Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 13:23 - "Скандално" за религията - само че отпреди век...
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 30616 Коментари: 75 Гласове:
49

Последна промяна: 14.04.2011 13:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Тези дни попрочитвах някои неща от Кроули и не мога да се сдържа да не  изкопипействам „некои съображения”.  

КАКВО Е РЕЛИГИЯТА

„В коментарите си към Книгата на Закона (The Law Is For All), Кроули пише:

"Гордостта е качество на Слънцето, Тифарет, а мощта - на Марс, Гебура. И така, Лъв, моят изгряващ знак съчетава тези качества, също както и Ра-Хоор-Кхуит. Християнските идеи за смирението и слабостта като “добродетели” са естествени за роби, страхливци и малоумни.

Видът безопашата маймуна, откриващ себе си като разклонена репичка в една вселена на гиганти, надигащи вой за предястие трябва да се скрие от реалността във Фройдовски фантазии за “Бог”.Тази маймуна потръпва при досега си с истината и трепери от голотата си сред природата.

Затова тя изобретява един култ към страха и срама, и превръща смелостта и самоуважението в самонадеяност и богохулство.Тя се заравя в тинята на “благоговението и богобоязливостта” и си гради жилища от собствените си изпражнения, подобно на земен червей.

При приближаването на опасност тя се преструва на умряла подобно на други противни инсекти и се опитва да избегне вниманието като приема цвета и формата на околната си среда използвайки мимикрия подобно на други безгръбначни.

Тя изпуска смрад или мастило, подобно на скунк или сепия, наричайки едното моралност, а другото благоприличие. Подобно на плужек, тя е хлъзгава от лицемерие и назо­вавайки съвкупността от своите дефекти съвършенство, тя дефинира Бог като фекалии за да може да се ласкае с епитета божествен. Цялата тази маневра се описва като религия."

ЗА „КНИГАТА НА ЗАКОНА”

"Книгата на Закона" представлява един нов морален кодекс за човечеството и възвестява края на ерата на Озирис - Еона на Умиращия и Възкръсващ Бог и началото на една нова ера - Еона на Хор, Коро­нованото и Побеждаващо Дете. Някога, в мрака на човешката история, Еонът на Озирис,Умиращият и Възкръсващ Бог (или патриархата) сменил Еона на Изида (матриархата) или така наречения "Златен Век".

    Сега, на свой ред, Еонът на Озирис се сменя от този на Хор, Детето, което съчетава най-добрите характеристики на Майката и на Бащата, но само по себе си е нещо качествено ново. Тези три еона или маги­чески епохи представляват три последователни етапа от човешката еволюция. През първия етап човек е трябвало да придобие опит от самия живот (Изида), през втория, от Смъртта (Озирис), а сега,през третия етап, той трябва да осъзнае придобития подсъзнателен опит и да възприеме Живота и Смъртта като две отделни фази на Съществу­ването - като двете страни на една и съща монета. Смяната на еоните, обаче, се придружава от големи катаклизми на всички нива на съществуване и ако опита ни като човешки същества не ни е направил по-мъдри, по-решителни, по-гъвкави и не на последно място по-весели и по - игриви, може да изчезнем като биологичен вид от лицето на планетата. Някои от най-важните клаузи на този нов Закон гласят:

"Прави каквото искаш да бъде целия Закон."

"Любов е закона, любов според воля."

"Всеки мъж и всяка жена е звезда".

"Няма закон извън. Прави каквото искаш".

Тук за "успокоение" на по-страхливите трябва да се отбележи, че това съвсем не е разрешително за отдаване на всякакви капризи, а no-скоро стимул за всеки да разбере истинската си воля и да я осъще­ствява на дело. Защото ако всеки правеше това, което наистина иска да прави, тогава не би имало конфликт... Друго важно предписание гласи:"...ти нямаш друго право освен да изпълняваш волята си. Така прави и никой не ще възрази." 

ЗА ДЯВОЛА

„Що се отнася до често свързвания с Кроули сатанизъм, нека цитираме тук една негова обяснителна бележка в Magick in Theory and Practice1929:

"Исторически погледнато, “Дяволът” е Бога на хората, които лично не харесваме. Това е довело до такова голямо объркване, че Звяра 666 е предпочел да остави имената такива, каквито са и обявява просто, че Айвас - соларно-фалично-херметичния "Луцифер" - е Неговия соб­ствен Свещен Ангел-Хранител, а “Дявола” Сатана или Хадит, този на нашата специфична единица от Звездната Вселена. Тази змия Сатана не е врага на Човека, а Този, който създаде боговете на нашата раса, познаващи Доброто и Злото; Той подкани "Познай Себе си!" и въведе Посвещението. Той е “Дявола” от “Книгата на Тот” и Неговата емблема е Бафомет, Хермафродита, който е йероглиф на мистерията на съвършенството.Числото на Неговото Ату1 е XV, което е йод хе, Монограма на Вечното, Бащата едно с Майката, Девственото Семе едно с всесъдържащото Пространство. Следователно Той е Живот и Любов. Но, освен това, буквата Му е айн, Окото - Той е също и Светлината, а Зодиакалното Му изображение е Козирог, този скоклив козел, чийто атрибут е Свободата."

 

ЦИТАТИ ОТ КНИГА НА ЗАКОНА


image 

Нуит

60. Числото ми е 11, като на всички, които са от нас. Петолъчната Звезда, с Кръг в Средата, и Кръгът Червен е. Моят цвят за слепите е черен, но синьо и златно виждащите виждат. Аз имам също блясък таен за тези, които ме обичат.

61.  Но да ме обичаш е по-хубаво от всичко:  ако под звездите на нощта в пустинята, ти някога кадиш тамяна ми пред мен, призова­вайки ме с чисто сърце и Змийския пламък в него, ще дойдеш за малко в лоното ми да полегнеш. За една целувка, ти тогава, ще желаеш всичко да дадеш; но който даде и една прашинка от прахта, ще загуби всичко в този час. Ще натрупате богатства и изобилие от жени и подправки; ще носите скъпи бижута; ще надминете земните народи по величие & гордост; но винаги с любовта към мен и така до радостта ми ще достигнете. Ревностно ти повелявам да дойдеш ти пред мен в едничка роба и покрит с немзет разкошен.Обичам те! За теб копнея! Бледа или румена, забулена или чувствена, Аз, която съм цялото удовол­ствие и пурпур, и опиянението на най-съкровеното чувство, те желая. Окрили и пробуди навитото величие в теб: ела при мен!

62. При всички мои срещи с вас жрицата ще казва  - и ще горят очите й с желание, стоейки гола и ликуваща в тайния ми храм - При мен! При мен! събуждайки на всички пламъка в сърцата с нейния любовен псалм.

63. Пейте ми възторжената песен на любовта! Кадете ми благоу­хания! Носете скъпоценности за мен! Пийте за мен, защото ви обичам! Обичам ви!

64. Аз на Залеза съм дъщерята с клепачи сини. Аз съм бляскавата голота на чувственото нощно небе.

65. При мен! При мен!

66. Проявлението на Нуит завършва.

image

Хадит 

26. Аз тайната Змия съм, за отскок навита; в намотката ми радост има. Ако Аз повдигна си главата, Аз и моята Нуит едно сме. Ако главата си сведа и отрова пусна, тогава е екстаза на земята и едно сме ние със земята.

27. Опасност голяма в мен се крие; защото който не разбере тези руни, голяма грешка ще направи. Ще падне той в ямата, наречена Защото; и ще загине там с кучетата на Разума.

28. А сега едно проклятие върху Защото и неговия род!

29. Нека Защото бъде завинаги проклето!

30. Ако Волята спре и крещи Защо, призовавайки Защото, тогава Волята спира & нищо не прави.

31. Ако Силата пита защо, тогава Силата е слабост.

32. Също, разумът лъжа е; защото има фактор безкраен & незнаен; & всичките им думи са криворазбрани.

33. Стига вече със Защото! Да пукне нека като куче!

34. Но вий, о народе, мой, станете & се събудете.

35. Нека ритуалите се изпълняват както подобава, с радост & красота.

...

58. Да! не мислете за промяна: ще бъдете такива, каквито сте & не други. Затова царете на земята  винаги Царе ще бъдат: робите ще служат.Не ще бъде никой низвергнат или въздигнат: всичко си е винаги, каквото си е било. Но има маскирани мои слуги: може онзи сиромах там Цар да се окаже. Царят може да избира одеждите си както пожелае: сигурна проверка няма: но не може сиромахът нище­тата си да скрие.

