Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 12:45 - Въстаналия Прометей
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 6930 Коментари: 15 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„МИСЛЕЩИЯТ & ДОКАЗВАЩИЯТ

 

Ние сме това, което мислим. Всичко е построено върху мисълта. Всичко се основава на мисленето.

Буда, Дхаммапада

 

Бащата на американската психология Уилям Джеймс разказва как веднъж срещнал възрастна жена, която му казала, че Земята се крепи на гърба на огромна костенурка.

 

 

-Но, скъпа госпожо - попитал проф. Джеймс колкото е въз­можно по-любезно, - на какво се крепи костенурката?

-А, това е толкова просто - отвърнала тя. - Костенурката се крепи на гърба на друга огромна костенурка.

-О, разбирам - отбелязал проф. Джеймс, все още съвсем лю­безно. - А ще бъдете ли така добра да ми кажете какво крепи втора­та костенурка?

-Няма смисъл, професоре - отговорила старата дама, разби­райки, че той се опитва да я вкара в логически капан. - Става дума за костенурки-костенурки-костенурки и така нататьк до края.

Не бързайте да се присмивате на възрастната жена. Всички чо­вешки умове в основата си действат на същия принцип. Нейната вселена е била малко по-ексцентрична от повечето останали, но е била изградена на същите умствени принципи като всяка друга все­лена, в която хората са вярвали.

Както отбелязва д-р Ленърд Ор, човешкият мозък се държи та­ка, сякаш е разделен на две части: Мислещ и Доказващ.

Мислителят може да мисли практически за всичко. Историята показва, че той може да мисли, че Земята е окачена на гърбовете на безброй костенурки или че е куха, или че се носи в пространsтwото[1]. Сравнителната религия и философия показват, че Мислителят може да разглежда себе си като смъртен, безсмъртен, едновременно като смъртен и безсмъртен (модела на прераждането) или дори като несъществуващ (будизма). Може да мисли за себе си като живеещ в християнска Вселена, марксистка Вселена, научно-релативистична Вселена или нацистка Вселена, наред с много други възможности.

Психиатрите и психолозите често са отбелязвали (за голямо съжаление на колегите си в областта на медицината), че Мислителят може да се мисли за болен и дори за оздравял.

Доказващият е много по-прост механизъм. Той действа въз основа на един-единствен закон: „Каквото и да помисли Мислите­лят, Доказващият ще го докаже."

Ето един типичен пример, който е породил невероятни ужаси по-рано през този век: ако Мислителят мисли, че всички евреи са богати, Доказващият го доказва. Той ще открие доказателства, че и най-бедният евреин в най-западналото гето има скрити пари. По същия начин феминистите са способни да вярват, че всички мъже, включително и умиращите от глад несретници, които живеят и спят на улицата, експлоатират всички жени, включително кралицата на Англия.

Ако Мислителят смята, че Слънцето се движи около Земята, Доказващият услужливо ще организира всички възприятия, за да съответстват на тази мисъл; ако Мислителят промени мнението си и реши, че Земята се движи около Слънцето, Доказващият ще реорга­низира доказателствата.

Ако Мислителят помисли, че „светената вода" от Лурд ще из­лекува лумбагото му, Доказващият умело ще оркестрира всички сигнали от жлезите с вътрешна секреция, мускулите, органите и т. н., докато те отново не подобрят здравословното си състояние.

Разбира се, много лесно е да се види, че разумът на другите функционира по този начин; сравнително много по-трудно е да осъзнаем, че и собственият ни ум действа така.

Смята се например, че някои мъже са „по-обективни" от други. (Човек рядко чува това за жените...) Твърди се, че бизнесмените са упорити, прагматични и в този смисъл са „обективни". Краткото вглеждане в шантавата политика, към която се придържат повечето от тях, бързо ще коригира това впечатление.

Същевременно, за учените все още се вярва, че са обективни. Нито едно проучване на биографията на великите учени няма да потвърди това. Те са също толкова избухливи, а следователно и пре­дубедени, колкото и всяка група от велики художници или велики музиканти. Не само Църквата, но и утвърдените астрономи по онова време осъждат Галилей. Мнозинството от физиците отхвърлят спе­циалната Теория на относителността на Айнщайн през 1905 г. Са­мият Айнщайн не приема нищо от квантовата теория след 1920 г., без значение колко експерименти я подкрепят. Вярата на Едисон в електрическите генератори на прав ток го кара в продължение на дълги години да настоява, че генераторите на променлив ток са опасни, дори след като безопасността им е доказана на всеки друг[2].

