Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 13:44 - ОСЕМТЕ МОЗЪЦИ НА ЧОВЕКА или Роботи ли сме? 1 част
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 10715 Коментари: 22 Гласове:
25

Последна промяна: 17.11.2011 20:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Ще направя кратко описание-цитат на тези „мозъци” така, както е дадено от Робърт Антон Уилсън, въз основа на наблюденията на Тимъти Лиъри.

     С цел по-добро разбиране на нашето „неврологично пространство”, д-р Лиъри допуска, че нашата нервна система се състои от „осем потенциални вериги, или скорости, или минимозъци.” Четири от тях се намират в нашето ляво полукълбо и отговарят за земното ни оцеляване, а другите четири, които Лиъри нарича „извънземни”, се намират в обикновено не дотам активното ни дясно мозъчно полукълбо. Според Уилсън последните четири вериги ще се използват в бъдещата ни еволюция. Това обяснявало защо дясната хемисфера все още не е активна и защо се активизира, когато човек приема психеделици – ЛСД, ДМТ, айауаска, псилоцибин и пр. и пр. За по-добро разбиране на нещата е важно да се спомене и т.нар. запечатване (импринтинг) – в определени случаи – точна възраст, специална обстановка и т.н. човекът или животното запечатват определена програма, която остава да действа до края на живота им. Може да се премахне и да се програмира наново, но много трудно и не посредством конвенционални методи. Едно от средствата за „препрограмиране” били именно психеделичните вещества. Пример за запечатване, наблюдаван от Конрад Лоренц (всъщност, той е ученият, който е въвел този термин): малко жирафче в Африка, на което майка му е блъсната и убита от голям джип. Поради силната емоция (или по други причини?) то решава, че джипът е неговата майка и запечатва това. Следва постоянно джипа. Когато пораства, отказва да се чифтосва със себеподобни – признава единствено джипа за сексуален партньор.

     Ето го и описанието:

I.                    Веригата на биооцеляването. Мозъкът на безгръбначните – първият, който е еволюирал преди 2-3 милиарда години и пръв се активизира, когато се роди човешкото дете. Той програмира т.нар „решетка или-или” – т.е. делението на нещата на „хранителни-полезни”, към които да се приближава, и „отровно-опасни” – от които да бяга или да ги атакува. На тази верига запечатването  създава основната нагласа на доверие или подозрение, която се запазва до смъртта. Тук се идентифицират и външните стимули, които от този момент нататък ще предизвикват приближаване или избягване.

II.                  Емоционалната верига. Този по-напреднал биокомпютър се е появил, когато на сцената излизат гръбначните животни, които са започнали съревнования за територия – това е станало някъде 500 милиона години преди Христа. „ При индивида този по-голям тунел на реалността се активира, когато ръководната ДНК матрица задейства метаморфозата от лазене към ходене. Както знае всеки родител, прохождащото дете вече не е пасивно (био-оцеляване) бебе, а бозайнически политик, пълен с физически (и психични) териториални изисквания, бързо намесващ се в семейните дела и вземане на решения. И тук първото запечатване по тази верига остава за цял живот (освен ако човек не е подложен на промиване на мозъка) и идентифицира стимулите, които ще задействат доминиращо, агресивно поведение или подчинено, сътрудничещо поведение. Когато кажем, че някой се държи емоционално, егоистично или като двегодишно дете, имаме предвид, че той сляпо следва един от тунелите на реалността, запечатани по тази верига.

III.                Веригата на сръчността-символизма. Този трети мозък е сформиран, когато хоминидите започват да се отграничават от другите примати – около 4 -5 милиона години преди Христа. Активира се, когато по-голямото дете започва да борави с артефакти и да изпраща/получава сигнали чрез ларинкса (единици на човешката реч). „Ако средата е стимулираща, детето запечатва „умно” и става умело и се изразява ясно. Ако средата е изградена от глупави хора, детето запечатва „глупаво”, т.е. повече или по-малко остава на етапа на петгодишното, което е несръчно при боравенето с артефакти и е сляпо за символизма.