59. Затова внимавай! Обичай всички, да не би случайно Цар да има скрит! Така ли казваш ти? Глупак! Ако той е Цар, не можеш да му навредиш въобще.

image 

Ра-Хоор-Кхут

51. С моята глава на Ястреб Аз кълвя очите на Исус както той виси на кръста.

52. С крилата си Аз шибам Мохамед в лицето & го ослепявам.

53. С ноктите си Аз разкъсвам плътта на Индуса и Будиста, Монгола и Дина.*

54. Бахласти! Омпехда! Плюя Аз на пиянските ви вери.

55. Нека Мария неопетнената бъде разкъсана на колела: заради нея нека всички целомъдрени жени бъдат крайно презрени сред вас!*

56. Заради красотата и любовта също.

57. Презирайте също всички страхливци; професионалните войни­ци, които не смеят да се бият, а си играят; всички глупаци презирайте!

58. Но устремените и гордите, царствените и възвишените; братя сте вий!

59. Като братя се бийте!

60. Няма Закон извън Прави каквото искаш.

61. Идва краят на словото на Бога седнал на трона на Ра, просветляващо подпорните греди на душата.

image

Копирано от: 

image

 

 

 




Гласувай:
52



Следващ постинг
Предишен постинг

1. smani - Тоз ми се разходи по нервната сис...
14.04.2011 13:35
Тоз ми се разходи по нервната система, ама айде от мен да мине четнах го по диагонал. :)
цитирай
2. magicktarot - smani, той го умее това май :)))) Иначе не е лош човекът -
14.04.2011 13:37
изкуствено си е създал такъв имидж... Според мен е един от "определителите" на 20 век и Новото време...
цитирай
3. анонимен - Все повече се убеждавам, че е най...
14.04.2011 15:56
Все повече се убеждавам,че е най-хубавато нещо,да си имаш ВЯРА/а не,религия/....
Поздрави!
цитирай
4. darcy - Имах период, в който много се интересувах от окултизъм, вещерство и пр.
14.04.2011 16:24
Четях Блаватска, този господин Кроули, един друг изтрещял господин Ла Вей... Това, разбира се, беше в юношеска възраст. Неспокоен период, търсещ. Преди няколко години открих за себе си истината в Новия завет и словото на Исус. Оттогава не признавам никакво друго духовно учение, колкото и близко, примамливо като идея или внушение да ми изглежда. За мен има един закон - този, който самият Син Божи е извел ясно и точно: "Прави това, което искаш да правят на теб". Голяма част от вярващите бъркат този закон с "не прави това, което не искаш да правят на теб", което е съвсем друго. От тук тръгва всичко, цялото отношение към околния свят.

Не те критикувам, Маджик. Просто се отпуснах в размисли... рядко ми се случва, понеже не съм "насериозно" в блога.

Поздрави за теб!
цитирай
5. magicktarot - Re: :)))
14.04.2011 16:54
sevt9, привет! И аз съм ЗА вярата. Поздрави!:)


darcy, привет! Аз не съм "насериозно" и в живота, не само в блога.;) Радвам се, че споделяш. Законът на Иисус, изказан по този начин, е наистина впечатляващ! Не забраняващ закон. Точно това е проблемът - неразбирането - мислим си, че християнството забранява... Малко в кръга на майтапа - ако аз съм садо-мазохист и обичам да причинявам болка, дори до степен да убивам, а обичам и да понасям болка - трябва ли да го правя на ближния? :)

Кроули ми е един от любимите автори - за жалост, неоценен в наше време, но оказал голямо влияние върху съдбините на света през ужасяващия 20 век. Това, че го цитирам, не значи, че приемам изцяло неговите възгледи и вяра. Тук исках да наблегна на мнението му за религията. Тя няма нищо общо с вярата. Както и Иисус Христос учението Му нямат почти нищо общо с християнската религия. Поздрави!:)
цитирай
6. get - - Хм-м-м ! De mortuis aut bene aut nihil !!
14.04.2011 16:57

- Мой си превод - За мъртвите или добро, или нищо !

- Не може човек да си избяга от съдбата(визирам себе си) - Тез египетски "мумии" ме "гонят" ... поне от една година !! ... по едно време се бяха присъединили и "демоните" от "Ловци на духове" - http://i.actualno.com/club.bg/files/2008/09/05/f51a5188f8.jpg

- Но-о-о ! - приятели мисля, че бяхме стигнали до консенсус, че човешкото съзнание може да сътвори светове ? - Да, да ! - После да няма - Оле-е-й мале - Кой туй нЯщо ?!

- Длъжен съм да ви предупредя ... Бюрото ни затвори ... няма ги мигнито-електронните пушки, още по-малко капаните-затвори за Духове :))) - Кат дойди Ариман, да не кажете че, не съм ви предупредил ?!!

- С уважение !

от Гет - БОУил ТауроСкитский
цитирай
7. magicktarot - Гет, не те разбирам? :)
14.04.2011 17:19
Според мен не си прочел какво съм цитирала и подхождаш с някакъв предразсъдък...:) Поздрави!
цитирай
8. анонимен - Просвелявай! Може пък на някого да ...
14.04.2011 20:10
Просвелявай! Може пък на някого да му светне, макар че вероятността е малка.
цитирай
9. magicktarot - kushel, малка, но я има!:)
14.04.2011 20:43
Поздрави!
цитирай
10. get - :)) - Ами, позволи ми този път да бъда предубеден !! :))
14.04.2011 20:59
- Защо ?!
magicktarot написа:
Според мен не си прочел какво съм цитирала и подхождаш с някакъв предразсъдък...:) Поздрави!


Принцип:(мои си ?)
- Всеки един от нас се ражда с развити духовни качества и сетива !
- Всеки носи отговорност за постъпките, както своите, така и на ближните си !
- Всеки носи моралната отговорност - (след като е осъзнал) за нередността на дадено нещо, ако не се намеси да го предотврати !

Освен тези а и др. принципи - През миналият век ! - персонално всеки един от нас се възгордява до степен ... да отрече Създателя ! ... причините са толкова много, че за да ги изброя и донякъде обясня - Ще следва да напиша монография !

- Гет "гледа" света с широко отворените очи, на непредубедено дете - поради това не съди Кроули, Блаватска, Щайнер, Ницше или един Сартр с "погнуса"-та му предизвикана от екзистенциализма, Защото ... при човека „съществуването предшества(ло) същността”.

- Май стана много сложно !
- За да подобря лошият "вкус", който оставих :)) - Ще се съглася ! - Вярата няма нищо общо със задължение/обвързване-то(облигаре/религаре) което ни поставя някаква институциализирана организация !

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
11. magicktarot - Гет, разбирам те и се радвам, че обясни!:)
14.04.2011 21:10
Само ще добавя, че Кроули никъде не отрича Създателя... Нито който и да е друг го отрича. Това, че смята, че човек може да е бог, не значи, че отрича Създателя. А възгордяването като смисъл, който използваме днес, е много институционализирано-християнско понятие... Според мен, когато се отнася за Кроули, не става дума за възгордяване, а за смелост - и казано е: Бог обича смелите. Ако не бяха живели толкова смели мъже и жени още да нямаме пътища, да се движим само с коне, да перем на реката и т.н.т.н. А да - и да сме неграмотни...
цитирай
12. stela50 - Интересно ми беше да прочета за религияга отпреди век...
15.04.2011 00:51
Чела съм Блаватска, Щайнер, Ницше, Сартр...но човек сякаш улавя тези истини
от идеите ,които са свързани по някакъв начин с живота и философията му .
А и не е необходимо да приемаме изцяло нечии възгледи и идеи.
..."Няма закон извън. Прави каквото искаш"...Има логично и ясно обяснение .
И четейки ,приемам ,че когато се отнася за Кроули,наистина не става дума за възгордяване, а за смелост - и казано е: Бог обича смелите...Те са прогреса .
Поздрави за постинга ,magicktarot !
цитирай
13. malkiatprintz - Отношението към Кроули като цяло е ...
15.04.2011 04:27
Отношението към Кроули като цяло е също толкова стереотипизирано, колкото и отношението към Христос и неговото учение. Също не приемам много неща у него, но пък не може и всичко да бъде отхвърлено. И не допускам, че след хилядолетия на преписване на ръка и тълкувания, Библията съответства на това, което е учел Христос. Но мнения - много :)
цитирай
14. sunla - обърках се
15.04.2011 08:25
нещо не схванах.. не е за мен тази материя.. хубав ден
цитирай
15. magicktarot - Re: Здравейте! :)))
15.04.2011 08:51
stela50, благодаря ти!:) Точно го казваш, Таня - ще добавя, че всичко, което четем сякаш идва "по поръчка" в определен период в живота ни или когато имаме нужда точно от него. Т.е. четенето не е нещо самоцелно и винаги е свързано с нашите нагласи, виждания и живот. И най-често наистина някой автор ни попада в полезрението, само за да потвърди вече добит или в момента получаван опит...


