Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 17:36 - Когато искаш да действаш, а можеш само да мислиш...
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 4163 Коментари: 0 Гласове:
9



Рицар на Мечовете от картите Таро

В някои колоди рицарят отговаря на принца.
Та когато се падне рицар, това винаги означава някакво действие. В зависимост от това коя боя е - жезли, чаши, пентакли или мечове - можем да определим характера на съответното действие и как да го използваме в наша полза.

Мечовете отговарят на въздуха. За въздуха може да се пише много /както и за всичко/, но най-общо може да се определи с няколко ключови думи като: интелект, разум, комуникация, всепроникване, отнесеност, "аз съм навсякъде и никъде", необвързаност, студенина  /донякъде/, вятър - от приятен бриз до всепоглъщащо торнадо. На въздуха отговарят  в астрологията въздушните знаци - везни, водолей, близнаци. Принцовете, респ. рицарите са част от т.нар дворцови карти в Таро.
Ето го и самият Рицар Мечове, по-точно Принц Мечове от колодата на Кроули:

image

Зелен воин, устремен напред, возещ се на колесница, направена от жълти кристали, в която са впрегнати умалени копия на самия воин/рицар. В дясната си ръка държи и замахва с оранжев меч. В лявата му има оранжев сърп. Има оранжева шапка, или по-скоро шлем, и жълти крила, всяко от които кръг, с вписан в него триъгълник. Три зелени човечета са впрегнати в колесницата, но сякаш се препъват пред нея, не я дърпат те.

Тук е добре да направим отклонение за символиката на дясната и лявата ръка от една страна, и на  меча и сърпа от друга. Знаем, че в окултната традиция има "път на лявата ръка" и път на дясната, като опростенчески може да се каже, че дясната е свързана с определени добри сили, а лявата с определени зли сили. Но и двата вида сили, ако бъдат използвани подобаващо, водят до постигане на едни и същи резултати, т.е. не е изобщо правилно да се твърди, че дясното е добро, а лявото зло. Тук обаче възниква едно объркване. То произхожда от лявата и дясната мозъчни половини. Те са кръстосани с ръцете! Появява се Кръстът! Но сега няма да се спираме на него, това ще стане по-натам. Та дясната хемисфера, отговаря на лявата ръка, и се свързва с подсъзнанието, интуицията, несъзнаваното, което бива привеждано в реализация, с изкуството и творчеството. Едно твърчество винаги тръгва от областта на "идеите на Платон", а в тези идеи може да проникне дясната хемисфера. Или лявата ръка. Какво излиза при "нашия човек - рицаря" тогава? Защо Кроули и неговата приятелка художничката, която е нарисувала това Таро, са сложили в лявата ръка на рицаря сърп? Какво е всъщност сърпа? Сърпът от една страна е инструмент, с който се събира реколтата. От друга страна Смъртта често е изобразявана със сърп. Което не значи, че тя не събира реколта - може и така да се възприемат нещата. Т.е. когато си напълно узрял и готов Тя идва и те взема. Къде те отнася е друг въпрос. Засега ще кажем, че на по-високо ниво.
Рицарят държи сърпа в лявата си ръка, за да може да реагира веднага интуитивно на нещата, които трябва да събере в своя устрем като реколта. Първата мисъл, която идва, когато се види сърп е, че той с него ще пререже веднага нещата, които не му трябват, ще ги покоси, но моето мнение е по-предишното, по-отговаря, според мен, на символиката на сърпа.

С лявата си ръка рицарят държи и юздите, с които са вързани малките човечета. Може би това пак е свързано с интуицията, с вътрешния водач, който ще направлява впряга по най-правилния начин, без излишни умувания. Така че да стане от самосебе си.

В дясната ръка има меч, с който рицарят е замахнал много енергично. Изглежда сякаш мечът е камшик, с който той подкарва своя впряг. Но впрягът, както казах по-горе, не се движи наред, а сякаш човечетата са паднали и той, без да им обръща внимание, продължава напред с меча към някаква определена цел. Но пък не гледа напред, а сякаш е устремил поглед в себе си. Целейки се в цел, която е в самия него, той върви напред. Това е някакво противоречие, или неопределеност. Може би прилича на сляпо действие.
Може да се приеме, че е насочил меча към тези човечета, които могат да се интерпретират като дребните и дребнавите мисли, които те спъват, защото и самите те са спънати. Рицарят би могъл да отреже връзките с тях със сърпа си, но не предприема такива действия.

Да се върнем на дясната ръка и лявата мозъчна половина. Лявата половина отговаря за логическото мислене, за "материалното" и материализирането и реализирането на нещата. В нея няма място за интуиция, творчески импулси и пр. Всъщност интелектът се помещава в лявата хемисфера. А той символизира мечовете...
Рицарят на мечовете действа - устремил се е с меча си някъде напред, с ума си знае накъде, но дали ще стигне където трябва, или където иска?

И иска ли изобщо да стигне някъде, или се хвърля в пространствата-времената и където попадне? Нещо като игра на хазарт?

Кроули в "Книга на Тот" описва малките зелени човечета като деца, които теглят безотговорно и без цел колесницата. Те наистина приличат на блуждаещите мисли, които населяват Ума. Кроули казва, че принцът на мечовете може да се приеме като символ на Ума като такъв. Според него принцът наистина иска да се придвижи напред, но за него всяка една идея е равна на всяка друга, нищо няма приоритет пред друго нещо, той се хвърля от една кауза в друга, като всички му изглеждат еднакво добри, приемливи и мотивиращи.
Кроул пише: "Действието на неговите логически ментални процеси е свело въздуха, който е неговият елемент, до много различни геометрични форми, но в това няма реален план. /има се предвид геометричните форми, от които е съставена колесницата и може би - крилата на рицаря и децата/; тези форми са демонстрация на силите на Ума без определена цел. В дясната му ръка има вдигнат меч, готов да създава, но в лявата му има сърп, така че моментално всичко, което създава, той унищжожава."  Да,  самият Кроули, който е създал тази карта /конкретната карта, не самият вид карта, тя си е архетип, по който се ръководят всички, които създават собствени колоди/ твърди това, но моето мнение е различно. Както казах по-горе - с този сърп принцът може да събира реколтата, може да покоси нещата, но той не го използва, само пасивно го държи в ръката си. Т.е. дадена му е и тази възможност.
Принцът на мечовете е въздушната част на въздуха. В И-Дзин той е символизиран от 57-мата хексаграма - Слънцето. Тя е трудна за интерпретация, според Кроули, защото има амбивалетно действие - гъвкавост и проникване. Така изглежда и настоящата дворцова карта - от една страна Принцът може да подхване всяка идея, от друга - да разпространи всяка идея, но самият той не се помръдва.

Какво да правим, ако се окаже, че този архетип, тип или влияние е обзело понякога потока на живота ни? Най-просто казано, ако имаме огромно желание и устрем за действие, но сме се изгубили в огромната вселена от възможности и начини за възприемане на нещата? Ако се чувстваме потънали в мисли и безсилни да направим реално каквото и да е? Може би отговорът е прост. Да се възползваме от богатството на мисли и идея, да яхваме една от тях, да използваме силата на ума си, за да се концентрираме върху нея и да я изкараме на бял свят най-сетне!

Защото сърпът е в нас и само от нас зависи да започнем да жънем богатата реколта.


Тагове:   съвет,   водолей,   архетип,


Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2721810
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953