 

     На обикновен език тунелът на реалността на първата верига обикновено се нарича „съзнание” per se: чувството, че си тук и сега, в това тяло, ориентация към оцеляването на тялото. (Когато сте в „безсъзнание”, първата верига е упоена и лекарите могат да извършват хирургични операции върху вас или враговете ви могат да ви атакуват, но вие няма да им избягате.) Втората верига на същия всекидневен език се нарича „его”. Така нареченото „его” е бозайническото чувство за статус (значимост-незначимост) на втората верига в глутницата или племето. Третата верига е онова, което обикновено наричаме „разум” – способността да се получават, интегрират и предават сигнали, изработени от човешка ръка (артефакти) или от деветте ларингеални мускули на хоминидите (реч).

     Запечатването по тези три вериги определя – към 3,5 годишна възраст – основната степен и стил на доверие-недоверие, които ще оцветяват „съзнанието”, степента и стила себеутвърждаване-подчинение, които ще определят его-статуса, и степента и стила интелигентност-непохватност, с които „разумът” ще борави с инструментите или идеите.

     От гледна точка на еволюцията „съзнанието” на първия мозък по същество е безгръбначно, пасивно, носещо се към храната и отдръпващо се от опасността. „Егото” на втория мозък  е бозайническо и винаги се бори за статус в йерархичния ред на племето. „Разумът” на третия мозък е от палеолита, свързан е с човешката култура и справянето с живота чрез матрица от артефакти и създаден от човека символизъм.

   

 Четвъртият мозък е пост-хоминиден, характерен най-вече за Хомо сапиенс – „уседналия” човек. Това е:

  

 

 

IV.                Социо-сексуалната верига. Този четвърти мозък се е формирал, когато хоминидните орди са еволюирали в общества и са програмирали специфични полови роли за членовете си – около 30 хиляди години преди Христа. Той се активира през пубертета, когато ДНК сигналите карат жлезите с вътрешна секреция да отделят полови невро-химикали и започва метаморфозата към зрялата възраст. Първите преживявания на оргазъм или съвкупяване запечатват характерната полова роля, която – отново – е биохимично свързана и остава до края на живота, освен ако не се постигне някакво промиване на мозъка или химично повторно запечатване.

 

 

     На всекидневен език запечатването на четвъртата верига и тунелна реалност се известни като „зряла личност”.

      Мастърс и Джонсън демонстрират, че конкретните полови „дисфункции”, т.нар „перверзии”, „фетишизъм”, състоянията на слабо или никакво сексуално представяне, например преждевременната еякулация, импотентността, фригидността и т.н., или запечатване, дефинирано като „грешно” от местното племе, са обусловени от конкретни преживявания в ранните юношески контакти с другия пол. Същото е вярно и за еднакво роботизираното поведение на „нормалния”, „добре приспособен” човек. Половата роля при човека е толкова механична и повтаряща се, колкото и при всеки друг бозайник (Или птица, риба, или насекомо.)

      Тези четири вериги по правило са мрежите в мозъка, които обикновено се активират. Вече трябва да е ясно, защо Лиъри ги нарича земни. Те са еволюирали и са били оформени от гравитационните, климатичните и енергийните условия, определящи оцеляването и възпроизвеждането на този вид планета, обикаляща този вид звезда от тип G. Интелигентните организми, родени в открития космос, които не живеят на дъното на 6436-километров гравитационен кладенец, не се конкурират за територия на ограничената повърхност на планетата, не са ограничени от параметрите на земния живот: напред-назад, нагоре-надилу, надясно-наляво, неминуемо ще развият различни вериги, запечатани по различен начин и не толкова ригидно Евклидови.

      Напред-назад е основният дигитален избор, програмиран от биокомпютър, действащ въз основа на Верига I: или напредвай, приближавай се, подуши го, докосни го, вкуси го, ухапи го, или се оттегли, отдръпни, избягай, изплъзни се.