babaelenica, Бабо Еленице, въх! Веднага започвай да четеш Библията, че не се
знае знае ли се !!!:))))) Това собствено виждане наистина сякаш го имаме вътрешно - заложено е, казват... Но, от друга страна, ако не можем да говорим на никакъв език - също казват, че не може да се изградят естетическо-етически и пр. нагласи, съответно - собствено виждане. Нещата са комплексни явно. (не казвам, ако сме неграмотни - неграмотните хора, живеещи в общество, също си изграждат такива виждания. Имам предвид не говорещи човешки език хора - те са рядкост, наистина...)



malkiatprintz, напълно съм съгласна за стереотипизирането!:) Много точно си го казал! Това с Библията също е вярно - но твърдо религиозните хора много се засягат, ако им го кажеш - не признават, че хора са преписвали и преиздавали тази книга. Да не говорим, че и хора са я съставили във вида, в който е днес. А за "стереотипния Кроули" - на някои дотолкова им е вградено в съзнанието, че Кроули=Сатана, че само като мернат нещо за него нито го четат, нито го поглеждат, от страх да не пострадат ... :))) (без изобщо да са запознати какво е писал и т.н. - пи ар, включително и самият Кроули си е създал нарочно такъв имидж - подозирам, че освен за другото е и за да държи настрана страхливите и несериозните - да ги предпази просто).


15. анонимен - quot/Религията е най- добре организираното мошеничество
04:56
в човешката история, а църквата е акционерно дружество за експлоатация на човешката глупост./quot
Тази мисъл май скоро я виждах пак някъде из коментарите на предишни мои постинги - но не се сещам къде. Познаваме ли се?
цитирай
16. magicktarot - 16. sunla, приятен ден!:) Наистина, не си длъжна да схващаш... Ето какви са насоките на края на книгата, цитирам:
15.04.2011 09:05
"КОМЕНТАРЪТ
Прави каквото искаш да бъде целия Закон.
Изучаването на тази Книга е забранено. Благоразумно е да се унищожи този екземпляр след първото прочитане.
Който и да пренебрегне това, се излага на най-ужасен риск и опасност.
Тези, които обсъждат съдържанието на тази Книга да бъдат отбягвани от всички като центрове на чума.
Всички въпроси по Закона да се решават само чрез позоваване към моите писания, всеки сам за себе си.
Няма закон извън Прави каквото искаш. Любов е закона, любов според воля.

Жрецът на Принцовете"

цитирай
17. get - - Ще ползвам, поста на malkiatprintz, като илюстрация на нещо, което често ме смущава ...
15.04.2011 09:20
... в становищата на пишещи по отношение на Библията !!?
malkiatprintz написа:
Отношението към Кроули като цяло е също толкова стереотипизирано, колкото и отношението към Христос и неговото учение. Също не приемам много неща у него, но пък не може и всичко да бъде отхвърлено. И не допускам, че след хилядолетия на преписване на ръка и тълкувания, Библията съответства на това, което е учел Христос. Но мнения - много :)


- Твърде е модерно(въпреки че това датира от хилядолетия) да свързваме Христос, тоест Нов завет с Библията !! - за мен това е некоректно !
- Първо не съм ... ама съвсем не съм, така категоричен(както е възприето) да твордя, че Библията може да се ползва като източник и основание за обосноваването на Завета оставен ни от Христос !!
- Второ - все още витая в догадки - Библията, като такава Кога е съставена ?!
- Ако се зачетем в самата нея, Внимателният читател, ще установи един смущаващ факт - наличието на Два "завета"(!!).
- Отделно ако се зачетем в нея особено в часта и Царства - Ще видим че, там са описани неща, които съвсем не кореспондират с общоприетите принципи за хуманност и др. п. !! ... има и още др. смущаващи неща, а от тях въпроси - но би следвало да напиша отделен пост.
- Като обобщение - Ще изкажа едно еретично становище, с вероятностен характер - Библията като документ мисля (??!) - не предхожда а-а-а следва, като съставяне и хронология така известният ни Нов завет - Завещаното от Христос !!
- При една такава датировка на същата - всичко ще добие логическа връзка и обяснение - Защо тя взета на "въоръжение" в институциализираната (след ІV в.) църква. - ще получи логичен отговор - как така и защо ръководителите на Църквата започват да защитават (опосредствено) Робството, дори като социално правна институция ... за пример Справка: папа Николай V и неговата була, Romanus Pontifex с която на практика се узаконява робството !!
- Има и още неща, но спирам !

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
18. syrmaepon - . Любов е закона, любов според воля. ...
15.04.2011 09:24
magicktarot написа:

. Любов е закона, любов според воля.


Това аз го разбирам така: следвай любовта/сърцето/ си и ще вървиш по предначертания за теб път от Бог...
Скоро срещнах един блогър в руската интернет мрежа,който твърдеше,че всички религии трябва да бъдат детронирани,защото са зло и възпитават единствено робска психика
Въобще хората се замислят,все пак влязохме в 21 век....
цитирай
19. magicktarot - 19. get, Гет, не разбирам - струва ми ...
15.04.2011 09:54
19. get, Гет, не разбирам - струва ми се, че предполагаш, че Старият завет е писан след Новия? Доказано е, че не е така... Макар че би било интересно - представяш ли си - някой да докаже, че Старият завет е писан след Иисус Христос!!! Това ще бъде велик скандал и, ако при разкритието му църквата още е действаща - несъмнено ще го прикрие веднага!:)))))
Библията е съставена през 325г. след Христа на един църковен събор - преди това са били отделни книги... Има данни, че евангелията са писани 60-100 години след Христос (от евангелията се черпи основно (но не само) учението на Иисус) - това няма да го коментирам. Не знам дали е наистина така, но ако е - представи си някой да пише какво си казал и правил 60 години след тебе...
Два завета (договора?) има в Стария завет. В Новия не се говори за никакъв завет пряко...
За робството, поддържано от църквата - да беше само това! Църквите - защото са много - са едни от най-богатите материално институции - за разлика от Иисус Христос и учениците му - и това няма да го коментирам... Но тук темата е Кроули - не знам защо се отплесваме по библейски и църковни въпроси:)))) Поздрави!



20. syrmaepon, привет! :) Аз това "любов според воля" не го разбирам, поне не напълно. "Воля" при Кроули е трудно за обяснение понятие - не е "стандартната" воля, която всички (мислим че) разбираме... Иначе и Кроули казва за робската психика - в началото на постинга го има - и го е казал преди повече от век. А и наистина, както казваш - все по-малко религиозни хора остават - поне в т.нар. цивилизовани страни. Поздрави!:)
цитирай
20. magicktarot - 21. анонимен - ще те цитирам, защото тук изчезват анонимните коментари.
15.04.2011 10:22
анонимен написа:
Гет, Библията е съставена в течение на много векове. Първоначално са събрани книгите от Стария завет. Сборникът съдържа Тората, Пророците и Писанията. Утвърден е в края на 1 век сл. Хр.на събора в Ямниа. Новият завет е съставен по-късно. Евангелията от Матей, Лука, Марко и Йоан са писани през втората половина на 1 век. Двата завета съставляват Библията и не могат да се разделят, както мислите. Новият завет се съдържа в Стария, а Старият се изпълнява в Новия, така че наличието на два завета въобще не е смущаващо. Библията е удивително последователна по отношение на монотеистичната доктрина - отделните книги, въпреки, че са писани в различни векове, не се различават в това отношение. Изследванията на учени само доказват това (това е най-изследваната книга, можете да бъдете сигурни) и нейната автентичност. Hope this will help all of you :)


Съгласна съм с нещата, които казваш. Само с изследванията не съм съвсем съгласна - това, че сме приели за религия науката, не я прави достоверна... В смисъл - за всяка изследване някой плаща, предполагам е ясно какво следва от това...
цитирай
21. apostapostoloff - А сега малко да се посмеем...
15.04.2011 10:33
Малко известен факт е, че по едно време Кроули се заселил в Италия. Там започнал да търси просветлението и един ден му дошло на ум, че то идва само по времето на оргазъм.