Науката постига или по-точно се приближава до обективността не защото отделният учен е имунизиран срещу психологическите закони, които управляват всички останали, а защото научният метод - групово творение - в крайна сметка надделява над индивидуални­те предразсъдъци.

Нека вземем един прословут пример от 60-те години. Тогава три изследователски групи „доказват", че LSD причинява уврежда­не на хромозомите, а три други групи „доказват", че LSD няма ефект върху хромозомите. И в двата случая Доказващият е доказал онова, което Мислителят е помислил. Днес във физиката има 7 екс­перимента, които потвърждават една много противоречива концеп­ция, известна като Теорема на Бел, и два експеримента, които я оборват. В областта на свръхсетивното възприятие резултатите са еднородни след повече от един век: всеки, който дръзне да докаже. че свръхсетивното възприятие съществува, успява, и всеки, който се заеме да доказва, че свръхсетивното възприятие не съществува, съ­що успява.

„Истината" или относителната истина се появява едва след де­сетилетия експериментиране от хиляди групи по целия свят.

В дългосрочен план се надяваме с всеки изминал век да се доб­лижаваме все повече и повече до „обективната Истина".

В краткосрочен план винаги важи законът на Ор:

 

Каквото и да помисли Мислителят, Доказващият ще го докаже[3] .

 

 

 

 

Ако Мислителят мисли достатъчно страстно, Доказващият ще докаже мисълта толкова категорично, че никога няма да успеете да убедите човека в несъстоятелността на подобно убеждение, дори ако то е нещо толкова забележително като идеята, че съществува газообразно гръбначно с астрономическо значение („БОГ") и че то ще прекара вечността в измъчване на хората, които не вярват в не­говата религия.

Упражнения

Колкото и да е тъжно да се каже, никога няма да разберете ни­що, ако просто прочетете книга за него. Затова всеки научен курс включва лабораторни експерименти, а всяко движение за освобож­даване на съзнанието изисква практикуване на йога, медитация. техники за конфронтация и т. н., при които идеите се проверяват в лабораторията на собствената ви нервна система.

Читателят в никакъв случай няма да разбере тази книга, ако не направи упражненията, представени в края на всяка глава.

За да изследвате Мислещия и Доказващия, опитайте следното:

1.Представете си ярко монета от двадесет и пет цента, а след това си представете също толкова ярко, че ще намерите четвърт долар на улицата. После търсете монетата всеки път, когато излезе­те на разходка, като продължавате да си я представяте. Проверете колко време ще ви е необходимо, за да намерите монетата.

2.Обяснете горния експеримент чрез хипотезата за „селектив­ното внимание", т. е. повярвайте, че навсякъде има дузини загубени монети и вие сте обречени да откриете някоя, ако непрекъснато тър­сите. Потърсете втора монета.

3.Обяснете експеримента чрез алтернативната „мистична" хи­потеза, че „разумът контролира всичко". Повярвайте, че сте накара­ли монетата от 25 цента да се прояви в тази Вселена. Идете да по­търсите втора монета.

4.Сравнете времето, което ви е необходимо, за да намерите втората монета, използвайки първата хипотеза (вниманието), с това, изминаващо при използването на втората хипотеза (разумът, надде­ляващ над материята).

5.С помощта на изобретателността си се опитайте да измисли­те подобни експерименти и всеки път сравнявайте двете теории: „селективното внимание" (съвпадение) срещу „разумът контролира всичко" (психокинеза).

6. Избягвайте преждевременно да достигате до категорични заключения. В края на месеца прочетете отново тази глава, премис­лете я още веднъж и пак отложете достигането до каквото и да било догматично заключение. Повярвайте, че е възможни все още да ни знаете всичко и да има какво тепърва да учите.

7. Убедете се[4] (ако все още не сте убедени), че сте грозни, неп­ривлекателни и тъпи. Идете на парти с тази нагласа. Наблюдавайте как се отнасят хората с вас.

8.Убедете се (ако все още не сте убедени), че сте красиви, неустоими и остроумни. Идете на парти с тази нагласа. Наблюдавайте как се отнасят хората с вас.

9.Това е най-трудното от всички упражнения и се състои от две части. Първо, наблюдавайте внимателно и безпристрастно двама близки приятели и двама относително непознати. Опитайте се да откриете какво мислят техните Мислители и как техните Доказващи методично се заемат да го доказват. Второ, приложете същото уп­ражнение върху себе си.