      Горе-долу – основното гравитационно чувство – се появява във всички етологични доклади за животински бой. Изправи се на задните си крака, надуй тялото си до максималния му размер, ръмжи, вий, пищи, или се се свий, отпусни опашката между краката, мъркай, спотайвай се, пълзи и намали телесния си размер. Това са сигнали за доминиране и подчинение общи за игуаната, кучето, птицата и Председателя на борда на директорите на местната банка. Тези рефлекси изграждат „егото” на Верига II.

      Дясно-ляво е от основно значение за полярността на конструкцията на телата на повърхността на планетата. Десностранната доминантност и свързаното предпочитание към линейните функции на лявото мозъчно полукълбо определят нормалните ни модели на производство на артефакти и понятийно мислене, т.е. „разума” на третата верига.

     

      Следовтелно не е случайно, че нашата логика (и компютърен дизайн) следва двоичната структура „или-или” на тези вериги. Не е случайно и че нашата геометрия – до миналия век – е била Евклидова. Евклидовата геометрия, Аристотелевата логика и Нютоновата физика са метапрограми, синтезиращи о обобщаващи  програмите напред-назад на първия мозък, нагоре-надолу на втория и наляво-надясно на третия мозък.

      Четвъртият мозък, занимаващ се с предаването на племенната или етническата култура през поколенията, въвежда четвъртото измерение – времето.

      Тъй като всяка една от тези тунелни реалности се състои от биохимично запечатване или матрици в нервната система, всяка от тях е специфично задействана от невротрансмитери и други вещества.

      За да активирате първия мозък, вземете опиат. Майка Опиум и Сестра Морфин ви свеждат до клетъчната интелигентност, пасивността на биооцеляването, носещото се съзнание на новороденото. (Затова фройдистите отъждествяват пристрастяването към сънотворни с желанието човек да се върне към младенческата възраст).

      За да активирате втората тунелна реалност, изпийте щедра доза алкохол. Териториалните модели на гръбначните и емоционалната политика на бозайниците се появяват незабавно, когато потече алкохолът, както Томас Наш интуитивно разбира, когато характеризира различните алкохолни състояния с животински етикети: „пиян като магаре”, „пиян като коза”, „пиян като свиня”, „пиян като мечка” и т.н.

      За да активирате третата верига, опитайте с кафе или чай, високо протеинова диета, спийд или кокаин.

      Конкретният невротрансмитер за четвъртата верига все още не е синтезиран, но се произвежда от жлезите с вътрешна секреция след половото съзряване и тече като лава в кръвообращението на юношите.

      Нито едно от тези земни вещества не променя основното биохимично запечатване. Поведенията, които те задействат, са онези, които са хардуерно вплетени в нервната система през първите етапи на уязвимост на запечатване. Пияницата от втора верига проявява емоционалните игри или трикове, научени от родителите в младенчеството. „Разумът” на третата верига никога не надскача пермутациите и комбинациите на първоначално запечатаните тунелни реалности, или абстракциите, свързани със запечатването чрез по-късно обуславяне. И така нататък.

      Цялата тази роботизация в стила на Павлов-Скинър се променя драстично и драматично, когато се обърнем към дясното мозъчно полукълбо – бъдещите вериги и извънземните химикали..."

Следва...

Към втора част:

magicktarot.blog.bg/drugi/2011/11/17/osemte-mozyka-na-choveka-ili-roboti-li-sme-ili-bogove-2-chas.852332





Гласувай:
25



1. анонимен - Магик, много академично...
16.11.2011 14:52
Магик, много академично...
цитирай
2. ognena71 - Прочетох с интерес! Поздрави.
16.11.2011 16:37
Прочетох с интерес! Поздрави.
цитирай
3. stela50 - Интересно , Магична ...
16.11.2011 18:00
А продълженията са приятно очакване .
Поздрави !
цитирай
4. mt46 - Добър вечер, Меджик!
16.11.2011 19:15
Ти да не би да подготвяш дисертация за доктор на науките, доцент или професор?... :))
Един въпрос - защо някои хора си остават на ниво първи-втори /или "долен"/ мозък?... :))
цитирай
5. magicktarot - Здравей, Кушел! :)
16.11.2011 22:16
kushel написа:
Магик, много академично...

