Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2011 15:55 - ОСЕМТЕ МОЗЪКА НА ЧОВЕКА или Роботи ли сме/или БОГОВЕ ? 2 част
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 3218 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 17.11.2011 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Четирите еволюиращи бъдещи „мозъци” са:

     5. Невросоматична верига. Когато се активира този пети „тяло-мозък”, плоските Евклидови конфигурации на фигурата и фона експлодират многодименсионално. В термините на Маклуън гещалтите се изместват от линейно зрително пространство към всеобхватно сетивно пространство. Появяват се хедонистични включвания, екстазна развеселеност, откъсване от преди компулсивния механизъм на първите четири вериги. Включих тази верига с трева и тантра.

     Този пети мозък започва да се появява преди около 4 хиляди години при първите рентиерски цивилизации и се увеличава статистически през последните векове (дори преди Революцията на дрогата) – факт, демонстриран от хедонистичното изкуство на Индия, Китай, Рим и други богати общества. По-наскоро Орнстейн и неговата школа демонстрираха с електроенцефалограми, че тази верига представлява първия скок от линейното ляво мозъчно полукълбо към аналогиите на дясното полукълбо.

     С отварянето и запечатването на тази верига са свръхангажирани „техниците на окултното” – тантристките шамани и хата йогините. Макар че петата тунелна реалност може да се постигне чрез сензорна депривация, социална изолация, физиологичен стрес или силен шок (церемониалните тактики на ужаса, както се практикуват от такива гурута-калпазани като дон Хуан Матус или Алистър Кроули), традиционно е била запазена за образованата аристокрация на рентиерските общества, която е разрешила проблемите на оцеляването на четирите земни вериги.

     Преди около 20 хиляди години специфичният невротрансмитер на петата верига е открит от шамани в района на каспийско море в Азия и бързо се разпространява към други магьосници из цяла Европа и Африка. Това, разбира се, е канабисът. Тревата. Майка ганджа.

     Не е случайно, че потребителят на трева обикновено нарича психичното си състояние „еуфория” или „отнесеност” (игра на думи – от англ. High – висок; space – пространство, разстояние, космос). Надскачането на гравитационната, дигиталната, линейната, или-или, Аристотелона, Нютонова и Евклидова планетарна ориентация (вериги 1-4) от еволюционна перспектива е част от неврологичната ни подготовка за неизбежната ни миграция от родната планета, която започва сега. Затова толкова много потребители на трева са фенове на „Стар Трек” и адепти на научната фантастика. (В Бъркли, Калифорния, несъмнено Столицата на Канабиса в САЩ , има Търговски пост на Федерацията на Телеграф Авеню, където онези с дебели портфейли лесно могат да похарчат 500 или повече долара за един ден, купувайки си Стар трек романи, списания, бюлетини, стикери за калници, фотографии, плакати, касетки и т.н. включително пълните чертежи на космическия кораб „Ентърпрайз.)

     Извънземното значение на това да си „нависоко” (high) е потвърдено от самите астронавти: 85% от тези, които са навлезли в свободното падане при нулева гравитация, описват „мистични преживявания” или състояния на екстаз, типични за невросоматичната верига. „Нито една снимка не може да покаже колко красива е Земята” – пали се Ед Мичъл, описвайки Просветлението си при свободното падане. Той звучи като всеки успял йогин или потребител на трева. Няма фотоапарат, който може да покаже това преживяване, защото то е в нервната система.

     В подходящото еволюционно време свободното падане задейства невросоматична мутация – вярва Лиъри. По-рано тази мутация е постигана „изкуствено” чрез йога или шаманско обучение, или чрез стимуланта на петата верига – канабиса. Сърфирането, карането на ски, подводното плуване и новата сексуална култура (чувствен масаж, вибратори, вносно тантристко изкуство и т.н.) са се появили по същото време като част от хедонистичното превъзмогване на гравитацията. „Включеното” състояние винаги се описва като „носене” или според дзен-метафората "един фут над земята”.