И тъй като Кроули бил обратен, той подмамил едно младо италианско момче в бърлогата си и му разпрал на бърза ръка г... Направо го спукал от е....

Да, ама по онова време Мусолини бил на власт и преследвал жестоко такива "експерименти". Та се наложило Кроули да се спасява с бягство. Успял, завалията, ама повече не стъпил в Италия.
цитирай
22. darcy - Привет отново!
15.04.2011 10:36
Много приятно се е развила дискусията от вчера до днес, а аз съжалявах, че няма "да види бял свят", т.е. първа страница. Има някои неадекватни мнения, но те винаги са необходими, за да изпъкнат добрите. Религията и вярата не са едно и също, това е ясно.
Колкото до Библията - какво значение има колко време след Исус са писали Евангелията, нима философията в думите Му е по-незначителна?
цитирай
23. magicktarot - apostapostoloff, ха ха ха - ето, смея се:))) Бил е бисексуален...
15.04.2011 10:39
Апостолов, този "факт" е известен - и много други такива подобни - за сексуалните извращения на Кроули... Дори са много по-известни от писанията му и от приноса му към световната култура... Няма да ги коментирам - повечето са слухове, създадени с цел да подчертаят скандалната му репутация. Аз лично не съм му светила и не знам какво е правил... В крайна сметка всеки има някаква сексуалност - ако вземем да нищим личната сексуалност на всеки един - не знам докъде ще стигнем... Най-много и ние да вземем да търсим я Просветление, я просто секс и от дума на дума....:))))
цитирай
24. magicktarot - 25. анонимен - цитирам и това
15.04.2011 10:41
анонимен написа:
Има и веществени доказателства, които са красноречиви. Такива са свитъците от Кумран, открити през 1947 година. Именно те показват, че дори при многото преписвания текстът е бил запазван непроменен.


А защо свитъците от Кумран - там има други евангелия - не са влезли в Библията?
цитирай
25. magicktarot - 26. darcy , привет!
15.04.2011 10:46
Наистина няма значение - просто някои се питат - това наистина ли е философията на Христос в чист вид, след като е писана от хора, сто години след него. Нали знаеш - свидетелски показания на двама души, за едно и също събитие, станало вчера - се различават помежду си... Тук става дума за много години.

Доста хора не правят разлика между религия и вяра, да вметна...
цитирай
26. magicktarot - 23. анонимен - цитирам и това:
15.04.2011 10:52
анонимен написа:
Magic, специално за теб...
Старият завет на Яхве с народа на Израел е подписан още преди Изхода от Египет, това е в Стария завет. Новият завет е подписан също с кръв - справка евангелие от Матея 26:28 - .. защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове.. Същото е и в евангелията от Лука и Марк.


Трябва да го погледна в оригинал... И в Стария завет имаше на два пъти сключване на завет/свидетелство - не помня точно къде и не ми се проверява сега. Вторият път май беше с дъгата като символ на завета...
Но какво общо има Кроули с всичко това? Явно има...
цитирай
27. magicktarot - 30. анонимен Не се съдържат в Библията - не и едно към едно...
15.04.2011 10:53
анонимен написа:
Това са книги на еврейска секта, живяла изолирано в Кумран. Текстовете от Кумран всъщност се съдържат в Библията. Нали ви казах, че това показва, че при преписване текстът не се е променял.


цитирай
28. darcy - Според мен
15.04.2011 10:57
основата е запазена, дори при минимални различия. Освен това, ако четем Библията за да хващаме несъответствия и написаното буди съмнения у нас, значи просто не вярваме и нямаме желание да вярваме. Аз лично не приемам Стария завет, чела съм го веднъж, преди много години и то едва-едва със зор, дето се вика - не ми беше приятно и разбрах, че не е за мен. Виж Новия завет го нося почти винаги със себе си. Той ми е като наръчник.
цитирай
29. magicktarot - 34. анонимен, цитирам:
15.04.2011 11:03
анонимен написа:
Това е учението на Христос, евангелие от Лука започва така:

1. Понеже мнозина предприеха да съчинят разказ за напълно известните между нас събития,
2. както ни ги предадоха ония, които от самото начало бяха очевидци и служители на словото, -
3. то намерих за добре и аз, след като грижливо проучих всичко от начало, наред да ти опиша, достопочтени Теофиле,

Така, че не се чудете... Макар и написани много след кръстната смърт на Създателя, тези писания съдържат истинското учение на Христа. Хората са искали да го запазят и затова са писани евангелията.


Без да се заяждам, малко ще се помайтапя: ако някой напише нещо такова, като съдържанието му се отнася до тебе и е напълно клеветническо и невярно, и предаде това писание в прокуратурата - и те обвинят, осъдят и затворят на базата на това писание - ще бъдеш ли съгласен/а с присъдата и ще приемеш ли за верни подобни писания? :)
цитирай
30. magicktarot - 33. darcy
15.04.2011 11:07
darcy написа:
основата е запазена, дори при минимални различия. Освен това, ако четем Библията за да хващаме несъответствия и написаното буди съмнения у нас, значи просто не вярваме и нямаме желание да вярваме. Аз лично не приемам Стария завет, чела съм го веднъж, преди много години и то едва-едва със зор, дето се вика - не ми беше приятно и разбрах, че не е за мен. Виж Новия завет го нося почти винаги със себе си. Той ми е като наръчник.


Само да не дойде сега някой защитник на Стария завет - защото това, което изказваш някой може да го приеме за еретично - не можеш да не признаваш Стария завет!:))) Иначе съм напълно съгласна с тебе. Аз нямам становище дали е достоверно учението в Новия завет или не е - наистина е въпрос на вяра. Ако вярваш го приемаш за вярно - ако не - не. По това не може да се спори, няма и смисъл...
цитирай
31. magicktarot - 32. анонимен Знам...
15.04.2011 11:19
анонимен написа:
Майтап - ако искаш обърни се и виж кой стои отдясно зад теб :)
Съжалявам за оригинала, на иврит е и не излиза...


Новият завет не е на иврит - ти него ми цитираш... ето -" - справка евангелие от Матея 26:28 - .. защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове.. Същото е и в евангелията от Лука и Марк. "
цитирай
32. magicktarot - ВИЖ ГОРНИЯ МИ КОМЕНТАР - МАТЕЯ
15.04.2011 11:22
анонимен написа:
Не, това е от книга Изход от Стария завет.

цитирай
33. magicktarot - 36. анонимен, Изход не си цитирала пряко - само го споменаваш
15.04.2011 11:32
анонимен написа:
Цитирах и двата - и книга Изход и евангелие от Матея :)


Както и да е.:)
цитирай
34. magicktarot - 35. анонимен, хубаво, че си хи, това транслитерираната буква хей от еврейската азбука ли е?:))))
15.04.2011 11:45
анонимен написа:
I am a he :)


Но спри да пишеш анонимно, защото коментарите се трият...
цитирай
35. get - :))) - Хм, текстовете от Кумран се съдържат в Библията - тогава да видим един ... ?!
15.04.2011 12:00
... един от тях ?!

" ... говори суета
и ... грешки.
Тя е винаги готова да помаже своите думи
и ласкае те с ирония,
осмивайки с греховни устни.
Нейното сърце е заложено като капан,
ръцете й са хватката на Преизподнята.
Нейните крака са устремени към вършене на неправда,
и ходят към злините.
Нейните... са основите на тъмнината,
и множество грехове са във фустите й.
Нейните... са тъмнината на нощта,
и нейните одежди ...
Нейните дрехи са нощната мъгла на полумрака,
и украшенията - знаци на разложението.
Нейното ложе е леговище на разврата,
и нейните владения /са/ посред нощите.
Тя окалва своето обиталище в лоното на мрака,
тя пребивава в сенките на тишината.
Посред вечен огън е нейното наследие,
не сред тези, които ярко блестят.
Тя е начало на всички пътища греховни.
... "

- Второ, нещо не се присещам - Това(цитата) някъде да съм го срещал в Библията ? - да не би да се бъркам ... ако е така - поправете ме !!