На мен Уилсън ми е ужасно любим, но явно за високия му гстил не е много известен и тачен у нас... за идеите изобщо няма да коментирам...
цитирай
6. magicktarot - Благодаря ти, Огнена! Уилсън определено си струва интереса!
16.11.2011 22:16
ognena71 написа:
Прочетох с интерес! Поздрави.

Поздрави! :)
цитирай
7. magicktarot - Привет, Таня! Очаквах, че ще оцениш Уилсън! :)
16.11.2011 22:17
stela50 написа:
А продълженията са приятно очакване .
Поздрави !

Наистина е интересно и продължението - скоро ще го пусна. Поздрави! :)
цитирай
8. magicktarot - Ха хах, Марине, добре звучи! :))))
16.11.2011 22:22
mt46 написа:
Ти да не би да подготвяш дисертация за доктор на науките, доцент или професор?... :))
Един въпрос - защо някои хора си остават на ниво първи-втори /или "долен"/ мозък?... :))

Уилсън е ъндърграунд професор - и световен автор и мислител... Както споменах и по-горе - наистина жалко, че не е достатъчно известен и тачен у нас...

А наблюдението ти за първи-втори мозък е много точно! :))) Защо ли си остават на това ниво? Най-вероятно така им е най-лесно... Един от любимите ми пасажи за втори мозък, който се активира с алкохола, е:

" Това са сигнали за доминиране и подчинение общи за игуаната, кучето, птицата и Председателя на борда на директорите на местната банка. Тези рефлекси изграждат „егото” на Верига II." ... :)))
цитирай
9. svoboda64 - Доста ми е странна тази функционално-биохимическа, но не и
16.11.2011 22:48
топографска класификация. Не съм чувала за господина, но още на първо четене на горната сводка ми напират доста несъгласия :) Може би е интересно като метафора или алюзия, но еволюционно... се бие с доста от направените досега наблюдения и изводи. Да, науката говори за "мозъци", но има предвид еволюционното развилите се и съответно специализирали се в поддържането на съзнателни и безсъзнателни функции, от рода на Медула облонгата, Моста (на Вароли), Малкия мозък, Средния мозък, Мозъчната кора (най-късно развилия се, който понастоящем като че ли единствено се възприема за "мозък" - ако вярваме на Уикито :)))) Доколкото разбирам американецът (ако е такъв) се води по повърхностната схема - мозъчната кора = мозък :)))))
Нещата са по-сложни отколкото изглеждат или "совите не са това, което са" :)))))
цитирай
10. magicktarot - Свобода, Уилсън условно ги нарича "мозъци" - това са, както и той казва - по-скоро вериги...
16.11.2011 23:03
svoboda64 написа:
топографска класификация. Не съм чувала за господина, но още на първо четене на горната сводка ми напират доста несъгласия :) Може би е интересно като метафора или алюзия, но еволюционно... се бие с доста от направените досега наблюдения и изводи. Да, науката говори за "мозъци", но има предвид еволюционното развилите се и съответно специализирали се в поддържането на съзнателни и безсъзнателни функции, от рода на Медула облонгата, Моста (на Вароли), Малкия мозък, Средния мозък, Мозъчната кора (най-късно развилия се, който понастоящем като че ли единствено се възприема за "мозък" - ако вярваме на Уикито :)))) Доколкото разбирам американецът (ако е такъв) се води по повърхностната схема - мозъчната кора = мозък :)))))
Нещата са по-сложни отколкото изглеждат или "совите не са това, което са" :)))))


Всъщност - той тук цитира приятеля си Тимъти Лиъри - професор от Харвард, идеолог на революцията от 60-те години на 20 век, вкарван многократно в затвора, както и бягал многократно, и обявен за "най-опасният човек на света" от американското правителство... :)