 

     6. Нервноелектрическата верига. Шестият мозък се състои от нервната система, която започва да осъзнава себе си отделно от запечатаните гравитационни карти на реалността (верига 1-4) и дори отделно от телесния екстаз (верига 5). Семантикът граф Коржибски нарича това състояние „съзнание за абстрахирането”. Д-р Джон Лили го назовава „метапрограмиране”, т.е. осъзнаване, че човек програмира собственото си програмиране. Тази Айнщайнова, релативистична съзинтелигентност (съзнание-интелигентност) осъзнава например, че Евклидовата, Нютоновата и Аристотелевата карта на реалността са само три от милиардите възможни програми или модели на опита. Включих тази верига с пейот, ЛСД и „магическите” метапрограми на Кроули.

     За това ниво на мозъчно функциониране, изглежда, се съобщава за пръв път около 500 г. пр. Хр. сред различни „окултни” групи, свързани по пътя на коприната (Рим –Северна Индия). То е толкова отвъд земните тунелни реалности, че онези, които са го постигнали, почти не могат да говорят за него с обикновените хора (вериги 1-4) и едва ли ще бъдат разбрани дори от Инженерите на Екстаза от петата верига.

     Характеристиките на невроелектрическата верига са висока скорост, множествен избор, относителност и делението-сливането на всички възприятияв паралелни научнофантастични вселени на редуващи се възможности.

Бозайническата политика, която следи властовите игри след земното човечество, тук се надскача, т.е. смята се за статична, изкуствена, сложна шарада. Човек не е нито насилствено манипулиран в чужда териториална реалност, нито е принуждаван да се бори срещу нея със съответната емоционална игра (обичайната драматургия на сапунените опери). Той просто избира съзнателно дали да сподели модела на реалността на другия, или не.

     Тактиките на отваряне и запечатване на шестата верига са описани, но рядко се преживяват от напредналата раджа йога и в херметическите (кодирани) наръчници на алхимиците и Илюминатите от Средновековието и Ренесанса.

     Все още не разполагаме със специфичен химикал за шестата верига, но силните психеделици като мескалин (от моя „смещен кактус” пейот през 1962-1963г.) и псилоцибин (от мексиканската „магическа гъба” теонактъл) отварят нервната система към смесена серия от канали на петата и шестата верига.х това подходящо се наричя „пътуване” за разлика от директното „включване” или „издигане в еуфория” на петата верига.

     Потискането на научните изследвания в тази област има злощастния резултат да насочи обявената извън закона култура на дрогата към хедонизма на петата верига и преднаучните тунелни реалности (окултно възраждане, солипсизъм, популярен ориентализъм). Без научна дисциплина и методология малцина могат успешно да декодират често плашещите (но философски критични)метапрограмиращи сигнали на шестата верига. Учените, които все пак продължават да изучават проблема, не смеят да публикуват резултатите си (които са незаконни) и регистрират все по-разширяващи се тунелни реалности само в личните си разговори, точно като учените по времето на Инквизицията. (волтер обявява Века на разума два века по-рано. Все още сме в тъмните векове.) повечето ъндърграунд алхимици са се отказали от подобна предизвикателна и рискована работа върху себе си и ограничават пътуванията си до еротичните тунели на петата верига.

     Еволюционната функция на шестата верига е да ни даде възможност да общуваме въз основа на Айнщайновите относителност и невроелектрически ускорения, без да използваме ларингеално-мануалните символи на третата верига, а директно чрез обратна връзка, телепатия и компютърно свързване. След миграцията в Космоса невроелектрическите сигнали все повече ще заместват „речта” (хоминидното грухтене).

     Когато хората се изкачат над атмосферния-гравитационния кладенец на планетарния живот, ускорената съзинтелигентност на шестата верига ще направи възможна високоенергийната комуникация с „По-висши интелигентности”, т.е. ние самите в бъдеще или други постземни раси.

     Това е очарователно просто и очевидно, след като осъзнаем, че „отнесените” нервни преживявания наистина са извънземни, че изпадането в еуфория и „отнасянето” са точни метафори. Невросоматичният екстаз на петата верига е подготовка за следващата стъпка в нашата еволюция: миграцията от планетата. Верига 6 е подготовка за стъпката след това – междувидово общуване с напреднали същества, притежаващи електронни (поствербални) тунели на реалността.