- Ако не бъркам ! - може ли да бъде вярно становището ... ?!

magicktarot написа:
анонимен написа:
Това са книги на еврейска секта, живяла изолирано в Кумран. Текстовете от Кумран всъщност се съдържат в Библията. Нали ви казах, че това показва, че при преписване текстът не се е променял.





- "Сестро":)) ... Соня - между есеите явно е съществувало твърде "високо" мнение за "жената" !? :))

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
36. sofiot - Та исках да кажа, да не се доверявате ...
15.04.2011 12:21
Та исках да кажа, да не се доверявате на преводи. Дори синодалният превод не е точен.
цитирай
37. magicktarot - 36. get, Братко Григор, добре беше да кажеш откъде е цитата :)
15.04.2011 12:22
А Кроули по доста гаден начин е оплюл и осмял цялото това принизяване на жената и очерняне на всички нейни извечни функции - което обаче е било съвсем в реда на нещата - даже и в постинга е описано - преминаването от матриархат (еона на Изида) в партриархат (еона на Озирис) и всички характерни особености на патриархалния еон...
цитирай
38. demonwind - Казали сте го точно -
15.04.2011 12:25
не религията е важна, а ВЯРАТА. Вярата в светлината, в живота. Но да не забравяме, че Луцифер е "донесъл светлината", сиреч е слязъл до най-дълбоките дебри, за да покаже на заблудените и изгубените души пътя.
Това, какви сме тук, е функция от това, което сме правили през миналите си животи. Духовното определя материалното. Затова има и страдащи хора по Земята - много е възможно в минали животи именно те да са причинявали страдания. Но затова и ние сме тук, за да им помогнем, несъзнателно обогатявайки душите и на двете страни от състраданието и по този начин извисявайки се духовно с поне една стъпка.
Колкото до Христос, с учението му се спекулира с цел въвличане на все повече овце в стадото, а оттам и контрола над това стадо. Самият Христос е бил човек, надарен с това, което ние сега казваме "свръхестествени способности" - всъщност е използвал доста повече от капацитета на мозъка си, отколкото ползваме болшинството в момента. Аз вярвам, че Христос е бил един от нас, който е поискал да промени нещо, а всъщност резултатът е бил повече от негативен. Днес, 2000 години след времето, когато е живял Исус, по земите му се шири невиждано насилие, а два братски народа се колят без да подбират мъже, жени, деца, старци... 1000 години след Христос рицари-кръстоносци, с името Божие на уста, колят наред, за да "освободят Светите земи". Е, Цар Калоян им го завира малко без вазелин, ама и от това не си вземат поука. Преди време обясних на един фламандец от Белгия къде е свършил някогашният им крал Бодуин (Балдуин), та поне малко да вдене кои сме ние, българите. Всъщност той вдяна по-късно, когато български хареки му източиха всички банкови карти, ама нали сме 21 век, войните вече са технологични ;)
Всъщност истинската религия за мен (по-скоро начин на живот) е будизма. Все повече започва да се говори, че и Христос именно е черпил знания от тази бездънна съкровищница и се е опитал да ги предаде на колкото се може повече хора. Важното е обаче, че е ПОВЯРВАЛ.
цитирай
39. magicktarot - 37. sofiot, точно за това тава дума, но някои не разбират...
15.04.2011 12:34
sofiot написа:
Та исках да кажа, да не се доверявате на преводи. Дори синодалният превод не е точен.


Дори не знаят какво пише в оригинала, а претендират за абсолютна вярност... Не можем да сме толкова сигурни в нищо...
цитирай
40. sofiot - Вяра без религия? В какво тогава е ...
15.04.2011 12:39
Вяра без религия? В какво тогава е тази вяра? Ако е в нещо конкретно, най-общо казано, това пак е религия.
А Христос е втората ипостас на Света Троица - въплътеният Бог Слово, единосъщен с Бог Отец и притежаващ две природи - божествена и човешка.
цитирай
41. get - - Ау-у-у, Сестро :)) пропуск ! - Прости !
15.04.2011 12:39
- Тъй като вниманието ми бе ангажирано от Библия и Кумранските свитъци, които се явявали в потвърждение, че тя след всички преписвания оставала в изначален и непроменен вид - Това е един от текстовете на есеите или зилотите(от Кумран) ?
magicktarot написа:
А Кроули по доста гаден начин е оплюл и осмял цялото това принизяване на жената и очерняне на всички нейни извечни функции - което обаче е било съвсем в реда на нещата - даже и в постинга е описано - преминаването от матриархат (еона на Изида) в партриархат (еона на Озирис) и всички характерни особености на патриархалния еон...


- А относно Кроули ... първото, което ме кара да се чувствам дискомфортно при него ! - Твърде много е "потънал" в египетските "тайнства" !! - Но това пък е с доста много подправено(от "подправка") със средновековен окултно-духовен мистицизъм !
В първият момент, като взех да го чета - викам си - Брей !!! ... то и аз съм си дип умен(кой човек мисли противното за себе си?) ма тоЙзи ... ще е по-умен от мен !!?
- След това трябваше да отварям справочници за Египет и-и-и тъй едно, по едно та "разбулих" Изида :)) на мадам Блаватска ! - Уж все работих за разбулване-то на "скритите" неща - ма в един момент се усетих, че май-й-й аз "съм се забулил" :))
- Това накратко относно преживяванията и житието битието(опита ми с Кроули) ... на грешнаГо Григория :) ! - Но-о-о, това си е мое, частно мнение - Защото по-умните от мен, са го казали - Опита е най-големият учител !! ... тъй че, четете и проверявайте !

- С уважение + симпатия !


от Гет ктист
цитирай
42. sofiot - Та исках да кажа, да не се доверявате ...
15.04.2011 12:43
magicktarot написа:
sofiot написа:
Та исках да кажа, да не се доверявате на преводи. Дори синодалният превод не е точен.


Дори не знаят какво пише в оригинала, а претендират за абсолютна вярност... Не можем да сме толкова сигурни в нищо...

Който иска, може да види какъв е оригиналът - Библия Хебраика. Малка подробност де - трябва да се научи иврит :)))
цитирай
43. magicktarot - 39. demonwind, благодаря ти за хубавия и много смислен коментар!
15.04.2011 12:44
Ще добавя нещо - наистина, след Христос следват векове на войни, кървища и ужаси, но и много е направено и променено. Например - хората в затворите вече живеят по-добре от тези извън тях (поне в цивилизованите затвори де, но все е нещо, преди навсякъде по затворите е било ад), жените имат всички права и куп други неща - да, това е само от около век, не е много, но все пак е нещо - светът е станал по-хуманен...
Съгласна съм за будизма - при него всеки може да стане Буда. Т.е., всеки може да бъде и Христос... Това ми прилича и на Кроулиевските постулати - че всеки човек е бог.... Вярата е най-силното нещо на света - просто засега не всеки знае какво е вяра и не всеки може да я използва. Повечето хора, например, не знаят какво е електричество, но го използват. При вярата е нещо подобно - само че не може да се използва по начина, по който се ползва електричеството... затова, засега са ни нужни Учители, които да ни "дават вяра". Те за някои са нещо като ключовете, с които запалваме лампата...
цитирай
44. kite333 - На мен пък : "Тя изпуска с...
15.04.2011 12:48
На мен пък :
"Тя изпуска смрад или мастило, подобно на скунк или сепия, наричайки едното моралност, а другото благоприличие. Подобно на плужек, тя е хлъзгава от лицемерие и назо­вавайки съвкупността от своите дефекти съвършенство, тя дефинира Бог като фекалии за да може да се ласкае с епитета божествен. Цялата тази маневра се описва като религия."
ми допада.
По-скоро допада на съмненията ми относно религията.
цитирай
45. magicktarot - Гет, ще си позволя да ти цитирам Кроули във връзка с нещата, за които говориш,
15.04.2011 12:53
може да намериш "нещо" в изказването му:

"Ние не трябва да се считаме за низши същества, извън чиято сфера е Светлината или "Бог". Нашите умове и тела са воали на вътрешната светлина. Непосветеният е "тъмна звезда" и Великото Дело за него означава да направи тези воали прозрачни като ги "пречисти". Това "пречистване" е всъщност "опростяване" - не че воала е мръсен, а сложността на гънките му го прави непроницаем. Следователно Великото Дело се състои главно в опростяване на сложното.
Всичко само по себе си е съвършено, но когато нещата са объркани, те стават "зли". (Това може да се разбере по ясно в светлината на The Hermit of Esopus Island.) Тази доктрина е явно от върховно значение в качеството си на първо откровение от Айваз."


