - Разум(носта) ??!
- Какво имам в предвид ? Съвременните учени оценяват възрастта на Вселената на 17.3 млрд.
Според астрофизика И. С. Шкловски още преди 12 млрд. години възникват първите звездни системи на които може да възникне живот ... а Земята е на 4.5 млрд. години ?!
Вселената 99,999999% се състои от вакуум(респективно - липса материална база за развитие на живот и пренос на онформация) ... и само на 0,000001% - от обичайната ни материя.
- Но от наблюденията и изводите до които са стигнали в съвременната наука можем да направим извода, че Вселената се развива по някакъв общо план или правила. От тук възниква теорията за т.нар. "Информационна пансермия", тоест съществуват информационно биологични матрици, информацията от които се пренася въпреки вакуума и космическите пространства. За тази възможност пише навремето още В.И. Вернадский в крилатата му фраза ""Твари Земли являются созданием сложного космического процесса и закономерной частью стройного космического механизма, в котором, как мы знаем, нет случайности".
- В тази връзка са интересни опитите на Пьотър Гаряев, при които той открива т.нар. "информационна-остатъчна ДНК сянка" !!
- Второ, опитите на натурализираният руснак, китаеца Дзян Канджен ... известен специалист по т.нар. "Вълнова генетика" ? - Накратко, на база опитите му се раждат от кокоши яйца, пилета с морфологични признаци на патета ??!
- Ако ти е интересно да продължавам ??!

от Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
62. magicktarot - Привет, Гет! :) Интересни неща казваш - продължавай! :)
23.11.2011 11:51
Уилсън е достатъчно "луд" и също като нас приема, че Вселената е одухотворена и жива - просто това не личи от цитираните неща...:) Не можеш навсякъде и във всичко, което пишеш/говориш да държиш сметка за тази одухотвореност и да я споменаваш....
Аз също, май наскоро споменавах в някои от постовете:
http://magicktarot.blog.bg/drugi/2011/11/04/vselenata-te-obicha.846495
, че за мен това, което липсва на съвременната астрофизика е точно Духа - Вселената не е толкова студена, колкото изглежда... И не става дума само за т.нар. тъмна енергия и тъмна материя... Пак ще се повторя - ако не знаеш какво представлява човека - т.е. никога не си виждал такова нещо в цялост - ще се сетиш ли какво е той, ако ти прожектират само клетките на черния му дроб например? :))))

Наистина, това е парадокс - ние живеем Живот, а не знаем какво представлява Животът... Имах май пост и за това...:))))
цитирай
63. get - - След твоето насърчение :) - няма как да не продължа ??!
23.11.2011 17:18
magicktarot написа:
Привет, Гет! :) Интересни неща казваш - продължавай! :)

Уилсън е достатъчно "луд" и също като нас приема, че Вселената е одухотворена и жива - просто това не личи от цитираните неща...:) Не можеш навсякъде и във всичко, което пишеш/говориш да държиш сметка за тази одухотвореност и да я споменаваш....
Аз също, май наскоро споменавах в някои от постовете:
http://magicktarot.blog.bg/drugi/2011/11/04/vselenata-te-obicha.846495
, че за мен това, което липсва на съвременната астрофизика е точно Духа - Вселената не е толкова студена, колкото изглежда... И не става дума само за т.нар. тъмна енергия и тъмна материя... Пак ще се повторя - ако не знаеш какво представлява човека - т.е. никога не си виждал такова нещо в цялост - ще се сетиш ли какво е той, ако ти прожектират само клетките на черния му дроб например? :))))

Наистина, това е парадокс - ние живеем Живот, а не знаем какво представлява Животът... Имах май пост и за това...:))))


Не знам дали ти е попадало изображението на "Пчелата богиня" ? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Plaque_bee-goddess_BM_GR1860.4-123.4.jpg ... това е от Родос, а това http://www.thebeegoddess.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/beegoddessessumarian.jpg ... от Шумер . Това пък от Крит - http://uraniamusings.blogspot.com/2009/01/bee-priestess-in-ancient-and-modern.html ... странното е че, тя се среща и при Маите от ю.Америка ??
- Рисува се танцуваща ... защо ли ?
- Какво ли е изобразено в/у тази предгръцка ваза ? - http://andrewgough.co.uk/P1007.jpg
- Това дали не е опит от "древните" да ни предадат именно това, което обяснявам в предходният си пост ... От тук възниква теорията за т.нар. "Информационна панспермия", тоест съществуват информационно биологични матрици, информацията от които се пренася въпреки вакуума и космическите пространства."

- А дали някъде не е посочен "кода" от "древните" на тези "информационно-биологични" матрици ... ще потърся отговор в следващият си пост :)) ?!!

от Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
64. svoboda64 - Може би малко ще изляза встрани от създадения тон тук,
24.11.2011 00:22
но в последните години много ме притеснява "пустословието", колкото и да е красиво :)

Ако нещо не може да разреши насложилите се проблеми, а само увеличава суматохата и объркването, то не е добро "за сега" :) Може би за Вечността - да. Но ние живеем в конкретна ограниченост :)))

В конкретната ни ограниченост трябва по-малко да се говори, а повече - да се работи (действа). Приветствам най-вече сред "онези малките", който нито са малки, а още повече ни кроят шапка всеки ден.