     Верига 6 е „универсалният преводач”, който често си представят авторите на научна фантастика, вече вграден в мозъка ни от ДНК лентата, точно както веригите на бъдещата пеперуда са вградени в гъсеницата.

     7. Неврогенетичната верига. Седмият мозък се задейства, когато нервната система започне да получава сигнали от отделния неврон, от диалога между ДНК и РНК. Първите, постигнали тази мутация, говорят за „спомени от минали животи”, „прераждане”, „безсмъртие” и т.н. Това, че тези адепти регистрират нещо реално, се сочи от факта, че много от тях (особено индуистите и суфистите) описват изключително точно и поетично еволюцията хиляда или две хиляди години преди Дарвин и предвиждат свръхчовечеството преди Ницше.

     „Хрониките на Акаша” на Теософията, „колективното несъзнавано” на Юнг, "филогенетичното безсъзнателно” на Гроф и Ринг са три съвременни метафори за тази верига. Виденията за миналата и бъдещата еволюция, описани от преживелите „излизане от тялото” при разминаване със смъртта, също разказват за трансвремевия тунел на реалността на Верига 7.

     Конкретни упражнения за задействане на верига 7 не могат да се открият в йогийското учение. Това обикновено се случва – ако изобщо се случи – след няколко години занимания с типа напреднала раджа йога, която развива лекотата на Верига 6.

     Конкретният невротрансмитер на верига 7, разбира се, е ЛСД (Пейотът и псилоцибинът също създават някои преживявания на верига 7).

     Верига 7 е най-добре да се разглежда – от гледна точка на науката през 1977г. – като генетични архиви, активирани от антихистонните протеини. ДНК паметта, наниваща се обратно към зората на живота. Чувство за неизбежността на безсмъртието и междувидовата симбиоза обзема всички мутанти на верига 7. Сега можем да видим, че това е и еволюционна прогноза, тъй като точно сега се намираме на прага на удължаването на живота, водещо до безсмъртие.

     Сега се изяснява точната роля на веригите на дясното мозъчно полукълбо и причината за активирането им през културната революция от 60-те години. Както пише социологът Ф.М.Есфандайъри в Upwingers („Разперили криле”): „Днес, когато говорим за безсмъртие и за отиване в друг свят, вече нямаме предвид теологичния или метафизическия смисъл. Сега хората пътуват до други светове. Стремят се към безсмъртие. Трансцендентността вече не е ветафизично понятие. Тя е станала реалност.”

     Еволюционната функция на Седма верига и нейният еволюционен, простиращ се през еоните тунел на реалността е да ни подготви за съзнателно безсмъртие и междувидова симбиоза.

     8. Невроатомната верига. Дръжте се здраво и дишайте дълбоко – това е най-далечната точка, в която е дръзнала да иде човешката интелигентност досега.

     Съзнанието вероятно предхожда биологичната единица или оплетената ДНК спирала. Преживяванията на „излизане от тялото”, „астралната проекция”, контактът с чужди (извънземни?) „същества” или с галактически Надразум и т.н., както съм ги озпитал аз, се разказват от хиляди години не само от невежите, суеверните, лековерните, но често и от най-големите умове сред нас (Сократ, Джордано Бруно, Едисон, Бъкминстър Фулър и т.н.). такива преживявания всекидневно се регистрират от парапсихолозите и са изпитани от такива учени като д-р Джон Лили и Карлос Кастанеда. Д-р Кенет Ринг приписва тези явления на нареченото от него – много уместно – „извънземно безсъзнателно”.

     Д-р Лиъри смята, че верига 8 е буквално нервноатомна: инфра-, супра- и мета-физиологична – квантово-механична комуникационна система, която не се нуждае от биологична опаковка. Опитът да се конструира квантов модел на съзнанието и/или съзнателен модел на квантовата механика от обсъдените по-горе „включени” физици (проф. Джон Арчибалд Уилър, Сол-Пол Сираг, д-р Фритьоф Капра, д.р Джак сарфати и т.н.) надвусмислено показва, че „атомното съзнание”, предложено за пръв път от Лиъри в The Seven Tongues of God („Седемте езика на Бога, 1962), е обяснителната връзка, която ще обедини парапсихологията и парафизиката в първата научна емпирична експериментална теология в историята.