А и самият Кроули е пледирал постоянно за пълен скептицизъм и научен подход. Сляпото доверяване на всякакви авторитети го е низвергвал изцяло... Включително и доверяването към самия него...
цитирай
46. magicktarot - 43. sofiot, мерси за инфото!:))))
15.04.2011 12:55
Който учил - учил. Който не - да си наеме сигурен преводач!
цитирай
47. magicktarot - Вяра без религия? В какво тогава е ...
15.04.2011 12:58
sofiot написа:
Вяра без религия? В какво тогава е тази вяра? Ако е в нещо конкретно, най-общо казано, това пак е религия.
А Христос е втората ипостас на Света Троица - въплътеният Бог Слово, единосъщен с Бог Отец и притежаващ две природи - божествена и човешка.


Според мен неправилно определяш религията. Религията е институционализиране на вярата, характеризиращо се най-вече с някакъв точно установен вид служене и ритуалност. При вярата няма служене.
цитирай
48. magicktarot - 45. kite333, и на мен ми допада,
15.04.2011 12:59
затова го цитирам.:) Поздрави!
цитирай
49. sofiot - Ще добавя нещо - наистина, след Х...
15.04.2011 13:10
magicktarot написа:
Ще добавя нещо - наистина, след Христос следват векове на войни, кървища и ужаси, но и много е направено и променено. Например - хората в затворите вече живеят по-добре от тези извън тях (поне в цивилизованите затвори де, но все е нещо, преди навсякъде по затворите е било ад), жените имат всички права и куп други неща - да, това е само от около век, не е много, но все пак е нещо - светът е станал по-хуманен...
Съгласна съм за будизма - при него всеки може да стане Буда. Т.е., всеки може да бъде и Христос... Това ми прилича и на Кроулиевските постулати - че всеки човек е бог.... Вярата е най-силното нещо на света - просто засега не всеки знае какво е вяра и не всеки може да я използва. Повечето хора, например, не знаят какво е електричество, но го използват. При вярата е нещо подобно - само че не може да се използва по начина, по който се ползва електричеството... затова, засега са ни нужни Учители, които да ни "дават вяра". Те за някои са нещо като ключовете, с които запалваме лампата...


Всеки може да стане Буда. А толкова ли е лесно? Основните изисквания да бъдеш обикновен будист са:
-не отнемай живот;
-не лъжи;
-не кради;
-не пий алкохол;
-не прелюбодействай.
Та така, лесно ли е да си будист?
цитирай
50. magicktarot - 50. sofiot, не твърдя, че е лесно -
15.04.2011 13:13
само го отбелязвам като възможност, която ти се дава. Християнството не ти дава възможност да станеш Христос... Не че съм против това.
цитирай
51. sofiot - Вяра без религия? В какво тогава е ...
15.04.2011 13:22
magicktarot написа:
sofiot написа:
Вяра без религия? В какво тогава е тази вяра? Ако е в нещо конкретно, най-общо казано, това пак е религия.
А Христос е втората ипостас на Света Троица - въплътеният Бог Слово, единосъщен с Бог Отец и притежаващ две природи - божествена и човешка.


Според мен неправилно определяш религията. Религията е институционализиране на вярата, характеризиращо се най-вече с някакъв точно установен вид служене и ритуалност. При вярата няма служене.

Религията е точно това, което казваш и то въобще не е лошо.
Ритуалът е външен израз на вярата.
цитирай
52. sofiot - само го отбелязвам като възможн...
15.04.2011 13:28
magicktarot написа:
само го отбелязвам като възможност, която ти се дава. Християнството не ти дава възможност да станеш Христос... Не че съм против това.

Християнството дава възможност да се уподобим на Господа:
Матей 5:48 - И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец.
цитирай
53. magicktarot - 52. sofiot , пропускаш най-важния момент - не го ли виждаш в коментара ми? институционализирането -
15.04.2011 13:30
т.е. някой (жрец) или група хора си присвоява правото единствено и само той да може да контактува с Бога и да извършва ритуалите - това директно отрича, че Бог е и в тебе. Ти си длъжен да се съобразяваш с посредника... И така той изкуствено ти отнема и присвоява всички функции на Бог...
цитирай
54. magicktarot - 53. sofiot , не е същото като да станеш самия ти Бог...
15.04.2011 13:32
sofiot написа:
magicktarot написа:
само го отбелязвам като възможност, която ти се дава. Християнството не ти дава възможност да станеш Христос... Не че съм против това.

Християнството дава възможност да се уподобим на Господа:
Матей 5:48 - И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец.

цитирай
55. sofiot - т. е. някой (жрец) или група хора си ...
15.04.2011 13:47
magicktarot написа:
т.е. някой (жрец) или група хора си присвоява правото единствено и само той да може да контактува с Бога и да извършва ритуалите - това директно отрича, че Бог е и в тебе. Ти си длъжен да се съобразяваш с посредника... И така той изкуствено ти отнема и присвоява всички функции на Бог...

Свещеникът не си присвоява функциите на Бог. Той е само посредник, но много необходим.
А човек може да общува с Бог чрез молитвата - там няма нужда от посредник :)
цитирай
56. borjanmljakov - Какви са тия глупости?
15.04.2011 13:50
Отдавна е известно, че религията е опиум за народите.
цитирай
57. magicktarot - 56. sofiot , да, знам за молитвата...
15.04.2011 13:53
sofiot написа:
magicktarot написа:
т.е. някой (жрец) или група хора си присвоява правото единствено и само той да може да контактува с Бога и да извършва ритуалите - това директно отрича, че Бог е и в тебе. Ти си длъжен да се съобразяваш с посредника... И така той изкуствено ти отнема и присвоява всички функции на Бог...

Свещеникът не си присвоява функциите на Бог. Той е само посредник, но много необходим.
А човек може да общува с Бог чрез молитвата - там няма нужда от посредник :)


Но това какво общо има с институционализирането? Отричаш ли, че християнството е институционализирано? Ако отречеш - то значи казваш, че не съществуват църкви (за жалост даже не е една, а са много)! Аз казах, че свещеникът е посредник. Ти би ли могъл да си посредник без да си свещеник? По църковен канон те питам?:)
цитирай
58. magicktarot - 57. borjanmljakov, а стига бе! за пръв път го чувам!!!!!!
15.04.2011 13:54
borjanmljakov написа:
Отдавна е известно, че религията е опиум за народите.


Сега ще вземат да ме обвинят в разпространение на дрога! Какъв е тоя опиум!?
цитирай
59. sofiot - Отдавна е известно, че религията е ...
15.04.2011 14:00
borjanmljakov написа:
Отдавна е известно, че религията е опиум за народите.

Религията е еталон за етика и морал. А това, че съществуват фундаменталисти и грешници, които създават друга представа за религията у нас, само говори колко сме несъвършенни. Човек би могъл и да е съвършен, но заради свободната воля дадена му от Създателя, той избира към какво да тръгне - добро или зло.
цитирай
60. sofiot - т. е. някой (жрец) или група хора си ...
15.04.2011 14:18
magicktarot написа:
sofiot написа:
magicktarot написа:
т.е. някой (жрец) или група хора си присвоява правото единствено и само той да може да контактува с Бога и да извършва ритуалите - това директно отрича, че Бог е и в тебе. Ти си длъжен да се съобразяваш с посредника... И така той изкуствено ти отнема и присвоява всички функции на Бог...

Свещеникът не си присвоява функциите на Бог. Той е само посредник, но много необходим.
А човек може да общува с Бог чрез молитвата - там няма нужда от посредник :)


Но това какво общо има с институционализирането? Отричаш ли, че християнството е институционализирано? Ако отречеш - то значи казваш, че не съществуват църкви (за жалост даже не е една, а са много)! Аз казах, че свещеникът е посредник. Ти би ли могъл да си посредник без да си свещеник? По църковен канон те питам?:)

Църквата е институция, християнството е институция. Всеки един от кръстените християни е свещеник, но посредник е този , който е ръкоположен, т.е. върху него е благодатта, която се получава с тайнството ръкоположение..
цитирай
61. magicktarot - 61. sofiot, да, знам ги тези неща, питах риторично, но добре е, че отговаряш -
15.04.2011 14:30
отговорът ти показва, че църквата си е присвоила тези тайнства... Сега ще кажеш - Иисус Христос е основал Църквата. Аз ще кажа - защо има толкова църкви, като той, твърди се, е основал една... Нещата са безкрайни и са преливане от пусто в празно.