Проблемът за "работещите" е голям, за "анализиращите" - непостижим :) Фалшификацията (на научен език) или верификацията - на простосмъртен е основният компас за безкрайно дезориентираното човечество :)))))) Което винаги има конкретно проявление и е разпаднато на ен-броя групи :) Предпочитам да работя за групата от дадени ми, учейки ги как "да чупят оррех", защото може и да "хапнат". А да им обяснявам как яйцата са изгорени, щото е имало "горски пожар" няма как да свърши "работата" :)))))))

Та така... Цезаровото - цезарю, Божието - Богу :)
цитирай
65. vmir - 58. magicktarot,
24.11.2011 08:38
magicktarot написа:
А иначе по-лесно е да се класифицират нещата така - взимаш 4 еднакви хора (това е невъзможно, но за целите на теоретизирането е необходимо), много работливи, активни, вземащи активно решения и действащи. Слагаш ги сами на изолирано място и ги оставяш дълго време. И става точно както казваш: задължително единият ще започне да се проявява като мързелив, двама няма да искат да вземат решения, един ще стане "вечният мърнкалник" и т.н.:))))))


За съжаление, способностите на хората към определен момент да се противопоставят на манипулацията, са ограничени толкова, колкото и способностите им да разбират нещата алтернативно и да си представят комбинацията от обстоятелства, които предопределят различните алтернативи. Нямам, разбира се предвид само онези конспиративни обяснения, без които някои не са кадърни да обяснят каквото и да било. Или мизантропските, където някой мрази дотолкова всичко наоколо, че нищо друго, освен печалба и далавера не смята за съществено поне, докато сам не стане поредната им жертва.

Всъщност, преминаването на нещата в техните противоположности е много лесно, а за примитивните хора е даже незабележимо. Трябва само да се оповести достатъчно осезателно промяна на общата цел на групата, и веднага се появяват рояци желаещи да се изявят без всякакъв труд или усилие от тяхна страна, без да изчакат пояснение или да си направят труд да разберат поне за какво става дума, но готови да затриват хора, ако келепира им го изисква. Така, мъдрото въздържане се нарочва за овчедушие или малоумие, кресливата простотия и разсипничество – за патриотизъм, доблестта – за поквара, смелостта – за предателство и т.н., и т.н. до ликвидиране на общността. Цялата потресаваща метаморфоза се развива на основата на невежество и безотговорност, безскрупулно използващи природната тъпота на индивиди, които се изживяват като всезнайковци. Единствено всезнайковщината може да ни затрие, защото тя е любимия инструмент на всеки, който има интерес от затриването ни.
цитирай
66. get - - Уважаема svoboda64, ако в поста Ви се съдържа упрек ... простете, но не сте права ?!!
24.11.2011 10:10
svoboda64 написа:
но в последните години много ме притеснява "пустословието", колкото и да е красиво :)

Ако нещо не може да разреши насложилите се проблеми, а само увеличава суматохата и объркването, то не е добро "за сега" :) Може би за Вечността - да. Но ние живеем в конкретна ограниченост :)))

В конкретната ни ограниченост трябва по-малко да се говори, а повече - да се работи (действа).
...
Та така... Цезаровото - цезарю, Божието - Богу :)

- Проблема, който се опитвам да формулирам на глас колкото и да е отвлечен по същество, така има й пряко отношение ... към това че, ние сме манипулирани !
- Продължавам с обясненията си за "Богинята пчела" върху този въпрос са обърнали внимание още преди петдесет години и други изследователи !!
- Същите стигат до изводи, че древните ... визирам поне ТРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ преди Христа, древните са имали "КАЧЕСТВО" да видят структурата или по-точното да надзърнат (без апаратура) в най-финната структура на материята-свят ... Тук още едни скоби ... древните са олицетворявали материята с Богинята, от там и названието й Деа Матар ... матар и материя, както виждате фонетично са много близки !!
- Още тогава са установили, че като свойство/качество на тази първична материя(във вида и тъмна/непроявена) е присъщо "флуктуацията" ! - тоест лат. fluctuare - вариране, колебание, трептене ??! - Пояснявам още, във всеки един момент имаме двуелементна система, от точковидни обекти, на проявяваща се и изчезваща материя или енергия !
- У наблюдаващият този процес, възниква асоциация със пчелен рой ... мириади "пчелички", които трептят с крилца ??!
- Ако разглеждаме въпроса в аспекта му двуточкова/компонентна система ... то тогава, той ще придобие следният графичен вид -http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Infinite.svg - което отговаря на съвременният символ за "безкрайност" ... Безкрайност, която носи информация и е "бинарен код", тоест от вида:"+" плюс "-" или от втори вид "+" плюс "+" ... това да ви напомня нещо ??!

- С уважение !

от Гет ктист - брат в Задругата на Силата"спомен"

П.П. Отново ще се застраховам и питам стопанката на блога ?! - Ако съм досадил вече, с обясненията си ... Да спирам ?!!
цитирай
67. magicktarot - Гет, отново казваш много интересни неща! Знаеш, аз пиша работи, свързани точно с
24.11.2011 14:01
такъв вид архетипове и пр. персонажи - и, попетдесетвам се сигурно вече, винаги ми е изключително интересно докъде ще ме заведеш!
Специално тази Пчела-Богиня не я знаех, а уж съм навътре с доста митологии! :) Много ти благодаря за нея и образите - единият е от блог - ще го изчета целия текст, сега му хвърлих око надве-натри, и ще се запозная с тази Богиня... Танците и флуктуациите... За жалост обаче не разбирам накъде клониш с описанията на Пчелата, Панспермията, Танца, Матер(ията) и Осмицата (Безкрая)... Поне съзнателно не мога да си формулирам и формирам визия... ?
цитирай
68. magicktarot - Привет отново, Свобода! :)
24.11.2011 14:21
Мисля, че разбирам какво имаш предвид - и го приемам... В скоби - винаги съм се чудила как папагалите и маймуните знаят, че в ореха или в семенцето просо има нещо хранително и го чупят... един човек дали ще се сети за това без странични насоки? :)))) Затварям скобата.:))))

За пустословието - то е такова, ако е само никому ненужно чесане на езици (или пръсти). На мен например Уилсън с неговите неща ми е помогнал изключително много - а аз съм на мнение, че, един учител - дори да помогне само на един-единствен ученик - да "налучка" правилния за него самия Път - направил е нещо Велико! Това се отнася за всеки един учител - независимо дали учи пряко хора и му е професия, или пише, или се занимава с друго, но оставя следа... И оттам - правя си извода, че, понеже Уилсън е четен автор - явно е помогнал не само на мен...:))) Чисто практическа помощ, в моята си реалност и ограничена действителност - да подчертая...:)