Тук, според мен, основното не е как се наричат тези "мозъци", а описанието и обяснението на видовете запечатване и обуславяне - оттам и как протича в земни условия повсеместната роботизация... :)
цитирай
11. magicktarot - П.П. Свобода - за топографската класификация (или стратификация) на мозъка...
16.11.2011 23:09
Всъщност - точно при мозъка - като материален орган - се оказва, че няма съвсем строга топографска класификация - много често при загуба на някоя част - друга поема функциите й. Говори се за холографски начин на действие на този орган - т.е. цялото се съдържа в частта... :)
цитирай
12. svoboda64 - Маджик :)
16.11.2011 23:31
magicktarot написа:
Всъщност - точно при мозъка - като материален орган - се оказва, че няма съвсем строга топографска класификация - много често при загуба на някоя част - друга поема функциите й. Говори се за холографски начин на действие на този орган - т.е. цялото се съдържа в частта... :)


Това е вярно точно за кортекса (мозъчната кора) поради corpus collosum - нервният сноп, осъществяващ връзката между лявото и дясното полукълбо. Не важи за повреди в другите по-горе изброени части (понякога титуловани като отделни "мозъци") ... които най-често водят до смърт. Затова смятам, че въпросното съчинение, колкото и да е атрактивно, не е съвсем "вярно" :)
цитирай
13. magicktarot - Свобода, всъщност, човек може да живее и само с останало едно мозъчно полукълбо...твърдят, че Ленин бил така - от сифилиса...
16.11.2011 23:50
svoboda64 написа:
magicktarot написа:
Всъщност - точно при мозъка - като материален орган - се оказва, че няма съвсем строга топографска класификация - много често при загуба на някоя част - друга поема функциите й. Говори се за холографски начин на действие на този орган - т.е. цялото се съдържа в частта... :)


Това е вярно точно за кортекса (мозъчната кора) поради corpus collosum - нервният сноп, осъществяващ връзката между лявото и дясното полукълбо. Не важи за повреди в другите по-горе изброени части (понякога титуловани като отделни "мозъци") ... които най-често водят до смърт. Затова смятам, че въпросното съчинение, колкото и да е атрактивно, не е съвсем "вярно" :)


Не знам дали авторите имат предвид само картекса или целия мозък - говорят за полукълба - значи става дума за цял мозък - не само кора... Най-вероятно наистина се визира основно кората - като нещото, което е най-висше и интегрира в съзнателност (или рефлекторност с маска на съзнателност) действията и на по-долните мозъци. Като описание, независимо от биохимичността, тази система описва добре земната еволюция, изразена в индивидуалния живот на човека - от раждането до зрялата личност. А биохимизма е едно от най-важните неща в живота - от невротрансмитерите зависи дали ще се чувстваме хора, или не. Лиъри е професор по психология - предполагам е знаел за съществуването на кортекс и бяло мозъчно вещество...

Колкото до това дали е "вярно", или не - аз също никога не съм сто процента убедена, че нещо е вярно... Но, макар и старо като постановка, стряскащо е... Може да служи като средство за "изтрезняване" на самозабравили се човеци, които мислят, че изцяло владеят себе си и околните...:)))
цитирай
14. svoboda64 - :) Говори ли се за полукълба се има предвид главния мозък cerebrum (който метафорично по-горе сведох само до "кората" му - външната му част)
17.11.2011 01:16
Той е най-късно развилия се, състои се от шест слоя и наистина е достатъчно сложен и "взаимозаменяем" в определени функции, но не и при безусловните рефлекси, които за радост, се командват от другите "мозъци". Това най-вече имах предвид :)))) В смисъл, че някои неща от действителността могат да бъдат подменяни тунелно или не или както искат да ги класифицират, но други не подлежат - поне засега - на "съзнателно усвояване" и препрограмиране. И Слава Богу :) Че като имам предвид досега какви сме демиурзи - жална ни майка :)))))
цитирай
15. demonwind - Аз онази вечер
17.11.2011 11:40
си активирах втората тунелна реалност с една 8,4 процентна бира, та на другия ден през цялото време виждах свитки по видело, а черния дроб напомняше как съм го тероризирал посредством силни пробождания от време на време ;)))
Майтапа настрана, Уилсън и Лиъри са написали неща не за всеки. Болшинството от стадото биха ги интерпретирали просто като "откачени наркомани" например. Както и да е - човек (огромна част от хората) използва само десет процента от капацитета на мозъка си. За останалото само се гадае за какво би могло да се използва. А там се крият много неща - от телепатия и телекинеза дори до телепортация и материализиране на повече от едно място... Най-важното е, че има хора, които го правят, само че са тук с мисия, която ние (все още) не можем да разберем...