Световната тенденция, имам предвид в християнския свят е, че все повече хора не са подвластни на религията и не са религиозни. Дори в строго католическите страни. Това показва, че "колелото се е завъртяло" и нашата вяра в Бог ще влезе в нови измерения и ще добие съвсем друг вид - и църквата няма да играе главна роля в нея. И религия няма да има... Новите неща стават бавно. Както навремето християнството не се е установило веднага като институция и основна религия, така и сега не може да стане съвсем бързо промяната - макар че времето е много по-концентрирано и информацията расте с главоломна скорост...

Разбирам, че си защитник и почитател на религията, и не ти оспорвам това твое рождено право. Моите възгледи са различни. И нито аз ще убедя тебе, нито ти - мене. Важното е да има търпимост и разбирателство. Радвам се, че не си агресивен. Досега с колкото религиозни хора съм контактувала - всички са се проявявали като агресивни и са ме обвинявали в сатанинство, че ще горя в ада и пр. и пр. смешни неща. При теб няма такова нещо - възхитена съм и те поздравявам за това! Радвам се, че поговорихме и ти благодаря за коментарите!
цитирай
62. sofiot - отговорът ти показва, че църквата ...
15.04.2011 14:48
magicktarot написа:
отговорът ти показва, че църквата си е присвоила тези тайнства... Сега ще кажеш - Иисус Христос е основал Църквата. Аз ще кажа - защо има толкова църкви, като той, твърди се, е основал една... Нещата са безкрайни и са преливане от пусто в празно.

Световната тенденция, имам предвид в християнския свят е, че все повече хора не са подвластни на религията и не са религиозни. Дори в строго католическите страни. Това показва, че "колелото се е завъртяло" и нашата вяра в Бог ще влезе в нови измерения и ще добие съвсем друг вид - и църквата няма да играе главна роля в нея. И религия няма да има... Новите неща стават бавно. Както навремето християнството не се е установило веднага като институция и основна религия, така и сега не може да стане съвсем бързо промяната - макар че времето е много по-концентрирано и информацията расте с главоломна скорост...

Разбирам, че си защитник и почитател на религията, и не ти оспорвам това твое рождено право. Моите възгледи са различни. И нито аз ще убедя тебе, нито ти - мене. Важното е да има търпимост и разбирателство. Радвам се, че не си агресивен. Досега с колкото религиозни хора съм контактувала - всички са се проявявали като агресивни и са ме обвинявали в сатанинство, че ще горя в ада и пр. и пр. смешни неща. При теб няма такова нещо - възхитена съм и те поздравявам за това! Радвам се, че поговорихме и ти благодаря за коментарите!

Благодаря :)
Аз не съм почитател, мисля, че съм религиозен човек.
Църквата не си е присвоила тайнствата :)
Най-великото тайнство - евхаристията, е установено от Господ Иисус Христос на тайната вечеря. Другите шест тайнства са свързани и произтичат от него.
Евхаристия може да се изпълни само по време на литургия, само тогава християнинът се превъплъщава в тялото Христово - Църквата. Тайнствата могат да се извършват само от хора, върху които е благодатта. Само тогава, приемайки Светите дарове - кръвта и тялото Господни, ставаме едно с Христа.
цитирай
63. ran - Влиянието на мистър Кроули
15.04.2011 14:49
Човекът очевидно е бил гений. Май няма област от културата през втората половина на века, която да не се е повлияла от неговите идеи. Готов съм да му припиша целия разцвет на популярната музика :) Сигурно е главната причина да отпаднат вътрешните задръжки у музикантите - тези, които са им пречели да търсят нови форми за изразяване и нови форми на синтез на традиционните стилове.

Обаче, Кроули и религиите?!
magicktarot каза:
"Сляпото доверяване на всякакви авторитети го е низвергвал изцяло... Включително и доверяването към самия него..."
Със сигурност го е твърдял, но доколко е бил честен пред себе си? С това негово Его? :) Предназначението на експресивната му лексика е да привлече вниманието, а основната му цел е била да създаде вътрешно - непротиворечив модел на света. Като при религиите. Ритуализирането на някои от идеите му вече говори за институционализиране. Като при религиите. Поведението на "последователите" му е като на хард-рок музикант, който се мъчи да обезобрази мелодията чрез все по-екстремно-агресивни средства :)) Като при религиите...

Да ме прощава Вонегът, че го редактирам :), но на мястото на многоточието поставете което искате крайно твърдение - цитатът все ще е верен :)))
"Това, което не мога да понасям в церемониалните проповеди, е изхвърлянето от страна на повечето оратори, които твърдят, че вярата в ... е път към ПОБЕДАТА."

Поздрав за Смелостта и Волята! :)))
цитирай
64. magicktarot - 63. sofiot, благодаря ти и за това уточнение!
15.04.2011 15:01
Катехизисът го знаех наизуст, но се позабравя като не си припомняш често. Дано това твое припомняне помогне на някой не съвсем сериозен и стриктен религиозен християнин! :)

П.П. Без да целя да те засегна, ще добавя едно мнение на любим мой автор - Робърт Антон Уилсън - възпитан в строго католическо училище от малък, но отхвърлил впоследствие доста от християнско-религиозните неща. Когато приемаме кръвта и тялото Христови - той го казва по подобен начин: мислим, че се приобщаваме към Бог, изяждайки нафора, натопена във вино, които нафора и вино по чудесен начин по време на тайнството СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ТЯЛО НА МЪРТЪВ ЕВРЕИН, УМРЯЛ ПРЕДИ ОКОЛО 2000 ГОДИНИ...
цитирай
65. magicktarot - Ран, напълно си прав! Кроули създава много свои ритуали,
15.04.2011 15:19
дори, може направо да се каже - своя религия. Даже и организации основава - Аргентум Аструм - Сребърната Зора - подчинени на закона на Телема и т.н - това наистина си е институционализиране. Има и много последователи също. Т.е. като тип организация той не създава нищо качествено ново... Идеите му са различни от досега прокламираните. И подходът към личността на всеки един отделен човек.

Действително - горецитираните му думи могат да се тълкуват и като отричане на досега съществуващите религии като такива и опит да наложи своите възгледи като една "нова, истинна религия"... Което нещо донякъде е и осъществил - влиянието му върху културата, революцията през 60-те и пр. - но самият той като инициатор на всички тези промени в момента е съвсем непризнат - и забравен...

В заглавието трябваше (и мислех) да пиша - досегашните религии, но не исках да звучи съвсем агресивно, защото щеше да стане караница, което исках да избегна.:)

Поздрави! :)
цитирай
66. sofiot - Катехизисът го знаех наизуст, но се ...
15.04.2011 15:41
magicktarot написа:
Катехизисът го знаех наизуст, но се позабравя като не си припомняш често. Дано това твое припомняне помогне на някой не съвсем сериозен и стриктен религиозен християнин! :)

П.П. Без да целя да те засегна, ще добавя едно мнение на любим мой автор - Робърт Антон Уилсън - възпитан в строго католическо училище от малък, но отхвърлил впоследствие доста от християнско-религиозните неща. Когато приемаме кръвта и тялото Христови - той го казва по подобен начин: мислим, че се приобщаваме към Бог, изяждайки нафора, натопена във вино, които нафора и вино по чудесен начин по време на тайнството СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ТЯЛО НА МЪРТЪВ ЕВРЕИН, УМРЯЛ ПРЕДИ ОКОЛО 2000 ГОДИНИ...