Ако имаш време и ти се занимава - преди време пусках пак един цитат от "Космически спусък: последната тайна на Илюминатите" - Учим ли се от децата си. Това е края на тази, определена и от самия Уилсън - "пълна щуротия"... То е и автобиографично малко - не е теоретизиращо. Ето го:

http://magicktarot.blog.bg/drugi/2011/03/24/uchim-li-se-ot-decata-si.715645

Радвам се, че внасяш различни нюанси, знаеш! :)
цитирай
69. magicktarot - Вмир, много убедително и изчерпателно си казал нещата!
24.11.2011 14:28
==За съжаление, способностите на хората към определен момент да се противопоставят на манипулацията, са ограничени толкова, колкото и способностите им да разбират нещата алтернативно и да си представят комбинацията от обстоятелства, които предопределят различните алтернативи. ==

Това на мен ми прилича на роботизиране - казано с други думи... Уилсън го споменава много пъти - избегне ли се роботизирането, т.е. колкото повече осъзнаваме, че някои наши реакции са чисто "рефлексни", толкова по-будни ще бъдем, т.е. няма да подлежим на лесна манипулация...

За всезнайковщината - също съм съгласна! :))))) Тя е един подчертан вид роботизация!!!! :)))) Е, не е възможно да е единствената причина за затриването на дадено общество - ако го приемаме така, то и ние изпадаме във всезнайковщина, респ. роботизация... Но може да се приеме като "работен вариант"...:))))
цитирай
70. svoboda64 - Сори, Маджик :)
24.11.2011 14:54
Понякога просто ме сърби езикът... което не значи, че всичко отричам (включително у Уилсън :)

Както знаеш, всеки човек си има вътрешни прения и понякога, вземе, че ги овъншни... може би не навреме и не намясто :))))

Не отричам никого, който може да е "учител" на някого. Но аз, освен Въздух под Налягане съм и "перфектната Дева", така че нищо не ме удовлетворява в Поднебесната :)))))))) Затова и непрекъснато се "заяждам" :) Най-вече с Човечеството (Братството), което ми се намира в Трети Дом :) Така че -- Споко! Когато имам време, пак "ще си ги д(р)ъвчим"

Hugs & kisses & keep going :)))))

цитирай
71. rossi9 - Аха, любимият ми автор :). Когато преди гопдини четох книгата, за мен беше откровение.
24.11.2011 15:07
Просто хората избягват да се замислят и не осъзнават, че всичко е въпрос на програмиране - външно или собствено. Поздрави, Маджик!
цитирай
72. get - Знаеш, аз пиша работи, свързани ...
24.11.2011 16:39
magicktarot написа:
Знаеш, аз пиша работи, свързани точно с такъв вид архетипове и пр. персонажи - и, попетдесетвам се сигурно вече, винаги ми е изключително интересно докъде ще ме заведеш!
...
Пчелата, Панспермията, Танца, Матер(ията) и Осмицата (Безкрая)... Поне съзнателно не мога да си формулирам и формирам визия... ?

- Върни се и си припомни, постингите ми до момента ... тоест свържи ги един с друг и малко по-малко, ще започне да израства един обобщен образ ... за това, към което ти соча ?!! :))
- Прочетох книгата на Уилсън но как да кажа ... за мен е твърде ... картезианска ?? - пък особено, като "забодах" в оралните и анални фази ... ?? :(( - от които той се опитва да изведе аргументите си ?!!
- Но да се върнем, към архетипните форми на "Пчелата" ? - какво впечатление-представа събужда в съзнанието ти ? ... отговарям ти след, като си прочела и е възникнала представата-образ - Да именно, права си !! ... асоциации, за мед, пчелна пита, социум работещ в порядък ... и т.н. ? - Още нещо ... има ли ?
- Или пак казвам, "... съществуват информационно биологични матрици, информацията от които се пренася въпреки вакуума и космическите пространства."
- Това е и "безкрай-символ" и най-малкото проявено в първичната тъкан на този ограждащ ни безкрай ... постоянно пораждащо се и изчезващо ! - Ше те подпомогна малко с артефакт от Цикладите, приблизително края на 3-то, начало на 2-ро хилядолетие !? http://www.ivanstamenov.com/upics/211208/pic6.jpg - въпреки че е доста стилизирано ... на какво ти докарва изображението ?? ... обърни внимание символ на "въртяща се точка" и тяхната взаимосвързаност !!?
- По добра илюстрация за същността на праМАТЕРията няма как да ти покажа ?? ... ще трябва да те вкарам в медитативни състояния :))) за да "видиш" с "очите" си, това което обяснявам ! :))

от Гет ктист - брат в Задругата на Силата
цитирай
73. svoboda64 - Ох, Гет-Ктисте :)
24.11.2011 17:04
Споко малко, де :) Туй и на Маджик го викам :)

Всяко нещо - с времето си :)
цитирай
74. magicktarot - Свобода, пак ти казвам, радвам се, че се намеси така тук - много уважавам и ценя мнението ти! :)
24.11.2011 18:58
От постовете ти знаех, че си Водолей, обаче за Девата - сбърках - помислих те за "Теле"! (пак е Земя, но различна от Дева - тя е подвижна Земя):)))) Може би защото, ако изключим астрологията, приличаш на мои приятелки и близки Телици... Обърках! :) Телецът трябва да ти е на върха на 11 дом - освен ако нямаш някои интерсептирани знаци и да пропускаш знак на връх на дом... Хубава интерпретация на Трети дом - Братство! :))) Той е близките хора, роднини - оригинално е това за Човечеството! 11 дом - приятелство, отношения с другите и света - Венера в кой дом ли е? Ако тя не е в Телец, то дали Луната не е? :)
Прегръдки! :))))
цитирай
75. get - - Благодаря за съпричастнота :)) и съвета "да бързам бавно" ?!! :))
24.11.2011 20:06
svoboda64 написа:
Споко малко, де :) Туй и на Маджик го викам :)