     Когато нервната система е включена към тази верига на квантово ниво, пространство-времето се заличава. Айнщайновата бариера на светлинната скорост се надскача, по метафората на д-р Сарфати – измъкваме се от  „електромагнитния шовинизъм”. Съзинтелигентността в стаичката на квантовата проекция е целият космически „мозък”, точно както микроминиатюрната ДНК спирала е локалният мозък, ръководещ планетарната еволюция. Както е казал Лао-Дзъ от гледна точка на постигналия верига 8: „Най-голямото е в най-малкото”.

     Верига 8 се задейства от кетамина – неврохимикал, изучаван от д-р Джон Лили, който се дава (според широко разпространен, но непотвърден слух) и на астронавтите, за да се подготвят за космоса. високите дози ЛСД също предивикват известно квантово съзнание от Верига 8.

     Тази невроатомна съзинтелигентност е с четири мутации по-напред от земната уседналост. (Днешната идеологическа борба е между племенните моралисти или колективисти на ниво Верига 4 и хедонистичните индивидуалисти на равнище Верига 5). Когато потребността ни от по-висока интелигентност, по-богато включване в космическия сценарий, по-нататъшна трансцендентност вече няма да се задоволява от физическите тела и дори от безсмъртните тела, прескачащи през пространството-времето на Отклонение 9, верига 8 ще отвори още една граница. Нови вселени и реалности. „Отвъд теологията: науката и изкуството на Богочовечността”, както пише Алан Уотс.

     Следователно възможно е загадъчните „същества” (ангели и извънземни), монотонно регистрирани от ясновидците на верига 8, да са членове на раси, които вече са еволюирали до това ниво. Също така е възможно обаче – както предлагат наскоро Лиъри и Сарфати – те да сме ние в бъдещето.

     Земните вериги на лявото мозъчно полукълбо съдържат научените уроци от еволюционното ни минало (и настояще). Извънземните вериги на дясната хемисфера са еволюционният сценарий за нашето бъдеще.

 

Робърт Антон Уилсън „Космически спусък: последната тайна на Илюминатите”, ИК „Дилок", превод: Светлана Павлова


Към първа част:

magicktarot.blog.bg/drugi/2011/11/16/osemte-mozyci-na-choveka-ili-roboti-li-sme-1-chast.851862




Гласувай:
10



1. aqualia - Кен Уилбър дава доказателства
17.11.2011 20:44
http://www.youtube.com/watch?v=LFFMtq5g8N4
http://www.youtube.com/watch?v=0HPQgKbxIjk&feature=related

Кен Уилбър дава доказателства за просветлението и управлението на човешкия мозък и това е само малка илюстрация на невероятните възможности на мозъкa

http://www.youtube.com/watch?v=DD7QYL1u848&feature=related
А това е един клип за Айяхуаска...
цитирай
2. magicktarot - 1. aqualia, Лили, благодаря ти за тези насоки и клипове! За мен това, че споменаваш Кен Уилбър е синхронност! :)
17.11.2011 22:11
Защото днес по случайност попаднах в нета на нещо за него и се сетих, че от години ми виси една негова книга, която още не съм чела - "Спектър на съзнанието". И сега ти ми го изпращаш наготово! :))) Това определено е знак най-сетне да се позадълбая в трансперсоналната психология... Той бил много интересен човек! Чудя се защо не се разпространява по-масово тази информация - че човек доказано с ЕЕГ може съзнателно да командва мозъчната си дейност - дори тези вълни, които са характерни изключително и само за дълбокия сън или за особени медитативни състояния!

Айауаската също е много интересна - за първи път се срещнах с нея преди 12 години - превеждах някаква статия за тези растения и ритуал - и после се запалих и понаучих доста неща в тази връзка - включително съм говорила пряко с хора, подложили се на ритуала в Перу. Някои са имали разтърсващи преживявания, други - съвсем тривиални (тези с тривиалните може нарочно да не искат да споделят искрено, имам и такива съмнения).

Поздрави! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719135
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953