Те не могат да се превърнат в тяло на мъртъв евреин. Ако си мислим, че няма превръщане, значи приемаме само хляб и вино :)))
цитирай
67. magicktarot - 67. sofiot
15.04.2011 15:48
sofiot написа:
magicktarot написа:
Катехизисът го знаех наизуст, но се позабравя като не си припомняш често. Дано това твое припомняне помогне на някой не съвсем сериозен и стриктен религиозен християнин! :)

П.П. Без да целя да те засегна, ще добавя едно мнение на любим мой автор - Робърт Антон Уилсън - възпитан в строго католическо училище от малък, но отхвърлил впоследствие доста от християнско-религиозните неща. Когато приемаме кръвта и тялото Христови - той го казва по подобен начин: мислим, че се приобщаваме към Бог, изяждайки нафора, натопена във вино, които нафора и вино по чудесен начин по време на тайнството СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ТЯЛО НА МЪРТЪВ ЕВРЕИН, УМРЯЛ ПРЕДИ ОКОЛО 2000 ГОДИНИ...

Те не могат да се превърнат в тяло на мъртъв евреин. Ако си мислим, че няма превръщане, значи приемаме само хляб и вино :)))


За религиозните вярващи няма ли превръщане? Мисля, че има...(а това за мъртвия евреин Уилсън го казва иронично. То е нещо като при Дъглас Адамс - Стопаджията - едно е в менюто ти да пише - "стек от говеждо", съвсем друго е да е написано: "парче от мъртъв кастриран бик"... Макар че двете неща са едно и също нещо..:)))
цитирай
68. get - - Питах на няколко пъти но не получих отговор относно една словесна формула, която
15.04.2011 15:55
sofiot написа:
magicktarot написа:
sofiot написа:
magicktarot написа:
т.е. някой (жрец) или група хора си присвоява правото единствено и само той да може да контактува с Бога и да извършва ритуалите - това директно отрича, че Бог е и в тебе. Ти си длъжен да се съобразяваш с посредника... И така той изкуствено ти отнема и присвоява всички функции на Бог...

Свещеникът не си присвоява функциите на Бог. Той е само посредник, но много необходим.
А човек може да общува с Бог чрез молитвата - там няма нужда от посредник :)


Но това какво общо има с институционализирането? Отричаш ли, че християнството е институционализирано? Ако отречеш - то значи казваш, че не съществуват църкви (за жалост даже не е една, а са много)! Аз казах, че свещеникът е посредник. Ти би ли могъл да си посредник без да си свещеник? По църковен канон те питам?:)

Църквата е институция, християнството е институция. Всеки един от кръстените християни е свещеник, но посредник е този , който е ръкоположен, т.е. върху него е благодатта, която се получава с тайнството ръкоположение..


... използвахте РЪКОПОЛОЖЕНИЕ + тайнство ?
- Какво вкарвате, като идея в това понятие ? - (бързам да предупредя) не питам за да споря, просто ме интересува мнението Ви или нещо ако знаете по въпроса ?!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
69. sofiot - т. е. някой (жрец) или група хора си ...
15.04.2011 16:14
get написа:
sofiot написа:
magicktarot написа:
sofiot написа:
magicktarot написа:
т.е. някой (жрец) или група хора си присвоява правото единствено и само той да може да контактува с Бога и да извършва ритуалите - това директно отрича, че Бог е и в тебе. Ти си длъжен да се съобразяваш с посредника... И така той изкуствено ти отнема и присвоява всички функции на Бог...

Свещеникът не си присвоява функциите на Бог. Той е само посредник, но много необходим.
А човек може да общува с Бог чрез молитвата - там няма нужда от посредник :)


Но това какво общо има с институционализирането? Отричаш ли, че християнството е институционализирано? Ако отречеш - то значи казваш, че не съществуват църкви (за жалост даже не е една, а са много)! Аз казах, че свещеникът е посредник. Ти би ли могъл да си посредник без да си свещеник? По църковен канон те питам?:)

Църквата е институция, християнството е институция. Всеки един от кръстените християни е свещеник, но посредник е този , който е ръкоположен, т.е. върху него е благодатта, която се получава с тайнството ръкоположение..


... използвахте РЪКОПОЛОЖЕНИЕ + тайнство ?
- Какво вкарвате, като идея в това понятие ? - (бързам да предупредя) не питам за да споря, просто ме интересува мнението Ви или нещо ако знаете по въпроса ?!

- С уважение !

от Гет ктист

Ръкоположението е тайнство, при което Божията благодат минава върху кандидата за ръкоположение. Ръкоположеният има всички качества и несъвършенства на човек и разбира се греши. Но той е извършителят по прицип на тайнствата, неръкоположен или низвергнат не може да ги извършва.
цитирай
70. sofiot - Катехизисът го знаех наизуст, но се ...
15.04.2011 16:16
magicktarot написа:
sofiot написа:
magicktarot написа:
Катехизисът го знаех наизуст, но се позабравя като не си припомняш често. Дано това твое припомняне помогне на някой не съвсем сериозен и стриктен религиозен християнин! :)

П.П. Без да целя да те засегна, ще добавя едно мнение на любим мой автор - Робърт Антон Уилсън - възпитан в строго католическо училище от малък, но отхвърлил впоследствие доста от християнско-религиозните неща. Когато приемаме кръвта и тялото Христови - той го казва по подобен начин: мислим, че се приобщаваме към Бог, изяждайки нафора, натопена във вино, които нафора и вино по чудесен начин по време на тайнството СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ТЯЛО НА МЪРТЪВ ЕВРЕИН, УМРЯЛ ПРЕДИ ОКОЛО 2000 ГОДИНИ...

Те не могат да се превърнат в тяло на мъртъв евреин. Ако си мислим, че няма превръщане, значи приемаме само хляб и вино :)))


За религиозните вярващи няма ли превръщане? Мисля, че има...(а това за мъртвия евреин Уилсън го казва иронично. То е нещо като при Дъглас Адамс - Стопаджията - едно е в менюто ти да пише - "стек от говеждо", съвсем друго е да е написано: "парче от мъртъв кастриран бик"... Макар че двете неща са едно и също нещо..:)))

:)) Разбира се, има превръщане.
Всичко останало си е философстване :)))
цитирай
71. get - т. е. някой (жрец) или група хора си ...
15.04.2011 18:26
sofiot написа:
get написа:
sofiot написа:
magicktarot написа:
sofiot написа:
magicktarot написа:
т.е. някой (жрец) или група хора си присвоява правото единствено и само той да може да контактува с Бога и да извършва ритуалите - това директно отрича, че Бог е и в тебе. Ти си длъжен да се съобразяваш с посредника... И така той изкуствено ти отнема и присвоява всички функции на Бог...

Свещеникът не си присвоява функциите на Бог. Той е само посредник, но много необходим.
А човек може да общува с Бог чрез молитвата - там няма нужда от посредник :)


Но това какво общо има с институционализирането? Отричаш ли, че християнството е институционализирано? Ако отречеш - то значи казваш, че не съществуват църкви (за жалост даже не е една, а са много)! Аз казах, че свещеникът е посредник. Ти би ли могъл да си посредник без да си свещеник? По църковен канон те питам?:)

Църквата е институция, християнството е институция. Всеки един от кръстените християни е свещеник, но посредник е този , който е ръкоположен, т.е. върху него е благодатта, която се получава с тайнството ръкоположение..


... използвахте РЪКОПОЛОЖЕНИЕ + тайнство ?
- Какво вкарвате, като идея в това понятие ? - (бързам да предупредя) не питам за да споря, просто ме интересува мнението Ви или нещо ако знаете по въпроса ?!

- С уважение !

от Гет ктист

Ръкоположението е тайнство, при което Божията благодат минава върху кандидата за ръкоположение. Ръкоположеният има всички качества и несъвършенства на човек и разбира се греши. Но той е извършителят по прицип на тайнствата, неръкоположен или низвергнат не може да ги извършва.

- Извинете, че продължавам да досаждам с въпроси !!
- Но откога и от къде води началото си това тайнство(хиротония-та) ? - има ли то отношение към филоквето този разделителен камък м/у източна и западна църкви довели до схизмата ?!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
72. vladun - Нещо като моето сам съм си куче;)...
15.04.2011 22:38
Нещо като моето сам съм си куче;)
Хареса ми задълбочното вникване в темата.
И хубаво неписано...
Поздрави, Соня!
цитирай
73. magicktarot - Привет, Владимире! :)
16.04.2011 10:49
Благодаря ти! Поздрави!
цитирай
74. razkazvachka - настръхващо
16.04.2011 13:17
интересно!

Бърдоквата си е бърдоква, макар и да е батБ.
цитирай
75. magicktarot - Разказвачке, трябваше да проверя в гуглата какво е бърдоква:)))
16.04.2011 13:25
Но пак не разбирам... ? :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2724045
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953