Поздрави!
цитирай
16. magicktarot - Свобода, тук не става дума за безусловни рефлекси - а за роли в обществото...:)
17.11.2011 12:05
svoboda64 написа:
Той е най-късно развилия се, състои се от шест слоя и наистина е достатъчно сложен и "взаимозаменяем" в определени функции, но не и при безусловните рефлекси, които за радост, се командват от другите "мозъци". Това най-вече имах предвид :)))) В смисъл, че някои неща от действителността могат да бъдат подменяни тунелно или не или както искат да ги класифицират, но други не подлежат - поне засега - на "съзнателно усвояване" и препрограмиране. И Слава Богу :) Че като имам предвид досега какви сме демиурзи - жална ни майка :)))))

И се оказва, че наистина "совите не са това, което са" - т.е. някой си е изявен лидер - просто е запечатал в подходящия момент водаческите синаклонности - както се казва - имал е подходящи обстановка и установка... А и е попаднал впоследствие в подходящи условия, за да изяви лидерството си... Но същия този, ако не попадне в подходящи условия, а му се налага да бъде подчинен - в каквато и да е сфера - то той ще страда, и дори няма да заподозре защо страда - защото е запечатал лидерство като малък... Разбира се, нещата не са черно-бели, нито сто на сто - почти няма "чисто" запечатал индивид - както винаги, нещата са с оттенъци, но превалира едно или друго...

Това с демиурзите ме разби! :))))) Добре казано! Но лошото е, че наистина нЕкои "демиурзи" боравят успешно с тези условни "рефлекси" и знаят как да контролират хората...:( Пример - масовата употреба на алкохол... Защо алкохолът е съвсем законен и приемлив? (не че съм против него, обичам го често!) Защото с него не можеш да излезеш от "статуквото"...
:)))
цитирай
17. magicktarot - ДемонУинд, ха ххах, а наздраве тогава, макар и без бира в момента! :))))) Представих си как черния дроб назидателно боде! И с право! :)))
17.11.2011 12:20
demonwind написа:
си активирах втората тунелна реалност с една 8,4 процентна бира, та на другия ден през цялото време виждах свитки по видело, а черния дроб напомняше как съм го тероризирал посредством силни пробождания от време на време ;)))
Майтапа настрана, Уилсън и Лиъри са написали неща не за всеки. Болшинството от стадото биха ги интерпретирали просто като "откачени наркомани" например. Както и да е - човек (огромна част от хората) използва само десет процента от капацитета на мозъка си. За останалото само се гадае за какво би могло да се използва. А там се крият много неща - от телепатия и телекинеза дори до телепортация и материализиране на повече от едно място... Най-важното е, че има хора, които го правят, само че са тук с мисия, която ние (все още) не можем да разберем...

Поздрави!


Напълно подкрепям това за "болшинството ще ги обяви за откачени наркомани"! От над десет години съм им "фен"... И ми е чудно защо все още не са "масово приети" - най-вероятно Естаблишмънта продължава да действа - нищо не се е променило в тази връзка от 50-60-те години на 20 век та до днес...:(

Споделям и това, което казваш за мозъка и "скритите в него богатства"... А акронимът на Лиъри е просто невероятен, цитирам:

SMI2LE (I2 да се чете I на втора степен - не мога да го постна така тук) - беше новият акроним на Лиъри за Футуристичния сценарий, който беше извлякъл от Предаванията на Звездното семе и означава Миграция в Космоса (Space Migration) + Интелигентност на втора степен (Increased Intelligence) + Удължаване на Живота (Life Extension) или S.M.I2.L.E. – Space Migration, Increased Intelligence, Life Extension...
Струва си да си вечно усмихнат! :)))