Ако мислите, че сте научили урока си от тези упражнения за по-малко от шест месеца, значи изобщо не сте работили както тряб­ва върху тях. Ако наистина полагате усилия за шест месеца би тряб­вало едва да започвате да осъзнавате колко малко знаете за всичко.

10.  Повярвайте, че е възможно да се носите над земята и да ле­тите просто защото го желаете. Наблюдавайте какво става.

Ако това упражнение се окаже също толкова разочароващо за вас, колкото и за мен, опитайте следващото, което никога не разоча­рова.

11.  Повярвайте, че можете да надминете всичките си предишни амбиции и надежди във всички области от живота си.”

 

 

 

 



[1]    Милиони хора вярват в това (включително и този автор)

[2]  Еднсоновата твърдоглавост по този въпрос е резултат отчасти на ревността му към изобретателя на генератора с променлив ток Никола Тесла. От друга страна, Тесла отказва да приеме Нобеловата награда, когато тя е предложена на двамата с Едисон, защото не желае да се появява на една и съща трибуна с него. Тези двама гении са способни на „обективност“ и наука само в определени лабораторни условия. Ако си мислите, че имате по-висок ..коефициент на обективност" от някои от тях, защо не сте номинирани за Нобелова награда?

[3]  Ако читателят е учен, нека не изпада в паника. Това, разбира се, не се отнася до вас, а до онези заблудени глупаци в противоположния лагер, които отказват да признаят, че вашата теория е единствено разумната.

[4]  „Вярвайте" и „убедете се сами" означава да правите онова, което прави актьорът: преструвайте се, докато преструвката не започне да изглежда действителност и както казват джаз музикантите. „Фалшифицирай докато не го постигнеш.

От "Въстаналия Прометей" на Робърт Антон Уилсън



Тагове:   мислещ,


Гласувай:
22



1. анонимен - Призовавам блогарите в блог бг да ...
11.10.2010 12:51
Призовавам блогарите в блог бг да напуснат в знак на протест!
Причината за това е невъзможността да се активира деактивиран блог!
Опцията е измама от страна на ИНВЕСТОР с цел кражба на авторски произведения!
А тези които искат да запазят блога си-нека никога не пробват опцията "деактивиране" как работи,защото ще останат без блог!
цитирай
2. razkazvachka - Обичам такива текстове - задействат мисленето в двата контекста - доказващо-продължаващ и отричащо-генериращ:)))
11.10.2010 22:17
и веднага ми даваш идея за два героя на моите приказки - при единия е нарушена връзката между мисленето и доказването, при другия - доказването е изместено с опровергаване:)))
Странна логическа грешка допуска коментатор 1.:))))
цитирай
3. bowman - ; )
12.10.2010 05:29
Вярващият вижда.
цитирай
4. magicktarot - razkazvachka:),
12.10.2010 09:28
Уилсън е невероятен! Има и страхотни художествени книги! Ще следя героите ти с огромен интерес!
Коментатор № 1 май се вмества в Мислещия-Доказващия; освен това в момента показва емоционална амбивалентност някаква, личи си, че е афектиран/а. Дано бързо се оправи и дано някой му/й помогне, ако не може сам/а! Аз не знам какво да направя в случая.
цитирай
5. magicktarot - bowman,
12.10.2010 09:30
а кой чува, усеща, осезава, усеща вкус, мирис, има пространствена ориентация, може да пази равновесие, усеща болка, усеща топло/студено?:))) вярващият може ли?:))))
цитирай
6. makont - Мъдро четиво!
13.10.2010 09:43
Благодаря, че се замислих и ще си го докажа. Усмихнат вторник!
цитирай
7. hristo27 - Доста поводи за размисли.
13.10.2010 10:02
Успешен ден!
цитирай
8. bowman - а кой чува, усеща, осезава, усеща ...
13.10.2010 10:04
magicktarot написа:
а кой чува, усеща, осезава, усеща вкус, мирис, има пространствена ориентация, може да пази равновесие, усеща болка, усеща топло/студено?:))) вярващият може ли?:))))