Всяко нещо - с времето си :)


- На мен това, което обяснявам в момента, в постовете си не ми е приоритет ... образно казано, "остря стилото си" !! ... мъчейки се да развия комуникативните си умения ... предавайки разбираем вид на такива сложни понятия, категории и идеи :)) ! под формата "За света, катоа такъв и нашето място в него ?" :))

- А според вас - кога ще настъпи това, и какво точно визирате под "Времето" ... последното направо ми прозвуча, като някаква абстракция ??!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
76. magicktarot - Благодаря, че сподели, Роси9! :)
24.11.2011 21:54
rossi9 написа:
Просто хората избягват да се замислят и не осъзнават, че всичко е въпрос на програмиране - външно или собствено. Поздрави, Маджик!


Уилсън най-вече е ужасен скептик - не вярва в абсолютно нищо, но е в състояние да поднесе много "вярвания", учения и визии, и да представи различни "тунели на реалността"... Нормално е - човек, който е изучавал задълбочено математика и технически науки, който след това е изучил и доста хуманитарни "неща"+окултни, алхимични и пр. традиции, и който е работил какво ли не, бидейки на моменти и на социални помощи, и на добро социално ниво (включително и редактор в "Плейбой":))) - нормално е да има по-широка визия от средната... Но скептицизмът е водещ - това не му позволява да стане краен - в каквото и да е. Поне така ми се струва... Поздрави! :)
цитирай
77. magicktarot - Гет, как така се опитва Уилсън да изведе аргументите си от "оралните и
24.11.2011 22:10
аналните фази"??!!! :))) Все пак - това са двете първични, най-първични вериги... Това е донякъде фройдистко, но не съвсем... Оралната фаза - Фаза на Сигурността при Мама. Бебето основно суче, дъвче - оттам хората дъвчат какво ли не през целия си живот - и получават чувство на удоволствие от това. Бебето основно суче от гърди - оттам - кръглите чинии за ядене и изобщо - всичко кръгло и меко ти дава асоциации на чувство за сигурност и приятно изживяване. Аналната - бозайниците започват да маркират територии. Маркира се основно с екскременти. Оттам - когато някой брани територията си (каквато и да е тя, дори умствена), често използва думи като "задник", "лайно" и пр. и пр. подобни и свързани с тази част на тялото - ето, че не било случайно това... :)))))
Четирите първи вериги са изключително важни за оцеляването ни на Земята - защо си против тях? Но най-важното - защо не виждаш другите - по-висшите? Последната е Квантово съзнание... Какво картезианско има в квантовото съзнание? ;)))

Тези матрици, които се пренасят независимо от време-пространството - това ми прилича на "нелокалната връзка" в съвременната физика. Аз съм напълно убедена в нея. Тази връзка изобщо не се интересува нито от вакуум, нито от материя и т.н. Тя е мигновена... Казват - и мисълта действа на принципа на нелокалност - оттам народните приказки за юнака, който трябва да познае кое е най-бързото на света...:)))) Гледайки пчелните пити (или завихряния?) - дали и ние с нашата мисъл не творим по този начин нови светове!? Леле-мале!!!! :)))))
цитирай
78. get - - Магеснице, в "Книгата" освен земни има и други магии ? :))
24.11.2011 23:07
magicktarot написа:
аналните фази"??!!! :))) Все пак - това са двете първични, най-първични вериги... Това е донякъде фройдистко, но не съвсем... Оралната фаза - Фаза на Сигурността при Мама. Бебето основно суче, дъвче - оттам хората дъвчат какво ли не през целия си живот - и получават чувство на удоволствие от това. Бебето основно суче от гърди - оттам - кръглите чинии за ядене и изобщо - всичко кръгло и меко ти дава асоциации на чувство за сигурност и приятно изживяване. Аналната ... маркират територии. Маркира се основно с екскременти. Оттам - когато някой брани територията си ... използва думи като "задник", "лайно" и пр. и пр. подобни и свързани с тази част на тялото - ето, че не било случайно това... :)))))
...

Тези матрици, които се пренасят независимо от време-пространството - това ми прилича на "нелокалната връзка" в съвременната физика. Аз съм напълно убедена в нея. Тази връзка изобщо не се интересува нито от вакуум, нито от материя и т.н. Тя е мигновена... Казват - и мисълта действа на принципа на нелокалност - оттам народните приказки за юнака, който трябва да познае кое е най-бързото на света...:)))) Гледайки пчелните пити (или завихряния?) - дали и ние с нашата мисъл не творим по този начин нови светове!? Леле-мале!!!! :)))))


- Уилсън и Ко - са потънали и затъват в "земните" ... "тайнства" ?!!
- Тръгни "по пътечката" на "Пчелната богиня", тя ще те отведе в съкровенното-нематериално ... което на нас ни е внушено, като за грубо материално !! ... говоря не за "деволюция" а духовна Еволюция !
“The title Melissa, the Bee, is a very ancient one; it constantly occurs in Greek Myths, meaning sometimes a priestess, sometimes a nymph.” ... размисли, прави ли са гърците с тяхното Пчела или по-скоро е Melitta-Мила(та)-Сладка ... Деа-Дивна-Матер(Деметра), която също олицетворяват с "пчела" ?!
Джон Кийли (John Ernst Worrel Keely) 1837 - 1898 ... пише за "етер-ефир" и негови завихряния ... ОТО ... отменя това ??? :)) "вихровата математика" на Marko Rodin ?