Поздрави!
цитирай
18. aqualia - Много навреме, Меджик! :)))
17.11.2011 13:58
Много навреме, Меджик! Темата е интересна за мен. Човек, както и животните, в състояние на стрес може да бъде препрограмиран.Това би могло да стане с методите на хипнозата, хипнотерапията, шаманизма и др. подобни - под въздествие или без психеделици. c използване на "котви", които да помогнат на личността да затвърди новата програма.
цитирай
19. svoboda64 - 16 Маджик :)
17.11.2011 14:17
Първо, нещата наистина не са толкова прости, и второ - възприемам теорията за импринта, но не смятам, че тя действа точно като тоягата и моркова на Павлов (изразявам се на кратко, дано да е ясно какво маркирам :)

Точно телекинезата, теле... и другите теле-та по някакъв начин са свързани (не мога да обясня) с другите, "по-стари" еволюционно "мозъци". Социалните програми са доста късни "открития" (завоевания), като двоичният код е основополагащ за тях. С други думи, за мен големият проблем отново е поставянето на каруцата пред коня, приемането на следствието за причина и т.н. Наистина, живеем в свят на илюзии, много от тях "оптически", защото някой се е постарал така да ни научи да "гледаме" (т.е. оценяваме и преценяваме нещата) - как беше "4-ти километър или 4-тия земен тунел" :))))
Донякъде въпросните господа отразяват основни илюзии на западния свят като ги предлагат за "анти-доктрина", но единствено и само изхождащи от основната догма. Затова ми е "смешно" :)))))

Надявам се да не звуча много "арогантно" :)
цитирай
20. magicktarot - Радвам се да те видя, Аквалия! :)))
17.11.2011 15:44
aqualia написа:
Много навреме, Меджик! Темата е интересна за мен. Човек, както и животните, в състояние на стрес може да бъде препрограмиран.Това би могло да стане с методите на хипнозата, хипнотерапията, шаманизма и др. подобни - под въздествие или без психеделици. c използване на "котви", които да помогнат на личността да затвърди новата програма.

Така е - пътищата са много! :) Пожелавам ти успех, ако си се захванала практически с подобни неща! Виж и следващата тема - ще пусна точно копие на писанията на Уилсън... Поздрави! :)
цитирай
21. magicktarot - Свобода, напротив, въобще не звучиш арогантно! :))) Радвам се, че се включваш! :)
17.11.2011 15:46
svoboda64 написа:
Първо, нещата наистина не са толкова прости, и второ - възприемам теорията за импринта, но не смятам, че тя действа точно като тоягата и моркова на Павлов (изразявам се на кратко, дано да е ясно какво маркирам :)

Точно телекинезата, теле... и другите теле-та по някакъв начин са свързани (не мога да обясня) с другите, "по-стари" еволюционно "мозъци". Социалните програми са доста късни "открития" (завоевания), като двоичният код е основополагащ за тях. С други думи, за мен големият проблем отново е поставянето на каруцата пред коня, приемането на следствието за причина и т.н. Наистина, живеем в свят на илюзии, много от тях "оптически", защото някой се е постарал така да ни научи да "гледаме" (т.е. оценяваме и преценяваме нещата) - как беше "4-ти километър или 4-тия земен тунел" :))))
Донякъде въпросните господа отразяват основни илюзии на западния свят като ги предлагат за "анти-доктрина", но единствено и само изхождащи от основната догма. Затова ми е "смешно" :)))))

Надявам се да не звуча много "арогантно" :)

Разбирам какво имаш предвид - след малко ще пусна и следващата част - за другите "вериги" - виж я и нея - така нещата ще са по-пълни - и ще продължим... :)
цитирай
22. magicktarot - П.П. Свобода - според мен в случая нееднаквата ни нагласа идва от
17.11.2011 16:03
употребата на думата "мозък". Доколкото разбирам, авторите наистина говорят за главния мозък, който ще изиграе ролята на интегратор на всички по-стари мозъци и "преходен орган" към бъдещото ни всевселенско развитие... В крайна сметка - нито едно влечуго (поне на земята) не може да направи телекинеза - нищо, че съществува от много милиони години повече от човека и няма "стопа" на човешкия кортекс.... Може би точно защото го няма е така... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2733127
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953