цитата е от една книга и истинските вярващи могат да видят и усетят всякакви чудесии, историята го показва ;))
цитирай
9. desilazarova - Замислящ текст! Поздрави!:)
13.10.2010 13:35
Замислящ текст! Поздрави!:)
цитирай
10. malkiatprintz - Хехе. . . От Хермес, през Валентин ...
14.10.2010 04:42
Хехе... От Хермес, през Валентин Андреа, та до Кехоу и Зеланд :) Сещам се за притчата за тримата слепци, които опипали един слон. За единия слонът бил дърво, за другия - дебела змия, за третия - жилава пръчка... (и за анекдотизираното продължение за слона, който опипал трима души и заключил, че всички са плоски като палачинки :) ) И в крайна сметка се връщаме до Кибалион и първия принцип на херметизма - "Цялото е Ум, Светът е ментален" :)
Няма как Доказващият да не може да докаже каквото и да помисли Мислещият, защото, ако е вярно, че всичко (включително всяка мисъл, концепция и идея) е предварително сътворена в ума на Цялото, то всяка мисъл, концепция и идея е в същността си истинна (макар и не цялостна истина). "Ако седиш достатъчно дълго на брега на реката, рано или късно труповете на твоите врагове ще минат покрай теб" :) Добро утро, Таро :)
цитирай
11. magicktarot - добър следобед, Malkiatprintz:)
15.10.2010 16:19
да де, моят любим Уилсън, според мен, иска да каже, че няма смисъл да си доказваме, че сме тъпи, грозни, неудачници и т.н. По-добре е да си доказваме, че сме красиви, умни, успели и т.н.:))) И е прав - невероятно ведър човек! И наистина обхваща огромна част от ученията.
цитирай
12. malkiatprintz - Нека да побутнем нещата още малко ...
20.10.2010 01:02
Нека да побутнем нещата още малко по-напред, Маджиктаро :) По-добре е да знаем, че сме красиви, умни и успели, отколкото да си го доказваме, защото ако се налага да си го доказваме, значи все пак има някъде семенце на неубеденост :)
цитирай
13. magicktarot - Щом ще бутаме,:)))
24.10.2010 13:49
МалкиПринце, само ще добавя, че донякъде съм много очарована от принципа на неопределеността - знаем ли кое е точното място на частицата, не можем да определим скоростта й /или нещо подобно/, не може да знаем всичките й параметри наведнъж. Разбира се, физиката се развива, утре може да отхвърлят този принцип, но засега много пасва на цялостната картина - що се отнася до личното ми възприятие, предполагам Бог или някой друг човек може и да не възприема по същия начин като мене:)))). Иначе съм съгласна, че най-добре е да знаем, просто обаче се чудя, ако знаем гореизброените неща, кое от другите неща няма да ни е ясно, ако приложим принципа на неопределеността? И наистина не знам:(. Поздрави!
цитирай
14. malkiatprintz - Ами - да бутаме! :)
26.10.2010 03:12
Съгласен съм с това, за физиката, частицата и параметрите й, но (хехе... както винаги, ах това "но":) ) съм убеден, че няма нужда да ти напомням, че физиката, в частност - принципът на неопределеността, е от света на "рационалното", а голямата част от познанието все още лежи в областта на "ирационалното" за нас. Ето защо и знанието, в своята рационална форма, обхваща само част - и то относително малка - от Света. Някой беше направил сравнението, че разумът е като кола, която може да ни закара от едно място до друго, но не може да ни издигне във висините. Познанието на разума е необходимо за всекидневния живот, за материалното ни съществуване тук, оттам нататък имаме интуицията, която знае, без да са й необходими съждения и доказателства. Мисля, че всички знаем. Само ни остава да го разберем в по-пълна степен, Маджиктаро :)
цитирай
15. magicktarot - да, МалъкПринц, знаем, но именно в това май е смисълът:
30.12.2010 10:08
да обхванем, осъзнаем и използваме ирационално и рационално едновременно това знание, защото, то е в нас, съгласна съм теоретично /защото практически още не съм се сляла с Твореца/, но не ни служи за нищо, както не ни сужи огромната енергия, затворена във всеки един наш атом. А физиката борави наистина само с рационаното, но тук идва въпросът що е рационано и докъде се простира. Неща, които например средата на 19 век са считани за абсолютно безумие /и от от световни учени/, в наше време са ежедневие - например телевизия, самолети, подводници, атомна енергия и глобалната мрежа. Наскоро четох "Физика на невъзможното" на Мичио Каку. Там той пише, нещо като закон в съвременната физика: "Всичко, което не е невъзможно, е задължително!" Т.е. ако няма открит физичен закон, който да забранява например телепатията, то тя задължително се случва. И скоро ще се докаже съвсем научно. Не че научното е нещо крайно и решаващо, но явно това е целна на съвремието - науката да обясни всичко и всъщност да престане да бъде наука, а да стане нещо съвсем ново. Поздрави!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2719012
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953