от Гет ктист - брат в Задругата

П.П. Ако желаеш да прочетеш нещо повече за Сладката-Медена-Милата-Майка-Богиня - http://www.andrewgough.co.uk/bee2_1.html
цитирай
79. svoboda64 - @ Magic. 74 - " Earth is calling... "Magic":)
24.11.2011 23:08
Imum Coeli ми е в Телец (29-ти градус, ако знаеш какво е :) А Луната ми е баш на Асцендента, макар и откъм 12-ти Дом :)))) Както и едни други интересни другари като Уран и Плутон (малко по-надолу в Първи Дом:) Така че активно си "купонясваме" :))))) А Венерата ми е в твоя слънчев знак, което обяснява донякъде и... безпроблемното "хвърчане на реплики" между нас :))))))

@ Get.75 - Sorry for the disturbance :)
Беше приятелска "закачка", но разбирам, че не е била "на място" :) Всеки си се възприема както намери за добре. Още веднъж ме извинете, че се намесих "в сферите на остренето на стилото Ви" :)))
цитирай
80. magicktarot - Свобода, а моята Венера е във Водолей, мда! :)))) Луна - също в Рак, но 11 дом...;)
24.11.2011 23:27
За Телеца - Имум цели е 4 дом - не ми се връзва с Дева в трети - явно нещо не съм разбрала... Да не би да имаш предвид Медиум цели?
Преди време астрологично изненадващо за самата мен познах на моя позната, не близка, че има два брака (този факт тя не го казваше почти на никого - било е отдавна, неприятно и т.н.) - та понякога тази "схема" сработва...:) Аз приемам астрологичните карти като мандали - и, ако успееш да се синхронизираш някак с тях - можеш да извадиш инфо - е, все пак трябва да имаш база данни за основните понятия и връзки...:)

Но ето - сега научих нещо ново - ако Венера ти е "на кръст" с някого - т.е. реципрочни със съответния слънчев знак на този някой - то има благоприятни условия за разбирателство! :)
цитирай
81. vmir - 69. magicktarot,
24.11.2011 23:42
magicktarot написа:
Е, не е възможно да е единствената причина за затриването на дадено общество - ако го приемаме така, то и ние изпадаме във всезнайковщина, респ. роботизация... Но може да се приеме като "работен вариант"...:))))


Не, ние не изпадаме във всезнайковщина - да знаеш нещо е едно, а да знаеш всичко, при това - с непоколебима увереност, е съвсем друго. Личниата ми проверка за всезнайковщина преминава през извеждането на твърденията през няколко положения, приети за основни. Представи си например човек, който ужким отсъжда от "християнска" гледна точка, а за него няма бивш комунист. Естествено че, лицемерието му лъщи като тиган на месечина. И като го погледнеш таков лицемер нататък виждаш, че той без всякакво притеснение прокарва пътя на рецидивите на комунистическиото мислене, а го прави от позиция уж на пръв антикомунист. Да ти се отще от такива плазмодии, но те не са виновни, че тъпотията не им позволява да схванат колко са шаблонни, предсказуеми и скучни.
цитирай
82. magicktarot - Гет, има нещо като сентенцияна латински: Si sapis, sis apis ....:))))
24.11.2011 23:47
Ако си мъдър, бъди пчела... (е, тълкуват го, че трябва да си трудолюбив), но сега започвам да виждам и друг смисъл в тази игра на думи... :)))

Да те питам - ти видя ли при Уилсън разделението и класификацията на обществата според това, дали са патристки или матристки?


Таблицата на Тейлър за характеристиките на тези „Матристки“ и „Патристки" периоди е следната:

МАТРИСТКИ - Либерални към секса, Свобода за жените, Жените имат висок статус, Целомъдрието не се цени , Егалитарни, Прогресивни, Липса на недоверие към изследванията, Спонтанни , Страх от кръвосмешение , Минимизирани полови различия, Хедоинисти, Богинята майка

ПАТРИСТКИ - Рестриктивни спрямо секса, Ограничаване на свободата на жените, Жените имат нисък статус, Целомъдрието се цени високо, Авторитарни, Консервативни, Недоверие към изследванията, Сдържани, Максимизирани полови различия, Страх от хомосексуалност, Аскети, Бог отец
цитирай
83. get - - Това ли имахте в предвид уважаеми vmir ??
24.11.2011 23:57
vmir написа:
magicktarot написа:
Е, не е възможно да е единствената причина за затриването на дадено общество - ако го приемаме така, то и ние изпадаме във всезнайковщина, респ. роботизация... Но може да се приеме като "работен вариант"...:))))


Не, ние не изпадаме във всезнайковщина - да знаеш нещо е едно, а да знаеш всичко, при това - с непоколебима увереност, е съвсем друго. Личниата ми проверка за всезнайковщина преминава през извеждането на твърденията през няколко положения, приети за основни. Представи си например човек, който ужким отсъжда от "християнска" гледна точка, а за него няма бивш комунист. Естествено че, лицемерието му лъщи като тиган на месечина. И като го погледнеш таков лицемер нататък виждаш, че той без всякакво притеснение прокарва пътя на рецидивите на комунистическиото мислене, а го прави от позиция уж на пръв антикомунист. Да ти се отще от такива плазмодии, но те не са виновни, че тъпотията не им позволява да схванат колко са шаблонни, предсказуеми и скучни.


"Полу-милорд, полу-купец,;
Полу-мудрец, полу-невежда,;
Полу-подлец, но есть надежда ... Что будет полным наконец."
А. С. Пушкин.

- Така е ! ... има надежда, че в някаква бъдеща точка ... всичко получава своя завършен вид !

- Поздрав !
цитирай
84. get - - Ами да ! - видях го и никак не мога да вляза, нито в ...
25.11.2011 00:12
magicktarot написа:
...

Таблицата на Тейлър за характеристиките на тези „Матристки“ и „Патристки" периоди е следната:

МАТРИСТКИ - Либерални към секса, Свобода за жените, Жените имат висок статус, Целомъдрието не се цени , Егалитарни, Прогресивни, Липса на недоверие към изследванията, Спонтанни , Страх от кръвосмешение , Минимизирани полови различия, Хедоинисти, Богинята майка

ПАТРИСТКИ - Рестриктивни спрямо секса, Ограничаване на свободата на жените, Жените имат нисък статус, Целомъдрието се цени високо, Авторитарни, Консервативни, Недоверие към изследванията, Сдържани, Максимизирани полови различия, Страх от хомосексуалност, Аскети, Бог отец


... "матраистичната", нито в патраистичната" схеми ??

- Явно съм някакво отклонение ... та несъзнателно и това неприемане от моя страна на написаното ??!- някакъв мутант - Не знам разбираш ли "фифти-фифти":)
- Явно съм някаква девиация или урод, спрямо така дадената класификация - Знае ли човек, може и без да исках ... да съм си поставил сам "диагнозата" ?? :)
цитирай
85. get - - Простете не съм искал да ви наскърбя ??!
25.11.2011 00:21
svoboda64 написа:
...

@ Get.75 - Sorry for the disturbance :)
Беше приятелска "закачка", но разбирам, че не е била "на място" :) Всеки си се възприема както намери за добре. Още веднъж ме извинете, че се намесих "в сферите на остренето на стилото Ви" :)))



- Дано някакъв нюанс в написаното от мен да не ви е засегнал ! - не съм злобар, ако съм прозвучал така ??! :((

- Ако съм прозвучал по този начин - Моля за извинението ми !!

- Искренни и най-добри благопожелания ... отново се извинявам, ако е настъпило поради моя нетактичност, недоразумение ?!
цитирай
86. magicktarot - Вмир, това, за което говориш, ми прилича на запечатана програма -
25.11.2011 00:25
т.е. някой е запечатал определени идеи и настройки - и не може да излезе от тях - те оцветяват всичко друго... То неслучайно се прави пропаганда и т.н. Тези хора са жертви на манипулацията - за жалост... Оттам идват после и враждите, противопоставянето, омразата и пр.

(иначе, самата идея на комунизма никак не е лоша - когато е излязла за пръв път на бял свят само най-прогресивните и интелигентни хора са я подкрепили - за мен лично комунизмът е "християнство без Бог и в Рая:)"... Друг е въпросът в какво е превърната после... Всъщност - комунизъм досега не е имало на Земята - поне не в познатата ни история. Донякъде в Норвегия и Швеция е като комунизъм, но донякъде...) :)))
цитирай
87. magicktarot - Гет, тук става дума за общество... Според мен - нашето все още е в "патристичния" модел...
25.11.2011 00:31
get написа:


... "матраистичната", нито в патраистичната" схеми ??

- Явно съм някакво отклонение ... та несъзнателно и това неприемане от моя страна на написаното ??!- някакъв мутант - Не знам разбираш ли "фифти-фифти":)
- Явно съм някаква девиация или урод, спрямо така дадената класификация - Знае ли човек, може и без да исках ... да съм си поставил сам "диагнозата" ?? :)

Но може би сме и в преход към "Богинята Майка"? Иначе, според мен, повечето хора в един момент действат патристично, в друг - матристично... Аз например действам много матристично по отношение на чуждите мъже - в смисъл - прощавам им много лесно, ако изневеряват! :))) Но - по отношение на моя мъж съм пълен "патриарх" - т.е. високо ценя целомъдрието и съм консервативна по отношение на негови евентуални отношения с други и т.н.:)))))
цитирай
88. get - - Опасна работа си ... значи !! - Кат жената на Гьоте(обект на мн.вицове) ?! :))
25.11.2011 00:44
magicktarot написа:
get написа:


... "матраистичната", нито в патраистичната" схеми ??

- Явно съм някакво отклонение ... та несъзнателно и това неприемане от моя страна на написаното ??!- някакъв мутант - Не знам разбираш ли "фифти-фифти":)
- Явно съм някаква девиация или урод, спрямо така дадената класификация - Знае ли човек, може и без да исках ... да съм си поставил сам "диагнозата" ?? :)

Но може би сме и в преход към "Богинята Майка"? Иначе, според мен, повечето хора в един момент действат патристично, в друг - матристично... Аз например действам много матристично по отношение на чуждите мъже - в смисъл - прощавам им много лесно, ако изневеряват! :))) Но - по отношение на моя мъж съм пълен "патриарх" - т.е. високо ценя целомъдрието и съм консервативна по отношение на негови евентуални отношения с други и т.н.:)))))


- В тази връзка един виц за полиглоти !! - Събират се двама приятели полиглоти. Единият казва на другият - знаеш жена ми не знае никакви чужди езици ... но винаги разбира кога в мъжка компания си говорим за "чужди жени". Другият не вярва ... та правят експеримент, тоест заговорват малко фриволно по темата(като през изречение сменят еезика). Домакинята влиза на няколко пъти носейки угощения ... но в определен момент започва да се държи напрегнато !
"Експериментаторите" я питат - Какво има ? - тя отговаря ... Вие какво си въобразувате, като не знам езици та не мога да разбера, че си говорите за жени ! Госта озадачен поставя въпрос - Е как така ? Домакинята отговаря - Много просто, по палавият блясък в очите ви !! :)) - ето пример за здрав рационализъм, не за интелегентски научни "докази" !!
- Или както казваха навремето, присмехулно осъдително - "гнила интелЕгентщина" ! :)
цитирай
89. svoboda64 - @ Magic - Да, грешката е моя :)
25.11.2011 00:48
Ама това е от descendent (Pisces :))))))) Нали знаеш как е... да размахваш опашка, замазвайки. Разбира се, че е Медиум Цели :) Луната не ми е в Рак :) Но няма значение... в Рак е нещо много по-важно (но не е планета) :)))

Хайде стига задявки :)))) Щото тук "хората" се вързприемат на сериозно, а... пък мен пак ме е избило на .... :))))
цитирай
90. magicktarot - Ха хахах, не го знаех вица, Гет! :)))
25.11.2011 00:53
Аз, за да не изляза от темата "Уилсън":)))))) - веднага ще кажа - жената правилно следи телесните реакции - първа верига! :))) Както споменава Уилсън - ако има проблем при запечатването по първа верига - лекува се тялото първо! А лекуващият много лесно може да разбере от какво страда болния, ако започне да имитира жестовете му... Жената следи телесните реакции и не й трябва трета (езиковата) верига... :))))))))) Беше ми много забавно, благодаря ти! (и за Пчелата - отново!) Лека! :)))
цитирай
91. get - - Това, което ми описваш е на 100% "матристично" ... бе направо ... феномен ...
25.11.2011 19:09
magicktarot написа:
Аз, за да не изляза от темата "Уилсън":)))))) - веднага ще кажа - жената правилно следи телесните реакции - първа верига! :))) Както споменава Уилсън - ако има проблем при запечатването по първа верига - лекува се тялото първо! А лекуващият много лесно може да разбере от какво страда болния, ако започне да имитира жестовете му... Жената следи телесните реакции и не й трябва трета (езиковата) верига... :))))))))) Беше ми много забавно, благодаря ти! (и за Пчелата - отново!) Лека! :)))


... на едно много красиво същество (но и много хищно) "Богомолката" ?!!:)) - Много правилно бе изказването на една блогърка че ... Жената е пример за това, как "жертвата" дебне да хапне "ловеца" ! :))

- На мен си ми харесва "Пчеличката"-Сладката-Милата-АфРодита(Златната раждаща) ... Пазифая(Закрилящата ни) Нас ... нейните чада !! ? ... все епитети на Великата богиня ... тази, която ме държи в скута си - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Pasiphae_Minotauros_Cdm_Paris_DeRidder1066_detail.jpg

от Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
92. magicktarot - Гет, за пчелите -
25.11.2011 23:00
преди време разбрах, че работничките си избират Царица... Това много ме учуди! Когато Царицата престане да снася, убиват я и, в зависимост от вида пчела - или някоя работничка претърпява метаморфоза и става Царица, или си отглеждат Нова... Много са интересни - и мравките, и пчелите, и термитите... (това между другото - като природен феномен)... :)))
цитирай
93. get - - С тази насока на разговора ни ... съзнателно или не, го насочваш към това ... ?
26.11.2011 00:34
magicktarot написа:
преди време разбрах, че работничките си избират Царица... Това много ме учуди! Когато Царицата престане да снася, убиват я и, в зависимост от вида пчела - или някоя работничка претърпява метаморфоза и става Царица, или си отглеждат Нова... Много са интересни - и мравките, и пчелите, и термитите... (това между другото - като природен феномен)... :)))

... Какво е Свободната воля ?

- Все таки ние сме "венеца" на Природата ? ... а не насекоми ?!
- ПРИРОДА/я - Защо ли използваме това понятие, когато се опитваме да пресъздадем идеята-смисъла на/за Богинята майка ? - При(пре) + род(род/я) ? :))
- А, защо казват, че "АриАдна" танцува или ... е имало танц посветен на нея ? ... само, като ивестна насока, ще допълня ! - Някои свързват частицата "Ар" с по-късното "Аурум"Aurum" ... "златно-искрящо-светло" ?!! ... какъв е този език, за който са ни втълпили, че е прародител на гръцкият ??! - Защото езиковедите пък разлагат и тълкуват името Афродита на: първа "Аур" нещо, като "аура-светла"; плюс вероятностното, обстоятолствено пояснение "Родита" ??!! :)) - не се подвеждай от символа(":))") ... говоря го сериозно, плюс терзанията ми по отношение - Какъв е бил този език на който са говорели по-древните ... предгърци, от които на практика се предава божественият пантеон и легендите на това, което в момента знаем, като "Гръцка митология" ??!

- Много ще ми е интересно да чуя становището ти ! - това имайки в предвид, че си получила класическо образование плюс знание на древни езици ... където аз със съжаление ще призная съм ... дилетант ?!

от Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
94. magicktarot - Гет, аурум е на латински - злато... На гръцки е хрюзос/хрисос...
26.11.2011 22:10
Не знам за какъв език говориш, наистина... Нито знам кой какво иска да ни втълпи - аз не съм от историците в блога...;)))) Да не би да става дума за индо-европейския общ език? Или за санскрит? Санскрит е доста близък по корени на думите с български, мда... :)
Злато - като корен е едно и също на български и английски примерно - gol - става зол в славянските езици - зол - ото (после някакъв рефлекс на сонанта ли се казваше - и става -зла) - gol-d... Гръцкият корен на думата не ми се вижда близък с латинския, нито с българо-английския! :) Злато на иврит е "заов"...

А божественият пантеон е толкова богат, разнообразен, вариантен и какво ли не още, че не можем да кажем наистина, че е чисто гръцки - всъщност, знаеш, такова понятие като "единен гръцки" в Античността няма... Това са съвременни обобщения и опростявания... В крайна сметка - не е имало "държава Гърция" - всичко е било полиси- независими и т.н.... :)))) Виж - Рим е друго нещо вече... :)
Иначе - в Древността нещата са били много по-глобализирани и космополитни, отколкото ни се иска да вярваме... След това настъпва разделението - и чак сега се правят някакви опити отново да се глобализира света (така, както е бил, по мое мнение, в Древността)...:) На което ригидните хора отвръщат със сума ти теории за конспирации, за нов световен ред и пр. и пр. измишльотини...))))
цитирай
95. get - Мда-а :)) ... Дай да не говорим за конспирации ... ставаме ригидни :))
27.11.2011 08:12
magicktarot написа:
Не знам за какъв език говориш, наистина... Нито знам кой какво иска да ни втълпи - аз не съм от историците в блога...;)))) Да не би да става дума за индо-европейския общ език? Или за санскрит? Санскрит е доста близък по корени на думите с български, мда... :)

- Ами блъсккам си "ангелите" върху тази невъобразима картина индоевропейски ... виж откъде започва и до къде стига ?? ... направо свят ми се завива ??
magicktarot написа:
А божественият пантеон е толкова богат, разнообразен, вариантен и какво ли не още, че не можем да кажем наистина, че е чисто гръцки - всъщност, знаеш, такова понятие като "единен гръцки" в Античността няма... Това са съвременни обобщения и опростявания... В крайна сметка - не е имало "държава Гърция" - всичко е било полиси- независими и т.н.... :)))) Виж - Рим е друго нещо вече... :)
Иначе - в Древността нещата са били много по-глобализирани и космополитни, отколкото ни се иска да вярваме... След това настъпва разделението - и чак сега се правят някакви опити отново да се глобализира света (така, както е бил, по мое мнение, в Древността)...:) На което ригидните хора отвръщат със сума ти теории за конспирации, за нов световен ред и пр. и пр. измишльотини...))))

- Търся помощ да разшфровам този мотив от 15 ВС.(в контекста на "цикладското")
http://www.ou.edu/finearts/art/ahi4913/aegeanslides/147-2.jpg и връзката му с тези апликации(последен ред) ?? - http://www.ou.edu/finearts/art/ahi4913/aegeanslides/151.jpg ... междувпрочем, това е на адрес с още "микенски картинки" - http://www.ou.edu/finearts/art/ahi4913/aegeanhtml/mycobj3.html
- Защо гръцкият е доста по-разлиен от латински и български - Какво мислиш ?
Нали според индоевропейската теория за езика ... той трябва да е доста по-близък ? ... до тях !

от Гет ктист
П.П. След кратък размисъл ... Какво би казала за В. Райх и неговите максими ?
- Човечеството е биологически болно. Политиката е ирационалната социална проява на тази болест !
- Интересът в пари и власт е заместител на непостигнато щастие в любовта, базирано на биологическата скованост на човешките маси.
- „Правото на човек да бъде информиран, да се учи, да изследва, да греши истински, да изследва човешките емоции, трябва да се обезпечи, ако думата "свобода" е нещо повече от празен политически лозунг.” !! :)
цитирай
96. magicktarot - Гет, така е - никой не е застрахован от проява на "ригидност" в един или друг момент -
27.11.2011 14:14
визирам най-вече себе си...:))) С времето научих, че не само другите са ригидни - а често и аз - без да го съзнавам...:))))

Пак тези интересни картинки - знаеш ли, стана ми странно - като си драскам с химикалка - когато, понякога, съм принудена нищо да не правя, съм от драскащите:))) - та, когато драскам, правя точно такива завъртулки - като микенските! Това ме учуди още предишния път като ми ги показа...:)

Иначе - и гръцки, и български имат доста общи корени. Могат да се дадат огромен брой примери, аз ще дам с думата "вълк"... на гръцки - люкос - звучи различно от вълк/влк/влък - но виждаш ЛК и в двете - думата е с един общ корен и в двата езика - при славянските има склонност към съчетанието "лк" да се добави в началото едно "в" за благозвучие - и става "влк"..:)

Наистина - нищо не мога да кажа за т.нар общ индоевропейски език... Не съм запозната. Така - лаически и отгоре-отгоре - чудя се дали тази легенда за Вавилонската кула няма да се окаже съвсем пряко вярна (т.е. да не е алегория, а реална история?)... И тогава, когато са я строели, хората наистина да са имали общ език? Друг е въпросът, че това да имаш общ език с някого има и пряко, и преносно значение... Ако нямаш общ език - и в пряко, и в преносно - ти не се разбираш с този човек....

Тези думи, които казваш за политиката - на Вилхелм Райх ли са? Откривателят на Оргона? Този, чиито книги са изгорени от Щатското правителство и който умира в Щатски затвор? Уилсън често го споменава... Наистина, интересно е защо много хора не са и чували за него - а е голям мислител и учен... ;)
Според това, което знам за Вилхелм Райх - (в Уикито пише доста неща, а и в Нета има много инфо) - открил е някои "истини", които са сметнати за опасни за масова употреба от Управляващите - това мисля... В едни по-хубави времена, той би бил Благодетел на Човечеството - сега е само поредният (неизвестнен) учен... Няма какво да говорим - много по-добре е масово да са известни разни кинозвезди, или футболисти - те дават много на Света;)
цитирай
97. get - - Тъжно е ... !! - да, това са думи на В. Райх ! - прогонен от нацистите заради произхода му ...
27.11.2011 14:46
... осъден и "умрян" от "американската демокрация"(!!) заради идеите му !! :((
magicktarot написа:

...Тези думи, които казваш за политиката - на Вилхелм Райх ли са? Откривателят на Оргона? .... В едни по-хубави времена, той би бил Благодетел на Човечеството - сега е само поредният (неизвестнен) учен... Няма какво да говорим - много по-добре е масово да са известни разни кинозвезди, или футболисти - те дават много на Света;)

- Нали поста ти бе "Как могат да ни манипулират, както си искат? Лесно..." - Та реших малко, от малко да се "включа в "темата" :)) !
magicktarot написа:

Пак тези интересни картинки - знаеш ли, стана ми странно - като си драскам с химикалка - когато, понякога, съм принудена нищо да не правя, съм от драскащите:))) - та, когато драскам, правя точно такива завъртулки - като микенските! Това ме учуди още предишния път като ми ги показа...:)
...

- изобщо не е странно, че "рисуваш" ... "кривите" на М.Ешер "мравките по "мьобисовият лист", тороидът от "вихровата математика" на Marko Rodin, който пък кореспондира със знакът "безкрайност" и вероятно тази икона "Бог "геометър" http://www.mlahanas.de/Greeks/images/JesusGeometer.jpg
- Акоси забелязала това е ... лайтмотива на повечето от изказванията ми ?? :)) ... Може би и без да те вкарвам в "хипноза" ... ще "видиш" това, което обяснявам ? :)

от Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2729242
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953